Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

mfrantz

Members
  • Περιεχόμενα

    16
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

576 profile views
  • ap04

  • galexa

mfrantz's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Το ίδιο και εδώ, ενώ έχει δηλωθεί ο IBAN. Περιμέναμε 2 χρόνια να διορθωθεί το προφανές, να δούμε τώρα πόσο θα περιμένουμε να πάρουμε πίσω αυτά που κακώς πληρώσαμε.
  2. Δηλαδή η "διαδικασία εκκαθάρισης" που λέει το μύνημα θα "εξελίσσεται" μέχρι τις 25-11-2018; Με το χέρι τα υπολογίζουν; Τέλος πάντων αφού περιμέναμε 2 χρόνια για το προφανές, μια ακόμα εβδομάδα δεν είναι τίποτα. Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί είναι προϋπόθεση να έχει ενημερωθεί από εμάς το ΤΣΜΕΔΕ για το εργασιακο μας καθεστώς αφού έχουν όλα τα στοιχεία να το κάνουν μόνοι τους.
  3. Για όσους δεν είχε γίνει ακόμα η πρώτη εκκαθάριση των εισφορών (παράλληλη απασχόληση, κλείσιμο βιβλίων κλπ) φαίνεται ότι ίσως κάτι πάει να γίνει μετά από σχεδόν 2 χρόνια: Το βλέπει αυτό κανείς άλλος που περιμένει εκκαθάριση;
  4. Μην περιμένεις συνέπεια από τον ΕΦΚΑ. Υπομονή, σε εμένα και σε πολλούς άλλους, δεν έχει γίνει ακόμα η εκκαθάριση του 2017. Για την δε εκκαθάριση του 2018 είχαν πει ότι από δω και πέρα θα γίνεται κάθε Σεπτέμβριο. Μάλλον για Δεκέμβριο-Ιανουάριο παέι και αυτή.
  5. Αν δεν είχες πληρώσει όλες τις εισφορές του 2017 τότε ότι πληρώνεις πηγαίνει για εξόφληση των παλιότερων εισφορών και όχι της τρέχουσας. Π.χ. έγω κάποια στιγμή σταμάτησα να πληρώνω εισφορές του 2017 (διότι είχα κλείσει βιβλία απο 2016 και κακώς με χρέωναν) ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 που αλλάξαν την βάση υπολογισμού και με χρεώνουν τα ελάχιστα (για το 2018, χωρίς όμως να αλλάξουν το 2017) άρχισα να πληρώνω. Ολες οι πληρωμές που έκανα το 2018 δεν πήγαν στους επόμενους μήνες αλλά μείωσαν την οφειλή μου για τον Απρίλιο του 2017 (όταν σταμάτησα να πληρώνω). Δηλαδή οι εισφορές του 2018 φαίνονται ανεξόφλητες, ενώ οι οφειλές του 2017 έχουν μειωθεί αντίστοχα. Μήπως συμβαίνει αυτό και σε σένα;
  6. Και σε εμένα δεν έχει γίνει ακόμα εκκαθάριση. Δεν εμπίπτω στις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 9, απλά έχω κλείσιμο βιβλίων 11/2016 και ήμουν μισθωτός από 6/2017 έως 01/2018. Προφανώς δύσκολη περίπτωση για το σύστημα τους, τι να πω δεν θα τελείωσει ποτέ αυτή η ιστορία... Μου αρέσει που έβγαλαν και ανακοίνωση και διαφημίζουν ότι κατάφεραν να κάνουν τους συμψηφισμούς - "σε πέρας ένα σύνθετο έργο" !!! (περιλαμβάνει έναν πολλαπλασιασμό μια αφαίρεση και μία διαίρεση σε ποσά που τους είναι γνωστά από πέρσι τον Σεπτέμβριο).
