Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελέσματα Αναζήτησης

There were 79 results tagged with θεσσαλονικη

Ανά κατηγορία περιεχομένου

Ανά κατηγορία

Ταξινόμηση ανά:                Σειρά  
 1. Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδόθηκε μετά από 11 χρόνια στην κυκλοφορία η...

  Στην κυκλοφορία αποδόθηκε χθες η οδός Μοναστηρίου, μπροστά από τον υπό κατασκευή Σταθμό Μετρό "Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός" της πόλης. Το γεγονός σχολίασε από το twitter και τον προσωπικό του λογαριασμό ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος που έγραψε "Μετρό Θεσσαλονίκης: Μετά από 11 χρόνια δόθηκε σήμερα σε κυκλοφορία η οδός Μοναστηρίου στο ύψος του Ν. Σιδηροδρομικού Σταθμού. Προχωρούμε ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο έργο υποδομής που ταλαιπώρησε πολύ τη Θεσσαλονίκη".

  Πρόκειται για το τμήμα του δρόμου μεταξύ των οδών Αγίων Πάντων και Μ.Καλού όπου είχε δεσμευτεί ως εργοταξιακός χώρος. Πλέον στο σημείο θα υπάρχουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση δίνοντας μεγάλη ανάσα στην πόλη.

  Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, σχολίασε:

  «Είναι μέρα χαράς η Κυριακή γιατί θα αποκτήσει ζωή ξανά ένας δρόμος, θα λειτουργεί πάλι ένας παραδοσιακός εμπορικός δρόμος που είχε νεκρωθεί. Νομίζω ότι θα αρχίσει μία καλύτερη εποχή για την Εγνατία. Θα αλλάξει σίγουρα προς το καλύτερο, γιατί με τις λαμαρίνες δεν μπορούσε να γίνει τίποτα».

  Μέσα στο 2018 αναμένεται να συμβεί το ίδιο σε αρκετούς σταθμούς και να αποδοθούν οι δρόμοι που είχαν δεσμευτεί γα χρόνια ξανά στην κυκλοφορία. O κ.Μυλόπουλος έθεσε ως παραδείγματα την Κ.Καραμανλή στο σταθμό ΠΑΠΑΦΗ και την Εγνατία στο σταθμό ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ.

  Πηγή: http://www.ypodomes....dos-monastiriou

  • Φεβ 05 2018 13:10
  • από Engineer
 2. Μετρό Θεσσαλονίκης: Χρυσή τομή με ΚΑΣ για τα αρχαία στο σταθμό ΑΓΙΑ...

  Η άριστη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της εταιρείας Αττικό Μετρό και του δήμου Θεσσαλονίκης, η βούληση της εταιρείας για την κατασκευή ενός έργου που θα αναδείξει στο μέγιστο επιτρεπτό βαθμό τις αρχαιότητες στο πλαίσιο του δόγματος «και αρχαία και μετρό», αλλά και η ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς η πόλη επιζητεί την παράδοσή του, τονίστηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

  «Βλέπουμε την ολοκλήρωση του έργου. Τον Νοέμβριο του 2020 παραδίδουμε το μεγαλύτερο μέρος του, από τη Νέα Ελβετία ως το Συντριβάνι. Εξαιρούμε τους δυο σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου όπου, για ευνόητους λόγους, θα υπάρχει μια καθυστέρηση, ενός με δύο έτη. Δηλαδή, τέλος 2020 με τέλος 2021 ή αρχές 2022, υπολογίζουμε ότι θα παραδοθούν κι αυτοί».

  Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την ανάδειξη του κρηναίου οικοδομήματος, το οποίο βρέθηκε στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

  Ο ίδιος δε, συμπλήρωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, και πως από δω και πέρα πλέον κοιτάμε ολοκλήρωση», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να τρέξουμε, ώστε στο τέλος του 2018 να ολοκληρώσουμε τις αρχαιολογικές εργασίες στην Αγ. Σοφίας», με τη Βενιζέλου να αποτελεί «λίγο διαφορετική περίπτωση, γιατί εκεί έχει συναφθεί νέα σύμβαση».

  Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, συνεχίστηκε η συζήτηση που είχε διακοπεί την προηγούμενη βδομάδα (23/1), όταν οι δυο λύσεις που προτάθηκαν από μέλος του ΚΑΣ και από τη διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, απέτρεπαν να «θυσιαστεί» τμήμα του κρηναίου / νυμφαίου οικοδομήματος, μήκους περίπου 4,5 μ., στο πλαίσιο της ανάδειξής του. Στις λύσεις αυτές είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει η Αττικό Μετρό, η οποία έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στην πρόταση που αφορούσε την αλλαγή φοράς του φρεατίου εξαερισμού, η οποία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση επεξεργασμένη.

  «Το “και αρχαία και μετρό” είναι ένα δόγμα το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε. Και δεν μιλάω μόνο ως Αττικό Μετρό, αλλά μεταφέρω και τη βούληση του υπουργού Υποδομών. Θέλουμε το έργο να τελειώσει στην ώρα του με την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το ΥΠΠΟ και τον δήμο Θεσσαλονίκης κι αυτό θα το περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού», συμπλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος.

  Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ επανέλαβε την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των τριών μερών, τονίζοντας ότι «λύσεις βρίσκονται. Για πολλοστή φορά θα πούμε ότι σε σχέση με την αρχαία πόλη, καλύτερα να μην περνούσε από εκεί το Μετρό, αλλά από τη στιγμή που αυτό έχει γίνει και προχωράει, ψάχνει κανείς να βρει την καλύτερη λύση».

  «Να δηλώσω κι εγώ την καλή διάθεση που υπάρχει και από τις δυο πλευρές. Πραγματικά ήταν εξαντλητικοί όλοι αυτοί οι μήνες που συζητούσαμε με τον κ. Μυλόπουλο, αλλά και με τις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ, όλους όσοι συνέβαλαν για να βρεθεί αυτή η ιδανική λύση. Νομίζω ότι η συνεργασία αυτή φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πραγματικά θα μπορούμε να έχουμε δυο σταθμούς υποδείγματα. Και η Βενιζέλου και η Αγίας Σοφίας, θα είναι κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη'», τόνισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και μέλος του ΚΑΣ, Πολυξένη Αδάμ - Βελένη.

  Τέλος, από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης, ο σύμβουλος του Γ. Μπουτάρη που επίσης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, εξέφρασε «την ευαρέσκεια και την πλήρη ικανοποίηση για τη λύση που βρέθηκε, και η οποία αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει βούληση συνεργασίας, τα τεχνικά προβλήματα επιλύονται».

  Μετά τη λύση που δόθηκε, τις παρατηρήσεις και τις θετικές εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «ναι» στην ολική επανατοποθέτηση του κρηναίου/νυμφαίου οικοδομήματος, καθώς και στη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης τμημάτων τοιχοποιιών της στοάς της σιγμοειδούς μαρμαρόστρωτης πλατείας για τις ανάγκες απόσπασης του κρηναίου/νυμφαίου, που αποκαλύφθηκαν στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας.

  Πηγή: voria.gr

  • Φεβ 01 2018 12:42
  • από Engineer
 3. Στην Καλαμαριά ο μετροπόντικας «Έλλη» - Σε κυκλοφορία το κλειστό τμ...

  Ύστερα από ταξίδι 72 ημερών έφτασε σήμερα στο σταθμό «Καλαμαριά», στον τρίτο κατά σειρά της γραμμής επέκτασης του Mετρό στην ομώνυμη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο μετροπόντικας (TBM) «Έλλη».

  Mετά τις γιορτές αναμένεται στο σημείο και η άφιξη του δεύτερου TBM, του «Φρίξου», όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό AE.

  Όπως είπε ο Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ένωσή τους με τη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, στο σταθμό της Μαρτίου, θα γίνει το καλοκαίρι του 2018 και όχι το φθινόπωρο.

  Η «Έλλη» έχει διανοίξει το 55% της μίας σήραγγας, καλύπτοντας 23,5 μέτρα ημερησίως.

  Επόμενος σταθμός της, προτού ενωθεί με τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα είναι αυτός της Νομαρχίας, όπου αναμένεται να φτάσει εντός του Ιανουαρίου του 2018.

  Υπενθυμίζεται ότι η διάνοιξη των δίδυμων σηράγγων της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά ξεκίνησε το Μάιο του 2017, με σημείο εκκίνησης τη Μίκρα και κίνηση προς τα δυτικά.

  Η επέκταση Καλαμαριάς έχει συνολικά πέντε σταθμούς, είναι μήκους 4,78 χιλιομέτρων και έχει υπολογιστεί ότι από τη λειτουργία της θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες. Το μετρό θα φτάνει από το σταθμό της Μίκρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 15 λεπτά.

  «Απεγκλωβίζεται», έπειτα από έξι χρόνια, τμήμα της Δελφών

  Στο μεταξύ, την Τετάρτη παραδίδεται ξανά στην κυκλοφορία για τα οχήματα, ύστερα από έξι χρόνια, το κλειστό τμήμα της οδού Δελφών στην περιοχή της Ανάληψης, μεταξύ των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο.

  Υπενθυμίζεται ότι το εργοτάξιο του Μετρό στην περιοχή είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από κατοίκους και επαγγελματίες, καθώς παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα κατά τη μελέτη και την κατασκευή του έργου και χρειάστηκαν πρόσθετες μελέτες, ενισχύσεις των εδαφών με ειδική μέθοδο, παρεμβάσεις που οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις και έτσι, όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, «ενώ οι εργασίες στο σημείο υπολογιζόταν να κρατήσουν ένα χρόνο, τελικώς διήρκεσαν έξι».

  Την Τετάρτη αναμένεται να δοθούν προς το παρόν στην κυκλοφορία δύο λωρίδες, μία ανά κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν και άλλες εργασίες που πρέπει να γίνουν, όπως η κατασκευή της δυτικής εισόδου, τα αρχιτεκτονικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά.

