Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελέσματα Αναζήτησης

There were 198 results tagged with αυθαίρετα

Ανά κατηγορία περιεχομένου

Ανά κατηγορία

Ταξινόμηση ανά:                Σειρά  
 1. Διαδικασία επιστροφής προστίμων των αυθαιρέτων κατασκευών

  Δημοσιεύθηκε η με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/13096/1035 απόφαση του ΥΠΕΝ με θέμα «Καθορισμός των περιπτώσεων και της διαδικασίας μερικής επιστροφής χρηματικών ποσών ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτων κατασκευών, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων των νόμων ν. 4014/2011, ν. 4178/2013 και ν. 4495/2017».

  Με την ανωτέρω εγκύκλιο αποφασίζεται:

  Δικαιούχοι επιστροφής προστίμων

  Δικαιούχοι επιστροφής προστίμων είναι τα πρόσωπα που προέβησαν στην υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών τους ή της εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, κατά τα άρθρα 23 του ν. 4014/2011, 11 του ν. 4178/2013 και 99 του ν. 4495/2017, στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων των προαναφερθέντων νόμων.

  Περιπτώσεις επιστροφής προστίμων

  Η επιστροφή προστίμων γίνεται σε περιπτώσεις εκκρεμών και ολοκληρωμένων υποθέσεων του ν. 4014/2011, οι οποίες υπήχθησαν ή μεταφέρθηκαν στο ν. 4178/2013, σε περιπτώσεις εκκρεμών και ολοκληρωμένων υποθέσεων του ν. 4178/2013 καθώς και σε περιπτώσεις εκκρεμών και ολοκληρωμένων υποθέσεων του ν. 4495/2017, στις δηλώσεις υπαγωγής των οποίων έχουν καταγραφεί από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό μεγαλύτερα μεγέθη αυθαίρετων κατασκευών, ή έχουν εμφιλοχωρήσει άλλα υπολογιστικά ή ποσοτικά σφάλματα, από τα οποία προκύπτουν διαφορές στο ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά (π.χ. κατάθεση μεγαλύτερου του οφειλόμενου ποσού, διπλές καταβολές από τον ίδιο ή περισσότερους υπόχρεους κ.λπ.).

  Προϋποθέσεις επιστροφής προστίμων

  Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή χρημάτων, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν, είναι οι εξής:

  α) Να πρόκειται για μερική επιστροφή ήδη πλήρως καταβληθέντος και ολοσχερώς εξοφληθέντος ενιαίου ειδικού προστίμου.

  β) Να έχει γίνει ολοκληρωμένη υπαγωγή των αυθαιρέτων κατασκευών ή της εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, με ανάρτηση στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών, στοιχείων και σχεδίων.

  γ) Να μην έχει γίνει ανάκληση της δήλωσης υπαγωγής για οποιονδήποτε λόγο.

  δ) Να μην εκκρεμεί προσφυγή κατά της δήλωσης υπαγωγής στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ή της αρμόδιας Επιτροπής Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων, του άρθρου 17 του ν. 4495/2017, ή στο αρμόδιο δικαστήριο.

  ε) Να μην έχει γίνει, για την εν λόγω αυθαίρετη κατασκευή ή την εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης, συμψηφισμός ποσών ειδικού προστίμου με ποσά που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και για την στατική επάρκεια αυτών.

  Δείτε αναλυτικά την ανωτέρω απόφαση εδώ: https://www.e-forolo...loads/0_767.pdf

  Πηγή: https://www.e-forolo....aspx?id=209392

  • Μάρ 16 2018 10:34
  • από Engineer
 2. Έρχονται νέες διευκολύνσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

  Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πιθανότατα, θα επαναπροσδιορίσει το διάστημα που θα ισχύει η έξτρα έκπτωση του 20% κι αυτό γιατί με τις καθυστερήσεις στην κατάθεση, ψήφιση και εφαρμογή του νόμου το εξάμηνο που προέβλεπε η ρύθμιση «συρρικνώθηκε». Με τροπολογία θα καθοριστεί εκ νέου αυτός ο χρόνος. Και η διάρκεια για την επιπλέον έκπτωση θα επεκταθεί έως και τον Ιούνιο.

  Άλλη απόφαση θα διευκρινίζει σε ποιες περιπτώσεις θα χρειάζεται στατική μελέτη, ένα θέμα που προβληματίζει τους περισσότερους από τους ιδιοκτήτες που θέλουν να προχωρήσουν σε νομιμοποίηση.

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προτρέπει πάντως τα μέλη της να προχωρήσουν τώρα σε υποβολή δήλωσης. Ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Καράμπαμπας, τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, επισημαίνει 10 λόγους για τους οποίους πρέπει να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων:

  1. Γιατί υπολογίζονται με τις μειωμένες Τιμές Ζώνης (Τ.Ζ.) του αντικειμενικού συστήματος της 20/1/2016 που είναι υπολογίσιμα χαμηλότερες για τις περισσότερες περιοχές.

  2. Γιατί υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση σε πολλές μικροπαραβάσεις όπως είναι για παράδειγμα η διαφορετική διαμερισμάτωση, η αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια χρήση και από βοηθητική σε βοηθητική χρήση, καθώς και η διαφορετική χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης όπου το πρόστιμο ανερχόταν σε 500 ευρώ, ενώ με τον Ν.4495/2017 υπολογίζεται στα 250 ευρώ.

  3. Γιατί έχουν μειωθεί οι συντελεστές υπολογισμού για πατάρια, σοφίτες και λειτουργικώς εξαρτημένα με τους υπερκείμενους ορόφους υπόγεια, από 50% σε 30%.

  4. Γιατί έχουν μειωθεί οι συντελεστές για αυθαίρετες κατασκευές/αλλαγές χρήσης που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1993-2003 (μειωτικός συντελεστής 60% αντί για 80%).

  5. Γιατί ενώ το παράβολο ένταξης στον Ν.4178/2013 για αυθαιρεσίες επιφανείας μέχρι 50 τ.μ. ήταν 500 ευρώ, με τον Ν.4495/2017 έχει γίνει 250 ευρώ για αυθαιρεσίες επιφανείας μέχρι 100 τ.μ.

  6. Γιατί γενικώς τα παράβολα ένταξης στον Ν.4495/2017 έχουν εν γένει μειωθεί στο μισό από τον προϋφιστάμενο νόμο, δηλαδή υπάρχει σήμερα μικρότερη καταβολή παραβόλου ένταξης και επιμήκυνση των δόσεων του προστίμου μέχρι και 100 μηνιαίες δόσεις.

  7. Γιατί στο άρθρο 103 που αφορά ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (π.χ. ΑμεΑ, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, παλλινοστούντες και μακροχρόνια άνεργους) υπάρχουν ευεργετικότερες διατάξεις μείωσης του προστίμου από αυτές που ίσχυαν στον Ν.4178/2013.

  8. Γιατί στο άρθρο 102 του Ν.4495/2017 προβλέπονται ορισμένες μειώσεις της τάξεως του 10% του προστίμου σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ταυτόχρονα με τη δήλωση του υποβάλει και την απαιτούμενη μελέτη στατικής επάρκειας. Μεγαλύτερες μειώσεις προβλέπονται εάν πριν από την υπαγωγή ολοκληρωθούν οι εργασίες στατικής ενίσχυσης ή ενεργειακής αναβάθμισης της ιδιοκτησίας.

  9. Γιατί (άρθρο 102 του Ν.4495/2017) όσοι ενταχθούν (ένταξη σημαίνει να έχει πληρωθεί το αρχικό παράβολο) στον Ν.4495/2017 το πρώτο εξάμηνο θα έχουν επιπλέον μείωση προστίμου κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέξουν και την εφάπαξ καταβολή, τότε η μείωση που θα έχουν από το αρχικό πρόστιμο θα είναι 0,20 (λόγω του εφάπαξ) x 0,20 (λόγω της ένταξης τους πριν από τις 8/4/2018).

  10. Γιατί οι παραπάνω μειώσεις προστίμου δεν ισχύουν αν πριν από την ημερομηνία υπαγωγής εντοπιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές ή οι αλλαγές χρήσης από το αρμόδιο Παρατηρητήριο. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο αυξάνεται κατά 20%.
  Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ενταχθεί στον Ν.4178/2013 (έχουν δηλαδή πληρώσει το παράβολο ένταξης) αλλά δεν έχουν φθάσει στο στάδιο της οριστικής υπαγωγής (δηλαδή δεν έχουν αποπληρώσει το υπολειπόμενο πρόστιμο) έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στον Ν.4495/2017.

  Με τη μεταφορά τους:

  * Το πρόστιμο επανυπολογίζεται με τις μειωμένες Τ.Ζ. της περιοχής και με τις μειώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (άρθρο 102 του Ν.4495/2017).
  * Τα ήδη καταβληθέντα πρόστιμα συμψηφίζονται.

  Ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει επίσης ότι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα ζητήσει από τον μηχανικό του να υπολογίσει με ακρίβεια αν τον συμφέρει οικονομικά η μεταφορά του από τον Ν.4178/2013 στον Ν.4495/2017, καθώς ο χρόνος για την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας (όπου απαιτείται) αν μεταφερθεί στον Ν.4495/2017 θα αρχίσει να μετρά από την ημέρα της ένταξής του. Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι όποιος μηχανικός έχει μελετήσει ενδελεχώς τον Ν.4495/2017 μπορεί να καθοδηγήσει καταλλήλως τον ιδιοκτήτη για να ευεργετηθεί από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις απομείωσης του προστίμου.

  Πηγή: http://bigbusiness.g...ton-afthaireton

  • Ιαν 31 2018 12:26
  • από Engineer
 3. Τελεσίγραφο σε ξενοδόχους να κατεδαφίσουν αυθαίρετες κατασκευές

  Σε εκατοντάδες και συγκεκριμένα σε 300 ανέρχονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχει στο συρτάρι της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό , παραλίες και αναδασωτέες εκτάσεις τα οποία αναμένεται να εκτελεστούν κατά προτεραιότητα και εφόσον βέβαια υπάρξουν τα απαιτούμενα κονδύλια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  Πρόκειται για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο. Ήδη από το 2015 μέχρι σήμερα, έγιναν περίπου 50 κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στο νησί μας.

  Την ίδια ώρα τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες δύο ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Ελούντας να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών τους το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2018, στέλνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μετά και την τελεσίδικη απόφαση του ΣΤΕ απόρριψης των προσφυγών που έκαναν οι ιδιοκτήτες .

  Όπως επισημαίνει με δηλώσεις της στο Ράδιο Κρήτη η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων δεν προχωρήσουν από μόνοι τους στην κίνηση αυτή τότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αναλάβει την κατεδάφισή τους με δικά της μέσα.

  «Οι ιδιοκτήτες είναι ενήμεροι και έχουν διορία ένα μήνα δηλαδή μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να προχωρήσουν στην κατεδάφισή των αυθαίρετων κατασκευών τους» αναφέρει η κα. Κοζυράκη .

