Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελέσματα Αναζήτησης

There were 198 results tagged with αυθαίρετα

Ανά κατηγορία περιεχομένου

Ανά κατηγορία

Ταξινόμηση ανά:                Σειρά  
 1. Χρονοδιαγράμματα ΥΠΕΝ: πότε θα έλθουν τα νομοσχέδια για χωροταξία,...

  Νέο χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε, σταδιακά, τις προηγούμενες ημέρες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά τα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον στο opengov. Πρόκειται για τα νομοσχέδια:

  - «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη», που αφο- ρά την αντικατάσταση του ν. 4269/2014 - «για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που περιλαμβάνει αντικατάσταση του Ν4178 αλλά και σωρείας νομοθετικών κειμένων για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

  - «Τροποποίηση του Ν.2939/2001 – Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις».

  Αρχικά, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο Υπουρ- γός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα (σσ: δηλαδή την τρέχουσα, που αρχίζει από σήμερα) το Υπουργείο φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χωροταξία, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό αφορά την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ή αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατατίθεται επισήμως προς συζήτηση. Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Σαββατοκύριακου, στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι η νομοθετική παρέμβαση για την χωροταξία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016, ενώ στις αρχές του 2017 θα ακολουθήσουν άλλες δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανακύκλωση και τη δόμηση.

  Μένει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο το χρονοδιάγραμμα για το 4ο νομοσχέδιο του οποίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, δηλαδή για το σχέδιο νόμο «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014», για τον οποίο κύκλοι του ΥΠΕΝ, στην τελευταία ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού προς δημοσιογράφους τόνιζαν ότι είναι προς «άμεση προώθηση» στη Βουλή.

  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση το Υπουργείο να συνυποβάλλει τα δύο νομοσχέδια για τη χωροταξία σε ένα ενιαίο κείμενο, μαζί με τυχόν αναγκαίες διατάξεις για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης (αν προκύψουν κατά τη διαπραγμάτευση) αλλά και λοιπές εκκρεμούσες επείγουσες διατάξεις (όπως για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών).

  Πηγή: http://www.b2green.g...reta-anakyklosi

  • Δεκ 12 2016 22:02
  • από Engineer
 2. Υπέρ κάλπης το παράβολο

  Με... εύνοια αντιμετωπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος περίπου 5.000 ιδιοκτήτες, που μπήκαν την περίοδο 2011-2013 στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων με εφάπαξ πρόστιμο αλλά δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους και ταυτοχρόνως δεν έκαναν μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2014 «δήλωση γέφυρα» από το «νόμο Παπακωνσταντίνου», που κρίθηκε αντισυνταγματικός, στο νέο «νόμο Καλαφάτη».

  Με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά αλλάζει η αρχική ρύθμιση, που προέβλεπε οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης κατηγορίας να πληρώσουν ξανά παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από 500 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία και την επιφάνεια του αυθαιρέτου τους και προβλέπεται ως ηπιότερη «καμπάνα», ότι θα επιβαρύνονται με προσαύξηση του προστίμου τους κατά 1% για τις δόσεις που «τρέχουν» μετά τον περασμένο Φεβρουάριο.

  Συγκεκριμένα, η σχετική υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο κ. Ταγαράς, προβλέπει ότι «τα στοιχεία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4014/2011 («νόμος Παπακωνσταντίνου») και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονται σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του ν. 4178/2013 («νόμος Καλαφάτη»), με προσαύξηση 1% ανά μήνα καθυστέρησης μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου εφαρμογής του ν. 4178/2013 (δηλαδή μετά τις 6 Φεβρουαρίου 2014), το οποίο είχε οριστεί ως προθεσμία μεταφοράς».

  Μεταφορά αιτήσεων

  Ως γνωστόν το ΥΠΕΚΑ, μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ κάλεσε τους περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν την περίοδο 2011-2013 συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το «νόμο Παπακωνσταντίνου», με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, να ενταχθούν στο «νόμο Καλαφάτη» με μια απλή αίτηση, μέσω ιδιώτη μηχανικού, στο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων του ΤΕΕ, προκειμένου να θωρακιστούν από τις συνέπειες της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Δηλαδή για να μην είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και για να μην αντιμετωπίσουν εμπλοκές και προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.

  Από τους 350.000 ιδιοκτήτες μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν υπαχθεί στο νέο νόμο περισσότεροι από 220.000 ιδιοκτήτες και έπεται συνέχεια. Σημειώνεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ακινήτων με πολεοδομικές υπερβάσεις, τόσο οι νέοι που θα κάνουν δήλωση για πρώτη φορά όσοι και οι 1,1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που έχουν ήδη υπαχθεί στους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων (ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. 3843/2010 της Τ. Μπιρμπίλη) μπορούν να ενταχθούν στο «νόμο Καλαφάτη» μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, δηλαδή στη διάρκεια της συνολικά 18μηνης ισχύος της εφαρμογής του.

  Τώρα με τη νέα ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική υπαγωγή στο νέο νόμο μόνο για περίπου 5.000 ιδιοκτήτες, που δεν έκαναν εμπρόθεσμη μεταφορά της δήλωσής τους, έχοντας πληρώσει μόνο το παράβολο είτε οφείλοντας περισσότερες από δύο δόσεις του προστίμου μετά την παρέλευση της 6ης Φεβρουαρίου 2014. Για τους ίδιους και μόνον ισχύει επίσης η προσαύξηση του προστίμου κατά 1% μηνιαίως.

  Παράταση 10 μηνών

  Παράλληλα με την ίδια απόφαση που υπέγραψε ο κ. Ταγαράς, σχεδόν άλλους 10 μήνες θα έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να καταθέσουν μέσω ιδιώτη μηχανικού και του ηλεκτρονικού συστήματος όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την τακτοποίηση. Το ΥΠΕΚΑ έδωσε παράταση στους μηχανικούς που μπαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης στο νόμο Καλαφάτη (4178/2013).

  Ετσι, θα μπορούν μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να καταθέσουν αεροφωτογραφίες, έγγραφα δημόσιας αρχής που χρειάζονται για την ένταξη στο νόμο. Ο νόμος, ο οποίος είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Αυγούστου 2013 (με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2015), έδινε προθεσμία έξι μηνών για την ηλεκτρονική υποδοχή των στοιχείων.

  Πηγή: http://www.enet.gr/?...nomia&id=428505 - Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

  • Μάι 05 2014 08:43
  • από Engineer
 3. ΥΠΕΝ: Άγνωστη η έκταση του προβλήματος με τα αυθαίρετα

  Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τον πέμπτο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, από το 2010, ωστόσο, ακόμα και τώρα δεν διαθέτει ασφαλή εκτίμηση για το πόσες είναι οι αυθαίρετες οικοδομές, με άλλα λόγια δεν γνωρίζει την έκταση του προβλήματος.

  Όπως είπε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσιάζοντας τον σε διαβούλευση νέο νόμο «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» το 1 εκατ. αυθαιρεσίες που έχουν μέχρι σήμερα δηλωθεί αποφέροντας στα ταμεία του κράτους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, μπορεί να αντιστοιχεί στο 10% έως το 50% των συνολικών αυθαιρεσιών.

  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη βασικός στόχος του νέου νόμου είναι να καταγραφεί ο δομημένος χώρος και αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προσέλθουν για να κάνουν τη σχετική δήλωση. Διαφορετικά για όσους δεν δηλώσουν το αυθαίρετό τους τα πρόστιμα, βάση του νέου νόμου θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα ισχύοντα. ​

  Πηγή: http://www.naftempor...r/story/1143888

  • Σεπ 07 2016 07:31
  • από Engineer
 4. ΥΠΕΚΑ: Ημερίδες για το νόμο περί αυθαιρέτων

  Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει σειρά ενημερωτικών δράσεων σε όλη τη χώρα για την εξοικείωση του τεχνικού κόσμου με το νόμο 4178/2013, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

  Είναι η πρώτη φορά, σημειώνει το ΥΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση, που πολιτική ηγεσία και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να ενημερώσουν τοπικά τους μηχανικούς και τα στελέχη των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών για τις ισχύουσες διατάξεις περί αυθαιρέτων.

  Αυτήν την περίοδο η ενημέρωση λαμβάνει τη μορφή ημερίδων, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται βασικά σημεία του νέου νόμου. Ημερίδες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τόσο την τρέχουσα όσο και τις προηγούμενες εβδομάδες σε πολλές περιοχές της χώρας (Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Πειραιάς, Καλαμάτα, Τρίπολη).

  Στις ημερίδες η συμμετοχή των μηχανικών είναι μεγάλη και ήδη περισσότεροι από δύο χιλιάδες μηχανικοί έχουν ενημερωθεί από κοντά. Το ενδιαφέρον των μηχανικών είναι έντονο για σειρά θεμάτων του νέου νόμου και στις ημερίδες απαντούνται από τους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ διάφορα ερωτήματα. Οι παρατηρήσεις και τα ερωτήματα των μηχανικών καταγράφονται από το ΥΠΕΚΑ και τυχόν ζητήματα που προκύπτουν τυγχάνουν άμεσα επεξεργασίας από τις αρμοδίες υπηρεσίες. Την εβδομάδα που έρχεται θα διεξαχθούν ημερίδες σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, ενώ επιπλέον ημερίδες προγραμματίζονται τόσο την επόμενη εβδομάδα όσο και αργότερα σε άλλες μεγάλες πόλεις όλης της χώρας. Θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο έτος δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών, όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του νόμου 4178, τις ειδικές προβλέψεις του και τις διαδικασίες που απαιτούνται.

  Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:

  «Ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία των πολιτών να αντιμετωπίσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.

  Με συστηματική προσπάθεια και ενημερωτικές δράσεις σε όλη τη χώρα κάνουμε όλοι μαζί ένα σημαντικό βήμα στην οριστική επίλυση του προβλήματος των αυθαιρέτων. Σε αυτή την προσπάθεια, σύμμαχος της Πολιτείας και των πολιτών είναι οι μηχανικοί. Το ΥΠΕΚΑ με σειρά ενημερωτικών ημερίδων θέλει να βοηθήσει τους μηχανικούς να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Για να καταφέρουμε όλοι μαζί, πολίτες, επαγγελματίες και Πολιτεία, να δώσουμε οριστικό τέλος στη νοοτροπία της αυθαιρεσίας.

  Θέλω να τονίσω κάτι ακόμη. Ο Ιούλιος του 2011 είναι η οριστική «κόκκινη γραμμή» για την αυθαίρετη δόμηση. Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία για να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση. Με τις αεροφωτογραφίες, με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, με τις βεβαιώσεις των μηχανικών, με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, περνάμε σε μία νέα εποχή μηδενικής ανοχής στην αυθαιρεσία».

  Οι ενημερωτικές ημερίδες της επόμενης εβδομάδας θα διεξαχθούν ως κάτωθι:

  Μαρκόπουλο: Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, ώρα 18:00, στο «Σινέ Άρτεμις» σε συνεργασία με το Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

  Κηφισιά: Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κηφισιάς, σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς.

