Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελέσματα Αναζήτησης

There were 67 results tagged with δημόσιο

Ανά κατηγορία περιεχομένου

Ανά κατηγορία

Ταξινόμηση ανά:                Σειρά  
 1. Απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου

  Στη συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ Α.Ε.» προχωρά η κυβέρνηση ενώ καταργεί την εταιρία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

  Αναλυτικά η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

  1. α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» που συστάθηκε με το άρ. 16 του ν. 4146/2013 (Α' 90) τίθεται σε εκκαθάριση και καταργείται.
  β. Το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των κατά
  περίπτωση αρμοδίων Υπουργών, επανέρχονται από το χρόνο μεταβίβασής τους, στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν.

  2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β' 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α'314), όπως
  ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.).

  3. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου.

  Πηγή: http://news.in.gr/ec...?aid=1231392346

  • Μάρ 14 2015 20:14
  • από Engineer
 2. Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της χρήσης του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. για δημ...

  Η υποχρεωτική χρήση του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. μετατίθεται και ορίζεται, όσον αφορά όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης,για τις δημόσιες συμβάσεις μελετών την 01.07.2015 και όσον αφορά όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης για τις δημόσιες συμβάσεις εκτέλεσης έργων, την 01.12.2015.

  Το σχετικό απόσπασμα του ΦΕΚ Β' 330/10-03-2015 βρίσκεται εδώ.

  Ολόκληρο το ΦΕΚ Β' 330/10-03-2015 βρίσκεται εδώ.

  Πηγή: http://www.pesede.gr...on=news&id=1249

  • Μάρ 12 2015 17:17
  • από Engineer
 3. Αξιολόγηση του δημοσίου από τους πολίτες – Τι σχεδιάζει το υπουργεί...

  Την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, μέσω διαδικτύου, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι: «το βασικό σενάριο που επεξεργαζόμαστε περιλαμβάνει την αξιοποίηση του διαδικτυακού ΚΕΠ και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών».

  Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για δημόσια έγγραφα, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, καθώς θα απαιτείται η φυσική παρουσία μόνο για την παραλαβή εγγράφων.

  Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με υπηρεσίες προκειμένου να αναφέρουν προβλήματα ή ελλείψεις στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση για τη διαμόρφωση μηχανισμού υποδοχής των αιτημάτων από τις υπηρεσίες.

  Ακόμη, οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το κράτος στέλνοντας τα σχόλιά τους στο διαδικτυακό ΚΕΠ και η αξιολόγησή τους θα λαμβάνεται υπόψη για τη βελτίωση των υπηρεσιών.

  «Πρόθεσή μας είναι να μπορεί ακόμα και για μία λακκούβα να καταθέτει ο πολίτης το αίτημά του και μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών να ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

  Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου στο «Έθνος της Κυριακής»:

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Πηγή: http://www.aftodioik...ies-virtual-kep

  • Φεβ 23 2015 19:19
  • από Engineer
 4. Υπόχρεοι εφεξής σε δήλωση πόθεν έσχες και όσοι υπογράφουν σύμβαση έ...

  Υπενθυμίζουμε την αλλαγή του άρθρου 1 Ν. 3213/2003 με τίτλο "Υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης ".

  Το άρθρο 1 Ν. 3213/2003 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 222 Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ 160 Α/8-8-2014) και ισχύει από 1-1-2015.

  Έτσι εφεξής δήλωση περιουσιακής κατάστασης - πόθεν έσχες υποβάλλουν για τον εαυτό τους, τις συζύγους και τα ανήλικα τέκνα τους, εκτός των άλλων και οι :

  -Πρόεδροι, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη όλων των επιτροπών διαγωνισμών προμηθειών και παροχής υπηρεσιών του δημοσίου, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ καθώς και οι πρόεδροι και τα μέλη των επιτροπών διαγωνισμών έργων , εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

  -Ο ιδιοκτήτης , οι εταίροι, οι βασικοί μέτοχοι, τα εκτελεστικά μέλη οργάνου διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις έργου άνω των 300.000 ευρώ.

  Η δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε 90 ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητάς τους .

  Τα μετέπειτα έτη η δήλωση υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας του υποχρεου και για 3 έτη μετά την απώλεια ή τη λήξη της ιδιότητας και το αργότερο μέσα σε 3 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

  Πηγή: http://www.pedmede.g...mid=520&lang=el

  • Φεβ 16 2015 17:38
  • από Engineer
 5. Το Δημόσιο θα πληρώνει για... την προστασία του περιβάλλοντος

  «Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα βάζει στο εξής το κράτος για να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, εφόσον εμποδίζει ή περιορίζει το δικαίωμά τους να κτίσουν, με μέτρα που παίρνει για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε ότι ο περιορισμός του δικαιώματος δόμησης σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αποζημιώνεται, αφού ο ιδιοκτήτης εμποδίζεται από το να εκμεταλλευθεί πλήρως την ιδιοκτησία του και συνεπώς παραβιάζονται περιουσιακά του δικαιώματα, που προστατεύονται από το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

  Η νομολογία του Ευρωδικαστηρίου του Στρασβούργου, που οδηγεί σε νομολογιακή στροφή και τα εθνικά δικαστήρια, ανοίγει τον δρόμο για να διεκδικούνται από τους ιδιοκτήτες αποζημιώσεις, όταν αδρανοποιείται ουσιαστικά η ιδιοκτησία τους σε εκτός σχεδίου περιοχές επειδή, μετά την αγορά του οικοπέδου, λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τη δόμηση, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον (φυσικό, πολιτιστικό, κ.λπ.).

  Στη συγκεκριμένη υπόθεση, κάνοντας δεκτή σχετική προσφυγή ιδιοκτήτη οικοπέδου 5 στρεμμάτων κοντά στην περιοχή του Μαραθώνα, το Ευρωδικαστήριο επέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο την υποχρέωση να του καταβάλει 50.000 ευρώ για την «υλική αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη, πλέον οποιουδήποτε ενδεχομένως οφειλόμενου ποσού ως φόρου», επειδή περιόρισε τη δυνατότητά του για πλήρη εκμετάλλευση του ακινήτου του.

  Κι αυτό γιατί μετά την αγορά του οικοπέδου το 1986, με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε σχεδόν 3 χρόνια αργότερα, η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε ζώνες προστασίας γύρω από το Πεντελικό όρος, περιορίζοντας τη δόμηση, με συνέπεια να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να κτίσει πλέον την κατοικία που επιθυμούσε.

  Κομβικό σημείο στην «ευρωκαταδίκη» αποτελεί και η επικριτική στάση του Ευρωδικαστηρίου απέναντι στην ιδιαίτερα αυστηρή μέχρι πρότινος νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, που ουσιαστικά εξομοίωνε κάθε οικόπεδο που βρίσκεται εκτός σχεδίου με οικόπεδο που προορίζεται κατ' αρχήν για γεωργική, κτηνοτροφική, δασοκομική ή ψυχαγωγική για το κοινό χρήση. Ετσι, όμως, -δέχθηκε το Ευρωδικαστήριο- δημιουργείται ένα αμάχητο τεκμήριο, που αγνοεί τις ιδιαιτερότητες κάθε οικοπέδου που δεν περιλαμβάνεται στην αστική ζώνη.

  [attachment=16563:Beautiful-fields-Agriculture-900x1600.jpg]

  Δικαιώνοντας τον ιδιοκτήτη, το Ευρωδικαστήριο διαπίστωσε ότι ο προορισμός του συγκεκριμένου ακινήτου δεν ήταν μόνο η γεωργική ή δασική εκμετάλλευση, αφού, όταν ο ιδιοκτήτης αγόρασε το οικόπεδο το 1986, είχαν ήδη κτιστεί κατοικίες σε γειτονικά οικόπεδα.

  Τα κριτήρια

  Ωστόσο, για να υπολογίσει το ύψος της αποζημίωσης το δικαστήριο προβληματίστηκε ιδιαίτερα και έλαβε τελικά υπόψη του όχι μόνο την αντικειμενική αξία του οικοπέδου (57.000 ευρώ για παρόμοια γεωργική γη, με βάση στοιχεία των αρμόδιων φορολογικών αρχών), αλλά και τη συμπεριφορά που επέδειξε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης, καθώς δεν έβγαλε αμέσως μετά την αγορά την οικοδομική άδεια ούτε αντέδρασε στη λήψη των περιοριστικών για τη δόμηση μέτρων σύντομα, παρά μόνο ύστερα από σχεδόν 16 χρόνια μετά τη θέσπισή τους, όταν προσέφυγε στα ελληνικά δικαστήρια (το 2004) κατά του επίμαχου ΠΔ για τις ζώνες προστασίας περιβάλλοντος γύρω από το Πεντελικό όρος.