  Το Μετρό Θεσσαλονίκης μετέχει στον εορτασμό των Χριστουγέννων

  Εξάλλου, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στην εορταστική διάθεση της πόλης για τα Χριστούγεννα.

  Συγκεκριμένα, με εορταστικές εκδηλώσεις στις 15 Δεκεμβρίου, στις 18.00 το απόγευμα, θα δοθεί το σήμα για να ανάψουν ταυτόχρονα όλα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που θα έχουν τοποθετηθεί σε γερανούς της Αττικό Μετρό σε εργοτάξια της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως, θα υπάρχει μουσική και κεράσματα για τον κόσμο.

  Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, θα στολιστούν οι γερανοί της Αττικό Μετρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους σταθμούς: Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Βαρδάρης, Πανεπιστήμιο και Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ - http://www.real.gr/D...646652&catID=14

  • Νοέ 22 2017 06:04
  • από Engineer
 4. Στις 20 Νοεμβρίου 2020 η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσα...

  Μετά από αρκετά χρόνια, δόθηκαν εχθές το βράδυ από το Υπουργείο Υποδομών, επίσημα στοιχεία για τα έργα Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Από την ανάγνωση τους προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο είναι ο καθορισμός λειτουργίας της βασικής γραμμής που τοποθετείται επίσημα πλέον στις 30 Νοεμβρίου 2020. Αυτό είναι και το μεγάλο νέο από τα στοιχεία αυτά. Εφόσον τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα η λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη θα έχει επιτευχθεί μετά από περίοδο έργων 14,5 ετών (το έργο συμβασιοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2006).

  Στις 30.11.2020 θα τεθεί σε λειτουργία το τμήμα Σιντριβάνι-Νέα Ελβετία με 9 σταθμούς και πέρίπου 1 χρόνο αργότερα, το τμήμα Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Σιντριβάνι με 4 σταθμούς.

  Αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης είμαστε στο 55% (15% την τελευταία διετία) και συγκεκριμένα: στα έργα πολιτικού μηχανικού στο 80% (25% την τελευταία διετία), οι Σήραγγες 100% (23,5% την τελευταία διετία) και τα αρχιτεκτονικά έργα στο 36% (24% την τελευταία διετία). Ολοκληρωμένη είναι και η σήραγγα μεταξύ του σταθμού Νέα Ελβετία και του Αμαξοστασίου Πυλαίας μήκους 1,1χλμ κατασκευάστηκε με τη μέθοδο cut & cover, εκτός από δυο τμήματα μήκους 118 m που κατασκευάστηκαν με υπόγεια εκσκαφή (ΝΑΤΜ). Τον Ιούνιο ξεκίνησε και η τοποθέτηση της επιδομής (γραμμές).

  Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνοντα 9,6χλμ διπλής υπόγειας γραμμής, 13 σταθμοί, το Αμαξοστάσιο Πυλαίας, ο Επίσταθμός του Ν.Σ.Σταθμού, 2 διασταυρώσεις τροχιογραμμών, 2 Διακλαδώσεις Επεκτάσεων (Δημοκρατίας και Πατρικίου), 18 συρμοί και Ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα. Ανάδοχος είναι η Κ/Ξ ΑΕΓΕΚ-SALINI IMPREFGILO-ANSALDO STS-SELI-HITACHI RAIL ITALY.

  H ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

  Αναφορικά με την γραμμή της Καλαμαριάς, η σημερινή ημερομηνία περαίωσης είναι στις 18 Δεκεμβρίου 2019 αλλά πρόκειται να παραταθεί καθώς όπως έχουν δηλώσει τόσο από την Αττικό Μετρό όσο και από το Υπουργείο η λειτουργία του τοποθετείται στο 2021. Σήμερα η πρόοδος υλοποίησης είναι στο 35,6%. Το έργο συμβασιοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013.

  Πιο αναλυτικά στην πρόοδο ανά αντικείμενο, τα έργα πολιτικού μηχανικού είναι στο 78% (56% την τελευταία διετία), οι Σήραγγες 23% (όλο το ποσοστό είναι φέτος). Τα έργα Π.Μ. αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.

  Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται 4,8χλμ διπλής υπόγειας γραμμής, 5 σταθμοί, ο Επίσταθμός Μίκρας, 3 Διασταυρώσεις Τροχιογραμμών, 2 Φρεάτια Αερισμού, ηλεκτρομηχανολιγκός και σιδηροδρομικός εξοπλισμός. Στο αντικείμενο δεν περιλαμβάνονται κάποια Η/Μ και 12 συρμοί που είναι αντικείμενο διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί το 2018. Ανάδοχος του έργου είναι η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

  Η ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  Όπως αναφέρεται, βρέθηκε τεχνικά υλοποιήσιμη λύση για την κατασκευή του σταθμού “Βενιζέλου” με την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί. Η λύση ικανοποιεί απόλυτα τόσο το ΥΠΠΟΑ, όσο και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από τον Δεκέμβριο 2012, επανεκκίνησαν τον Μάιο του 2017 και συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες μετά την έγκριση των μελετών.

  Πηγή: http://www.ypodomes....o-thessalonikis

  • Σεπ 14 2017 08:36
  • από Engineer
 5. Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο σταθμό ΑΡΕΤΣΟΥ ο Μετροπόντικας

  Στον τρίτο κατά σειρά σταθμό μετά τη ΜΙΚΡΑ και την ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ έφτασε πριν από λίγο ο Μετροπόντικας "Έλλη" ο πρώτος από τους δύο που διανοίγουν τις δίδυμες σήραγγες της γραμμής της Καλαμαριάς όπως σας έχει ήδη αποκαλύψει το ypodomes.com.

  Η διάνοιξη έγινε σε χρόνο ρεκόρ καθώς μέσα σε 110 μέρες διανοίχθηκαν περίπου 1.500 μέτρα σήραγγας ενώ σε δύο μήνες το ΤΒΜ αναμένεται να φτάσει στο σταθμό ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ και του χρόνου τέτοια εποχή να "κουμπώσει" με τη βασική γραμμή στο σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ από όπου και θα εξέλθει.

  Καθημερινά ο Μετροπόντικας διανοίγει 20-22 μέτρα, αριθμός ρεκόρ αν σκεφτούμε ότι το συνηθισμένο νούμερο για τη χώρα είναι περίπου 10 μέτρα ανά μέρα. Στην τελετή υποδοχής του Μετροπόντικας παρεβρέθη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος δήλωσε τα παρακάτω:

  "Ο ένας Μετροπόντικας έφτασε στον τρίτο σταθμό της επέκτασης της Καλαμαριάς, ενώ όπως γνωρίζετε οι σήραγγες στη βασική γραμμή έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το Μετρό έχει μπει στην τελική ευθεία και να παρακαλέσω οι πολίτες να κάνουν ένα χρόνο υπομονή ακόμα, του χρόνου στην ΔΕΘ η πόλη θα έχει άλλη όψη, πολλές λαμαρίνες θα έχουν απομακρυνθεί, το 2019 το Μετρό και στη βασική γραμμή και στην Καλαμαριά μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία και αρχές του 2020 ξεκινάει μια άλλη εποχή για τη Θεσσαλονίκη, μια εποχή που έπρεπε να ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Αυτά που δεσμευόμαστε τα κάνουμε πράξη και η σημερινή πορεία του έργου είναι η απόδειξη.

  Ερωτώμενος για τα αρχαία του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ είπε "Είμαστε ιδιατερα ικανοποιημένοι γιατί βρέθηκε η βέλτιστη τεχνική λύση ώστε να συνυπάρξουν σταθμός και αρχαία και το Μετρό να έχει εκτός από τον μεταφορικό και πολιτιστικό ρόλο".

  Πηγή: http://www.ypodomes....eipe-o-spirtzis

  • Σεπ 10 2017 12:58
  • από Engineer
 6. Μια πρόταση για ξύλινη εξέδρα στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης

  Μία εκδήλωση με ενδιαφέροντα σημεία διοργάνωσε το ΤΕΕ στην Αθήνα με θέμα «νέοι τρόποι χρηματοδότησης δημοσίων έργων». Στην εκδήλωση, η οποία ήταν αρκετά πυκνή σε προτάσεις και περιεχόμενα, παρουσιάστηκε μια αρχή σχεδιασμού, value engineering, που εμπλέκει τις αρχές της εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, της χρηματοοικονομικής μηχανικής και του ορθολογικού και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Η Θεσσαλονίκη «έκλεψε» αρκετές από τις εντυπώσεις στη συζήτηση, καθώς παρουσιάστηκαν εξελισσόμενα έργα ως παράδειγμα χαμένων ευκαιριών αλλά και ως αρνητικά παραδείγματα, αλλά ταυτόχρονα έγιναν και προτάσεις έργων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην πόλη, όπως αναφέρθηκε.

  Μία από αυτές τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν, ήταν η πρόταση για έργα στη λεωφόρο Νίκης, με μικρό σχετικά κόστος σε σύγκριση με την υποθαλάσσια αρτηρία – και την αποζημίωση για την μη κατασκευή της…

  Στην εκδήλωση του ΤΕΕ ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Σέργιος Λαμπρόπουλος, (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός) αναφέρθηκε διεξοδικά στις αρχές του value engineering. Τόνισε ότι για να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη είναι αναγκαίο, όσον αφορά στις δημόσιες υποδομές:

  ⦁ να προχωρήσουν ταχύτατα ανταποδοτικές επενδύσεις (δηλαδή έργα ανάπτυξης και όχι κατανάλωσης ή σχολάζοντα).
  ⦁ κάθε επένδυση υλοποιείται με βάση τον κανόνα της μεγιστοποίησης της λειτουργικής αξίας της σε σχέση με το κόστος της (Value for Money).
  ⦁ Ο σχεδιασμός των έργων πρέπει να είναι ορθολογικός και ο προγραμματισμός τους ρεαλιστικός.
  ⦁ Οι αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται σε εμπεριστατωμένες αναλύσεις κόστους - οφέλους που βασίζονται σε αξιόπιστες προβλέψεις ζήτησης, ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα και ανταποδοτικότητα των επενδύσεων.
  ⦁ Προτεραιότητα πρέπει να απονέμεται σε έργα χαμηλού προϋπολογισμού που δημιουργούν συνέργειες με άλλα ή τα ολοκληρώνουν και εξυπηρετούν όσο περισσότερες ανάγκες.

