Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη όταν δεν υπάρχει θεμελιακή γείωση


prasinos

Recommended Posts

Αληθευει οτι απο 1-04-2010 η ΔΕΗ δεν δεχεται να υπογραφει συμβολαια με πελατες που οι αδειες οικοδομης εχουν εκδοθει ,μετα τον Μαιο του 2006,στις οποιες δεν εχουν κατασκευαστει θεμελιακες γειωσεις?Πως λυνεται ομως το θεμα αυτο οταν ο εγκαταστατης (δεν εχει αναλαβει απο θεμελια,κατι πολυ συχνο),θελησει να υποβαλει ΥΔΕ ,και θεμελιακη γειωση δεν υπαρχει?Τι μεδοδος γειωσης αναφερει στην ΥΔΕ,και τι ακριβως κανει στην περιπτωση αυτη?Θα παρακαλουσα καποιο φιλο ας μου απαντησει εγκυρα,ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αληθευει οτι απο 1-04-2010 η ΔΕΗ δεν δεχεται να υπογραφει συμβολαια με πελατες που οι αδειες οικοδομης εχουν εκδοθει ,μετα τον Μαιο του 2006,στις οποιες δεν εχουν κατασκευαστει θεμελιακες γειωσεις?.
Πάνο σε αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω αν και εδώ στην Κρήτη κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει,

Στο δεύτερο ερώτημα μπορεί και αν είναι εφικτό να τοποθετήσει περιμετρικά του κτηρίου χαλκό γείωσης το ελάχιστο 25mm2.

 

H ουσία είναι μια ότι γείωση και να κάνεις η με ηλεκτρόδιο η πλάκα η θεμελιακή θα πρέπει να κάνεις μετρήσεις και να έχεις το σωστό αποτέλεσμα (2 ΩΜ ΚΑΙ ΚΑΤΩ)

Και εκεί θα καταλήξω υπάρχουν όργανα μετρήσεων κοινός γειωσομετρα τα οποία εκτυπώνουν τα αποτελέσματα μπορεί λοιπόν ο ηλεκτρολόγος μαζί με την ΥΔΕ να το προσκομίσει στην ΔΕΗ με την προϋπόθεση ότι έχει σφραγιστή από το σωματείο ηλεκτρολόγων και από τον ίδιο

Link to comment
Share on other sites

H ουσία είναι μια ότι γείωση και να κάνεις η με ηλεκτρόδιο η πλάκα η θεμελιακή θα πρέπει να κάνεις μετρήσεις και να έχεις το σωστό αποτέλεσμα (2 ΩΜ ΚΑΙ ΚΑΤΩ)

 

 

Από που προκύπτει αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Οι κανονισμοί λένε ότι η επικίνδυνοι τάση για τον άνθρωπο αρχίζει από τα 50v και πάνω για αυτό το λόγο η ασφάλεια ενός κυκλώματος πρέπει να το διακόψει μέσα σε 5 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της διαρροής .υπολογίζουμε λοιπόν.

R= U/ I

R, όπου προκύπτει η αντίσταση γείωσης U, όπου βάζουμε τα 50V όπως λέμε και εμείς τάση επαφής και I, 3x τα αμπέρ της ασφάλειας μείων το μέσο όρο του Ι που απορροφάει η εγκατάσταση.

Aν λοιπόν έχουμε σε μια εγκατάσταση με 63Α αμπέρ ασφάλειες και καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 35Α προκύπτει R= 50/ (3X63)-35 R=0,32Α

Επειδή όμως στην πράξη είναι λίγο δύσκολο να πιάσεις αυτή την τιμή γείωσης οι κανονισμοί αποδέχονται τα 2ΩΜ σαν μέγιστη.

Α και ο λόγος που το πολλαπλασιάζουμε χ3 είναι ότι για να καεί μια ασφάλεια σε 5 sec πρέπει να περάσει χ3 το ονομαστικό ρεύμα από μέσα για να την κάψει !

Link to comment
Share on other sites

"...Γνωρίζοντας ότι οι Κ.Ε.Η.Ε. ορίζουν για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αντίσταση γείωσης το πολύ 2 Ω." Βασίλης Μπιτσιώνης - Σύγχρονες Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις, εκδόσεις Τζιόλα.

