Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελέσματα Αναζήτησης

There were 95 results tagged with ασφάλεια

Ανά κατηγορία περιεχομένου

Ανά κατηγορία

Ταξινόμηση ανά:                Σειρά  
 1. To Μάρτιο ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 εκατομμύρια μ...

  Σε δύο μήνες από σήμερα θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα του συμψηφισμού μεταξύ των εισφορών που κατέβαλλαν το 2017 περίπου 1,2 εκατ. μη μισθωτοί (επαγγελματίες, αγρότες) με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015 και τις εισφορές που προκύπτουν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

  Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές που κατέβαλλαν πέρσι οι μη μισθωτοί υπολογίστηκαν επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2015, αν και με βάση όσα προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου έπρεπε να υπολογισθούν σύμφωνα με το εισόδημα του 2016. Αυτό έγινε γιατί η εκκαθάριση των δηλώσεων για το 2016 ολοκληρώθηκε τέλη Αυγούστου του 2017, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών έπρεπε –βάσει νόμου – να ισχύσει από 1/1/2017. Έτσι οι εισφορές, από τις αρχές του 2017, υπολογίζονταν κάθε μήνα με βάση το 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2015.

  Οι εισφορές των μη μισθωτών υπολογίστηκαν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015 μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2018, καθώς έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθεί η 12η δόση (για το μήνα Δεκέμβριο του 2017) των σχετικών εισφορών.

  Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών (σ.σ. του Ιανουαρίου 2018) με βάση το εισόδημα του 2016 θα αναρτηθούν γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου με εντολή πληρωμής έως 28 Φεβρουαρίου.

  Οι εισφορές αυτές θα υπολογισθούν επί του 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2017 που ως τέτοιο θεωρείται το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 αθροιζόμενο με τις εισφορές που καταβλήθηκαν το 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

  Ωστόσο, ο συμψηφισμός μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν το 2017 (με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015) και των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν το 2017 με βάση το εισόδημα του 2016 δεν θα γίνει το Φεβρουάριο, αλλά το Μάρτιο.

  Δύο είναι οι περιπτώσεις συμψηφισμού :

  Αν μεταξύ των καταβληθέντων (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015) εισφορών και των καταβλητέων (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016) προκύπτει θετική διαφορά – δηλαδή αν οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες από τις καταβλητέες- τότε η διαφορά αυτή θα επιστραφεί αναδρομικά στους δικαιούχους ασφαλισμένους. Η αναδρομική επιστροφή θα γίνει με τον όρο ότι ο δικαιούχος ασφαλισμένος δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τα ταμεία. Αν υπάρχει οφειλή, θα συμψηφισθεί με την αναδρομική αυτή επιστροφή, οδηγώντας σε ισόποση μείωση της οφειλής αυτής.

  · Αν μεταξύ των καταβληθέντων (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015) εισφορών και των καταβλητέων (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016) προκύπτει αρνητική διαφορά –δηλαδή αν οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες από τις καταβλητέες- τότε θα προκύψει ισόποση (με τη διαφορά αυτή) αναδρομική επιβάρυνση για τους υπόχρεους ασφαλισμένους.

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Πηγή: capital.gr

  • Ιαν 22 2018 13:40
  • από Engineer
 2. Λήξη προθεσμίας καταβολής αναδρομικών οφειλών Β' εξαμήνου 2012

  Η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. ανακοινώνει ότι η προθεσμία καταβολής αναδρομικών οφειλών του Β΄εξαμήνου 2012 του ν.3986/2011 των ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΑ (Υγειονομικοί-Μηχανικοί) λήγει την 30-3-2018.

  Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (π.χ. ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα)

  Οι ως άνω ασφαλισμένοι καλούνται να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

  Πηγή: https://www.e-forolo....aspx?id=208233

  • Δεκ 29 2017 17:43
  • από Engineer
 3. ΕΦΚΑ: Λήξη προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

  Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι την 30-11-2017 λήγει η προθεσμία καταβολής εισφορών:

  • έτους 2016 - για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ,
  • Β΄ εξαμήνου 2016 - για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ,
  • Β΄ εξαμήνου 2016 - για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ
   (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών)
  Επιπλέον, την ίδια ημερομηνία, λήγει:

  Η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ και καταβολής αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου 5/2014 - 3/2017, για τους πωλητές Λαϊκών Λαχείων, ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που ταυτόχρονα είναι μέλη Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών (παράταση σύμφωνα με την υπ. αριθμ. αριθ.417/Σ41/21-9--2017 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ).

  Καλούνται οι ασφαλισμένοι να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να διατηρήσουν ενεργά δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών.

  Πηγή: https://www.e-forolo...medium=facebook

  • Οκτ 09 2017 08:49
  • από Engineer
 4. Ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης για την οδηγική ασφάλεια στους Αυτοκ...

  Οι αυτοκινητόδρομοι μπορεί να ολοκληρώθηκαν και μέχρι τέλος Αυγούστου να παραδοθούν, όμως τώρα ήρθε η ώρα της "εκπαίδευσης" του πως πρέπει να οδηγούμε στους αυτοκινητόδρομους. Το πρώτο που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν πρόκειται για ένα δρόμο όπου η ανεξέλεγκτη ταχύτητα είναι επιτρεπτή αλλά για ένα δρόμο που διέπεται από οδηγικούς κανόνες.

  Με μεγάλη περηφάνια το ypodomes.com σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδηγικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, ξεκινά μία δυναμική καμπάνια, για να κάνει γνωστούς αυτούς τους κανόνες.

  Η ιστοσελίδα, είναι εδώ και μερικές μέρες "ντυμένη" σε αυτή τη δράση και σας προτρέπει να πατήσετε πάνω σε αυτήν για να δείτε πολλά πράγματα σχετικά με την οδηγική ασφάλεια μέσα από την ιστοσελίδα του ΙΟΑΣ.