  Εξειδικεύοντας αυτές τις αρχές σε μία πρόταση για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια ομάδα μελετητών από μεγάλες μελετητικές εταιρείες υπό τον συντονισμό του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ κ. Σεργιόπουλου κατέληξε σε μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τη λεωφόρο Νίκης.

  Ο καθηγητής ανέλυσε σύντομα το ζήτημα της Υποθαλάσσιας αναφέροντας ότι αποτελεί μια τραγική ιστορία η οποία κατέληξε στο ότι «δεν θα γίνει το έργο και θα πληρώσουμε 110 εκατομμύρια ευρώ». Και παρουσίασε την πρότασή τους με βάση τις αρχές σχεδιασμού που πρέπει να έχει ένα τέτοιο έργων υποδομών.

  Η πρόταση συνοψίζεται στα εξής:

  ⦁ Στην οδό Νίκης στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ Λιμένα και Λευκού Πύργου, το παραλιακό πεζόδρομιο και ο ποδηλατόδρομος πλάτους 6,50μ, μπορεί να μετατοπισθεί σε ελαφρά εξέδρα με ξύλινο κατάστρωμα, πλάτους 10μ και μήκους 1.100μ, που θα κατασκευαστεί επί πασσάλων παραπλεύρως.
  ⦁ Ο χώρος που απελευθερώνεται επιτρέπει όχι μόνο τη μετατροπή της Νίκης σε αμφίδρομη Λεωφόρο χαμηλής ταχύτητας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, αλλά και την λειτουργία δύο λωρίδων με κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά από Μ.Αλεξάνδρου / Συνδίκα μέχρι τα Δικαστήρια.
  ⦁ Βελτιώνεται ο παραλιακός περίπατος και επιτυγχάνεται το μέγιστο μέρος του οφέλους της υποθαλάσσιας αρτηρίας (όσον αφορά στην κυκλοφορία) με το 3% του κόστους της (ή το 20% της αποζημίωσης που θα πληρώσει το Δημόσιο γιατί δεν κατασκευάστηκε).

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  ⦁ Παρόμοια εξέδρα, πλάτους 8μ και μήκους 120μ, έχει ήδη κατασκευασθεί στον Λιμένα της Θεσσαλονίκης αλλά για λόγους αναψυχής.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  ⦁ Παρόμοια εξέδρα-πεζοδρόμιο, πλάτους 4μ και μήκους 550μ, έχει ήδη κατασκευασθεί στον μεσαιωνικό Λιμένα της Ρόδου για κυκλοφοριακούς λόγους.

  Δημοσιευμένη Εικόνα


  Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, στη Ρόδο δεν χωρούσαν οι πεζοί και τα αυτοκίνητα έξω από το κάστρο και ευφυώς οι άνθρωποι είπαν «μετέφερε τους πάνω στην παραλία με μια ξύλινη κατασκευή 4 μέτρα» και έτσι ανάπνευσε η κυκλοφορία. «Για αυτό μιλάμε, δείχνοντας τη βασική αρχή μιας τέτοιας πρότασης», είπε ο ίδιος.

  Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προφανώς για τη Θεσσαλονίκη – αλλά και γενικότερα - μια τέτοια πρόταση δεν είναι η καλύτερη λύση, από πολλές πλευρές. Ωστόσο έχει σοβαρά πλεονεκτήματα καθώς υλοποιεί το 60% ως 70% των στόχων ενός αντίστοιχου έργου και καταφέρνει να κάνει αυτό που έκανε και η υποθαλάσσια: δυο λωρίδες αντίθετης κίνησης στη Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τα δικαστήρια.

  Κυρίως όμως, τόνισε ο καθηγητής του ΕΜΠ, έχει πλεονεκτήματα κόστους. Όπως ανέλυσε το κόστος κατασκευής της εξέδρας (με πραγματικές τιμές, όχι τιμές δημοπράτησης που βγάζει το Υπουργείο), θα ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ και θα χρειαζόταν ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες και εργασίες.

  Όπως αναφέρθηκε, «με ένα 3% του κόστους κατασκευής της υποθαλάσσιας ή με το 20% της αποζημίωσης που θα πληρώσουμε επειδή δεν κάναμε το έργο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μια λύση, η οποία προφανώς δεν είναι η τέλεια και προφανώς κάποιοι κάτοικοι της παραλίας δεν θα προτιμούσαν (και το γνωρίζουμε…), αλλά η πόλη θα ανασάνει γενικότερα».

  Στη συζήτηση τονίστηκε ότι αφού στην πόλη και στην χώρα υπήρχαν αντίστοιχα παραδείγματα (η εξέδρα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και αντίστοιχη εξέδρα στο μεσαιωνικό λιμάνι της Ρόδου, έστω και με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά), θα έπρεπε μια τέτοια λύση να έχει τουλάχιστον εξεταστεί και μελετηθεί επαρκώς.

  Όπως συζητήθηκε αργότερα, μία τέτοια λύση θα μπορούσε εκτός από τα συγκοινωνιακά οφέλη αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων έναντι των εναλλακτικών, να αποτελέσει και πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο περιθώριο της εκδήλωσης αναφέρθηκε μάλιστα ότι τέτοιες προτάσεις συζητούνται κυρίως στην περίοδο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και επισημάνθηκε ότι ειδικά η ξύλινη εξέδρα συζητήθηκε εντόνως, σε επίπεδο πολιτικής πρότασης αλλά δυστυχώς όχι σε επίπεδο πραγματικής επιστημονικής μελέτης, ενώ αναφέρθηκε ότι τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια θα μπορούσαν να προωθήσουν ένα τέτοιο έργο για την πόλη.

  Πηγή: http://greenagenda.g...ρα-στην-παραλι/

  • Ιούν 17 2017 06:26
  • από Engineer
 7. Η κρίση βλάπτει σοβαρά τον αέρα που αναπνέουν στην Θεσσαλονίκη

  Τριετής έρευνα Εργαστηρίου του ΑΠΘ είναι αποκαλυπτική των επιπτώσεων που είχε η στροφή σε φτηνότερα μέσα θέρμανσης για λόγους οικονομίας
  Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα του αέρα της Θεσσαλονίκης, μέτρησαν οι αρμόδιοι του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

  Στο 6ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας που αρχίζει σήμερα παρουσιάζονται από τους επιστήμονες του εργαστηρίου Χ. Βλαχοκώστα, Λ. Χουρδάκη, Α. Μιχαηλίδου, Κ. Παγώνη και Ν. Μουσιόπουλο τα συμπεράσματα από τις μετρήσεις μιας τριετούς έρευνας πεδίου που πραγματοποίησε το Εργαστήριο.

  Στόχος της έρευνας ήταν η συλλογή και καταγραφή των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 (τα πολύ μικρά σωματίδια) στην Πυλαία και στην Άνω Πόλη. Από την έρευνα προέκυψαν συμπεράσματα για την επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως λόγω της μαζικής στροφής του κόσμου στην καύση ξύλου και άλλων προϊόντων σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους θέρμανσης.

  Η συρρίκνωση των εισοδημάτων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που διανύει η Ελλάδα και η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν στρέψει τους καταναλωτές σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, με σκοπό τη μείωση των εξόδων. «Η επιλογή αυτή των νοικοκυριών έχει άμεσο αντίκτυπο στο αέριο περιβάλλον. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την εκτεταμένη χρήση των τζακιών και άλλων ανοιχτών εστιών καύσης αμφιβόλου προδιαγραφών είναι φαινόμενο το οποίο γίνεται εύκολα αντιληπτό από τη χαρακτηριστική δυσοσμία, τη μείωση της ορατότητας και τα φαινόμενα της αιθαλομίχλης. Επίσης, απόρροια του ίδιου φαινομένου είναι η μείωση του προσδόκιμου ζωής, η αύξηση της θνησιμότητας λόγω των αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση του βιοτικού επίπεδο των κατοίκων της πόλης», αναφέρουν οι επιστήμονες στην εισήγησή τους.

  Η στροφή στη θέρμανση

  Εξηγούν μάλιστα ότι λόγω της ύφεσης και της αύξησης της τιμής καυσίμων σημειώθηκε μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου για μεταφορές. Παράλληλα μείωση σημειώθηκε και στη κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών. Το χειμώνα του 2011-2012 ήταν κατά 37% μικρότερη σε σχέση με το αναμενόμενο. «Ωστόσο η ανάγκη για θέρμανση οδήγησε τους κατοίκους στη καύση ξύλου, επίπλων και σκουπιδιών προκειμένου να αποφύγουν την αγορά πετρελαίου με αποτέλεσμα η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων να παρουσιάζει μια σταθερή αυξητική τάση τα χρόνια της κρίσης. Για τους πολίτες προτεραιότητα είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών ενώ αντίθετα για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η συλλογή φόρων με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους», σημειώνουν.

  Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα δεδομένα εκπομπών αερίων ρύπων ΡΜ2.5 στην Πυλαία για τα έτη 2012-2015, ενώ παρουσιάζουν και τα δεδομένα που μετρήθηκαν την ψυχρή περίοδο 2015-2016 στην Άνω Πόλη, δίνοντας μια γενικότερη εικόνα της επιβάρυνσης του αέρα της πόλης η οποία συνδέεται με την οικονομική ύφεση.

  Σύμφωνα με την έρευνα, «η Θεσσαλονίκη έχοντας πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους σε μια περιοχή 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις περισσότερο επιβαρυμένες πόλεις της Ευρώπης, όσον αφορά στη ρύπανση από μικροσωματίδια.