  Μενίδι: Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, ώρα 18:00, στο Δημαρχείο Αχαρνών, σε συνεργασία με το Δήμο Αχαρνών.

  Βόλος: Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, ώρα 11:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΤΜ/ΤΕΕ (υπό επιβεβαίωση).

  Λάρισα: Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΤΚΔΘ/ΤΕΕ.

  Καμμένα Βούρλα: Παρασκευή15 Νοεμβρίου 2013, ώρα 12:00, στο ξενοδοχείο Γαλήνη.

  Στις ενημερωτικές ημερίδες στο Βόλο και τη Λάρισα την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

  Κατά τη διάρκεια των ημερίδων, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης παρουσιάζει βασικές διατάξεις του νόμου 4178/2013, ενώ ειδικότερα θέματα εφαρμογής του νόμου παρουσιάζουν ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Καρατσώλης, η Προϊσταμένη (Τμήματος Α) της Διεύθυνσης Οικοδομικού και Κτιριολογικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ) Ευρυδίκη Γαρδίκη και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

  Πηγή: http://www.euro2day.gr/

  • Νοέ 08 2013 21:54
  • από ΝΙΚΟΣΤΡΙ
 5. ΥΠΕΚΑ: Διευκρινιστική εγκύκλιος για τα αυθαίρετα

  Σε έκδοση νέας εγκυκλίου εφαρμογής του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, προχώρησε σήμερα το ΥΠΕΚΑ. Κατόπιν ερωτημάτων που κατέθεσαν ιδιώτες και μηχανικοί, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, έδωσε εντολή για κωδικοποίηση και ανάλυση των σημαντικότερων από αυτά προς το Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη. Η σημερινή εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ορισμένα ζητήματα ερμηνείας που έθεσαν μηχανικοί και υπηρεσίες, ενώ απαντά και σε συχνά ερωτήματα ειδικών περιπτώσεων εφαρμογής του νόμου.

  Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

  «Η εφαρμογή του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης έχει ξεκινήσει και προχωρά. Όσο περισσότερο εξοικειώνονται οι μηχανικοί, οι υπηρεσίες και οι πολίτες με τις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερο κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που φέραμε. Για αυτό το λόγο το ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης μηχανικών και υπηρεσιών στην Περιφέρεια. Παράλληλα, εκδώσαμε σήμερα νέα εγκύκλιο εφαρμογής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και τα μέχρι στιγμής ερωτήματα, όσο απλά και αν ήταν. Θέλω να τονίσω την ουσιαστική συμβολή των μηχανικών στις ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιούμε, καθώς τα περισσότερα από τα ερωτήματα που απαντάμε με τη σημερινή εγκύκλιο έχουν προκύψει από τον επιτόπιο διάλογο μαζί τους, κατά τη διάρκεια των μέχρι σήμερα ημερίδων.
  Η Πολιτεία με το νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για λυθεί επιτέλους το σύνθετο αυτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα, όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν. Σημειώνω ότι για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δόσεις για την αποπληρωμή του προστίμου φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια.

  Θέλω όμως να δώσω ιδιαίτερη έμφαση κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα. Η χώρα άλλαξε σελίδα και η Πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Θέλουμε και μπορούμε να τη σταματήσουμε. Βάζουμε «κόκκινη γραμμή» στην αυθαιρεσία, προχωρούμε τον αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό, δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν τα περιουσιακό τους δικαίωμα. Παρουσιάσαμε μία σειρά ρυθμίσεων χρήσιμων και ωφέλιμων για όλους».

  Ειδικότερα στην εγκύκλιο περιλαμβάνεται πληθώρα ζητημάτων. Ανάμεσα στις επιμέρους παρατηρήσεις, ξεχωρίζουν οι εξής:

  - Η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων του νόμου 4014/2011 στο νέο νόμο 4178/2013 για όσες δηλώσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονταν σε κατάσταση αρχικής υποβολής λήγει στις 6-2-2014.
  - Διευκρινίζεται ότι είναι δυνατή η περαίωση της διαδικασίας υπαγωγής αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στο νόμο 3843/10 από την οικεία ΥΔΟΜ στις εξαιρετικές περιπτώσεις που το ανείσπρακτο πρόστιμο υπολείπεται των 50 €.
  - Τονίζεται ότι στις μη υπαγόμενες (απαγορευόμενες) περιοχές για την ένταξη στο νόμο συμπεριλαμβάνονται και η όχθη, η παλαιά όχθη και η παρόχθια ζώνη λιμνών, όπως ορίζονται στο άρθρου 1 του ν. 2971/00, δεδομένου ότι διέπονται από το ίδιο καθεστώς προστασίας. Επιπλέον, απαγόρευση υπαγωγής υπάρχει σε αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται μέσα σε ρέμα και δεν εφαρμόζεται συντελεστής πλάγιας απόστασης.
  - Γίνεται σαφές ότι σε περίπτωση ατόμου που εμπίπτει σε περισσότερες από μια ειδικές ομάδες πληθυσμού του άρθρου 17 του ν. 4178/13 επιλέγεται η συμφέρουσα για τον πολίτη.
  - Όσον αφορά τις προβλεπόμενες εκπτώσεις, ειδικά για τις περιπτώσεις που η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία έχουν επιφάνεια μεγαλύτερη από τους προβλεπόμενους περιορισμούς, τότε σε ένα φύλλο καταγραφής υπολογίζεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο με τους μειωτικούς συντελεστές για την τυχόν αυθαίρετη επιφάνεια εντός των περιοριστικών ορίων και η επιπλέον επιφάνεια σε άλλο φύλλο καταγραφής, υπολογιζόμενου του ενιαίου ειδικού προστίμου χωρίς τη ανωτέρω μείωση.
  - Γίνεται απολύτως σαφές ότι στην έκφραση «ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω» που προβλέπεται στο νόμο, νοείται ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 80%.
  - Διευκρινίζεται ρητώς ότι η ιδιότητα του τριτέκνου αποδεικνύεται και με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  - Διευκρινίζεται ρητώς ότι η ιδιότητα του πολυτέκνου αποδεικνύεται και με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή/και με αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
  - Προκειμένου να είναι ξεκάθαρο για όλες τις δικαιοπραξίες, διευκρινίζεται ότι στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών, προσαρτώνται αντίγραφα εκ των συνολικών σχεδίων της άδειας δόμησης τα οποία απαιτούνται και υποβάλλονται για την έγκριση δόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4030/2011, δηλαδή τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα δόμησης θεωρημένα από την αρμόδια Υ.Δ.Ο.Μ..
  - Ο έλεγχος για την επιλογή της κατηγορίας 4 ή 5 γίνεται με τα πολεοδομικά μεγέθη που προβλέπονται να κατασκευαστούν από την οικοδομική άδεια. Μετά την επιλογή της κατηγορίας, για τον υπολογισμό του προστίμου εφαρμόζονται οι συντελεστές που προκύπτουν από τη σύγκριση των αυθαιρέτων επιφανειών προς τις επιτρεπόμενες επιφάνειες από τους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα στην περιοχή του ακινήτου.
  - Διευκρινίζεται εκ νέου ότι κατά τη διαδικασία υπαγωγής ο ιδιοκτήτης καταθέτει υπεύθυνη δήλωση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός περιγράφει στην τεχνική έκθεση την αυθαίρετη κατασκευή ή την αυθαίρετη χρήση μόνον ως προς το εμβαδόν και τη χρήση. Ωστόσο γίνεται σαφές ότι σε κάθε περίπτωση (αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης) ο μηχανικός υποβάλλει αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής του κτιρίου.
  - Διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις κληρονομιάς ακινήτων με αυθαιρεσίες, όταν στο έντυπο Ε9 του αποβιώσαντος αναφέρεται η αυθαίρετη κατασκευή και ο χρόνος κατασκευής της, τότε θεωρείται ως δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή/και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης.
  - Διευκρινίζεται επίσης ρητά ότι σε περίπτωση που έχει μεταβιβαστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που έχει ρυθμιστεί με το ν. 4014/11, τη διαδικασία μετάβασης της δήλωσης στο ν. 4178/13 μπορεί να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης.
  - Διευκρινίζεται πλήρως το καθεστώς ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου των σταυλικών εγκαταστάσεων για την εκτροφή και εκμετάλλευση παραγωγικών ή και αγροτικών ζώων ανεξαρτήτως μεγέθους, ενώ ως συνοδά κτίρια προσωρινής διαμονής για τα οποία ισχύει ο περιορισμός των 35 τ.μ., θεωρούνται κτίρια που διαμένουν άτομα και όχι κτίρια που στεγάζουν σταυλικές εγκαταστάσεις.
  - Γίνεται εκ νέου σαφές ότι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης προ της 28.07.2011, μετά την υπαγωγή τους στο ν. 4178/13 εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων και δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οποιοσδήποτε φόρος και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη (όπως ύδρευσης, καθαριότητας, αποχετευτικά τέλη, κ.λ.π.). Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται. Ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης είναι η ισχύς του ν. 4178/13, δηλ. η 8.8.2013.Αντίστοιχα για τις αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με ολοκληρωμένη υπαγωγή στο ν. 4014/11, δηλ που έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου και έχουν υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα όλα τα σχέδια και δικαιολογητικά, ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης είναι η ισχύς του ν. 4014/11, δηλ. η 21.9.2011.
  - Διευκρινίζεται ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου 4178/2013 επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών με τη διαδικασία της έγγραφης ενημέρωσης της ΥΔΟΜ κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4178/13, επομένως καταργείται κάθε σχετική διάταξη της υπ’ αριθ.οικ. 9070/12-2-2013 υπουργικής απόφασης «Τροποποίηση του Τεύχους Τεχνικών Οδηγιών Εφαρμογής του ν. 4067/12 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός»
  - Στη σημερινή εγκύκλιο εφαρμογής περιλαμβάνεται για πρώτη φορά συγκεκριμένο υπόδειγμα έγγραφης ενημέρωσης της ΥΔΟΜ για τις εργασίες που επιτρέπονται σε όσα ακίνητα έχουν ενταχθεί στο νόμο 4178/2013  Πηγή: http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR

  • Δεκ 04 2013 19:37
  • από nisorvani
 6. Τσιρώνης: Αλλάζει ο νόμος για τα αυθαίρετα

  Αλλάζει ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αυτό ανέφερε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης με δημοσιογράφους.

  Ο Γιάννης Τσιρώνης αφού ξεκαθάρισε ότι η παράταση -για την τακτοποίηση- που έχει δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έως τον Φεβρουάριο του 2016 θα ισχύσει κανονικά, είπε ότι ο νόμος θα αλλάξει πιθανότητα ως προς την κατεύθυνση της καλύτερης προστασίας του πολεοδομικού σχεδιασμού.

