Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελέσματα Αναζήτησης

There were 72 results tagged with θεσσαλονικη

Ανά κατηγορία περιεχομένου

Ανά κατηγορία

Ταξινόμηση ανά:                Σειρά  
 1. Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Εμπλοκή στην ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κ...

  Σε περιπέτειες μπαίνει η ολοκλήρωση του έργου του Μεγάλου Ανισόπεδου Κόμβου 16 που θα συνδέει την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης με τον Αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ).

  Η εταιρεία J&P ΑΒΑΞ που είναι η ανάδοχος του έργου με αρχικό κόστος 89,5εκατ.ευρώ ζήτησε με αίτηση τη διάλυση της σύμβασης κατασκευής στις 5 Δεκεμβρίου δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην ολοκλήρωση του έργου.

  Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν ανταλλάξει στις 19 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια απέρριψε την αίτηση διάλυσης. Κατόπιν στις 3 Ιανουαρίου 2017 η ανάδοχος εταιρεία επανήλθε και υπέβαλε ένσταση κατά της απορριπτικής απόφασης για την διάλυση και τελικά στις 3 Μαρτίου με νέα απόφαη της Περιφέρειας έγινε δεκτή η ένσταση της εταιρείας.

  Αυτό σημαίνει ότι είμαστε και πάλι σε περίοδο μη έργων, μέχρι Περιφέρεια και ανάδοχος να βρουν ένα κοινό τόπο συμφωνίας και να συμφωνηθεί και πάλι η έναρξη του έργου.

  Το ποσοστό προόδου του έργου είναι πολύ μεγάλο και φτάνει το 82% πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου. Ο πολυεπίπεδος Ανισόπεδος Κόμβος 16 θα είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και θα εξυπηρετεί πολλαπλές κατευθύνσεις.

  Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Περιφέρειας το έργο που ξεκίνησε απο το 2011 με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2014 έχει ταλαιπωρηθεί από τις απαλλοτριώσεις οι οποίες ξεκίνησαν το 2011 και ακόμα και σήμερα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αφού υπάρχουν ακόμα υποθέσεις στο δικαστήριο και συγκεκριμένα στις 24/4/2017.

  Το έργο μαζί με τις 2 εργολαβίες της Εγνατίας Οδού ΑΕ θα δημιουργήσει ένα κλειστό ανισόπεδο αυτοκινητόδρομο στο δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, όμως οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βρίσκεται και πάλι στις μελέτες που δεν προέβλεψαν την ύπαρξη κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ ο οποίος χρειάστηκε επιπλέον διαγωνισμό για να μετακινηθεί, γεγονός που κόστισε σχεδόν 2 χρόνια καθυστερήσεων στο συνολικό εγχείρημα.

  Τώρα εφόσον προχωρήσει τελικά η εργολαβία της J&P το μεγαλύτερο μέρος του Ανισόπεδου Κόμβου 16 θα ολοκληρωθεί φέτος με ένα τμήμα που έχει να κάνει με το παράπλευρο δίκτυο να χρειάζεται πιθανότατα μίας ξεχωριστής δημοπράτησης.

  Πηγή: http://www.ypodomes....pedou-komvou-16

  • Απρ 04 2017 12:59
  • από Engineer
 2. Θανατηφόρο το εργατικό δυστύχημα στα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

  Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στο εργοτάξιο του μετρό στην συμβολή της Αιγαίου με την Πόντου, στο κέντρο της Καλαμαριάς, όταν κατά την διάρκεια της προσπάθειας ανέλκυσης ενός φορτηγού από το εσωτερικό του εργοταξίου, ο γερανός που χειρίζονταν ένας 50χρονος, έπεσε σε βάθος 30 μέτρων.

  Ο άτυχος χειριστής, ανασύρθηκε τελικά νεκρός από το σημείο του δυστυχήματος.

  Ο 50χρονος ήταν χειριστής και ιδιοκτήτης του γερανοφόρου οχήματος.

  Στις εργασίες του Μετρό, είχαμε άλλον έναν νεκρό, το 2009, στον Σταθμό στο Βαρδάρη.

  Πηγή: http://www.olathessa...st_600.html?m=1

  Φωτογραφίες από το Rthess.gr

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  • Μάρ 13 2017 22:09
  • από Engineer
 3. Παρουσιάστηκε το σχέδιο για τον σταθμό Βενιζέλου

  Πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί».

  Το σχέδιο για το σταθμό Βενιζέλου και την insitu παραμονή των αρχαιοτήτων παρουσίασαν στους πολίτες ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Γιάννης Μυλόπουλος.

  Η μελέτη εκπονήθηκε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και βασίζεται στα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών, της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει εγκριθεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

  Η λύση με τις αρχαιότητες

  Η ψηφισθείσα πρόταση περιλαμβάνει την κατά χώραν (in situ) ανάδειξη ποσοστού 91% (1377 τμ) της βυζαντινής Μέσης Οδού, νέες αρχαιολογικές ανασκαφές σε χώρο 350 τμ και την κατασκευή του σταθμού σε βάθος 30 μέτρων.

  Ο σταθμός της Βενιζέλου θα διαθέτει 4 επίπεδα. Στο -4 θα βρίσκεται η αποβάθρα, στο -3 τα ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ στο -1 θα εκτίθεται ο εντυπωσιακός Decumanus Maximus, κεντρικός δρόμος της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, τον οποίον θα μπορούν να απολαύσουν όσοι περνούν από την πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί ακριβώς από πάνω.

  Για δικαίωση των προσπαθειών του δήμου Θεσσαλονίκης να διασωθούν οι αρχαιότητες έκανε λόγο ο δήμαρχος Γ. Μπουταρης. "Προστιθέμενης και ανεκτίμητης αξίας το εύρημα. Το μέτρο ανασυρει το λαμπρό παρελθόν και οδηγεί ελπίζουμε σε ένα λαμπρό μέλλον" ανέφερε μεταξύ άλλων από τη μεριά της η κ. Βλαζακη.

  "Η λύση ήταν μονόδρομος - οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η απόσπαση ήταν μία κακή λύση. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική . Δεν θα χάναμε χρόνο και χρήμα. Θα χάναμε το έργο" σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Μυλόπουλος.

  Τέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος πρότεινε για ένα μηνα πριν ξαναξεκινησουν οι εργασίες να μπορούν οι κάτοικοι της πόλης να περπατήσουν ξανά και να επισκεφθούν το χώρο. Η πρόταση πήρε το αρχικό ναι τόσο από αρχαιολόγους όσο και από την Αττικό Μετρό.

  Πηγή: http://www.thessnews...-o-g-mylopoulos

  • Μάρ 06 2017 12:24
  • από Engineer
 4. Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια τουλάχιστον 30...

  Στο ευρωπαϊκό έργο REFORM για την υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) συμμετέχει ως βασικός εταίρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

  Πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό έργο, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 με στόχο να υποστηρίξει την υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε τέσσερις ευρωπαϊκές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΣΒΑΚ έχουν αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την προώθηση περιβαλλοντικά φιλικών και βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.

  Τις δράσεις του έργου REFORM στην Κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ και οι 38 Δήμοι της Περιφέρειας θα κληθούν να συνδράμουν με τη συμμετοχή τους.

  «Είναι απαραίτητο να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας, χρησιμοποιώντας τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ως κύριο εργαλείο και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως τη ραχοκοκαλιά καινοτόμων λύσεων. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή μας στο έργο REFORM» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

  Η πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους εκπροσώπους των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η πρώτη εσπερίδα του έργου θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, στην έδρα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Αμφιθέατρο «Βεργίνα», 6ο χλμ. Χαριλάου – Θέρμης, Θέρμη).

  Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το έργο REFORM είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς τα κυκλοφοριακά προβλήματα ταλανίζουν την πλειοψηφία των πόλεων της. Η περιβαλλοντική μόλυνση είναι μία από τις σημαντικότερες απόρροιες της κυκλοφοριακής συμφόρησης: σύμφωνα με καθημερινές μετρήσεις περιβαλλοντικών ρύπων, η συγκέντρωση αιρούμενων σωματιδίων PM10 ξεπερνάει τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για περισσότερες από 30 μέρες τον χρόνο. Η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας είναι γεγονός, καθώς κάθε χρόνο περισσότερα από 16.000 – 20.000 νέα αυτοκίνητα προστίθενται στον υπάρχοντα στόλο της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ΠΚΜ, το ποσοστό χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου ανέρχεται σε 65% - με μία μέση πληρότητα 1,44 άτομα ανά όχημα, σε αντίθεση με το ποσοστό χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που αγγίζει μόλις το 35%. Η ενεργειακή κατανάλωση από τις μεταφορές φτάνει κατά μέσο όρο τους 851.029 τόνους πετρελαίου ετησίως, αγγίζοντας το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

  Το έργο REFORM ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, το Δεκέμβριο του 2020. Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

  Το έργο στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των πόλεων που θα υλοποιήσουν Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε τέσσερις ευρωπαϊκές περιφέρειες: της Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα), της Emilia-Romagna (Ιταλία), του Greater Manchester (Μεγάλη Βρετανία) και του Parkstad Limburg (Ολλανδία).

