Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελέσματα Αναζήτησης

There were 46 results tagged with εταα

Ανά κατηγορία περιεχομένου

Ανά κατηγορία

Ταξινόμηση ανά:                Σειρά  
 1. 12 δόσεις στις οφειλές προς το ΕΤΑΑ που δημιουργήθηκαν το 2016 σχεδ...

  Νέα ρύθμιση εξόφλησης των χρεών προς το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων σχεδιάζει το Υπ. Εργασίας.

  Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής στη διάρκεια του έτους των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016, σε μηνιαία βάση, σε 12 δόσεις σε δικηγόρους και μηχανικούς.

  Υπενθυμίζεται πως οι μηχανικοί ζητούσαν παράταση της καταβολής των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 μέχρι τέλη Μαρτίου του 2017.

  Ο κύριος Πετρόπουλος ξεκαθάρισε επίσης πως:
  * "μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται να γίνεται και εργολάβος, είναι εργαζόμενος, στον νόμο λέμε μέχρι και δύο εργοδότες, θα είναι 6,67% η εισφορά".
  * "Το πράγμα αλλάζει όταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε άλλους, τότε πληρώνει το 20%" είπε.
  * ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι.
  * οι αυτασφαλισμένοι θα μπορούν πληρώνουν ένα μέρος του ποσού, τότε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, αν και θα επιβαρύνονται με τόκο 8,5%.
  * Μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι, δεν πληρώνει καμία εισφορά, εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι, τότε θα πληρώνει τα 586 ευρώ, εκτός των περιπτώσεων που δικαιούται ειδικών εκπτώσεων,
  * όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι, τότε αυτοί καλούνται να πληρώσουν 138 ευρώ το μήνα .
  Ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε εκείνους που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν.

  Όσο αναφορά το μέτωπο των συντάξεων, ο ίδιος δήλωσε πως "δεν υπάρχει περίπτωση να μας ζητήσουν οι θεσμοί να κόψουμε κύριες συντάξεις παλαιότερων ετών, γιατί αυτά τα ζητήματα τα έχουμε συμφωνήσει από πέρυσι", δήλωσε.

  Πηγή: http://www.capital.gr/story/3182295

  • Ιαν 09 2017 16:51
  • από Engineer
 2. Γρίφος ο νέος υπολογισμός των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

  Προσωρινός τρόπος υπολογισμού «κλειδώνει» για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται ένα νέο σύστημα που θα προσεγγίζει πιστά -καθώς λέγεται- το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού.

  Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί μια βάση υπολογισμού, η οποία θα αποτρέπει τον κίνδυνο να καλείται κάποιος να πληρώσει επί υψηλών εισοδημάτων που τυχόν είχε πραγματοποιήσει το 2015, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σημερινές δυνατότητές του να εισφέρει. Επί αυτής της βάσης θα επιβληθούν οι νέες εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για Υγεία, 7% για επικούρηση, 4% για εφάπαξ). «Είμαστε κοντά στο να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

  Ο γρίφος είναι δύσκολος, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές πρέπει να επιβληθούν επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους, όπως αναφέρει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος. Το εισόδημα όμως του 2016 θα εκκαθαριστεί προς τα μέσα του 2017, οπότε τους πρώτους μήνες πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη βάση υπολογισμού. Ως μόνη λύση φαίνεται στον ορίζοντα η επιβολή «έναντι» εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015, που θα είναι το μόνο εκκαθαρισμένο.

  Αυτό ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει πως τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Αυτόν τον γρίφο λύνουν τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, συνθέτοντας το μωσαϊκό μιας νέας βάσης υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

  Δεδομένου μάλιστα ότι πάει πίσω η σύνδεση της συνείσπραξης εισφορών και φόρων, τα αρμόδια στελέχη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

  Ο μηχανισμός διαλειτουργικότητας των συστημάτων της ΓΓΔΕ και του ΕΦΚΑ απασχόλησε και τις συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος και το επιτελείο του με τους επικεφαλής των δανειστών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Η επίλυση των τεχνικών δυσκολιών που αφορούν στον τρόπο είσπραξης εισφορών είναι στην ατζέντα των δανειστών, αναφορικά με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Η αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.

  Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τις εισφορές είναι από τις «δύσκολες», καθώς θα περιλαμβάνει και τεχνικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία διασύνδεσης με τη ΓΓΔΕ, ώστε να συνδεθεί η εισφορά με το ασφαλιστέο εισόδημα.

  Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, «από 1/1/2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, καθώς και των αγροτών καταβάλλονται ανά τακτικά περιοδικά διαστήματα, που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, σε εναρμόνιση με την καταβολή των φόρων».

  Σε άλλο άρθρο, μάλιστα, προβλέπεται πως με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας «θεσπίζεται κοινό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται και εναρμονίζονται οι διαδικασίες εγγραφής, δήλωσης, πληρωμής και βεβαίωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών».

  Η επίμαχη ΚΥΑ πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να εκδοθεί εντός του 2016, φαίνεται όμως πως παίρνει παράταση για το πρώτο 3μηνο του 2017. Μέχρι τον Μάρτιο, ΓΓΔΕ και υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα κοινό σχέδιο για τις απαραίτητες διαδικασίες, τη δημιουργία του μητρώου και τα χρονοδιαγράμματα.

  Συνεπώς, ακόμη ένα ζήτημα που καλούνται να λύσουν τα πολυαναμενόμενα διοικητικά έγγραφα (υπουργική απόφαση, εγκύκλιος) είναι η περιοδικότητα πληρωμής των νέων εισφορών από ελευθεροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, δεδομένου ότι σήμερα καθένας πληρώνει με διαφορετική περιοδικότητα: οι αγρότες πληρώνουν κάθε εξάμηνο και μάλιστα πολύ ετεροχρονισμένα, οι ελευθεροεπαγγελματίες κάθε δίμηνο, οι δικηγόροι κάθε χρόνο κ.λπ.

  Πηγή: http://www.ethnos.gr...aties-64693397/

  • Νοέ 29 2016 10:00
  • από Engineer
 3. Για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων αποφασίζουν οι ασφαλισμένο...

  Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να αποφασίσουν οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητα απασχολούμενων (γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) για την μετατροπή των ταμείων τους που χορηγούν εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις σε επαγγελματικά ή αλληλοβοηθητικά ταμεία.

  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ανεξάρτητα απασχολούμενων, από τους οποίους ζήτησε να τον εξουσιοδοτήσουν, προκειμένου να διαπραγματευτεί με το κουαρτέτο το Σεπτέμβριο για την εξαίρεση των ταμείων τους από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

  Σημειώνεται ότι μηχανικοί και γιατροί δεν καταβάλουν εισφορές και δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.

  Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε κατά τη διάρκεια των συσκέψεων σχέδιο –κειμένου που περιλαμβάνει τη μετατροπή των ταμείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει και τι μέλλει γενέσθαι με την περιουσία των φορέων που θα εξαιρεθούν από το ΕΤΕΑΕΠ.

  Αναλυτικότερα αναφέρει: «Οι επαγγελματικοί κλάδοι, τα μέλη των οποίων ασφαλίζονταν λόγω ιδιότητας στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), μπορεί να εξαιρούνται από την ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ, εφόσον τούτο ζητηθεί από τα ΝΠΔΔ που τους εκπροσωπούν, προκειμένου να ασφαλίζονται στο εξής ως προς την επικουρική ασφάλιση ή την εφάπαξ παροχή σε επαγγελματικά ή αλληλοβοηθητικά ταμεία που θα οργανωθούν ανά κλάδο. Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις των εν λόγω κλάδων θα καταβάλλονται στους δικαιούχους τους μετά την ίδρυση των ως άνω επαγγελματικών ή αλληλοβοηθητικών ταμείων από τα τελευταία, σύμφωνα με τους καταστατικούς τους όρους.