 

Ισχύει το ίδιο και με τον ΕΛΟΤ;

Link to comment
Share on other sites

Ο 384 δεν ορίζει απαιτούμενη τιμή για την αντίσταση γείωσης στο ΤΝ-S, καθώς δεν εξαρτάται από αυτή το μέγεθος του βραχυκυκλώματος το οποίο θα κάψει την ασφάλεια. Ορίζεται τιμή για όλο το βρόγχο σφάλματος (συμπεριλαμβάνεται και η πηγή) ώστε η ασφάλεια να καεί ή να πέσει σε χρόνο 0,4sec. Η χρήση ΔΔΕ καλύπτει τις περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί το παραπάνω.

 

Οσο αφορά τη γείωση, ορίζεται μόνο η απαιτούμενη αντίσταση όλων των παράλληλων γειώσεων του ουδετέρου, μαζί με τις γειώσεις της ΔΕΗ, για να μην εμφανίζεται επικίνδυνη τάση στα γειωμένα μέρη σε περίπτωση σφάλματος γης. Αν δεν υπάρχουν στοιχεία για το αναμενόμενο σφάλμα γης, αυτό μπορεί να λαμβάνεται ίσο με 10Ω (σύμφωνα με τον κανονισμό), οπότε προκύπτει απαιτούμενη αντίσταση όλων των παράλληλων γειώσεων ίση με 2,7Ω.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Νομίζω ότι κανένας μας δεν πρέπει να υπογράψει για θεμελιακή γείωση αν δεν την έχει κάνει ο ίδιος. Στη δέη θα δώσεις σχέδιο και θα αναφέρεις τη μέθοδο γειώσεις που υπαρχή πραγματικά, και ο υπεύθυνος αυτού του προβλήματος πρέπει να βρει τη λύση.

Δεν πρέπει να υπογράφουμε και να έχουμε την ευθύνη εμείς.....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

συνάδελφοι καλησπέρα

 

μίλησα με διευθυντή της δεη και μου είπε, οτι δεν υπάρχει σχετική οδηγία δικιά τους, που να μας υποχρεώνει γιά τη θεμελιακή γείωση.

 

εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τη κάνουμε επειδή είναι νόμος του κράτους(φεκ β 1222 5/9/2006)

Link to comment
Share on other sites

Παίδες θα τρελαθώ…!

 

Εκτός από ηλεκτρολόγος συντηρητής έχω κάνει και αρκετές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. από το 2006 η θεμελιακή γείωση θεωρείται υποχρεωτική, είναι δηλαδή νόμος του κράτους ;!…« εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε επειδή είναι νόμος του κράτους(φεκ β 1222 5/9/2006) ». Αλήθεια ποιοι είμαστε "εμείς" και ποιοι "οι άλλοι";

 

Σε όσες οικίες έχω κάνει εγκατάσταση έχω κληθεί εκ των υστέρων, όταν δηλαδή έχουν πέσει τα μπετά και έχουν κτιστεί οι τοίχοι! Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει θεμελιακή γείωση! Όλες "τρώνε" το γνωστό ηλεκτρόδιο και η Δ.Ε.Η. τις έχει ηλεκτροδοτήσει όλες.

 

Τελικά ποιος παρανομεί :

 

1) Ο μηχανικός που δεν κάλεσε ηλεκτρολόγο από την αρχή για την θεμελιακή;

2) Ο ιδιοκτήτης που δεν κάλεσε ηλεκτρολόγο από την αρχή για την θεμελιακή;

3) Ο ηλεκτρολόγος που δεν έκανε θεμελιακή γείωση;

4) Η Δ.Ε.Η. που ηλεκτροδότησε την εγκατάσταση (αφού πουθενά στο σχέδιο δεν αναφέρεται ότι έχει γίνει θεμελιακή γείωση).

5) Όλα τα παραπάνω!!!

Οι απαντήσεις σας με ένα x εντός του τετραγώνου, βαθμοί 5. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

Σε τελική ανάλυση η θεμελιακή γείωση είναι υποχρεωτική; Το Φ.Ε.Κ. ισχύει για τους ηλεκτρολόγους και όχι για την Δ.Ε.Η.;! Τι νομικό καθεστώς επικρατεί τελικά;

Link to comment
Share on other sites

τους νομους του κρατους, πρεπει να τους τηρουμε οπως και να εχει.

 

η δεη δε φερει καποια ευθυνη, διοτι μετα το μετρητη της, δεν εχει καποια αρμοδιοτητα.

 

αλλα και στη περιπτωση που δεν γινει για καποιο λογο η θεμελιακη γειωση, ο ηλεκτρολογος υποχρεουται να κατασκευασει με αλλες μεθοδους γειωση, της οποιας η αντισταση να ειναι και πλησιον της τιμης των κανονισμων(hd384)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.