  Γι' αυτό και η τελική αποζημίωση είναι μικρότερη από αυτήν που φυσιολογικά θα επιδίκαζε το δικαστήριο για την παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας του.

  Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το κριτήριο που ακολούθησε η ελληνική δικαιοσύνη (για να απορρίψει την προσφυγή κατά του ΠΔ) με βάση τον αγροτικό κυρίως προορισμό του οικοπέδου, καθώς βρισκόταν εκτός σχεδίου πόλης, έχει διαρρήξει τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υπάρχει σε θέματα ρύθμισης της χρήσης της ιδιοκτησίας, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος.

  Με την προσφυγή του ο ιδιοκτήτης ζητούσε από το Ευρωδικαστήριο να μη λάβει υπόψη του το επιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου ότι δεν έβγαλε οικοδομική άδεια κατά την αγορά του οικοπέδου και για όσο επιτρεπόταν ακόμα η δόμηση, καθώς ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι αντίθετος στην ελευθερία επιλογής του ατόμου.

  Ζητούσε επίσης να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι το οικόπεδό του γειτνιάζει με άλλα ήδη κτισμένα, διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση και τηλεφωνική γραμμή, ενώ συνδέεται με το ηλεκτρικό και αποχετευτικό δίκτυο. Ετσι, επιδίωκε να αποζημιωθεί με βάση την αξία που θα είχε εάν ήταν κανονικά οικοδομήσιμο, αλλά και με συνυπολογισμό της απώλειας ευκαιριών και εισοδημάτων που θα είχε (εάν π.χ. νοίκιαζε επί χρόνια το σπίτι που θα είχε κτίσει κ.λπ.), της ηθικής βλάβης για την ψυχική οδύνη που υπέστη οικογενειακά με τα επίμαχα μέτρα (διεκδικώντας πάνω από μισό εκατ. ευρώ).

  Το δικαστήριο επισήμανε, όμως, τις εξαιρετικές δυσκολίες να εκτιμήσει την υλική ζημιά, αφού δεν ήταν δυνατό να υποθέσει την πρόθεση του ιδιοκτήτη να κτίσει ούτε τις πιθανές διαστάσεις της ενδεχόμενης οικοδομής (ούτε για τους φόρους ακίνητης περιουσίας που θα καλείτο να πληρώσει εάν είχε κτίσει). Εκρινε δε ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως δεν αντέδρασε όταν εκδόθηκε το ΠΔ, ούτε προχώρησε σε ενέργειες για έκδοση οικοδομικής άδειας, παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια, όταν το 2004 προσέφυγε αρχικά στην τότε Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και στη συνέχεια στο ΣτΕ. Γι' αυτό και έκρινε τελικά ως εύλογο ποσό αποζημίωσης τα 50.000 ευρώ πλέον των φόρων.

  Πηγή: http://www.ethnos.gr...&pubid=64136366

  • Φεβ 10 2015 19:20
  • από Engineer
 6. Αίνιγμα η κυβερνητική πολιτική για τα 28.000 καταπατημένα ακίνητα τ...

  Μπορεί η πώληση μετοχών κρατικών επιχειρήσεων να αποτελεί παρελθόν στο νέο μοντέλο αποκρατικοποιήσεων που αναζητεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα συμβεί το ίδιο και με τα χιλιάδες μικρά ή μεγάλα, και παντελώς αναξιοποίητα, ακίνητα του Δημοσίου.

  Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της ως προς τι θα είναι ο νέος φορέας αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας που σχεδιάζει να συστήσει, για το ποια περιουσιακά στοιχεία θα εισφερθούν σε αυτόν, για το αν θα επιλεγεί το μοντέλο των παραχωρήσεων ή κάτι άλλο, και φυσικά για το πού θα κατευθύνονται τα έσοδα.

  Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισε και η προηγούμενη, και τα οποία δεν συνδέονται με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά με το χάος που επικρατεί γύρω από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

  Το χάος αυτό αναδεικνύεται από το γεγονός ότι σε σύνολο 80.000 ακινήτων, τουλάχιστον τα 28.000, το 35%, είναι καταπατημένα! Εικόνα απαράλλαχτη εδώ και χρόνια. Διόλου τυχαία τα καταπατημένα είναι και τα φιλέτα, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura ή δασικές. Επισήμως σήμερα, το 27% της χώρας είναι χαρακτηρισμένο ως Natura, το 35% είναι δασικές εκτάσεις, το 20% ως αιγιαλός και παραλίες και ένα άλλο ποσοστό ως αρχαιολογικοί χώροι.

  Στην πράξη, η εικόνα είναι διαφορετική, και τα παραδείγματα είναι χιλιάδες. Από τα 12 ακίνητα της Πλάκας όπου οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού τα είχαν επί χρόνια καταπατήσει (υπόθεση που ήρθε στη δημοσιότητα όταν το ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να τα πουλήσει), μέχρι τις παραλίες Κουλούρας στη Λάρισα, Πλατανιά Ρεθύμνου, Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική, το Βαρθολομιό στον Ν. Ηλείας, κ.α.

  Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Παραλία Κουλούρας στη Λάρισα. Η παραθαλάσσια έκταση της Κουλούρας είναι καταπατημένη σε ποσοστό 50%. Από τα 186 στρέμματα έχουν καταπατηθεί τα 77. Αλλο παράδειγμα αφορά την περιοχή Σκλήθρα - Στρίντζος στο Παλαιόπυργο, πάλι στη Λάρισα. Εντός της παραθαλάσσιας έκτασης 1.222 στρεμμάτων έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 αυθαίρετα, στην πλειονότητά τους εξοχικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό της παραλίας στο Πλατανιά του νομού Ρεθύμνου. Σε μια παραλία μήκους 1.470 μέτρων εντοπίζονται 40 στρέμματα διαφόρων ειδών καταπατήσεων, από ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά συγκροτήματα μέχρι κάμπινγκ, χώροι στάθμευσης, ακόμη και δημοτική παιδική χαρά.

  Το στοίχημα αυτό καλείται να κερδίσει η Νάντια Βαλαβάνη, αφού ο μεγαλύτερος εχθρός στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, ήταν πάντα το ίδιο το κράτος.

  Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος ότι εδώ και χρόνια τα υπουργεία δεν έχουν πάψει στιγμή να μπερδεύουν τις αρμοδιότητές τους, ότι κεντρικός φορέας διαχείρισης των 80.000 ακινήτων του Δημοσίου συνεχίζει να μην υπάρχει (ή και αν υπάρχει, δεν λειτουργεί), με λογική συνέπεια οι καταπατητές να αυξάνονται σε αριθμό, εκμεταλλευόμενοι τα κενά που αφήνει η αδράνεια του κράτους, και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

  Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2014 ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή για τις ταχύτερες διαδικασίες έξωσης των καταπατητών από τα κρατικά ακίνητα. Για την εφαρμογή της όμως απαιτούνται πρόσθετες διοικητικές πράξεις, χωρίς να είναι και πάλι βέβαιο ότι οι επιτήδειοι δεν θα προσβάλουν δικαστικά την απόφαση.

  Δείτε για παράδειγμα τι συνέβη με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που υποτίθεται ότι συστάθηκε ακριβώς για να λειτουργήσει ως επιτελικό όργανο, ποτέ ωστόσο δεν απέκτησε τις αρμοδιότητες που προβλέπονταν και είχαν συμφωνηθεί αρχικά με την τρόικα, με αποτέλεσμα χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου να παραμένουν διάσπαρτα σε φορείς, υπουργεία και οργανισμούς.

  Τρία λέγεται ότι ήταν και παραμένουν τα υπουργεία στα οποία η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας συναντούσε τα μεγαλύτερα εμπόδια: το Περιβάλλοντος, το Πολιτισμού και το Οικονομικών. Για να κατανοήσει κάποιος τον παραλογισμό του Δημοσίου, πέρυσι, προκειμένου να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ κτίριο στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου (εντός δηλαδή του αστικού ιστού), οι υπηρεσίες του τότε ΥΠΕΚΑ του ζητούσαν να προσκομίσει έγγραφο από Δασαρχείο. Παρότι είχε χρειαστεί να ενημερωθεί σχετικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εν τούτοις οι υπηρεσίες συνέχιζαν να απαιτούν το έγγραφο.