  Θέματα σχετικά με την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που αντιστοιχούν σε εισφορές για επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ από το ΕΤΕΑΕΠ στα συνιστώμενα ταμεία ορίζονται, μετά σχετική οικονομική μελέτη και γνώμη του ΕΤΕΑΕΠ, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με απόφαση του ίδιου Υπουργού ρυθμίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης».

  Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν σωρευτικά το 37,95% του εισοδήματος τους για σύνταξη, επικούρηση, υγεία και εφάπαξ. Ωστόσο δίνεται μικρή μεταβατική περίοδος με σημαντικές εκπτώσεις, αφού το σύνολο των εισφορών τους θα απομειώνεται από 5% (εισοδήματα 57.000-58.000 ευρώ) μέχρι 50% (εισοδήματα 7.033-13.000 ευρώ) με ελάχιστη καταβολή τα 586 ευρώ το μήνα. Οι εκπτώσεις ισχύουν και για τους νέους- κάτω της 5ετίας-, αρκεί να έχουν εισόδημα άνω των 4.922 ευρώ. Όμως οι εκπτώσεις θα λογίζονται ως οφειλή, η οποία θα εξοφλείται σταδιακά κατά 1/5 κατ’ έτος, όταν τα καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του επαγγελματία υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ.

  Σημειώνεται ότι από την 1.6.2016 και μέχρι τις 31.5.2019, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυτοαπασχολούμενων πριν και μετά το 1993 στο ΕΤΕΑ και στα εντασσόμενα σε αυτό ταμεία, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς, υπολογίζεται σε ποσοστό 7% επί του εισοδήματος. Από 1.6.2019 και μέχρι τις 31.5.2022, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται σε 6,5%. Μετά το πέρας της εξαετίας το ποσοστό της εισφοράς διαμορφώνεται στο ύψος που ίσχυε κατά τις 31.12.2015. Η μηνιαία εισφορά για τα ταμεία των εφάπαξ υπολογίζεται σε ποσοστό 4% επί του εισοδήματος.

  Πηγή: enikonomia

  • Αύγ 08 2016 09:51
  • από Engineer
 4. ΤΣΜΕΔΕ: Εκδόθηκαν τα Ειδοποιητήρια για το Α’ Εξάμηνο 2016

  Εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια για το Α’ Εξάμηνο του 2016 στα οποία περιλαμβάνεται και το ποσό των 240 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, ως πρώτη δόση εκ των εννέα, που αντιστοιχούν στην εξόφληση των αναδρομικών 2011-2014, όπως καθορίστηκε με πρόσφατη απόφαση του ΕΤΑΑ.

  Πηγή: http://civilenglar.b...16/05/2016.html

  • Μάι 30 2016 15:37
  • από Engineer
 5. Σύνταξη με 21,6 έως 37 έτη ασφάλισης από ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ

  Ευκαιρίες για να κλειδώσουν σύνταξη από 58,6 ετών οι γυναίκες και από τα 60,3 ετών οι άνδρες έχουν οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία των επιστημόνων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών) και του ΟΑΕΕ, με προϋπόθεση να συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης (πραγματικά ή πλασματικά) ως το 2012. Όσοι συμπληρώνουν τα 35 έτη μετά το 2013 συνταξιοδοτούνται στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

  Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ, που συμπληρώνουν από 21,5 ως 25 έτη μέχρι το 2012, προβλέπεται έξοδος στη σύνταξη στα 60,61 και 62, εφόσον η ηλικία των 60 ετών και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης συμπλη- ρώθηκαν μέχρι το 2012. Αν η ηλικία των 60 ετών ή ο χρόνος ασφάλισης συμπληρώνονται μετά το 2013, τότε οδηγούνται για πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος.

  Αναλυτικά για κάθε κατηγορία μετά και τα νέα όρια ηλικίας, ισχύουν τα εξής:

  1. ΕΤΑΑ-Γυναίκες:

  Όσες συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν με πλασματικούς χρόνους τα 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012 κατοχυρώνουν ως όριο ηλικίας το 58ο ή το 59ο έτος, θεμελιωμένο δικαίωμα έχουν όσες συμπλήρωσαν την ηλικία μέχρι τις 18/8/2015 και είχαν 36 ή 37 έτη συνολικά μέχρι αυτή την ημερομηνία. Όσες συμπληρώνουν τα 58 ή τα 59 μετά τις 19/8/2015 συνταξιοδοτούνται με τα νέα όρια ηλικίας ως εξής: – Ηλικία 58 ετών το 2016, σύνταξη στα 59, ηλικία 58 το 2017, σύνταξη στα 59,6, ηλικία 58 το 2018, σύνταξη στα 60,2, ηλικία 58 το 2019, σύνταξη στα 60,6, ηλικία 58 το 2020, σύνταξη στα 61, ηλικία 58 το 2021, σύνταξη στα 61,6, ενώ με το 58ο έτος συμπληρωμένο το 2022 σύνταξη στα 62 και με 40 χρόνια ασφάλισης. – Ηλικία 59 ετών το 2016, σύνταξη στα 59,9, ηλικία 59 το 201 7, σύνταξη στα 60,2, ηλικία 59 το 2018, σύνταξη στα 60,6, ηλικία 59 το 2019, σύνταξη στα 60,11, ηλικία 59 το 2020, σύνταξη στα 61,3, ηλικία 59 το 2021, σύ- νταξη στα 61,8, ηλικία 59 το 2022, σύνταξη στα 62 με 40 έτη.

  2. Άνδρες ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) στον ΟΑΕΕ.

  Κατοχυρώνουν το 60ό έτος για σύνταξη, εφόσον είχαν ως το 2012 35 έτη ασφάλισης και κατά περίπτωση 36 ή 37 στη συνταξιοδότησης. Όσοι είχαν συμπληρωμένο το 60ό έτος μέχρι 18/8/2015, και 35 ως 37 έτη, βγαίνουν οποτεδήποτε στη σύνταξη. Όσοι συμπληρώνουν τα 60 από 19/8 μέχρι 31 /12/2015 βγαίνουν στα 60,3 μήνες, ενώ όσοι κλείνουν τα 60 από το 2016 ως το 2021 θα συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 60,6 ετών ως 61,11. Με το 60ό έτος το 2022 σύνταξη στα 62 με 40 έτη.

  3. Σύνταξη με 21,5-25 έτη για γυναίκες στο ΕΤΑΑ.

  Οι ασφαλισμένες που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ ή στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών ή 21 1/2 έτη ασφάλισης στο ΤΣΑΥ μέχρι 31/12/2010 βγαίνουν στη σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας τους. Αν όμως συμπληρώνουν τα 60 μετά τις 1 9/8/201 5, τότε ακολουθούν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας που αντιστοιχούν στο «60ό» έτος κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, ασφαλισμένες που κλείνουν τα 60 το 2016 θα πάρουν σύνταξη στα 61,9, όσες κλείνουν το 60ό έτος το 2018 θα πάρουν σύνταξη στα 63,6. Με το 60ό έτος το 201 9, το όριο για σύνταξη πάει στα 64,5, ενώ με το 60ό έτος να συμπληρώνεται το 2022, σύνταξη στα 67, εκτός και αν συμπληρώσουν νωρίτερα 40 χρόνια. Όσες έκλεισαν το 60ό έτος το 2011 ή το 2012 και έχουν 25 έτη ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών και 22 έτη ασφάλισης στο ΤΣΑΥ βγαίνουν με σύνταξη στα 61 ή 62. Όσες συμπληρώνουν το 60ό έτος μετά το 2013 θα πάρουν σύνταξη όταν γίνουν 67.

  Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=44626

  • Απρ 11 2016 12:22
  • από Engineer
 6. Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

  Παραθέτουμε απάντηση της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ερώτημα μηχανικού, όπου επισημαίνεται για μία ακόμα η υποχρεωτική ασφάλιση των μηχανικών στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να εξετάζεται, σε αντίθεση με τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, εάν υπάρχει άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

  Διαβάστε την έγγραφη απάντηση του Υπουργείου παρακάτω:

  «Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ»

  Απαντώντας στην από 8/2/2016 νεότερη αναφορά σας και σε συνέχεια του αριθ. Φ.10043/56947/1320/8-2-2016 εγγράφου μας, σχετικά με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

  Η υπαγωγή στην κοινωνική ασφάλιση γίνεται βάσει των καταστατικών διατάξεων κάθε ασφαλιστικού οργανισμού, σε συνδυασμό με τη γενική διάταξη του άρθρου 39 του ν.2084/1992, όπως ισχύει, που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση των από 1/1/1993 ασφαλισμένων σε έναν μόνο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι, ανάλογα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, υπάγονται σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται από τις καταστατικές διατάξεις κάθε φορέα και τις σχετικές γενικές διατάξεις.

  Στην περίπτωση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, βάσει των καταστατικών διατάξεων του Τομέα η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τα μέλη του ΤΕΕ (ασφάλιση ιδιότητας), χωρίς να εξετάζεται, σε αντίθεση με τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, εάν υπάρχει άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Συνεπώς, στην περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ η μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ανεργίας δεν συνεπάγεται τη διακοπή της ασφάλισης και την μη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Η ασφαλιστική σχέση διακόπτεται μόνο με τη διαγραφή των ασφαλισμένων από το ΤΕΕ.

  Ως προς το ύψος των καταβαλλομένων ασφαλιστικών εισφορών, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει με το προγενέστερο έγγραφό μας, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος εξετάζεται η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων.

  Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/32972/ και http://syspeirosiari...og-post_10.html

  • Μάρ 11 2016 08:33
  • από Engineer
 7. Εγκρίθηκε από το ΕΤΑΑ η Παράταση Εξόφλησης Εισφορών Β' Εξαμήνου...

  Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ με την υπ'αρ. 386/ 17/02/2016 απόφαση, δίδεται παράταση στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Β' Εξαμήνου 2015, μέχρι και 15/03/2016.

  Πηγή: http://www.tsmede.gr/

  • Φεβ 18 2016 19:48
  • από Engineer
 8. Παράταση Εξόφλησης Ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικ...

  Η Διοικούσα Επιτροπή του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων ΄Εργων του Ε.Τ.Α.Α. αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή της, μετά από γραπτή παρέμβαση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργου Στασινού και εισήγηση του νέου προέδρου της Κωνσταντίνου Μακέδου, την παράταση εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών που αφορούν στο Β΄ εξάμηνο του 2015, ώστε οι Μηχανικοί να ανταπεξέρχονται στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομαλότερους όρους.

  Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Β΄ εξαμήνου 2015 των ασφαλισμένων του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων ΄Εργων του Ε.Τ.Α.Α. μπορεί να αποπληρώνεται μέχρι και τις 15/03/2016 άνευ προσαυξήσεων εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών, της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υπόχρεων.

  Αναμένεται η επικύρωση της παραπάνω απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Τ.Α.Α. την Τετάρτη 17/02/2016.

  • Φεβ 15 2016 18:25
  • από george68
 9. Αλλαγή διοίκησης στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

  Σε αλλαγή διοίκησης του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ προχώρησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 64 / 9-10-2016).

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ΥΑ, ορίζεται ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ ο μηχανικός Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, σε αντικατάσταση του Ιωάννη Γαμβρίλη ο οποίος παραιτήθηκε.

  Παράλληλα, αναπληρωτής του ορίζεται ο Θεόδωρος Βασιλείου του Παύλου. Με την ίδια απόφαση ο Κωνσταντίνος Μακέδος ορίζεται ως Α΄ Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρ- τητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.ΑΑ.). Κατά τα λοιπά παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες αποφάσεις συγκρότησης των οργάνων του ΕΤΑΑ.

  Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=43868

  • Φεβ 11 2016 18:54
  • από Engineer
 10. Προσφυγή από ασφαλισμένους ΕΤΑΑ

  Το έναυσμα για την υποβολή προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια από χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (μηχανικούς, ιατρούς, δικηγόρους κλπ.) δίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του σχετικό υπόδειγμα προσφυγής που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι θιγόμενοι.

  Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει «μπαράζ» σχετικών προσφυγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (και στα κατά τόπους αρμόδια δικαστήρια) προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του πρόσφατου νόμου 4337/15, που (κατόπιν σχετικής απαίτησης των δανειστών) κατάργησε προγενέστερη ευνοϊκή ρύθμιση, που έδινε τη δυνατότητα σε νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) να «ελαφρυνθούν» από ασφαλιστικές εισφορές έως τα τέλη του 2016, αλλάζοντας ασφαλιστική κλάση. νέα ρύθμιση

  Πηγή: http://www.ethnos.gr...&pubid=64295844

  • Δεκ 01 2015 16:45
  • από ssouanis
 11. Μoντέλο "ΕΤΑΑ" θα έχει το νέο υπέρ – Ταμείο

  Στα βήματα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) θα κινηθεί ο Ενιαίος Ασφαλιστικός Φορέας που σχεδιάζει το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

  Αυτό σημαίνει πως όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα υπαχθούν στον ίδιο φορέα, ο οποίος θα έχει ένα κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλα τα έως τώρα ταμεία αλλά ως "τομείς" (πχ τομέας ΙΚΑ-μισθωτών, τομέας ΟΑΕΕ –ελευθέρων επαγγελματιών κλπ.).

  Ο κάθε τομέας θα έχει όμως και τα δικά του υποδιοικητικά όργανα, τα οποία ενδέχεται να έχουν αρκετά αποφασιστικό χαρακτήρα. Η διαδικασία της ενοποίησης των ταμείων θα ξεκινήσει στα τέλη του 2015, με βάση νόμο τον οποίο πρέπει να περάσει η κυβέρνηση μέχρι τέλη του τρέχοντος μήνα, αλλά θα ολοκληρωθεί το 2017. Παράλληλα θα "τρέξει" και η διαδικασία ενιαιοποίησης των κανόνων εισφορών παροχών σε 6 εκατομμύρια άμεσα ασφαλισμένων, που κάθε άλλο παρά "τεχνικά" εύκολη πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας.

  Κατά τα άλλα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η πλήρης αφαίρεση των τομέων πρόνοιας και υγείας από όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτό σημαίνει πως οι προνοιακές παροχές σε χρήμα και είδος θα φύγουν από την εποπτεία των Ταμείων ακόμα και του Υπ. Εργασίας, ενώ θα συσταθεί ένας ξεχωριστός λογαριασμός στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα αποδίδονται στον παραπάνω φορέα άμεσα και στο ακέραιο.

  Όσον αφορά το μέλλον των επικουρικών ταμείων, επενεξετάζεται η αρχική θέση τουΥπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου περί "συγχώνευσης" τους στα ταμεία κύριας ασφάλισης.

  Αντ’ αυτής συζητείται πχ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μία μείωση 5% μέσω της διαμόρφωσης κατώτατων και ανώτατων ορίων (100-350 ευρώ).