  Οι ισχυρότεροι άνεμοι στη πόλη είναι Βορειοδυτικοί αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι Νοτιοδυτικοί. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της πόλης και τις γύρω βιομηχανίες, είναι πιθανόν ότι οι ισχυροί ΒΔ άνεμοι μεταφέρουν τη ρύπανση από τις βιομηχανικές περιοχές μέσα στη πόλη, αντί να καθαρίζουν την ατμόσφαιρά της. Οι ΝΔ άνεμοι αντίστοιχα, μεταφέρουν σωματίδια και υγρασία από τη θάλασσα.

  Πυλαία και Άνω Πόλη

  Από το Μάιο του 2012 που άρχισαν οι μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στην περιοχή της Πυλαίας, παρατηρείται ότι κατά τη ψυχρή περίοδο σημειώνονται τα μέγιστα των συγκεντρώσεων. Η πτώση της θερμοκρασίας οδηγεί στην ανάγκη για θέρμανση και στο άναμμα των τζακιών. Από τον Οκτώβριο αρχίζει να εμφανίζεται η αύξηση των συγκεντρώσεων η οποία μεγιστοποιείται το Δεκέμβριο ενώ εξίσου υψηλές διατηρούνται οι συγκεντρώσεις και το μήνα Ιανουάριο του εκάστοτε έτους.

  Η περιοχή της Πυλαίας εμφανίζει υψηλότερες συγκεντρώσεις κατά μηνιαίο μέσο όρο το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μεταφορά σωματιδίων PM2.5 που προέρχονται από την έντονη κυκλοφορία οχημάτων στην περιφερειακή οδό, η οποία περιβάλει την περιοχή. Αντίθετα η περιοχή της Άνω Πόλης με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, χαμηλής έως και μηδενικής κυκλοφορίας λειτουργεί ως αστικό υπόβαθρο λόγω της απόστασης από το κέντρο της πόλης.

  Κατά τις δύο πρώτες ψυχρές περιόδους των μετρήσεων 2012-13 και 2013-14 η αλόγιστη καύση ξύλου εκτίναξε τις συγκεντρώσεις PM2.5 ενώ σταθεροποιήθηκε η κατάσταση το 2014 με μικρή βελτίωση το 2015. Στη μικρή βελτίωση των συνθηκών αφενός συνέβαλλαν οι πιο ήπιοι χειμώνες του 2014 και του 2015 και αφετέρου η μείωση της τιμής του πετρελαίου με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

  Μια ακόμη σημαντική επισήμανση είναι η διακύμανση των συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της ημέρα, που ακολουθεί συγκεκριμένη κατανομή.

  Οι επιστήμονες παρατήρησαν δυο «κορυφές». «Μία τις πρωινές ώρες που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου και μία κατά τις βραδινές – μεταμεσονύκτιες που οφείλεται κατά το πλείστον στην κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Παρά το γεγονός της διαφορετικής δομής των δύο περιοχών, οι κατανομές ακολουθούν την ίδια τάση γεγονός που προδίδει την ικανότητα μεταφοράς των σωματιδίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκέντρωση των σωματιδίων PM2.5 τις νυχτερινές ώρες του Δεκεμβρίου 2015 για την περιοχή της Άνω Πόλης. Ενώ ο μηνιαίος μέσος όρος είναι κατά 7,38 μg/κ.μ. χαμηλότερος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 για την Πυλαία, οι τιμές των συγκεντρώσεων από τις 21:00' και μετά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση αφενός λόγω της κοντινής απόστασης από το κέντρο της πόλης και αφετέρου από την πιο πυκνοκατοικημένη δομή της Άνω Πόλης.

  Επίσης, από τη σύγκριση των συγκεντρώσεων των χημικών συστατικών των ΡΜ2.5 κατά τις χειμερινές περιόδους του 2012 και 2013 προέκυψε ότι οι δείκτες καύσης πετρελαίου (νικέλιο και βανάδιο) ήταν μειωμένοι κατά 20-30% το 2013 λόγω μειωμένης χρήσης πετρελαίου θέρμανσης, αντίθετα, οι δείκτες καύσης βιομάζας ήταν 2-5 φορές υψηλότεροι. Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων, καθώς και η οξειδωτική τους δραστικότητα παρουσίασαν υψηλότερες τιμές κατά τις βραδινές ώρες, όταν λειτουργούσαν τζάκια και ξυλόσομπες».

  Οι επιστήμονες μάλιστα παρατηρούν ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις παρουσιάζουν υψηλές τιμές ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που πρακτικά η κίνηση στους δρόμους είναι ακόμα μικρότερη. «Ειδικά για τη μέρα της Κυριακής παρουσιάζονται οι μέγιστες τιμές τις εβδομάδας για το 2012 και το 2014 (Πυλαία) καθώς και οι μέγιστες συγκεντρώσεις για την περιοχή της Άνω Πόλης το 2015. Αιτία του φαινομένου αυτού είναι ότι εξαιτίας της παραμονής των κατοίκων στις οικίες τους η ανάγκη για θέρμανση αυξάνεται με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των τζακιών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γίνεται αντιληπτό ότι με τη μείωση της θερμοκρασίας η ανάγκη για θέρμανση γίνεται επιτακτική. Το Δεκέμβριο παρατηρούνται οι μέγιστες συγκεντρώσεις οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα θεσμοθετημένα όρια των 20 μg/κ.μ.», τονίζουν.

  Πηγή: http://www.voria.gr/...ti-thessaloniki

  • Μάι 08 2017 06:42
  • από Engineer
 8. Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Εμπλοκή στην ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κ...

  Σε περιπέτειες μπαίνει η ολοκλήρωση του έργου του Μεγάλου Ανισόπεδου Κόμβου 16 που θα συνδέει την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης με τον Αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ).

  Η εταιρεία J&P ΑΒΑΞ που είναι η ανάδοχος του έργου με αρχικό κόστος 89,5εκατ.ευρώ ζήτησε με αίτηση τη διάλυση της σύμβασης κατασκευής στις 5 Δεκεμβρίου δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην ολοκλήρωση του έργου.

  Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν ανταλλάξει στις 19 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια απέρριψε την αίτηση διάλυσης. Κατόπιν στις 3 Ιανουαρίου 2017 η ανάδοχος εταιρεία επανήλθε και υπέβαλε ένσταση κατά της απορριπτικής απόφασης για την διάλυση και τελικά στις 3 Μαρτίου με νέα απόφαη της Περιφέρειας έγινε δεκτή η ένσταση της εταιρείας.

  Αυτό σημαίνει ότι είμαστε και πάλι σε περίοδο μη έργων, μέχρι Περιφέρεια και ανάδοχος να βρουν ένα κοινό τόπο συμφωνίας και να συμφωνηθεί και πάλι η έναρξη του έργου.

  Το ποσοστό προόδου του έργου είναι πολύ μεγάλο και φτάνει το 82% πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου. Ο πολυεπίπεδος Ανισόπεδος Κόμβος 16 θα είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και θα εξυπηρετεί πολλαπλές κατευθύνσεις.

  Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Περιφέρειας το έργο που ξεκίνησε απο το 2011 με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2014 έχει ταλαιπωρηθεί από τις απαλλοτριώσεις οι οποίες ξεκίνησαν το 2011 και ακόμα και σήμερα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αφού υπάρχουν ακόμα υποθέσεις στο δικαστήριο και συγκεκριμένα στις 24/4/2017.

  Το έργο μαζί με τις 2 εργολαβίες της Εγνατίας Οδού ΑΕ θα δημιουργήσει ένα κλειστό ανισόπεδο αυτοκινητόδρομο στο δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, όμως οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βρίσκεται και πάλι στις μελέτες που δεν προέβλεψαν την ύπαρξη κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ ο οποίος χρειάστηκε επιπλέον διαγωνισμό για να μετακινηθεί, γεγονός που κόστισε σχεδόν 2 χρόνια καθυστερήσεων στο συνολικό εγχείρημα.

  Τώρα εφόσον προχωρήσει τελικά η εργολαβία της J&P το μεγαλύτερο μέρος του Ανισόπεδου Κόμβου 16 θα ολοκληρωθεί φέτος με ένα τμήμα που έχει να κάνει με το παράπλευρο δίκτυο να χρειάζεται πιθανότατα μίας ξεχωριστής δημοπράτησης.

  Πηγή: http://www.ypodomes....pedou-komvou-16

  • Απρ 04 2017 12:59
  • από Engineer
 9. Θανατηφόρο το εργατικό δυστύχημα στα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

  Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στο εργοτάξιο του μετρό στην συμβολή της Αιγαίου με την Πόντου, στο κέντρο της Καλαμαριάς, όταν κατά την διάρκεια της προσπάθειας ανέλκυσης ενός φορτηγού από το εσωτερικό του εργοταξίου, ο γερανός που χειρίζονταν ένας 50χρονος, έπεσε σε βάθος 30 μέτρων.

  Ο άτυχος χειριστής, ανασύρθηκε τελικά νεκρός από το σημείο του δυστυχήματος.

  Ο 50χρονος ήταν χειριστής και ιδιοκτήτης του γερανοφόρου οχήματος.

  Στις εργασίες του Μετρό, είχαμε άλλον έναν νεκρό, το 2009, στον Σταθμό στο Βαρδάρη.

  Πηγή: http://www.olathessa...st_600.html?m=1

  Φωτογραφίες από το Rthess.gr

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  • Μάρ 13 2017 22:09
  • από Engineer
 10. Παρουσιάστηκε το σχέδιο για τον σταθμό Βενιζέλου

  Πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί».

  Το σχέδιο για το σταθμό Βενιζέλου και την insitu παραμονή των αρχαιοτήτων παρουσίασαν στους πολίτες ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Γιάννης Μυλόπουλος.

  Η μελέτη εκπονήθηκε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και βασίζεται στα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών, της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει εγκριθεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

  Η λύση με τις αρχαιότητες

  Η ψηφισθείσα πρόταση περιλαμβάνει την κατά χώραν (in situ) ανάδειξη ποσοστού 91% (1377 τμ) της βυζαντινής Μέσης Οδού, νέες αρχαιολογικές ανασκαφές σε χώρο 350 τμ και την κατασκευή του σταθμού σε βάθος 30 μέτρων.