  Ο στόχος είναι να υπάρχει καλύτερο πολεοδομικό αντιστάθμισμα για τις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο που θα κινείται ο νόμος, μια από τις σκέψεις είναι και η μείωση του συντελεστή δόμησης.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε ότι όσοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν υποβάλλει φακέλους για την τακτοποίηση δεν πρόκειται να θίγουν από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου.

  Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό (ο διαγωνισμός έχει λήξει) ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, αφού ξεκαθάρισε ότι το τίμημα που καταβλήθηκε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι εξαιρετικά χαμηλό, εξέφρασε την πρόθεση του να εξετάσει αν οι χρήσεις γης που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο της Lamda Development ανταποκρίνονται στην φέρουσα ικανότητα των υποδομών της περιοχής.

  Μάλιστα στάθηκε στο παράδειγμα των θέσεων εργασίας. Όπως είπε, πρέπει ο επενδυτής να αποδείξει ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση δεν θα έχουν ως συνέπεια το χάσιμο πολλαπλάσιων θέσεων από όμορους δήμους.

  Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των ιδιωτικοποιήσεων για τις περιπτώσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

  Πηγή: http://www.tanea.gr/...-ta-aythaireta/

  • Φεβ 26 2015 07:25
  • από Engineer
 7. Τσιρώνης για αυθαίρετα: Έρχεται νέος νόμος που θα βελτιώσει σημαντι...

  Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τα αυθαίρετα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης (ΠΑΠΕΝ) Γιάννης Τσιρώνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και στη δημοσιογράφο Τέτη Ηγουμενίδη, η οποία δημοσιεύτηκε χθες.
  Συγκεκριμένα ο κ. Τσιρώνης ανέφερε για τα αυθαίρετα ότι "Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τον νέο νόμο, με την υφιστάμενη διαδικασία να συνεχίζεται μέχρι να ψηφιστεί. Ο νέος νόμος θα βελτιώσει σημαντικά τον υπάρχοντα"

  Σε ερώτηση για το αν θα υπάρχει πάλι τακτοποίηση είπε "Σε κάποια σημεία ναι, μπορεί να έχει και τακτοποίηση, ενώ σε κάποια άλλα όχι. Σίγουρα, πάντως, θα κοιτάξουμε το συνολικό πολεοδομικό πρόβλημα, γιατί ο τελευταίος νόμος δεν το έπραττε. Πρέπει να δούμε σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη συνολική επιβάρυνση."

  Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός προτείνει "αναδόμηση της Αθήνας από το μηδέν", με στροφή των επενδυτών του real estate από τους αδόμητους στους ήδη δομημένους χώρους, με γκρέμισμα υποβαθμισμένων γειτονιών και εκ νέου κτίσιμο, με χαμηλότερο συντελεστή, μεγαλύτερο ύψος, ελεύθερους χώρους και ενεργειακή υδατική αυτοτέλεια. Επίσης ο Γιάννης Τσιρώνης εξηγεί γιατί χρειάζεται οι επενδυτές να στραφούν στις «πράσινες» επενδύσεις, ουσιαστικά ξαναχτίζοντας τις μεγάλες πόλεις με τη συνήθως άναρχη δόμηση, σημειώνοντας ότι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι αν συνεχίσουν να ψάχνουν για αδόμητους χώρους.

  Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Γιάννη Τσιρώνη έχει ως εξής:

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα σας μεταφέρω την ανησυχία που κυριαρχεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Λέγεται πως η τοποθέτηση ενός στελέχους των Οικολόγων Πρασίνων στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος νομοτελειακά θα μπλοκάρει τα πάντα από επενδύσεις, καθώς ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπείτε μας έχει συνηθίσει στην άρνηση κάθε μεγάλης επένδυσης που έχει επιχειρηθεί στη χώρα.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Από την παρουσία των Πράσινων στην κυβέρνηση μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν στις μεγάλες επενδύσεις. Αντίθετα με την ανησυχία που μεταφέρετε, θεωρούμε ότι το προηγούμενο πελατειακό καθεστώς, όπου γίνονταν κάποιες μεγάλες επενδύσεις με καθαρά πελατειακά κριτήρια, απέτρεπε τις σοβαρές επιχειρήσεις από το να επενδύσουν.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποιον τρόπο θα καταφέρετε λοιπόν να έχουμε επενδύσεις;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Με το να κωδικοποιηθούν και να εξυγιανθούν οι χωροταξικοί όροι και κυρίως οι περιβαλλοντικοί, ώστε ο επενδυτής εκ προοιμίου να γνωρίζει πού και τι μπορεί να κατασκευάσει. Αυτό για μένα αποτελεί προτεραιότητα, το είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον του κάθε ξενοδόχου να ξέρει αν εκεί που έχει οικόπεδο μπορεί να κάνει ξενοδοχείο. Ή αν κάποιος θέλει να κάνει ιχθυοκαλλιέργεια να γνωρίζει πού, ώστε αυτοί οι δύο άνθρωποι να μη βρεθούν σε σύγκρουση ο ένας με τον άλλον. Και το ίδιο ισχύει παντού, και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σήμερα με επενδύσεις και θέσεις εργασίας, σε συνθήκες κρίσης στην Ευρώπη, είναι στους τομείς των πράσινων επενδύσεων. Οι επιχειρηματίες χρειάζεται να κατανοήσουν ότι αυτή είναι η λογική για το συμφέρον τους, να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εχω παραδείγματα επιχειρηματιών που χρόνια ταλανίζονται να ξεκινήσουν μια δουλειά ενώ έχουν κάνει την επένδυση. Παρατηρείται σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο κωλυσιεργία από τη δημόσια διοίκηση που συνέχεια τους ζητάει ένα ακόμα χαρτί και άλλο... και εντέλει καταλαβαίνουμε ότι αυτή την επένδυση θα τη δώσουν σε έναν πελάτη του κράτους και όχι στον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει αυτή η κατάσταση και αυτό που λέγεται είναι ότι εσείς θα μπλοκάρετε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες εξαιτίας των απόψεων σας
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Θα συμβεί το τελείως αντίθετο.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποιον τρόπο;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ακριβώς επειδή θα δημιουργήσουμε ένα υγιές χωροταξικό και μια πολύ ξεκάθαρη και κωδικοποιημένη απαίτηση όσον αφορά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε π.χ. να ξέρει ο επιχειρηματίας ότι δεν μπορεί να κάνει άλλο ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην Αττική γιατί δεν το επιτρέπει η φέρουσα ικανότητα. Θα το ξέρουν όλοι.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Εδώ όμως τίθεται ένα άλλο ζήτημα, για να γίνει χωροταξικό παντού, σωστό και μελετημένο, θα περάσουν χρόνια...
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα. Δεν θα περάσουν πολλά χρόνια. Το αντίθετο, πολλά χρόνια περνούσαν χωρίς να γίνεται το χωροταξικό γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Θα πω ένα παράδειγμα: Αναλογιστείτε να γίνει ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχείο στην Αττική. Ξέρετε πόσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με πολύ σοβαρές επενδύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική που είναι πραγματικά οριακά, επειδή ακριβώς η Αττική είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη με χαμηλή ελκυστικότατα για τους τουρίστες; ’ρα λοιπόν μια Αττική με περισσότερο πράσινο φαίνεται φαινομενικά ότι μπλοκάρει τις επενδύσεις, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Θα γίνει πολύ πιο ελκυστική η πόλη. ’λλο παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή η Αττική είναι υπερδομημένη. Τι συμφέρει, να δομήσουμε κάτι παραπάνω ή να αναδομήσουμε αυτό που ήδη έχουμε και είναι πολύ υποβαθμισμένο; Τι συμφέρει τον κατασκευαστικό τομέα; Να γκρεμίσει υποβαθμισμένες γειτονιές εφαρμόζοντας οργανωμένα προγράμματα και να τις ξαναχτίσει, ίσως με έναν χαμηλότερο συντελεστή, αλλά μεγαλύτερο ύψος και μεγαλύτερους χώρους ανάμεσα, με ενεργειακή και υδατική αυτοτέλεια ή να ψάχνει πού θα βρει άχτιστο οικόπεδο; Στο Παρίσι δεν κτίζουν πλέον σε αδόμητο χώρο. Γιατί εκεί δεν διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες;

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχε γίνει μια πρόταση στο παρελθόν, να γκρεμιστούν πολυκατοικίες στις πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας και να μεταφερθούν οι ένοικοι τους σε νέα περιοχή που θα πολεοδομηθεί στον χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Γιατί όχι εκεί που είναι; Γιατί στο Ελληνικό; Ποια χωροταξική μελέτη, ποια μελέτη οδοποιίας σας λέει ότι αυτή τη στιγμή αντέχει η Ποσειδώνος και η Βουλιαγμένης, έτσι όπως είναι, να εξυπηρετήσει ακόμα μερικές χιλιάδες κατοίκους;

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το εξής επιχείρημα: Γιατί να γίνει ένα τεράστιο πάρκο στα νότια προάστια που δεν είναι και ό,τι χειρότερο στην Αττική και έχουν και τη θάλασσα δίπλα, και να πληρώσει γι' αυτό το πάρκο ο κάτοικος της Κυψέλης και των Αμπελοκήπων;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Θα συμφωνούσα μαζί σας αρκεί αυτό να μου το πει ένα σωστό πολεοδομικό σχέδιο, ένα σωστό Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάμε προς αναθεώρηση του Ρυθμιστικού της Αθήνας;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Το Ρυθμιστικό που είχε καταρτίσει ο κ. Πολύζος ήταν εξαίρετο και δεν προέβλεπε δόμηση σε αδόμητους χώρους. Το σχέδιο του δεν έγινε αποδεκτό, προφανώς γιατί δεν βόλευε την τότε πολιτική ηγεσία. Το υφιστάμενο μπορεί να θέλει κάποιες πινελιές. Αν δείτε σοβαρά πολεοδομικά σχέδια της Αθήνας, δεν προβλέπουν κτίσιμο αδόμητων χώρων, αλλά αντίθετα προβλέπουν το «μάζεμα» της πόλης. Η πόλη έχει ξεχειλώσει.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Ρυθμιστικό που κατατέθηκε, αν δεν κάνω λάθος, έχει προβλέψει την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κανείς δεν λέει ότι θα κάνουμε το Ελληνικό δάσος. Ούτε η μελέτη του Πολυτεχνείου το λέει αυτό. Το Ελληνικό έχει δομημένους χώρους που είναι υποαξιοποιημένοι. Θα μπορούσαν δυνητικά αυτοί οι χώροι να αξιοποιηθούν. Η μελέτη του Πολυτεχνείου, η οποία δέχθηκε μεγάλη κριτική -εμείς την έχουμε υποστηρίξει-, αξιοποιεί όλα τα κτίσματα. Μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά και μπορούν να ανακατασκευαστούν.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε καταλήξει σε τελικές αποφάσεις όσον αφορά το Ελληνικό;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Οχι, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε κατ' εξαίρεση πολεοδομήσεις.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή, θα καταργήσετε τα ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων);
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Στον βαθμό που δεν συνάδουν με το γενικό Ρυθμιστικό, πιθανότατα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν θα καταργήσουμε γενικά τη δυνατότητα να γίνονται ΕΣΧΑΔΑ. Υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και αυτές θα μας πουν. Σε ένα έργο μικρό, π.χ. 50 στρέμματα, μπορεί να μην υπάρχει θέμα, αλλά στα 6.000 στρέμματα ένα ΕΣΧΑΔΑ δημιουργεί τετελεσμένα για όλη την υπόλοιπη πόλη. Δεν μπορεί, π.χ., να κατασκευαστεί μια νέα πόλη 30.000 κατοίκων...