  Μάλιστα όπως επισημαίνει τα αυθαίρετα αυτά κτίσματα είναι πάνω στον αιγιαλό ενώ αφορούν ακόμα και μπανγκαλόου.

  «Τα πρωτόκολλα είναι αμετάκλητα . Έχουν σταλεί οι σχετικές ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν εντός του Φεβρουαρίου με δικά τους μέσα στην κατεδάφιση σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει την κατεδάφιση τους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης» επισημαίνει η κα Κοζυράκη .

  Παράλληλα κάνει γνωστό ότι η Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης βρίσκεται εν αναμονή των πιστώσεων ύψους 300.000 ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να γίνουν οι εργασίες κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών των δύο ξενοδοχειακών μονάδων.

  Στο μεταξύ σε ότι αφορά την αυθαίρετη κατασκευή σε χώρο εστίασης στην περιοχή του Τομπρούκ οι ιδιοκτήτες έχουν πάρει προσωρινή διαταγή για αναστολή εκτέλεσης της κατεδάφισης η οποία εκδικάζεται την 1η Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων.

  Αν απορριφθεί τότε θα ξεκινήσει άμεσα η κατεδάφιση όπου ήδη υπάρχει το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης για το σκοπό αυτό . Αν γίνει ωστόσο δεκτή η αίτηση αναστολής τότε σταματάει η κατεδάφιση και θα περιμένουν το δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του πρωτοκόλλου της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου.

  Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η κα Κοζυράκη οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το Μάρτιο, καθώς μετά ξεκινά η τουριστική περίοδος .

  Πηγή: ekriti.gr

  • Ιαν 25 2018 12:31
  • από Engineer
 4. Οι νέοι πίνακες με τα πρόστιμα στα αυθαίρετα

  Χωρίς την αναμενόμενη προσέλευση των πολιτών ως προς την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων συνεχίζεται μέχρι στιγμής η ισχύς του ν. 4495/17. Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να έκανε για τους αυθαιρετούχους ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, περισσότερες δόσεις και μικρότερα πρόστιμα, ωστόσο η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την, όπως εντοπίζεται από παράγοντες της αγοράς, χαμηλή κινητικότητα ακόμα και για την απλή ενημέρωση στον υπολογισμό προστίμων έχει ως αποτέλεσμα για τον νέο νόμο να έχουν γίνει μόλις 54.062 βεβαιώσεις μεταβίβασης, ενώ σε επεξεργασία βρίσκονται 35.991 αιτήσεις.

  Στο παρά πέντε

  Βέβαια, αυτό που συζητιέται έντονα στον τεχνικό κόσμο και στους αρμόδιους φορείς είναι ότι μάλλον οι πολίτες θα προτιμήσουν να ενταχθούν στα «ευνοϊκά πρόγραμματα» στο… παρά πέντε. Οπως σημειώνουν, μάλιστα, οι περισσότεροι εκ των ιδιοκτητών «αποκλείεται να μην εκμεταλλευτούν τις διατάξεις και να μην ενταχθούν στις κατηγορίες που θα τους αποφέρουν το λιγότερο δυνατό κόστος».

  Στα σημαντικά που πρέπει πάντως να έχουν οι πολίτες υπόψη τους είναι ότι το νομοσχέδιο προβλέπει για όσους αυθαιρετούχους εντοπίζονται από τις πολεοδομίες να χάνουν αυτόματα τις εκπτώσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, κάθε εξάμηνο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα ενημερώνει τους δήμους για όλες τις τακτοποιήσεις που έγιναν, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος έχει κρύψει τετραγωνικά μέτρα αποσκοπώντας να πληρώνει λιγότερα δημοτικά τέλη θα έρθει αντιμέτωπος με κυρώσεις.

  Τι ισχύει

  Υπενθυμίζεται πως τα αυθαίρετα προ του 1955 δεν θεωρούνται αυθαίρετα, δεν τους επιβάλλονται πρόστιμα νομιμοποίησης και επιτρέπεται η μεταβίβασή τους. Το ίδιο ισχύει και για παλαιά αυθαίρετα που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τους αντίστοιχους νόμους του 1977, του 1983, του 1985 και του 2005. Τα αυθαίρετα 1955-1975 νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ, χωρίς την πληρωμή προστίμου. Τα αυθαίρετα 1975-1982 νομιμοποιούνται με την πληρωμή παραβόλου και του 15% του προστίμου.

  Τα αυθαίρετα από 1ης.1.1983 έως 1η.1.1993 νομιμοποιούνται με την πληρωμή παραβόλου και του 60% του προστίμου, ενώ για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 1ης.1.1993 έως 31.12.2003 καταβάλλεται ποσοστό 80% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Από 1η.1.2004 έως 28.7.2011 καταβάλλεται το παράβολο και το 100% του προστίμου. Για τα αυθαίρετα με παρανομίες άνω του 40%, η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θα γίνει με επιπλέον αγορά συντελεστή, όταν ετοιμαστεί το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα.

  Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης δικαιούται έκπτωση 20% αν ξεκινήσει τη διαδικασία έως τις 8.4.2018 και 10% αν ξεκινήσει τη διαδικασία από 9.4.2018 έως 8.10.2018. Οσον αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: Τα ΑμεΑ καταβάλλουν 15-20% του προστίμου, οι παλιννοστούντες ομογενείς 20% του προστίμου και οι πολύτεκνοι 20%-50% του προστίμου. Επίσης, τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ καταβάλλουν 30% του προστίμου και μακροχρόνια άνεργοι 30% του προστίμου.

  Απολογισμός

  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (09/01/2018), το σύνολο των αυθαιρέτων από τους νόμους 4495/17, 4178/13 και 4014/11 ανέρχεται στα 888.109, με το συνολικό αριθμό βεβαιώσεων μεταβίβασης να είναι 1.452.217.

  Τα έσοδα από τον ν. 4014/11 ήταν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, όταν για τον ν. 4178/13 έφταναν τα 990 εκατ. ευρώ και για τον ν. 4495/17 τα 12,1 εκατ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος των αυθαιρέτων σβήνει από τις αιτήσεις όσες ήταν σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας, αντίθετα δηλαδή με ό,τι γινόταν στους προηγούμενους που οι δηλώσεις αυτές αθροίζονταν.

  Ενδεικτικά παραδείγματα

  (εντός ή εκτός σχεδίου, για κύρια ή μη κατοικία, σε διάφορες τιμές ζώνης)

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα
  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Δημοσιευμένη Εικόνα


  ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
  mxipnitou@e-typos.com
  Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

  Πηγή: eleftherostypos.gr

  • Ιαν 18 2018 13:50
  • από Engineer
 5. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: μεγάλες προσδοκίες, μικρή ανταπόκριση

  Το δέλεαρ των πολλών δόσεων και των ιδιαίτερα χαμηλών προστίμων που έφερε ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων δεν έπεισε τελικά τους πολίτες. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες ισχύος του Ν. 4495/17 μόλις 54.979 πολεοδομικές αυθαιρεσίες έχουν υπαχθεί σε αυτόν, με το ποσό που έχει μπει στα κρατικά ταμεία να φτάνει μετά βίας τα 12 εκατ. ευρώ.

  Παρά τις γενναιόδωρες εκπτώσεις (20% του προστίμου) που προέβλεπε για όσους έσπευδαν το πρώτο διάστημα να ανοίξουν φάκελο τακτοποίησης, το... στοίχημα σε πρώτη φάση μοιάζει να έχει χαθεί. Οπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία (9.1.2018) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οικονομική ύφεση δεν επιτρέπει στα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά να δηλώσουν και να πληρώσουν (έστω και φθηνά) για να σώσουν τα αυθαίρετά τους. Ο στόχος της κυβέρνησης με τον νέο νόμο ήταν να εμπλουτίσει γρήγορα τα ταμεία με... ζεστό χρήμα και να κλείσει, παράλληλα, το κεφάλαιο της ανεξέλεγκτης δόμησης, βάζοντας σε τάξη τις διαμορφούμενες, εδώ και δεκαετίες, συνθήκες καταστρατήγησης κάθε έννοιας χωροταξίας και πολεοδομίας.

  Νέα νομοθετική ρύθμιση

  Συνολικά, την τελευταία επταετία τα έσοδα από την τακτοποίηση της παράνομης δόμησης (με τη διαδικασία των δύο προηγούμενων νόμων 4014/11 και 4178/13) φτάνουν περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στις αρχές του 2017 είχε διαφανεί σημαντική πτώση στους ρυθμούς υπαγωγής των αυθαιρέτων, ενώ το 12,8% των δηλώσεων είχαν καταστεί υπερήμερες, εξαιτίας ανεξόφλητων δόσεων του προστίμου νομιμοποίησης.

  Ετσι, προέκυψε η «ανάγκη» για μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, με εμφανή την πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ότι οι διευκολύνσεις στις πληρωμές θα προσέλκυαν τους αυθαιρετούχους στο... ταμείο. Το «άλλοθι» για τον νομοθέτη ήταν ότι είναι ένας νόμος κοινωνικά πιο δίκαιος από τους προηγούμενους, με μικρότερα παράβολα και πρόστιμα, καθώς και περισσότερες εκπτώσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

  Την περιορισμένη προσέλευση, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» παράγοντες της αγοράς, ίσως σώσει η «μαγιά» που υπάρχει ήδη από τον προηγούμενο νόμο. Οπως επισημαίνουν, η πλατφόρμα για τη μεταφορά στον νέο νόμο των χιλιάδων δηλώσεων υπαγωγής (για τις οποίες έχουν καταβληθεί παράβολο και ποσοστό ανταπόδοσης) που είχαν γίνει στον Ν. 4178/2013 άνοιξε μόλις στις 15 Δεκεμβρίου. Ετσι οι περισσότεροι - ίσως λόγω των εορτών - δεν κίνησαν τη διαδικασία. Συνολικά, μόνο 4.500 αυθαίρετα μεταφέρθηκαν σε κατάσταση αρχικής υποβολής στον Ν. 4495/17, με δυνατότητα εκ νέου επιλογής του τρόπου εξόφλησης.

  Στις 900.000 οι δηλώσεις

  Τις 900.000 έφτασαν τα αυθαίρετα που έχουν ουσιαστικά δηλωθεί την τελευταία επταετία και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Αλλα περίπου 300.000 παράνομα κτίσματα βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο υπαγωγής του Ν. 4178/13, όμως με την ψήφιση του νέου νόμου ο φάκελός τους διεγράφη. Αποτελεί ζητούμενο - και διακαή πόθο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ - οι συγκεκριμένοι αυθαιρετούχοι να επαναλάβουν τη διαδικασία βάσει των νέων ρυθμίσεων.

  Σε κάθε περίπτωση, ως σήμερα, τα στοιχεία του ΤΕΕ από τις νομιμοποιήσεις καταδεικνύουν εκείνο που γνώριζαν καλά οι... παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Η πυκνότερη αυθαίρετη δόμηση καταγράφεται στα προάστια της πρωτεύουσας, και δη στην Ανατολική Αττική. Ακολουθούν οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κρήτης, Εύβοιας, Λάρισας και Κορινθίας. Αλλωστε, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική βγήκαν «πρωταθλήτριες» και στους αυθαίρετους οικισμούς, καθώς εκεί εντοπίζεται περίπου το 50% των αυθαίρετων οικισμών της χώρας, όπως προέκυψε από τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.

