Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελέσματα Αναζήτησης

There were 55 results tagged with δημόσια

Ανά κατηγορία περιεχομένου

Ανά κατηγορία

Ταξινόμηση ανά:                Σειρά  
 1. Τροποποίηση διατάξεων του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων που αφορούν...

  Σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων για τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου του Ν.4412/2016 που αφορούν στις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Μελετών και οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν στο προσεχές διάστημα ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε χθεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη.

  Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας- Θράκης και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκης, τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δ. Μπίρμπας- δήμαρχος Αιγάλεω, Αλ. Καστρινός- δήμαρχος Πηνειού και Δ.Τσιαντής- δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα..

  Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι προωθούμενες τροποποιήσεις είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο εστίασε στην ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους δήμους. Επισήμανε ακόμη ότι το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης προσωπικού αλλά και τις ελλιπούς κατάρτισης τους κυρίως στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, δυσχεραίνει την προσπάθεια των ΟΤΑ να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

  Ειδικότερα οι τροποποιήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σπίρτζης συνοψίζονται στις εξής:

  Τροποποιείται παράγραφος του άρθρου 118 περί απευθείας αναθέσεων από ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Ειδικότερα θα προβλέπεται πως σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 3 υποψηφίους αναδόχους να ενταχθούν στο μητρώο, ο Δήμος θα μπορεί να προβεί σε απευθείας ανάθεση έργου, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης.

  Τροποποιούνται άρθρα προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση δημόσιων έργων.

  Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών δρομολογείται η τροποποίηση άρθρου του Καλλικράτη περί προγραμματικών συμβάσεων, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας συνεργασίας των Δήμων με λοιπούς φορείς για την εκτέλεση έργων.

  Κοινές Επιτροπές για ταχύτερη εκτέλεση έργων και καταγραφή της υποστελέχωσης των Δήμων

  Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές η συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των υπουργείων Υποδομών και Δικαιοσύνης με αντικείμενο τη σύνταξη δύο πρότυπων προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες θα περάσουν από τον έλεγχο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ( ΕΑΑΔΗΣΥ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στόχος είναι να αποφευχθεί η καθυστέρηση υλοποίησης δημοσίων συμβάσεων, εφόσον τηρούνται επακριβώς τα πρότυπα των συμβάσεων.

  Επιπρόσθετα αποφασίστηκε η συγκρότηση και δεύτερης επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Υποδομών με αντικείμενο την καταγραφή των αναγκών στελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και τις προοπτικές διαδημοτικών συνεργασιών, στη βάση μιας μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

  Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ που σχετίζονται με τη συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμού αλλά και λειτουργίας του Μητρώου.

  Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για το τεχνικό προσωπικό των δήμων

  Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης του τεχνικού προσωπικού των δήμων με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των έργων.

  Με βάση αυτή την επισήμανση του κ. Πατούλη συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές η συνεργασία της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα εκπαιδευτικά σεμινάρια από στελέχη του υπουργείου στο τεχνικό προσωπικό των δήμων.

  Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος τις παθογένειες στη λειτουργία των Δήμων οι οποίες, όπως ανέφερε, υποσκάπτουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, υπογράμμισε την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αποφασίζουν οι ίδιοι για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι οι προσλήψεις προσωπικού, θα άρουν και πληθώρα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και θα συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

  «Θέλουμε διαφάνεια στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων αλλά όχι σε βάρος της ταχύτητας και της ευελιξίας. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Πηγή: localit.gr

  • Φεβ 17 2018 10:21
  • από Engineer
 2. Τροποποίηση της απόφασης κατάταξης δημόσιων & ιδιωτικών έργων σ...

  Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την τροποποίηση της υπ' αριθ. ΔΙΠΑ/οικ 37674/ 27-7-2016 ΦΕΚ: 2471/Β/10-8-2016) απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του ν.4014/21.09.2011 (Α΄ 209)», ως προς την κατάταξη ορισμένων έργων και δραστηριοτήτων.

  Η τροποποίηση αφορά στις εξής ομάδες έργων και δραστηριοτήτων:

  • Ομάδα 1η «Έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών»
  • Ομάδα 2η «Υδραυλικά έργα»
  • Ομάδα 3η «Λιμενικά έργα»
  • Ομάδα 4η «Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών»
  • Ομάδα 5η «Εξορυκτικές και συναφείς δραστηριότητες»:
  • Ομάδα 6η «Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής»
  • Ομάδα 7η «Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις»
  • Ομάδα 8η «Υδατοκαλλιέργειες»
  • Ομάδα 9η «Βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις»
  • Ομάδα 10η «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»
  • Ομάδα 11η «Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών»
  • Ομάδα 12η «Ειδικά έργα και δραστηριότητες»
  Κατεβάστε το ΦΕΚ με την απόφαση από εδώ.

  Πηγή: https://www.b2green.gr/el/post/54873/

  • Φεβ 16 2018 07:25
  • από Engineer
 3. Αλλαγές σε χωροταξική νομοθεσία και δημόσια έργα φέρνει το πολυνομο...

  Πλήθος τροποποιήσεων της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, αλλά και της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις απαλλοτριώσεις, για την ίδρυση ιδιωτικού σώματος επιμετρητών για τα δημόσια έργα, τη δημιουργία μητρώου για τους απασχολούμενους σε αρχαιολογικές ανασκαφές και άλλα.

  Πιο συγκεκριμένα:

  Απαλλοτριώσεις

  -Πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία κήρυξης απαλλοτριώσεων αποκτά ο αρμόδιος υπουργός (στο πεδίο αρμοδιότητας του οποίου ανήκει το έργο). Σε έργα αρμοδιότητας της Περιφέρειας την απόφαση λαμβάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ ο Περιφερειάρχης περιορίζεται σε εκτάσεις κάτω των 15.000 τμ σε εκτός σχεδίου περιοχές. Όταν η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ νομικού προσώπου του Δημοσίου ή ιδιωτικού, τότε απαιτείται κοινή απόφαση του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

  -Σε επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να αιτιολογούνται επαρκώς από τον φορέα εκτέλεσης του έργου, η απαλλοτρίωση μπορεί να κηρύσσεται με απλό διάγραμμα οριζοντιογραφίας (αντί κτηματολογικού διαγράμματος και πίνακα), κλίμακας ανάλογης προς την πυκνότητα των ακινήτων στο οποίο πρέπει να φαίνεται «ευκρινώς και με σχετική ακρίβεια» το όριο της απαλλοτρίωσης και να έχει υπολογισθεί το συνολικό εμβαδό της απαλλοτριούμενης έκτασης. Στην περίπτωση αυτή, το κτηματολογικό διάγραμμα και ο πίνακας ιδιοκτησιών πρέπει να συντάσσονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία που πρότεινε την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, εντός εννέα μηνών από την κήρυξη της απαλλοτρίωσης.

  -Μειώνεται από τους 100 στους 50 ο ελάχιστος αριθμός ιδιοκτητών που απαιτείται ώστε να γίνει ομαδική και όχι ατομική κλήτευση. Ορίζεται πως αν η εκδίκαση της υπόθεσης, για τον ορισμό τιμής μονάδας αναβληθεί, τότε η διαδικασία δημοσιότητας δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.

  Έργα

  -Το υπουργείο Υποδομών δημιουργεί ακόμα ένα ηλεκτρονικό μητρώο: το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων, το οποία αφορά σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Το σύστημα δεν αλλάζει τίποτα στις ισχύουσες διαδικασίες, απλά λειτουργεί προς ενημέρωση της δημόσιας διοίκησης.