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε δει το σχέδιο της αξιοποίησης του Ελληνικού που έχουν καταθέσει οι επενδυτές με επικεφαλής τη Lamda;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Γιατί το έχετε δει εσείς; Το ξέρετε ότι το υπουργείο δεν έχει τη Σύμβαση; Την έχει μόνο το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Αν δεν δω τη Σύμβαση, δεν μπορώ να μιλήσω υπέρ ή κατά. Θα την ξαναζητήσω, για να τη δω. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι άμεσα ενδιαφερόμενο και πρέπει να τη γνωρίζει. Να σημειώσω πάντως ότι η υπάρχουσα οδοποιία της παραλιακής περιοχής είναι ήδη εκτός ορίων. Η περιοχή δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον κατοίκους. Έχει γίνει μια νέα πόλη, την οποία κανείς δεν είχε υπολογίσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρώτη κατοικία σε μια περιοχή που όταν έγιναν οι οδικοί άξονες δεν είχε υπολογιστεί. Έτσι άλλωστε έχει κτιστεί όλη η πόλη. Και το ίδιο έχει γίνει και με τη Λεωφόρο Μαραθώνος, δεν σχεδιάστηκε για να σηκώνει 10 οικιστικά κέντρα. Χρειάζεται η πόλη να μαζευτεί και αν πρέπει κάτι να αναβαθμίσουμε είναι τα ήδη υπάρχοντα οικιστικά συγκροτήματα και να δώσουμε χρήσεις και τουρισμού και εστίασης και ψυχαγωγίας, οι οποίες θα εξυπηρετούνται από το μετρό. Υπάρχουν στο κέντρο της πόλης αριστουργήματα, Πλατεία Βάθης, Πλατεία Αττικής. Εγώ αν ασχολιόμουνα με το real estate, εκεί θα επένδυα, σας το λέω ειλικρινά.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Τσιρώνη, έχετε σχηματίσει άποψη για το εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος από την Artume, του ομίλου Blackrock;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Θα σας απαντήσω γενικά χωρίς να αναφέρομαι στο συγκεκριμένο έργο. Δεν θα πρέπει να γίνονται έργα μεγάλα χωρίς να εξετάζεται η φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Δηλαδή το να ανοίγω ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και να κλείνουν χιλιάδες μαγαζιά δίπλα δεν θεωρώ πως είναι σωστό.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο αντίλογος είναι ότι ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και ως εκ τούτου δεν μπορείς να εμποδίσεις κανένα να κάνει κάτι μεγαλύτερο εφόσον είναι νόμιμο.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Θα σας απαντήσω το εξής: Μπορείτε να μου αποδείξετε ότι συνολικά από τέτοια έργα αυξάνεται η κατανάλωση;

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και βούληση για να γίνουν όσα λέτε. Έχουν γίνει κάποιες απόπειρες, π.χ. στο Μεταξουργείο, ωστόσο η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική, πώς να πάει κάποιος να κατοικήσει εκεί.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αυτή είναι η δουλειά του πολεοδόμου. Ωστόσο, να προσθέσω ότι για να έχουμε επενδυτές και υψηλής απόδοσης επενδύσεις δεν πρέπει ο αδόμητος χώρος να διατεθεί τζάμπα.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εννοείτε με αυτό;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Πόσο αγοράζει ο επιχειρηματίας στο Ελληνικό το στρέμμα και πόσο το αγοράζει ο απλός πολίτης. Αν αγοράσει ο επιχειρηματίας π.χ. με 800 ευρώ το στρέμμα πάλι καλά, αν όμως το πάρει με 70 ευρώ, αυτός είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι ο επενδυτής στο Ελληνικό θα πάρει έναν χώρο τεράστιο που χρειάζεται πολλές υποδομές, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει, με 2,1 δισ. ευρώ, και ο σκοπός του είναι να κατασκευάσει σειρά από χρήσεις και άρα δεν μπορεί να είναι το ίδιο με κάποιον που αγοράζει ένα μικρό οικόπεδο για να φτιάξει ένα σπίτι.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ας αγοράσει λοιπόν ένα μέρος του για να κατασκευάσει αυτά που θέλει και να μείνει ο υπόλοιπος χώρος ελεύθερος. Θέλω να τονίσω πάντως ότι εμείς είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των επενδύσεων και θα πρέπει να σας πω ότι οι ανακατασκευές και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις μπορεί να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα στους επενδυτές.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Μου περιγράφετε ένα παραγωγικό μοντέλο. Ποιος είναι ο οδικός σας χάρτης;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αυτό που σας είπα από την αρχή, σωστή χωροθέτηση, να καταλήξουμε πώς θέλουμε να μαζευτεί η πόλη, ένα καλό Ρυθμιστικό, να δούμε πού θέλουμε να παρέμβουμε και με ποιες προτεραιότητες. Σίγουρα οι υποβαθμισμένες περιοχές με πολύ παλιά κτήρια θα είναι ο πρώτος μας στόχος.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ένσταση που επιδέχεται αυτό που διατυπώνετε είναι ότι συνήθως ο σχεδιασμός στην Ελλάδα χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο και αυτή τη στιγμή καιγόμαστε έχοντας 1,5 εκατ. ανέργους.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ναι, από την άλλη πλευρά, όμως, το να κτίζουμε τον αδόμητο χώρο που έχει απομείνει είναι το εύκολο, αλλά έτσι δεν θα έχουμε ποτέ μια πόλη που θα θέλει να επισκεφτεί και να μείνει κάποιες μέρες ο τουρίστας.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τις δομές που έχει η δημόσια διοίκηση και τις γνωρίζετε τώρα από μέσα, είστε αισιόδοξος ότι μπορείτε να κάνετε αυτά που λέτε γρήγορα;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Το προσωπικό είναι εξαίρετο. Το πρόβλημα είναι ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις για τη Μητροπολιτική Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι τραγικά υποστελεχωμένες.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιθανότατα και κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν μια τάξη, αλλά τους κατάπιε το σύστημα.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Εμείς είμαστε άλλο σύστημα...

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα πάτε σε αναθεώρηση του χωροταξικού για τον τουρισμό;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν έχω ακόμα ασχοληθεί με το θέμα.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάμε στο Κτηματολόγιο. Το πρώτο ζήτημα είναι πως δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του. Ταυτόχρονα έχουμε μια μοιρασμένη διοίκηση, με τη μια πλευρά να προτείνει την ακύρωση και επαναπροκήρυξη των 22 από τους 28 διαγωνισμούς για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας και την άλλη να μην το κάνει αποδεκτό, θεωρώντας ότι μπορεί με διαπραγματεύσεις να πετύχει μεγαλύτερες εκπτώσεις.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν είμαι ακόμα σε θέση να πω στη διοίκηση, προχώρα με αυτούς τους διαγωνισμούς και μην τους επαναπροκηρύξεις. Η πρώτη αίσθησή μου είναι αυτή, χωρίς να έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Η διοίκηση έχει δίκιο στο ότι οι προσφορές δεν είναι επαρκείς και επειδή παράλληλα δεν υπάρχουν και τα αναγκαία κεφάλαια, χρειάζεται να γίνει η μέγιστη δυνατή οικονομία. Αν υπάρχει λοιπόν έκπτωση της τάξεως του 2%, είναι προφανές ότι πρέπει να πάμε σε επαναπροκήρυξη. Αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η χρηματοδότηση. Πώς να δεσμευτούμε με αναδόχους αν δεν έχουμε τα χρήματα.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τι θα κάνετε με αυτό;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Υπάρχει μια διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για τα 114 εκατ. ευρώ που ήταννα μεταφερθούν από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ Ηλ. Λιακόπουλος δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια. Αρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει, γιατί αν δεν τα έχουμε, θα σχηματιστεί μια τελείως διαφορετική εικόνα. Μπορεί να προκηρύξουμε τους μισούς διαγωνισμούς, να πάμε πιο σιγά. Υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, τα κονδύλια της ΕΚΧΑ, το αποθεματικό της, το οποίο είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Διορθώστε αν κάνω λάθος, αλλά αυτά προορίζονται για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και έχουν αναδόχους.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ναι, αλλά προέρχονται από πυκνοκατοικημένες περιοχές και ως εκ τούτου ενδεχομένως να μπορεί ένα μέρος τους να διατεθεί και για ης υπόλοιπες κτηματογραφήσεις που είναι σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, αυτά τα κεφάλαια είναι δεσμευμένα, τα έχουν συμπεριλάβει στο πλεόνασμα που υπολογίστηκε για το 2014 και αυτό σημαίνει ότι το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Και επιπλέον, ενώ στον προϋπολογισμό της ΕΚΧΑ είχαν υπολογιστεί 130 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 μπήκαν μόνον 30 εκατ. ευρώ. Το Κτηματολόγιο ήρθε στην αρμοδιότητά μου πριν τρεις μέρες και σαφώς αποτελεί προτεραιότητά μου.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυβέρνησή σας δείχνει να απορρίπτει τον θεσμό των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα γίνουν τα έργα που είναι αναγκαία για τη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και αν δεν πάμε στη λογική των 4 μεγάλων μονάδων στην Αττική;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τον θεσμό των ΣΔΙΤ. Εμείς ως υπουργείο δεν λέμε ότι δεν θέλουμε κανένα ΣΔΠ. Είναι προφανές ότι κάποια έργα θα γίνουν από ιδιώτες και κάποια άλλα από το Δημόσιο. Σε κάποια μπορεί να συμμετέχουν και οι δύο. Ο τρόπος που γίνονται οι συμβάσεις θα πρέπει να επανεξεταστεί, γιατί κάποιες συμβάσεις είναι λεοντείες. Ίσως αυτή είναι μια κριτική που γίνεται στα έργα όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι. Έχουμε δώσει πάρα πολλά λεφτά ως ιδιώτες για τους δρόμους, πληρώνουμε διόδια, χωρίς να έχουμε δει το αποτέλεσμα. Αυτή η κατάσταση να γίνονται έργα στα οποία τελικά ο επενδυτής κάπως το φέρνει από δω και από κει και εν τέλει δεν βάζει δεκάρα, αλλά έχει οφέλη, δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Η Ελλάδα πήγε στα βράχια από τέτοιες πρακτικές. Έχουμε χρυσοπληρώσει και έργα που δεν είναι καθόλου επωφελή.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Για να ξαναγυρίσουμε στα απορρίμματα, με ποιον τρόπο θα ευνοήσετε την ανακύκλωση, όπως είναι αναγκαίο;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Να σημειώσω το εξής: Τα χρήματα που έχει δώσει ο πολίτης μέσω των ανταποδοτικών τελών για την ανακύκλωση είναι πολλά, όμως δεν έχουν αποδώσει τα δέοντα. Είμαστε σε φάση πολύ σοβαρής διερεύνησης του θέματος και δεσμευόμαστε να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμά της. Θέλουμε να διαπιστώσουμε πού είναι οι ευθύνες, στους δημάρχους ή στις εταιρείες.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυθαίρετα: τι μέλλει γενέσθαι, κ. Τσιρώνη;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τον νέο νόμο, με την υφιστάμενη διαδικασία να συνεχίζεται μέχρι να ψηφιστεί. Ο νέος νόμος θα βελτιώσει σημαντικά τον υπάρχοντα.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα έχουμε και πάλι τακτοποίηση;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Σε κάποια σημεία ναι, μπορεί να έχει και τακτοποίηση, ενώ σε κάποια άλλα όχι. Σίγουρα, πάντως, θα κοιτάξουμε το συνολικό πολεοδομικό πρόβλημα, γιατί ο τελευταίος νόμος δεν το έπραττε. Πρέπει να δούμε σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη συνολική επιβάρυνση.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο;
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Χρειάζεται πολύ γρήγορα να δούμε τους χώρους στο αστικό και μη αστικό περιβάλλον που μπορεί να αξιοποιηθούν χωρίς βεβαίως να πειράξουμε τις προστατευόμενες περιοχές. Υπάρχουν εξαιρετικά μοντέλα συνεταιριστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, που μηδενίζουν κυριολεκτικά τις δαπάνες ενέργειας για χιλιάδες κατοίκους και σε αυτά τα μοντέλα θα σταθούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σταθούμε στα μεγάλα φαραωνικά έργα. Θα εξετάσουμε και τη γεωθερμία, η οποία παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον."

  Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=14846

  • Μάρ 13 2015 08:59
  • από Engineer
 8. Τροπολογία του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη για ειδικέ...

  Νομοθετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης προκειμένου να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους πληττόμενους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

  Ειδικότερα, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι για ακίνητα που βρίσκονται στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης το σύνολο του ποσού του ειδικού προστίμου του νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα, σε σχέση με το 50% που ισχύει για ολόκληρη τη χώρα, μπορεί να συμψηφίζεται με αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την στατική επάρκεια των κατασκευών αυτών.

  Επιπλέον με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία δίνεται παράταση δύο μηνών για ακίνητα που βρίσκονται στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε όλες τις προθεσμίες του νόμου 4178/2013 που λήγουν τον Φεβρουάριο. Τέλος παρατείνεται για δύο μήνες σε ακίνητα αυτών των περιοχών η προθεσμία μεταφοράς στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 των δηλώσεων του νόμου 4014/2011 οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονται ακόμη σε αρχική υποβολή με πληρωμένο μόνο το σχετικό παράβολο.

  Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:

  «Δίνουμε παράταση στις προθεσμίες του νόμου των αυθαιρέτων για τα ακίνητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Το πιο σημαντιικό είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που εντάσσονται στο νόμο των αυθαιρέτων να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το πρόστιμο για να ενισχύσουν στατικά τα ακίνητά τους. Είναι μία ρύθμιση που φέρνουμε, ειδικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η περιοχή χτυπήθηκε από σεισμούς και χρειάζεται την αρωγή του κράτους. Προσπαθούμε για το καλύτερο, με έμφαση στην ασφάλεια των κατασκευών.»

  Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:

  Ειδικές ρυθμίσεις εφαρμογής του Ν.4178/2013 για το Δήμο Κεφαλονιάς και το Δήμο Ιθάκης.

  Για ακίνητα που βρίσκονται στον Δήμο Κεφαλονιάς και στο Δήμο Ιθάκης:

  Α. Παρατείνονται όλες οι σχετικές προθεσμίες που προβλέπονται στο κεφάλαιο Α’ του Ν.4178/2013 (Α 174) και λήγουν το Φεβρουάριο του 2014 για δύο μήνες.

  Β. Παρατείνεται η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 για δύο μήνες.

  Γ. Συμψηφίζονται τα ποσά που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4178/2013 για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την για την στατική επάρκεια των κατασκευών αυτών με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

  Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη, θεσπίζονται διευκολύνσεις για την υπαγωγή και την πληρωμή δόσεων στις διατάξεις του νόμου 4178/2013, για λόγους που άπτονται στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο Κεφαλονιάς και στο Δήμο Ιθάκης λόγω σεισμού και απαιτούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Περαιτέρω, προς ενίσχυση του κρατικού ρόλου προστασίας της δημόσιας ασφάλειας προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού όλου του ποσού του προστίμου κατά τις διατάξεις του νόμου 4178/2013 για εργασίες και μελέτες στατικής ενίσχυσης και επάρκειας των κατασκευών.

  Ειδικότερα:

  • Mε την παράγραφο Α προβλέπεται ότι παρατείνονται όλες οι σχετικές προθεσμίες που προβλέπονται στο κεφάλαιο Α’ του Ν.4178/2013 και λήγουν εντός του μηνός Φεβρουαρίου για δύο μήνες. ( 102 δόσεις, μεταφορά δηλώσεων, υποβολή στοιχείων).
  • Με την παράγραφο Β, προς άρση τυχόν δυσερμηνειών, προβλέπεται ειδικά ότι παρατείνεται και η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 για δύο μήνες.
  • Με την παράγραφο Γ, για λόγους δημόσιας ασφάλειας και κρατικής αρωγής, θεσπίζεται εξαιρετικά συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4178/2013 για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την για την στατική επάρκεια των κατασκευών αυτών με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.4178/2013. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.
  Πηγή: http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR

  • Φεβ 03 2014 17:29
  • από Engineer
 9. Τροπολογία για τα αμετακλήτως κατεδαφιστέα αυθαίρετα και τις εξαιρέ...

  Τροπολογία με την οποία διευκρινίζεται πως τα κτίσματα που έχουν κριθεί αμετάκλητα ως κατεδαφιστέα δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα κτίσματα για τα οποία δεν έχει εκδοθεί πράξη υπαγωγής -με υπολογισμό προστίμου και τυχόν κανονισμό των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν- και δεν έχει καταβληθεί το σχετικό παράβολο μέχρι σήμερα, δεν πρόκειται να υπαχθούν σε καμία περίπτωση στον σχετικό νόμο.

  Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ. Έτσι, για τα κτίσματα τα οποία έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο ή βρίσκονται σε διαδικασία «τακτοποίησης», δεν αναιρούνται οι διοικητικές πράξεις.

  Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζουν ότι η τροπολογία αφορά μόνο ακίνητα σε όσες περιοχές μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν.4178/2013 και σε καμία περίπτωση σε περιοχές που δεν προβλέπεται καμία είδους τακτοποίηση, όπως σε δάση αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

  Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σημειώνεται ότι η προτεινόμενη διάταξη κατατέθηκε για λόγους εναρμόνισης των διατάξεων του Ν.4178/2013 με το σχετικό άρθρο 20 του Συντάγματος.

  Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113382885

  • Νοέ 08 2014 21:42
  • από Engineer
 10. Τροπολογία για παράταση προθεσμίας αυθαιρέτων, οριστικού μητρώου εν...

  Με 25 τροπολογίες στη συσκευασία της 1 ξαναχτύπησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς κάνοντας το δασοκτόνο σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί το Σάββατο, φάρμακο για πάσα νόσο!

  Από τις κύριες τροπολογίες που κατέθεσε αυτή για τα αυθαίρετα όπου καταργείται η καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ημερομηνία που με νόμο είχε προσδιορισθεί για τις 8 Φεβρουαρίου του 2015. Πλέον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κάθε είδους θα έχουν την ευκαιρία να το τακτοποιήσουν όποτε βολεύονται!

  Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ ανάλογα με τι διάθεση θα ξυπνήσουν ένα ωραίο πρωί, μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Δηλαδή, ξύπνησαν στραβά…ορίζουν την ημερομηνία για το τέλος του 2016, ξύπνησαν με κεφάκια…την ορίζουν για το τέλος του 2024!

  Όσον αφορά στα δάση, τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις θα ξεπατώνονται πλέον και για την εκτέλεση έργων που έχουν να κάνουν με ηλεκτρικά δίκτυα!

  Κατά τα άλλα η «μεταλλαγμένη» τροπολογία που περιέχει αλλαγές σε νόμους που ίδιοι ψήφισαν, τακτοποιεί και διάφορα άλλα ζητήματα στην πλειοψηφία τους φωτογραφικά τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε φυλλομετρώντας την εδώ: http://www.topontiki...ξεις_εισφορ.pdf

  Ενεργειακοί Επιθεωρητές

  Παράταση για 6 μήνες προτείνει η τροπολογία για την κατάρτηση του οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών ως της 30/06/2015.

  Πηγή: http://topontiki.gr/article/90568

  Στο ΦΕΚ 3534/Β/30-12-2014 δημοσιεύθηκε η παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα.

  [attachment=16119:ΦΕΚ 3534-30-12-2014 Παράταση Προθεσμίας ως 08-02-2016.pdf]

  • Ιαν 07 2015 14:20
  • από Engineer
 11. Τροπολογία για αναστολή κατεδαφίσεων και προστίμων για αυθαίρετα

  Την αναστολή -μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών- εκτέλεσης και είσπραξης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης – απομάκρυνσης και επιβολής αποζημίωσης καθώς και της ισχύος τυχόν επιβληθέντων προστίμων και διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν επί εκτάσεων για τις οποίες δεν έχει περατωθεί η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, ζητούν με τροπολογία τους τρεις βουλευτές. Πρόκειται για τους «γαλάζιους» Γ. Βλάχο και Αθ. Μπούρα, καθώς και τον ανεξάρτητο Β. Οικονόμου, οι οποίοι εκλέγονται στην Περιφέρεια Αττικής.

  Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα, που ορίστηκε να ψηφιστεί το Σάββατο (!) 20 Δεκεμβρίου 2014.

  Οι τρεις βουλευτές αιτιολογούν την τροπολογία τους υποστηρίζοντας ότι «έχει ως σκοπό τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για τους διοικούμενους και τη διατήρηση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την Διοίκηση».

  Και αυτό καθώς θεωρούν ότι έτσι θα καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση της παραγράφου 5 του άρθρου 114 του Ν.1892/1990 περί έκδοσης πρωτοκόλλων ειδικής αποζημίωσης, η οποία αποτελούσε την βάση του Ν. 3208/2003 (άρθρο 21 παρ. 15) περί αναστολής της βεβαίωσης εκτέλεσης και είσπραξης των πρωτοκόλλων αυτών.

  Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=660139

  • Δεκ 18 2014 09:34
  • από Engineer
 12. Τρίμηνη παράταση για τα αυθαίρετα φαίνεται να σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

  Έως τον ερχόμενο Μάιο έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να δηλώσουν τα ακίνητα τους με τον ισχύοντα νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Μετά θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, ο οποίος θα δίνει περιθώριο δυο ετών στους ιδιοκτήτες για ένταξη στη ρύθμιση.

  Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου έληγε η παράταση που είχε ήδη δοθεί για τον ισχύοντα νόμο. Τώρα η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 8η Μαΐου 2017.

  Αυτό έγινε την Δευτέρα γνωστό από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος που σημείωναν ότι θα διατηρηθεί η φιλοσοφία του ισχύοντα νόμου ο όποιος όμως θα απλοποιηθεί ( θα έχει λιγότερη γραφειοκρατία από το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη διαβούλευση) και θα συμπεριλάβει πολλά από τα χιλιάδες σχόλια που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση για τακτοποίηση αυθαιρέτων περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

  Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.

  Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο η κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη λειτουργία του νέου θεσμού.

  Πηγή: http://www.tanea.gr/...-ta-aythaireta/

  • Ιαν 16 2017 16:22
  • από Engineer
 13. Τρίζει η εισπρακτική επιχείρηση αυθαιρέτων

  Η εισπρακτική επιχείρηση προστίμων αυθαιρέτων άνω των 2,4 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εισπραχτεί από το δημόσιο ταμείο 1,2 δισ. ευρώ και θα πρέπει να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κινδυνεύει να ματαιωθεί στην περίπτωση που εκδοθεί ακυρωτική απόφαση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίκασε σχετικές προσφυγές και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να εκδώσει οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα, ή μη, του νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (ν. 4178/2013).

  Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, που τέθηκε σε ισχύ ο τελευταίος, τρίτος κατά σειρά την τελευταία πενταετία, νόμος νομιμοποίησης αυθαιρέτων, στο ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων έχουν καταγραφεί περίπου 41.000.000 τετραγωνικά μέτρα αυθαίρετων κατασκευών, εκ των οποίων περίπου σε ποσοστό 75% έχουν υλοποιηθεί σε εντός σχεδίου περιοχές.

  Δηλαδή αφορούν κατά κύριο λόγο πολεοδομικές υπερβάσεις σε οικοδομές με νόμιμες οικοδομικές άδειες και σε ποσοστό 30% «καθαρόαιμα» εκτός σχεδίου αυθαίρετα, ενώ οι δηλώσεις ανέρχονται συνολικά σε περίπου 700.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς, σε συνέδριο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στο Ναύπλιο.

  Ηλεκτρονικές άδειες

  Στο ίδιο συνέδριο, με θέμα «Περιβάλλον - Δημόσιες Συμβάσεις: Νεότερες εξελίξεις - Προβληματισμοί», ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε ότι αρχίζει πιλοτικά από σήμερα σε έξι πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Κόρινθος, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή) και από τις 2 Ιανουαρίου 2015 σε όλη τη χώρα ο νέος ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών. Παράλληλα, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο αρχίζει η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

  Τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα έγκρισης και ελέγχου της δόμησης, όπως έγραψε η «Ε» το Σάββατο, αναμένεται να φέρουν στο φως μια νέα, κρυμμένη μέχρι τώρα, γενιά αυθαιρέτων, από μικρές αδήλωτες πολεοδομικές παραβάσεις σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα μέχρι κραυγαλέες υπερβάσεις σε μεγάλα κτήρια.

  Χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε λήγει η ισχύς του νόμου 4178/2013, για να νομιμοποιήσουν τις υπερβάσεις τους, θα βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με νέες ποινές και πρόστιμα αυθαιρέτων. Το ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι η εν εξελίξει είναι η τελευταία επιχείρηση καταγραφής και νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ενώ το ΣτΕ κατηγορηματικά αποκλείει νέο κύκλο νομιμοποιήσεων.

  Στη... φάκα της νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, που θα λειτουργεί ενιαία στα υπουργεία ΠΕΚΑ, Οικονομικών και στο Κτηματολόγιο, θα πιαστούν κατά προτεραιότητα οι ιδιοκτήτες που θα χτίζουν νέες οικοδομές ή θα μεταβιβάζουν και θα ενοικιάζουν ακίνητα και θα πρέπει να δηλώνουν την πραγματική τους κατάσταση, μέσω ιδιώτη μηχανικού, υποχρεωτικά στα νέα ψηφιακά συστήματα.

  Δίκτυο «Natura 2000»

  Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης προανήγγειλε νέο πλαίσιο αξιοποίησης των περιοχών «Natura 2000» της χώρας, με κατεύθυνση την «αξιοποίησή» τους ώστε να αντλούνται έσοδα υπέρ των κρατικών ταμείων και να αναπτύσσονται δραστηριότητες -τις οποίες δεν περιέγραψε αναλυτικά- που θα προσφέρουν κύκλο εργασιών και θέσεις απασχόλησης.

  «Σε επίπεδο Ε.Ε. έχουμε 27.000 προστατευόμενες περιοχές "Natura 2000" ή άλλες. Αυτές οι περιοχές συνεισφέρουν επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. και κάθε χρόνο συνεισφέρουν στις οικονομίες των κρατών-μελών πάνω από 65 εκατομμύρια έσοδα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Μην αναρωτηθείτε ποια είναι τα αντίστοιχα μεγέθη στη χώρα μας. Είναι απολύτως απογοητευτικά», προαναγγέλλοντας «αλλαγή της νομοθεσίας πολύ σύντομα», με «ένα νέο αντικείμενο νομικών και δικαστικών ερμηνειών».

  Ο κ. Μανιάτης έκανε επίσης γνωστό ότι το όφελος από την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων φθάνει τα 85 εκατ. ευρώ, καθώς αντί για 22.500 περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που εκκρεμούσαν μέχρι το 2009-10, σήμερα έχουμε μόλις 2.500.

  Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ράικος, πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, αναφέρθηκε στο συνέδριο στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας κατά την τρέχουσα περίοδο και στον κομβικής σημασίας ρόλο της Αρχής αναφορικά με τη λειτουργία του συνολικού πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 20% των δαπανών της χώρας μας.

  Προληπτική επέμβαση

  Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις γνωμοδοτικές, ελεγκτικές και συντονιστικές αρμοδιότητες τις Αρχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «δίνουμε προτεραιότητα στην προληπτική επέμβαση της Αρχής και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις αν προηγουμένως δεν παρέχουμε συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες». Τέλος, επισήμανε την πρωτοβουλία της Αρχής για την ίδρυση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου Ανεξάρτητων Αρχών δημόσιων συμβάσεων και τα προφανή οφέλη της χώρας μας από αυτό.

  Ο Νίκος Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σχέδιο δράσης για τα ελληνικά δικαστήρια σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Καταλήγοντας, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις δημόσιες συμβάσεις, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «Minimum consensus» για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης.

  Το δίκαιο των δημόσιων συμβάσεων ως σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της αγοράς, με γνώμονα την αρχή προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, καθώς επίσης και την αρχή του υγιούς ανταγωνισμού, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Μιχαήλ Απέσσος, προεδρεύων αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

  Τέλος, στη συνεδρίαση, υπό την προεδρεία του Κωνσταντίνου Μενουδάκου, επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στη γενικότερη προβληματική της ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών κριτηρίων στην ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ειδικότερα επικεντρώθηκε στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις «πράσινες δημόσιες συμβάσεις».

  Κατά την εισήγησή της η Ελένη Ελευθεριώτου, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρθηκε στις ιδιόμορφες δημόσιες συμβάσεις στη γεωργία και το περιβάλλον, σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαίου.

  * «Πράσινο» ΣτΕ για μπουλντόζες στις παραλίες

  Την υποχρεωτική κατεδάφιση των αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί «εν μέρει ή εν όλω εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας» διατάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, το δικαστήριο καθορίζει και τον τρόπο οριοθέτησης του αιγιαλού, που δεν γίνεται, όπως επισημαίνεται, με νόμους και υπουργικές αποφάσεις αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα.

  Στη δικαστική απόφαση τονίζεται ότι «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων», ενώ η διαδικασία καθορισμού των ορίων του που προβλέπεται στο νόμο «δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».

  Αναφερόμενοι στις διατάξεις για τις αυθαίρετες κατασκευές, οι δικαστές τονίζουν ότι «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».

  Διευκρινίζουν δε ότι αυθαίρετα μέσα στη θάλασσα είναι οι εξέδρες που στήνονται από ξύλα και με βάσεις από μπετόν και πάνω τους λειτουργούν, κατά κανόνα, εστιατόρια, ουζάδικα, καφετέριες κ.ά.

  Η απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ εκδόθηκε με αφορμή πρωτόκολλο κατεδάφισης που εκδόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων για αυθαίρετο κτίσμα σε αιγιαλό στη Σέριφο.

  Πηγή: http://www.enet.gr/?.../2014&id=451849

  • Οκτ 13 2014 17:11
  • από Engineer
 14. Το τραγούδι για τα αυθαίρετα: "Ακριβό μου αυθαίρετο"

  Όταν η φαιδρή εργασιακή μας πραγματικότητα, συνδυάζεται με την έμπνευση και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες συναδέλφων προκύπτουν τραγούδια ακόμα και για τα αυθαίρετα.

  Δείτε και ακούστε το τραγούδι των αυθαιρέτων:  Οι στίχοι για να τραγουδάτε και εσείς παράλληλα:

  Ακριβό μου αυθαίρετο στο χωριουδάκι
  που περνάς από τον αιγιαλό, ξυστά
  πλαγιά όρια και κάλυψη στα'χω πειράξει
  και βγήκα στου γειτονά

  Μια σοφίτα παράνομη, μια αποθηκούλα
  εχτισά ο κακόμοιρος ε, και
  για ένα σταύλο που βρέθηκε πάνω στο ρέμα
  ο υπαλληλός είπε ναι

  Θα μου πάρουν το σπίτι, τ'ακούς, ποιο ΥΠΕΚΑ τσαμπουνάς
  μου΄παν άλλαξα χρήση στο χαμόσπιτό της γιαγιάς
  Εργολάβε αλήτη που αυθαίρετα χύμα σκορπάς
  μου γκρεμίζουν το σπίτι τ'ακούς φυλακή θα με πας

  Στο παράνομο υπόγειο θα ξαγρυπνήσω
  στις μπουλντόζες απέναντι, σκοπιά
  σ'ενα οικόπεδο απρόσωπο μου'ρθε να χτίσω
  χίλια τετραγωνικά

  Όλοι οι ημιυπαίθριοι 500άρι
  μέσα και όλα τα στέγαστρα, γαμώ
  Αχ δεν μ'άκουγε η κόρη μου όταν της είπα,
  παντρέψου μηχανικό

  Θα μου πάρουν το σπίτι, τ'ακούς, ποιο ΥΠΕΚΑ τσαμπουνάς
  μου΄παν άλλαξα χρήση στο χαμόσπιτό της γιαγιάς
  Εργολάβε αλήτη που αυθαίρετα χύμα σκορπάς
  μου γκρεμίζουν το σπίτι τ'ακούς φυλακή θα με πας

  • Μάρ 29 2014 15:53
  • από Engineer
 15. Το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον και τα αυθαίρετα

  Η υποβολή, ο έλεγχος και η έκδοση των διοικητικών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ο νόμος ορίζει ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος καθορίζονται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και των δικαιολογητικών, το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται αντίστοιχα στους πολίτες αλλά και προς τις δημόσιες αρχές.