  Πάντως, ο νέος νόμος τακτοποίησης έχει διαφημιστεί ως «ο πιο ολοκληρωμένος», καθώς εκτός από τις δυνατότητες νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που αφορούν τις οικοδομικές άδειες, τον έλεγχο της δόμησης, τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και τη χωροταξία. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, κατά την παρουσίαση του νόμου τον περασμένο Οκτώβριο είχε μιλήσει για «μια νέα αρχή» για το δομημένο περιβάλλον, στο οποίο δεν θα έχουν τύχη οι παραβατικές συμπεριφορές του παρελθόντος. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων εις βάρος των οποίων υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, παρά την αντίθετη άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

  Οι δηλώσεις του υπουργού θυμίζουν τις «κόκκινες γραμμές» στην αυθαίρετη δόμηση που υπόσχονταν όλοι οι προκάτοχοί του, οι οποίοι παρουσιάζοντας κάθε φορά έναν νέο νόμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων έβαζαν «τελεία και παύλα» στο κεφάλαιο της ανεξέλεγκτης δόμησης. Και δεν ήταν και λίγοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο 4495/17 είναι ο δέκατος νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων από το 1968 και ο πέμπτος από το 2009 ως σήμερα. Αλλωστε η πρόληψη της αυθαίρετης δόμησης δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ από τη Διοίκηση με σοβαρότητα και φέρει διαχρονικά τη «βούλα» της αδιαφορίας όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων.

  Το... αφεντικό τρελάθηκε

  Για όσα αυθαίρετα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση ως τις 8.6.2018 το πρόστιμο μειώνεται κατά 10%. Επίσης, για την εξόφληση του προστίμου δίδεται η δυνατότητα αποπληρωμής:

  Σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

  Με εφάπαξ καταβολή σε έναν μήνα από την ημερομηνία υπαγωγής, με έκπτωση 20% επί του προστίμου.

  Με καταβολή 30% του προστίμου εντός μηνός από την ημερομηνία υπαγωγής, με έκπτωση 10%. Οι επόμενες δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες.

  Σε κτίρια εντός παραδοσιακού οικισμού ή σε διατηρητέα κτίρια, το πρόστιμο, εξαιρουμένου του σχετικού παραβόλου το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, μπορεί να μειωθεί ως και 50%, αφαιρώντας το κόστος των δαπανών αποκατάστασης των κτιρίων (αποξήλωσης, αποκομιδής κ.λπ.).

  Επίσης, το ποσό του προστίμου μπορεί να μειωθεί (30%-60%, ανάλογα με τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής στην οποία βρίσκεται το αυθαίρετο) κατά το ποσό που δαπανάται για τη στατική ενίσχυση των κτιρίων που νομιμοποιούνται. Μειώσεις προβλέπονται αν γίνουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των αυθαιρέτων. Οσον αφορά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη στατική επάρκεια των κτιρίων, σε εφαρμογή του νέου νόμου, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου, έχουν κλείσει και οι τελευταίες λεπτομέρειες και σύντομα θα υπογραφεί.

  Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός υποχρεούται εντός εξαμήνου από την πληρωμή του παραβόλου (ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε δύο έτη) να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα που διαχειρίζεται το ΤΕΕ.

  Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=933150

  • Ιαν 16 2018 14:24
  • από Engineer
 6. 2.000 νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων τη μέρα-οι ιδιοκτήτες σπεύδουν για...

  Μαζικά σπεύδουν ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρές ή μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις να εκμεταλλευτούν το νέο νόμο για τις νομοποιήσεις αυθαιρέτων.


  Οι δηλώσεις υπαγωγής στο νέο νόμο ξεπερασαν ήδη τις 100.000 .Αυτό σημαίνει οτι κάθε μέρα υποβάλλονται πάνω από 2000 δηλώσεις, τόσο για νέες εντάξεις, όσο και για μεταφορά φακέλων από τον πρηγούμενο στο νέο νόμο.Το σύστημα του ΤΕΕ άνοιξε στις 5 Νοεμβρίου για νέες δηλώσεις και στα μέσα Δεκεμβρίου για μεταφορά φακέλων.

  Το μεγάλο κίνητρο όπως φαίνεται είναι η έξτρα έκπτωση του 20% για όσους δηλώσουν το αυθαίρετο έως τις αρχές Ιουνίου.

  Οι ιδιοκτήτες βέβαια γνωρίζουν οτι νομιμοποιώντας επιπλέον τετραγωνικά θα πληρώνουν εφεξής περισσότερο ΕΝΦΙΑ,ειδικά στις περιπτώσεις που βοηθητικοί χώροι μετατρέπονται σε κύριους,αλλά και περισσότερα δημοτικά τέλη και μάλιστα αναδρομικά από το 2013.Ωστοσο αυτό πους τους ΄΄καίει΄΄ είναι να κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα αξιοποίησής της.

  Με τις αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος:

  Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.

  Μειώσεις στα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ, στις 10.000 ευρώ.

  Μειώσεις προστίμων. Ειδικότερα, για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.

  Αναλυτικότερα:

  εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%,• εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%,
  σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2, το 50%
  σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1, το 30%.
  Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.
  Δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του «Υπερταμείου», στα αυθαίρετα της επίσημης Εκκλησίας αλλά και των παλαιοημερολογιτών, καθώς και σε αυθαίρετα ιδιωτικών αθλητικών σωματείων. Να σημειωθεί ότι το 50% των προστίμων θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο, το 25% στις Περιφέρειες (για να υποστηρίξει τις νέες δομές) και το 25% στους δήμους.

  Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς) αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επαναϋπολογίσουν το πρόστιμο με βάσει τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.
  Για τα παλιά αυθαίρετα, ως ημερομηνία-ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου παραμένει η 28η/07/2011.

  Ωστόσο, προβλέπεται μια σειρά από ρυθμίσεις:

  δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια,• δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια,
  αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 60 σε 80,
  εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.,
  αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (περιοχές NATURA, κ.λπ.),
  διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια με αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης,
  μειώνονται τα πρόστιμα για: αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-93, αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης, αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες, στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993, τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

  Για αυθαίρετα που εντοπίζονται από το Παρατηρητήριο κατά τη φάση κατασκευής, προβλέπεται άμεση κατεδάφιση με πόρους που θα προέρχονται από τα ίδια τα πρόστιμα.

  Για τα κτίρια που εντοπίζονται αφού έχουν ανεγερθεί, το πρόστιμο ανέγερσης από 30% που είναι σήμερα εκτοξεύεται στο 100% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου και στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές στο 110%.

  Τα πρόστιμα διατήρησης, για όσο καιρό διατηρούνται μέχρι να προγραμματισθεί και να υλοποιηθεί η κατεδάφισή τους, εκτοξεύονται από 5% στο 50%.

  Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η ηλεκτρονική καταγραφή της όλης διαδικασίας, από τον εντοπισμό μέχρι την κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου.

  Πηγή: http://bigbusiness.g...nomia/3578-2000

  • Ιαν 09 2018 08:57
  • από Engineer
 7. Μεταφορά δηλώσεων από τον Ν.4178/13 στον Ν.4495/17

  Άνοιξε η πλατφόρμα για μεταφορά δηλώσεων από τον Ν.4178/13 στον Ν.4495/17

  • Δεκ 18 2017 11:27
  • από camelot
 8. Αυθαίρετα: τις 55.000 έφτασαν οι αιτήσεις με το νέο νόμο • «Ξαναδηλ...

  Οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων έχουν τριπλό και ενδεχομένως τετραπλό όφελος, όπως την επιπλέον έκπτωση 20% που ισχύει μέχρι και τον Απρίλιο, τον επανυπολογισμό των προστίμων με τις μειωμένες τιμές ζώνης, την αύξηση των δόσεων σε έως 100 και αν έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1983-1993 επιπλέον μείωση του προστίμου κατά 20%, ενώ στις περιπτώσεις που χρειάζεται στατική μελέτη, αυτή εμμέσως επιδοτείται, αφού το νέο πρόστιμο έχει πρόσθετη μείωση 10%.

  Οπως λένε οι μηχανικοί, εφόσον τα στοιχεία του ακινήτου δεν αλλάζουν, η μεταφορά θα γίνεται χωρίς κόστος. Σε ό,τι αφορά τις νέες αιτήσεις, από τις 5 Νοεμβρίου που άνοιξε η σχετική εφαρμογή του ΤΕΕ μέχρι και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί πάνω από 55.000.

  Την έκπτωση του 20% χάνουν όσοι εντοπίζονται από την Πολεοδομία, λόγος που επιταχύνει τις οικειοθελείς δηλώσεις .Για όλες τις νομιμοποιήσεις το Τεχνικό Επιμελητήριο θα ενημερώνει κάθε εξάμηνο όλους τους δήμους, προκειμένου να γίνεται αναπροσαρμογή στα δημοτικά τέλη και τον ΤΑΠ. Όσοι έχουν κρύψει τα επιπλέον τετραγωνικά, θα πληρώνουν γι' αυτά αναδρομικά τέλη από το 2013. Οι νομιμοποιήσεις αφορούν σε κατασκευές έως τον Ιούλιο του 2011. Ακόμα και τηλεχειριζόμενα μικρά ελικόπτερα, τα γνωστά drones, θα επιστρατευτούν για να εντοπίσουν νέα αυθαίρετα. Από το 2011 μέχρι και το 2016 στην Αττική ξεφύτρωσαν πάνω από 500 νέα αυθαίρετα, όπως δείχνουν αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου.

  Κατά το ΤΕΕ, μόλις το 15%-20% των αυθαιρέτων έχει δηλωθεί με τους νόμους που ισχύουν. Τη νέα ρύθμιση περιμένουν 3 με 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρές ή μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.

  Θυμίζουμε ότι με τη νέα ρύθμιση μειώνονται κατά 70% τα πρόστιμα νομιμοποίησης για υπόγεια, σοφίτες, πατάρια , ενώ οι μικρές παραβάσεις νομιμοποιούνται μόνο με παράβολο 250 ευρώ .Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 70%-80% για τις ευπαθείς ομάδες και οι δόσεις παγώνουν για 2 χρόνια.

  Τα παράβολα μειώνονται κατά 50%.Και το πρόστιμο εξοφλείται σε έως 80 δόσεις. Η νομιμοποίηση είναι υποχρεωτική για τις νέες μισθώσεις, χωρίς όμως να χρειάζεται η βεβαίωση μηχανικού στα μισθωτήρια που υποβάλλονται στο taxis.

  Πηγή: http://bigbusiness.gr/

  • Δεκ 05 2017 10:17
  • από Engineer
 9. Τι προβλέπεται για τις αυθαίρετες κατασκευές εντός Λιμένων βάσει το...

  Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (184Α’/29-11-2017) ο νέος Νόμος 4504/2017 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο: “Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις“.

  Στο Άρθρο 96 του εν λόγω νόμου, γίνεται αναφορά στις κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των .φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων.

  Αναλυτικά:

  Άρθρο 96

  Κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων

  1. Οι φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων, στις περιοχές δικαιοδοσίας των οποίων υφίστανται κατασκευές (σκίαστρα, τέντες, πέργκολες), που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής, οφείλουν εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να εκπονήσουν μελέτες, για την υλοποίηση νέων κατασκευών, με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
  • αρμονική ένταξη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, και ως προς το σχεδιασμό αλλά και ως προς τα χρησιμοποιούμενα υλικά,
  • εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης για πεζούς και ΑμεΑ,
  • εξασφάλιση προϋποθέσεων βιοκλιματικής συμπεριφοράς.

  Οι ανωτέρω μελέτες εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, η οποία τεκμαίρεται δοθείσα μετά παρέλευσης τριών (3) μηνών από την ημερομηνία παραλαβής των μελετών. Σε κατασκευές που εμπίπτουν σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  2. Κάθε νέα κατασκευή υλοποιείται, σύμφωνα με τις εκπονηθείσες μελέτες, μετά τη λήψη των κατά νόμο απαιτουμένων αδειών και εγκρίσεων. Στην περίπτωση αυτή και μόνο για την έκδοση των ανωτέρω αδειών και εγκρίσεων, δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

  3. Η καθαίρεση των κατασκευών που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής, διενεργείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είτε με ευθύνη του ιδιώτη είτε με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας. Το κόστος των δαπανών της καθαίρεσης των αυθαίρετων κατασκευών βαρύνει τους χρήστες αυτών. Εντός του χρονικού διαστήματος των δύο (2) ετών είναι δυνατή, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η παραχώρηση της χρήσης του υποκείμενου και παρακείμενου χώρου των κατασκευών της παραγράφου 1, με απόφαση Τεύχος Α’ 184/29.11.2017 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 4081 του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, που κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην αίτηση προς το φορέα για την παραχώρηση του προηγούμενου εδαφίου επισυνάπτεται βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού για τη στατική επάρκεια των υφισταμένων κατασκευών. Στις περιπτώσεις κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων για τη λήψη απόφασης παραχώρησης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  4. Κατά τη διάρκεια της διετούς αποκλειστικής προθε- σμίας για την καθαίρεση των κατασκευών που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής και, εφόσον το άθροισμα των προστίμων και αποζημιώσεων που επιβλήθηκαν για την ανέγερση ή χρήση τους δεν υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, μη συνυπολογιζομένων τόκων και προσαυξήσεων, αναστέλλεται:
  α) η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής και η έκδοση νέων, καθώς και
  β) η επιβολή προστίμων και αποζημιώσεων για την ανέγερση ή χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου, καθώς και η αναγκαστική είσπραξη των ήδη επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων.

  Η διετής αποκλειστική προθεσμία της παρούσας παραγράφου αναστέλλει την παραγραφή των απαιτήσεων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου και την αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια της διετούς αποκλειστικής προθεσμίας του παρόντος άρθρου, αναβάλλονται υποχρεωτικά ποινικές δίκες, που σχετίζονται με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου, καθώς και την αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων.

  5. Μετά την πάροδο της διετούς αποκλειστικής προθεσμίας της παραγράφου 3, η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών αποκλείει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση της χρήσης χώρων χερσαίας ζώνης λιμένα.

  Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=50620

  • Δεκ 01 2017 18:00
  • από Engineer
 10. Αυθαίρετα: Η μετάβαση από τον παλιό στο νέο νόμο- Οι προθεσμίες και...

  Σύμφωνα με το νέο νόμο για τις προθεσμίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών υπαγωγής προβλέπεται ότι:

  Ο μηχανικός υποχρεούται, μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου, να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
  Για τις περιπτώσεις υπαγωγής στο ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στο νέο νόμο , ο μηχανικός υποχρεούται, μέσα σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
  Επεξεργασία δηλώσεων υπαγωγής, οι οποίες έχουν καταστεί οριστικές, για διόρθωση υποβαλλόμενων στοιχείων επιτρέπεται μόνο ύστερα από αίτημα που υποβάλλεται στο ηλεκτρονικό σύστημα υπαγωγής διαβιβάζεται στην οικεία Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων του άρθρου 17, η οποία αποφασίζει για την αποδοχή του αιτήματος.
  Τεχνικοί κύκλοι και πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν προς το ecopress.gr, έχοντας υπόψη τους συγκεκριμένα στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα ότι μέχρι τώρα είναι δεκάδες χιλιάδες οι «λευκές», δηλαδή η ημιτελείς και ανολοκλήρωτες υπαγωγές αυθαιρέτων. Οι περισσότερες από αυτές έχουν μείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο αρχικό στάδιο της αίτησης και του υπολογισμού και καταβολής των προστίμων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και το λεγόμενο «κλείσιμο του φακέλου».

  Εξ αντικειμένου λοιπόν προκύπτει ένας μεγάλος όγκος δουλειάς, κυρίως για τους μηχανικούς που θα πρέπει να τρέξουν τώρα για τις εκκρεμείς υποθέσεις τους, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες υπαγωγής και μετάβασης στο νέο νόμο.

  Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν φόβους, αναφέροντας περιστατικά που ήδη έχουν καταγραφεί μεταξύ μηχανικών και ιδιοκτητών, ότι δεν αποκλείονται προβλήματα και εντάσεις στο πεδίο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, όσον αφορά στην ολοκλήρωση των υπαγωγών και την μετάβαση στο νέο σύστημα. Ιδίως σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες άλλοτε γνωρίζοντας και άλλοτε όχι τι πραγματικά έχει γίνει, θεωρούν η θέλουν να θεωρούν ότι η υπαγωγή τους έχει ολοκληρωθεί, χωρίς αυτό να συμβαίνει.

  Τα δικαιολογητικά υπαγωγής στο νέο νόμο

  Τα δικαιολογητικά υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του νέου νόμου

  Εξουσιοδοτημένος μηχανικός εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα του παρόντος τα στοιχεία και δικαιολογητικά που αφορούν την αυθαίρετη κατασκευή ή την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, συμπληρώνοντας τα φύλλα καταγραφής σύμφωνα με το Παράρτημα A και τις ρυθμίσεις των επομένων άρθρων. Η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά, τα οποία υποβάλλονται με μέριμνα του ιδιοκτήτη και του μηχανικού και τα οποία φυλάσσει ο ιδιοκτήτης μετά την εισαγωγή τους στο πληροφοριακό σύστημα:

  -Αίτηση: Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.

  -Την αίτηση υποβάλλει:

  Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση. Δικαίωμα υπαγωγής έχουν, επίσης, ο ψιλός κύριος, ο επικαρπωτής, ο εργολάβος για τις περιερχόμενες σ’ αυτόν συνεπεία εργολαβικού προσυμφώνου ιδιοκτησίες, ο μισθωτής εφόσον έχει το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας από τη μισθωτική σύμβαση και επί νομικών προσώπων ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτών, καθώς και ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης επί του οποίου έχουν καταλογιστεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης,
  Ο νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη,
  Όσοι έχουν λάβει έγκριση εξαγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του ν. 3147/2003,
  Ο συνιδιοκτήτης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ανωτέρω άρθρο.
  -Υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/1986 του αιτούντος, θεωρημένη για τη γνησιότητα της υπογραφής, στην οποία περιλαμβάνονται:

  Τα ατομικά του στοιχεία,

  Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του (Α.Φ.Μ.),
  Η δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του,
  Ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας, αν υπάρχει,
  Το εμβαδόν και η χρήση της αυθαίρετης κατασκευής,
  Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του φέροντος οργανισμού ή της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης σε αυτό,
  Αν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία,
  Δήλωση ότι η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη χρήση δεν εμπίπτει σε στις περιπτώσεις του άρθρου 89,
  Τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9 στην οποία αναφέρεται το ακίνητο, όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση, ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί επί του εντύπου οι αυθαίρετες κατασκευές.
  Κληρονόμοι ακινήτων στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις καταθέτουν συμπληρωματικά το Ε9 του αποβιώσαντος δικαιοπάροχου.
  Αν έχει μεταβιβαστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που έχει ρυθμιστεί με το ν. 4014/2011 ή το ν. 4178/2013, τη διαδικασία μετάβασης της δήλωσης στον παρόντα μπορεί να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης.
  Τεχνική έκθεση εξουσιοδοτημένου αρμόδιου μηχανικού με την περιγραφή της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης χρήσης μόνον ως προς το εμβαδόν και τη χρήση του αυθαιρέτου, αν πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή της παρ. 75 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79). Στην τεχνική έκθεση περιγράφονται οι λόγοι αδυναμίας αποτύπωσης του συνόλου του ακινήτου σύμφωνα με την παρ. 6β
  Φωτογραφίες της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγή χρήσης,
  -Σχέδια ως εξής:

  Σε περίπτωση ύπαρξης οικοδομικής άδειας τα εξής αντίγραφα :
  Του στελέχους της οικοδομικής άδειας, καθώς και απόσπασμα ρυμοτομικού για τις περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια,
  Του τοπογραφικού διαγράμματος,
  Του διαγράμματος κάλυψης, στο οποίο σημειώνεται η θέση και το περίγραμμα της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης και τα πολεοδομικά μεγέθη υπέρβασης, όπως επηρεάζουν τους σχετικούς υπολογισμούς,
  Της κάτοψης του ορόφου, στην οποία σημειώνεται η αυθαίρετη κατασκευή για την οποία ζητείται η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος.
  Θεωρείται ως κάτοψη για την εφαρμογή της παρούσας το σχέδιο κάτοψης, το οποίο προσαρτήθηκε στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών στις περιπτώσεις αυτοτελών οριζόντιων ή καθέτων ιδιοκτησιών, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του από 8-9-1983 π.δ. (Δ΄ 394) .

  Αν η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, είναι δυνατή η υποβολή της κάτοψης που επισυνάπτεται στη σύσταση και δεν απαιτείται να προβεί ο μηχανικός στη σύνταξη νέου σχεδίου κάτοψης, χωρίς όμως αυτό να πιστοποιεί τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις. Ο έλεγχος των αυθαιρεσιών γίνεται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας.