  Προκειμένου να προωθηθεί η επιλογή μέσων μετακίνησης χαμηλών ρύπων (π.χ. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποδήλατο, πεζή μετακίνηση, ηλεκτρικά οχήματα), οι εταίροι του έργου REFORM θα αναπτύξουν συγκεκριμένες οδηγίες και θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τους Δήμους να υλοποιήσουν τα επιμέρους Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν το έργο REFORM είναι ο κεντρικός ρόλος που αποδίδεται στις Περιφέρειες ως υποστηρικτές όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρών – μεσαίων σε μέγεθος Δήμων. Η υποστηρικτική αυτή δράση θα επιτευχθεί μέσα από τη διαμόρφωση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να περιέχουν δράσεις ευρείας διάδοσης, προώθησης και υλοποίησης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

  Για την υλοποίηση του έργου REFORM θα συνδράμουν, μαζί με τις τέσσερις περιοχές που προαναφέρθηκαν, τρεις Ευρωπαίοι εταίροι: το Ινστιτούτο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (www.hit.certh.gr), ως συντονιστής του έργου, το ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων POLIS (www.polisnetwork.eu) και το Institute for Transport and Logistics Foundation από την Ιταλία (www.fondazioneitl.org) .

  Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο σύνδεσμο : http://www.interregeurope.eu/reform/

  Το Eltis, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αστικής Κινητικότητας αναφέρει για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ):

  «Η ανάγκη για βιώσιμες και ολοκληρωμένες διαδικασίες σχεδιασμού ως λύση για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της αστικής κινητικότητας είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένη. Νέες προσεγγίσεις σχεδιασμού της αστικής κινητικότητας αναδύονται πλέον, καθώς οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ξεφύγουν από τις τετριμμένες λύσεις του παρελθόντος και να αναζητήσουν στρατηγικές που μπορούν να προκαλέσουν τη στροφή προς καθαρότερους τρόπους μετακίνησης.

  Το Πακέτο Αστικής Κινητικότητας 2013 καθορίζει την έννοια των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπως αυτή προέκυψε από μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων ανά την Ευρώπη. Η έννοια των ΣΒΑΚ ενσωματώνει πλήρως τα κύρια χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

  Πλατφόρμα Eltis: http://www.eltis.org...ns/sump-concept

  Πηγή: http://greenagenda.gr/33438/

  • Φεβ 26 2017 10:42
  • από Engineer
 5. Στις ράγες η νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη

  Ένα από τα σημαντικότερα σιδηροδρομικά έργα της επόμενης δεκαετίας έχει πάρει μπρος. Η Σιδηροδρομική Εγνατία, το επόμενο κατασκευαστικό όραμα της χώρας, είναι στο πεδίο των μελετών, τουλάχιστον όσον αφορά το ανατολικό της τμήμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com υπάρχουν σε εξέλιξη 2 σημαντικές μελέτες για έργα 1,2 δισ ευρώ.

  Το πρώτο που έχει ξεκινήσει ο ΟΣΕ είναι οι προμελέτες του τμήματος Θεσσαλονίκη-Αμφίπολη, μήκους 180χλμ. που αποτελεί εντελώς νέα χάραξη καθώς θα κινείται ανατολικά της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος των λιμνών του Νομού, θα πιάνει το Νέο Λιμάνι της Καβάλας στη Νέα Καρβάλη και θα φτάνει μέχρι την Αμφίπολη.

  Πρόκειται για σχεδιασμό νέας μονής γραμμής με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, υψηλών ταχυτήτων καθώς τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 1 δισ ευρώ και σε αυτό προβλέπονται σημαντικά τεχνικά έργα μιας και η γραμμή θα περνά από δύσκολα γεωλογικά ανάγλυφα. Αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις προμελέτες και υπολογίζεται πως το έργο θα έχει οριστικές μελέτες μέχρι το τέλος του 2019.

  Το δεύτερο έργο έχει ξεκινήσει και προχωρήσει από την ΕΡΓΟΣΕ και αφορά το τμήμα Αμφίπολη-Τοξότες Ξάνθης, μήκους 35χλμ και επίσης αποτελεί εντελώς νέα χάραξη καθώς θα κινείται νότια της σημερινής γραμμής και θα ενώνεται με την υπάρχουσα γραμμή στην περιοχή της Ξάνθης.

  Πρόκειται για σχεδιασμό νέας μονής γραμμής με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, επίσης υψηλων ταχυτήτων (μέχρι 200χλμ/ώρα). Το κόστος εδώ είναι στα 250εκ.ευρώ. Οι αρχικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί από την ΕΡΓΟΣΕ, έχει ολοκληρωθεί και η περιβαλλοντική αδειοδότηση και τώρα είναι σε εξέλιξη η Β`φάση μελετών ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί.

  Στο σύνολο τους τα νέα έργα μειώνουν κατά 130 χιλιόμετρα την απόσταση. Υπολογίζεται πως με την ολοκλήρωση των 2 έργων η απόσταση Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη θα μειωθεί κατά περίπου 3 ώρες συνεπώς από 6 ώρες που απαιτούνται σήμερα θα πέσει σε λιγότερο από 3 ώρες. Συγκεκριμένα η απόσταση Θεσσαλονίκη-Καβάλα θα είναι μόλις 1 ώρα, μέχρι Ξάνθη 90 λεπτά, μέχρι Κομοτηνή 2 ώρες και μέχρι Αλεξανδρούπολη 2 ώρες και 45 λεπτά.

  Πηγή: http://www.ypodomes....aloniki-ksanthi

  • Φεβ 09 2017 16:03
  • από Engineer
 6. Το βιοαέριο της δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 22.00...

  Από την αξιοποίηση της κοπριάς των ζώων, αλλά και τα υποπροϊόντα τους, είναι γνωστό πως θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη τόσο με τη δημιουργία κομπόστ (χούμους ή εδαφοβελτιωτικό) όσο και την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς, όμως, το οργανικό φορτίο των κτηνοτροφικών μονάδων δεν αξιοποιείται και πηγαίνει χαμένο, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Στη κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ανάπτυξη με όρους κυκλικής οικονομίας. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, στα κτηνοτροφικά απόβλητα θα πρέπει να υπάρχει ορθή διαχείριση και αξιοποίησή τους, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία και τη Δανία.

  Μιλώντας στην ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Διαχείριση και αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων», που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Zootechnia 2017, ο Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος δέσμης έργων βιοαερίου στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Η δυναμική της αγοράς βιοαερίου στην Ελλάδα είναι τεράστια και οι προοπτικές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, παρά την επιβράδυνση που έχει επιφέρει στον κλάδο η οικονομική κρίση».

  Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ, περίπου 17 εκατ. τόνοι κτηνοτροφικών αποβλήτων με ισχύ καυσίμου 355 MW διοχετεύονται ετησίως ανεξέλεγκτα ανά την επικράτεια, από 30.000 βουστάσια, χοιροστάσια και πτηνοτροφεία.

  Στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 1.000 σφαγεία, βουστάσια και χοιροστάσια και παράγονται 1,2 εκατ. τόνοι απόβλητων με ισχύ καυσίμου 22 MW. Τα απόβλητα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές ενεργειακές ανάγκες σε ηλεκτρισμό, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου.

  Ειδικότερα, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 468 κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν, υπάρχουν 27.000 βοοειδή και παράγουν 487.000 τόνους αποβλήτων. Με αυτό το δυναμικό θα μπορούσαν να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες περίπου 22.000 νοικοκυριών, αλλά και οι μετακινήσεις μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων.

  Ο κ. Ζαφείρης παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη σημασία της ενεργειακής αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, ενώ εξήγησε τη σημασία της χωροταξίας μιας μονάδας. Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις αναφέρθηκε στη βελτιστοποίηση της παράγωγης του βιοαερίου και το βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς, που είναι το βιομεθάνιο.

  Πηγή: http://greenagenda.gr/32407/

  • Φεβ 07 2017 13:42
  • από Engineer
 7. Θεσσαλονίκη: Μεγάλη κηλίδα εντοπίστηκε στις ακτές του Θερμαϊκού

  Σε εφαρμογή τέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες, καθώς εντοπίστηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα στο λιμάνι της πόλης, όπως μετέδωσε η Voria.gr.

  Σύμφωνα με το Λιμενικό, η κηλίδα βρέθηκε στην Προβλήτα 26 και έχει μήκος 150 μέτρα, ενώ φτάνει έως την ακτή δυτικά της Προβλήτας.

  Το Λιμενικό έχει ήδη αρχίσει τις έρευνες για το περιστατικό.

  Πηγή: http://greenagenda.g...λίδα-εντοπίστη/

  Περισσότερα: http://voria.gr/arti...s-tou-thermakou

  • Φεβ 06 2017 11:08
  • από Engineer
 8. Αρχιτέκτονας δημιούργησε μικρογραφία της Θεσσαλονίκης με τουβλάκια...

  Πως θα έμοιαζε η Θεσσαλονίκη αν ήταν φτιαγμένη από τουβλάκια Lego; Αν ποτέ σας γεννήθηκε αυτή η απορία τότε ήρθε η ώρα να μάθετε την απάντηση. Ένα κατάστημα παιχνιδιών και ένας αρχιτέκτονας ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την πρώτη μικρογραφία της Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από στοιχεία Lego. Μη χάνετε χρόνο. Η ενδιαφέρουσα κατασκευή σας περιμένει στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους 10 και Β. Ηρακλείου, όπου εδρεύει το Toys-shop Θεσσαλονίκης.