  Ζητείται αριστερή πολιτική

  Επομένως, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει και η προηγούμενη (γραφειοκρατία, χαμηλή αποδοτικότητα Δημοσίου, αλληλοεπικάλυψη, διαφθορά).

  Θα τα καταφέρει να παρουσιάσει μια αριστερή και πειστική πολιτική πρόταση;

  Διότι αν υπάρχει πράγματι κάτι αριστερό που θα μπορούσε να κάνει αυτή η κυβέρνηση ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αυτό δεν άλλο παρά να τα βάλει με τους καταπατητές δημόσιας γης, τα μικρά και μεγαλύτερα συμφέροντα.

  Πηγή: http://www.tanea.gr/...a-toy-dhmosioy/

  • Φεβ 03 2015 08:53
  • από Engineer
 7. «Φρένο» στα «45άρια» στα δημόσια έργα

  Τέλος στα γνωστά «45άρια» στα δημόσια έργα και στους διαγωνισμούς, βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση της Ολομέλειας και μάλιστα ομόφωνη.

  Σύμφωνα μ’ αυτήν, το ΠΔ που πέρασαν οι κ. Σταϊκούρας και Αθανασίου και το οποίο προβλέπει ότι ανεβαίνει από τις 30 στις 45 χιλιάδες ευρώ το πλαφόν προληπτικού ελέγχου νομιμότητας των δημοσίων δαπανών, έργων και παροχής υπηρεσιών, σε όλα τα υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, κ.λπ. είναι αντισυνταγματικό.

  Ουσιαστικά, το Διάταγμα ανέφερε ότι για να κάνει κάποια αρχή έλεγχο νομιμότητας πρέπει η αξία του ελεγχόμενου στοιχείου να είναι από 45.000 ευρώ και πάνω. Όμως, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως η άνοδος του ορίου υπαγωγής στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών της κεντρικής διοίκησης στις 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι, δεν είναι συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία», καθώς:

  1) Δεν έχει προηγηθεί μελέτη με την οποία να αιτιολογείται η αναγκαιότητα και η προσφορότητα της επέμβασης, κατά τρόπο ώστε να μην αναιρείται η πρακτική αποτελεσματικότητα του προληπτικού ελέγχου βάσει του άρθρου 98 του Συντάγματος»,

  2) Δεν έχει γίνει ανάλυση των κινδύνων στον εξαιρούμενο του προληπτικού ελέγχου διαχειριστικό φάσμα, ούτε όμως «έχει γίνει εκτίμηση των εξαιρουμένων του ελέγχου δαπανών σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα» και

  3) Δεν έχει παρέλθει εύλογος χρόνος -όπως απαιτεί ο νόμος- από την προηγούμενη αύξηση του «πλαφόν» που έγινε με το Π.Δ. 87/2014.

  Η Ολομέλεια του Ε.Σ. αναφέρει στο σχετικό πρακτικό ότι οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας υπαγορεύουν «την θεσμική αφύπνιση και χειραφέτηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με την λήψη θετικών μέτρων για τη διερεύνηση της εμβέλειας τους».

  Πηγή: http://www.ered.gr/c..._dimosia_erga_/

  • Ιαν 12 2015 13:38
  • από Engineer
 8. Αφήστε ήσυχο το δημόσιο Πανεπιστήμιο - Θ. Τάσιος

  Θεωρώ οτι μιά απ' τις φιλολαϊκότερες φωνές που ακούσθηκαν τελευταία είναι η φωνή απελπισίας του πρύτανη Φορτσάκη «αφήστε-μας ήσυχους επιτέλους!». Τριανταπέντε χρόνια τώρα, τα Κόμματα σφετερίσθηκαν τα ελληνικά πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας-τα ως χώρους κομματικών ασκήσεων, εις βάρος των συμφερόντων του Λαού.

  Επιτρέψτε-μου λοιπόν να θυμίσω (με λόγου γνώση, νομίζω) «τί είναι το Πανεπιστήμιο», για να αντιληφθείτε πόσο αντιλαϊκός είναι ο τσαμπουκάς του χθεσινού λυκειόπαιδος που μας ανάγγειλε απ' την τηλεόραση οτι πρέπει να μπαινοβγαίνει στην Πρυτανεία όποιος γουστάρει «για να στηρίξει τα δίκαια των φοιτητών και του Λαού» - τί σύγχυση (που την κατάπιναν οι Συμπολίτες-μας τριάντα χρόνια τώρα...).

  Αλλ' άς αρχίσω καλύτερα με το τί ΔΕΝ είναι τα Πανεπιστήμια:

  - Δέν είναι «Διάπλασις των Παίδων» για να νουθετήσομε τα παιδάκια - αυτός ο υψηλός σκοπός έχει ανατεθεί στη Γενική Παιδεία (και δέν τα πήγε πάντοτε πολύ καλά).

  - Δέν είναι φροντιστήρια κομματικής πολιτικής - αυτά άς τα φιάξουν στις δικές-τους αυλές τα κόμματα κι όχι στο Παρασκευαστήριο της Καινοτομίας για τον Ελληνικό Λαό που περιμένει.

  - Δέν είναι υποκατάστατο της Λαϊκής Θέλησης: Τα περι «μπροστάρισσας φωτεινής μειοψηφίας» φληναφήματα ξινίσανε στις προθήκες της Ιστορίας της χιτλερικής και της σταλινικής νεολαίας. Η Δημοκρατία δέν αναγνωρίζει πολίτες «πρώτης κατηγορίας» με κριτήριο την ηλικία: Όταν η «επανάσταση» γίνεται τρείς φορές το μήνα επι τριάντα χρόνια, κάποιο απολιτικό σύνδρομο μυρίζει. Μια άγνοια δηλαδή της απέραντης περιπλοκής των πολιτικών πραγμάτων και των συμφερόντων του... «υπόλοιπου» λαού. Ο οποίος έχει εξουσιοδοτήσει τις δικές-του Συντεχνίες, τα δικά-του Κόμματα, τους δικούς-του Αντιπροσώπους - κι όχι αυτόκλητους προστάτες.

  Ας θυμηθούμε τώρα τις στοιχειώδεις (και παγκοσμίως γνωστές) δράσεις των Πανεπιστημίων. Τί θέλομε να πετύχομε διδάσκοντας μέσα στα Πανεπιστήμια;

  α) Αυτοσυνειδητοποίηση, ενσχέσει προς τον φυσικό και τον κοινωνικό περίγυρο (υποστασιακή ανάγκη συσχετισμού), σπουδάζοντας την προγενέστερη πείρα της Ανθρωπότητας μέσω ενος corpus βασικής Επιστήμης και Φιλοσοφίας. Διδασκαλία, δηλαδή, θεμελιωδών Επιστημών (μύηση στον ορθό λόγο και μείωση της ταχύτητας παλαίωσης των γνώσεων).

  β) Επιβίωση, αναπτύσσοντας την επιστημονική ικανότητα:
  - να αμύνομαι κατά των φυσικών κινδύνων και
  - να παράγω ποικίλα αγαθά (υλικά και υπηρεσίες).
  - Διδασκαλία, δηλαδή, εξειδικευμένων Κλάδων για την εξυπηρέτηση καίριων κοινωνικών αναγκών.

  γ) Αναπαραγωγή γνώσης, χάρις στην ανάπτυξη κριτικού πνεύματος και ερευνητικών δεξιοτήτων - τεράστιο δυναμικό για το μέλλον του Λαού.