  Τομή της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου στον οποίο έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση.
  -Αν δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική άδεια ή αυτή δεν είναι δυνατόν να ανευρεθεί, επισυνάπτονται:

  Τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένου από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, στο οποίο αποτυπώνονται τα μεγέθη της αυθαίρετης κατασκευής.
  Ειδικά στις περιπτώσεις αυτοτελών οριζόντιων ή καθέτων ιδιοκτησιών με αποκλειστική χρήση, στις οποίες υπάρχει αδυναμία τοπογραφικής αποτύπωσης του συνόλου του ακινήτου ως εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, νοείται το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο αποτυπώνει την έκταση που καταλαμβάνει η αυτοτελής ιδιοκτησία και αναγράφει την επιφάνειά της, καθώς και το ποσοστό συνιδιοκτησίας της. Η αδυναμία τοπογραφικής αποτύπωσης του συνόλου του ακινήτου αιτιολογείται στην τεχνική έκθεση

  Κάτοψη της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου που έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

  Τομή της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου που έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

  Αν έχει απολεσθεί ο φάκελος της οικοδομικής άδειας, εφόσον η απώλεια βεβαιώνεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και, προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα του υφισταμένου κτιρίου, είναι δυνατή η υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης φακέλου αποτύπωσης κτιρίου, που έχει ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια πριν από τις 7.2011 η οποία έχει απολεσθεί. Για να γίνει αποδεκτός ο φάκελος από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης, πρέπει να περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του από 8-9-1983 π.δ., κατόψεις αποτύπωσης όλων των ορόφων, τομή, φωτογραφίες όλων των όψεων, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι στο διάγραμμα κάλυψης οι υπολογισμοί και ο έλεγχος του υφισταμένου κτιρίου έχει γίνει σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας για την οποία υποβάλλεται ο φάκελος αποτύπωσης, καθώς και κρατήσεις και εισφορές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Θεωρείται ως κάτοψη, για την εφαρμογή της παρούσας, το σχέδιο κάτοψης το οποίο προσαρτήθηκε στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών στις περιπτώσεις αυτοτελών οριζόντιων ή καθέτων ιδιοκτησιών, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του από 8-9-1983 π.δ.. Αν η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, είναι δυνατή η υποβολή της κάτοψης που επισυνάπτεται στη σύσταση και δεν απαιτείται να προβεί ο μηχανικός στη σύνταξη νέου σχεδίου κάτοψης. Τα σχέδια κατατίθενται εις διπλούν και θεωρούνται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης. Η μία σειρά σχεδίων χορηγείται στον ενδιαφερόμενο και ο φάκελος συμπληρώνει την απολεσθείσα οικοδομική άδεια στο αρχείο της Υπηρεσίας Δόμησης.
  Δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης.
  -Στατικός έλεγχος των παραβάσεων:

  Μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε μία από τις κατωτέρω περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Αντισεισμικό Κανονισμό που ισχυε κατά τον χρονο κατασκευης του εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1, 2 και 3 του άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό ( ΕΑΚ )
  Κάθε ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετη.
  Οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στο ν. 4178/2013 και, με βάση ένα τουλάχιστον από τα υποβληθέντα Δελτία Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (ΔΕΔΟΤΑ) που την αφορούν, κατατάσσεται σε μέσης (Μ) ή υψηλής (Υ) προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου.

  Για κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2, Σ3 και Σ4, σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό.

  Τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού

  Δεν απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στις εξής περιπτώσεις:

  Μετατροπής ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό,
  Διαμερισμάτωσης ή αλλαγής διαρρύθμισης χώρου, που δεν επιφέρει αύξηση μόνιμου φορτίου πάνω από 10% στην επιφάνεια στην οποία έχει συντελεστεί η παρέμβαση,
  Πατάρια ισογείου που είναι στατικά ανεξάρτητα από το φέροντα οργανισμό του κτιρίου και πατάρια υπερκείμενων ορόφων όταν το συνολικό ίδιο βάρος δεν επιφέρει αύξηση του μόνιμου φορτίου της υποκείμενης πλάκας πάνω από 15%. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται η σύνδεση με στοιχεία του φέροντος οργανισμού, τα οποία και θα ενισχύονται για ενδεχόμενες τοπικές αστοχίες,
  Πρόβολοι με προσαύξηση μέχρι 30% του εμβαδού τους και μέχρι 20% του πλάτους τους,
  Κατασκευή στο δώμα κτιρίων μέχρι το 20% της επιφάνειας αυτού,με μεγιστη επιφανεια τα 100 μ2
  Υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφανείας έως αυτής του ισογείου, κατασκευασμένοι με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου,
  Αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιείται η κατηγορία σπουδαιότητας και η οποία δεν επιφέρει αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από 30% του μόνιμου φορτίου πριν από την παρέμβαση,
  Μετατροπή πιλοτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου,
  Υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν και είναι κατασκευασμένα με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου,
  Σοφίτες με την προϋπόθεση ότι, από τον έλεγχο του συνολικού σεισμικού φορτίου (τέμνουσα βάσης) μετά την προσθήκη των αυθαίρετων κατασκευών στο σύνολο του κτιρίου, προκύπτει ότι αυτό δεν υπερβαίνει το 1,20 του αντίστοιχου σεισμικού φορτίου του υφιστάμενου κτιρίου, χωρίς τις αυθαίρετες κατασκευές. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται και η επάρκεια των φερόντων στοιχείων της σοφίτας, καθώς και η σύνδεσή τους με το φέροντα οργανισμό του υφιστάμενου κτιρίου.
  Η μελέτη στατικής επάρκειας μπορεί να υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ4, Σ3 και πέντε (5) ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2.

  Για τα κτίρια που έχουν ήδη υπαχθεί στο ν. 4178/2013, η υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης, εφόσον αυτή απαιτείται με τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου υποβάλλεται κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονοικής ταυτότητας του κτιρίου.

  Τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αν υπάρχουν για κάθε μεμονωμένη αυθαίρετη κατασκευή, εξαιρουμένων των κατοικιών, καθώς και για αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια που δεν έχουν χρήση κατοικίας. Η ανωτέρω τεχνική έκθεση μπορεί να υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.
  Το παράβολο

  Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων του παρόντος στις οποίες θεσπίζεται ειδικό παράβολο, ως εξής:

  α) ύψους 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ.,

  β) ύψους 500 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 500 τ.μ.,

  γ) ύψους 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ.,

  δ) ύψους 4. 000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ.,

  ε) ύψους 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερα των 5000 τ.μ..

  Το ανωτέρω παράβολο δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.

  Έντυπο υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής, όπως ορίζεται στο άρθρο 100. Το πρόστιμο υπολογίζεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία υπαγωγής, που είναι η ημερομηνία εξόφλησης του παραβόλου.

  Πηγή: http://tdm.tee.gr/af...dikaiologitika/

  • Νοέ 11 2017 15:34
  • από Engineer
 11. Michanikos.gr webTV: Εκδήλωση για το νέο Ν.4495/17 «Έλεγχος και Προ...

  Το Michanikos.gr webTV θα καλύψει ζωντανά την εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου νόμου αυθαιρέτων Ν.4495/2017 που θα γίνει στο Ηράκλειο.

  Εκδήλωση για το νέο Νόμο «Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» N.4495/17

  Θέση: Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ/ΤΑΚ (Πρεβελάκη & Γρεβενών)

  Ημερομηνία/Ώρα: Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00

  Η παρουσίαση θα γίνει ζωντανά από το Michanikos.gr webTV που θα βρείτε εδώ:

  http://www.michanikos.gr/webtv.html

  και από το κανάλι μας στο Youtube που θα βρείτε εδώ:

  https://www.youtube....chanikosgr/live


  Πληροφορίες για την ημερίδα:
  Εκδήλωση για το νέο Νόμο «Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, στο Ηράκλειο, με ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη

  Μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νέου Νόμου για τον «Έλεγχο και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» (Ν.4495 ΦΕΚ Α’ 167/2017) η Δ.Ε. ανταποκρινόμενη στην ανάγκη άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης για τους μηχανικούς και τους πολίτες της Ανατολικής Κρήτης διοργανώνει με πρωτοβουλία της εκδήλωση – συζήτηση σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προοπτική εφαρμογής του νέου Νόμου.

  Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση – συζήτηση που θα γίνει στο Ηράκλειο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Πρεβελάκη & Γρεβενών), την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00’ θα είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιος Σταθάκης με θέμα: «Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος, Προοπτική και Ζητήματα Εφαρμογής του νέου Νόμου».

  Μετά την ομιλία του Υπουργού θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα εφαρμογής του νέου Νόμου με εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να επισημανθούν ζητήματα, τυχόν προβλήματα και ορθές πρακτικές που αφορούν στην εφαρμογή του.

  Πηγή: http://www.cretalive...poyrgo-stathakh

  Βλέπετε ζωντανά εδώ:

  • Νοέ 10 2017 20:13
  • από Engineer
 12. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τις κυριότερες διατάξεις του που ενδιαφέρουν ι...

  Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ A166/3.11.2017 ο νέος Νόμος 4495/2017 με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του Δοµηµένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τις κυριότερες διατάξεις του που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων:

  1. Ιδρύεται νέα πολυπλόκαμη Υπηρεσία που ονομάζεται «Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος», δικτυωμένη σε ολόκληρη τη χώρα με πολλές και διάφορες αρμοδιότητες και νέα γραφειοκρατία.

  2. Τροποποιείται η διαδικασία έκδοσης και ελέγχου των οικοδομικών αδειών και καθορίζεται για ποιές εργασίες αρκεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, και για ποιές εργασίες δεν απαιτείται.

  3. Με το άρθρο 52 του νόμου προβλέπεται η εντός πενταετίας έκδοση «ταυτότητας κτιρίου» όλων των δημόσιων οικοδομών και των οικοδομών δημοσίου ενδιαφέροντος και χρήσης (συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας κλπ.) ενώ οι ιδιωτικές οικοδομές θα καταγράφονται κατά τη μεταβίβασή τους, αντί του πιστοποιητικού μηχανικού που ισχύει έως τώρα. Η κάποια εκλογίκευση της διαδικασίας αυτής, όπως προκύπτει και από την εισηγητική έκθεση της σχετικής διάταξης που αναφέρεται στην ανάγκη αποφυγής υπέρμετρης επιβάρυνσης των πολιτών, αποτελεί πανηγυρική δικαίωση των απόψεων και του αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ εναντίον ενός μέτρου το οποίο στερείται οποιασδήποτε νομικής ή ηθικής βάσης ή εξυπηρέτησης οποιασδήποτε πραγματικής αναγκαιότητας των πολιτών. Η ηµεροµηνία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου της Ταυτότητας Κτιρίου θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 4. Επιχειρείται η επανενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και άλλες δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου.
  5. Εκτός από την σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων που έχει καταστεί γραφειοκρατικός «Γολγοθάς» για τους συμβαλλόμενους, βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση και όσον αφορά τις μισθώσεις. Με μια ιδιαίτερα ασαφή διατύπωση ορίζεται ότι «Δεν επιτρέπεται η µίσθωση και παραχώρηση ακινήτων στα οποία έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης». Η ισχύς της διάταξης αφορά προφανέστατα τις μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες ή οποιαδήποτε παράταση ή τροποποίησή τους, καθόσον αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται» η σύναψή τους, και όχι ότι «είναι απολύτως άκυρες». Η διάταξη φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο είτε για ένα ακόμη πιστοποιητικό μηχανικού ως προαπαιτούμενο στις μισθώσεις, μαζί με το διαβόητο «πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης», ή σχετική διαφοροποίηση της ηλεκτρονικής δήλωσης στοιχείων μίσθωσης που θα ενοχοποιεί αυτόματα τους ιδιοκτήτες.