  Από την πλευρά μας ypodomes και ΙΟΑΣ αποφασίσαμε πως τα πρώτα "ισχυρά" μηνύματα για την οδήγηση πάνω στους αυτοκινητόδρομους της χώρας είναι "Κόψε ταχύτητα, προστάτεψε τη ζωή" που είναι και το σλόγκαν της καμπάνιας του ΙΟΑΣ Π.Μυλωνάς αλλά και το "μην οδηγείτε αν έχετε πιει". Είναι δύο σωτήρια μηνύματα που όλοι μας πρέπει να τα υιοθετήσουμε.

  Η καμπάνια του ypodomes.com και του ΙΟΑΣ Π.Μυλωνάς, θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με νέα μηνύματα όπως "δεν οδηγούμε στην ΛΕΑ", "δεν κάνουμε παράνομες προσπεράσεις", " δεν οδηγούμε κουρασμένοι", "δεν ξεπερνάμε τα όρια ταχύτητας", "κάνουμε στάση ξεκούρασης στα μεγάλης διάρκειας ταξίδια" κ.α.

  Η οδηγική ασφάλεια στους αυτοκινητόδρομους είναι πολύ σημαντική στο να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα ενός ακήρυχτου αλλά οδυνηρού πολέμου.

  Πηγή: http://www.ypodomes....tokinitodromous

  • Μάι 23 2017 11:16
  • από Engineer
 5. Τα καθυστερημένα ειδοποιητήρια προκαλούν "τρύπα" 60 εκατ. σ...

  Ακόμα και τον Ιούνιο εξετάζεται η ανάρτηση των πρώτων ειδοποιητηρίων για τις εισφορές 350.000 επαγγελματιών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

  Σε αυτήν την περίπτωση, σε όλο το α΄ εξάμηνο του 2017, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δεν θα έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις σχετικές εισφορές, την ίδια στιγμή που αναμενόταν γύρω στα 50 – 60 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαία βάση.

  Και αυτό την ίδια στιγμή που το ΕΤΕΑΕΠ αναζητά εναγωνίως φέτος έως και 150 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση 50.000 – 60.000 εκκρεμών αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις.

  Το ποσό αυτό θα πρέπει, προφανώς, να αναζητεί από άλλους πόρους –όπως η "αξιοποίηση" των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ- δεδομένου πως ακόμα και προβλεπόμενα έσοδα από εισφορές δεν θα έλθουν στο αναμενόμενο διάστημα στα ταμεία του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα.

  Και αυτό γιατί, ενώ οι εισφορές 7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ , οι οποίες θα επιβληθούν επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2015, ισχύουν –βάσει νόμου Κατρούγκαλου – από 1/1/2017, τα ειδοποιητήρια για την καταβολή τους δεν έχουν ακόμα σταλεί στους υπόχρεους.

  Οι αρχικές εκτιμήσεις στελεχών του ΕΤΕΑΕΠ για αποστολής τους εντός του Απριλίου φαίνεται –προς το παρόν – να μην επαληθεύονται.

  Πιο πιθανό πλέον θεωρείται το σενάριο αποστολής τους τον Μάιο. Μ΄ άλλα λόγια, θα αφορούν τις εισφορές του Μαΐου και θα πρέπει να πληρωθούν έως 30 Ιουνίου.

  Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αποστολή τους τον Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση τα ειδοποιητήρια θα αφορούν τις εισφορές Ιουνίου και θα πρέπει να πληρωθούν έως 28 Ιουλίου.

  Και στις τρεις περιπτώσεις, τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών για το επικουρικό και το εφάπαξ θα έλθουν μαζί με εκείνα για την καταβολή των εισφορών για την κύρια σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.

  Παράλληλα, θα προβλέπεται η αναδρομική καταβολή των εισφορών επικουρικού και εφάπαξ για το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δεν καταβλήθηκαν οι εισφορές.

  Για την "ελάφρυνση" των υπόχρεων, εξετάζεται η καταβολή των αναδρομικών εισφορών σε δόσεις. Έτσι, αν οι 350.000 υπόχρεοι καταβολής εισφορών επικουρικού –εφάπαξ κληθούν να καταβάλλουν για πρώτη φορά τις σχετικές εισφορές μέχρι 31 Μαΐου, θα πρέπει, παράλληλα, να αρχίσουν να καταβάλλουν (έστω και με δόσεις) και τις εισφορές Ιανουαρίου –Μαρτίου 2017.

  Αν κληθούν να καταβάλλουν για πρώτη φορά εισφορές επικουρικού – εφάπαξ μέχρι 30 Ιουνίου, θα πρέπει, παράλληλα, να αρχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές για το διάστημα Ιανουαρίου –Απριλίου 2017. Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, μεγάλη μερίδα επαγγελματιών και συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) θα πρέπει κατά την ημερομηνία αυτή (σ.σ. 30 Ιουνίου 2017) να έχουν καταβάλλει όχι μόνο τις τρέχουσες εισφορές κύριας σύνταξης, υγείας, επικουρικού και εφάπαξ (συν μέρος των αναδρομικών εισφορών επικουρικού και εφάπαξ), αλλά και να έχουν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες εισφορές τους για το β’ εξάμηνο του 2016.

  Αν, πάλι, κληθούν να καταβάλλουν εισφορές επικουρικού – εφάπαξ, για πρώτη φορά έως τις 28 Ιουλίου, τότε θα πρέπει να αρχίσουν, παράλληλα, να καταβάλλουν και τις εισφορές Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017.

  Πηγή: http://www.capital.g...ekat-sta-tameia

  • Μάι 12 2017 08:13
  • από Engineer
 6. Στο ΦΕΚ ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ασφ...

  Tον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ προβλέπουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημοσιευθήκαν στην εφημερίδα τη κυβέρνησης.

  Βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω προσώπων από 1/1/2017 είναι το μηνιαίο εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος από την άσκηση της δραστηριότητας που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.

  Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές ύψους 26,95% (20% κύρια σύνταξη – 6,95% κλάδος υγείας) επί των καθαρών εισοδημάτων τους, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ έως και 34,5% (κύρια – επικουρική – κλάδο υγείας) και οι αγρότες εισφορές 21,2% (κύρια σύνταξη – κλάδος υγείας – αγροτική εστία).

  Συνεπώς, για τον καθορισμό του μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές λαμβάνεται το εισόδημα από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως το εισόδημα αυτό καθορίζεται με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αναγόμενο σε 12μηνη βάση.