  Ετσι, το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι Δημόσιο στην εξυπηρέτηση ενος πολύ συγκεκριμένου σκοπού δημοσίου συμφέροντος - κι όχι όποιου σκοπού γουστάρει ο καθένας. Κι όλος ετούτος ο φιλόδοξος σκοπός - που στηρίζει την ολβιότητα των Ατόμων υπηρετεί τις πρακτικές ανάγκες των Κοινωνιών και εμπνέει την Καινοτομία ως δύναμη θεωρητική και εξόχως παραγωγική - δέν επιζητείται και δέν καλλιεργείται παρα μόνον μέσα στο Πανεπιστήμιο. Και επιτυγχάνεται με εναν δυσχερέστατον (και λεπτοφυή, θα τον έλεγα) συνδυασμό μέσων: Προφορική διδασκαλία, μαθητεία στο Εργαστήριο και στο Σπουδαστήριο, εργασίες κατ' οίκον, αναζήτηση και μελέτη βιβλιογραφίας, Σεμινάρια, κ.λπ. - αλλα κυρίως με αφιέρωση και εμμονή όλων των μελών της πανεπιστημιακής Κοινότητας μέσα σ' ενα περιβάλλον εμπνευστικό της Παιδείας, της Μαθητείας και της Συνεργασίας.

  2. Μέσα σε όλα τούτα, Κυρίες και Κύριοι, πού στο καλό βλέπουμε περιθώριο για τα ακόλουθα (αποκλειστικώς νεοελληνικά πλέον) άθλια φαινόμενα:

  Καθολικό βρώμισμα του συνόλου οπτικού πεδίου με γραψίματα νηπιακής ασχετοσύνης. Τί ατμόσφαιρα Παιδείας μου λέτε σείς...
  Θεατριλίκια καταλήψεων των θερινών ανακτόρων του τσάρου - με του ψύλλου πήδημα, κι απο ολιγάριθμα παιδιά - κι αυτό βαφτίζεται «διακίνηση ιδεών» (ποίων;).

  Κουρδισμένη αντίδραση σε θέματα καίριας εκπαιδευτικής και λαϊκής σημασίας όπως «όχι στην εντατικοποίηση» (στοιχειώδης σύγκριση με το τί γίνεται στα πανεπιστήμια των κουτόφραγκων θα αποδείκνυε την υποδηλούμενη προτίμηση στην τεχνολογική-μας εξάρτηση απ' τους ξένους;), «κάτω οι μεταπτυχιακές σπουδές γιατι... υποβιβάζουν τα πτυχία-μας» (χρόνια πολεμήσαμε τα κομματόπαιδα για να πετύχομε τούτην τη σπουδαία άνοδο του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου), «κάτω η βιομηχανική έρευνα» (γιατί θα βγάλει το σατανικό κέρδος η ελληνική βιομηχανία - και θα εξαρτώμαστε λιγότερο απ' τις εισαγωγές), και άλλα φληναφήματα - που έχουν ξεχασθεί αιδημόνως σήμερα.

  Μπουκαρίσματα γνωστών και αγνώστων αγριανθρώπων στις συνεδριάσεις των ψηφισμένων πανεπιστημιακών Οργάνων - για να επιβάλουν τη «θέλησή» τους (έλεος - σε ποιούς άλλους δημόσιους φορείς συμβαίνουν τέτοια χνέρια).

  Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια (διδάσκοντες, διοικητικοί, τεχνίτες) πετάγονται κατα διαστήματα όξω («καταλήψεις», σου λέει) - έγκλημα πρωτοφανές και μοναδικό, κατά του κοινού συμφέροντος.

  Τριάντα χρόνια τώρα φωνάζουμε: Ολα τούτα είναι παντελώς άσχετα με τον τεράστιας λαϊκής σημασίας σκοπό των Πανεπιστημίων! Και πάντως καταστρεπτικά για τον σκοπό αυτόν. «Ξύπνα Λαέ», έγραφα εμμόνως.

  Και αιωρείται τριάντα χρόνια το ερώτημα: Απο πού κι ως πού μια μειονότητα νεαρών Συμπολιτών-μας νομίζει οτι «εξουσιοδοτείται» (i) να παρανομεί ασύστολα, (ii) να γίνεται κήνσωρ της πολιτικής αρετής, απρόσκλητος και αναρμόδιος, και (iii) να σφετερίζεται τον μόνο ανοχύρωτο χώρο τον οποίον δέν μπορεί να ελέγξει η ελληνική Κοινωνία!

  Και δέν μίλησα καθόλου για την καταπάτηση του ασύλου των ιδεών των διδασκόντων - ούτε για τις κατα διαστήματα καταστροφές της περιουσίας του Λαού, ούτε για την αθλιότητα να οργανώνονται συζητήσεις με δολοφόνους (νηπιακών αντιδημοκρατικών πολιτικών αντιλήψεων).

  Είμαι 100% βέβαιος οτι κανένα ελληνικό Κόμμα δέν συμφωνεί μ' αυτήν την εθνική αυτοκτονία - που δέν συμβαίνει πλέον σε καμιά Χώρα του Κόσμου (και διερωτώμαι γιατί άραγε ετούτη η διαφορά δέν έχει απασχολήσει τους καλούς πολιτικούς Αναλυτές μας...).

  Αρα, έχω τη βεβαιότητα οτι η φωνή Φορτσάκη «κόμματα, αφήστε-μας ήσυχους επιτέλους» θα βρεί σύντομα ευρύτατη πολιτική αποδοχή απ' όλα τα Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων - παρά το γεγονός οτι άρχισαν να δημοσιεύονται πλήθος βαθυστόχαστων αναλύσεων απο Συναδέλφους μου, οι οποίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Οι μέν μας ειδοποιούν οτι θα υποστούμε αντίποινα καταλήψεων, φωνασκιών κ.λπ. - και πρέπει να σκιαχτούμε; [Σάμπως κάνομε τίποτ' άλλο 30 χρόνια τώρα;] Κι οι δέ, οτι στο Πανεπιστήμιο «η επιστημονική έρευνα και η διδασκαλία αποσκοπούν [...] στη δημοκρατία» (sic) κι οτι ο Πρύτανης που «ανήκει» (sic) και στους φοιτητές του τώρα με τον έλεγχο εισερχομένων στην Πρυτανεία «αφήνει απροστάτευτη την ακαδημαϊκή ελευθερία»!

  Τα Κόμματα όμως δέν περιμένουν αυτές τις αναλύσεις για να πάρουν τις γενναίες αποφάσεις που έχει επείγουσα ανάγκη η Χώρα.

  Ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

  Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 02/11/2014

  [attachment=15462:Tassios_on_Public_Universities.pdf.pdf]

  • Νοέ 04 2014 11:50
  • από Ροδοπουλος
 9. Παραχώρηση στην εταιρεία "Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε." περι...

  Συνολικά 20 ακίνητα παραχωρήθηκαν στην εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. με τις υπ. αριθμ.: 143/43399 (ΦΕΚ 2424 τεύχος Β΄ 11/9/2014) και 148/43856 (ΦΕΚ 2429 Τεύχος Β΄ 12/9/2014) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

  Τα ακίνητα ανοίγουν το δρόμο για τη σταδιακή αξιοποίηση της «γραμμής» μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο.

  Επίσης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανάπλαση της περιοχής που εφάπτεται με το χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στην κατάληξη της λεωφόρου Συγγρού και με το στάδιο ειρήνης και φιλίας προς τα δυτικά.

  Με αφορμή την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Μηταράκης με τον πρόεδρο της εταιρείας, κ. Άρη Ματιάτο.

  Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης μετά το πέρας της συνάντησης, συζητήθηκαν "θέματα που αφορούν τη διαδικασία παραχώρησης δημοσίων ακινήτων σε αυτή. Είναι μια διαδικασία που τρέχει πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Το έργο για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις και το οποίο θα αναδείξει τις δυνατότητες της Αττικής, έχει ήδη ξεκινήσει".

  "Κύριο μέλημα μας είναι να αναδείξουμε την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Στόχος διττός και ισορροπημένος" τόνισε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι "αφενός θέλουμε, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον σταθερών κανόνων, αυστηρών προδιαγραφών και με πρώτο γνώμονα την απόλυτη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αφετέρου, θα προωθηθούν έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και αυξάνουν την προσβασιμότητα των πολιτών στην θάλασσα όπως για παράδειγμα στον Φαληρικό όρμο, ο οποίος πέρασε στην κυριότητα του Παράκτιου Μετώπου".

  «Στην προσπάθεια αξιοποίησης της Αθηναϊκής Ριβιέρας η υποστήριξη του Υπουργείου σε κάθε βήμα είναι δεδομένη και αμέριστη» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

  Από την πλευρά του ο κ. Ματιάτος δήλωσε ότι «Με τη μεταβίβαση ακινήτων στην εταιρεία ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ ξεκινάμε ουσιαστικά το μεγάλο έργο του νοικοκυρέματος των δημοσίων εκτάσεων, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο μέχρι το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Στόχος μας είναι να καταγράψουμε τη δημόσια περιουσία στην υπό αξιοποίηση περιοχή, να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να την προστατεύσουμε. Βάζουμε τέλος στο χάος, τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις».