  Ο σταθμός της Βενιζέλου θα διαθέτει 4 επίπεδα. Στο -4 θα βρίσκεται η αποβάθρα, στο -3 τα ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ στο -1 θα εκτίθεται ο εντυπωσιακός Decumanus Maximus, κεντρικός δρόμος της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, τον οποίον θα μπορούν να απολαύσουν όσοι περνούν από την πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί ακριβώς από πάνω.

  Για δικαίωση των προσπαθειών του δήμου Θεσσαλονίκης να διασωθούν οι αρχαιότητες έκανε λόγο ο δήμαρχος Γ. Μπουταρης. "Προστιθέμενης και ανεκτίμητης αξίας το εύρημα. Το μέτρο ανασυρει το λαμπρό παρελθόν και οδηγεί ελπίζουμε σε ένα λαμπρό μέλλον" ανέφερε μεταξύ άλλων από τη μεριά της η κ. Βλαζακη.

  "Η λύση ήταν μονόδρομος - οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η απόσπαση ήταν μία κακή λύση. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική . Δεν θα χάναμε χρόνο και χρήμα. Θα χάναμε το έργο" σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Μυλόπουλος.

  Τέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος πρότεινε για ένα μηνα πριν ξαναξεκινησουν οι εργασίες να μπορούν οι κάτοικοι της πόλης να περπατήσουν ξανά και να επισκεφθούν το χώρο. Η πρόταση πήρε το αρχικό ναι τόσο από αρχαιολόγους όσο και από την Αττικό Μετρό.

  Πηγή: http://www.thessnews...-o-g-mylopoulos

  • Μάρ 06 2017 12:24
  • από Engineer
 11. Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια τουλάχιστον 30...

  Στο ευρωπαϊκό έργο REFORM για την υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) συμμετέχει ως βασικός εταίρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

  Πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό έργο, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 με στόχο να υποστηρίξει την υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε τέσσερις ευρωπαϊκές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΣΒΑΚ έχουν αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την προώθηση περιβαλλοντικά φιλικών και βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.

  Τις δράσεις του έργου REFORM στην Κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ και οι 38 Δήμοι της Περιφέρειας θα κληθούν να συνδράμουν με τη συμμετοχή τους.

  «Είναι απαραίτητο να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας, χρησιμοποιώντας τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ως κύριο εργαλείο και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως τη ραχοκοκαλιά καινοτόμων λύσεων. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή μας στο έργο REFORM» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

  Η πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους εκπροσώπους των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η πρώτη εσπερίδα του έργου θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, στην έδρα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Αμφιθέατρο «Βεργίνα», 6ο χλμ. Χαριλάου – Θέρμης, Θέρμη).

  Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το έργο REFORM είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς τα κυκλοφοριακά προβλήματα ταλανίζουν την πλειοψηφία των πόλεων της. Η περιβαλλοντική μόλυνση είναι μία από τις σημαντικότερες απόρροιες της κυκλοφοριακής συμφόρησης: σύμφωνα με καθημερινές μετρήσεις περιβαλλοντικών ρύπων, η συγκέντρωση αιρούμενων σωματιδίων PM10 ξεπερνάει τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για περισσότερες από 30 μέρες τον χρόνο. Η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας είναι γεγονός, καθώς κάθε χρόνο περισσότερα από 16.000 – 20.000 νέα αυτοκίνητα προστίθενται στον υπάρχοντα στόλο της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ΠΚΜ, το ποσοστό χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου ανέρχεται σε 65% - με μία μέση πληρότητα 1,44 άτομα ανά όχημα, σε αντίθεση με το ποσοστό χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που αγγίζει μόλις το 35%. Η ενεργειακή κατανάλωση από τις μεταφορές φτάνει κατά μέσο όρο τους 851.029 τόνους πετρελαίου ετησίως, αγγίζοντας το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

  Το έργο REFORM ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, το Δεκέμβριο του 2020. Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

  Το έργο στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των πόλεων που θα υλοποιήσουν Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε τέσσερις ευρωπαϊκές περιφέρειες: της Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα), της Emilia-Romagna (Ιταλία), του Greater Manchester (Μεγάλη Βρετανία) και του Parkstad Limburg (Ολλανδία).

  Προκειμένου να προωθηθεί η επιλογή μέσων μετακίνησης χαμηλών ρύπων (π.χ. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποδήλατο, πεζή μετακίνηση, ηλεκτρικά οχήματα), οι εταίροι του έργου REFORM θα αναπτύξουν συγκεκριμένες οδηγίες και θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τους Δήμους να υλοποιήσουν τα επιμέρους Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν το έργο REFORM είναι ο κεντρικός ρόλος που αποδίδεται στις Περιφέρειες ως υποστηρικτές όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρών – μεσαίων σε μέγεθος Δήμων. Η υποστηρικτική αυτή δράση θα επιτευχθεί μέσα από τη διαμόρφωση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να περιέχουν δράσεις ευρείας διάδοσης, προώθησης και υλοποίησης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

  Για την υλοποίηση του έργου REFORM θα συνδράμουν, μαζί με τις τέσσερις περιοχές που προαναφέρθηκαν, τρεις Ευρωπαίοι εταίροι: το Ινστιτούτο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (www.hit.certh.gr), ως συντονιστής του έργου, το ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων POLIS (www.polisnetwork.eu) και το Institute for Transport and Logistics Foundation από την Ιταλία (www.fondazioneitl.org) .

  Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο σύνδεσμο : http://www.interregeurope.eu/reform/

  Το Eltis, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αστικής Κινητικότητας αναφέρει για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ):

  «Η ανάγκη για βιώσιμες και ολοκληρωμένες διαδικασίες σχεδιασμού ως λύση για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της αστικής κινητικότητας είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένη. Νέες προσεγγίσεις σχεδιασμού της αστικής κινητικότητας αναδύονται πλέον, καθώς οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ξεφύγουν από τις τετριμμένες λύσεις του παρελθόντος και να αναζητήσουν στρατηγικές που μπορούν να προκαλέσουν τη στροφή προς καθαρότερους τρόπους μετακίνησης.

  Το Πακέτο Αστικής Κινητικότητας 2013 καθορίζει την έννοια των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπως αυτή προέκυψε από μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων ανά την Ευρώπη. Η έννοια των ΣΒΑΚ ενσωματώνει πλήρως τα κύρια χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

  Πλατφόρμα Eltis: http://www.eltis.org...ns/sump-concept

  Πηγή: http://greenagenda.gr/33438/

  • Φεβ 26 2017 10:42
  • από Engineer
 12. Στις ράγες η νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη

  Ένα από τα σημαντικότερα σιδηροδρομικά έργα της επόμενης δεκαετίας έχει πάρει μπρος. Η Σιδηροδρομική Εγνατία, το επόμενο κατασκευαστικό όραμα της χώρας, είναι στο πεδίο των μελετών, τουλάχιστον όσον αφορά το ανατολικό της τμήμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com υπάρχουν σε εξέλιξη 2 σημαντικές μελέτες για έργα 1,2 δισ ευρώ.

  Το πρώτο που έχει ξεκινήσει ο ΟΣΕ είναι οι προμελέτες του τμήματος Θεσσαλονίκη-Αμφίπολη, μήκους 180χλμ. που αποτελεί εντελώς νέα χάραξη καθώς θα κινείται ανατολικά της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος των λιμνών του Νομού, θα πιάνει το Νέο Λιμάνι της Καβάλας στη Νέα Καρβάλη και θα φτάνει μέχρι την Αμφίπολη.

  Πρόκειται για σχεδιασμό νέας μονής γραμμής με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, υψηλών ταχυτήτων καθώς τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 1 δισ ευρώ και σε αυτό προβλέπονται σημαντικά τεχνικά έργα μιας και η γραμμή θα περνά από δύσκολα γεωλογικά ανάγλυφα. Αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις προμελέτες και υπολογίζεται πως το έργο θα έχει οριστικές μελέτες μέχρι το τέλος του 2019.

  Το δεύτερο έργο έχει ξεκινήσει και προχωρήσει από την ΕΡΓΟΣΕ και αφορά το τμήμα Αμφίπολη-Τοξότες Ξάνθης, μήκους 35χλμ και επίσης αποτελεί εντελώς νέα χάραξη καθώς θα κινείται νότια της σημερινής γραμμής και θα ενώνεται με την υπάρχουσα γραμμή στην περιοχή της Ξάνθης.

  Πρόκειται για σχεδιασμό νέας μονής γραμμής με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, επίσης υψηλων ταχυτήτων (μέχρι 200χλμ/ώρα). Το κόστος εδώ είναι στα 250εκ.ευρώ. Οι αρχικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί από την ΕΡΓΟΣΕ, έχει ολοκληρωθεί και η περιβαλλοντική αδειοδότηση και τώρα είναι σε εξέλιξη η Β`φάση μελετών ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί.

  Στο σύνολο τους τα νέα έργα μειώνουν κατά 130 χιλιόμετρα την απόσταση. Υπολογίζεται πως με την ολοκλήρωση των 2 έργων η απόσταση Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη θα μειωθεί κατά περίπου 3 ώρες συνεπώς από 6 ώρες που απαιτούνται σήμερα θα πέσει σε λιγότερο από 3 ώρες. Συγκεκριμένα η απόσταση Θεσσαλονίκη-Καβάλα θα είναι μόλις 1 ώρα, μέχρι Ξάνθη 90 λεπτά, μέχρι Κομοτηνή 2 ώρες και μέχρι Αλεξανδρούπολη 2 ώρες και 45 λεπτά.

  Πηγή: http://www.ypodomes....aloniki-ksanthi

  • Φεβ 09 2017 16:03
  • από Engineer
 13. Το βιοαέριο της δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 22.00...