  6. Με πρόδηλα αντισυνταγματική διάταξη, πολλαπλασιάζονται αναδρομικά τα πρόστιμα και οι ποινές για κατασκευή αυθαιρέτων μετά την 28η Ιουλίου 2011, σε ύψη και ποσά δημευτικού κυριολεκτικά χαρακτήρα, και χωρίς οι πολίτες να έχουν την παραμικρή δυνατότητα νομιμοποίησης των κτισμάτων αυτών! Δηλαδή όσοι έχουν υποπέσει σε κάποια αυθαιρεσία κατά το διάστημα αυτό, με τη διάταξη αυτή κινδυνεύουν κυριολεκτικά να χάσουν το σπίτι τους, ακόμη και για μικροπαραβάσεις το ποσό των οποίων αδυνατούν πλήρως να καταβάλουν, ακόμη και αν κατεδαφίσουν την όποια αυθαίρετη προσθήκη, ημιυπαίθριο κλπ.!

  7. Μειώνονται τα παράβολα και υπό προυποθέσεις το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, θεσπίζονται διάφορες διευκολύνσεις καταβολής, πλην όμως δεν μειώνεται ο βασικός συντελεστής 0,15 του προστίμου ανά τ.μ. κτίσματος, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται πραγματικά ελκυστική και οικονομικά εφικτή η δήλωση αυθαιρέτων με μεγάλα εμβαδά. Όμως η αγνώστου κόστους υποχρεωτική μελέτη «σεισμικής τρωτότητας» επιβαρύνει οικονομικά την όλη διαδικασία και αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα.

  8. Με το άρθρο 98 καθιερώνεται η δυνατότητα δήλωσης αυθαιρεσιών από συνιδιοκτήτη οριζόντιας ή κάθετης συνιδιοκτησίας ανεξαρτήτως του ποσοστού του, καθώς και υπερβάσεων καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδοµής και όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

  9. Νέα απαράδεκτη οικονομική αλλά και γραφειοκρατική επιβάρυνση για τους πολίτες αποτελούν οι διατάξεις του άρθρου 108 του νόμου σύμφωνα με τις οποίες οι δηλώσεις υπαγωγής θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό από 5 έως και 20%, «μετά από ηλεκτρονική κλήρωση που θα διενεργείται από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο με αλγόριθμο που αποστέλλεται από το Κεντρικό Παρατηρητήριο». Η ρύθμιση αυτή σημαίνει νέες υποχρεωτικές αμοιβές μηχανικών (ελεγκτών δόμησης) σε βάρος των «τυχερών» πολιτών, προς δόξαν και της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας τους!

  10. Αυτόγνωμη ανεξαρτητοποίηση από κεντρική θέρμανση. Με το άρθρο 127 προβλέπεται ότι μεμονωμένες ιδιοκτησίες θα μπορούν να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, εφόσον δηλώσουν ότι εγκαταστήσουν στην ιδιοκτησία τους «ενεργειακά αποδοτικότερο» σύστημα θέρμανσης με μοναδική «υποχρέωση» να συμμετέχουν στις δαπάνες συντήρησης και αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.
  Η ΠΟΜΙΔΑ θα εκδώσει λεπτομερή εγκύκλιο για τη διαδικασία εφαρμογής των νέων διατάξεων, δηλαδή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όσων επιθυμούν να αυτονομηθούν βάσει της νέας ρύθμισης, και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των διαχειριστών πολυκατοικιών να ελέγξουν την επακριβή εφαρμογή των διατάξεων αυτών από τους αυτονομούμενους συνιδιοκτήτες.

  Πηγή: https://www.pomida.g...-nomos-44952017

  • Νοέ 06 2017 15:15
  • από bati7xanthi
 13. Μη λειτουργία 6/11/17 Συστήματος διαχείρισης δηλώσεων αυθαιρέτων ν....

  Το σύστημα διαχείρισης δηλώσεων αυθαιρέτων του ν.4178/2013 δεν θα λειτουργήσει την Δευτέρα 6/11/2017 προκειμένου να γίνουν οι εργασίες εγκατάστασης για την λειτουργία του Ν. 4495/2017 οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την ίδια ημέρα.

  • Νοέ 06 2017 10:14
  • από stesta
 14. Παράταση του Ν.4178/2013 έως 3-11-2017

  Φ.Ε.Κ. 3730Β' / 23-10-2017

  Η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄ 174), για τις κατηγορίες 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 9 του ν. 4178/2013 παρατείνεται για δέκα (10) ημέρες από τη λήξη της προβλεπόμενης στο άρθρο 28 του ν. 4178/2013 προθεσμίας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή λήγει την 3-11-2017 με την πάροδο συνολικά πενήντα (50) μηνών και είκοσι πέντε (25) ημερών από τη δημοσίευση του ν. 4178/2013.

  [attachment=28327:fek3730b.pdf]

  • Οκτ 23 2017 21:13
  • από yian
 15. Με 4 αλλαγές προς την ολομέλεια το νέο Ν/Σ για τα αυθαίρετα

  Δύο αλλαγές που αφορούν όσους είχαν δηλώσει αυθαίρετα στις προηγούμενες δύο ρυθμίσεις (ν.4014/11, ν.4178/13) και τα «μεταφέρουν» στη νέα ρύθμιση έκανε δεκτές το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία εξέτασης του νέου σχεδίου νόμου για την αυθαίρετη δόμηση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

  Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της, θα τύχουν έκπτωσης 20%. Επίσης, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

  Επίσης το υπουργείο έκανε δύο μικρές αλλαγές που αφορούν στη διαχείριση των αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί μετά την 28η Ιουλίου 2011 (η χρονική «κόκκινη γραμμή» όλων των νόμων για τα αυθαίρετα). Μειώνεται από 20% σε 10% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού κτιρίου με πολεοδομική αυθαιρεσία αν προχωρήσει σε νομιμοποίησή της (εφόσον αυτή είναι εφικτή). Και εξαιρούνται από την διαγραφή των προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και κατόπιν δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως.

  «Όπως ξέρετε, εάν κατεδαφίσει αυτοβούλως κάποιος, ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. «Εξαιρούμε από αυτή την κατηγορία προσωρινές κατασκευές και άλλες αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες κατασκευάζονται πρωτίστως σε τουριστικές περιοχές, με προσωρινό χαρακτήρα -για ένα καλοκαίρι- και το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κατασκευάζουν, να χαρακτηρίζονται αυθαίρετα, να γκρεμίζουν τον Οκτώβρη την πρόχειρη κατασκευή και να την ανανεώνουν τον επόμενο Απρίλη. Άρα εκεί, με μια διατύπωση που αφορά τον προσδιορισμό, όχι μόνιμων κατασκευών, αλλά των προσωρινών αυθαίρετων κατασκευών, που θα προσδιοριστεί επακριβώς νομικά, θα προστατέψουμε τις παραλίες μας».

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

  Πηγή: kathimerini.gr

  • Οκτ 12 2017 07:46
  • από Engineer
 16. Πρωταθλήτρια στα αυθαίρετα και τα εκτός σχεδίου

  Είναι η έδρα της Περιφέρειας Κρήτης και η τέταρτη πόλη της χώρας, αλλά πάνω από το 50% των περίπου 200.000 κατοίκων της στεγάζονται σε αυθαίρετα και ζουν σε οικισμούς που αναπτύχθηκαν χωρίς βασικές υποδομές.

  Μια μεγαλούπολη με δυναμική ανάπτυξη που στην ουσία είναι... εκτός σχεδίου. Ακόμη και το Δημόσιο νοικιάζει παράνομα κτίρια για να στεγάσει σχολεία και το ίδιο γίνεται με πολλές δημοτικές υπηρεσίες!

  Δεν είναι το μόνο παράδοξο, αφού η πρώτη αυθαιρετούπολη της χώρας είναι... ουραγός στις δηλώσεις αυθαιρέτων!

  Μόλις το 10% των ενδιαφερομένων έχει ενταχθεί στο σύστημα νομιμοποίησης, ενώ σε άλλους δήμους της περιοχής τα ποσοστά είναι μικρότερα. Κοινός παρονομαστής, που ισχύει για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, είναι η οικονομική στενότητα που έχουν δημιουργήσει η παρατεταμένη ανεργία σε βασικούς κλάδους όπως η οικοδομή και το συνεχές ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων.

  Στην περίπτωση όμως του Ηρακλείου, η πολεοδομική αυθαιρεσία έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, που τις μετέφεραν στην «Εφ.Συν.» οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

  «Το πρόβλημα ξεκινά από τα εξ αδιαιρέτου», μας επισημαίνει ο Μιχάλης Βλαχάκης, ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου οικιστών εκτός σχεδίου του νομού Ηρακλείου.

  Μας εξήγησε ότι ώς τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η πόλη είχε περίπου 70.000 κατοίκους. Από τότε ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και η μόνη διέξοδος για στέγαση ήταν τα αγροτεμάχια που είχαν δοθεί στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

  Από τότε άρχισαν να κόβουν τα χωράφια των 10 στρεμμάτων σε πολλά μικρά οικόπεδα και να τα πουλάνε σε όσους ήθελαν να χτίσουν ένα σπίτι για την οικογένειά τους.

  «Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί μάς διαβεβαίωναν ότι όλα είναι νόμιμα. Εκαναν συμβόλαια, το κράτος εισέπραττε φόρους και άρχισαν να χτίζονται σπίτια με την ανοχή των Αρχών», μας εξηγεί και περιγράφει τη δική του περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από μια εικοσαετία.

  Από τότε οι αρμόδιοι καθησύχαζαν τους ιδιοκτήτες ότι το πρόβλημα θα λυθεί γιατί η περιοχή μπαίνει στο σχέδιο...

  Ενταξη με τον νόμο Κατσέλη

  «Από το 1958, η μόνη ένταξη στο σχέδιο ξεκίνησε το 1985 με τον νόμο του Τρίτση και αφορά μία περιοχή. Αλλά και σε αυτή την τυχερή περιοχή δεν έχουν ξεμπερδέψει ακόμη με την πράξη εφαρμογής», αποκαλύπτει ο Μ. Βλαχάκης.

  Οι πολίτες κουράστηκαν να περιμένουν και τα αυθαίρετα συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται. Γειτονιές ολόκληρες, όπως του Αγίου Γιάννη Χωστού, του Ξηροποτάμου, του Γιόφυρου, του Εσταυρωμένου και του Λίντο, δεν έχουν νόμιμα κτίρια!