  Η μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του κάθε φορολογικού έτους δια του δώδεκα. Για τον καθορισμό του υπολογισμού των εισφορών για το 2017, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση το εισόδημα του 2015. Αυτός ο υπολογισμός θα ισχύει για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

  Όταν εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2016, και υπάρξει διαφορά στο ύψος των εισφορών, θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2016. Η διαφορά, εάν υπάρχει, θα συμψηφίζεται ισομερώς σε μηνιαία βάση μέχρι το τέλος του έτους.

  Δείτε το ΦΕΚ εδώ: http://content-mcdn....N_id3430752.pdf

  Πηγή: http://www.imerisia....pubid=114386712

  • Ιαν 11 2017 16:47
  • από Engineer
 7. Θέσπιση κανόνων για την ασφάλεια των φραγμάτων

  Νομικό πλαίσιο με κανόνες για την ασφάλεια των φραγμάτων θέτει σε εφαρμογή, με υπουργική του απόφαση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

  Συγκεκριμένα, θεσμοθετεί τον Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων για την πρόληψη «τυχόν δυσάρεστων, ακόμη και καταστροφικών συμβάντων, τα οποία θα ήταν δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, δημόσιες υποδομές».

  Θεσπίζονται κανόνες και ξεκινούν έλεγχοι - επιθεωρήσεις των δημόσιων και ιδιωτικών φραγμάτων, σε όλα τα στάδια: Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία. Το πλέγμα των κανόνων και ελέγχων θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα φράγματα ταμίευσης ή συγκράτησης νερού, τα οποία έχουν ύψος μεγαλύτερο από 5m και χωρητικότητα ταμιευτήρα ίση ή μεγαλύτερη από 50.000 m3.

  Βάσει της υπουργικής απόφασης θεσπίζονται:

  - Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (ΔΑΦ), η οποία συγκροτείται και λειτουργεί ως Επιτροπή στα πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τα μέλη που θα απαρτίζουν τη ΔΑΦ θα προέρχονται από όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι εμπλέκονται στη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων και συγκεκριμένα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών (με συνεκτίμηση προτάσεων Περιφερειών, ΚΕΔΕ και ΔΕΥΑ). Θα συμμετέχουν ακόμη εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΗ Α.Ε, του ΤΕΕ, της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων και των Πανελλήνιων Εργοληπτικών Οργανώσεων.

  - Μητρώο Ελληνικών Φραγμάτων, το οποίο θα συνταχθεί με ευθύνη της Διοικητικής Αρχής Φραγμάτων. Το μητρώο θα επικαιροποιείται κάθε έξι μήνες και θα αποτελεί μία συμπαγή βάση δεδομένων, η οποία θα περιέχει λεπτομερή στοιχεία για όλα τα φράγματα της Ελλάδας.

  Θα πραγματοποιηθούν σταδιακά έλεγχοι στα 129 καταγεγραμμένα φράγματα της χώρας, τα οποία θα αποκτήσουν διαχειριστή, με υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από τον Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων.

  Τέλος, προβλέπεται μέριμνα για τα φράγματα που βρίσκονται σήμερα σε εγκατάλειψη ή δεν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό της κατασκευής τους. Με ευθύνη της Περιφέρειας στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκονται τα φράγματα αυτά, ο αρμόδιος περιφερειάρχης οφείλει να δρομολογήσει τη συμμόρφωση με τον Κανονισμό Ασφάλειας Φραγμάτων, σε διάστημα τεσσάρων ετών.

  Πηγή: http://greenagenda.g...ασφάλεια-των-φ/

  • Ιαν 04 2017 08:53
  • από Engineer
 8. Μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλιστικών οφειλών των Ελέυθερων Επαγγελματι...

  Μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλιστικών οφειλών των Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί, προκειμένου να νομοθετηθούν, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ.

  Οι εισηγήσεις που θα αποσταλούν προς το Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περιλαμβάνουν τα εξής:

  α) Για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί πριν το 2009 να υπάρξει ρύθμιση ανάλογη των 100 δόσεων, με επιτόκιο επί του οφειλόμενου κεφαλαίου, ίσο με το μέσο επιτόκιο του κοινού κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος, της αντίστοιχης περιόδου.

  β) Για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από το 2009 έως το 2016, να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής τους με αίτηση του ασφαλισμένου, με αντίστοιχη απώλεια του ασφαλιστικού χρόνου (να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας αυτό γίνεται με την πάροδο 20ετίας). Επιπρόσθετα να δίνεται η δυνατότητα κατά τη συνταξιοδότηση ο χρόνος αυτός να εξαγοράζεται, εάν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί.

  γ) Για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, το όριο οφειλών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να ρυθμιστεί τουλάχιστον στις 25.000 ευρώ αντί των 15.000 που είναι σήμερα και επιπρόσθετα να ισχύει με αίτηση του ασφαλισμένου συμψηφισμός με το ποσόν του εφάπαξ που του αναλογεί. Με αυτό τον τρόπο το Ταμείο θα εισπράξει τα οφειλόμενα, οι δε ασφαλισμένοι θα λάβουν τη σύνταξη που τους αναλογεί προκειμένου να επιβιώσουν.

  Πηγή: http://www.tsmede.gr...23/Default.aspx

  • Δεκ 16 2016 18:08
  • από Engineer
 9. Οι κάμερες που έριξαν το Internet

  Μέσω… καμερών πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνο-επιθέσεις των τελευταίων ετών που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο να χάσουν την πρόσβασή τους στο Internet για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  Η κινεζική εταιρεία κατασκευής καμερών ασφαλείας Hangzhou Xiongmai Technology ανακοίνωσε ότι οι κάμερες της χρησιμοποιήθηκαν από hackers για την επίθεση τους μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού με την ονομασία Mirai. Η εταιρεία δεν γνωρίζει πόσα προϊόντα της έχουν προσβληθεί από το λογισμικό, ωστόσο ανακοίνωσε πως όλες οι κάμερές της που κατασκευάστηκαν πριν από το 2015 είναι ευάλωτες.