  Τέλος αναφορικά με τα ταμεία πρόνοιας τα οποία δίδουν εφάπαξ, όπως πχ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), εξετάζεται η ενοποίηση τους και η ένταξη τους στον νέο ενιαίο φορέα, με παράλληλη μείωση έως 8% του ύψους των παροχών τους.

  Πηγή: http://www.capital.gr/story/3078461

  • Νοέ 09 2015 10:49
  • από Engineer
 12. Ανοικτή επιστολή Σπίρτζη στους ασφαλισμένους ΕΤΑΑ

  Τις αδικίες της ρύθμισης που ψηφίζεται με το πολυνομοσχέδιο αναφορικά με το ΕΤΑΑ παραδέχεται ο υπουργός και ζητά την κατανόηση γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.

  Υπόσχεται ότι θα είναι προσωρινή.


  «Ζητώ από τους Συναδέλφους μου, από όλους όσους δώσαμε κοινούς αγώνες, και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες της Χώρας μας, την κατανόησή σας για την ψήφιση της άδικης, αλλά όμως και προσωρινής διάταξης, που στρέφεται ενάντια σε όλους τους Ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ», γράφει ο Χρήστος Σπίρτζης σε ανοικτή επιστολή του αναφορικά με τη ρύθμιση που ψηφίζεται στο πολυνομοσχέδιο για το ΕΤΑΑ και η οποία άρει τη δυνατότητα να διαλέξουν χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση.

  Αναλυτικά, γράφει ο υπουργός:

  Αγαπητοί Συνάδελφοι,

  Σήμερα στο Σχέδιο Νόμου με την ψήφιση των μέτρων, για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης για το δικαίωμα της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μέχρι το 2016, διάταξη που συντάχθηκε, κατατέθηκε και ψηφίστηκε από Μηχανικούς Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

  Για τη διάταξη αυτή στη Διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς δόθηκε μεγάλη μάχη με επαρκέστατη τεκμηρίωση από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης τόσο για τους κοινωνικούς δίκαιους λόγους όσο και για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της πρότασης της Κυβέρνησης.

  Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο θέμα, οι Θεσμοί δεν έδειξαν τη δέουσα και προφανή λογική, για να αποδεχθούν τη συνέχιση της ισχύος της διάταξης ή άλλων εναλλακτικών προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση.

  Στη συγκεκριμένη στιγμή, παρά τις πολιτικές διαφωνίες μας, και προσωπικά και πολλών συναδέλφων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μηχανικών, Γιατρών και Δικηγόρων, προέχει η επιτυχής έκβαση της μάχης που δίνει ο ελληνικός λαός, η Κυβέρνησή του και ο Πρωθυπουργός του, για την αναδιάρθρωση του χρέους της Χώρας.

  Για αυτό ζητώ από τους Συναδέλφους μου, από όλους όσους δώσαμε κοινούς αγώνες, και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες της Χώρας μας, την κατανόησή σας για την ψήφιση της άδικης, αλλά όμως και προσωρινής διάταξης, που στρέφεται ενάντια σε όλους τους Ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

  Ζητώ την κατανόησή σας για την τακτική υποχώρησή μας αλλά και ταυτόχρονα ζητώ και τη συμμετοχή σας, την επαγρύπνησή σας και τη δράση σας, ώστε να αποτελείτε την αυτόνομη συνείδηση του κινήματος των επιστημόνων που είναι ζωτικό συστατικό της Κυβέρνησης.

  Ζητώ τη συμμετοχή σας για μια δίκαιη, συνολική και οριστική λύση στο πρόβλημα των άδικων, υπέρογκων και ανάλγητων ασφαλιστικών εισφορών με την ψήφιση του αντίστοιχου Σχεδίου Νόμου στο τέλος Νοεμβρίου, για τη διασφάλιση ενός δίκαιου και υγιούς ασφαλιστικού συστήματος και για τις νέες γενιές.

  Θα συνεχίσω να δίνω αγώνες μαζί με τους Μηχανικούς και όλους τους επιστήμονες με τις ίδιες πάντα απόψεις, στην ίδια πάντα κατεύθυνση, για τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποδοχές και τον κύκλο εργασιών του κάθε Μηχανικού, Γιατρού και Δικηγόρου, για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα αποτελεί την προστασία και την κοινωνική πρόνοια των επιστημόνων και όχι τιμωρητικό μηχανισμό περιθωριοποίησης και εξόδου από το επάγγελμα.

  Πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας!

  Πηγή: http://m.euro2day.gr...66/article.aspx

  • Οκτ 17 2015 16:09
  • από Evan
 13. Εγκαίνια του νέου κτιρίου διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ

  Με την τελετή των εγκαινίων άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το "σπίτι των μηχανικών" στην πίσω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Attica Bank, πρόκειται για ένα "έξυπνο", μοντέρνο και "πράσινο" κτίριο, που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ, του ασφαλιστικού φορέα των 110.000 μηχανικών και των 28.000 συνταξιούχων του Ταμείου.

  Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Ιωάννης Γαμβρίλης χαρακτήρισε το νέο κτίριο του Ταμείου "έργο υψηλών προδιαγραφών, αντάξιο του επιστημονικού επιπέδου, της συσσωρευμένης εμπειρίας και των σύγχρονων δυνατοτήτων των Ελλήνων μηχανικών". Και επεσήμανε ότι αν και ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε 19.000.000 Ευρώ με το ΦΠΑ, η κατασκευή του κόστισε τελικά 11.960.000 Ευρώ με το ΦΠΑ, δηλαδή λιγότερο κατά 7.040.000 Ευρώ (ποσοστό 37%).

  Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Γαμβρίλης επεσήμανε:

  "Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ένας οργανισμός, που πρωταγωνιστεί στην κοινωνική ασφάλιση. Δεν λαμβάνει πλέον από 1/1/2015 καμία κρατική ενίσχυση ούτε ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε, αν και βάσει του νόμου "περί τριμερούς χρηματοδότησης", το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει το μερίδιό του- το οποίο και οφείλει-ύψους πάνω από 1 δις Ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός, ίσως ο μοναδικός, που καθορίζει μόνος του τις τύχες του. Βασίζεται μόνον στις εισφορές των μελών του και στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Περιορίζει τη διαφυγή εσόδων αλλά και τις ανεξέλεγκτες παροχές, αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα αποθεματικά , την αμφίδρομη σχέση του με την Attica Bank, την εγγυοδοσία προς τις επιχειρήσεις και την πιστοδοσία".

  Καταλήγοντας ο κ. Γαμβρίλης υπογράμμισε ότι ρόλος, αποστολή και όραμα του στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ είναι να παραμείνει το Ταμείο "αυτοδιοίκητο, οικονομικά και λειτουργικά ισχυρό, ένα Ταμείο, ικανό να ανταποδίδει στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους συναδέλφους όλα εκείνα που έχουν εισφέρει αυτοί, προκειμένου να είναι σήμερα το πιο υγιές ταμείο στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Μόνο έτσι θα συνεχίσει να συμβάλλει στην κατοχύρωση και στην προστασία των δικαιωμάτων των μηχανικών και κατ’ επέκταση θα υποβοηθήσει γενικότερα την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου".

  Στα εγκαίνια, που έγινε στην υπερσύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου κτιρίου του ΤΣΜΕΔΕ, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υπηρεσιακός Υπουργός Εργασίας Δημ. Μουστάκας, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της διοίκησης, που είχαν σαν αποτέλεσμα το ΤΣΜΕΔΕ να είναι το πιο εύρωστο ασφαλιστικό ταμείο.

  Στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν το παρών επίσης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ Ανδρέας Νεφελούδης, ο πρώην Υπουργός Επικρατείας και μηχανικός Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και το Δ.Σ. της Attica Bank, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Χρ. Καραμάνος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων κ. Φ. Προβατάς. Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Στ. Πλιάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινός και τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ, ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιωάννης Αλαβάνος, οι πρώην Πρόεδροι του ΤΣΜΕΔΕ κ.κ. Ιωάννης Ζωϊόπουλος και Γεώργιος Παπαβασιλείου, οι εκπρόσωποι των μελετητών και της κατασκευάστριας εταιρίας καθώς και δεκάδες μηχανικοί και οι εργαζόμενοι του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ.

  Πηγή: http://www.capital.gr/story/3063538

  • Σεπ 17 2015 08:06
  • από Engineer
 14. Ποιες αλλαγές έρχονται στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ + ΤΣΑΥ)

  Αλλαγές έρχονται και στους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, στο οποίο υπάγονται τα ταμεία Νομικών, υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ).

  Στο ΕΤΑΑ με τπ συμπλήρωση 35ετίας μέχρι το τέλος του 2012 οι άντρες και οι γυναίκες στο ΤΣΑΥ και στον τομέα νομικών -πριν από την ψήφιση του νέου νόμου- μπορούσαν να βγουν στα 60. Προσοχή καθώς αν η 35ετία είχε συμπληρωθεί το 2011, η έξοδος γινόταν με 36 έτη, ενώ το 2012 με 37 έτη.

  Για τις γυναίκες στο ΤΣΜΕΔΕ προβλεπόταν χαμηλότερο όριο, εφόσον η 35ετία είχε συμπληρωθεί μέχρι και το 2012.

  Ειδικότερα για κατοχύρωση το 2010 και 2011 η έξοδος γινόταν στα 58 (προσοχή καθώς το 2011 έφταναν τα 36 τα απαιτούμενα χρόνια) και το 2012 στα 59 (και εφόσον σταδιακά συμπληρώνονταν 37 έτη).

  Όσοι πρόλαβαν να πιάσουν το κατά περίπτωση όριο διασώζονται Στην αντίθετη περίπτωση ακολουθούν τις νέες προϋποθέσεις και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να είναι από 4 μήνες μέχρι 4 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση.

  Για παράδειγμα μηχανικός 55 ετών σήμερα με εξαγορά 5 ετών σπουδών μπορούσε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσει στα 60 του εφόσον κάλυπτε την 35ετία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Πλέον θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 61ου και 6 μηνών, δηλαδή θα δει το όριο ηλικίας να αυξάνεται.

  Πηγή: http://www.b2green.g...D=27851&lang=el

  • Σεπ 11 2015 08:44
  • από Engineer
 15. Νέες ρυθμίσεις και επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ασφαλισ...

  Με το άρθρο 39 του ν.4331/2015 (ΦΕΚ 69/Α΄/2-7-2015) θεσπίζονται ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, οι οποίες αφορούν τη δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι) και τη μη καταβολής της πρόσθετης εισφοράς του ν.3986/2011 για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι), ενώ λαμβάνεται μέριμνα για τη ρύθμιση οφειλών που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 παρ. 14 – 17 του ν.3986/2011.


  Ειδικότερα, εισάγονται ανά κατηγορία ασφαλισμένων οι εξής ρυθμίσεις:

  Νέοι Ασφαλισμένοι – Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας


  Οι νέοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα αποκτούν δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και δύνανται να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 παρ. 15 του ν.3986/2011, οι νέοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ υπάγονται σήμερα υποχρεωτικά, βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, στην 1η, 2η ή 3η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ στις λοιπές ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες (4η έως 14η ασφαλιστική κατηγορία) έχουν υπαχθεί προαιρετικά κατόπιν σχετικής αίτησης. Ως εκ τούτου με τη νέα ρύθμιση όσοι βρίσκονται στη 2η ασφαλιστική κατηγορία μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ όσοι βρίσκονται στη 3η ασφαλιστική κατηγορία μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στην 1η ή στην 2η ασφαλιστική κατηγορία.


  Για την άσκηση του δικαιώματος υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, ενώ η υπαγωγή στην επιλεγείσα κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επομένου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση. Συνεπώς, για αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι 31/12/2015 η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα γίνει από 1/1/2016 και θα ισχύει μέχρι 31/12/2016.


  Κατ’ εξαίρεση, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αναδρομικά από 1/1/2015 θα υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός του 2015. Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι επιλέξουν την αναδρομική τους υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015, έχουν όμως καταβάλλει ήδη ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κατηγορίας, οι Υπηρεσίες των Τομέων θα προχωρούν σε συμψηφισμό της προκύπτουσας διαφοράς με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.


  Ευνόητο είναι ότι η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα αφορά το σύνολο του έτους και όχι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα κατά τον υπολογισμό της σύνταξης για το έτος αυτό.

  Επιπλέον, δικαίωμα επιλογής κατώτερης της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κατηγορίας έχουν και οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί κατόπιν αίτησή τους σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός του 2015. Η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα αφορά το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 31/12/2016. Αναδρομική υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015 δεν είναι δυνατή, καθώς με αίτησή τους που έχει υποβληθεί στις αρχές του 2015 έχουν επιλέξει την υπαγωγή τους σε ανώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία (π.δ. 124/1993, 125/1993, 126/1993).


  Προκειμένου οι ασφαλισμένοι να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης να μην έχουν οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών να έχουν υπαχθεί καθεστώς ρύθμισης και να είναι ενήμεροι. Για να παραμείνουν στην επιλεχθείσα κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ όσοι έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών να μην εκπέσουν αυτής. Σε αντίθετη περίπτωση εκπίπτουν του δικαιώματος παραμονής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, και επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα υπαγόταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, ως να μην είχαν ασκήσει το σχετικό δικαίωμα.

  Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής σε συγκεκριμένη ασφαλιστική κατηγορία, κατώτερη της υποχρεωτικής, δεν μπορούν να επανέλθουν με νεότερη αίτησή τους επιλέγοντας άλλη κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κατηγορίας, εκτός των περιπτώσεων απώλειας του σχετικού δικαιώματος. Για παράδειγμα εάν ένας ασφαλισμένος που βρίσκεται υποχρεωτικά στην 3η ασφαλιστική κατηγορία και επιλέξει να υπαχθεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία δεν μπορεί να επανέλθει με νεότερη αίτησή του ζητώντας να υπαχθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.


  Σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, ο ασφαλισμένος μπορεί να ασκήσει εκ νέου το δικαίωμα για μία μόνο φορά, κατατασσόμενος στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία από την πρώτη του επομένου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

  Ευνόητο είναι ότι από 1/1/2017 οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας επανέρχονται στην ασφαλιστική κατηγορία που προκύπτει βάσει του χρόνου ασφάλισης, συνυπολογιζόμενου και του χρόνου κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είχε υπαχθεί σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.


  Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του ΕΤΑΑ, καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

  Παλαιοί Ασφαλισμένοι – Εξαίρεση από την καταβολή πρόσθετης εισφοράς

  Αντίστοιχα με τα ανωτέρω, οι παλαιοί ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα εξαιρούνται για το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 31/12/2016 από την υποχρέωση καταβολής της πρόσθετης εισφοράς που προβλέπεται από το άρθρο 44 παρ. 14 του ν.3986/2011. Σε περίπτωση που για το ανωτέρω διάστημα έχει καταβληθεί η πρόσθετη εισφορά, θα γίνει συμψηφισμός του ποσού που έχει καταβληθεί με μελλοντικές εισφορές.


  Από 1/1/2017 και μετά, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν την πρόσθετη εισφορά όπως προβλέπεται από το ν.3986/2011.