  Ωστόσο ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την περιοχή, την θέση, την χρήση, το μέγεθος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου.

  Προέγκριση οικοδομικής άδειας εκδίδεται αποκλειστικά από την υπηρεσία δόμησης. Η διαδικασία προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας είναι προαιρετική, πλην των παρακάτω περιπτώσεων που είναι υποχρεωτική:

  α) Σε νεοαναγειρόμενα κτίρια με επιφάνεια που προσμετράται στη δόμηση μεγαλύτερη των 3.000 τ.μ. και προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια με συνολική επιφάνεια στη δόμηση μεγαλύτερη των 3.000 τ.μ..
  β) Όπου από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται η έκδοση οικοδομικής αδείας από άλλες υπηρεσίες πλην της Υ.ΔΟΜ., η προέγκριση δόμησης είναι υποχρεωτική και χορηγείται από την οικεία Υ.ΔΟΜ. Η οικοδομική άδεια στις ως άνω περιπτώσεις θα χορηγείται από την κατά περίπτωση αρμόδια άλλη υπηρεσία.
  γ) Για την κατασκευή μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων, έργων ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και οικιστικής σημασίας ή έργων που άπτονται ειδικού ελέγχου ως προς τους όρους δόμησης, όπως και στις περιπτώσεις κτιρίων επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ., η προέγκριση είναι υποχρεωτική.

  Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος

  Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος που θα ελέγχεται από το ΥΠΕΝ και θα έχει διευθύνσεις σε κάθε Περιφέρεια, με σκοπό την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο και την λήψη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα επιφορτιστεί, με την ευθύνη λειτουργίας της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης μέσω της εποπτείας της «Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων», την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και την εφαρμογή δράσεων «Περιβαλλοντικής και Πολεοδομικής Εξισορρόπησης σε περιοχές Αυξημένης Επιβάρυνσης Συντελεστή από το Πράσινο Ταμείο. Στη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης θα στηριχθεί και η νομιμοποίηση των μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων.

  Έκπτωση έως 20% για όσους δηλώσουν τα ακίνητα έως τις 9 Δεκεμβρίου 2017

  To υπουργείο επιχειρεί να δελεάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων προσφέροντας έκπτωση έως 20% στο ειδικό πρόστιμο για όσους ενταχθούν εγκαίρως στο νόμο αλλά και αντίστοιχες αυξήσεις για τους αργοπορημένους. Η μείωση 20% ισχύει για εκείνους που θα δηλώσουν το ακίνητό τους, έως της 8 Δεκεμβρίου 2017. Το πρόστιμο θα είναι κατά 10% μειωμένο, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ενταχθεί στο νόμο από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιουνίου του 2018. Από την περίοδο αυτή και μετά δηλαδή από της 9 Ιουνίου έως και της 8 Δεκεμβρίου 2018 τα πρόστιμα θα επιβαρύνονται με αύξηση 10% και 20% αντίστοιχα για όσους προσέλθουν στο νόμο μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2018. Οι μειώσεις στα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν έως και το 60% στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  -εφόσον εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3, η έκπτωση φτάνει το 60%,
  -50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2
  -30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1
  -50% σε όσα κτίσματα ολοκληρωθούν οι εργασίες προσαρμογής σε αυθαίρετα που παραβίασαν τις αρχές του πολιτιστικού περιβάλλοντος ή αφορούν διατηρητέα κτίσματα.

  Μείωση επίσης από 30% έως 50% θα ισχύσει και για κτίσματα που προχώρησαν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Στην περίπτωση αυτή 50% θα είναι τα μειωμένα πρόστιμα για υπερβάσεις έως 250 τ.μ σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας και έως 500 τ.μ για άλλες χρήσεις. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έκπτωση θα είναι 30%.

  Παράβολα

  Σε ότι αφορά το παράβολο το ύψος του θα διατηρηθεί στα 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση μέχρι 100 τ.μ., στα 500 ευρώ από 100 τ.μ. μέχρι 500 τ.μ. Στο ποσό των 1.000 ευρώ για άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ., στα 4.000 ευρώ για άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ. και στα 10.000 ευρώ για κτίριο ή χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.

  Πως θα κατανεμηθούν τα πρόστιμα για ειδικές ομάδες πληθυσμού

  -Το 15% του προστίμου θα καταβάλλουν, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

  -Το 20% του προστίμου θα καταβάλλουν επίσης παλιννοστούντες ομογενείς. Ειδικά για τους κατοίκους της Θράκης, και για τα ακίνητά τους που έχουν ελλείψεις στους τίτλους ιδιοκτησίας, τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

  -Πολύτεκνοι, με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλουν επίσης ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Επίσης πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι άνω των 80 τ.μ, καταβάλουν ποσοστό 50% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

  -Το 30% καταβάλλουν τρίτεκνοι για την κύρια κατοικίας τους, με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

  -Μακροχρόνια άνεργοι για αυθαιρεσίες σε κύρια κατοικία καταβάλουν ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Προβλέπεται επίσης ότι κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.

  -Άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καταβάλουν ποσοστό 20% του προστίμου. Και για αυτούς ισχύει η αναστολή καταβολής δόσεων για τα δύο πρώτα χρόνια, από την υποβολή της δήλωσης.

  Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, που προϋφίστανται της 1/1/1983, καταβάλλεται ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για αυθαιρεσίες από 1.1.1983 έως 1.1.1993, καταβάλλεται ποσοστό 60% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1993 έως 31.12.2003, καταβάλλεται ποσοστό 80 % του ενιαίου ειδικού προστίμου.

  Στατικός έλεγχος

  Μελέτη στατικής επάρκειας, πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή και προσκομίζεται εντός προθεσμίας 3 ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ4, Σ3 και 5 ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2. Για τα κτίρια που έχουν ήδη υπαχθεί στο Ν. 4178/2013, η υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης, εφ’ όσον απαιτείται, θα γίνεται κατά την σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου. Δεν απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας, αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  - Μετατροπή ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό.

  - Διαμερισμάτωση ή αλλαγή διαρρύθμισης χώρου, που δεν επιφέρει αύξηση μόνιμου Φορτίου πάνω από 10% στην επιφάνεια που έχει συντελεστεί η παρέμβαση.

  - Πατάρια ισογείου που είναι στατικά ανεξάρτητα από τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Πατάρια υπερκείμενων ορόφων όταν το συνολικό ίδιο βάρος δεν επιφέρει αύξηση του μόνιμου φορτίου της υποκείμενης πλάκας πάνω από 15%.

  - Πρόβολοι με προσαύξηση μέχρι 30% του εμβαδού τους και μέχρι 25% του πλάτους τους.

  - Κατασκευή στο δώμα κτιρίων μέχρι το 20% της επιφάνειας αυτού.

  - Υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφανείας έως αυτής του ισογείου, κατασκευασμένοι με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

  - Αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιείται η κατηγορία σπουδαιότητας και η οποία δεν επιφέρει αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από 30% του μόνιμου φορτίου πριν την παρέμβαση.

  - Μετατροπή πυλωτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

  - Υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν και είναι κατασκευασμένα με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

  - Σοφίτες υπό προϋποθέσεις

  Η τεχνική έκθεση του μηχανικού (έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικών γειώσεων κ.α) υποβάλλεται εντός προθεσμίας 5 ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου:

  https://docs.google....u-afthereta.pdf

  [attachment=26916:ΣΝ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.doc]

  Πηγή:

  • Ιούν 08 2017 22:08
  • από Engineer
 16. Το ΣτΕ είπε «ναι» στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων στη λιμνοθάλασσα τ...

  Το ΣτΕ απέρριψε όλα τα επιχειρήματα των αυθαιρετούχων που έχουν εντοπιστεί στον αιγιαλό της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και τώρα τον λόγο έχουν οι μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατεδάφιση. Ωστόσο, μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» και να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες θα περάσει καιρός, αφού για να απομακρυνθούν οι περισσότεροι από 900 καταπατητές δημοσίων κτημάτων θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια.

  Οπως γράφει και η «Καθημερινή», η υπόθεση των αυθαιρέτων στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι παλαιά. Η συστηματική καταπάτηση τμημάτων των προστατευόμενων περιοχών Λούρου, Διονίου Ρεμπακίων Αιτωλικού και της νήσου Τουρλίδας για την ανέγερση κατοικιών ξεκίνησε από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η τοπική ιδιαιτερότητα της αυθαιρεσίας είναι ότι τα παράνομα κτίσματα ακολουθούν ορισμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των «πελάδων», δηλαδή των παραδοσιακών πασσαλόπηκτων κατοικιών που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι αλιείς της περιοχής, προσπαθώντας να καλύψουν την παρανομία.

  Τις ευθύνες της πολιτείας και των εμπλεκομένων φορέων αποκάλυψε το 2009 και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που οδήγησε στην απομάκρυνση τοπικών στελεχών της διοίκησης.

  Πηγή: http://www.thebest.g...iewStory/296629

  • Οκτ 29 2014 17:41
  • από Engineer
 17. Το ΣτΕ αποφασίζει για την ένταξη 700.000 αυθαιρέτων στους δασικούς...

  Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει τον τρόπο ένταξης ή όχι στους δασικούς χάρτες 700.000 σπιτιών σε αυθαίρετους οικισμούς σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Κρήτη.

  Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η "λύση" του ζητηματος με υπουργική απόφαση και πως πρέπει να γίνει με προεδρικό διάταγμα.

  Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, μόνο στην περιοχή της Αττικής υπάρχουν 150 αυθαίρετοι οικισμοί και περίπου 10.000 σπίτια. Την ....τιμητική της έχει η Δυτική και Βορειοδυτική Αττική, κατά μήκος της ακτίνας Μέγαρα – Βίλια – Οινόη, όπου υπάρχουν περί 50 οικισμοί με 1.500 αυθαίρετα.