  Η πρωτοβουλία για την δημιουργία της μικρογραφίας της πόλης από πλαστικά κυβάκια ανήκει στα πολυκαταστήματα παιχνιδιών Toys-shop.gr. Σε μια προσπάθεια να τιμήσουν τη Θεσσαλονίκη και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της, ανέθεσαν στον αρχιτέκτονα Ιωάννη Περισοράτη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το φιλόδοξο εγχείρημα. Η κατασκευή της μικρογραφίας ήταν απαιτητική και το αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό. Η Θεσσαλονίκη από Lego φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του καταστήματος Toys-shop και έχει διαστάσεις 2 επί 6 μέτρα.

  Αρκετοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται το κατάστημα μόνο και μόνο για να θαυμάσουν την δημιουργία του κ. Περισοράτη. Όσοι πελάτες διαπιστώνουν κατά την επίσκεψή τους το εντυπωσιακό κατασκεύασμα αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να το θαυμάσουν και αποχωρούν εντυπωσιασμένοι.

  Λίγα λόγια για την κατασκευή της Lego Θεσσαλονίκης

  Η περιοριστική μορφολογία των δομικών του στοιχείων αποτελεί τον σχεδιαστικό γνώμονα του έργου, ο οποίος ορίζει έναν αλγόριθμο υποδιαίρεσης (subdivision algorithm) του πολεοδομικού σχεδίου και οδηγεί σε μια αφαιρετική απόδοση αυτού, διατηρώντας τον διαγραμματικό του χαρακτήρα. Η κατασκευή αποτελείται από 35.000 τουβλάκια, για την εφαρμογή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές προβολικής χαρτογράφησης (projection mapping) και πάνω από 100 ώρες συναρμολόγησης.

  Ποιες περιοχές θα δείτε στην Lego απεικόνιση της Θεσσαλονίκης

  Η απεικόνιση της πόλης, σε κλίμακα 1:625, εκτείνεται από το λιμάνι ως το Ιπποκράτειο νοσοκομείο και από την λεωφόρο Νίκης έως την Αγίου Δημητρίου. Η αυστηρή πολεοδομική διάταξη αυτού του τμήματος της πόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από τις κάθετες και διαγώνιες οδούς, υπογραμμίζεται από ένα σύστημα γραμμικού φωτισμού το οποίο λειτουργεί ως ένα ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ δομημένου και ελεύθερου χώρου.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Πηγή: http://www.thestival...lakia-lego-foto

  • Ιαν 30 2017 14:52
  • από Engineer
 9. Πάνω από 1,4 δισ. για 9,6 χλμ. του μετρό Θεσσαλονίκης

  Στο 1,4 δισ. ευρώ φθάνει πλέον το κόστος της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν τα ποσά που θα επιδικαστούν στις εκκρεμούσες διαιτησίες, η συμπληρωματική σύμβαση για τον σταθμό «Βενιζέλου και ο διαγωνισμός για την απόκτηση επιπλέον συρμών. Και φυσικά η επέκταση προς Καλαμαριά, που θα κοστίσει ακόμα 518 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι το μόνο που κατ’ εξαίρεση συνεχίζεται σε τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

  Η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης (13 σταθμοί, 9,6 χλμ.) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006 και έπειτα από πολλές περιπέτειες συνεχίζεται με (αδιαπραγμάτευτο, πλέον) ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020. Προ ημερών η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Ευγενία Φωτονιάτα, υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ των έργων που απομένουν:

  • Η διάνοιξη της υπόλοιπης σήραγγας, από τον σταθμό «Ανάληψης» έως τη Νέα Ελβετία (ο πρώτος κλάδος αναμένεται να διανοιχθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου και ο δεύτερος τον Φεβρουάριο).

  • Η ολοκλήρωση των έργων πολιτικού μηχανικού στους σταθμούς.

  • Τα αρχιτεκτονικά τελειώματα, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και οι διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου.

  • Η προμήθεια 24 συρμών. Να σημειωθεί ότι η αρχική σύμβαση προέβλεπε 18 συρμούς, ωστόσο με την επικαιροποίηση της επιβατικής κίνησης εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν ακόμα 6. Ο διαγωνισμός για την απόκτησή τους λογικά θα γίνει από κοινού με τους 6 συρμούς που προβλέπονται για την επέκταση προς Καλαμαριά.

  Σύμφωνα με την απόφαση, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ υπολογίζεται στα 719,5 εκατ., εκ των οποίων τα 664,4 είναι επιλέξιμα. Τα υπόλοιπα 24,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν μέσω διαιτησίας και 30,4 εκατ. σε δαπάνες επίβλεψης του έργου.

  Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία της Αττικό Μετρό, η χρηματοδοτική εικόνα της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες ανέρχονται σε 1,1 δισ., εκ των οποίων 195,9 εκατ. από το Γ΄ ΚΠΣ, 254,6 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2007-2015 και 664,4 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

  • Οι μη επιλέξιμες δαπάνες ανέρχονται σε 301,1 εκατ. ευρώ.

  • Οσον αφορά τις οικονομικές εκκρεμότητες Δημοσίου-εργολάβου για ζητήματα του παρελθόντος, σε διαιτησία έχουν παραπεμφθεί διεκδικήσεις συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν επιδικαστεί στον εργολάβο 127,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις για διεκδικήσεις ύψους 255,6 εκατ.

  Πηγή: http://www.kathimeri...ro-8essalonikhs

  • Δεκ 29 2016 16:21
  • από Engineer
 10. Θεσσαλονίκη: Πάνω από 13.000 νέες φυτεύσεις έως τον Μάρτιο

  Μια σειρά παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τόσο την ποιότητα των υφιστάμενων χώρων πρασίνου όσο και των όγκο της βλάστησης που υπάρχει σε αυτούς, σχεδιάζει και υλοποιεί το Τμήμα Συντήρησης Κήπων του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου τα πάρκα και οι νησίδες πρασίνου της πόλης να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.

  Αυτήν την περίοδο, που οι εργασίες συντήρησης πρασίνου, όπως η άρδευση και η κοπή της χλόης, περιορίζονται, εκτελούνται εργασίες κυρίως νέων φυτεύσεων και κλαδεύσεων επικίνδυνων δένδρων.

  Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν κλαδευτεί περισσότερα από 500 δένδρα στα πάρκα της πόλης (πλ. Δικαστηρίων, πάρκο ΧΑΝΘ, πάρκο Βασιλικού θεάτρου κλπ), ενώ, παράλληλα, έχουν γίνει φυτεύσεις άνω των 10.000 ετησίων ανθοφόρων φυτών (πρίμουλες, πανσέδες) σε χώρους πρασίνου της πόλης. Επίσης την περίοδο αυτή και με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων το Τμήμα Συντήρησης Κήπων έχει φυτέψει σε κεντρικά σημεία της πόλης (Πλ. ΧΑΝΘ, Καμάρα, Άγαλμα Βενιζέλου κλπ) 1.500 αλεξανδρινά δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρωματικό τόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

  Δημοσιευμένη Εικόνα


  «Στην επόμενη περίοδο και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα γίνουν φυτεύσεις 2.000 χιλιάδων βολβών, ενώ είναι προγραμματισμένη η ανανέωση 5 στρεμμάτων επιφανειών χλοοτάπητα σε πάρκα όπου έχει παρατηρηθεί καταστροφή ή υποβάθμισή του. Τέλος, αυτή την περίοδο θα έχουμε και φυτεύσεις νέων δένδρων και θάμνων τόσο για την αύξηση του υψηλού πρασίνου των πάρκων, όσο και για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών», τόνισε στη Greenagenda.gr o Ευάγγελος Ματζίρης, προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Κήπων του δήμου.

  Την περίοδο φθινόπωρο 2016-άνοιξη 2017 το έργο «Συντήρηση πάρκων και χώρων πρασίνου & κλάδευσης και φύτευσης δέντρων στα δημοτικά πεζοδρόμια» περιλαμβάνει φυτεύσεις και στις 6 Δημοτικές κοινότητες.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  «Όλα τα παραπάνω μαζί με τις τακτικές εργασίες συντήρησης πρασίνου που εκτελούνται, θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στο να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που το πράσινο παρέχει στις πόλεις και που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Το πράσινο στις πόλεις έχει πάψει να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά είναι το καίριο και ουσιώδες στοιχείο για τη βιωσιμότητα των σύγχρονων αστικών κέντρων», υπογράμμισε ο κ. Ματζίρης.

  Δημοσιευμένη Εικόνα


  Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος Τμήμα Αλσών Δενδροστοιχιών & Φυτωρίων, προγραμματίζεται να φυτευθούν 1.278 δένδρα αειθαλή (νερατζιές, κ.α.) και φυλλοβόλα δένδρα (ψευδακακία σφαιρική, σφένδαμος, ιπποκαστανιά, κ.α.) με τοποθέτηση φράχτη ριζών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανασήκωσης των πλακών του πεζοδρομίου στο μέλλον.