  -Συνεχίζεται η «προικοδότηση» του Τεχνικού Επιμελητηρίου με νέες αρμοδιότητες (και πηγές εσόδων): δημιουργείται ένα ιδιωτικό Σώμα Ειδικών Επιμετρητών, το οποίο έχει ως στόχο να επιβοηθά τη διενέργεια των απαραίτητων επιμετρήσεων που πραγματοποιεί το δημόσιο (διαδικασία μέσω της οποίας το Δημόσιο ελέγχει τα δηλωθέντα από τον ανάδοχο έξοδα για κάθε κατηγορία εργασιών). Όπως ορίζεται, οι «ειδικοί επιμετρητές» εγγράφονται σε καταλόγους που τηρεί το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ, αφού παρακολουθήσουν σεμινάρια και επιτύχουν σε εξετάσεις που θα διοργανώσει το ΤΕΕ.

  -Ορίζεται ότι ο ανάδοχος για την υπογραφή σύμβασης για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων (ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο) θα είναι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών για τις παραχωρήσεις (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης – ΕΥΔΕ / ΚΣΕΣΠ).

  -Δημιουργείται στο υπουργείο Πολιτισμού Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών για όλο το προσωπικό που προσλαμβάνεται για αρχαιολογικές εργασίες, είτε σε έργα του ΥΠΠΟ, είτε σε έργα τρίτων. Ορίζεται ότι από το 2020 η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απασχολούμενου σε αρχαιολογικά έργα θα γίνεται μόνο μέσα από το μητρώο αυτό.
  -Για έργα με αξία άνω των 20 εκατ. ευρώ ή όσα σχεδιάζονται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το ΥΠΠΟ θα πρέπει να εκπονεί Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης με την συνεργασία της κατά τόπο αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

  Επιχειρηματικά Πάρκα

  -Ορίζεται πώς αν αλλάξει ο χωροταξικός σχεδιασμός σε μια περιοχή που έχει χωροθετηθεί ένα επιχειρηματικό πάρκο, η έκταση που αυτό καταλαμβάνει δεν μπορεί να τροποποιηθεί χωρίς τη συναίνεσή του.

  -Δημιουργείται μια ειδική κατηγορία: τα επιχειρηματικά πάρκα… με μια επιχείρηση («Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας»). Πρόκειται για μονάδες που καταλαμβάνουν τουλάχιστον 150 στρέμματα για δραστηριότητες υψηλής όχλησης και 100 στρέμματα για δραστηριότητες μέσης όχλησης.

  Ελεγκτικοί μηχανισμοί

  Στο πολυνομοσχέδιο συμπεριελήφθη και το σ.ν. του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά γενικά στην εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και επηρεάζει τη διαδικασία ελέγχων. Οι διατάξεις θα ανατρέψουν τον τρόπο που διενεργούνται σήμερα οι έλεγχοι από το Δημόσιο, καθώς θέτει σε δεύτερη μοίρα κυρώσεις και μέτρα, προτάσσοντας αντί αυτών «την παροχή (σσ. στον παρανομούντα) κατευθυντήριων γραμμών, οδηγιών και πληροφόρησης για τη συμμόρφωση». Όταν είχε δοθεί σε διαβούλευση, το σχέδιο είχε δεχθεί δριμεία κριτική από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που εκτιμούν ότι το σχετικό σχέδιο νόμου μετατρέπει τους ελεγκτές σε… συμβούλους επιχειρήσεων, προτάσσοντας ως γενικό κανόνα τη διάθεση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης έναντι της επιβολής των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος.

  Πηγή: http://www.kathimeri...-polynomosxedio

  • Ιαν 10 2018 16:54
  • από Engineer
 4. Έρχεται η νέα γενιά δημοσίων έργων

  Σε υλοποίηση μπαίνει η νέα γενιά μεγάλων έργων στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, που αφενός μεν θα πριμοδοτήσει με νέο κατασκευαστικό αντικείμενο τους τεχνικούς Ομίλους της χώρας και αφετέρου θα αλλάξει άρδην την εικόνα πολλών περιοχών, διευκολύνοντας σημαντικά την πρόσβαση τους και θέτωντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

  Η νέα γραμμή του Μετρό, το αεροδρόμιο του Καστελίου, ο αυτοκινητόδρομος της Κρήτης αλλά και η υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας Περάματος, είναι τα νέα έργα που βρίσκονται σε γραμμή εκκίνησης και αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

  Μετρό Αθήνας

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευής της νέας γραμμής 4 του μετρό που θα ξεκινά από Γαλάτσι και θα φτάνει στο ιστορικό κέντρο.

  Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό που διεξάγεται από την Αττικό Μετρό από το 2008, αφού το τελευταίο τμήμα που βγήκε σε διαγωνισμό ήταν η επέκταση της γραμμής 3 από το σταθμό της Αγίας Μαρίνας προς το κέντρο του Πειραιά.

  Η πρώτη φάση της νέας γραμμής του Μετρό θα ξεκινά από την περιοχή του Γαλατσίου (Αλσος Βεΐκου) και διαμέσου της Κυψέλης, του Γκύζη, των Εξαρχείων και του Κολωνακίου θα φθάνει στο ιστορικό κέντρο, θα «ανεβαίνει» από Καισαριανή για Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδί. Η Γραμμή θα συναντά το υφιστάμενο δίκτυο σε δύο σημεία (σταθμοί Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός), αλλά χωρίς φυσικά να απαιτηθεί η διακοπή λειτουργίας των άλλων γραμμών.

  Εκτιμάται ότι ο ανάδοχος θα αναδειχτεί μέσα στο 2018, ενώ οι μετροπόντικες θα πιάσουν δουλειά μέσα στο 2019. Τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν 7- 8 χρόνια, με το 2025 να είναι μάλλον η χρονιά σταθμός όπου προβλέπεται η λειτουργία του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4.

  Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι 14 και 1 σταθμοί που θα κατασκευαστούν είναι: ο σταθμός Άλσος Βεϊκου που θα βρίσκεται στη διαστάυρωση Βεϊκου και Τραλλέων, ο σταθμός Γαλάτσι που θα βρίσκεται στη διασταύρωση Γαλατσίου και Βεϊκου, ο σταθμός Κυψέλης που θα βρίσκεται στην πλατεία Κυψέλης, ο σταθμός Δικαστήρια που θα βρίσκεται στη διασταύρωση Ευελπίδων και Μοστοξύδη, ο σταθμός Αλεξάνδρας στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη, ο σταθμός Εξάρχεια στην πλατεία Εξαρχείων, ο σταθμός Ακαδημίας στη διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα, ο σταθμός Κολωνάκι που θα βρίσκεται στην πλατεία Κολωνακίου, ο σταθμός Ευααγγελισμός που θα βρίσκεται στη διασταύρωση Βασ. Σοφίας, Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου, σταθμός Καισαριανή στη διασταύρωση Υμηττού και Εθνικής Αντιστάσεως, σταθμός Ιλίσια στην πλατεία Κύπρου, σταθμός Ζωγράφου στην Πλατεία Γαρδένια και σταθμός Γουδί στην στην Πλατεία Ελευθερίας.

  Η γραμμή 4 θα συνδέεται τόσο με την Γραμμή 2 όσο και με την Γραμμή 3, ενώ το τμήμα Αλσος Βεϊκου - Γουδί της νέας γραμμής 4 θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και την ΕΤΕπ σε ποσοστό που φτάνει το 75%. Με τη λειτουργία της Γραμμής 4 το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας θα μετρά 79 σταθμούς, χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλα μελλοντικά έργα.

  ΚΤΕΛ Ελαιώνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Μέσα στο 2018 αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για το νέο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων που θα κατασκευαστεί πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα.