  Ιδια η εικόνα και στον Δήμο Μαλεβιζίου, των 70.000 κατοίκων. «Το 80% των σπιτιών είναι αυθαίρετα. Μόνο σε μερικούς οικισμούς μπορείς να χτίσεις νόμιμα», μας εξηγεί ο Μιχάλης Κάβαλος, γραμματέας του τοπικού συλλόγου οικιστών.

  Μόλις το 5% έχει υποβάλει δηλώσεις νομιμοποίησης και υπάρχει εξήγηση: «Θα πληρώσουμε πρόστιμα και δεν θα μπορούμε να μεταβιβάσουμε το σπίτι μας ούτε στα παιδιά μας».

  Ακόμη κι αν το αρχικό οικόπεδο ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη που έχει χτίσει, για παράδειγμα, ένα τριώροφο για τα παιδιά του, δεν μπορεί να τους το δώσει με γονική παροχή, ούτε βεβαίως να το πουλήσει, γιατί με βάση τον νόμο δεν υπάρχουν χωριστά διαμερίσματα. «Αυτό το πρόβλημα όμως δεν εμποδίζει τις τράπεζες, που έχουν βρει τρόπο να παίρνουν τα σπίτια όσων χρωστούν», καταγγέλλει ο Μ. Κάβαλος.

  Επισημαίνει ακόμη ότι μια οικοδομή με τρία διαμερίσματα θεωρείται ένα ακίνητο και τα πρόστιμα ανεβαίνουν κατακόρυφα, ενώ χάνονται οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις.

  Οι πολιτικές ευθύνες

  Είναι τα βασικά προβλήματα που τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που οργανώθηκε την Παρασκευή στο Ηράκλειο, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής στην οποία θα παρευρεθούν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς για να πάρουν θέση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα.

  Συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Βιάννου, Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων και Μίνωα Πεδιάδος, εκπρόσωποι των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου-τμήμα Ανατολικής Κρήτης και πολλοί φορείς.

  «Υπάρχουν πολιτικές και διαχρονικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν πήραν μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η συγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα», μας επισημαίνει ο Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη των τοπικών φορέων.

  Δεν δίστασε να μιλήσει για μακροχρόνια «πολιτική ομηρία» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων από αρμόδιους που μοίραζαν φρούδες υποσχέσεις για νομιμοποίηση.

  «Σε συνεργασία με τον σύλλογο συμβολαιογράφων, εξετάζουμε τα συνταγματικά περιθώρια για να ρυθμιστεί το θέμα με τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες με το νομοσχέδιο, που είναι θετικό, αλλά έχει περιθώρια για βελτιώσεις. Για περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερα έσοδα για τους δήμους, ώστε να γίνουν πόλεις οι αυθαιρετουπόλεις».

  Πηγή: https://www.efsyn.gr...a-ektos-shedioy

  • Οκτ 03 2017 22:36
  • από Engineer
 17. Στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων

  Στις Περιφέρειες περνά η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία πρόσθετη αρμοδιότητα, την οποία αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς οι τελευταίες επικαλούμενες διαφόρων τύπων αδυναμίες, δεν προχωρούσαν σχεδόν ποτέ σε κατεδαφίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής και την ερχόμενη στην Ολομέλεια.

  Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι, “το αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων και τον χειρισμό των καταγγελιών παντός είδους ορίζεται το τοπικό παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, που αποτελεί υπηρεσία και όργανο της Περιφέρειας”. “Πλέον διαχωρίζεται το καθεστώς της έκδοσης των οικοδομικών αδειών από τον έλεγχο αυτών και ορίζεται ως όργανο αυτό του τοπικού παρατηρητηρίου που δρα αυτεπαγγέλτως προς έλεγχο όλων των αυθαιρέτων και τον εντοπισμό αυτών”, προστίθεται.

  Από τη στιγμή του εντοπισμού του αυθαιρέτου, δύο ελεγκτές δόμησης συντάσσουν έκθεση αυτοψίας και ενημερώνουν την Υπηρεσία Δόμησης, το Δήμο και το Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος. “Μόνο σε περίπτωση αγνώστου ιδιοκτήτη, η πάροδος 60 ημερών από την τοιχοκόλληση στο οικείο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα θεωρείται ως πλήρης γνώση του ενδιαφερόμενου”, αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου ακινήτου μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών και με βάση την έκθεση αυτοψίας θα πληρώσει πρόστιμο με έκπτωση κατά 30%.

  Ωστόσο, για αυθαίρετα μετά την 28η Ιουλίου 2011, προβλέπεται σύντμηση των ημερομηνιών σε μόλις 10 με την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έπειτα να του επιβληθούν πρόστιμα.

  Την απόφαση για την κατεδάφιση λαμβάνει η Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών και σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης της κατεδάφισης ενημερώνεται ο Περιφερειάρχης. Παράλληλα, ο διευθυντής του παρατηρητηρίου επιβάλλει πρόστιμα από 6.000 έως 10.000 ευρώ.

  Παρότι οι Περιφερειάρχες εκτιμούν ότι, “το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη στο ζήτημα των αυθαιρέτων”, εμφανίζονται αρνητικοί στο να αναλάβουν την αρμοδιότητα της κατεδάφισης. “Θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ένα βαρύ φορτίο, που το κράτος δεν θέλει να αναλάβει”, υποστήριξαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ούτε σε επίπεδο προσωπικού, ούτε σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

  Από την πλευρά τους, οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών των Περιφερειών υποστηρίζουν ότι, “για να έχουν εμπλοκή οι ΟΤΑ Β' βαθμού στο έργο της κατεδάφισης θα πρέπει να προστεθεί πρόσθετο προσωπικό”.

  Να σημειωθεί ότι, με την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2011, οι μηχανικοί των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μεταφέρθηκαν κυρίως στους Δήμους, προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες δόμησης, με αποτέλεσμα οι Περιφέρειες να μείνουν με ελάχιστους εξειδικευμένους μηχανικούς.

  Πηγή: https://www.epoli.gr...wn-a-91871.html

  • Οκτ 02 2017 15:09
  • από Engineer
 18. Απαγορευτικό στις μισθώσεις των αυθαιρέτων

  Απαγορεύει την κατάρτιση μισθωτικών συμβάσεων σε περίπτωση αυθαιρεσιών στο προς ενοικίαση ακίνητο το νομοσχέδιο περί αυθαιρέτων με την ονομασία «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή ταυτόχρονα με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την παράταση της ισχύος του προηγούμενου νόμου 4178/2013 για έναν μήνα. Ακόμη, η βεβαίωση μηχανικού περί μη αυθαιρέτου, η οποία ισχύει και σήμερα για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, επεκτείνεται για να συμπεριλάβει και των αιτία θανάτου δωρεών.

  Το εν λόγω ν/σ του ΥΠΕΝ που συζητείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους μηχανισμούς και τα μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος (τμήμα Α), το πλαίσιο δόμησης (τμήμα Β), τον έλεγχο υλοποίησης χωρικού σχεδιασμού - κοινόχρηστοι χώροι και περιβαλλοντικό ισοζύγιο (τμήμα Γ), την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης (τμήμα Δ), ενώ στο τέλος του έχει μια σειρά από άρθρα - παρεμβάσεις άσχετα με το κυρίως αντικείμενο, όπως το πώς διευθετείται η ενεργειακή αυτονόμηση ενός διαμερίσματος πολυκατοικίας.

  Ηλεκτρονική ταυτότητα

  Σε αντίθεση με όσα μέχρι στιγμής είχαν συζητηθεί αναφορικά με τον θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων, το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή θεσπίζει υποχρεωτική την ηλεκτρονική ταυτότητα για τα υφιστάμενα ιδιωτικά κτήρια (εκτός ορισμένων ειδικών περιπτώσεων) μόνο στην περίπτωση της μεταβίβασής τους. Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης όπως φαίνεται προσχώρησε στην άποψη ότι δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο πολίτης.

  Αναλυτικότερα, εντός πέντε ετών ηλεκτρονική ταυτότητα (καταχώρηση ηλεκτρονικά όλων των αναγκαίων στοιχείων ενός ακινήτου) θα πρέπει να αποκτήσουν τα κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ αυτών, καθώς και αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Επίσης, κτήρια συνάθροισης κοινού (όπως συνεδριακά κέντρα, εκθέσεις), καθώς και ειδικές κατηγορίες όπως τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., πρατήρια καυσίμων, σωφρονιστικά καταστήματα. Για τα λοιπά κτήρια η υποχρέωση ηλεκτρονικής ταυτότητας υφίσταται προκειμένου ο ιδιοκτήτης να μεταβιβάσει το ακίνητό του, επομένως αποτελεί απαραίτητο στοιχείο που προσκομίζεται κατά τη μεταβίβαση ακινήτου. Υποχρεωτική γίνεται η ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα νέα κτήρια.

  Χωρικός σχεδιασμός

  Με τα άρθρα στο Γ’ τμήμα για τον έλεγχο υλοποίησης χωρικού σχεδιασμού - κοινόχρηστοι χώροι και περιβαλλοντικό ισοζύγιο επιχειρείται ο έλεγχος και η επίσπευση υλοποίησης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) και της Τράπεζας Γης σε συμμόρφωση προς την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ως ευέλικτου και αποτελεσματικού πολεοδομικού μηχανισμού άσκησης ρυθμιστικού ελέγχου και προστασίας του φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος, με δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αναβάθμισης, που αποσκοπούν κυρίως στην εξασφάλιση των απαιτούμενων κοινόχρηστων χώρων μέσω τίτλων εισφορών για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

  Βάσει στοιχείων της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΝ που παρατίθενται στην αιτιολογική έκθεση, οι δήμοι αδυνατούν να προχωρήσουν στις απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων με αποτέλεσμα να υφίσταται άμεσος κίνδυνος απώλειας της πλειοψηφίας των χαρακτηρισμένων χώρων ως κοινόχρηστων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συνολική επιφάνεια των κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε οικοδομήσιμους χώρους λόγω αδυναμίας συντέλεσης των σχετικών απαλλοτριώσεων, με καταβολή σε χρήμα των οφειλόμενων αποζημιώσεων, ανέρχεται σε 7.500 στρέμματα, με εκτιμώμενη δαπάνη για αυτές το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, επίσης, με στοιχεία που παρατίθενται, καθώς ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης είχε καθιερωθεί με τον ν. 3044/2002, όμως δεν λειτουργεί από το 2007 εξαιτίας παρέμβασης του ΣτΕ, εκκρεμούν αποζημιώσεις εκτιμώμενης αξίας 185 εκατ. ευρώ.

  Τράπεζα Γης

  Η προς καθιέρωση Τράπεζα Γης θα χρησιμοποιηθεί και για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (κατηγορία 5) με την υποχρεωτική εντός επταετίας εξασφάλιση συντελεστή δόμησης ίσου με την υπέρβαση δόμησης που έχουν κάνει από την Τράπεζα Γης. Αναφορικά με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το εν λόγω νομοσχέδιο διατηρεί την κόκκινη γραμμή του ν. 4014 και έτσι δεν μπορεί να ενταχθεί στον νόμο αυθαίρετο κατασκευασμένο μετά τις 28/7/2011. Στις λοιπές ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι για πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιανουάριου 2009 και εκδίδονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 εφαρμόζεται ενιαία ποσοστιαία μείωση επί του αρχικού ποσού εισφοράς σε χρήμα ίση με 20%. Η ρύθμιση αποσκοπεί στην ελάφρυνση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών γης στις προς ένταξη και πολεοδόμηση περιοχές.