  Από την αξιοποίηση της κοπριάς των ζώων, αλλά και τα υποπροϊόντα τους, είναι γνωστό πως θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη τόσο με τη δημιουργία κομπόστ (χούμους ή εδαφοβελτιωτικό) όσο και την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς, όμως, το οργανικό φορτίο των κτηνοτροφικών μονάδων δεν αξιοποιείται και πηγαίνει χαμένο, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Στη κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ανάπτυξη με όρους κυκλικής οικονομίας. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, στα κτηνοτροφικά απόβλητα θα πρέπει να υπάρχει ορθή διαχείριση και αξιοποίησή τους, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία και τη Δανία.

  Μιλώντας στην ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Διαχείριση και αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων», που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Zootechnia 2017, ο Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος δέσμης έργων βιοαερίου στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Η δυναμική της αγοράς βιοαερίου στην Ελλάδα είναι τεράστια και οι προοπτικές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, παρά την επιβράδυνση που έχει επιφέρει στον κλάδο η οικονομική κρίση».

  Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ, περίπου 17 εκατ. τόνοι κτηνοτροφικών αποβλήτων με ισχύ καυσίμου 355 MW διοχετεύονται ετησίως ανεξέλεγκτα ανά την επικράτεια, από 30.000 βουστάσια, χοιροστάσια και πτηνοτροφεία.

  Στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 1.000 σφαγεία, βουστάσια και χοιροστάσια και παράγονται 1,2 εκατ. τόνοι απόβλητων με ισχύ καυσίμου 22 MW. Τα απόβλητα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές ενεργειακές ανάγκες σε ηλεκτρισμό, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου.

  Ειδικότερα, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 468 κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν, υπάρχουν 27.000 βοοειδή και παράγουν 487.000 τόνους αποβλήτων. Με αυτό το δυναμικό θα μπορούσαν να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες περίπου 22.000 νοικοκυριών, αλλά και οι μετακινήσεις μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων.

  Ο κ. Ζαφείρης παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη σημασία της ενεργειακής αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, ενώ εξήγησε τη σημασία της χωροταξίας μιας μονάδας. Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις αναφέρθηκε στη βελτιστοποίηση της παράγωγης του βιοαερίου και το βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς, που είναι το βιομεθάνιο.

  Πηγή: http://greenagenda.gr/32407/

  • Φεβ 07 2017 13:42
  • από Engineer
 14. Θεσσαλονίκη: Μεγάλη κηλίδα εντοπίστηκε στις ακτές του Θερμαϊκού

  Σε εφαρμογή τέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες, καθώς εντοπίστηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα στο λιμάνι της πόλης, όπως μετέδωσε η Voria.gr.

  Σύμφωνα με το Λιμενικό, η κηλίδα βρέθηκε στην Προβλήτα 26 και έχει μήκος 150 μέτρα, ενώ φτάνει έως την ακτή δυτικά της Προβλήτας.

  Το Λιμενικό έχει ήδη αρχίσει τις έρευνες για το περιστατικό.

  Πηγή: http://greenagenda.g...λίδα-εντοπίστη/

  Περισσότερα: http://voria.gr/arti...s-tou-thermakou

  • Φεβ 06 2017 11:08
  • από Engineer
 15. Αρχιτέκτονας δημιούργησε μικρογραφία της Θεσσαλονίκης με τουβλάκια...

  Πως θα έμοιαζε η Θεσσαλονίκη αν ήταν φτιαγμένη από τουβλάκια Lego; Αν ποτέ σας γεννήθηκε αυτή η απορία τότε ήρθε η ώρα να μάθετε την απάντηση. Ένα κατάστημα παιχνιδιών και ένας αρχιτέκτονας ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την πρώτη μικρογραφία της Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από στοιχεία Lego. Μη χάνετε χρόνο. Η ενδιαφέρουσα κατασκευή σας περιμένει στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους 10 και Β. Ηρακλείου, όπου εδρεύει το Toys-shop Θεσσαλονίκης.

  Η πρωτοβουλία για την δημιουργία της μικρογραφίας της πόλης από πλαστικά κυβάκια ανήκει στα πολυκαταστήματα παιχνιδιών Toys-shop.gr. Σε μια προσπάθεια να τιμήσουν τη Θεσσαλονίκη και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της, ανέθεσαν στον αρχιτέκτονα Ιωάννη Περισοράτη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το φιλόδοξο εγχείρημα. Η κατασκευή της μικρογραφίας ήταν απαιτητική και το αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό. Η Θεσσαλονίκη από Lego φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του καταστήματος Toys-shop και έχει διαστάσεις 2 επί 6 μέτρα.

  Αρκετοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται το κατάστημα μόνο και μόνο για να θαυμάσουν την δημιουργία του κ. Περισοράτη. Όσοι πελάτες διαπιστώνουν κατά την επίσκεψή τους το εντυπωσιακό κατασκεύασμα αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να το θαυμάσουν και αποχωρούν εντυπωσιασμένοι.

  Λίγα λόγια για την κατασκευή της Lego Θεσσαλονίκης

  Η περιοριστική μορφολογία των δομικών του στοιχείων αποτελεί τον σχεδιαστικό γνώμονα του έργου, ο οποίος ορίζει έναν αλγόριθμο υποδιαίρεσης (subdivision algorithm) του πολεοδομικού σχεδίου και οδηγεί σε μια αφαιρετική απόδοση αυτού, διατηρώντας τον διαγραμματικό του χαρακτήρα. Η κατασκευή αποτελείται από 35.000 τουβλάκια, για την εφαρμογή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές προβολικής χαρτογράφησης (projection mapping) και πάνω από 100 ώρες συναρμολόγησης.

  Ποιες περιοχές θα δείτε στην Lego απεικόνιση της Θεσσαλονίκης

  Η απεικόνιση της πόλης, σε κλίμακα 1:625, εκτείνεται από το λιμάνι ως το Ιπποκράτειο νοσοκομείο και από την λεωφόρο Νίκης έως την Αγίου Δημητρίου. Η αυστηρή πολεοδομική διάταξη αυτού του τμήματος της πόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από τις κάθετες και διαγώνιες οδούς, υπογραμμίζεται από ένα σύστημα γραμμικού φωτισμού το οποίο λειτουργεί ως ένα ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ δομημένου και ελεύθερου χώρου.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Πηγή: http://www.thestival...lakia-lego-foto

  • Ιαν 30 2017 14:52
  • από Engineer
 16. Πάνω από 1,4 δισ. για 9,6 χλμ. του μετρό Θεσσαλονίκης

  Στο 1,4 δισ. ευρώ φθάνει πλέον το κόστος της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν τα ποσά που θα επιδικαστούν στις εκκρεμούσες διαιτησίες, η συμπληρωματική σύμβαση για τον σταθμό «Βενιζέλου και ο διαγωνισμός για την απόκτηση επιπλέον συρμών. Και φυσικά η επέκταση προς Καλαμαριά, που θα κοστίσει ακόμα 518 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι το μόνο που κατ’ εξαίρεση συνεχίζεται σε τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

  Η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης (13 σταθμοί, 9,6 χλμ.) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006 και έπειτα από πολλές περιπέτειες συνεχίζεται με (αδιαπραγμάτευτο, πλέον) ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020. Προ ημερών η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Ευγενία Φωτονιάτα, υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ των έργων που απομένουν:

  • Η διάνοιξη της υπόλοιπης σήραγγας, από τον σταθμό «Ανάληψης» έως τη Νέα Ελβετία (ο πρώτος κλάδος αναμένεται να διανοιχθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου και ο δεύτερος τον Φεβρουάριο).

  • Η ολοκλήρωση των έργων πολιτικού μηχανικού στους σταθμούς.

  • Τα αρχιτεκτονικά τελειώματα, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και οι διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου.

  • Η προμήθεια 24 συρμών. Να σημειωθεί ότι η αρχική σύμβαση προέβλεπε 18 συρμούς, ωστόσο με την επικαιροποίηση της επιβατικής κίνησης εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν ακόμα 6. Ο διαγωνισμός για την απόκτησή τους λογικά θα γίνει από κοινού με τους 6 συρμούς που προβλέπονται για την επέκταση προς Καλαμαριά.

  Σύμφωνα με την απόφαση, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ υπολογίζεται στα 719,5 εκατ., εκ των οποίων τα 664,4 είναι επιλέξιμα. Τα υπόλοιπα 24,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν μέσω διαιτησίας και 30,4 εκατ. σε δαπάνες επίβλεψης του έργου.

  Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία της Αττικό Μετρό, η χρηματοδοτική εικόνα της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες ανέρχονται σε 1,1 δισ., εκ των οποίων 195,9 εκατ. από το Γ΄ ΚΠΣ, 254,6 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2007-2015 και 664,4 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

  • Οι μη επιλέξιμες δαπάνες ανέρχονται σε 301,1 εκατ. ευρώ.

  • Οσον αφορά τις οικονομικές εκκρεμότητες Δημοσίου-εργολάβου για ζητήματα του παρελθόντος, σε διαιτησία έχουν παραπεμφθεί διεκδικήσεις συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν επιδικαστεί στον εργολάβο 127,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις για διεκδικήσεις ύψους 255,6 εκατ.

  Πηγή: http://www.kathimeri...ro-8essalonikhs

  • Δεκ 29 2016 16:21
  • από Engineer
 17. Θεσσαλονίκη: Πάνω από 13.000 νέες φυτεύσεις έως τον Μάρτιο

  Μια σειρά παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τόσο την ποιότητα των υφιστάμενων χώρων πρασίνου όσο και των όγκο της βλάστησης που υπάρχει σε αυτούς, σχεδιάζει και υλοποιεί το Τμήμα Συντήρησης Κήπων του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου τα πάρκα και οι νησίδες πρασίνου της πόλης να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.

  Αυτήν την περίοδο, που οι εργασίες συντήρησης πρασίνου, όπως η άρδευση και η κοπή της χλόης, περιορίζονται, εκτελούνται εργασίες κυρίως νέων φυτεύσεων και κλαδεύσεων επικίνδυνων δένδρων.

  Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν κλαδευτεί περισσότερα από 500 δένδρα στα πάρκα της πόλης (πλ. Δικαστηρίων, πάρκο ΧΑΝΘ, πάρκο Βασιλικού θεάτρου κλπ), ενώ, παράλληλα, έχουν γίνει φυτεύσεις άνω των 10.000 ετησίων ανθοφόρων φυτών (πρίμουλες, πανσέδες) σε χώρους πρασίνου της πόλης. Επίσης την περίοδο αυτή και με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων το Τμήμα Συντήρησης Κήπων έχει φυτέψει σε κεντρικά σημεία της πόλης (Πλ. ΧΑΝΘ, Καμάρα, Άγαλμα Βενιζέλου κλπ) 1.500 αλεξανδρινά δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρωματικό τόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

  Δημοσιευμένη Εικόνα


  «Στην επόμενη περίοδο και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα γίνουν φυτεύσεις 2.000 χιλιάδων βολβών, ενώ είναι προγραμματισμένη η ανανέωση 5 στρεμμάτων επιφανειών χλοοτάπητα σε πάρκα όπου έχει παρατηρηθεί καταστροφή ή υποβάθμισή του. Τέλος, αυτή την περίοδο θα έχουμε και φυτεύσεις νέων δένδρων και θάμνων τόσο για την αύξηση του υψηλού πρασίνου των πάρκων, όσο και για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών», τόνισε στη Greenagenda.gr o Ευάγγελος Ματζίρης, προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Κήπων του δήμου.

  Την περίοδο φθινόπωρο 2016-άνοιξη 2017 το έργο «Συντήρηση πάρκων και χώρων πρασίνου & κλάδευσης και φύτευσης δέντρων στα δημοτικά πεζοδρόμια» περιλαμβάνει φυτεύσεις και στις 6 Δημοτικές κοινότητες.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  «Όλα τα παραπάνω μαζί με τις τακτικές εργασίες συντήρησης πρασίνου που εκτελούνται, θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στο να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που το πράσινο παρέχει στις πόλεις και που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Το πράσινο στις πόλεις έχει πάψει να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά είναι το καίριο και ουσιώδες στοιχείο για τη βιωσιμότητα των σύγχρονων αστικών κέντρων», υπογράμμισε ο κ. Ματζίρης.

  Δημοσιευμένη Εικόνα


  Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος Τμήμα Αλσών Δενδροστοιχιών & Φυτωρίων, προγραμματίζεται να φυτευθούν 1.278 δένδρα αειθαλή (νερατζιές, κ.α.) και φυλλοβόλα δένδρα (ψευδακακία σφαιρική, σφένδαμος, ιπποκαστανιά, κ.α.) με τοποθέτηση φράχτη ριζών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανασήκωσης των πλακών του πεζοδρομίου στο μέλλον.

  Πριν από τη φύτευση, θα προηγηθεί η κοπή των ξερών δένδρων και η εκρίζωση του υπόγειου τμήματος του ξερού δένδρου που υπάρχει στις δενδροδόχους.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Πηγή: http://greenagenda.gr/30002/

  • Δεκ 14 2016 06:29
  • από Engineer
 18. Το μετρό κάτω από τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη

  Τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αττικό Μετρό συμφώνησαν ομόφωνα και «προσυπέγραψαν» τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης που προβλέπει τη διατήρηση των αρχαιοτήτων με την ταυτόχρονη κατασκευή του υπόγειου σταθμού του μετρό στο ίδιο σημείο αλλά σε μεγαλύτερο βάθος στο σταθμό Βενιζέλου.


  Η πρόταση μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια θα κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για να εκδοθεί η σχετική απόφαση, μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

  Σύμφωνα με την πρόταση, θα δημιουργηθεί ένα επίπεδο στήριξης των αρχαιοτήτων και κάτω από εκεί θα γίνει ο σταθμός Βενιζέλου.

  Στα δύο άκρα της ανασκαφής, στο δυτικό τμήμα (Μπεζεστένι και Αλκαζάρ), τα αρχαία θα αποσπαστούν και θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση. Στο τμήμα αυτό θα είναι η είσοδος και η κάθοδος προς τους συρμούς με διπλή σκάλα, και όσο χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες σκάλες θα μπορούν να βλέπουν τις αρχαιότητες.

  Η πρόταση είναι σύμφωνη και με την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ και προβλέπει την κατασκευή του σταθμού στην ίδια θέση με τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά σε μεγαλύτερο βάθος, με ταυτόχρονη διατήρηση και ανάδειξη των ευρημάτων κατά χώρο.

  Οι εκπρόσωποι των φορέων που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη υπέγραψαν από κοινού το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας με τίτλο «Για τη μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης» και συμφώνησαν ομόφωνα στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

  Ετσι πήρε τέλος ένα θέμα που καθυστερούσε το έργο και προκαλούσε έντονους διαξιφισμούς στην πόλη.

  Στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, σε βάθος 6 μέτρων και σε έκταση 1.600 τ.μ., αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό αρχαιότητες των πρωτοβυζαντινών, μεσοβυζαντινών και υστεροβυζαντινών χρόνων.

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Συγκεκριμένα ήρθαν στο φως μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, δρόμοι και ανάμεσά τους ο κύριος οδικός άξονας της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, η Μέση Οδός, που διατηρήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα.

  Λαμπρή στην αρχική της κατασκευή, στρωμένη με μάρμαρα και ορθογώνιες λίθινες πλάκες, η Μέση Οδός δίνει σημαντικές πληροφορίες για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης από τα μεσοβυζαντινά (11ος-12ος αι.) μέχρι τα υστεροβυζαντινά χρόνια (13ος-14ος αι.), που παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι τον 19ο αιώνα. Παράλληλα, βρέθηκαν δύο υπόγειοι κεραμοσκεπείς χώροι με σκαλιά ανόδου και καθόδου, πολύ γερά χτισμένοι, η χρήση των οποίων παραμένει άγνωστη.

  Βρέθηκαν επίσης 24 πλινθόκτιστα κτίρια, πολλά αρχιτεκτονικά μέλη, δύο κάθετοι άξονες, άφθονη κεραμική, νομίσματα και κινητά ευρήματα, όπως ένα όμορφο χρυσό έλασμα με τη μορφή της Παναγίας διακοσμημένο με σμάλτο.

  Πηγή: http://www.ethnos.gr...oniki-64746207/

  • Δεκ 13 2016 06:48
  • από Engineer
 19. Σε "Συμπληγάδες" το ιστορικό κέντρο της Θεσ/νίκης

  Ανάμεσα σε "Συμπληγάδες" βρίσκονται οι τέσσερις παραδοσιακές αγορές του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς η οικονομική κρίση από τη μία και η δυσκολία πρόσβασης των καταναλωτών -λόγω κυκλοφοριακού και έλλειψης θέσεων στάθμευσης- από την άλλη, έχουν προκαλέσει αισθητή πτώση της αγοραστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια.

  "Σε σχέση με το 2008 η κίνηση στις τέσσερις αγορές, όπου λειτουργούν συνολικά περίπου 500 καταστήματα, έχει μειωθεί κατά περίπου 40%" αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕπΙΚ), Χρήστος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή, οι τέσσερις αγορές αρχικά ωφελήθηκαν, καθώς καταναλωτές που πραγματοποιούσαν τις αγορές τους σε ακριβότερες "πιάτσες" του εμπορίου θυμήθηκαν ξανά τα μικρά ιστορικά καταστήματα της πόλης και τις ανταγωνιστικές τιμές τους.

  Στη συνέχεια όμως, η ζήτηση μειώθηκε και εκεί. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΠΙΚ, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες αντιστέκονται σθεναρά στην κρίση και στη συμπίεση της κατανάλωσης, δυσκολεύονται "να τα βγάλουν πέρα" με ένα σοβαρό πρόβλημα: η περιοχή έχει καταστεί "άβατον" για τους καταναλωτές λόγω της έλλειψης πάρκινγκ και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

  Ποια είναι η κατάσταση στις αγορές σήμερα;

  Αγορά Βατικιώτη: Δεκάδες κλειστά καταστήματα και μαγαζιά που λειτουργούν πια ώς αποθήκες
  Μεταξύ των τεσσάρων αγορών, όπου -κατά τον κ.Νικολόπουλο- απασχολούνται συνολικά περίπου 2.000 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων), εκείνη της 'Αθωνος (Βατικιώτη) δείχνει να έχει σήμερα το σοβαρότερο πρόβλημα: από τα 198 καταστήματα, περίπου τα 60-70 είναι, σύμφωνα με τον κ.Νικολόπουλο, κλειστά και άλλα 20 περίπου λειτουργούν πλέον ώς αποθηκευτικοί χώροι. Τα λουκέτα αυτά μπήκαν κυρίως την τελευταία πενταετία, παρότι η αγορά είχε προβλήματα και από νωρίτερα, καθώς ακολούθησε τη μοίρα των ιστορικών Λαδάδικων, όπου η υπερανάπτυξη χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος -εστιατορίων και καφέ- είχε ώς αποτέλεσμα αφενός η προσφορά να υπερκεράσει τη ζήτηση και αφετέρου η περιοχή να θεωρείται "κλειστή" για εμπορικά καταστήματα άλλου είδους.
  Μπεζεστένι: Μια ιστορία που φτάνει μέχρι το σήμερα
  Στο σκεπαστό Μπεζεστένι λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τον κ.Νικολόπουλο, περίπου το 90% των 80 διαθέσιμων καταστημάτων. Είναι κυρίως μικρά, ανάμεσά τους αρκετά βιοτεχνικού χαρακτήρα (με υφάσματα, κοσμήματα, λουλούδια). Η σκεπαστή αυτή αγορά έχει, όπως και οι υπόλοιπες, μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς χτίστηκε επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β΄τον 15ο αιώνα, για να στεγάσει τα πολυτελή προϊόντα των υφασματοπωλών και των χρυσοχόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  Αγορά Μοδιάνο: Εν αναμονή της επένδυσης που ενδέχεται να αναζωογονήσει όλες τι αγορές του ιστορικού κέντρου

  Στο δε Μοδιάνο, όπου τον περασμένο Οκτώβριο ανακηρύχτηκε ώς προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ η One Outlet AE, σε λειτουργία βρίσκονται περίπου τα 40 περίπου από τα συνολικά 140 καταστήματα. "Εκεί επικρατεί στασιμότητα εν αναμονή των εξελίξεων" λέει ο κ.Νικολόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι η ιδιωτική επένδυση στο Μοδιάνο, αν γίνει σωστά, πιθανότατα θα συμπαρασύρει σε θετικό έδαφος και τις άλλες αγορές του ιστορικού κέντρου.