  Ευνόητο είναι ότι για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους νέους ασφαλισμένους, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να εξαιρεθούν από την καταβολή της πρόσθετης εισφοράς θα πρέπει να μην έχουν οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή να βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, και να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.


  Παλαιοί και Νέοι Ασφαλισμένοι – Ρύθμιση οφειλών από την εφαρμογή του ν.3986/2011

  Επίσης προβλέπεται ευνοϊκό καθεστώς εξόφλησης οφειλών των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/7/2011 μέχρι 31/12/2014, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά στην εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων του ν.3986/2011. Συγκεκριμένα οι οφειλές αυτές εξοφλούνται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών λόγω καθυστέρησης εξόφλησής τους.


  Επισημαίνεται ότι οι οφειλές που ρυθμίζονται κατά τον ανωτέρω τρόπο αφορούν αποκλειστικά τα πρόσθετα ποσά εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν λόγω της εφαρμογής των ρυθμίσεων του ν.3986/2011, δηλαδή οφειλές λόγω μη καταβολής της πρόσθετης εισφοράς για τους παλαιούς ασφαλισμένους και λόγω της υποχρεωτικής μετάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική (υποχρεωτική υπαγωγή στη 2η ασφαλιστική κατηγορία). Λοιπά ποσά οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην εν λόγω χρονική περίοδο δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση.

  Πηγή: http://www.dikaiolog...menous-tou-etaa

  • Ιούλ 21 2015 22:09
  • από Engineer
 16. Ευνοϊκές διατάξεις για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ με το ΦΕΚ...

  Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 69 Α/2-7-2015 ο υπ΄αριθμ. 4331/2015 Νόμος με τίτλο « Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά θέματα.
  Πολύ έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη μας παρουσιάζουν οι διατάξεις των άρθρων 38 και 39 για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ.

  Έτσι, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ,που έχουν ασφαλιστεί σε οιονδήποτε φορέα από 1.1.93 και εφεξής και σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία από τις δύο κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης.

  Κατά την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Ταμείο ή να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και να εξυπηρετούν τη ρύθμιση.

  Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του ΕΤΑΑ και στην ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ.

  Επιπλέον οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ, που έχουν ασφαλιστεί σε οιονδήποτε φορέα μέχρι την 31.12.92 και σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθοι υπόχρεοι της ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ καταβάλλουν από 1.1.2015 έως 31. 12. 2016 τις εισφορές, όπως είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30.6.2011. Επιπλέον ποσά, που τυχόν έχουν καταβληθεί,συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές.

  Οι αναδρομικές οφειλές εισφορών που έχουν προκύψει από την επιβολή της πρόσθετης εισφοράς του αρ. 44 παρ. 14 Ν. 3986/2011 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 1.7.2011 έως 31.12.2014 καθώς και αυτές που έχουν προκύψει λόγω της υποχρεωτικής μετάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του αρ. 44 παρ. 15 Ν. 3986/2011 καταβάλλονται σε ισόποσες δόσεις χωρίς την επιβολή ποινών, λόγω καθυστέρησης εξόφλησής τους.

  Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ καθορίζεται ο αριθμός, ο χρόνος και τρόπος καταβολής των δόσεων.

  Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το άρθρ. 18 του ως άνω Νόμου , για το περιεχόμενο του οποίου η Ένωση είχε διαμαρτυρηθεί πριν αυτό φθάσει στη Βουλή ζητώντας την απόσυρσή του.

  Τελικώς η διάταξη τροποποιήθηκε προς το ευνοϊκότερο και ψηφίστηκε ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία οφειλετών ποσού άνω των 200.000 ευρώ.

  Ακόμα οι ΦορείςΚοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του φορέα μέχρι του ύψους των οφειλών τους. Στην περίπτωση αυτή τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων των οφειλετών συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις.

  Πηγή: http://www.pedmede.g...mid=520&lang=el

  • Ιούλ 07 2015 09:47
  • από Engineer
 17. Οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών Ε.Τ.Α.Α.

  Οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών Ε.Τ.Α.Α. [23.06.2015] Με το ισχύον καθεστώς (παρ. 15 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011,ΦΕΚ Α '152, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 5α του άρθρου 20 του ν. 4019/2011, ΦΕΚ Α'216), οι από 1/1/1993 κι εφεξής ασφαλισμένοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.)- Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) και Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) μετατάσσονται υποχρεωτικά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία από 1/7/2011.

  Λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας, που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που πλήττει τους ευ λόγω κλάδους σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου και προβαίνουν ακόμα και στη διαγραφή τους από αυτό.

  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός την συσσώρευση οφειλών από την πλευρά των ασφαλισμένων επιτείνοντας την ανασφάλειά τους έναντι του θεσμού της κοινωνικής ασφάλειας και αφετέρου την απώλεια εσόδων για το Ταμείο και την διατάραξη της αναλογίας ασφαλισμένων - συνταξιούχων απειλώντας τη βιωσιμότητά του.

  Στα πλαίσια αυτά, με τις προτεινόμενες διατάξεις, παρέχεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα να επιλέξουν κατόπιν αιτήσεώς τους την κατάταξη τους σε μία εκ των δύο κατώτερων από αυτήν στην οποία υπάγονται ως σήμερα υποχρεωτικά, ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα π.δ. 124/1993, 124/1993 και 125/1993 και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016.

  Άλλωστε, αντίστοιχες διατάξεις, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα επιλογής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ισχύει ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.). Η ως άνω δυνατότητα παρέχεται στους ασφαλισμένους, εφόσον κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι.

  Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση, ενώ ειδικά για αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του έτους 2015, παρέχεται το δικαίωμα αναδρομικής υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ήδη εισφορές για το 2015 με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους ή των δόσεων της ρύθμισης τους, εφόσον υπάρχει τέτοια, επιστρέφουν αυτοδικαίως στην ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, αν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος για κάποιο λόγο έχει χάσει το δικαίωμα, παρέχεται το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης για μία και μόνη φορά. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία γίνεται από την πρώτη του επομένου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

  Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής, ασθένειας και πρόνοιας του Ε.Τ.Α.Α. καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του Τ.Σ.Α.Υ.

  Περαιτέρω, και προκειμένου να ανακουφιστούν οι παλαιοί ασφαλισμένοι (μέχρι 31/12/1992) του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα από το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του Ταμείου κατά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, προβλέπεται ότι δε θα καταβάλλουν αναδρομικά από 1/1/2015 την πρόσθετη εισφορά που είχε επιβληθεί με τις διατάξεις της παρ. 14 του ν. 44 του ν. 3986/2011 από 1/7/2011, αλλά θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/6/2011.

  Σε περίπτωση που η εν λόγω εισφορά έχει ήδη καταβληθεί, αυτή συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές. Τέλος, παρέχεται με εξουσιοδοτική διάταξη η δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθορίσει, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α., τη διαδικασία, τον τρόπο, τα όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. "Άρθρο 38 Διάταξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ

  1. Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (TAN) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 1/1/1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα π.δ. 124/1993, 126/1993 και 125/1993, και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016.

  2. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία οι ασφαλισμένοι πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και να είναι ενήμεροι.

  3. Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση.

  Ειδικά για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2015, είναι δυνατή η αναδρομική υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το έτος 2015 με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ, συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

  4. Οι ασφαλισμένοι παραμένουν στην κατώτερη επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης δεν έχουν εκπέσει αυτής. Σε αντίθετη περίπτωση επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, εφόσον δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

  5. Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ.