  Η λίστα των ακινήτων

  1. Δημόσιο κτήμα στη Γλυφάδα από τα Αστέρια Γλυφάδας μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, έκτασης 176.161 τ.μ.

  2. Φαληρικός Όρμος έκταση 757.500 τ.μ. (beach volley, Κεραίες Cosmote, Vodafone Wind, ΤΑΕ KWON DO)

  3. Εδαφική έκταση 64.100 τ.μ. στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής. (Εστιατόρια, Αλιευτικό καταφύγιο- Π. Φώκαια)

  4. Στη Βούλα Αττικής 90.095 τ.μ. από Α’ Αλιπέδου Βούλας μέχρι Β’ Αλιπέδου Βούλας. (Ναυτικός Όμιλος, ΝΟΤΟΣ, Vivemar)

  5. Στη Βούλα – Μεγάλο Καβούρι 62.275 τ.μ. (Ακτή Β’ Βούλας)

  6. Ακτή Α’ Αλιπέδου Βούλας έκτασης 146.665 τ.μ. (Ακτή Α’ Βούλας South Coast και Εστιατόριο Ακτής Ειρηνικός)

  7. Στη Βάρκιζα 7.500 τ.μ.

  8. Την εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τ.μ.

  9. Έκταση 9.220 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.

  10. Έκταση 8.860 τ.μ. στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου Αττικής.

  11. Εδαφική έκταση 258.250 τ.μ. στη Λομβάρδα – Κρωπία, Αττικής. (ΜΟΗΙΤΟ ΒΑΥ)

  12. Εδαφική έκταση 326.315 τ.μ. στο Λαγονήσι Αττικής . (GRAND RESORT)

  13. Δέλτα Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου) 262.423 τ.μ. (N.O. Π. Φαλήρου)

  14. ‘Ακτή Αλίμου 69.725 τ.μ. (Ακτή του Ήλιου – Bolivar)

  15. Έκταση από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο έκτασης 90.825 τ.μ. (Πάρκο Φλοίσβου)

  16. Έκταση 20.420 τ.μ. στον Άλιμο Αττικής από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά. (Παιδικές χαρές, Άλσος)

  17. Εδαφική έκταση 278.000 τ.μ. στη Γλυφάδα Αττικής. (Αστέρια Γλυφάδας)

  18. Ακτή Βάρκιζας έκτασης 252.000 τ.μ. (VARKIZA RESORT, YABANAKI, THALASSEA)

  19. Μικρό Καβούρι – Βουλιαγμένη (Ακτή Βουλιαγμένης) 96.000 τ.μ..

  20. Μαύρο Λιθάρι μήκους 1.000 μ (EDEN Beach).

  Ο χάρτης

  Δημοσιευμένη Εικόνα

  Πηγή:www.capital.gr

  • Οκτ 31 2014 16:38
  • από ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ
 10. Το «φάντασμα» του Κεράνη στοιχειώνει το ελληνικό Δημόσιο

  Οριστική ταφόπλακα στο σχέδιο για μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο του Κεράνη (το οποίο πλέον ανήκει στην εθνική Πανγαία) έβαλαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο δήμαρχος Πειραιά

  Ο Χαρ. Αθανασίου συναντήθηκε με τον Γ. Μώραλη και τον δικηγορικό σύλλογο του λιμανιού και συμφώνησαν στους σχεδιασμούς για την ανακατασκευή του κτιρίου της Ραλλείου και την μετεγκατάσταση των δικαστηρίων εκεί. Οπως ειπώθηκε από τον υπουργό, είναι απόφαση και του πρωθυπουργού να παραμείνουν τα δικαστήρια στον Πειραιά, οπότε δεν τίθεται θέμα μεταφοράς τους στη Λ. Θηβών, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 30 Οκτωβρίου η δημοτική αρχή θα δώσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ανακατασκευή της Ραλλείου Σχολής.

  Ηδη σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της προμελέτης που κάνει η Θέμις Κατασκευαστική, η ανώνυμη εταιρεία του υπ. Δικαιοσύνης για το εν λόγω κτίριο, οπότε εγκαταλείπεται οριστικά το κτίριο - φάντασμα του πρώην καπνεργοστασίου του Κεράνη. Το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη γκάφα καθώς πούλησε (με sale and lease back) το κτίριο των 40 χιλιάδων και πλέον τετραγωνικών, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα μισθώματα αφού δεν υπάρχει ενοικιαστής. Το δημόσιο έχει δεσμευτεί απέναντι στην Πανγαία για την παραχώρηση του κτιρίου μισθωμένο από το ίδιο και μένει πλέον να βρεθεί άλλη υπηρεσία που θα μπορούσε πάει στη Λ. Θηβών. Κάτι πολύ δύσκολο αφού η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει καταλήξει με παταγώδη αποτυχία την τελευταία 15ετία και ένα κτίριο που κόστισε συνολικά πάνω από 70 εκατ. ευρώ μένει στα αζήτητα.

  Πηγή: http://www.ered.gr/c...o/#.VD7G7Pl_tnY

  • Οκτ 15 2014 21:13
  • από Engineer
 11. Προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώ...

  Σε προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Γ. Μανιάτης με γνώμονα όπως είπε το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή και ασφαλώς την προστασία του περιβάλλοντος.

  Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για τον εορτασμό των 90 χρόνων λειτουργίας του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί για ορισμένους από τους 20 Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους που κρίνονται ώριμοι ενώ για άλλους 11 το ΙΓΜΕ θα προχωρήσει σε επιβεβαίωση των αποθεμάτων προκειμένου να προκηρυχθούν και γι” αυτούς διαγωνισμοί αξιοποίησης.

  Παράλληλα θα διαβιβαστούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κατάλογοι από εννέα Δημόσιες Εκτάσεις Βιομηχανικών Ορυκτών, που κρίθηκαν ώριμοι, προκειμένου να γίνει ανάλογη διαγωνιστική διαδικασία.

  Συνολικά στη χώρα μας, σύμφωνα με την καταγραφή που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2014, υπάρχουν 114 Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι και 22 Δημόσιες Εκτάσεις Βιομηχανικών Ορυκτών.

  Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε ακόμη στη λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου λατομείων καθώς και σε νέο Λατομικό Νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα λατομεία αδρανών υλικών, μαρμάρων και φυσικών λίθων και βιομηχανικών ορυκτών, καθώς και σημειακές εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις και καινοτομίες του Μεταλλευτικού Κώδικα.

  Υπογράμμισε ακόμη την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και των Δήμων από την εκμετάλλευση ιδιωτικών μεταλλείων.

  Στην ίδια εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ελευθέριος Φαίδρος ζήτησε την άμεση ψήφιση του λατομικού νομοσχεδίου καθώς και την εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής για τους ορυκτούς πόρους, με άμεση προτεραιότητα το χωροταξικό σχεδιασμό, την απλοποίηση της αδειοδότησης των έργων και το διάλογο, με τις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζονται επενδύσεις σχετικές με ορυκτούς πόρους.

  Την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του παραγωγικού μας ιστού στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και τον ουσιαστικό ρόλο που καλείται να παίξει η μεταλλευτική βιομηχανία στην προσπάθεια για τη βιομηχανική-παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ανέδειξε στην παρέμβαση του στην εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΣΜΕ ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Γενικός Γραμματέας του ΣΕΒ και Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

  Πηγή: http://web.tee.gr/πρ...ν-για-την-αξιο/

  • Οκτ 10 2014 10:24
  • από Engineer
 12. 105 χιλιάδες ακίνητα έχει το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου

  Ο συνολικός αριθμός του χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που έχουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου ανέρχεται σε 105.000.


  Αυτό είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Οπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης για πρώτη φορά καταρτίστηκε Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας στο οποίο έχουν περαστεί τα δεδομένα για όλα των ακίνητα των φορέων.