  "Αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του επενδυτή, τότε η Μοδιάνο θα προσελκύσει ξανά τους αγοραστές στο ιστορικό κέντρο, κάτι από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι" επισημαίνει ο κ.Νικολόπουλος (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η συνολική οικονομική προσφορά της One Outlet, στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%, ανήλθε σε 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή της λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία, η One Outlet, διευκρίνιζε πως "το υψηλό μέγεθος της επένδυσης (που θα γίνει) δεν μπορεί να καθορισθεί με ακρίβεια στην παρούσα φάση, εξαιτίας τόσο της πολυμετοχικής σύνθεσης του νέου φορέα (εκτός της ONE OUTLET AE συμμετέχουν και 59 επιπλέον ιδιοκτήτες) όσο και της πολυπλοκότητας του έργου (τεχνικές-αρχιτεκτονικές-κατασκευαστικές μελέτες που πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοσθούν) [...] Είναι όμως βέβαιο ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη τραπεζική υποστήριξη της Alpha Bank").
  Αγορά Βλάλη (Καπάνι): Στόχος η προσέλκυση νεότερων καταναλωτών μέσω ενός ενιαίου logo

  Λίγο πιο πέρα, ο επισκέπτης του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης συναντά την αγορά Βλάλη (“Καπάνι”), την παλαιότερη υπαίθρια της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί -σύμφωνα με τον κ.Νικολόπουλο- πάνω από το 95% των 220 διαθέσιμων καταστημάτων, καθώς αυτά που έχουν κατεβάσει ρολά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
  Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ταυτότητας της παραδοσιακής Αγοράς Βλάλη, το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), "παιδί" των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, προχωρά στην υλοποίηση πιλοτικής δράσης. Η δράση προωθείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΚΕΠΑ στο έργο "Design for Europe", που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε στρατηγική συνεργασία με τον ΣΕπΙΚ, το Resilient Thessaloniki, το Youthnest και το Creativity Platform.

  Συγκεκριμένα, κατόπιν μιας διαδικασίας που περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- συνεντεύξεις με επιχειρηματίες εγκατεστημένους στο χώρο της αγοράς, στο πλαίσιο και συνεργασίας με εξειδικευμένους σε θέματα αγορών συνεργάτες του ΚΕΠΑ από το εξωτερικό, αποφασίστηκε η προτεινόμενη παρέμβαση να είναι η ανάπτυξη κοινού λογότυπου με στόχο την ενίσχυση της ταυτότητας της αγοράς Καπάνι.

  Η δράση θα στηριχθεί στην εφαρμογή της μεθοδολογίας και των εργαλείων του σχεδιασμού (Design) και στοχεύει -μεταξύ άλλων- στο να εντοπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Αγοράς Βλάλη και να σχεδιαστούν από κοινού με τους τοπικούς φορείς μια σειρά από λύσεις.

  Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθεί ειδικό θεματικό εργαστήριο (work shop) μεθαύριο Τετάρτη, στις 15:30, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για τους επιχειρηματίες της αγοράς αυτής. Στο εργαστήριο θα οριστικοποιηθεί από κοινού με τους φορείς και τις επιχειρήσεις το περιεχόμενο των επιμέρους ενεργειών, που θα υλοποιηθούν και θα συνοδεύουν την έκδοση του λογότυπου, οι οποίες και θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

  "Λόγω των προβλημάτων στις υποδομές αλλά και του κυκλοφοριακού, το Καπάνι είναι πλέον γνωστό μόνο στους παλαιότερους, που το επισκέπτονταν και παλιά. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας με την ανάπτυξη ενός κοινού λογότυπου είναι να το γνωρίσουν και οι νεότεροι καταναλωτές" τονίζει ο κ.Νικολόπουλος.

  Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι επαγγελματίες του ιστορικού κέντρου ζήτησαν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ορίζει τις ποσοστώσεις που προβλέπονται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις αγορές Μπεζεστένι, Βατικιώτη (Άθωνος) και Βλάλη(Καπάνι). Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα ορίζει ότι εντός των συγκεκριμένων αγορών η λειτουργία παραδοσιακών καφενείων, ουζερί κλπ. δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% στην αγορά Βλάλη, 10% στην αγορά Μπεζεστένι και 15% στην αγορά Βατικιώτη. "Ζητήσαμε να αλλάξει η ποσόστωση, αλλά ουδέποτε επιδιώξαμε να λειτουργήσουν στην περιοχή μπουζουκτσίδικα όπως μας καταλόγισαν.

  Τελικά, η συζήτηση δεν έγινε, αναβλήθηκε, με το αιτιολογικό ότι η κατάσταση είναι προβληματική κι όπως έχει, επειδή κάποιες επιχειρήσεις στις αγορές αυτές λειτουργούν παράτυπα. Μα δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς που λειτουργούν παράτυπα να ορίζουν το μέλλον ολόκληρων των αγορών" καταλήγει ο κ.Νικολόπουλος.

  Πηγή: http://www.ered.gr/e...s/#.WEaxZrKLS70

  • Δεκ 06 2016 14:40
  • από Engineer
 20. Έρχεται δημοπράτηση για 12 συρμούς στο Μετρό Θεσσαλονίκης, τρέχουν...

  Προχωρούν τα έργα Μετρό στη Θεσσαλονίκη, τόσο στην βασική γραμμή όσο και στον κλάδο της Καλαμαριάς. Η λύση που συμφωνήθηκε για την κατασκευή του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, απεμπλέκει ακόμα ένα θέμα δίνοντας αέρα στα έργα.

  Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το αμέσως την έγκριση από το ΚΑΣ. Την ερχόμενη Τετάρτη θα υπογραφεί η συμφωνημένη μελέτη από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών και την Αττικό Μετρό. Εκτιμάται ότι στις αρχές του έτους τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν ενώ παράλληλα θα αναμένεται και το τέλος των αρχαιολογικών ανασκαφών.

  Οι 2 Μετροπόντικες οδεύουν προς το σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ και όλα δείχνουν τα θέματα με το υπέδαφος ξεπεράστηκαν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com o πρώτος Μετροπόντικας θα φτάσει το Σάββατο στο σταθμό Πατρίκιο, θα χρειαστεί μία εβδομάδα να τον περάσει και αμέσως μετά θα φτάσει εκεί και ο δεύτερος Μετροπόντικας.

  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΡΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΡΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  Αυτή την περίοδο στην Αττικό Μετρό γίνονται αλεπάλληλες συσκέψεις για 2 σημαντικά θέματα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το πρώτο είναι να κλειδώσει η παραγγελία των 18 συρμών.

  Ένα θέμα που έχει προκύψει είναι πως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των έργων οι προδιαγραφές για τα τρένα που είχαν τεθεί στην προκήρυξη εν πολλοίς έχουν ξεπεραστεί και πλέον αναζητείται η φόρμουλα με την Ansaldo για την προμήθεια τρένων με την ενσωμάτωση όλων των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν υπάρξει στο μεσοδιάστημα. Σε κάθε περίπτωση στις αρχές του χρόνου θα πρέπει να παραγγελθούν τα τρένα και στο τέλος του 2018 αναμένονται οι πρώτοι συρμοί για να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

  Ταυτόχρονα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes είναι σε προετοιμασία η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα Η/Μ του κλάδου προς Καλαμαριά μιας και η παρούσα σύμβαση δεν τα περιλαμβάνει και η προμήθεια επιπλέον 12 συρμών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι συμβατοί με το σύστημα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το κόστος δεν έχει εκτιμηθεί προς το παρόν και ο διαγωνισμός αναμένεται μέσα στο 2017.

  Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αυτός ο νέος διαγωνισμός είναι απολύτος απαραίτητος καθώς χωρίς Η/Μ και τρένα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ο κλάδος Καλαμαριάς.

  ΝΕΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
  Τα πολλαπλά μέτωπα του Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και με τις νέες επεκτάσεις. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα εργοτάξια του Μετρό, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ζήτησε να επιδιωχθεί η χρηματοδότηση για τις 3 επεκτάσεις προς Ευκαρπία, Κορδελιό και Αεροδρόμιο που ολοκληρώνει το δίκτυο στην πόλη.

  Στο μέτωπο των κινήσεων για το μέλλον του Μετρό, έρχεται να συμπληρωθεί και η δημοπράτηση για γεωλογικές-γεωτεχνικές εργασίες στην δυτική επέκταση προς Νεάπολη-Σταυρούπολη-Ευκαρπία για να ωριμάσουν μελετητικά.

  Πρόσφατα η διοίκηση της Αττικό Μετρό επισκέφθηκε το δίκτυο του Μετρό Κοπεγχάγης που είναι "αδελφό σύστημα" (ίδιοι σταθμοί, σήραγγες και τρένα) όπου πήραν μία εικόνα του πως θα είναι στο μέλλον το Μετρό στη Θεσσαλονίκη και έχουν πλεόν ανοιχτή γραμμή για θέματα που μπορεί να χρειαστεί η υποστήριξη τους.

  Πηγή: http://www.ypodomes....i-metropontikes

  • Νοέ 30 2016 14:19
  • από Engineer