  Η πρόσφατη επίθεση, που «κατέβασε» για μεγάλο χρονικό διάστημα γνωστούς διαδικτυακούς τόπους όπως το Twitter, το Spotify και το CNN αναδεικνύει το πώς διάφοροι κακόβουλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό συνδεδεμένων με το Internet τεχνολογικών gadgets, κοινώς γνωστό ως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), για να διαταράξουν την λειτουργία του διαδικτύου.

  «Ο Mirai αποτελεί μια μεγάλη καταστροφή για το Internet of Things», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της.

  Εκατομμύρια χρήστες έχασαν την πρόσβαση τους σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες την Παρασκευή αφού hackers επιτέθηκαν σε servers στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ με ψεύτικες εντολές. Αφού οι servers στην Ανατολική Ακτή έπεσαν οι hackers μετακινήθηκαν στα Δυτικά. Οι αμερικανικές υπηρεσίες διερευνούν την υπόθεση αλλά οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.

  Οι hackers χρησιμοποίησαν την τακτική DDoS (Distributed Denial of Service). Πρόκειται για συντονισμένη επίθεση σε δίκτυα με άμεσο στόχο την υπερφόρτωσή τους. Οι hackers χρησιμοποίησαν τις συνδεδεμένες στο Internet κάμερες για να στέλνουν αιτήματα μαζικά στους servers με αποτέλεσμα να τους υπερφορτώσουν και να σταματήσουν την λειτουργία τους. Αν και οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν κλέβουν δεδομένα, επιφέρουν χάος στο Internet.

  Ειδικοί διαδικτυακής ασφαλείας αναμένουν εδώ και καιρό περισσότερες επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό το οποίο στοχεύει σε συνδεδεμένα με το Internet gadgets.

  Η Hangzhou Xiongmai ανακοίνωσε ότι όλα τα προϊόντα της που κατασκευάστηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι ευάλωτα στον Mirai και παροτρύνει τους χρήστες των καμερών της να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους και να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν.

  Πηγή http://www.insider.g...erixan-internet

  • Οκτ 25 2016 12:00
  • από basgoud
 10. ΤΣΜΕΔΕ: εισήγηση για νέα παράταση προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστ...

  Η Διοικούσα Επιτροπή του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων 'Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ αποφάσισε ομόφωνα, στη σημερινή συνεδρίασή της, μετά από αίτημα του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργου Στασινού και εισήγηση του προέδρου της Κωνσταντίνου Μακέδου, να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ, στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης, την εκ νέου παράταση εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στο Α΄ εξάμηνο του 2016 για έναν ακόμη μήνα, άνευ προσαυξήσεων εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών, της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υπόχρεων, ώστε οι ασφαλισμένοι να ανταπεξέρχονται στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομαλότερους όρους.

  Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη παράταση αποφασίσθηκε στις 15/6 και εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

  Με νεότερη ανακοίνωση θα υπάρξει ενημέρωση για τη σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ.

  Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/38956/

  • Σεπ 27 2016 07:47
  • από Engineer
 11. Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές αλλάζουν τον χάρτη των επιχειρήσεων

  Το νέο ασφαλιστικό και κυρίως οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2017, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, οδηγούν σε λύσεις ανάγκης εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και αλλάζουν τον χάρτη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η σύγχυση και η ανασφάλεια που προκαλεί στους επαγγελματίες η καθυστέρηση για τον τρόπο εφαρμογής του νέου υπολογισμού των εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος έχουν ήδη οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στη διερεύνηση τρόπων αποφυγής της υψηλής παρακράτησης εισφορών, και μάλιστα για εισοδήματα του παρελθόντος που πολλώ απέχουν από τα πραγματικά. Ο κίνδυνος κατάρρευσης των εσόδων του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι μεγάλος, σε μια περίοδο μάλιστα που το σύστημα θα έχει μεγάλη ανάγκη για αυξημένα έσοδα, καθώς αναμένεται να κάνει ποδαρικό με σημαντικά ελλείμματα.

  Η πρώτη από τις λύσεις που εξετάζουν οι επιχειρήσεις είναι αυτή της μετεγκατάστασης. Ηδη εκτιμάται ότι εκκρεμούν 65.000 με 70.000 αιτήσεις για αλλαγή έδρας και μεταφορά της επιχείρησης εκτός Ελλάδος. Το θέμα ήδη προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο και –όπως αποκάλυψε η «Κ»– επεξεργάζονται σχέδιο ελέγχων μέσα από την επίτευξη διακρατικών συνεργασιών με τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Τα αιτήματα στα δικηγορικά και φοροτεχνικά γραφεία είναι χιλιάδες και –όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας και γνώστης του ασφαλιστικού Γιώργος Κουτρουμάνης– οι υψηλές εισφορές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, ειδικά μετά και τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Εργασίας θα υπολογίσει τις εισφορές του 2017 με βάση τα εισοδήματα του... 2015. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολουμένους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα γίνεται με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ελλείψει ενός μηχανισμού ελέγχου του εισοδήματος σε πραγματικό χρόνο. Ειδικά δε, για το 2017, έτος των σημαντικών ανατροπών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολουμένους, θα χρησιμοποιηθεί και το εισόδημα του 2015, κατά το πρώτο 6μηνο του έτους. Το δεύτερο, κι εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος για το 2016, θα γίνει αναγωγή σε 12μηνη βάση και συμψηφισμός με τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το πρώτο 6μηνο. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που θα προκύπτουν, με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνει αναγκαστικά στο τέλος του επόμενου χρόνου, δημιουργώντας πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτως καταβληθεισών» ή καταβολής επιπλέον ποσών.

  Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μεταβίβασης της επιχείρησής τους για ένα χρόνο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν στη συνέχεια τι τους συμφέρει να κάνουν.

  Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, πρέπει να διευκρινιστεί πώς το εισόδημα του παλαιού ιδιοκτήτη μπορεί να δεσμεύει ασφαλιστικά το νέο.

  Ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση της μετατροπής της επιχείρησής τους σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), καθώς ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος δίνει το δικαίωμα στους μετόχους τους να μην ασφαλίζονται.