  To έργο θεωρείται υψίστης σημασίας για τον νομό Αττικής, ο οποίος σήμερα εξυπηρετείται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων σε Κηφισό και Λιοσίων, που λειτουργούν έχοντας ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους, ενώ η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται οδικώς με αυτοκίνητο, ταξί ή αστικά λεωφορεία.

  Η έναρξη λειτουργίας του υπερ-σταθμού αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η Λεωφόρος Kηφισού, αλλά και η Λεωφόρος Aλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την πλατεία Kαραΐσκάκη.

  Το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται στα 90 εκατ., τα οποία μπορούν να εξευρεθούν, είτε από την ΕτΕΠ και το «πακέτο Γιούνκερ», είτε από δανεισμό των ΚΤΕΛ, είτε από την κοινοπραξία εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του.

  Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 35.000 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών ημερησίως, με 70 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων και άλλες 23 για διεθνείς γραμμές. Οι εμπορικές χρήσεις θα εκτείνονται σε 16.000 τ.μ., προβλέπουν μέχρι και ξενοδοχείο. Αντίστοιχα, 50.000 τ.μ. προορίζονται για ΚΤΕΛ, ταξί και αστικές συγκοινωνίες.

  Ζεύξη Σαλαμίνα - Πέραμα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο έργο της Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος, για το οποίο έχουν ήδη κατατεθεί τρεις προσφορές.
  Εκτιμάται ότι στις αρχές του 2018 θα αναδειχτεί ο μειοδότης, ο οποίος και θα αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου για 30 χρόνια.

  Το έργο της μόνιµης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Σαλαµίνας - Περάµατος αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας µήκους περίπου 1,1 χλµ µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό µήκος έργου περί τα 3χλµ) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάµατος µέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων. Περιλαμβάνει και τα οδικά τµήµατα παράκαµψης των πόλεων Περάµατος και Σαλαµίνας µήκους περίπου 14,5 χλµ.

  Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το οδικό τμήμα θα εκτείνεται από την υπάρχουσα Λεωφόρου Σχιστού-Σκαραµαγκά, µε την οποία συνδέεται µε ανισόπεδο κόµβο, οδεύει εντός της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού Σκαραµαγκά και µέχρι την περιοχή του κολυµβητηρίου Περάµατος όπου δηµιουργείται κόµβος για την σύνδεσή του µε την υφιστάµενη οδό Περάµατος - Κερατσινίου - Πειραιά.

  Ακολουθεί η υποθαλάσσια ζεύξη µε οδική σήραγγα και στη συνέχεια όδευση επί της νήσου του Αγίου Γεωργίου κατ΄ επέκταση της υπάρχουσας οδικής σύνδεσης της νήσου Αγίου Γεωργίου µε τον Ναύσταθµο.

  Ε65

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε-65 (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας), δηλαδή το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα, το οποίο αποτελεί τη συνέχιση του μεσαίου τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα, που, αν και έτοιμο, δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

  Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι του οδικού άξονα Ε65, ενός από τους πέντε αυτοκινητοδρόμους της χώρας ο οποίος μένει σε εκκρεμότητα και αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

  Την κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65 πρόκειται να αναλάβει η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ.
  Το κόστος είναι 300 εκατ. ευρώ και αφορά τα πρώτα 31,5χλμ του αυτοκινητόδρομου, από τον Ανισόπεδο Κόμβο πριν την είσοδο της πόλης της Λαμίας, μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.

  Η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65 είναι σημαντική, καθώς θα συνδέεται με το ήδη κατασκευασμένο τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, το μεγάλο μειονέκτημα του οποίου είναι η μη σύνδεσή του με κανένα άλλο αυτοκινητόδρομο παρά μόνο με τον ταχείας κυκλοφορίας Τρίκαλα - Λάρισα.

  Για τον λόγο αυτό λέγεται και «τυφλός» ενώ οι προβλέψεις για τις ροές είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.

  Με την παράδοσή του, οι χρήστες θα παρακάμπτουν σχεδόν 8 χιλιόμετρα επικίνδυνων στροφών στην περιοχή του Δομοκού.

  Σε επίπεδο χρόνου, η διαδρομή από Λαμία έως Τρίκαλα, που σήμερα διαρκεί 2 ώρες, θα μειωθεί σημαντικά στη 1 ώρα και 30 λεπτά.

  Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

  Δημοσιευμένη Εικόνα
  Πηγή insider.gr

  • Οκτ 29 2017 10:12
  • από basgoud
 5. Στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων όλοι οι δημόσιοι...

  Επεκτείνεται η υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων του Ν.4412/2016, με εκτιμώμενη αξία ανώτερη των 60.000 ευρώ, από 25.7.2017 ή 20.10.2017 (κατά τα οριζόμενα ανάλογα με το είδος όλων των δημοσίων συμβάσεων) σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

  Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών και Μεταφορών.

  Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τη διάταξη αυτή προστίθεται το σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης στη χρήση του ΕΣΗΔΗΣ όσον αφορά διαγωνιστικές διαδικασίες έργων με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, καθότι το σύστημα, μπορεί πλέον να τις υποστηρίξει.

  Η σταδιακή εφαρμογή σε δύο στάδια κρίνεται απαραίτητη, καθότι χρειάζεται χρόνος, τόσο για την υλοποίηση-επέκταση του συστήματος, όσο και για την ενημέρωση των δημοσίων φορέων και την εκπαίδευση τους στις ηλεκτρονικές διαδικασίες.

  Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=892671

  • Ιούλ 20 2017 20:45
  • από Engineer
 6. Ηλεκτρονικό μητρώο συντελεστών δημοσίων και ιδιωτικών έργων

  Ενα ψηφιακό μεν αλλά παρελθούσης φιλοσοφίας μητρώο εισάγει το υπουργείο Υποδομών στο πολυνομοσχέδιο.

  Πρόκειται για το «ηλεκτρονικό μητρώο συντελεστών δημοσίων και ιδιωτικών έργων», ένα χαώδη οργανισμό, που χωρίζεται σε πλήθος υπομητρώων, περιλαμβάνει επτά 13μελείς επιτροπές και έχει διάφορες αλληλεπικαλυπτόμενες με υπηρεσίες του υπουργείου αρμοδιότητες.

  Σύμφωνα με τις διατάξεις που συμπεριελήφθησαν στο νέο μνημόνιο:

  • Το μητρώο παραγωγής δημοσίων έργων χωρίζεται σε δύο σκέλη (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων). Το πρώτο χωρίζεται με τη σειρά του σε τρία σκέλη: μελετητών, κατασκευαστών και τεχνιτών.

  Οπως ορίζεται, θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφονται σε αυτό από μηχανικούς μέχρι εργατοτεχνίτες, με σκοπό την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Το μητρώο των επιχειρήσεων χωρίζεται με τη σειρά του σε έξι υπομητρώα, για δημόσια/ιδιωτικά έργα και μελέτες, για τις συμβουλευτικές εταιρείες και για τους εργάτες.

  • Ο οργανισμός θα ανήκει μεν στη Γενική Γραμματεία Υποδομών, η λειτουργία του όμως θα μπορεί να ανατεθεί στο ΤΕΕ. Μάλιστα, προβλέπεται η «επικοινωνία» του μητρώου με άλλα μητρώα που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, όπως η ρύθμιση για τα αυθαίρετα και η (ανύπαρκτη ακόμα) ταυτότητα κτιρίων. Οι προβλέψεις αυτές, σε συνδυασμό με τη δομή και τη φιλοσοφία του μητρώου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία του εξυπηρετεί περισσότερο στο... να δώσει μια αρμοδιότητα στο ΤΕΕ, παρά να αντιμετωπίσει κάποιο πραγματικό πρόβλημα.