  Σε περίπτωση απώλειας για οποιοδήποτε λόγο του δικαιώματος επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του, για μία και μόνο φορά, κατατασσόμενος στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία γίνεται από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

  6. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

  7. Οι ασφαλισμένοι των Τομέων των κλάδων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31/12/1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς του ΕΤΑΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ή έμμισθοι υπόχρεοι της ειδικής προσαύξησης (ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ) καταβάλλουν από 1/1/2015 έως 31/12/2016 προς τους Τομείς τις προβλεπόμενες εισφορές, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/6/2011.

  Τυχόν επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές.
  Από 1/1/2017 οι ανωτέρω ασφαλισμένοι καταβάλλουν προς τους Τομείς του ΕΤΑΑ πέραν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία ασφαλιστικής εισφοράς και την προβλεπόμενη από την παρ. 14 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ως ισχύει, πρόσθετη εισφορά.

  8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης."

  Πηγή: http://www.taxheaven.gr © Taxheaven Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven...s/view/id/24161

  • Ιούν 25 2015 20:54
  • από Evan
 18. Οι νέες συνθέσεις της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και του ΔΣ του ΕΤΑΑ

  Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ (241/2015) με τις συνθέσεις της νέας ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και του νέου ΔΣ του ΕΤΑΑ.

  Σύμφωνα με το ΦΕΚ, πραγματοποιούνται οι εξής τοποθετήσεις:

  1. Διορίζονται στο Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) τα παρακάτω πρόσωπα:

  α) Ο Παπαστεργίου Βασίλειος του Κων/νου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 672897, Δικηγόρος, ως αναπληρωτής του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

  β) Ο Ιωάννης Γαμβρίλης του Πέτρου, με Α.Δ.Τ. ΑΖ 995770, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ως Αντιπρόεδρος Α, ο Τσούκαλος Ευστάθιος − Ναπολέων του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. ΑΖ 022066, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών, ως Αντιπρόεδρος Β΄, και ο Αλεξανδρής Βασίλειος του Ευσταθίου, με Α.Δ.Τ. Φ 136280 Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών, ως Αντιπρόεδρος Γ΄, με αναπληρωτές αντίστοιχα τους Θεόδωρο Βασιλείου του Παύλου, με Α.Δ.Τ. ΑΒ 056944, Κούλα Χαράλαμπο του Θεοδοσίου με Α.Δ.Τ. ΑΚ 121848 και Βερβεσό Δημήτριο του Κων/νου, με Α.Δ.Τ. Χ 714721.

  γ) Από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο Παναγιώτης Μούζιος του Αθανασίου, με Α.Δ.Τ. Τ 141015, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ξενοφώντα Καρκαντζό του Βασιλείου, με Α.Δ.Τ. ΑΑ 104756.

  δ) Από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών η Κεσίδου Όλγα του Ζαχαρία με Α.Δ.Τ. ΑΕ 564018, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αντωνοπούλου Αδαμαντία του Αναστασίου, με Α.Δ.Τ. Θ 382289.

  ε) Από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών, η Παναγιώτα Μιχαηλίδη – Κοκκαλιάρη του Σπυρίδωνος, με Α.Δ.Τ. ΑΕ 559227, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρία Πουλατζά − Αγρέβη του Φωκίωνος, με Α.Δ.Τ. ΑΕ 055443, ομοίως.

  στ) Ο Τσιτσιόλης Βασίλειος του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. ΑΗ 135357, υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με Α βαθμό και η Γλυκού Μαριάννα του Ιωάννη, με Α.Δ.Τ. Φ 382030, υπάλληλοι ΠΕ κατηγορίας με Β βαθμό του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως τακτικά μέλη, με αναπληρωτές αντίστοιχα τον Νιάρχο Παναγιώτη του Χρήστου, με Α.Δ.Τ. ΑΙ 610310, υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με Γ βαθμό και τη Ρίζου Μαρία του Βασιλείου, με Α.Δ.Τ. ΑΖ 508584, υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με Γ βαθμό ομοίως.

  ζ) Ο Ροδιτάκης Γεώργιος του Εμμανουήλ, με Α.Δ.Τ. ΑΖ 013384, ειδικός επιστήμονας, ως τακτικό μέλος με αναπληρώτρια την Παλαμίτη Ελένη του Ιωάννη, με Α.Δ.Τ. Χ 528024, ομοίως.

  η) Από τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων του ενταχθέντος ΤΣΑΥ, ως τακτικό μέλος ο Μακρυγιάννης Ιωάννης του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 408102, με αναπληρωτή τον Κατσίκη Αθανάσιο του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 748729.

  θ) Από τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων του ενταχθέντος ΤΣΜΕΔΕ, ως τακτικό μέλος ο Πλατσάκης Γεώργιος του Στυλιανού, με Α.Δ.Τ. ΑΙ 111728, με αναπληρωτή τον Γιουβανόπουλο Χρήστο του Ιωάννη, με Α.Δ.Τ. ΑΗ 523461.

  ι) Ο Καραπάνος Χρήστος του Κων/νου, με Α.Δ.Τ. ΑΗ 595179, εκπρόσωπος των συνταξιούχων, ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Τσιβεριώτη Γρηγόριο του Κων/νου, με Α.Δ.Τ. ΑΙ 652215, ομοίως.

  Ως Κυβερνητικός Επίτροπος ο Παπαθεοδώρου Αλέξανδρος του Θεόδωρου με ΑΔΤ ΑΙ 621107, προϊστάμενος Δ/νσης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αναπληρώτρια την Παπαϊωάννου Σωτηρία του Παναγιώτη, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 731014, προϊσταμένη Τμήματος ομοίως.

  Όταν συζητούνται θέματα προσωπικού ή οργάνωσης και λειτουργίας του Ταμείου, θα μετέχει με δικαίωμα ψήφου από τους υπαλλήλους του Ταμείου ο Νεκτάριος Μελεσσανάκης του Νικολάου με Α.Δ.Τ. ΑΖ 072093, ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή το Χαράλαμπο Λυμπερά του Φωτίου με Α.Δ.Τ. ΑΙ 082194, ομοίως.

  2. Διορίζονται στη Διοικούσα Επιτροπή Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων τα παρακάτω πρόσωπα:

  α) Οι Ιωάννης Γαμβρίλης του Πέτρου, με Α.Δ.Τ. ΑΖ 995770, και Ανδρέας Κολοβός του Ιωάννη, με Α.Δ.Τ. ΑΙ 068725, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, ως τακτικά μέλη με αναπληρωτές αντίστοιχα τους Θεόδωρο Βασιλείου του Παύλου, με Α.Δ.Τ. ΑΒ 056944 και Κων/νο Κιμπιζή του Νικολάου, με Α.Δ.Τ. ΑΒ 599548, ομοίως.

  β) Από τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και εργοδοτών, ως τακτικά μέλη οι:

  1. Μούζιος Παναγιώτης του Αθανασίου, με Α.Δ.Τ. Τ 141015,

  2. Καρκαντζός Ξενοφώντας του Βασιλείου, με Α.Δ.Τ. ΑΑ 104756,

  3. Τσουρέκας Δημήτριος του Αθανασίου, με Α.Δ.Τ. ΑΑ 257171,

  με αναπληρωτές αντίστοιχα τους:

  1. Τριανταφυλλοπούλου Πλουμίτσα του Γερασίμου, με Α.Δ.Τ. ΑΗ 102849,

  2. Πάνα Αντώνιο του Θεοδώρου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 662039,

  3. Βλάχο Γεώργιο του Παναγιώτη, με Α.Δ.Τ. ΑΙ 145105.

  γ) Ο Φιλιππίδης Αθανάσιος του Φωκίωνος, με Α.Δ.Τ. ΑΒ 349519, εκπρόσωπος των συνταξιούχων, ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Κατσούλη Ιωάννη του Αθανασίου, με Α.Δ.Τ. Π 326102, ομοίως.