  Εφόσον μπορούν να δικαιολογήσουν τη λογιστική δαπάνη, η οποία πλέον είναι μικρότερη από την ασφαλιστική, πολλές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο μετατροπής τους σε Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.), με τους μετόχους να μη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να γλιτώνουν τις εισφορές.

  «Το νέο ασφαλιστικό είναι η ταφόπλακα των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.), καθώς και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης», δηλώνει ο πρώην υπουργός Εργασίας χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι ακόμη και στην περίπτωση οικογενειακών επιχειρήσεων, η λύση αναζητείται στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσής τους.Ετσι, η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών θα περνά σε ένα μέλος της οικογένειας, ο οποίος ακόμη και με εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ τον χρόνο θα καλύπτεται από το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα των 5.860 ευρώ τον μήνα ώστε να πληρώνει εισφορά 1.172,16 ευρώ μηνιαίως για κύρια ασφάλιση και 407,32 ευρώ για ασθένεια. Η υπόλοιπη οικογένεια θα «καλύπτεται» από την ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών, ήτοι τα 586,80 ευρώ (μηνιαία εισφορά 117,36 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και 40,80 ευρώ για ιατροφαρμακευτική κάλυψη).

  Πηγή: http://www.kathimeri...wn-epixeirhsewn

  • Αύγ 30 2016 06:50
  • από Engineer
 12. Με βάση το εισόδημα του 2015 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιώ...

  Σύμφωνα με τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει το 2015, δηλαδή με βάση τα εκκαθαριστικά του 2016, θα πληρώνουν το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

  Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Ημερησία» ο κ. Πετρόπουλος ο «…υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους θα ισχύσει ...αναγκαστικά έως ότου διαμορφωθεί μηχανισμός ακριβόχρονης δήλωσης και ελέγχου του εισοδήματος ανά μήνα ή ανά δίμηνο».

  Ετσι, ο υπολογισμός από την 1/1/2017, οπότε αλλάζει σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, το σύστημα παρακράτησης των εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ασθένεια, την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ (για όσους έχουν όλες τις σχετικές «καλύψεις»), δεν θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος του κάθε μήνα και του έτους της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά, με το εισόδημα προηγούμενων ετών με αναγωγή σε 12μηνη βάση. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που είναι βέβαιο ότι θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνεται στο...τέλος κάθε επόμενου χρόνου, δημιουργώντας πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» ή καταβολής επιπλέον ποσών...

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Με αυτά τα δεδομένα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών καταργεί τα «κλειστά» ασφάλιστρα που έως και φέτος πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ευνοεί όσους είχαν δηλώσει το 2015 χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα θα θίξει, λόγω αυξημένης παρακράτησης έως ότου γίνει η τελική εκκαθάριση με βάση το πραγματικό εισόδημα, όλους όσοι είχαν υψηλότερα εισοδήματα τα οποία μπορεί να μην επαναλήφθηκαν το 2016, εξ’ αιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης, ούτε και να υπάρχουν το 2017. Ερωτηματικά, ωστόσο, υπάρχουν για το αν θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών όπως και για το τελικό ύψος των εσόδων του ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

  Παραδείγματα

  Για παράδειγμα παλαιός ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ στην Π07 κατηγορία υποχρεώνεται σήμερα να καταβάλλει 430,25 ευρώ το μήνα για σύνταξη (337,46 ευρώ) και ασθένεια (92,79 ευρώ). Εφόσον το καθαρό φορολογητέο εισόδημά του είναι 12.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.000 ευρώ το μήνα, θα πληρώνει 269,50 ευρώ (200 ευρώ για σύνταξη + 69,5 ευρώ για ασθένεια). Αν έχει ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ (1.500 ευρώ το μήνα) θα καλείται να καταβάλλει 404,25 ευρώ το μήνα (300 ευρώ για σύνταξη + 104,25 ευρώ για ασθένεια). Αν, όμως, είχε μηνιαίο εισόδημα 1.700 ευρώ θα πληρώνει περισσότερα (458,15 ευρώ, 340 ευρώ για σύνταξη + 118,15 ευρώ για ασθένεια, αντί των 430,25 ευρώ που είναι σήμερα).

  Κατώτατη και ανώτατη

  Το ανώτατο όριο μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος έχει οριστεί στα 5.860,80 (το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού ηλικίας άνω των 25ετών) που σημαίνει εισφορά 1.172,16 ευρώ το μήνα για τη σύνταξη και 407,32 ευρώ για την ασθένεια. Αντίστοιχα, η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι τα 586,80 ευρώ, δηλαδή μηνιαία εισφορά για τη σύνταξη στα 117,36 ευρώ και για την ασθένεια στα 40,80 ευρώ. Ακόμη χαμηλότερη βάση υπολογισμού των εισφορών (στο 70% του κατώτατου μισθού ή 410,76 ευρώ) προβλέπεται, προς το παρόν, για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (νέους επιστήμονες περιλαμβανομένων των αποφοίτων σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια ΝΠΔΔ καθώς και για τους αγρότες).

  Γκρίζα ζώνη

  Διπλές εισφορές θα κληθούν να καταβάλλουν, με βάση τα εισοδήματα από κάθε πηγή (όπως έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις) οι εργαζόμενοι παράλληλα ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι - αμειβόμενοι με «μπλοκάκι» σε 1 ή και περισσότερους εργοδότες αν δεν καθοριστούν επακριβώς τα κριτήρια για την απαλλαγή τους. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης και νομικοί θεωρούν «ελλιπείς» τις εγγυήσεις που έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για επιμερισμό των εισφορών με τον εργοδότη (υποχρεούται να καταβάλλει τα 2.3 των εισφορών του ασφαλισμένου) εφόσον υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας, όπως γίνεται μέσω της αύξησης του αριθμού των συμβάσεων έργου ή ανεξαρτήτων υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια. Η πλειοψηφία των τεκμηρίων υπέρ της ύπαρξης εξαρτημένης εργασίας που, κατά καιρούς, έχουν νομοθετηθεί, είναι μαχητά στα δικαστήρια (και ανατρέπονται εάν αποδεικνύεται ότι η παρεχόμενη εργασία δεν είναι εξαρτημένη, με το βάρος της απόδειξης μάλιστα ν’ αφορά τον ίδιο τον εργαζόμενο) ενώ κενά υπάρχουν για το χαρακτηρισμό μιας εργασιακής σχέσης αυτής της μορφής ως «διαρκούς σχέσης παροχής υπηρεσιών» και για πόσους εργοδότες μέσα σε 1 χρόνο, για το ύψος του εισοδήματος που έχει αποκτηθεί ή θα αποκτάται από τον κάθε εργοδότη και για τον τρόπο καταβολής των εισφορών από τον τελευταίο με το νέο σύστημα.