  • Η μη εγγραφή στο μητρώο αποτελεί λόγο αποκλεισμού από ένα δημόσιο έργο. Επίσης, οι εγγεγραμμένοι σε αυτό υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο για κάθε υπαίτια αντισυμβατική πράξη ή παράλειψη στη διαδικασία ανάληψης δημόσιου έργου ή μελέτης, ποινές που ούτως ή άλλως προβλέπονται από τη σημερινή νομοθεσία.

  • Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος του μητρώου είναι μεταξύ άλλων να εντοπίζεται «το ανεκτέλεστο έργων που βαρύνει έναν μηχανικό και συνακολούθως ή αντικειμενική αδυναμία του για ανάληψη νέων έργων», κάτι που βέβαια πρέπει να απασχολεί... τον ίδιο και όχι το Δημόσιο (που υποτίθεται προστατεύεται από τους όρους μιας σύμβασης).

  Πηγή: http://www.kathimeri...idiwtikwn-ergwn

  • Μάι 17 2017 06:51
  • από Engineer
 7. Τα Ευρωπαϊκά χρήματα του ΕΣΠΑ σώζουν πάλι την παρτίδα στα νέα έργα

  Οδεύοντας προς το καλοκαίρι γίνεται όλο και μεγαλύτερη η πεποίθηση ότι τα νέα έργα που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα χρόνια έχουν ήδη αργήσει και δημιουργούν ένα χρονικό "κενό" που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τεχνικές μας εταιρείες ασχέτως μεγέθους. Η τοποθέτηση των νέων έργων είναι σημαντική και για λόγους απορρόφησης του ΕΣΠΑ στον τομέα των Υποδομών και του Περιβάλλοντος.

  Εδώ επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι εντάξεις και δημοπρατήσεις έργων περιβάλλοντος στο Νέο ΕΣΠΑ μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ έχουν ήδη ξεκινήσει με να δημοπρατούνται σε αντίθεση με τα πιο "κλασικά" δημόσια έργα του προγράμματος, όπως τα οδικά και τα σιδηροδρομικά που έχουν αναιμικούς ρυθμούς προς το παρόν.

  Την παράσταση μπορεί να κλέβουν τα μεγάλα έργα όπως το Καστέλι, η Γραμμή 4 και η Υποθ.Σαλαμίνας, όμως τα δεκάδες άλλα έργα διάσπαρτα στην Περιφέρεια, είναι εκείνα που θα κρατήσουν εν ζωή τον μεγάλο κατασκευαστικό κλάδο της χώρας.

  Θα πρέπει να θυμίσουμε πως το εκτός από το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ που περιλαμβάνει περίπου 5,2 δισ ευρώ για έργα υποδομής και περιβάλλοντος, υπάρχουν ακόμα σειρά από σημαντικά δημόσια έργα που θα καλυφθούν από τα ΠΕΠ (τα Περιφερειακά Προγράμματα). Ακόμα και έτσι στην αγορά μιλούν για δύσκολες μέρες οι οποίες έρχονται λόγω της "σμίκρυνσης" του αντικειμένου των κατασκευών και της εκμηδένισης της οικοδομής εδώ και 9 χρόνια.

  Σε κάθε περίπτωση τα Ευρωπαϊκά χρήματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα "σώσουν" και πάλι την παρτίδα στον κατασκευαστικό και τεχνικό τομέα.

  Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ

  Πρόκειται για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη". Ο συνολικός προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης είναι 5.186.665.141 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 4.333.917.411 ευρώ είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 852.747.730 ευρώ είναι η Εθνική συμμετοχή.

  Το "όραμα" που έχει τεθεί σε αυτό το πρόγραμμα είναι η «Προστασία του περιβάλλοντος, μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός και συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη" αλλά και η «συμβολή στην ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και τη μείωση του θορύβου, προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας μέσω ανάπτυξης συστημάτων μεταφορών φιλικών προς το περιβάλλον (προαστιακός, μετρό, τραμ).»

  Στόχοι του προγράμματος είναι για τις Μεταφορές να γίνει η προώθηση της ολοκλήρωσης μέρους των υποδομών του βασικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), οδικών και σιδηροδρομικών και περαιτέρω ανάπτυξη/ αναβάθμιση του αναλυτικού ΔΕΔ-Μ, με έμφαση στο οδικό και σιδηροδρομικό, αλλά και επιλεγμένες παρεμβάσεις λιμένων και αεροδρομίων.

  Επίσης επιχειρείται μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ η ποώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και εκσυγχρονισμός του συστήματος μεταφορών (σιδηροδρομικές συνδέσεις με τα λιμάνια του βασικού ΔΕΔ-Μ και τα εμπορευματικά κέντρα, οδικές συνδέσεις διευρωπαϊκών λιμανιών και αεροδρομίων της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας).

  Τέλος σημαντική προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών (οδική ασφάλεια, ασφάλεια ναυσιπλοΐας και λιμενικών εγκαταστάσεων, ασφάλεια αεροναυτιλίας), η ανάπτυξη και επέκταση των βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών (αστικών μέσων σταθερής τροχιάς και λοιπών καθαρών επιφανειακών μέσων).

  Για το Περιβάλλον μεγάλοι στόχοι είναι η εκπλήρωση των απαιτήσεων του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ στους τομείς των Αποβλήτων και των Υδάτων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη - Αστική αναζωογόνηση.

  Πηγή: http://www.ypodomes....da-sta-nea-erga

  • Απρ 24 2017 08:26
  • από Engineer
 8. Σχέδιο εκχώρησης δημόσιας γης, ακινήτων και εξοπλισμού σε αγρότες

  Σχέδιο εκχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες φαίνεται να μελετά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με το Έθνος, στο χαρτοφυλάκιο της ΔΙΑΓΕΠ, που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, περιέρχονται ήδη όλα τα ανεκμετάλλευτα ή καταπατημένα ακίνητα, καθώς και ο εξοπλισμός των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.

  Το σχέδιο προβλέπει η περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών, ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας.

  Σε αυτό το πλαίσιο, θα ενοικιάζονται αγροτικές εκτάσεις και ακίνητα έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων, ώστε να είναι βιώσιμες.
  Προτεραιότητα θα έχουν οι ομάδες παραγωγών και θα ακολουθούν σε σειρά οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι νέοι αγρότες και ιδιώτες με ανώτατο όριο ηλικίας τα 55 έτη.

  Βασικό κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει η εντοπιότητα. Οι ομάδες παραγωγών ή οι αγρότες που θα κάνουν αίτηση για ενοικίαση αγροτικής έκτασης θα πρέπει να ανήκουν στους όμορους δήμους.

  Επιπρόσθετο ρόλο στην τελική επιλογή θα παίζουν η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου.

  Πηγή: http://www.ellinikig...mou-se-agrotes/

  • Φεβ 13 2017 13:55
  • από Engineer
 9. Αυθαίρετα πάνω από 9.500 κτήρια του Δημοσίου

  Παρότι ακούγεται παράδοξο, δημόσια ακίνητα δεν είναι «καθαρά» ως προς το ιδιοκτησιακό ή αδειοδοτικό καθεστώς τους.

  Χιλιάδες ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου είναι αυθαίρετα! Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 71.000 τα δημόσια ακίνητα αυτής της κατηγορίας εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι κτίρια και εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  Παρά τη δυσκολία που υπάρχει να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των αυθαιρέτων που ανήκουν στο δημόσιο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» στοιχεία του ΤΕΕ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 9.500 δημόσια ακίνητα ως αυθαίρετα με βάση τις αιτήσεις τακτοποίησης από φορείς του Δημοσίου στις αρμόδιες αρχές.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν περιπτώσεις δημοσίων ακινήτων των οποίων η έλλειψη οικοδομικής άδειας ή το σύννομο καθεστώς αδειοδότησης αποτελεί εμπόδιο για την αξιοποίησή τους.

  Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αδυναμία ένταξης κτιρίων σε προγράμματα ΕΣΠΑ όπως το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, ή η δυσκαμψά στην αξιοποίηση εγκαταστάσεων φορέων του Δημοσίου ή και δήμων περιλαμβανομένων Ολυμπιακών Ακινήτων.

  Παράλληλα δεν είναι λίγα τα κτίρια τα οποία στεγάζουν υποδομές υπουργείων και έχουν χτιστεί χωρίς τυπική οικοδομική άδεια.

  Περιπτώσεις παράνομων κατασκευών του κράτους

  Στεγάζουν υποδομές Δικαιοσύνης, δικαστήρια, φυλακές κ.ά.

  Χρησιμοποιούνται ως σχολεία και ως κτίρια προνοιακών δομών.

  Φιλοξενούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

  Στεγάζουν υπηρεσίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που ανήκουν στο Δημόσιο και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  Περιλαμβάνουν κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί «ανεπτυγμένοι πυρήνες μαζικού τουρισμού», καθώς και υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα που ανεγέρθηκαν από φορείς του Δημοσίου, των δήμων.

  Αφορούν κατασκευές και εγκαταστάσεις χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων.

  Είναι κατασκευές και εγκαταστάσεις αστεροσκοπείων και συνοδών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο.

  Φιλοξενούν λιμενικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε δημόσια αρχή.

  Πηγή: http://www.newsbomb....y#ixzz4XFAiWnnU

  • Ιαν 30 2017 13:34
  • από Engineer
 10. Δημοσίευση των νέων προτύπων διακηρύξεων δημοσίων συμβάσεων μελετών

  Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β 4269/30-12-2016) η με αριθμ. 182/2016 απόφαση της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. με θέμα "Έκδοση προτύπων τευχών διακηρύξεων ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργου άνω των ορίων και κάτω των ορίων του ν. 4412/2016(Α'147), με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016."

  Η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει τα ακόλουθα Παραρτήματα:

  • Παράρτημα Α. Διακήρυξη Ανοιχτής Διαδικασίας για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργου άνω των ορίων, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή. doc icon
  • Παράρτημα Β. Διακήρυξη Ανοιχτής Διαδικασίας για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργου κάτω των ορίων, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή. doc icon
  Τα ανωτέρω πρότυπα τεύχη διακηρύξεων ισχύουν υποχρεωτικά για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργου του Βιβλίου Ι του ν. 4412/2016, η έναρξη της διαδικασίας σύναψης των οποίων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 61 (για συμβάσεις άνω των ορίων) και 120 (για συμβάσεις κάτω των ορίων), λαμβάνει χώρα είκοσι (20) ημέρες μετά τη δημοσίευσή της ως άνω απόφασης έγκρισής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 21/1/2017.

  Οι αναθέτοντες φορείς του Βιβλίου ΙΙ του ν. 4412/2016 δύνανται να χρησιμοποιούν τα πρότυπα διακηρύξεων που εγκρίνονται με την παρούσα απόφαση για τη σύναψη συμβάσεων έργου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω Βιβλίου.

  Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργείται η υπ' αριθμ. 67/2015 Απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ: "Έκδοση αναθεωρημένων προτύπων τευχών διακηρύξεων δημοσίων έργων τύπου Α και Β" ( ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Διακήρυξη Ανοικτής Διαδικασίας Τύπος Α - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: Διακήρυξη Ανοικτής Διαδικασίας Τύπος Β΄) η οποία εκ παραδρομής, δημοσιεύθηκε εκ νέου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο ΦΕΚ Β/311/15-2-2016 με ενσωματωμένη διόρθωση σφάλματος, η οποία είχε δημοσιευθεί προηγουμένως στο ΦΕΚ Β/264/11-2-2016.

  Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/42231/

  • Ιαν 11 2017 07:56
  • από Engineer
 11. Τροπολογία του Νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις ανασταίνει τις δημο...

  Τροπολογία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ερευνών προκειμένου να επανεκκινήσουν οι δημοπρατήσεις δημοσίων έργων προτίθεται να φέρει εντός της εβδομάδας στη Βουλή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

  Προς την κατεύθυνση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα συναρμόδια υπουργεία και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), ενώ ο Πρόεδρος τη ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός είχε επαφές με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ κ. Π. Κορκολή και τον Πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ κ. Γ. Καταπόδη.

  «Με την τροπολογία που, όπως ενημερωθήκαμε, εισάγεται πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για νέες δημοπρατήσεις έργων έτσι να προχωρήσουν σημαντικά έργα υποδομής, να παροχετευθεί «ζεστό» χρήμα στην πραγματική οικονομία και να στηριχθούν ή δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, τίθενται οι βάσεις για την επίτευξη των στόχων απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ το 2017», δήλωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

  Πηγή: http://www.ypodomes....s-dimopratiseis

  • Δεκ 20 2016 11:41
  • από Engineer
 12. Παραχώρηση Δημόσιας Γης Σε Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις

  Οδηγίες για την παραχώρηση απο τις περιφέρειες, δημοσίων εκτάσεων σε κτηνοτρόφους ή αγρότες εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

  Όπως ορίζει η εγκύκλιος, επιτρέπεται η παραχώρηση, κατά χρήση, ακινήτου, χωρίς δημοπρασία, έως 8 στρέμματα, σε αγρότη με σκοπό την ανέγερση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με απόφαση Περιφερειάρχη, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας.

  Κατ εξαίρεση δύναται να παραχωρείται ακίνητο και πέραν των 8 στρεμμάτων, εφόσον επιβάλλεται από τα όρια αρτιότητας που ισχύουν στην περιοχή όπου βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο. Με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας καταρτίζεται σχεδιάγραμμα, στο οποίο περιγράφεται το παραχωρούμενοακίνητο κατά θέση, εμβαδό και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς.

  Στο σχεδιάγραμμα αποτυπώνεται η πρόσβαση στο παραχωρούμενο ακίνητο. Το τίμημα ορίζεται βάσει της μισθωτικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Εφόσον καταθέσουν αίτηση περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για παραχώρηση της χρήσης του ίδιου ακινήτου, διενεργείται δημοπρασία. Η ανωτέρω διάταξη αποσκοπεί στην απλοποίηση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης ακινήτων, εμβαδού έως 8 στρέμματα, σε αγρότες, που επιθυμούν να ανεγείρουν κτηνοτροφικές μονάδες, με απώτερο σκοπό την προώθηση της κτηνοτροφίας και την ενίσχυση των «μικρών» κτηνοτρόφων.

  Συγκεκριμένα, με την ως νομοθετική πρόβλεψη δύναται να εκδίδεται, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη για την κατά χρήση παραχώρηση ακινήτου, έως 8 στρέμματα, χωρίς δημοπρασία, σε αγρότη με σκοπό την ανέγερση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Στο τελευταίο, δε, εδάφιο της επίμαχης διάταξης υπάρχει πρόβλεψη περί διενέργειας δημοπρασίας εφόσον, για την παραχώρηση της χρήσης του ίδιου ακινήτου καταθέσουν αίτηση περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι.

  Ωστόσο, και στην τελευταία αυτή περίπτωση παραμένει η διευκόλυνση των αγροτών προκειμένου να ανεγείρουν κτηνοτροφικές μονάδες. Ως εκ τούτου, στην παραχώρηση ακινήτου, έως 8 στρέμματα, εφόσον για το ίδιο ακίνητο καταθέσουν αίτηση περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι αγρότες, αποκλειστικά, νια κτηνοτροφική χρήση, τότε διενεργείται δημοπρασία. Αν στο πρόσωπο ενός μόνον από περισσότερους ενδιαφερόμενους για το ίδιο ακίνητο, εμβαδού έως 8 στρεμμάτων, κατά τα ανωτέρω, συνυπάρχουν οι προϋποθέσεις του αγρότη και της κτηνοτροφικής χρήσης, τότε δεν διενεργείται δημοπρασία.