  δ) Η Χρυσομάλλη−Μυλωνά Δήμητρα του Αντωνίου, με ΑΔΤ ΑΙ 146001, προϊσταμένη Τμήματος ΠΕ κατηγορίας με Β΄ βαθμό του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μαθιουδάκη Ιωάννα του Μιχαήλ, με Α.Δ.Τ. Κ 969531, ομοίως.

  Ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ορίζεται ο Ιωάννης Γαμβρίλης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, με αναπληρωτή το Θεόδωρο Βασιλείου, ομοίως.

  Πηγή: http://syspeirosiari...og-post_95.html

  • Απρ 15 2015 07:30
  • από Engineer
 19. Οριστικά πλέον παρελθόν ο Α. Σελλιανάκης από το ΕΤΑΑ

  Στρατούλης: Μετά το Πάσχα το ν/σ για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

  Αμέσως μετά το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.
  Ο κ. Στρατούλης προανήγγειλε ενίσχυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) «είτε μέσω της διαδικασίας των ανεξόφλητων, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε μέσα από τη διαδικασία αναγνώρισης των τεράστιων απωλειών που είχαν, περίπου στα 2 δισ. συνολικά τα αποθεματικά από το PSI, ώστε με μία σταδιακή αποκατάσταση αυτών των αποθεματικών, να μπορέσουμε να το στηρίξουμε από πρόσθετους πόρους».

  Η Επιτροπή αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία τον διορισμό των:

  -Θανάση Καποτά στη θέση του Προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)
  -Στέλιου Πλιάκη στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)
  -Τάσου Πετρόπουλου στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)
  -Ανδρέα Κομματά για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ).

  Πηγή: Ναυτεμπορική

  • Απρ 03 2015 18:12
  • από stavrosa
 20. Απόφαση Αντιπροσωπείας ΤΕΕ για την ποινική δίωξη που ασκείται σε βά...

  Αναρτούμε την Απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στη χθεσινή της Συνεδρίαση για το ζήτημα των διώξεων μελών της Α/ΤΕΕ για τις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ, την περίοδο 2013-2014.

  Απόφαση Α/ΤΕΕ 21-22/3/2015 για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στο ΤΕΕ

  Η ποινική δίωξη που ασκείται εις βάρος μελών της Αντιπροσωπίας και της Διοικούσας του ΤΕΕ που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ, ενάντια στην επονείδιστη μνημονιακή πολιτική εις βάρος των μηχανικών, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην συλλογική κινητοποίηση και χειραφέτηση του Κλάδου.

  Πρόκειται για εκδικητική, επιλεκτική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση μελών του ΤΕΕ που δια της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ εφάρμοζαν συλλογικές αποφάσεις συνδικαλιστικών φορέων (του ίδιου του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΑΔΑΣ κα).
  Η παρατεταμένη κατάσταση απόγνωσης και εξαθλίωσης την οποία συνεχίζει να υφίσταται η πλειοψηφία των συναδέλφων μηχανικών, οφείλει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα του ΤΕΕ. Οι 3000 διαγραφές μηχανικών από το ΤΕΕ, η μη εγγραφή των νέων συναδέλφων, οι 46.000 συνάδελφοι που έχουν οφειλές στερούμενοι υγείας και δυνατότητας εργασίας, συνιστούν όψεις μιας κοινωνικής καταστροφής.

  Η κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών του 3986/2011, η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η κατάργηση των τοκογλυφικών προσαυξήσεων των οφειλομένων στο ΤΣΜΕΔΕ, η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους και η λειτουργία του κλάδου ειδικών παροχών, αποτελούν αίτημα, διεκδίκηση και κυρίως ανάγκη όλων των συναδέλφων και συνεχίζουν να παραμένουν ανεκπλήρωτα.

  Γνωρίζουμε ότι η δικαίωση αυτών των αιτημάτων προϋποθέτει πρώτα και κύρια, την ενεργή συμμετοχή, διεκδίκηση και παρουσία των ίδιων των μηχανικών.

  Αυτή ακριβώς η αυτοπρόσωπη παρουσία και διεκδίκηση των μηχανικών, όπως συντελέσθηκε την περίοδο 2013-2014 στο ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, στο ΚΕΑΟ, στο Υπουργείο και το ΕΤΑΑ, σήμερα βάλλεται, διώκεται και ποινικοποιείται.

  Στο πρόσωπο των διωκόμενων για άσκηση “παράνομης βίας” κατά των ανεκδιήγητων, παράνομων και καταχρηστικών επιλογών διοίκησης του ΕΤΑΑ, ουσιαστικά διώκεται ο αγώνας των μηχανικών ενάντια στην καταστροφή τους.

  Πρόκειται καθαρά για συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη ενάντια σε μέλη του ΤΕΕ και τους αγωνιζόμενους μηχανικούς και στο δικαίωμα τους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΕΕ έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται. Οι μηνύσεις κατόπιν υποδείξεως (του κου Σελλιανάκη και μόνο από τους μάρτυρες) είναι σε πλήρη συμφωνία με όλο το αντιδραστικό πλαίσιο διώξεων και περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων που συνόδευσαν τις μνημονιακές πολιτικές (παράνομες απεργίες - απαγορεύσεις συγκεντρώσεων - χιλιάδες κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες). Είναι στα γνωστά πλαίσια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει. Γνωστή τακτική αλλά δε μας αγγίζει. Οι κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι δίκαιοι και δεν ποινικοποιούνται.

  Η μόνη παράνομη βία που αναγνωρίζουμε είναι αυτή που ασκήθηκε όχι ΣΤΟ, αλλά ΑΠΟ το ΕΤΑΑ ενάντια στους ασφαλισμένους του, μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς. Από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, το διορισμένο Πρόεδρο του, “συνάδελφο” κο Σελλιανάκη και τις πολιτικές που υπηρέτησαν. Με τη συστηματική του άρνηση να συμπεριλάβει θέματα στην Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσεων του οργάνου, με τον πραξικοπηματικό τρόπο λειτουργίας, τον οποίον επεσήμαναν με έγγραφα τους και όλοι οι φορείς των ασφαλισμένων του Ταμείου (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΠΙΣ). Με την παράνομη μεταλλική κατασκευή που τοποθέτησε (για την οποία καταδικάστηκε από την πολεοδομία Αθηνών), με τη φραγή όλων των εξόδων διαφυγής του κτιρίου του ΕΤΑΑ (για την οποία ελέγχεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία), με την ακύρωση συνεδριάσεων, την αλλοίωση αποφάσεων και σύνθεσης του οργάνου.
  Αυτή η παράνομη βία δεν ήταν, ούτε είναι ανεκτή.

  Καλούμε :

  την κυβέρνηση, να προχωρήσει τάχιστα στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΤΑΑ, με την απομάκρυνση του κου Σελλιανάκη, που μόνο προβλήματα έχει συσσωρεύσει καθώς και να δώσει λύσεις στα ασφαλιστικά προβλήματα των μηχανικών που δεν παίρνουν άλλη αναβολή

  την εισαγγελία Πρωτοδικών να βάλει την υπόθεση στο αρχείο

  ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

  • Την πλήρη και με κάθε μέσο νομική και πολιτική υποστήριξη των διωκόμενων
  • Την μαζική κινητοποίηση του κλάδου σε ενδεχόμενη δίωξη και Δίκη
  • Τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων προς το Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας
  • Δε δεχόμαστε την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών – κοινωνικών – πολιτικών κινητοποιήσεων γενικότερα.
  Πηγή: http://syspeirosiari...og-post_25.html

  • Μάρ 23 2015 20:27
  • από littledragon