  Πηγή: https://www.e-forolo...JyZcgE.facebook

  • Αύγ 23 2016 08:29
  • από Engineer
 13. ΤΣΜΕΔΕ: Παράταση Εξόφλησης Ειδοποιητηρίων Ασφαλιστικών Εισφορών των...

  Μετά από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η διοικούσα Επιτροπή του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α. αποφάσισε την εκ νέου παράταση εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στο Β΄ εξάμηνο του 2015,ώστε οι ασφαλισμένοι να ανταπεξέρχονται στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομαλότερους όρους.

  Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε ήδη χθες από το διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Β΄ εξαμήνου 2015 των ασφαλισμένων του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ μπορεί να αποπληρώνεται μέχρι και τις 31/03/2016 άνευ προσαυξήσεων εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών, της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υπόχρεων.

  http://www.tsmede.gr

  Πηγή: http://www.tsmede.gr

  • Μάρ 11 2016 13:46
  • από Engineer
 14. Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

  Παραθέτουμε απάντηση της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ερώτημα μηχανικού, όπου επισημαίνεται για μία ακόμα η υποχρεωτική ασφάλιση των μηχανικών στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να εξετάζεται, σε αντίθεση με τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, εάν υπάρχει άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

  Διαβάστε την έγγραφη απάντηση του Υπουργείου παρακάτω:

  «Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ»

  Απαντώντας στην από 8/2/2016 νεότερη αναφορά σας και σε συνέχεια του αριθ. Φ.10043/56947/1320/8-2-2016 εγγράφου μας, σχετικά με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

  Η υπαγωγή στην κοινωνική ασφάλιση γίνεται βάσει των καταστατικών διατάξεων κάθε ασφαλιστικού οργανισμού, σε συνδυασμό με τη γενική διάταξη του άρθρου 39 του ν.2084/1992, όπως ισχύει, που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση των από 1/1/1993 ασφαλισμένων σε έναν μόνο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι, ανάλογα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, υπάγονται σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται από τις καταστατικές διατάξεις κάθε φορέα και τις σχετικές γενικές διατάξεις.

  Στην περίπτωση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, βάσει των καταστατικών διατάξεων του Τομέα η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τα μέλη του ΤΕΕ (ασφάλιση ιδιότητας), χωρίς να εξετάζεται, σε αντίθεση με τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, εάν υπάρχει άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Συνεπώς, στην περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ η μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ανεργίας δεν συνεπάγεται τη διακοπή της ασφάλισης και την μη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Η ασφαλιστική σχέση διακόπτεται μόνο με τη διαγραφή των ασφαλισμένων από το ΤΕΕ.

  Ως προς το ύψος των καταβαλλομένων ασφαλιστικών εισφορών, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει με το προγενέστερο έγγραφό μας, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος εξετάζεται η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων.

  Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/32972/ και http://syspeirosiari...og-post_10.html

  • Μάρ 11 2016 08:33
  • από Engineer
 15. Κλιμακωτές εκπτώσεις για τους επιστήμονες προτείνει η κυβέρνηση

  Κλιμακωτές εκπτώσεις στη συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση των επιστημόνων (γιατρών, μηχανικων, δικηγόρων κα) για την τριετία 2017-19, ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα τους, προτείνει συμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας. Οι εκπτώσεις αυτές ξεκινούν από το 40% και καταλήγουν στο 10%. Η έκπτωση αυτή θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

  Πιο συγκεκριμένα:

  -Για όσους επιστήμονες δηλώνουν εισόδημα 10.000 -20.000 ευρώ, η έκπτωση θα ανέρχεται στο 40% της επιβάρυνσης από ασφαλιστικές εισφορές.
  -Για όσους δηλώνουν εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ, η έκπτωση θα ανέρχεται στο 30% της επιβάρυνσης.
  -Για εισόδημα 30.000 -40.000 ευρώ, η έκπτωση θα φτάνει το 20%
  -Για εισόδημα 40.000 – 50.000 ευρώ, η έκπτωση θα φτάνει το 10%.

  Το Υπ. Εργασίας με δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά τη συνάντηση με τους φορείς των επιστημόνων επισήμαινε πως "συνεχίζει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων και των ελευθέρων επαγγελματιών για την εξειδίκευση των γενικών αρχών του σχεδίου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με δελτίο τύπου.Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκε από το υπουργείο Εργασίας κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες των επιστημόνων ένα πρώτο πλαίσιο συζήτησης για την ελάφρυνση υπέρμετρων επιβαρύνσεων".

  Πάντως την κατηγορηματική αντίθεση των επιστημόνων της χώρας στις «αόριστες» προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εκφράστηκε εκ νέου στη συνάντηση των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων - Ελεύθερων Επαγγελματιών που εγινε σήμερα στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.

  Μαζί με όλους τους αγρότες, τους άλλους επαγγελματίες και το σύνολο της κοινωνίας, οι επιστήμονες θα παλέψουν για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία.
  Ζητούν δε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει -κατά δήλωση των εκπροσώπων της- στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.

  Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων δηλώνουμε ότι:

  - Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις και είμαστε σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεών μας το επόμενο διάστημα.
  - Ενισχύουμε τις κινητοποιήσεις των επιμέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούμε να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
  - Συμμετέχουμε δυναμικά στη Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και καλούμε τα μέλη μας και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στην παραπάνω κινητοποίηση.