  Πριν από τη φύτευση, θα προηγηθεί η κοπή των ξερών δένδρων και η εκρίζωση του υπόγειου τμήματος του ξερού δένδρου που υπάρχει στις δενδροδόχους.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Πηγή: http://greenagenda.gr/30002/

  • Δεκ 14 2016 06:29
  • από Engineer
 11. Το μετρό κάτω από τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη

  Τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αττικό Μετρό συμφώνησαν ομόφωνα και «προσυπέγραψαν» τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης που προβλέπει τη διατήρηση των αρχαιοτήτων με την ταυτόχρονη κατασκευή του υπόγειου σταθμού του μετρό στο ίδιο σημείο αλλά σε μεγαλύτερο βάθος στο σταθμό Βενιζέλου.


  Η πρόταση μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια θα κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για να εκδοθεί η σχετική απόφαση, μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

  Σύμφωνα με την πρόταση, θα δημιουργηθεί ένα επίπεδο στήριξης των αρχαιοτήτων και κάτω από εκεί θα γίνει ο σταθμός Βενιζέλου.

  Στα δύο άκρα της ανασκαφής, στο δυτικό τμήμα (Μπεζεστένι και Αλκαζάρ), τα αρχαία θα αποσπαστούν και θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση. Στο τμήμα αυτό θα είναι η είσοδος και η κάθοδος προς τους συρμούς με διπλή σκάλα, και όσο χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες σκάλες θα μπορούν να βλέπουν τις αρχαιότητες.

  Η πρόταση είναι σύμφωνη και με την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ και προβλέπει την κατασκευή του σταθμού στην ίδια θέση με τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά σε μεγαλύτερο βάθος, με ταυτόχρονη διατήρηση και ανάδειξη των ευρημάτων κατά χώρο.

  Οι εκπρόσωποι των φορέων που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη υπέγραψαν από κοινού το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας με τίτλο «Για τη μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης» και συμφώνησαν ομόφωνα στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

  Ετσι πήρε τέλος ένα θέμα που καθυστερούσε το έργο και προκαλούσε έντονους διαξιφισμούς στην πόλη.

  Στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, σε βάθος 6 μέτρων και σε έκταση 1.600 τ.μ., αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό αρχαιότητες των πρωτοβυζαντινών, μεσοβυζαντινών και υστεροβυζαντινών χρόνων.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Συγκεκριμένα ήρθαν στο φως μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, δρόμοι και ανάμεσά τους ο κύριος οδικός άξονας της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, η Μέση Οδός, που διατηρήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα.

  Λαμπρή στην αρχική της κατασκευή, στρωμένη με μάρμαρα και ορθογώνιες λίθινες πλάκες, η Μέση Οδός δίνει σημαντικές πληροφορίες για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης από τα μεσοβυζαντινά (11ος-12ος αι.) μέχρι τα υστεροβυζαντινά χρόνια (13ος-14ος αι.), που παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι τον 19ο αιώνα. Παράλληλα, βρέθηκαν δύο υπόγειοι κεραμοσκεπείς χώροι με σκαλιά ανόδου και καθόδου, πολύ γερά χτισμένοι, η χρήση των οποίων παραμένει άγνωστη.

  Βρέθηκαν επίσης 24 πλινθόκτιστα κτίρια, πολλά αρχιτεκτονικά μέλη, δύο κάθετοι άξονες, άφθονη κεραμική, νομίσματα και κινητά ευρήματα, όπως ένα όμορφο χρυσό έλασμα με τη μορφή της Παναγίας διακοσμημένο με σμάλτο.

  Πηγή: http://www.ethnos.gr...oniki-64746207/

  • Δεκ 13 2016 06:48
  • από Engineer
 12. Σε "Συμπληγάδες" το ιστορικό κέντρο της Θεσ/νίκης

  Ανάμεσα σε "Συμπληγάδες" βρίσκονται οι τέσσερις παραδοσιακές αγορές του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς η οικονομική κρίση από τη μία και η δυσκολία πρόσβασης των καταναλωτών -λόγω κυκλοφοριακού και έλλειψης θέσεων στάθμευσης- από την άλλη, έχουν προκαλέσει αισθητή πτώση της αγοραστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια.

  "Σε σχέση με το 2008 η κίνηση στις τέσσερις αγορές, όπου λειτουργούν συνολικά περίπου 500 καταστήματα, έχει μειωθεί κατά περίπου 40%" αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕπΙΚ), Χρήστος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή, οι τέσσερις αγορές αρχικά ωφελήθηκαν, καθώς καταναλωτές που πραγματοποιούσαν τις αγορές τους σε ακριβότερες "πιάτσες" του εμπορίου θυμήθηκαν ξανά τα μικρά ιστορικά καταστήματα της πόλης και τις ανταγωνιστικές τιμές τους.

  Στη συνέχεια όμως, η ζήτηση μειώθηκε και εκεί. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΠΙΚ, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες αντιστέκονται σθεναρά στην κρίση και στη συμπίεση της κατανάλωσης, δυσκολεύονται "να τα βγάλουν πέρα" με ένα σοβαρό πρόβλημα: η περιοχή έχει καταστεί "άβατον" για τους καταναλωτές λόγω της έλλειψης πάρκινγκ και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

  Ποια είναι η κατάσταση στις αγορές σήμερα;

  Αγορά Βατικιώτη: Δεκάδες κλειστά καταστήματα και μαγαζιά που λειτουργούν πια ώς αποθήκες
  Μεταξύ των τεσσάρων αγορών, όπου -κατά τον κ.Νικολόπουλο- απασχολούνται συνολικά περίπου 2.000 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων), εκείνη της 'Αθωνος (Βατικιώτη) δείχνει να έχει σήμερα το σοβαρότερο πρόβλημα: από τα 198 καταστήματα, περίπου τα 60-70 είναι, σύμφωνα με τον κ.Νικολόπουλο, κλειστά και άλλα 20 περίπου λειτουργούν πλέον ώς αποθηκευτικοί χώροι. Τα λουκέτα αυτά μπήκαν κυρίως την τελευταία πενταετία, παρότι η αγορά είχε προβλήματα και από νωρίτερα, καθώς ακολούθησε τη μοίρα των ιστορικών Λαδάδικων, όπου η υπερανάπτυξη χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος -εστιατορίων και καφέ- είχε ώς αποτέλεσμα αφενός η προσφορά να υπερκεράσει τη ζήτηση και αφετέρου η περιοχή να θεωρείται "κλειστή" για εμπορικά καταστήματα άλλου είδους.
  Μπεζεστένι: Μια ιστορία που φτάνει μέχρι το σήμερα
  Στο σκεπαστό Μπεζεστένι λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τον κ.Νικολόπουλο, περίπου το 90% των 80 διαθέσιμων καταστημάτων. Είναι κυρίως μικρά, ανάμεσά τους αρκετά βιοτεχνικού χαρακτήρα (με υφάσματα, κοσμήματα, λουλούδια). Η σκεπαστή αυτή αγορά έχει, όπως και οι υπόλοιπες, μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς χτίστηκε επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β΄τον 15ο αιώνα, για να στεγάσει τα πολυτελή προϊόντα των υφασματοπωλών και των χρυσοχόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  Αγορά Μοδιάνο: Εν αναμονή της επένδυσης που ενδέχεται να αναζωογονήσει όλες τι αγορές του ιστορικού κέντρου

  Στο δε Μοδιάνο, όπου τον περασμένο Οκτώβριο ανακηρύχτηκε ώς προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ η One Outlet AE, σε λειτουργία βρίσκονται περίπου τα 40 περίπου από τα συνολικά 140 καταστήματα. "Εκεί επικρατεί στασιμότητα εν αναμονή των εξελίξεων" λέει ο κ.Νικολόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι η ιδιωτική επένδυση στο Μοδιάνο, αν γίνει σωστά, πιθανότατα θα συμπαρασύρει σε θετικό έδαφος και τις άλλες αγορές του ιστορικού κέντρου.

  "Αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του επενδυτή, τότε η Μοδιάνο θα προσελκύσει ξανά τους αγοραστές στο ιστορικό κέντρο, κάτι από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι" επισημαίνει ο κ.Νικολόπουλος (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η συνολική οικονομική προσφορά της One Outlet, στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%, ανήλθε σε 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή της λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία, η One Outlet, διευκρίνιζε πως "το υψηλό μέγεθος της επένδυσης (που θα γίνει) δεν μπορεί να καθορισθεί με ακρίβεια στην παρούσα φάση, εξαιτίας τόσο της πολυμετοχικής σύνθεσης του νέου φορέα (εκτός της ONE OUTLET AE συμμετέχουν και 59 επιπλέον ιδιοκτήτες) όσο και της πολυπλοκότητας του έργου (τεχνικές-αρχιτεκτονικές-κατασκευαστικές μελέτες που πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοσθούν) [...] Είναι όμως βέβαιο ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη τραπεζική υποστήριξη της Alpha Bank").
  Αγορά Βλάλη (Καπάνι): Στόχος η προσέλκυση νεότερων καταναλωτών μέσω ενός ενιαίου logo

  Λίγο πιο πέρα, ο επισκέπτης του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης συναντά την αγορά Βλάλη (“Καπάνι”), την παλαιότερη υπαίθρια της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί -σύμφωνα με τον κ.Νικολόπουλο- πάνω από το 95% των 220 διαθέσιμων καταστημάτων, καθώς αυτά που έχουν κατεβάσει ρολά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
  Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ταυτότητας της παραδοσιακής Αγοράς Βλάλη, το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), "παιδί" των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, προχωρά στην υλοποίηση πιλοτικής δράσης. Η δράση προωθείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΚΕΠΑ στο έργο "Design for Europe", που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε στρατηγική συνεργασία με τον ΣΕπΙΚ, το Resilient Thessaloniki, το Youthnest και το Creativity Platform.