  «Στόχος είναι το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας να αποτελέσει ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο γεωγραφικό και περιγραφικό μητρώο, στο οποίο θα διασυνδέονται οι βάσεις δεδομένων της δημόσιας περιουσίας όλων των υπουργείων, προσαρμοσμένες στο σχήμα της βάσης δεδομένων των Ψηφιακών Υπηρεσιών Δημόσιας Περιουσίας», είπε ο υπουργός.

  Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι άμεσα θα προωθηθεί νομοθετική πρωτοβουλία τπου αφορά στα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. «Με αυτή την πρωτοβουλία σκοπεύουμε να επιλύσουμε ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα αλλά και να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα, τόσο από το αντάλλαγμα εξαγοράς, όσο και από την υπαγωγή στη φορολόγηση των εξαγοραζόμενων ακινήτων», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι και πριν πέντε μήνες προσπάθησε η κυβέρνηση να περάσει σχετικό νομοσχέδιο αλλά το απέσυρε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων και από βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

  Τέλος, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι πρόκειται για μεγάλη φορολογική αλλαγή. «Δώσαμε την απαραίτητη παράταση στην εφαρμογή, και με τα νέα εκκαθαριστικά φαίνονται ξεκάθαρα οι μειώσεις σε σχέση με το παλιό ΕΕΤΗΔΕ. Παράλληλα, συστάθηκε με απόφασή μου, η Επιτροπή Αξιών Ακινήτων ώστε να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές αξίες», τόνισε χωρίς να δώσει το στίγμα για τις προθέσεις του.

  Πηγή: http://www.ered.gr/c...u/#.VDd5ofl_uls

  • Οκτ 10 2014 08:16
  • από Engineer
 13. 600 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει και επίσημα η Hochtief στο δημόσιο

  Η Γερμανική εταιρία που κατασκεύασε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ανέλαβε για 100 χρόνια την διαχείρισή του (την οποία πούλησε) είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ελληνικού δημοσίου, τώρα και με τη βούλα.

  Το ελληνικό δημόσιο είχε απαιτήσεις και είχε επιβάλλει φόρους υποστηρίζοντας ότι η γερμανική εταιρία παρανόμως είχε επεκτείνει την εξαίρεση για την καταβολή ΦΠΑ σε δραστηριότητες πέραν αυτών που είχαν συμφωνήσει κατά τη σύμβαση.

  Η Hochtief είχε απαντήσει προσφεύγοντας για διαιτησία στο London Court Of International Arbitration αμφισβητώντας το ποσό ΦΠΑ που αξίωνε το ελληνικό δημόσιο και κατάφερε να κερδίσει την απόφαση στο δικαστήριο του Λονδίνου. Το αγγλικό δικαστήριο ζητούσε από το ελληνικό κράτος να προχωρήσει σε διαγραφή απαιτήσεων από φόρους και πρόστιμα.

  Ωστόσο στα ελληνικά δικαστήρια η υπόθεση εξελίχτηκε διαφορετικά. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέτασε και απέρριψε την προσφυγή της γερμανικής εταιρίας κατά του ελληνικού δημοσίου αποφασίζοντας επιπλέον ότι:

  - Το ελληνικό κράτος πρέπει να εισπράξει τις οφειλές της Hochtief

  - Απορρίπτεται και ακυρώνεται η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αφού με βάση το ελληνικό Σύνταγμα η Διαιτησία δεν έχει την εξουσία να σβήνει διοικητικά πρόστιμα που έχει επιβάλλει το ελληνικό κράτος.

  - Αποφασίζει ότι σε περίπτωση που η γερμανική εταιρία προσφύγει στο ΣτΕ η απόφαση του εφετείου είναι δεσμευτική και εκτελεστή ενώ το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

  - Απορρίπτει τον ισχυρισμό της Hochtief ότι το ελληνικό δημόσιο παραβίασε τον όρο «καλής πίστης» και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Σήμερα τα περισσότερα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την απόφαση του Εφετείου. Είναι όμως τα ίδια ΜΜΕ που δεν είπαν ούτε μια κουβέντα όταν πέρασαν οι νόμοι προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να υπάγονται σε βρετανικό δίκαιο. Η σημερινή απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου δείχνει την δύναμη που πρέπει να έχουν τα ανεξάρτητα κράτη προκειμένου να ρυθμίζουν τους όρους των συναλλαγών και της οικονομίας.

  Πηγή: http://www.thepressp...r/article/67276

  Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν η Τρόικα θα πιέσει την Ελλάδα και την Γερμανική εταιρία προκειμένου να εισπραχθούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα ελάφρυνε σημαντικά το νέο πακέτο μέτρων που φέρνουν μαζί τους οι απεστελμένοι της.

  Πηγή: http://www.thepressp...r/article/67276

  • Σεπ 30 2014 09:22
  • από Engineer
 14. Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων για την εγγραφή στ...

  Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 138/τ.Α/13-6-2014) το Π.Δ. 90/2014, με το οποίο ορίζονται οι κατηγορίες έργων καθώς και οι προϋποθέσεις εγγραφής, κατάταξης και προαγωγής, στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ.), διπλωματούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής.

  Το ανωτέρω Π.Δ., αντικαθιστά του άρθρο 4 του Π.Δ. 472/1985 (ΦΕΚ/Α΄/168/2-10-1985) που κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 109 της κωδικοποίησης νομοθεσίας κατασκευής των δημοσίων έργων η οποία κυρώθηκε με το ν. 3669/2008 (ΦΕΚ/ Α΄/116/18-6-2008).

  Ειδικότερα τα σημεία ι έως και νβ, της παρ. 1 του άρθρου 1 του άνω Π.Δ. αφορούν στις ειδικότητες διπλωματούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής που δεν προβλέπονταν στο Π.Δ. 472/1985 και αποκτούν δικαίωμα εγγραφής στο Μ.Ε.Κ..

  Ακολουθεί συγκεντρωτικός πίνακας των ειδικοτήτων, διπλωματούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, με τις προϋποθέσεις εγγραφής τους και τις αντίστοιχες κατηγορίες έργων.

  Σύμφωνα με το άρθρο 2, το Π.Δ. 90/2014 ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13/06/2014.

  Δείτε τον πίνακα ανά ειδικότητα

  Πηγή: http://technews-gree...ml#.VBrrnPl_tnY

  • Σεπ 18 2014 16:31
  • από Engineer
 15. Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου για χρέη προς ιδιώτες

  Ακόμη και ακίνητα του δημοσίου θα μπορούν να κατάσχουν πολίτες που περιμένουν να πληρωθούν από κάποιον κρατικό φορέα αλλά δε βλέπουν ποτέ ρευστό.

  Νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπ. Δικαιοσύνης ώστε να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο θα προβλέπει την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και κατασχέσεις της περιουσίας του αν δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε ιδιώτες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, περιλαμβάνεται στις βασικές υποχρεώσεις της χώρας μας, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά άρθρα του τελευταίου Μνημονίου (νόμος 4152 του 2013).

  Τι προβλέπεται

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τις διατάξεις του νομοθετήματος προβλέπεται διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής –που εκτελείται άμεσα– κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί. Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες». Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο. Εξαιρούνται ρητά οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.

  Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων. Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας

  Πηγή: http://www.ered.gr/l...i_pros_idiotes/

  • Σεπ 15 2014 10:46
  • από Engineer
 16. ΣΕΓΜ: Αλλαγή σελίδας μετά από 40 χρόνια στο χώρο των δημοσίων μελετ...

  Τέλος εποχής και ολοκληρωτική αλλαγή του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων της χώρας μας, μετά από 40 χρόνια, αποτελούν κατά την εκτίμηση του ΣΕΓΜ, οι νέες διατάξεις για τις δημόσιες συμβάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, σε συνδυασμό με την τροπολογία που εισήγαγε αιφνιδιαστικά το Υπουργείο...

  Το νομοσχέδιο περί δημοσίων συμβάσεων, που είχε προετοιμάσει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, προωθήθηκε τελικά υπό την πίεση των μνημονιακών υποχρεώσεων με έναν τρόπο που δημιουργεί δύο βασικά ζητήματα:

  • Αν και αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας νομοσχέδιο, ενσωματώθηκε ατυχώς στο πολυνομοσχέδιο φέροντας τη χώρα μας να είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται αυτοτελές νομοθέτημα για έναν από τους βασικότερους τομείς του κράτους, τις δημόσιες συμβάσεις. Με τη μορφή αυτή, ως υποσύνολο ενός «πολυνόμου», οι δημόσιες συμβάσεις υπάγονται στις άλλες διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» παρά το γεγονός ότι αντιστοιχούν στο 80% περίπου του νόμου.
  • Επίσης, παρά τις έντονες παρεμβάσεις του συνόλου των συλλογικών φορέων, το νομοσχέδιο δεν εναρμονίζεται με τις νέες ισχύουσες Κοινοτικές Οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων, με αποτέλεσμα να έχει ουσιαστικά ημερομηνία λήξης την 18η Απριλίου 2016, όπου υποχρεούται να συμμορφωθεί με αυτές.

  Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΓΜ κ. Γιώργου Κάζου: «Για μία ακόμη φορά, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική Πολιτεία προχωρά σε αυτονόητες ρυθμίσεις, χωρίς όμως την αναγκαία προετοιμασία. Είναι κρίμα να προχωρά η χώρα μας στις ενέργειες αυτές επειδή το απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι επειδή έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα και έχει μελετήσει το πώς πρέπει να λυθεί».

  Ο ΣΕΓΜ θεωρεί ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς τον εξορθολογισμό, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων λειτουργίας και την εξυγίανση της αγοράς των δημοσίων έργων και υπηρεσιών, προς την ενίσχυση και προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού.

  Ειδικότερα για τον κλάδο των μελετητικών-συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο οποίος έχει υπεισέλθει σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση ως προς τη βιωσιμότητά του και έχει πλέον αγγίξει τα όρια της πλήρους παρακμής και απαξίωσης, η αλλαγή αυτή –έστω και υπό τη μορφή σοκ– είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιστροφή της σημερινής κατάστασης. Οι κύριοι κανόνες και διαδικασίες (μητρώα, διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης) που θα διέπουν το νέο καθεστώς και θα καθοριστούν στα προβλεπόμενα Προεδρικά Διατάγματα μέχρι την 1/5/2015, είναι κρίσιμο να μην αντιμετωπιστούν ως ακόμη μία «μνημονιακή» υποχρέωση, αλλά αυτή τη φορά να καταρτιστούν κατόπιν ενδελεχούς καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, των προβλημάτων και των επιχειρηματικών εμποδίων σε κάθε τομέα, καθώς και κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης και γόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους.

  Ο ΣΕΓΜ με θετική σκέψη και διάθεση, όπως ενήργησε και στη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, στο οποίο υιοθετούνται τελικώς πολλές προτάσεις του, δηλώνει πλήρη και ουσιαστική διαθεσιμότητα συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία και την ΕΑΑΔΗΣΥ για τη σύνταξη των εν λόγω Π.Δ., καθώς και με κάθε άλλο συλλογικό φορέα που επιθυμεί και επιδιώκει αφενός τη διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας, του υγιούς ανταγωνισμού και της ποιότητας στις προμήθειες, στα έργα και στις υπηρεσίες, αφετέρου την ενίσχυση και την προστασία της ουσιαστικής και συστηματικής επιχειρηματικότητας με σκοπό την ανάπτυξη και τη δημιουργία Ελληνικών μελετητικών – συμβουλευτικών εταιρειών, με μέγεθος, οργάνωση και υποδομές, που θα προσδώσουν δυνατότητες ανταγωνισμού των αλλοδαπών συναφών εταιρειών και θα επιτρέπουν την συστηματική εξωστρεφή δραστηριοποίηση.

  Πηγή: http://technews-gree...ml#.U-CI2vl_tc8

  • Αύγ 05 2014 09:38
  • από Engineer
 17. Με το επίσημο Ευρωπαϊκό σύστημα οι δημοπρατήσεις-συμβάσεις για τα δ...

  Να θεραπεύσει πληγές δεκαετιών και να κλείσει τις «τρύπες» στο σύστημα υπογραφής κρατικών συμβάσεων, από τις οποίες το δημόσιο έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ για ατελή ή υπερτιμολογημένα έργα χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει και να βρει το δίκιο του από τους προμηθευτές του που έπαιζαν "στα δάκτυλα" τα νομικά τερτίπια, επιχειρεί η κυβέρνηση, με το νέο καθεστώς που επιβάλλει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

  Σε 182 άρθρα που εκτείνονται σε κάπου 100 σελίδες, το νομοσχέδιο αναλύει το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης και αποτελεί μεταφορά του νομικού καθεστώτος με βάση το οποίο εδώ και χρόνια συνάπτουν συμβάσεις οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

  Ο «αμαρτωλός» χώρος των δημοσίων συμβάσεων είναι διαχρονικά βεβαρημένος, όπως τονίζεται και στην εισηγητική έκθεση, με το ότι δε γίνεται διαφανής και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, του ΠΔΕ και των κοινοτικών κονδυλίων των ευρωπαϊκών ταμείων, με συνέπεια αφ’ ενός μεν να επιβαρύνονται τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα και εν τέλει το δημόσιο χρέος, αφ’ ετέρου δε να καθυστερεί ή να ακυρώνεται η υλοποίηση έργων και υποδομών που θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την μεταστροφή του οικονομικού κλίματος.

  Επιπλέον και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα πιστοποιηθούν, προκειμένου να χειρίζονται αποτελεσματικά τα σχέδια συμβάσεων. Ειδικότερα, οι βασικές καινοτομίες που εισάγει το σχέδιο νόμου είναι οι ακόλουθες:

  1. Ενιαίοι κανόνες: Ρυθμίζονται με ενιαίο τρόπο οι διαδικασίες ανάθεσης όλων των μορφών δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, ανεξάρτητα από το είδος της αναθέτουσας αρχής ή αναθέτοντος φορέα (Κράτος, Ο.Τ.Α., δημόσιες επιχειρήσεις, Δ.Ε.Κ.Ο. κλπ.) και καταργούνται όλες οι αντίθετες προϊσχύουσες διατάξεις και όλα τα ειδικά καθεστώτα ανάθεσης που θεσπίσθηκαν κατά καιρούς μετά από αίτημα διάφορων φορέων του Δημόσιου Τομέα.

  2. Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς: ο ανάδοχος δεσμεύεται από τη ρήτρα ακεραιότητας, η οποία προβλέπει ότι η σύμβαση καταγγέλλεται υποχρεωτικά εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ανάδοχος, πριν ή κατά τη διαδικασία ανάθεσης, αλλά και κατά το στάδιο της εκτέλεσης της σύμβασης, υπέπεσε σε παράνομες συμπεριφορές.

  3. Προγραμματισμός: Εισάγεται το πρώτον ρητή και καθολική υποχρέωση των αναθετουσών αρχών / αναθετόντων φορέων για τον προγραμματισμό των δημοσίων συμβάσεων που προτίθενται να συνάψουν. Η ρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς με αυτήν εισάγεται και εμπεδώνεται στη διοικητική πρακτική ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις αναθέτουσες αρχές/φορείς εκ των προτέρων και έγκαιρα, ώστε να προγραμματίζουν τις ανάγκες τους για σύναψη δημοσίων συμβάσεων, προκειμένου να είναι σε θέση να επιλέγουν την βέλτιστη διαδικασία και τρόπο σύναψης των συμβάσεων και να προϋπολογίζουν τις εκτιμώμενες δαπάνες.

  4. Προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με την αγορά: στόχος του σχεδίου νόμου να είναι δημοσιοποιείται η φάση της διαμόρφωσης των προδιαγραφών, έτσι ώστε ο ευρύτερος κύκλος πιθανών προμηθευτών, εργοληπτών ή παρόχων υπηρεσιών να διατυπώνει εγκαίρως τυχόν παρατηρήσεις στη φάση μίας προκαταρκτικής διαβούλευσης, με στόχο να εμποδίζονται τεχνητοί αποκλεισμοί ή προειλημμένες αποφάσεις που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν εκ των υστέρων από τα αρμόδια πολιτειακά και διοικητικά όργανα. Οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να διεξάγουν προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τους φορείς της αγοράς πριν από την έναρξη μιας διαδικασίας ανάθεσης, με σκοπό τον ακριβή καθορισμό των αναγκών τους, τον προσδιορισμό των τεχνικών προδιαγραφών και τη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για την ανάθεση και την εκτέλεση της σύμβασης στα έγγραφα του διαγωνισμού. Επιπλέον, ο διάλογος με τους φορείς της αγοράς μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμος, σε περιπτώσεις που οι αναθέτουσες αρχές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους ή να εκτιμήσουν ποιές τεχνικές λύσεις προσφέρονται.