  Πηγή: http://www.agrotes.e...s-egkatastasis/

  • Δεκ 02 2016 18:21
  • από Engineer
 13. Καταπέλτης ο ΟΟΣΑ για το σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων

  Απαρχαιωμένο, περιοριστικό του ανταγωνισμού και εκτός πραγματικότητας της αγοράς είναι το σημερινό πλαίσιο παραγωγής των δημοσίων έργων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ποιες μεταβολές στο «σύστημα» προτείνει ο Οργανισμός.

  Σε πλήρη αποδόμηση του απαρχαιωμένου μοντέλου παραγωγής των δημοσίων έργων στην Ελλάδα, παρά τις απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις και τα πολυνομοσχέδια, προχωρά ο ΟΟΣΑ στην πρόσφατη έκθεσή του για τον ανταγωνισμό.

  Από τους αναλυτές του διεθνούς οργανισμού δεν γλιτώνει ούτε η «μαϊμού» στελέχωση των τεχνικών εταιρειών από μηχανικούς που δε χρειάζεται και να εργάζονται, ούτε η «μαϊμού» εμπειρία των μηχανικών οι οποίοι κατατάσσονται σε τάξεις πτυχίου (μητρώο κατασκευαστών ή μητρώο μελετητών), μεταξύ άλλων, και με βάση το πότε αποφοίτησαν από την πολυτεχνική σχολή και όχι με βάση την πραγματική εμπειρία τους στην αγορά!

  Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, στην πολυσέλιδη έκθεσή του, έρχονται σε μια περίοδο που η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προωθεί σχέδιο νόμου για ασφυκτική παρακολούθηση κάθε εμπλεκομένου στα δημόσια έργα, σε βαθμό που να θεωρείται ανεφάρμοστο από την αγορά.

  Ταυτόχρονα, όμως, το νέο θεσμικό πλαίσιο διατηρεί σειρά ρυθμίσεων που –σύμφωνα με όσους αντιδρούν– εξυπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα του κλάδου των μηχανικών ή συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες διατηρούν «επαγγελματική ύλη» σε βάρος κάποιων άλλων.

  Στην έκθεση επισημαίνεται πως το σημερινό πλαίσιο κατάταξης των τεχνικών εταιρειών και των μελετητικών γραφείων σε τάξεις πτυχίου οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού, ενώ οι πιθανοί υποψήφιοι σε κάθε διαγωνισμό είναι εκ των προτέρων γνωστοί.

  Κατά τον ΟΟΣΑ, οι ελάχιστες απαιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων πρέπει να συνδέονται με το ύψος και τις απαιτήσεις του έργου και όχι με το μέγεθος ή άλλα στοιχεία των εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα υποβολής προσφοράς.

  Οι αναλυτές στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους περί περιορισμού του ανταγωνισμού εξαιτίας του σημερινού μοντέλου κατάταξης των τεχνικών εταιρειών και στα στοιχεία από τους διαγωνισμούς της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών και Κτιριακών Εργων του υπουργείου Υποδομών την περίοδο 2009 - 2016. Οσο πιο ανοικτός ήταν ένας διαγωνισμός, τόσο περισσότεροι οι συμμετέχοντες και τόσο μεγαλύτερη η έκπτωση που πέτυχε η υπηρεσία.

  Στην έκθεση επισημαίνονται, επίσης, και άλλοι περιορισμοί που συνδέονται με το σημερινό σύστημα κατάταξης εργολάβων και μελετητών σε τάξεις πτυχίου. Για παράδειγμα, οι τεχνικές εταιρείες δεν μπορούν να αλλάξουν τάξη πτυχίου αν δεν παραμείνουν στην προηγούμενη για δύο χρόνια, ανεξάρτητα από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν σε προσωπικό ή οργάνωση.

  Επισημαίνεται, επίσης, και η γραφειοκρατία που συνοδεύει το σύστημα κατάταξης σε τάξεις πτυχίων την οποία υποτίθεται πως θεραπεύει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών με σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων. Όπως εξηγούν, εξαιτίας της γραφειοκρατίας μπορεί να καθυστερήσει η αναβάθμιση μιας επιχείρησης σε ανώτερη τάξη πτυχίου με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς που την ενδιαφέρουν.

  Ωστόσο οι αναλυτές του ΟΟΣΑ παραδέχονται πως τα μητρώα κατασκευαστών και μελετητών έχουν και κάποια χρησιμότητα, κυρίως γιατί οι υποψήφιοι δε χρειάζεται να υποβάλλουν πολλά στοιχεία σε κάθε διαγωνισμό καθώς και επειδή απεικονίζουν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες ενός υποψηφίου «με ενοποιημένο και διαφανή τρόπο».

  Όμως, θεωρούν πως πρέπει να αποσυνδεθεί η ένταξη στα μητρώα με τα κριτήρια συμμετοχής στους διαγωνισμούς. Είναι προτιμότερο, όπως εξηγούν, να καταρτίζονται τεχνικές προδιαγραφές που επικεντρώνονται στις λειτουργικές απαιτήσεις κάθε έργου, ακόμα και αν διατηρηθούν τα μητρώα. Δηλαδή μια εταιρεία να συμμετέχει σε έργο προϋπολογισμού ανώτερο από αυτόν που μπορεί με βάση την κατάταξή της στα μητρώα αν αποδεικνύει πως έχει την ικανότητα να το εκτελέσει.

  Αρνητικά για τον ανταγωνισμό θεωρούν πως λειτουργεί και η σημερινή απαγόρευση των εταιρειών μελετών να έχουν άλλο σκοπό πέραν της μελέτης των έργων. Υποτίθεται πως η απαγόρευση προβλέπεται ώστε να μην υπάρχει διαπλοκή μεταξύ μελετητή ενός έργου και του κατασκευαστή. Όμως στον ΟΟΣΑ θεωρούν πως αυτή η απαγόρευση περιορίζει την κινητικότητα στον κλάδο των κατασκευών τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους μηχανικούς. Εμποδίζει επίσης «την ανάπτυξη οικονομικών κλίμακας» από πλευράς τεχνικών εταιρειών που θέλουν να αξιοποιήσουν τη συμπληρωματικότητα μεταξύ του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός τεχνικού έργου.

  Γι’ αυτό και προτείνουν να επιτρέπεται σε εταιρείες και μηχανικούς να εγγράφονται και στα δύο μητρώα (κατασκευαστών και μελετητών) αλλά για να αποφευχθεί η διαπλοκή να μην επιτρέπεται σε εταιρείες να καταθέσουν προσφορά για την κατασκευή των έργων που μελέτησαν, εκτός και αν αυτό προβλέπεται από την προκήρυξη του διαγωνισμού.

  Περιοριστικά για τον ανταγωνισμό θεωρούν πως λειτουργεί και η απαγόρευση στους μηχανικούς να εγγραφούν σε περισσότερες από δύο εκ των 28 ειδικοτήτων του μητρώου μελετητών.

  Επισημαίνουν, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη απαίτηση δεν έχει καμία σχέση με την εμπειρία από την αγορά που δείχνει πως οι μηχανικοί, με βάση και τις σπουδές τους, μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε περισσότερες ειδικότητες.