  Συγκεκριμένα, κατόπιν μιας διαδικασίας που περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- συνεντεύξεις με επιχειρηματίες εγκατεστημένους στο χώρο της αγοράς, στο πλαίσιο και συνεργασίας με εξειδικευμένους σε θέματα αγορών συνεργάτες του ΚΕΠΑ από το εξωτερικό, αποφασίστηκε η προτεινόμενη παρέμβαση να είναι η ανάπτυξη κοινού λογότυπου με στόχο την ενίσχυση της ταυτότητας της αγοράς Καπάνι.

  Η δράση θα στηριχθεί στην εφαρμογή της μεθοδολογίας και των εργαλείων του σχεδιασμού (Design) και στοχεύει -μεταξύ άλλων- στο να εντοπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Αγοράς Βλάλη και να σχεδιαστούν από κοινού με τους τοπικούς φορείς μια σειρά από λύσεις.

  Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθεί ειδικό θεματικό εργαστήριο (work shop) μεθαύριο Τετάρτη, στις 15:30, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για τους επιχειρηματίες της αγοράς αυτής. Στο εργαστήριο θα οριστικοποιηθεί από κοινού με τους φορείς και τις επιχειρήσεις το περιεχόμενο των επιμέρους ενεργειών, που θα υλοποιηθούν και θα συνοδεύουν την έκδοση του λογότυπου, οι οποίες και θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

  "Λόγω των προβλημάτων στις υποδομές αλλά και του κυκλοφοριακού, το Καπάνι είναι πλέον γνωστό μόνο στους παλαιότερους, που το επισκέπτονταν και παλιά. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας με την ανάπτυξη ενός κοινού λογότυπου είναι να το γνωρίσουν και οι νεότεροι καταναλωτές" τονίζει ο κ.Νικολόπουλος.

  Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι επαγγελματίες του ιστορικού κέντρου ζήτησαν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ορίζει τις ποσοστώσεις που προβλέπονται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις αγορές Μπεζεστένι, Βατικιώτη (Άθωνος) και Βλάλη(Καπάνι). Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα ορίζει ότι εντός των συγκεκριμένων αγορών η λειτουργία παραδοσιακών καφενείων, ουζερί κλπ. δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% στην αγορά Βλάλη, 10% στην αγορά Μπεζεστένι και 15% στην αγορά Βατικιώτη. "Ζητήσαμε να αλλάξει η ποσόστωση, αλλά ουδέποτε επιδιώξαμε να λειτουργήσουν στην περιοχή μπουζουκτσίδικα όπως μας καταλόγισαν.

  Τελικά, η συζήτηση δεν έγινε, αναβλήθηκε, με το αιτιολογικό ότι η κατάσταση είναι προβληματική κι όπως έχει, επειδή κάποιες επιχειρήσεις στις αγορές αυτές λειτουργούν παράτυπα. Μα δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς που λειτουργούν παράτυπα να ορίζουν το μέλλον ολόκληρων των αγορών" καταλήγει ο κ.Νικολόπουλος.

  Πηγή: http://www.ered.gr/e...s/#.WEaxZrKLS70

  • Δεκ 06 2016 14:40
  • από Engineer
 13. Έρχεται δημοπράτηση για 12 συρμούς στο Μετρό Θεσσαλονίκης, τρέχουν...

  Προχωρούν τα έργα Μετρό στη Θεσσαλονίκη, τόσο στην βασική γραμμή όσο και στον κλάδο της Καλαμαριάς. Η λύση που συμφωνήθηκε για την κατασκευή του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, απεμπλέκει ακόμα ένα θέμα δίνοντας αέρα στα έργα.

  Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το αμέσως την έγκριση από το ΚΑΣ. Την ερχόμενη Τετάρτη θα υπογραφεί η συμφωνημένη μελέτη από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών και την Αττικό Μετρό. Εκτιμάται ότι στις αρχές του έτους τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν ενώ παράλληλα θα αναμένεται και το τέλος των αρχαιολογικών ανασκαφών.

  Οι 2 Μετροπόντικες οδεύουν προς το σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ και όλα δείχνουν τα θέματα με το υπέδαφος ξεπεράστηκαν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com o πρώτος Μετροπόντικας θα φτάσει το Σάββατο στο σταθμό Πατρίκιο, θα χρειαστεί μία εβδομάδα να τον περάσει και αμέσως μετά θα φτάσει εκεί και ο δεύτερος Μετροπόντικας.

  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΡΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΡΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  Αυτή την περίοδο στην Αττικό Μετρό γίνονται αλεπάλληλες συσκέψεις για 2 σημαντικά θέματα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το πρώτο είναι να κλειδώσει η παραγγελία των 18 συρμών.

  Ένα θέμα που έχει προκύψει είναι πως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των έργων οι προδιαγραφές για τα τρένα που είχαν τεθεί στην προκήρυξη εν πολλοίς έχουν ξεπεραστεί και πλέον αναζητείται η φόρμουλα με την Ansaldo για την προμήθεια τρένων με την ενσωμάτωση όλων των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν υπάρξει στο μεσοδιάστημα. Σε κάθε περίπτωση στις αρχές του χρόνου θα πρέπει να παραγγελθούν τα τρένα και στο τέλος του 2018 αναμένονται οι πρώτοι συρμοί για να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

  Ταυτόχρονα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes είναι σε προετοιμασία η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα Η/Μ του κλάδου προς Καλαμαριά μιας και η παρούσα σύμβαση δεν τα περιλαμβάνει και η προμήθεια επιπλέον 12 συρμών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι συμβατοί με το σύστημα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το κόστος δεν έχει εκτιμηθεί προς το παρόν και ο διαγωνισμός αναμένεται μέσα στο 2017.

  Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αυτός ο νέος διαγωνισμός είναι απολύτος απαραίτητος καθώς χωρίς Η/Μ και τρένα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ο κλάδος Καλαμαριάς.

  ΝΕΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
  Τα πολλαπλά μέτωπα του Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και με τις νέες επεκτάσεις. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα εργοτάξια του Μετρό, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ζήτησε να επιδιωχθεί η χρηματοδότηση για τις 3 επεκτάσεις προς Ευκαρπία, Κορδελιό και Αεροδρόμιο που ολοκληρώνει το δίκτυο στην πόλη.

  Στο μέτωπο των κινήσεων για το μέλλον του Μετρό, έρχεται να συμπληρωθεί και η δημοπράτηση για γεωλογικές-γεωτεχνικές εργασίες στην δυτική επέκταση προς Νεάπολη-Σταυρούπολη-Ευκαρπία για να ωριμάσουν μελετητικά.

  Πρόσφατα η διοίκηση της Αττικό Μετρό επισκέφθηκε το δίκτυο του Μετρό Κοπεγχάγης που είναι "αδελφό σύστημα" (ίδιοι σταθμοί, σήραγγες και τρένα) όπου πήραν μία εικόνα του πως θα είναι στο μέλλον το Μετρό στη Θεσσαλονίκη και έχουν πλεόν ανοιχτή γραμμή για θέματα που μπορεί να χρειαστεί η υποστήριξη τους.

  Πηγή: http://www.ypodomes....i-metropontikes

  • Νοέ 30 2016 14:19
  • από Engineer
 14. Μαύρος καπνός στην δυτική Θεσσαλονίκη - Καθησυχάζουν τα ΕΛΠΕ

  Πυκνός μαύρος καπνός εμφανίστηκε στον ουρανό της δυτικής Θεσσαλονίκης προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

  Ο καπνός δημιουργήθηκε λόγω κάποιας δυσλειτουργίας στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία έσπευσε να καθησυχάσει τους κατοίκους, διαβεβαιώνοντας πως ο καπνός δεν προκάλεσε ρύπανση.

  «Αποκαταστάθηκε πλήρως μικρής διαρκείας περιστατικό δυσλειτουργίας στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ. Εξ’ αιτίας του περιστατικού, εμφανίστηκε καπνός στον πυρσό της μονάδας παραγωγής πολυπροπυλένιου. Η μικρή διάρκεια του περιστατικού και η διασπορά του καπνού δεν προκάλεσαν ρύπανση, όπως επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις του Σταθμού Παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας» υπογραμίζεται στην ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.

  Τα ΕΛΠΕ υπενθυμίζουν ότι το Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης βρίσκεται εκτός λειτουργίας ήδη από τις 6 Νοεμβρίου, λόγω εργασιών συντήρησης.