  Πηγή: http://www.liberal.g...-kubernisi.html

  • Ιαν 27 2016 22:24
  • από george68
 16. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι ασφαλιστικές ε...

  1) Αγγλία – Ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών: Για εισόδημα κάτω των £5,725 per year δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις! Έως £7.775 το χρόνο πληρώνεις £2.70 την εβδομάδα.

  2) Αυστρία – Οι εισφορές που καταβάλλετε ως εργαζόμενος εξαρτώνται από τις
  ακαθάριστες αποδοχές σας. Eάν είστε αυτοαπασχολούμενος, βάσει τωνεπαγγελματικών εσόδων σας (όταν συντρέχει περίπτωση, προβλέπεται ελάχιστη εισφορά!!)

  http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
  %20security%20rights%20in%20Austria_el.pdf

  3) ΓΑΛΛΙΑ : Αν είστε αυτοαπασχολούμενος, καταβάλλετε ο ίδιος τις εισφορές, που υπολογίζονται επί του εισοδήματος από την επαγγελματική σας δραστηριότητα.

  http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
  %20security%20rights%20in%20France_el.pdf

  4) Ιταλια : Οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων υπολογίζονταιεπί
  του συνόλου των επαγγελματικών εισοδημάτων που δηλώνονται για σκοπούς
  φορολογίας φυσικών προσώπων κατά το έτος στο οποίο αφορούν οι εισφορές

  http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
  %20security%20rights%20in%20Italy_el.pdf

  5) ΚΥΠΡΟΣ : Για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο
  16,9%. Από το συνολικό αυτό ποσοστό του 16,9%, το 12,6% καταβάλλεται από τον αυτοτελώς εργαζόμενο και το 4,3% από το κράτος. (ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ! ΤΟ ΕΤΑΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΝΙΧΥΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΖΟΥΝ!!!)

  Προβλέπεται υποχρεωτικό ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα με κανονιστικές ρυθμίσεις
  για κάθε επαγγελματική κατηγορία αυτοτελώς εργαζόμενων.

  Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές βάσει του
  ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος.

  ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ !!!!!!!!!!!

  Σε περίπτωση που ο αυτοτελώς εργαζόμενος αποδείξει ότι το εισόδημά του
  είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα της επαγγελματικής
  κατηγορίας στην οποία ανήκει, δύναται να καταβάλλει εισφορές οι οποίες
  υπολογίζονται βάσει του πραγματικού του εισοδήματος.

  http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
  %20security%20rights%20in%20Cyprus_el.pdf

  6) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ : Το ποσό των εισφορών αποτελεί ποσοστό επί των
  επαγγελματικών εισοδημάτων σας.

  http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
  %20security%20rights%20in%20Luxembourg_el.pdf

  7) ΝΟΡΒΗΓΙΑ : Το ποσοστό εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων είναι 11,0% επί των
  εισοδημάτων επί των οποίων γίνονται κρατήσεις (τα οποία αποκτώνται απόελευθέρια επαγγέλματα). Ωραιο και συγκεκριμενο .

  ΠΧ
  3.000 ευρω ετησιο εισοδημα = 330 ευρω ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΕΚΕΙ.
  Με το ιδιο εισοδημα = 4.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ,

  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΤΑ 3.000 ευρω ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ.

  8) Σουηδια : Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές που ανέρχονται στο 28,97 % του εισοδήματός τους.

  Βεβαιως μιλαμε για τη χωρα με ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  Εμεις εδω τους ανταγωνιζομαστε στο πρωτο (τους ξεπερναμε αερα) και ΦΥΣΙΚΑ
  εχουμε το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΜΑΖΙ (οι ανασφαλιστοι Ελληνες εφθασαν το 30 % του πληθυσμου!!!)

  http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
  %20security%20rights%20in%20Sweden_el.pdf

  9) Τελος η ΙΣΠΑΝΙΑ ειναι η μονη χωρα που εχει παρομοιο συστημα με το δικο μας. Δεν ειναι τυχαιο που μοιραζομαστε με αυτη την φοβερη χωρα, τοσα εξοχα κοινα, οπως απο εναν εμφυλιο, μια χουντα, μια 20ετη σοσιαλμανια και εν τελει απο μια προσφατη οικονομικη καταρρευση.

  – Ολα τα ανωτερω στοιχεια βρισκονται στον επισημο ιστοτοπο της Ευρωπαϊκής
  Επιτροπής (εχει επιλογη και Ελληνικης γλωσσας, για καθε χωρα που αναλυει)


  http://ec.europa.eu/...d=858&langId=en

  – Για γρηγορη ανευρεση των παραρτηματων των κοινωνικοασφαλιστικων δικαιωματων ολων των χωρων της ΕΕ, εδω :

  Η ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ

  Αποτελεσμα του στρεβλου εν Ελλαδι συστηματος κοινωνικης ασφαλισης ειναι αυτο και αυτο, δηλαδη να στερουνται και διωκονται κατα κανονα ανασφαλιστοι αυτοαπασχολουμενοι, υποαπασχολουμενοι, με μπλοκακι, ανεργοι, συγχρωτιζομενοι κατα απαραδεκτο τροπο με τους οντως εισφοροφυγαδες αλλων κοινωνικων και επαγγελματικων κατηγοριων (εργοδοτες κλπ).

  Δηλαδη μπαινουν στο ιδιο καθεστως οσοι αδυνατουν να εχουν επαρκες εισοδημα για να καταβαλλον και εισφορες – μαζι με αυτους που εχουν επαρκη εισοδηματα , αλλα δυστροπουν να καταβαλλουν.

  Aυτο ομως ειναι απαραδεκτο και αντισυνταγματικο κατα την αποψη μου, για τους πραγματικα χαμηλων εισοδηματων ελευθερους επαγγελματιες & επιστημονες, και πρεπει αμεσα να ακολουθησουμε το παραδειγμα των ευρωπαικων χωρων με τις αναλογικες κρατησεις, γιατι Η ανυπαρξία φοροδοτικής ικανότητας σημαίνει και ανυπαρξία εισφοροδοτικης ικανότητας (Η μεγαλύτερη νομική ερεύνα επί του ασφαλιστικού ζητήματος της Ελλάδας, αυτή τη φορά όμως ιδωμένο από τη σκοπιά του ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία).