  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο γεγονός πως οι πίνακες τιμών με βάση τους οποίους προκηρύσσονται τα έργα ενίοτε είναι απαρχαιωμένοι, είτε αναβαθμίζονται με καθυστέρηση, είτε χωρίς να υπάρχει σύνδεση με τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά.

  http://www.cretalive...-dhmosion-ergon

  • Νοέ 12 2016 09:21
  • από basgoud
 14. Τι προβλέπει για τους δήμους η διευκρινιστική εγκύκλιος για τις δημ...

  Επιστολή στους δημάρχους όλης της χώρας, με την οποία τους ενημερώνει αναλυτικά για τα θέματα πάνω στα οποία έγιναν διευκρινίσεις, με την εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για το νέο θεσμικό πλαίσιο περί δημόσιων συμβάσεων και αναθέσεων έργων και μελετών απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

  Η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος ήταν αποτέλεσμα σειράς επαφών της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

  Ωστόσο ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως ορισμένα από τα ζητήματα που είχε θέσει η ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την ηγεσία του υπουργείου δεν αντιμετωπίζονται με την εγκύκλιο και υπογραμμίζει πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυσή τους

  Με την εγκύκλιο (18/ΔΝΣα΄/οικ68559/Φ.ΕΓΚΥΚΛ./19.10.2016) παρέχονται οι πρώτες οδηγίες και διευκρινίσεις επί των θεμάτων που είχε θέσει η ΚΕΔΕ στον υπουργό και ειδικότερα:

  • Διευκρινίζεται σαφώς ότι το άρθρο 15 του Π.Δ. 171/87 περί δημοτικών έργων, δεν έχει καταργηθεί με το νέο θεσμικό πλαίσιο, επομένως οι δήμοι εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις διαδικασίες για την ανάθεση μικρών έργων (έως 6.500,00 €, πλέον ΦΠΑ), που περιγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο του π.δ/τος και όχι την διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 118 του ν.4412/2016, δηλαδή με ηλεκτρονική κλήρωση. Για τα έργα που υπερβαίνουν το ποσό αυτό και έως 20.000,00 €, πρέπει να εφαρμοστεί η διαδικασία του άρθρου 118 αλλά, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου, μέχρι την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων της παρ. 6 του ίδιου άρθρου, κρίνεται σκόπιμο να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 117, δηλαδή του συνοπτικού διαγωνισμού. Παραμένουν αναπάντητα τα θέματα που είχαμε θέσει περί εφαρμογής στους δήμους του συστήματος της ηλεκτρονικής κλήρωσης της παραγράφου 5, για τα οποία θα επανέλθουμε με νεότερα έγγραφα.
  • Σε περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης με απρόβλεπτο χαρακτήρα, π.χ. φυσικές καταστροφές, είναι δυνατή η εφαρμογή του άρθρου 32 του νόμου, για την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, αντί του άρθρου 118.
  • Διευκρινίζεται ότι θα ρυθμιστεί με διάταξη νόμου το πρόβλημα (αναντίστοιχη διάταξη με την τελικώς δημοσιευθείσα) του άρθρου 153 του ν.4412/16 (αναθεωρητική περίοδος για τις βασικές τιμές ημερομισθίων, υλικών, μισθωμάτων και μηχανημάτων). Ήδη η διόρθωση συμπεριλήφθηκε στο ΦΕΚ Α΄2ΟΟ/24.10.16.
  • Όσον αφορά στον ορισμό των εννοιών «έργο», «εργασία», «παροχή υπηρεσιών», που η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει να υπάρξει νεότερη νομοθετική ρύθμιση με την οποία να είναι απόλυτα σαφής η διάκριση αυτών από τις γενικές υπηρεσίες ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κατά τον προληπτικό και προσυμβατικό έλεγχο, η εγκύκλιος αναφέρεται απλά στους ορισμούς του άρθρου 2 του νόμου και, πέρα από τους ορισμούς αυτούς, οποιεσδήποτε αναφορές σε ονοματολογίες στο πλαίσιο διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων, γίνονται με τη χρήση του «Κοινού Λεξιλογίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις (CPV)», σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου 4412/16, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζει να ισχύει η μέχρι σήμερα εκδοθείσα νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τη διάκριση έργων εργασιών.
  • Ως προς τον χρόνο έναρξης εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου:διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης ξεκινήσει πριν την 8/8/2016 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου) συνεχίζονται, ολοκληρώνονται και εκτελούνται με βάσει το καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο έναρξης των διαδικασιών ή τη σύναψη της σχετικής σύμβασης. Ο χρόνος έναρξης διαδικασίας σύναψης σύμβασης προσδιορίζεται στα άρθρα 61 και 120 του νόμου για συμβάσεις άνω και κάτω των ορίων αντίστοιχα. Για όσες αναθέτουσες αρχές δεν έχουν αναρτήσει στο ΚΗΜΔΗΣ προκήρυξη της σχετικής σύμβασης, αν και προβλεπόταν με βάση το προϊσχύσαν καθεστώς, πριν τις 8.8.2016 οφείλουν να προβούν αμελλητί στις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία καταχωρήσεις των σχετικών στοιχείων στο ΚΗΜΔΗΣ. Για τις απευθείας αναθέσεις κρίσιμο σημείο για την εφαρμογή του παλιού ή του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι η ημερομηνία σύναψης της σύμβασης απευθείας ανάθεσης από το αρμόδιο όργανο (άρθρο 23 ν.2690/99).
  Τέλος σας ενημερώνουμε ότι ήδη έχουν εκδοθεί από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) τα πρότυπα τεύχη για διακηρύξεις ανοιχτών διαγωνισμών για την ανάθεση συμβάσεων έργων και μελετών, τα οποία ήδη σας έχουμε αποστείλει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας. Σύμφωνα με την ΕΑΑΔΗΣΥ, τα πρότυπα αυτά τεύχη δεν δεσμεύουν τις αναθέτουσες αρχές.
  Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση και των υπόλοιπων θεμάτων, που δεν αντιμετωπίζονται με την εγκύκλιο.

  Αναλυτικά η εγκύκλιος του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων: http://www.localit.g...0/εγκύκλιος.pdf

  Πηγή: http://www.localit.gr/archives/119714

  • Οκτ 31 2016 16:28
  • από Engineer
 15. Δημόσια Διαβούλευση: Έλεγχος και διαφάνεια στην παραγωγή δημόσιων κ...

  To Υπουργείο Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων θέτει σε δημόσια διαβούλευση το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ:

  «Διαδικασίες κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών, δομές στρατηγικού σχεδιασμού δημόσιων υποδομών και λοιπές διατάξεις»

  Ο Υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής δημοσίων και ιδωτικών τεχνικών έργων και υποδομών της χώρας και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας αυτών επί του σχεδίου νόμου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την Δευτέρα 17-10-2016 .

  Πηγή: http://www.opengov.gr/yme/?p=3781

  • Σεπ 27 2016 07:44
  • από kan62
 16. Το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις

  Σημαντικές αλλαγές στην έννομη προστασία των δημοσίων συμβάσεων, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

  Αυτό σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ν. Παρασκευόπουλο, με αφορμή δημοσιεύματα για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων.

  Οι υπουργοί δήλωσαν τα εξής:

  «Τα αρμόδια υπουργεία προωθούν προς τη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που μεταρρυθμίζει το σύστημα ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων στη χώρα μας. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας και ανταποκρίνεται όντως σε ανάγκες εξορθολογισμού που έχουν διαπιστωθεί. Συγκεκριμένα, εξυπηρετείται η ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, ιδίως με την αποφυγή επικάλυψης αρμοδιοτήτων, καθώς και η προσπάθεια αποφυγής μιας ταύτισης των φορέων ή αρχών που αποφασίζουν με εκείνους τους οποίους ελέγχουν.