  Πηγή: http://greenagenda.gr/29419/

  • Νοέ 30 2016 10:21
  • από Engineer
 15. Ξεκίνησαν οι εργασίες στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

  Εργασίες συντήρησης στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

  Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

  1. Αποκατάσταση προστατευτικών στηθαίων, χωματουργικές εργασίες και καθαρισμός στο οδικό τμήμα μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Κ12 (Αεροδρόμιο, Νέα Μουδανιά) και του ανισόπεδου κόμβου Κ7Α (Ζωολογικός κήπος, Θέατρο Δάσους) με κατεύθυνση προς δυτικά και με αποκλεισμό μίας λωρίδας κυκλοφορίας. Η ώρα έναρξης των εργασιών θα είναι στις 9:00 το πρωί.
  2. Αποκατάσταση προστατευτικών στηθαίων, χωματουργικές εργασίες και καθαρισμός στο οδικό τμήμα στο οδικό τμήμα μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Κ7Α (Ζωολογικός κήπος, Θέατρο Δάσους) και του ανισόπεδου κόμβου Κ12 (Αεροδρόμιο, Νέα Μουδανιά) με κατεύθυνση προς ανατολικά και με αποκλεισμό μίας λωρίδας κυκλοφορίας. Η ώρα έναρξης των εργασιών θα είναι στις 6:00 το πρωί.

  Ήδη έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με τα κατά τόπους Τμήματα Τροχαίας Θεσσαλονίκης (Α’ και Β’), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

  Πηγή: http://www.voria.gr/...periferiaki-odo

  • Νοέ 21 2016 14:03
  • από Engineer
 16. Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης για το Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο Θεσσαλ...

  Το σχέδιο δράσης για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra-Med, παρουσιάστηκε σήμερα στο «Συνέδριο Παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης για την Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης».
  Στο συνέδριο, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν στις χρήσεις γης και στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και στην περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

  Η αναβάθμιση και ανάδειξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης έχει αναχθεί σε στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με χρόνια μεγάλα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα, αλλά και με σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης. Το Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης εξάλλου αποτελεί ένα σημαντικό όσο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα που περιλαμβάνει το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και την πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας και ως αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος του Ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από τμήματα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα, συνιστώντας ένα σύνθετο περιβάλλον, με ισχυρές δεσμεύσεις προστασίας από τη μια και με έντονα «αστικά» χαρακτηριστικά από την άλλη, καθώς σε αυτήν συγκεντρώνονται πλήθος δραστηριοτήτων του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.

  Μέσα από το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατυπώνεται ένα χωρικό όραμα και μια στρατηγική για την περιοχή που καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για έργα προτεραιότητας και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησής τους.

  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δήλωσε στην εισαγωγική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, φιλοδοξεί να βάλει οριστικά τέρμα στη διαχρονική περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, κατάσταση που έχει ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες στην περιοχή.
  «Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, που περιλαμβάνει από έργα και δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος (αποκατάσταση ρεμάτων και υγροτόπων, σταθεροποίηση του εδάφους, ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, ενίσχυση παράκτιου αναχώματος) μέχρι τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών και σε δεύτερο χρόνο επιχειρηματικού πάρκου και υποδομών για μαρίνες. Κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής θα παίξει το έργο αποκατάστασης και διευθέτησης του ρέματος Δενδροποτάμου με το οποίο αφενός θα περιοριστεί η ανεξέλεγκτη ροή αποβλήτων από βιομηχανίες που καταλήγουν στην ήδη επιβαρημένη από λύματα θαλάσσια περιοχή και αφετέρου θα ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία. Τα 14 έργα και δράσεις που παρουσιάζουμε στο σχέδιό μας για την πιο υποβαθμισμένη ίσως περιοχή του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με συνολική έκταση περίπου 6.615 στρεμμάτων, αποτελούν στην ουσία την πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση εξυγίανσης, με αναπτυξιακό πρόσημο, σε ένα χώρο που μέχρι σήμερα αποτελεί παράδειγμα εγκατάλειψης.

  Ενδεικτικό είναι ότι για τις ανάγκες της μελέτης ελέγχθηκαν μία προς μία 200 παραγωγικές μονάδες της περιοχής», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
  Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις εποχές πριν την κρίση, πριν τη δημοσιονομική ασφυξία, το αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας μας, έβριθε στρεβλώσεων. Και ένα από τα πιο εξόφθαλμα παραδείγματα, τέτοιου είδους στρεβλώσεων, εδώ στον τόπο μας είναι αναμφίβολα η ανισορροπία μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης. Η αναπτυξιακή διαδικασία που ακολουθήθηκε, αντί να αμβλύνει, διεύρυνε τις ανισότητες. Από τη μία πλευρά της πόλης, οι δείκτες ποιότητας ζωής βελτιώνονταν, από την άλλη πλευρά της πόλης, η επιβάρυνση και η υποβάθμιση μεγεθύνονταν. Και φυσικά, χαριστική βολή για τη δυτική Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε η κρίση. Με αυτή την κατάσταση, ούτε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε και προσωπικά δέχομαι να συμβιβαστούμε. Σ’ αυτή την πορεία, υπάρχει σημείο αναστροφής. Και αφετηρία είναι το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου τμήματος της πόλης».

  Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε αισιόδοξος πως με το σχέδιο δράσης για το Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο Θεσσαλονίκης και με την αξιοποίηση πόρων από το Interreg, το νέο ΕΣΠΑ, , αλλά και μέσα από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Θάλασσας και Αλιείας «θα καταφέρουμε να βάλουμε οριστικά τέλος στη διαχρονική περιβαλλοντική υποβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, μια κατάσταση που έχει ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες στην περιοχή».

  Οι κεντρικές στρατηγικές επιδιώξεις της Περιφέρειας, μέσα από το σχέδιο δράσης είναι η διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και επίσης η διατήρηση, η ανάδειξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  Οι στόχοι για την εκπλήρωση των δύο αυτών επιδιώξεων είναι:
  1.Η εξυγίανση της περιοχής παραγωγικών και λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  2.Η εξασφάλιση επαρκούς γης για την ανάπτυξη κεντρικών αστικών λειτουργιών.
  3.Η βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής.
  4.Η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
  5.Η προστασία από βιομηχανικά ατυχήματα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

  «Δημιουργούμε μια περιοχή πρότυπο, όπου θα συνυπάρχουν με επιτυχία και με όρους βιωσιμότητας, σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, αφενός μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αφετέρου ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φυσικό περιβάλλον», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

  Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) η Περιφέρεια δέσμευσε για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη το 10% του συνολικού προϋπολογισμού, που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ. «Μέσα από τα έργα που θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα, δίνουμε απάντηση σε πέντε μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και οι οποίες εμφανίζονται με μεγαλύτερη οξύτητα στις αστικές περιοχές:
  -Την οικονομική πρόκληση, με την φυγή ή το κλείσιμο επιχειρήσεων.
  -Την κοινωνική, με την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος και τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων.
  -Τη δημογραφική, με τη γήρανση του πληθυσμού και μετανάστευση στο εξωτερικό για οικονομικούς και εργασιακούς λόγους.
  -Την περιβαλλοντική, με την άναρχη οικοδόμηση, τη μείωση των χώρων πρασίνου και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
  -Την πρόκληση από την κλιματική αλλαγή, με τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές και τη σπατάλη ενέργειας», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

  Τα 14 έργα του σχεδίου δράσης
  Τα προτεινόμενα έργα και παρεμβάσεις του σχεδίου δράσης, που της μελέτης που παρουσιάστηκαν από την αρχιτέκτονα – πολεοδόμο Χαρίκλεια Κυριακίδου και τη μηχανικό χωροταξίας πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης Αναστασία Τασοπούλου, είναι συνολικά 14 και χωρίζονται σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά στα έργα «πρώτης προτεραιότητας», που είναι επτά, και στις «δράσεις που χρήζουν ωρίμανσης», οι οποίες είναι επίσης επτά και έπονται σε δεύτερη φάση:

  α)Πρώτης προτεραιότητας
  -Αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος του Δενδροποτάμου.
  -Αποκατάσταση της μόλυνσης στις εκβολές του ρέματος Δενδροποτάμου και σταθεροποίηση του εδάφους.
  -Ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή.
  -Δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής από το λιμάνι μέχρι τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου σε συνδυασμό με ήπια αναψυχή.
  -Κατασκευή έργων ενίσχυσης παράκτιου αναχώματος στη Δημοτική Ενότητα Καλοχωρίου.
  -Υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς.
  -Εφαρμογή συστήματος φυτοαποκατάστασης σε εδαφικά οικοσυστήματα της περιοχής για τη λειτουργία τους ως χώρων αναψυχής.

  β)Δράσεις που χρήζουν ωρίμανσης
  -Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων.
  -Μελέτη σκοπιμότητας και αξιοποίησης της περιοχής των παλαιών βυρσοδεψείων ως εμπορευματικό ή εμπορικό κέντρο.
  -Μελέτη για τον ενιαίο χειρισμό της περιοχής των Λαχανοκήπων ως πόλου ανάπτυξης αστικών κεντρικών λειτουργιών.
  -Χωροθέτηση και δημιουργία μαρίνας αναψυχής.
  -Επικαιροποίηση υπάρχουσας μελέτης και κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου εντός της περιοχής ΑΒ2 του Δήμου Δέλτα.
  -Εφαρμογή συστήματος φυτοαποκατάστασης σε εδαφικά οικοσυστήματα της περιοχής για τη λειτουργία τους ως χώρων αναψυχής.
  -Σχέδιο αποκατάστασης υγροτοπικών λειτουργιών Δενδροποτάμου.