  Η επίμαχη απόφαση (34844/11.7.2016 ) αφορά στις «οικιστικές πυκνότητες» εντός των δασικών εκτάσεων, δηλαδή τους οικισμους αυθαιρέτων μέσα στα δάση, οι οποίοι εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι συγκεκριμένοι οικισμοί θα φαίνονται στους χάρτες με «ιώδες περίγραμμα». Στο ΣτΕ έχει προσφύγει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF και ζητεί την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής και παράνομης.

  Το Ε Τμήμα με την υπ΄ αριθμ. 1942/2017 απόφασή του, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη, έστειλαν την υποθεση στην Ολομέλεια, καθώς έκριναν ομόφωνα πως είναι αντισυνταγματικό το γεγονός ότι εκδόθηκε υπουργική απόφαση και όχι προεδρικό διάταγμα για το θέμα, και κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση «περιέχει τον όρο της «οικιστικής πύκνωσης» ως περιοχή υπαγόμενη σε ειδικό νομικό καθεστώς (εξαίρεση από την διαδικασία των δασικών χαρτών, μόνιμη ή πρόσκαιρη ειδική περιβαλλοντική και πολεοδομική διαδικασία, κ.λπ.), χωρίς όμως να δίνει η ίδια η εν λόγω υπουργική απόφαση τον ορισμό της ή να εκθέτει τα ληπτέα υπόψη στοιχεία για την υπαγωγή ορισμένης περιοχής στην έννοια της «οικιστικής πύκνωσης» ή να προβλέπει, έστω σε αδρές γραμμές τα χαρακτηριστικά της, ούτε τέλος προβλέπει τη διαδικασία για το χαρακτηρισμό της».

  Πηγή: Το ΣτΕ αποφασίζει για την ένταξη 700.000 αυθαιρέτων στους δασικούς χάρτες | iefimerida.gr

  • Ιούλ 22 2017 13:47
  • από Engineer
 18. Το WWF καταγγέλλει συνεχείς νομιμοποιήσεις καταπατήσεων

  Κατατέθηκε σήμερα, Τρίτη, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά το σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για επεξεργασία και συζήτηση.

  Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταφορά συντελεστή δόμησης από απαλλοτριωμένα ακίνητα, οριζόντια μείωση των εισφορών σε γη και χρήμα για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, αύξηση των δόσεων, καθώς και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολο τους οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα. Επίσης περιλαμβάνει πολλές αλλαγές στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και στη δασική νομοθεσία.

  Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς μιλά για ανασφάλεια δικαίου και για συνεχείς νομιμοποιήσεις καταπατήσεων και καταγγέλλει τις συνεχείς αλλαγές της ήδη περιπλεγμένης δασικής νομοθεσίας που οδηγεί σε καταστροφή οικολογικά πολύτιμης δασικής γης.

  «Νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων (και ένταξή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό), δασικοί χάρτες άνευ νοήματος, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταστροφικές επιπτώσεις που φέρνει για τον δασικό μας πλούτο, το νομοσχέδιο» επισημαίνει η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της οργάνωσης κυρία Θεοδότα Νάντσου.

  Με το σχέδιο νόμου, το οποίο έρχεται μόλις τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση και τη δασική νομοθεσία, «κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και Νίκου Ταγαρά, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο», όπως σημειώνει ο νομικός συντονιστής του WWF Ελλάς κ. Γιώργος Χασιώτης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, με τις νέες ρυθμίσεις:

  1. Διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, βάσει αδημοσίευτων εγγράφων που κατά την ημερομηνία σύνταξής τους είχαν μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα.

  2. Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»: δίνεται, έτσι, κίνητρο για καταπάτηση, οικοδόμηση, επανειλημμένους εμπρησμούς, εκχέρσωση και εκτεταμένες επεμβάσεις σε κατεστραμμένα δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς τότε διευκολύνεται η απόδειξη αυτή.

  3. Νομιμοποιούνται πρόσφατες (ως το 2007) παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων, έναντι ενός ανταλλάγματος που το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να ονομάσει «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

  4. Νομιμοποιούνται και αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναοί, και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα».

  5. Επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις, η επέκταση λατομείων, ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.

  6. Αποχαρακτηρίζεται οριστικά και διευκολύνεται η παραχώρηση της κυριότητας εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμα και αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους.

  7. Καταργείται στην ουσία η ιδιότητα και ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».

  «Στο πλυντήριο της κρίσης και με το πρόσχημα της ανάπτυξης, το υπουργείο που είναι στα χαρτιά ταγμένο στην προστασία της κοινής μας φυσικής κληρονομιάς αναπαράγει το μοντέλο που βούλιαξε τη χώρα: φωτογραφικές τακτοποιήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων, περίπλοκη νομοθέτηση, αλλεπάλληλες τακτοποιήσεις καταπατήσεων, αδιαφάνεια, ακατανόητες ρυθμίσεις. Και στο βάθος ο δασικός πλούτος της χώρας που ποτέ δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοια σαρωτική απώλεια θεσμικού πλαισίου προστασίας», τονίζει η κυρία Νάντσου. Και αναρωτιέται: «Αλήθεια, τελικά ποιον βολεύει ένα ακατανόητο, διάτρητο, συνεχώς τροποποιούμενο και νομικά επισφαλές θεσμικό πλαίσιο που δεν εξασφαλίζει ούτε την ασφάλεια μιας επένδυσης αλλά ούτε και την προστασία του περιβάλλοντος»;

  Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=657963

  • Δεκ 10 2014 21:26
  • από Engineer
 19. Το 1,6 δισ. ξεπέρασαν οι εισπράξεις από τα αυθαίρετα

  Στις 860.122 ανέρχονται πλέον τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί από το 2011 έως σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο (που διαχειρίζεται για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ρύθμισης), οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες που δηλώθηκαν μέσω του ν.4178/13 έφθασαν πλέον τις 473.058, ενώ ακόμα 387.064 δηλώθηκαν το 2011- 2013, μέσω του ν. 4014/11.

  Οι εισπράξεις από τις δύο ρυθμίσεις ξεπέρασαν πλέον το 1,6 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου είχαν εισπραχθεί 1.664.914.791 ευρώ), εκ των οποίων τα 507 εκατ. ευρώ μέσω του παραβόλου υπαγωγής στη ρύθμιση και το 1,1 δισ. μέσω της καταβολής των δόσεων (ή της αποπληρωμής) των προστίμων διατήρησης. Οφείλονται ακόμα 557,1 εκατομμύρια ευρώ, από ιδιοκτήτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης και δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει το σχετικό πρόστιμο.

  Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις 608.447 δηλώσεις στην ισχύουσα ρύθμιση, οι 170.597 (δηλαδή το 28%) βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, πριν την καταβολή του παραβόλου. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο ρυθμός υποβολής νέων δηλώσεων αυξομοιώνεται ανάλογα... με τις δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα που προετοιμάζει. Από τα 860.122 αυθαίρετα που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης από το 2011 έως σήμερα, έχει εξοφληθεί το πρόστιμο για τα 295.935, ποσοστό 34,4%. Οι δηλώσεις μεταβίβασης έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, γεγονός που σημαίνει ότι κάποια από τα δηλωθέντα αυθαίρετα έχουν «αλλάξει χέρια» περισσότερες από μια φορές.

  Πηγή: http://www.kathimeri...po-ta-ay8aireta

  • Ιούν 13 2016 21:20
  • από Engineer
 20. Τι προβλέπεται για τις αυθαίρετες κατασκευές εντός Λιμένων βάσει το...

  Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (184Α’/29-11-2017) ο νέος Νόμος 4504/2017 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο: “Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις“.

  Στο Άρθρο 96 του εν λόγω νόμου, γίνεται αναφορά στις κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των .φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων.

  Αναλυτικά:

  Άρθρο 96

  Κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων

  1. Οι φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων, στις περιοχές δικαιοδοσίας των οποίων υφίστανται κατασκευές (σκίαστρα, τέντες, πέργκολες), που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής, οφείλουν εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να εκπονήσουν μελέτες, για την υλοποίηση νέων κατασκευών, με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
  • αρμονική ένταξη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, και ως προς το σχεδιασμό αλλά και ως προς τα χρησιμοποιούμενα υλικά,
  • εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης για πεζούς και ΑμεΑ,
  • εξασφάλιση προϋποθέσεων βιοκλιματικής συμπεριφοράς.

  Οι ανωτέρω μελέτες εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, η οποία τεκμαίρεται δοθείσα μετά παρέλευσης τριών (3) μηνών από την ημερομηνία παραλαβής των μελετών. Σε κατασκευές που εμπίπτουν σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  2. Κάθε νέα κατασκευή υλοποιείται, σύμφωνα με τις εκπονηθείσες μελέτες, μετά τη λήψη των κατά νόμο απαιτουμένων αδειών και εγκρίσεων. Στην περίπτωση αυτή και μόνο για την έκδοση των ανωτέρω αδειών και εγκρίσεων, δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

  3. Η καθαίρεση των κατασκευών που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής, διενεργείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είτε με ευθύνη του ιδιώτη είτε με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας. Το κόστος των δαπανών της καθαίρεσης των αυθαίρετων κατασκευών βαρύνει τους χρήστες αυτών. Εντός του χρονικού διαστήματος των δύο (2) ετών είναι δυνατή, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η παραχώρηση της χρήσης του υποκείμενου και παρακείμενου χώρου των κατασκευών της παραγράφου 1, με απόφαση Τεύχος Α’ 184/29.11.2017 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 4081 του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, που κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην αίτηση προς το φορέα για την παραχώρηση του προηγούμενου εδαφίου επισυνάπτεται βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού για τη στατική επάρκεια των υφισταμένων κατασκευών. Στις περιπτώσεις κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων για τη λήψη απόφασης παραχώρησης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  4. Κατά τη διάρκεια της διετούς αποκλειστικής προθε- σμίας για την καθαίρεση των κατασκευών που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής και, εφόσον το άθροισμα των προστίμων και αποζημιώσεων που επιβλήθηκαν για την ανέγερση ή χρήση τους δεν υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, μη συνυπολογιζομένων τόκων και προσαυξήσεων, αναστέλλεται:
  α) η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής και η έκδοση νέων, καθώς και
  β) η επιβολή προστίμων και αποζημιώσεων για την ανέγερση ή χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου, καθώς και η αναγκαστική είσπραξη των ήδη επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων.

  Η διετής αποκλειστική προθεσμία της παρούσας παραγράφου αναστέλλει την παραγραφή των απαιτήσεων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου και την αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια της διετούς αποκλειστικής προθεσμίας του παρόντος άρθρου, αναβάλλονται υποχρεωτικά ποινικές δίκες, που σχετίζονται με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου, καθώς και την αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων.

  5. Μετά την πάροδο της διετούς αποκλειστικής προθεσμίας της παραγράφου 3, η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών αποκλείει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση της χρήσης χώρων χερσαίας ζώνης λιμένα.

  Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=50620

  • Δεκ 01 2017 18:00
  • από Engineer