  Πηγή: http://www.naftempor...ton-authaireton

  • Σεπ 21 2017 11:54
  • από Engineer
 19. Nέα παράταση του Ν.4178/13 για τα αυθαίρετα

  Περιθώριο τουλάχιστον ένα μήνα ή ακόμη και δύο μήνες ακόμη θα έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων ώστε να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες.
  Μάλιστα η συγκεκριμένη παράταση θα είναι η 8η κατά σειρά για την τακτοποίηση αυθαιρέτων την οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου.

  Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε ότι το φθινόπωρο θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα είχε ψηφιστεί, ωστόσο η επικαιρότητα του υπουργείου ανέδειξε άλλα ζητήματα ως μεγαλύτερης προτεραιότητας με αποτέλεσμα να χρειαστεί τώρα να έρθει ως τροπολογία.

  Ως εκ τούτου οι πολίτες έχουν ένα ακόμη εύλογο χρονικό περιθώριο για να «εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου.

  Πράγμα που φαίνεται πως γίνεται αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, μέχρι τις 22 Αυγούστου, το σύνολο των πολεοδομικών αυθαιρεσιών που είχαν δηλωθεί μέσω του ν. 4178/2013 έφθανε τις 632.425, ακόμα 83.128 αυθαίρετα είχαν δηλωθεί στο νόμο 4014/11 και 304.437 αυθαίρετα είχαν μεταφερθεί από τη μία ρύθμιση στην άλλη.

  Συνυπολογίζοντας τα έσοδα των δύο διαδοχικών νόμων για τα αυθαίρετα, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο Πράσινο Ταμείο έχει πλέον ξεπεράσει το 1,941 δις. ευρώ.

  Όσον αφορά στο περιεχόμενο του πολυσέλιδου νομοσχεδίου, να υπενθυμίσουμε πως, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς) αλλά δεν έχει εξοφληθεί το πρόστιμο να επανυπολογιστεί αυτό με βάση τις νέες ρυθμίσεις, ούτως ώστε να συμψηφιστεί με όσα ήδη έχουν πληρωθεί.

  Παράλληλα ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα και στα πρόστιμα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα αλλά και εκπτώσεις που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

  Ειδικότερα δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, χωρίς όμωςνα διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.

  Ακόμη έρχονται μειώσεις στα παράβολα.

  Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ.

  Το μόνο που μένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. στα 10.000 ευρώ.

  Αναφορικά με τις μειώσεις προστίμων, όσοι αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και όσοι έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας θα λάβουν έκπτωση 10%. Ωστόσο το συνολικό κόστος ένταξης στο νόμο για στατική μελέτη αυξάνεται σημαντικά.

  Άλλες εκπτώσεις:

  Εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%.

  Σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 το 50%.

  Σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 το 30%.

  Αξίζει να τονίσουμε πως όσα κτίσματα ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση θα έχουν μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά).

  Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα κτίσματα της επίσημης Εκκλησίας αλλά και των Παλιοημερολογιτών, καθώς και σε αυθαίρετα αθλητικών σωματείων.

  Μάλιστα το 50% των προστίμων θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο, το 25% στις Περιφέρειες και το 25% στους Δήμους.

  Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

  • Σεπ 20 2017 21:15
  • από D1975
 20. Αυθαίρετα: λύσεις & ασάφειες του νέου Ν/Σ, δόσεις, εκπτώσεις...

  Αυτόματη και ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, μειωμένα παράβολα στο ύψος των 250 ευρώ από 500 που είναι σήμερα και διευκολύνσεις πληρωμής έως σε 80 δόσεις επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να δελεάσει τους απρόθυμους ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν καρτερικά έναν χρόνο την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου που φέρνει πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

  Αισίως, οι δηλώσεις με τους τρεις προηγούμενους νόμους υπερέβησαν το 1 εκατομμύριο και το ταμείο πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγάλο απόθεμα κατοικιών που παραμένει εκτός νόμου αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή που θεωρείται εφικτό να κινητοποιήσει το νέο πλαίσιο, δίνοντας ισχυρά οικονομικά κίνητρα και περιθώριο δύο επιπλέον ετών στους πολίτες, καθώς η ισχύς του παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2019. Στο σχέδιο για τoν έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου και προβλέπεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, περιλαμβάνεται πλήθος ρυθμίσεων.

  Μέσα σε 147 άρθρα ο νομοθέτης περιγράφει όλα τα εργαλεία για την ανακοπή της αυθαίρετης δόμησης, με κυριότερο όπλο το Παρατηρητήριο Δόμησης. Ο νέος υπερφορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα διαθέτει Περιφερειακές Διευθύνσεις σε κάθε Περιφέρεια για να διενεργεί όλους τους πολεοδομικούς ελέγχους, την κατεδάφιση και να κάνει όλη την ηλεκτρονική καταγραφή και τον εντοπισμό αυθαιρέτων. Ο νόμος «ανασταίνει» επίσης τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και της Τράπεζας Γης, επαναφέρει την αδρανοποιημένη ρύθμιση για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων (αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασής τους αλλά και παρακολούθηση κάθε μεταβολής), ενώ αφιερώνει αρκετές σελίδες σε διατάξεις ενεργειακού περιεχομένου, με πιο ενδιαφέρουσα την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες πολυκατοικιών. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται οι σοβαρές δυσλειτουργίες και οι έριδες μεταξύ συνιδιοκτητών που προκλήθηκαν από την αδυναμία επαρκούς θέρμανσης χιλιάδων νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης. Η εγκατάσταση επιτρέπεται και χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας της πολυκατοικίας. Στους καταναλωτές αυτούς παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου ή χρήσης άλλων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης και η απαλλαγή τους από τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης πλην των δαπανών συντήρησης. Υπάρχουν όμως ασάφειες και αδυναμίες εφαρμογής των προβλέψεων στα αμιγώς πολεοδομικά θέματα που θολώνουν το τοπίο. Μία από αυτές είναι η απαγόρευση της μίσθωσης σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιο θα είναι το αποδεικτικό της πολεοδομικής «καθαρότητας» του κτιρίου, καθώς η κατηγορία αυτή δεν θα υπόκειται σε υποχρεωτική βεβαίωση μηχανικού όπως συμβαίνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

  Γενναίες εκπτώσεις για τις δηλώσεις που θα γίνουν ως τα τέλη του έτους

  Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, παρέχοντας σημαντικές εκπτώσεις σε όσους το κάνουν έως τις 8 Δεκεμβρίου του 2017. Στην περίπτωση αυτή η έκπτωση φτάνει στο 20% στο ειδικό πρόστιμο, το οποίο πέφτει στο 10% εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ρυθμιστεί από τις 9 Δεκεμβρίου του 2017 έως τις 8 Ιουνίου του 2018. Ο νόμος τιμωρεί τους αμελείς, αφού όσοι επιλέξουν να υποβάλουν δηλώσεις από τις 9 Ιουνίου έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2018 θα επιβαρύνονται με αυξημένα πρόστιμα κατά 10% και 20% αντίστοιχα.

  Ταχεία έκδοση οικοδομικών αδειών

  Ο νόμος προβλέπει έκδοση οικοδομικών αδειών ανάλογα με την περιοχή, τη θέση, τη χρήση, το μέγεθος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί. Η κατηγοριοποίηση αφορά τρεις περιπτώσεις: κτίρια σε εντός σχεδίου περιοχές για τα οποία οι άδειες θα εκδίδονται σε έναν μήνα από την υποβολή φακέλου, κτίρια σε οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923 χωρίς εγκεκριμένα όρια που οι άδειες θα βγαίνουν σε δύο μήνες και κτίρια σε περιοχές με εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο που είναι κτηματογραφημένες, οι οποίες αποκτούν το προνόμιο της αυτόματης έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ολες οι άδειες θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, ενώ προβλέπεται και δειγματοληπτικός έλεγχος στο 30%.

  Τι θα πληρώσουν οι πολίτες

  Μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο νόμος είναι η μείωση κατά 50% του παραβόλου που διαμορφώνεται στα 250 ευρώ μέχρι 100 τ.μ. Το κόστος ανεβαίνει έως και τα 10.000 ευρώ για επιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τ.μ. Μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα καταβάλουν το 30% και 20% αντίστοιχα του ενιαίου ειδικού προστίμου. Επιπλέον, τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης αναστέλλεται γι' αυτούς η καταβολή των δόσεων. Αντίστοιχα, το 15% του προστίμου θα καταβάλουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80%, το 20% οι πολύτεκνοι και το 30% οι τρίτεκνοι για την κύρια κατοικία τους.

  Οσο πιο παλιά, τόσο πιο φθηνά. Το 15% του προστίμου θα πληρώσουν ακίνητα που προϋφίστανται του 1983 και 250 ευρώ όλα όσα ανεγέρθηκαν προ του 1975. Για αυθαιρεσίες της περιόδου 1983-1993 καταβάλλεται ποσοστό 60% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ για κατασκευές της περιόδου 1993-2003 καταβάλλεται ποσοστό 80% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Η απόδειξη του χρόνου κατασκευής, ανέγερσης ή αλλαγής χρήσης γίνεται με αεροφωτογραφία.

  Πού σκοντάφτει η Τράπεζα Γης

  Το νομοσχέδιο επαναφέρει τον θεσμό της Τράπεζας Γης, η οποία θα έχει ψηφιακή μορφή και θα διαχειρίζεται το σύνολο των δικαιωμάτων μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.), το αντάλλαγμα δηλαδή που αποκτά κάποιος από την αδυναμία του να αξιοποιήσει διατηρητέα μνημεία ή ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν για κοινόχρηστους χώρους ή που δεν είναι δυνατόν να δομηθούν για περιβαλλοντικούς λόγους. Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει τίτλους «Εξασφάλισης Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» με σκοπό την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για μεγάλες περιβαλλοντικές παραβάσεις με υπερβάσεις δόμησης και κάλυψη άνω του 40%. Η πρόβλεψη παρουσιάζει δύο σοβαρές αδυναμίες: για να λειτουργήσει θα χρειαστεί να οριστούν Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή που θα απαιτήσουν πάνω από 5 χρόνια για να θεσμοθετηθούν, ενώ ερώτημα παραμένει η εξεύρεση πόρων με τους οποίους θα αποζημιώνονται οι δικαιούχοι.

  Της Μαριάννας Τζάννε

  Πηγή: newmoney.gr και https://www.b2green....si-sta-paravola

  • Σεπ 11 2017 10:16
  • από Engineer