  Προτείνονται επίσης παρεμβάσεις όπως η Πολεοδόμηση Ζώνης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΠΕ14) Δήμου Δέλτα έκτασης περίπου 1.110 στρ. (χρήσεις μη οχλούσας βιομηχανίας-βιοτεχνίας), η μελέτη / έρευνα αντιστοίχισης επιτρεπόμενων χρήσεων με την Οδηγία SEVESO ΙΙΙ κ.ά.

  Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας και εκπρόσωποι των εταίρων του έργου.

  Το ευρωπαϊκό έργο Terra-Med («Αξιολόγηση της υποβάθμισης του εδάφους και σχεδιασμός αποκατάστασης για τον αειφόρο σχεδιασμό χρήσεων γης»), στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εταίροι το ΑΠΘ (Τμήμα Χημείας) και το «St. Kliment Ohridski» Πανεπιστήμιο – ΠΓΔΜ (Σχολή Επιστημών Βιοτεχνολογίας), συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα – ΠΓΔΜ 2007-2013».

  Πηγή: http://www.ypodomes....o-thessalonikis

  • Σεπ 29 2016 08:51
  • από Engineer
 17. Από ευρωπαϊκό «κόσκινο» ξανά το μετρό Θεσσαλονίκης

  Επιθεώρηση του έργου που θα γίνει από κλιμάκιο της ΕΕ αμέσως μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  Από την εποπτεία των Βρυξελλών θα περάσει ξανά το μετρό της Θεσσαλονίκης σε επιθεώρηση του έργου που θα γίνει από κλιμάκιο της ΕΕ αμέσως μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο καθιερωμένο ραντεβού με τους κοινοτικούς που πέρσι κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση αλλά και την διοίκηση της Αττικό Μετρό για τις μεγάλες καθυστερήσεις του έργου, θα συμμετέχει πολυπληθές επιτελείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο του έργου λίγους μήνες μετά την επανεκκίνηση.

  Η Επιτροπή της Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα επισκεφτεί την χώρας μας θα έχει συναντήσεις στην Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σαφώς σε πλεονεκτική θέση αφού το έργο έχει υπερπηδήσει τα μεγάλα εμπόδια έστω και αποσπασματικά (με την κατασκευή της Βενιζέλου σε μεταγενέστερο χρόνο με την συνύπαρξη των αρχαιοτήτων).

  Μέχρι τα τέλη του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δίδυμων σηράγγων ενώ σε πλήρη εξέλιξη και σε πολλά μέτωπα βρίσκεται το θέμα των αρχαιολογικών ανασκαφών προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο α' τρίμηνο του 2017 με εξαίρεση το σύνθετο σταθμό της Βενιζέλου, ο οποίος θα επανασχεδιαστεί και οι έρευνες θα αργήσουν να ολοκληρωθούν. Η υπόθεση της Βενιζέλου κράτησε σε μεγάλη ομηρεία το έργο για τουλάχιστον μία διετία και αποτελεί ένα πιο προβληματικά σημεία του μετρό Θεσσαλονίκης που βαίνουν προς επίλυση. Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι ήταν η γεφύρωση των απαιτήσεων του εργολάβου και η διαχείριση των μεγάλων διεκδικήσεων που έφτασαν τον αρχικό προυπολογισμό του έργου! Οι διεκδικήσεις ομαδοποιήθηκαν σε πλήθος διαιτησιών χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί αφού παραμένει σε εκκρεμότητα η μεγάλη διαιτησία που η κοινοπραξία διεκδικεί 360 εκ.ευρώ. Συνολικά για τις διαιτητικές αποφάσεις που αφορούν διαφωνίες κατά την εκτέλεση της σύμβασης μεταξύ αναδόχου και Αττικό Μετρό, η κοινοπραξία του έργου έχει κερδίσει μέχρι στιγμής αποζημιώσεις συνολικού ύψους 83,4 εκ. ευρώ.

  Πηγή: http://www.protothem...-thessalonikis/

  • Αύγ 30 2016 10:43
  • από Engineer
 18. Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο Μετροπόντικας έφτασε Βούλγαρη, ξεκίνησαν μελέ...

  Εντείνονται οι κατασκευαστικοί ρυθμοί στα 2 έργα Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την εποχή για πρώτη φορά έχουμε εργασίες σχεδόν και στους 18 σταθμούς και μάλιστα να πλησιάζουμε τα πρώτα ορόσημα.

  Ένα από αυτά είναι η σχεδόν ολοκλήρωση (πρώτη) των έργων Πολιτικού Μηχανικού στο σταθμό ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ στον κλάδο προς Καλαμαριά, την έλευση του Μετροπόντικα στο ύψος του σταθμού ΒΟΥΛΓΑΡΗ και τις μελέτες για τους συρμούς που θα λειτουργήσουν.

  ΤΡΕΧΕΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ
  Τα έργα από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και μέχρι την Νέα Ελβετία και το Αμαξοστάσιο είναι σε καλό δρόμο. Με εξαίρεση το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που θα ξεκινήσει μελλοντικά οι υπόλοιποι σταθμοί δουλεύονται εντατικά ίσως για πρώτη φορά.

  Οι 2 Μετροπόντικες που ξεκίνησαν στο τέλος Μαρτίου από τη Νέα Ελβετία καθημερινά διανοίγουν περίπου 10-15 μέτρα ενώ υπήρξε και μέρα που διάνοιξαν 21 μέτρα. Ο πρώτος Μετροπόντικας έχει "τρυπήσει" 700 μέτρα φτάνοντας στο ύψος του σταθμού ΒΟΥΛΓΑΡΗ. Η μέθοδος αυτή προτιμήθηκε για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και ακολούθως όπως έγινε και στο ΠΑΠΑΦΗ θα γίνει διάτρηση της σήραγγας για την κατασκευή του σταθμού. Ο 2ος Μετροπόντικας έχει φτάσει περίπου τα 300 μέτρα καθώς θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να υπάρχει μία διαφορά μεταξύ τους.

  Στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ξεκίνησαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενός έτους για την κατασκευή της νότιας εισόδου και κατά τα άλλα ο σταθμός είναι έτοιμος στα έργα Π.Μ.

  Στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο σταθμο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δουλεύουν εντατικά 2 βάρδιες ενώ εδώ έχουμε και αρχαιολογικά.

  Στο σταθμό ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ έοχυμε αρχαιολογικά εντατικά σε 2 βάρδιες και σε 3 διαφορετικά μέτωπα ενώ ετοιμάζεται η ολοκλήρωση του σταθμού σε βόρεια και νότια είσοδο.

  Στο σταθμό ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ κατασκευάζεται η πλάκα θεμελίωσης και κατά τα άλλα ο σταθμός έχει ολοκληρωθεί σε έργα Π.Μ. ενώ μένουν κάποια υπόλοιπα στην νότια είσοδο.

  Ο σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ είναι ολοκληρωμένος

  Στο σταθμό ΕΥΚΛΕΙΔΗ δεν γίνονται εργασίες, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα Π.Μ. όμως από τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσουν τα αρχιτεκτονικά τελειώματα και θα είναι ο πρώτος σταθμός που θα ολοκληρωθεί συνολικά σε όλη τη γραμμή.

  Στο σταθμό ΠΑΠΑΦΗ κατασκευάζεται το κτίριο του σταθμού καθώς γίνεται με τη μέθοδο cut&cover. Αυτός ο σταθμός σύμφωνα με πηγές από την Αττικό Μετρό θα διαθέτει 4 επίπεδα και θα είναι ίσως ο πιο βαθύς σταθμός ΜΕΤΡΟ στην Ελλάδα (με τη μέθοδο cut&cover).

  Στο Σταθμό ΦΛΕΜΙΝΓΚ ολοκληρώνονται οι μικροπάσσαλοι (έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα έργα)

  Στο σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ προχωρά το jet grounding προετοιμάζοντας την έλευση των 2 Μετροπόντικων (τα 2 μηχανήματα που ξεκίνησαν από τη Νέα Ελβετία αναμένεται πριν το τέλος του έτους να φτάσουν στο σταθμό και από εκεί να αποσυναρμολογηθούν, να βγουν, να μεταφερθούν στο σταθμό ΜΙΚΡΑ, να συναρμολογηθούν, για να διανοίξουν τις σήραγγες του κλάδου της Καλαμαριάς). Τα έργα Π.Μ. έχουν τελειώσει και από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα αρχιτεκτονικά τελειώματα.

  Στο σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ έχει έρθει ειδικό Αυστριακό συνεργείο καθώς οι εργασίες απαιτούν εξειδικευμένα έργα. Στο σταθμό έχει κατασκευαστεί το περιμετρικό κέλυφος του σταθμού.

  Στο σταθμό ΒΟΥΛΓΑΡΗ κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι με ταχείς ρυθμούς. Η ολοκλήρωση της εκσκαφής του σταθμού θα ολοκληρωθεί το 2017.