  του Κωνσταντίνου Παπακασόλα, δικηγόρου Αθήνας.

  Πηγή: http://www.logiastar...log-post_7.html

  • Οκτ 07 2015 12:55
  • από Engineer
 17. ΤΣΜΕΔΕ: Προθεσμία πληρωμής εισφορών για όσους έχουν αλλάξει κατηγορία

  Έκδοση ειδοποιήσεων πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α' Εξαμήνου του 2015 και καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμή τους

  Λόγω του τρόπου λειτουργίας των διατραπεζικών συστημάτων και σύμφωνα με όσα σας πληροφορούσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση, από τις 27/9/2015 και έως το τέλος του μήνα δεν είναι εφικτή η έκδοση των ειδοποιήσεων πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α' Εξαμήνου του 2015.

  Έτσι, κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Τ.Α.Α./Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.:

  Όσοι ασφαλισμένοι έχουν ήδη αιτηθεί αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης (μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στο www.tsmede.gr/n4331 ) και όσοι θα την αιτηθούν έως και τις 30/9/2015 ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΣΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙ, θα παραλάβουν τις ΝΕΕΣ ειδοποιήσεις πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α' Εξαμήνου του 2015 (με τις ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ) από τις 1/10/2015 έως και τις 6/10/2015 (μέσω του διαδικτυακού τόπου του ταμείου).

  Η εμπρόθεσμη πληρωμή (χωρίς πρόσθετα τέλη) θα έχει καταληκτική ημερομηνία τις 9/10/2015 (ημέρα Παρασκευή).

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ

  Η ανωτέρω προθεσμία ισχύει και για την δόση πληρωμής του τρέχοντος μήνα για τους ασφαλισμένους που τηρούν διακανονισμό οφειλών και αιτηθούν αλλαγή της ασφαλιστικής τους κλάσης από τις 25/9/2015 έως και τις 30/9/2015.

  Ε.Τ.Α.Α./Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
  Δ/νση Εισφορών

  • Σεπ 29 2015 20:48
  • από Engineer
 18. Οδηγός για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στα Τεχνικά Έργα

  Ακόμα και σήμερα που ο κλάδος βιώνει στο μεγαλύτερο από όλους τους άλλους κλάδους βαθμό την οικονομική κρίση, είναι υποχρέωση του Mηχανικού να δημιουργεί συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους των εργοταξίων αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του οδηγού για την «ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΈΡΓΑ» που επιμελήθηκε το ΤΕΕ Πελοποννήσου, η πρόεδρος του τμήματος Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Πελοποννήσου.

  Προσθέτει μάλιστα τα ακόλουθα: "Ο σχεδιασμός ξεκινάει από το μελετητή Mηχανικό για να περάσει στη συνέχεια στον επιβλέποντα και το συντονιστή, εμπλέκοντας το σύνολο των συναδέλφων που θα συνεργαστούν για την αδειοδότηση και την κατασκευή ενός τεχνικού έργου. Ο ρόλος του κάθε ενός διακριτός αλλά εξίσου σημαντικός και αλληλένδετος. Η οργάνωση και ο συντονισμός σε θέματα υγιεινής και ασφαλείας πέρα της ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων τραυματισμού, βελτιστοποιούν τους χρόνους αποπεράτωσης κάθε σταδίου εργασίας καθώς και του αποτελέσματος.

  Το ΤΕΕ Πελοποννήσου συνεχίζοντας την προσπάθεια επιμόρφωσης, επιμελήθηκε τη σύνταξη ενός χρήσιμου, συνοπτικού και ευκολόχρηστου οδηγού για την "Υγιεινή και Ασφάλεια στα Τεχνικά Έργα" που μαζί με τη διαρκή ενημέρωση που σας προσφέρομε μέσω της ιστοσελίδας μας (τρέχοντα θέματα, καθοδηγητικά πρότυπα κ.α.) ελπίζομε ότι θα συνεισφέρει στην αύξηση του συντελεστή Υγείας και Ασφάλειας στον κατασκευαστικό κλάδο."

  Για να δείτε τον οδηγό πατήστε εδώ: http://www.teepelop....αι-Ασφάλεια.pdf

  Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=16676

  • Σεπ 23 2015 14:17
  • από Engineer
 19. ΤΣΜΕΔΕ: Ανακοίνωση για τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια από το e-tsmede

  Ανακοίνωση του ΤΣΜΕΔΕ: Ηλεκτρονικά στο e-tsmede τα νέα ειδοποιητήρια με τις χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες

  Ενημερώνουμε τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ οι οποίοι έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας μετά τις 28/08/2015 και ή οποία έχει εγκριθεί από την αρμόδια Δ/νση , ότι θα μπορούν προσεχώς να εκδώσουν μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του e-tsmede την νέα ειδοποίηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ά εξαμήνου 2015 ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν υπαχθεί από την ημερομηνία αιτήσεως τους.

  Στην περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να ενημερωθεί για την νέα ειδοποίηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών Ά εξαμήνου 2015 ,η οποία έχει προκύψει από την αλλαγή της ασφαλιστικής του κατηγορίας ,μπορεί να προσέλθει και στην κεντρική υπηρεσία καθώς και στα κατά τόπους περιφερειακά γραφεία/τμήματα.

  Εκ της Δ/νσης Εισφορών

  Πηγή: http://www.tsmede.gr/

  • Σεπ 16 2015 08:07
  • από Engineer
 20. ΤΣΜΕΔΕ: παράταση καταβολής των εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων (π...

  Στη Συνεδρίαση 362/27-8-15 θέμα 16ο του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. απεφασίσθη η παράταση καταβολής των τρεχουσών εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων (πριν το 1993) Α΄εξάμηνο 2015 την 30/09/2015.

  Για τους ασφαλισμένους του ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ισχύει η απόφαση 16/353/25.06.2015 της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α.

  Πηγή: http://www.buildnet....211&artid=16452

  • Αύγ 29 2015 22:48
  • από Engineer