  5. Ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις: Προβλέπεται η ίδρυση και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Δημόσιων Ηλεκτρονικών Συμβάσεων («Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.») που, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων («Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ.») ως υποχρεωτικού τρόπου δημοσιότητας των δημοσίων συμβάσεων θα επιφέρει σημαντική απλοποίηση στη διεξαγωγή των διαδικασιών ανάθεσης, εξοικονόμηση χρόνου, μείωση του κόστους των διοικητικών συναλλαγών, ταχύτητα, διαφάνεια και περιορισμό της διαφθοράς. Ως συνακόλουθο αποτέλεσμα, αναμένεται να επέλθει αύξηση της συμμετοχής, του ανταγωνισμού, επίτευξη καλύτερης σχέσης ποιότητας σε σχέση με την τιμή και δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

  6. Απλοποίηση διαδικασιών ανάθεσης: προβλέπεται κατ’ αρχάς ότι για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες ανάθεσης οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να καταθέτουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να βεβαιώνουν ότι πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής χωρίς να απαιτείται πλέον η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής. Μόνο ο οριστικός ανάδοχος υποχρεούται να προσκομίσει το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την τεκμηρίωση των στοιχείων που είχαν βεβαιωθεί στην υπεύθυνη δήλωση, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες για εμφάνιση παρατυπιών και λαθών, που οδηγούν σε απόρριψη της προσφοράς ή της αίτησης συμμετοχής και απλοποιώντας τη διαδικασία συμμετοχής. β) Επιπλέον, μειώνονται τα στάδια για την αποσφράγιση και την αξιολόγηση των προσφορών επιτρέποντας συνακόλουθα την μείωση των υποβαλλόμενων προσφυγών και την ταχύτερη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης.

  7. Ανεξάρτητο όργανο προσφυγών: Προβλέπεται η εκδίκαση των διοικητικών προσφυγών από ανεξάρτητο όργανο εξοπλισμένο με αυξημένες εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Εκτιμάται πως θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης διαφορών που αναφύονται κατά το στάδιο της ανάθεσης, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος έννομης προστασίας, θα περιβάλει με εμπιστοσύνη τον θεσμό και θα ελαφρύνει το φόρτο των δικαστηρίων που κατακλύζονται με πλήθος υποθέσεων.

  8. Τροποποίηση της σύμβασης: αποσαφηνίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες για τυχόν τροποποιήσεις μιας σύμβασης κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της, απαιτείται η διεξαγωγή νέας διαδικασίας ανάθεσης. Με τον τρόπο αυτό εισάγονται τα εχέγγυα εκείνα ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξη αποτελεσματικού ανταγωνισμού και η τήρηση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας και στο στάδιο εκτέλεσης της σύμβασης.

  9. Πιστοποίηση στελεχών δημοσίων συμβάσεων: Προβλέπεται η πιστοποίηση των υπαλλήλων των αναθετουσών αρχών που εμπλέκονται στις διαδικασίες ωρίμανσης, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων μέσω ειδικών προγραμμάτων. Η δια βίου κατάρτιση και πιστοποίηση των στελεχών του Δημοσίου που απασχολούνται στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων θα αυξήσει την αποδοτικότητα των δράσεων που καλούνται τα στελέχη αυτά να υλοποιήσουν, θα συνεισφέρει στον περιορισμό των παραβιάσεων της νομοθεσίας κατά τις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, αλλά και στην επίτευξη της βέλτιστης σχέσης κόστους / ποιότητας.

  Η πρόταση σχεδίου νόμου για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα και τα παραδοτέα των συναντήσεων με τους νομικούς εμπειρογνώμονες που διέθεσε η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (TFGR) και τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τις παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί της αρχικής εκδόσεως του σχεδίου νόμου από τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 μέχρι και τα μέσα Μαρτίου 2014 περίπου.

  Πηγή: http://www.newmoney....is-toy-dimosioy

  • Αύγ 01 2014 07:52
  • από Engineer
 18. Το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί διπλάσιο τόκο από τους εργολήπτες απ...

  Με την πρακτική της γνωστής ρήσης "τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας", εμφανίζεται να λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.

  Ενώ, λοιπόν, πανηγυρίζει πως πέτυχε για τα έντοκα εξαμηνιαία γραμμάτια επιτόκιο 2,05% (8.7.2014), συνεχίζει να παρακρατεί από τις προκαταβολές που καταβάλλει κατά την έναρξη δημόσιων έργων, υπερδιπλάσιο επιτόκιο, 4,85%, με τη δικαιολογία ότι αυτό είναι το επιτόκιο των δωδεκάμηνης διάρκειας γραμματίων, όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία δημοπράτησή τους στις ...13.4.2010 !

  Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Ν.3669/2008 «αν προβλέπεται από τη διακήρυξη, χορηγείται στον ανάδοχο προκαταβολή μέχρι του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ολικού ποσού της σύμβασης. Η χορήγηση οποιασδήποτε προκαταβολής γίνεται μετά την εγκατάσταση εργοταξίου από τον ανάδοχο επί τόπου του έργου. Για το ποσό αυτό βαρύνεται ο ανάδοχος με τόκο. Το ποσοστό του επιτοκίου καθορίζεται ειδικά και ανέρχεται σε ποσοστό ίσο με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ∆ημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες και αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και ∆ημόσιων Έργων».

  Τελευταία δημοπράτηση εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας το ελληνικό δημόσιο έκανε τον Απρίλιο του 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με συνέπεια το υψηλότατο 4,85%. Ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο, το τελευταίο διάστημα δημοπρατεί τακτικά έντοκα γραμμάτια έως και εξάμηνης διάρκειας πετυχαίνοντας επιτόκιο ως και 2,05%. Ανάλογο, φυσικά, θα ήταν το επιτόκιο, αν δημοπρατούσε έντοκα γραμμάτια δωδεκάμηνης διάρκειας και οπωσδήποτε με κανένα τρόπο αυτό δεν θα έφτανε το υπέρογκο - για τον σκοπό που δίδεται (προκαταβολή για παραγγελία υλικών ενσωμάτωσης στο έργο) - ύψος του 4,85%, στο οποίο υποχρεώνονται οι εργολήπτες δημόσιων έργων, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες (ρευστότητα τραπεζών κλπ.).

  Το θέμα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης έθεσε με έγγραφό του ο ΣΑΤΕ στους υπουργούς Οικονομικών και ΥΜΕΔΙ Γκίκα Χαρδούβελη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, ζητώντας την άμεση άρση του επαχθούς για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις αυτού τόκου, σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα.

  Πηγή: Δελτίο Τύπου ΣΑΤΕ - http://sate.gr/

  • Ιούλ 23 2014 05:28
  • από Engineer
 19. Το δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει εντός 60 ημερών!

  Τέλος στην τακτική των καθυστερήσεων πληρωμών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Με την οδηγία 2011/7/ΕΕ , όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε υποχρεώνονται να πληρώνουν τους προμηθευτές τους για αγαθά και υπηρεσίες που έχουν αγοράσει, εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε ιδιαίτερα εξαιρετικές συνθήκες, εντός 60 ημερών.

  Οι νέοι κανόνες που παρουσιάζει στο Capital T.V o επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης είναι οι εξής:

  - Οι δημόσιες αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.
  - Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών.
  - Οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές

  Πηγή και σχετικό video: http://www.capital.g...deo.asp?id=2593

  • Ιούν 30 2014 15:14
  • από Engineer
 20. Κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα τους όσοι δεν τα δήλωσαν στο Κτημα...

  Περί τα 200.000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015.

  Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα Σαββοτοκύριακο».

  Υπενθυμίζεαι ότι σύμφωνα με το νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο -η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού για τα παλαιά προγράμματα- θα περιέρχονται στο Δημόσιο.

  Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση κι όχι να επανακτήσουν το ακίνητο.

  Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.

  Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι από τις 7 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για τη νέα φάση κτηματογράφησης στις περιοχές Κοζάνης, Αργολίδας και Αρκαδίας, ενώ από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κτηματογράφησης για περιοχές των Τρικάλων και της Πέλλας.

  Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113294645

  • Ιούν 21 2014 17:14
  • από Engineer