  Στο σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή του σταθμού και προχωρά η κατασκευή. Εδώ όπως και στον ΠΑΠΑΦΗ ο σταθμός κατασκευάζεται με τη μέθοδο cut&cover.

  Στο Αμαξοστάσιο οι εργασίες προχωρούν και έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του κτιρίου από σκυρόδεμα ενώ σε προχωρημένη κατασκευή είναι το μεταλλικό κτίριο καθώς ξεκινούν οι τοιχοποιίες. Παράλληλα προχωρούν σε ένα μέρος του χώρου οι αρχαιολογικές εργασίες με το ευχάριστό νέο για το χώρο να είναι η απόφαση του ΚΑΣ για αποδόμηση των ευρημάτων.

  Παράλληλα είμαστε σε προχωρημένες μελέτες για τα Η/Μ αλλά και την προμήθεια των συρμών που θα γίνει στην Ιταλία. Θα κατασεκυαστούν από την Ansaldobreda αλλά θα έχουν τεχνολογία Hitachi καθώς η Ιαπωνική εταιρεία εξαγόρασε την Ιταλική πριν 2 χρόνια. Η έλευση του πρώτου συρμού στη Θεσσαλονίκη αναμένεται το αργότερο στις αρχές του 2019.

  ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΗ
  Τα καλά νέα συνεχίζονται και για την κατασκευή του κλάδου προς Καλαμαριά. Η κατασκευή των σταθμών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και στις αρχές του 2017 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι 2 Μετροπόντικες από τη Μίκρα προς τον Πατρίκιο για το ταξίδι των 4,8χλμ.

  Στο σταθμό ΝΟΜΑΡΧΙΑ η εκσκαφή είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

  Στο σταθμό ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ προχωρά η εκσκαφή.

  Στο σταθμό ΑΡΕΤΣΟΥ που είναι και ο πιο καθυστερημένος σταθμός προχωρά η εκσκαφή ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με μία απαλλοτρίωση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με το δικαστήριο να γίνεται σύντομα.

  Στη ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα έργα εκσκαφής και Π.Μ ενώ μόνο ένα μικρό τμήμα απομένει. Θα είναι ο πρώτος σταθμός της γραμμής που θα τελειώσει.

  Στον τερματικό σταθμό ΜΙΚΡΑ προχωρούν οι εκσκαφές και στο σταθμό αλλά και στον επίσταθμο (εκεί που οι συρμοί θα κάνουν την μανούβρα μετά το τέλος του δρομολογίου για να ξεκινήσουν και πάλι).

  Πηγή: http://www.ypodomes....ia-tous-syrmoys

  • Ιούλ 18 2016 09:10
  • από Engineer
 19. Ανακαινίστηκε ιστορική συναγωγή της Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης

  Πλήρως ανακαινισμένη είναι πλέον η μοναδική προπολεμική συναγωγή της Θεσσαλονίκης, η συναγωγή Μοναστηριωτών, η οποία εγκαινιάζεται το πρωί της Κυριακής.

  Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του αρχιραβίνου της Τουρκίας Isak Haleva, της πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα Irit Ben Aba, του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Peter Schoof κ.ά.

  Όπως αναφέρει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, "στόχος του έργου, που ξεκίνησε στα τέλη του 2014 με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, δεν ήταν μόνο η αποκατάσταση ενός κτιρίου μοναδικής θρησκευτικής και ιστορικής αξίας που μετά τη λαίλαπα του Ολοκαυτώματος, αποτελεί τη μοναδική προπολεμική Συναγωγή της Θεσσαλονίκης. Κύρια επιδίωξη ήταν να ανακτήσει το εν λόγω κτίριο την παλιά του αίγλη, να παραδοθεί στις επόμενες γενιές αλλά πάνω από όλα να κοσμεί και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης".

  Το έργο της αποκατάστασης υλοποιήθηκε χάρις στην υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Herb Simon μέσω του Herbert Simon Family Foundation που εδρεύει στις ΗΠΑ.

  Δημοσιευμένη Εικόνα


  Η ιστορία της συναγωγής

  Η συναγωγή Μοναστηριωτών ιδρύθηκε με δωρεά της Ίντας Αροέστη και αφιερώθηκε στη μνήμη του συζύγου της Ισαάκ. Στην ανέγερσή της συνέβαλαν επίσης με δωρεές και οι οικογένειες που κατάγονταν από το Μοναστήρι (τη σημερινή Μπίτολα) και είχαν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13) και τον Α' παγκόσμιο πόλεμο (1914-18).

  Η θεμελίωση της συναγωγής Μοναστηριωτών έγινε το 1925. Οι εργασίες για την ανοικοδόμησή της κράτησαν δύο χρόνια. Τα εγκαίνιά της έγιναν το Σεπτέμβριο του 1927 από τον τότε τοποτηρητή της Αρχιραβινείας Θεσσαλονίκης Χαΐμ Ραφαέλ Χαμπίμπ.

  Στη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, ήταν το επίκεντρο του γκέτο που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όταν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού εκτοπίσθηκε στα στρατόπεδα Άουσβιτς - Μπίρκεναου, η συναγωγή χρησιμοποιήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό, ως αποθήκη. Γι' αυτό το λόγο δεν καταστράφηκε από τους Ναζί και διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση.

  Αμέσως μετά την απελευθέρωση, το Νοέμβριο του 1944, κατέφυγαν σ' αυτήν οι ελάχιστοι Εβραίοι που είχαν διασωθεί είτε ζώντας εν κρυπτώ είτε έχοντας ενταχθεί στην Εθνική Αντίσταση. Εκεί συγκάλεσαν συνέλευση, εξέλεξαν το πρώτο, μετά την κατοχή, διοικητικό συμβούλιο και προχώρησαν στην οργάνωση μιας υποτυπώδους κοινοτικής ζωής.

  Μεταπολεμικά, η συναγωγή Μοναστηριωτών έγινε η κεντρική συναγωγή της Θεσσαλονίκης.

  Πηγή: http://www.topontiki...ai-germania-tin

  • Μάι 13 2016 21:40
  • από Engineer
 20. Ρημάζουν 700 εγκαταλειμμένα και διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης

  Περίπου 500 εγκαταλειμμένα και 200 διατηρητέα κτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να αναστήσουν την οικοδομική δραστηριότητα, μένουν χωρίς κίνητρα.


  Περισσότερα από 500 εγκαταλειμμένα κτήρια, κυριολεκτικά ρημάδια, έχουν καταμετρηθεί στη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως και περισσότερα από 200 διατηρητέα και υπό διατήρηση κτήρια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της φθοράς του χρόνου, καθώς δε δίνονται κίνητρα αποκατάστασης στους ιδιοκτήτες τους.

  Ένα μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να χαθεί, επειδή επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες συζητείται η θέσπιση κινήτρων αποκατάστασης, αναπαλαίωσης, αναστύλωσης κτλ., πλην όμως τίποτα δε γίνεται.

  Συνεχώς οι πολεοδομίες εκδίδουν πρωτόκολλα κατεδάφισης για κτήρια που καθίστανται ετοιμόρροπα, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά αξίζουν να σωθούν και να αποκατασταθούν ακόμη και ως επενδύσεις.

  Αποτέλεσμα είναι η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα που έτσι κι αλλιώς είναι στο ναδίρ να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι και ο τεχνικός κόσμος να μετρά λουκέτα.

  Για την Αθήνα ήδη γίνεται λόγος για κίνητρα αποκατάστασης περίπου 1.800 εγκαταλειμμένων κτηρίων, όμως για τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανενός είδους ανάλογη πρόνοια. Το ίδιο ισχύει (σε επίπεδο κινήτρων) και για τα διατηρητέα ή υπό διατήρηση κτήρια, τα οποία ενώ έχουν καταγραφεί εδώ και τρεις δεκαετίες από το ΤΕΕ/ΤΚΜ ακόμη είτε δεν έχουν χαρακτηριστεί, είτε δε δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα αποκαταστήσουν και να τα αξιοποιήσουν.

  Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, «ενώ έχουμε καταγραφή, δεν έχουμε κίνητρα. Για τη Θεσσαλονίκη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα διατηρητέα. Να δοθούν σοβαρά κίνητρα αποκατάστασης στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να αναστηθεί η πεθαμένη κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας».

  Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι το γεγονός ότι από τον επόμενο Σεπτέμβριο και μετά, που θα κλείσουν και τα τελευταία έργα – ουρές του προηγούμενου ΕΣΠΑ θα δοθεί η χαριστική βολή, όπως προειδοποιεί ο κ. Μπίλλιας. Κι αυτό επειδή το νέο ΕΣΠΑ για έργα περιβάλλοντος και υποδομής δε διαθέτει (για τα επόμενα χρόνια μέχρι τουλάχιστον το 2023) περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα.

  «Ποιος θα πρωτοπάρει από αυτά τα χρήματα; Ο μόνος ζωντανός κλάδος που έμεινες στις κατασκευές ήταν τα δημόσια έργα, λόγω του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Τώρα πια μπαίνει ταφόπλακα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

  Πηγή: http://www.voria.gr/...un-apokatastasi

  • Μάι 10 2016 16:00
  • από Engineer