  Με δεδομένο ότι το σχέδιο προχωρεί σε σημαντικές αλλαγές στην έννομη προστασία των δημοσίων συμβάσεων, υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να εκφραστεί εκ των προτέρων η γνώμη του Ανώτατου αυτού Δικαστηρίου για την εναρμόνιση του Σχεδίου με την έννομη και, ιδίως, συνταγματική μας τάξη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη διατύπωσε τη γνώμη του, εκφράζοντας παρατηρήσεις που αφορούν τη σκοπιμότητα και την εναρμόνιση με το Σύνταγμα ορισμένων επί μέρους ρυθμίσεων.

  Δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις αυτές δεν αναιρούν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, αλλά, αντίθετα, τείνουν να τη διασφαλίσουν, αξιολογήθηκαν από τις ομάδες εργασίας των αρμόδιων υπουργείων και έχουν γίνει σχετικές αναπροσαρμογές. Το σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, όπου, επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα διαλόγου με αρμόδιους φορείς και επιστημονικούς συλλόγους.

  Πηγή: http://www.ered.gr/e...s/#.V1k6V9mLS70

  • Ιούν 09 2016 11:45
  • από Engineer
 17. Καρτέλ εργολάβων με ζωή 30 ετών διερευνά η επ. Ανταγωνισμού

  Την ύπαρξη καρτέλ στον τομέα των κατασκευών με διάρκεια ζωής 27 ετών, στο οποίο εμπλέκονται κατασκευαστικές εταιρείες-κολοσσοί που ανέλαβαν δεκάδες δημόσια έργα της τελευταίας τριαντακονταετίας, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό και των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού «αφορά σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/ σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).»

  Σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο καρτέλ εμπλέκονται, με διαφορετικό χρόνο έναρξης, εταιρίες των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM, με σκοπό τη χειραγώγηση των διαγωνισμών δημόσιων έργων. Οι «ρίζες» δε του καρτέλ ανάγονται στο μακρινό 1989, 27 χρόνια πριν.

  «Από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέβαιναν σε συνεννοήσεις αναφορικά με:

  α) τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό,

  β) τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων,

  γ) την μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων,

  δ) την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών, ή/ και

  ε) την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων.

  Η εν λόγω καρτελική σύμπραξη υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών/ αποζημιωτικών συμφωνητικών», σημειώνει η Επιτροπή.

  «Με βάση την ίδια εισήγηση είχαν συμμετοχή στις συνεννοήσεις, κατά περιόδους ή ως προς συγκεκριμένους διαγωνισμούς, και εταιρίες των ομίλων FCC, VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS, καθώς και οι εταιρίες ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ALSTOM TRANSPORT, IACOVOU BROTHERS, ARCHIRODON CONSTRUCTION, SALINI, SELI, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΡΕΤΒΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, NEMESIS, VAN OORD, TADEI, IMPRESA, RIZZANI και MAIRE TECNIMONT», σημειώνει ακόμα η Επιτροπή.

  Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως «την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συνέδραμε ουσιαστικά ο όμιλος ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιείκειας. Στην εισήγηση προτείνεται στο πλαίσιο του άρθρου 25 παρ. 8 του ν. 3959/2011, η μη επιβολή προστίμου στην εν λόγω εταιρία.

  Περαιτέρω, με την εισήγηση προτείνεται η διαπίστωση της συμμετοχής στην εν λόγω σύμπραξη και των ακόλουθων εταιριών, ως προς τις οποίες όμως έχει παραγραφεί η δυνατότητα της ΕΑ να επιβάλει πρόστιμο: ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΜΠΕΔΟΣ, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΝΙΚΗ, ΠΑΡΝΩΝ, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και SOMAGUE ENGENHARIA, καθώς και των συνδέσμων εργοληπτικών εταιριών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ.

  Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) θα συνεδριάσει στις 21 Ιουλίου για να εξετάσει, κατόπιν της σχετικής εισήγησης, εάν με βάση τα παραπάνω συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 ν. 703/77 (όπως ίσχυε), ήδη 1 ν. 3959/2011, και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από εργοληπτικές επιχειρήσεις.

  Η εισήγηση πάντως δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία «θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.»

  Πηγή: http://www.topontiki...an-dimosia-erga

  • Μάι 17 2016 21:45
  • από Engineer
 18. Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος

  Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έθεσε από την Πέμπτη 5 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.


  Ολοκληρώθηκε η φάση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, εγχώριους και διεθνείς, σχετικά με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Από το πρωί της Πέμπτης, το υπουργείο Οικονομίας και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανάρτησαν το σχέδιο νόμου στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

  Το σχετικό Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 και ώρα 17.00, στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

  Μπείτε στη σελίδα για να πάρετε μια εικόνα από τον αναπτυξιακό νόμο: www.opengov.gr/ypoian/?p=7464  Το νομοσχέδιο θα κατευθυνθεί στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή.

  Πηγή: http://news247.gr/ei...os.4041575.html

  • Μάι 05 2016 20:29
  • από Engineer
 19. Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 28η Μαρτίου το β΄ και γ΄ μέρος του...

  Tέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο και το τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις με τίτλο: "Ανάθεση και Εκτέλεση Συμβάσεων Έργων, Μελετών, Προμήθειας Αγαθών και Υπηρεσιών - Βιβλία II και IIΙ".

  Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα opengov.gr: οι υπουργοί Οικονομίας - Ανάπτυξης - Τουρισμού, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, έθεσαν από σήμερα 18 Μαρτίου 2016 και ώρα 11:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τα Βιβλία ΙΙ και ΙΙΙ σχεδίου νόμου που αφορούν στην "Ανάθεση και Εκτέλεση Συμβάσεων Έργων, Μελετών, Προμήθειας Αγαθών και Υπηρεσιών (Μεταφορά στην Ελληνική Έννομη τάξη της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ.) και στην Διακυβέρνηση" και καλούν τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 28η Μαρτίου 2016 και ώρα 14:00.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους για θέματα, όπως για τις μεικτές συμβάσεις, αλλά και τις δημόσιες συμβάσεις που αφορούν στην άμυνα και την ασφάλεια, στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο, τα λιμάνια και αερολιμένες, το νερό, υπηρεσίες μεταφορών, ταχυδρομικές υπηρεσίες, εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων στερεών καυσίμων. Αλλά και για θέματα όπως, οι μέθοδοι υπολογισμού της εκτιμώμενης αξίας των συμβάσεων, ειδικές εξαιρέσεις για συμβάσεις υπηρεσιών, για συμβάσεις κατ’ αποκλειστικότητα, για υπεργολαβίες και άλλα πολλά διαδικαστικά ζητήματα.


  http://www.opengov.gr/ypoian/?p=6997

  Τα σχετικά άρθρα (1 έως 237) του α΄ μέρους του ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις, που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση βρίσκονται στον ακολουθο σύνδεσμο:

  http://www.opengov.gr/ypoian/?p=6339

  Πηγή: http://www.capital.g...osies-sumbaseis και http://www.iekemtee....όσιες-συμβάσεις

  • Μάρ 21 2016 11:19
  • από Engineer
 20. Παρατείνεται η αναστολή ισχύος του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις

  Παρατείνεται η αναστολή ισχύος του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (μέρος β’ του ν. 4281/2014), έως τις 30 Απριλίου 2016, σύμφωνα με το άρθρο 93 του νόμου 4368/21.02.2016 "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

  Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η παράταση κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφάλειας δικαίου και αποφυγής δημιουργίας νομοθετικού κενού, έως ότου ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών.

  Πηγή: http://www.capital.g...osies-sumbaseis

  • Φεβ 23 2016 20:42
  • από Engineer