  7. Είσαι σίγουρος, μήπως απλά δεν φαίνονται και πρέπει να πατήσεις εκεί που λέει 2017 για να γίνει expand; Ειδοποιητήριο εκκαθάρισης σου έχει βγεί; Ρωτάω γιατί όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, έχει γίνει εκκαθάριση μόνο για όσους ήταν αμιγώς ΕΕ. Για όσους ήταν και παράλληλα μισθωτοί η εκκαθάριση θα γίνει τις επόμενες μέρες λένε (ή μήνες/χρόνια λέω εγώ).
  8. Με την ανάρτηση ειδοποιητηρίων με βάση τα εισοδήματα του 2016, είδε κανείς που είχε κλείσει βιβλία το 2016 το πρόβλημα να λύνεται; Για μένα φαίνεται ότι λύθηκε, το ειδοποιητήριο Ιανουαρίου 2018 έχει την ελάχιστη εισφορά των 168€ ενώ μέχρι τώρα μου ερχόταν με βάση το εισόδημα του 2015, ενώ και το 2016 είχα εισόδημα από παροχή υπηρεσιών (πριν κλείσω τα βιβλία τον Δεκέμβριο). Επειδή δεν έχω καμία εμπιστοσύνη, δεν χαίρομαι ακόμα γιατί μπορεί απλά το σύστημα να μην ήταν έτοιμο για αυτές τις περιπτώσεις και να έβαλε το ελάχιστο τώρα και τον επόμενο μήνα που θα γίνουν οι συμψηφισμοί να αλλάξει αυτό. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει η διακοπή της ασφάλισης λόγω κλεισίματος βιβλίων διότι παραμένω μέτοχος τεχνικής εταιρείας και σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο σε αυτές τις περιπτώσεις η υποχρέωση ασφάλισης σε ΕΦΚΑ - τ.ΤΣΜΕΔΕ, παραμένει. Θέλω να πιστεύω όμως ότι αναγνώρισαν ότι εφόσον ο λόγος που παραμένω ασφαλισμένος από 1/1/2017 είναι η ιδιότητα του εταίρου και όχι τα ΔΠΥ η βάση υπολογισμού των εισφορών δεν μπορεί να είναι τα έσοδα από ΔΠΥ το 2016, αλλά τα έσοδα από την ιδιότητα του εταίρου (μηδενικά κέρδη άρα ελάχιστη εισφορά). Φυσικά δεν θα εκπλαγώ αν το επόμενο μήνα βγάλουν ειδοποιητήριο με άλλη λογική. Όλα τα περιμένω με τον τρόπο που λειτουργούν.
  9. Δυσκολεύομαι να καταλάβω την λογική της εγκυκλίου στο σημείο αυτό: " Η μηνιαία εισφορά υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών ή/και των εισοδημάτων, κατά περίπτωση, επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης" Δηλαδή για κάποιον έλεύθερο επαγγελματία που είχε κάποια εισοδήματα το 2016 αλλά σταμάτησε να έχει δουλειές και έκλεισε τα βιβλία του 31/12/2016: Βάσει του νόμου περί αποσύνδεσης από την ιδιότητα θεωρείται ότι διέκοψε την ασφάλιση του από 1/1/2017, επομένως αν θέλει να έχει την προαιρετική ασφάλιση θα πληρώνει από εδώ και πέρα κάθε μήνα εισφορές με βάση τα εισοδήματα που είχε από 1/1 έως 31/12 2016. Ενώ αν δεν είχε κλείσει τα βιβλία του θα πλήρωνε (όταν με το καλό θα γίνει ο υπολογισμός/συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα του 2017 που θα είναι μηδενικά) την ελάχιστη εισφορά, δηλαδή πολύ λιγότερα. Δηλαδή επειδή είχε κάποιο εισόδημα πριν την διακοπή αυτό θα τον επιβαρύνει συνεχώς όσο παραμένει προαιρετικά ασφαλισμένος. Επομένως κακώς έκλεισε βιβλία. Το ίδιο ισχύει και για τους μισθωτούς από ότι καταλαβαίνω. Π.χ. κάποιος που είχε έναν καλό μισθό πριν απολυθεί θα πρέπει να πληρώνει εισφορές επί αυτού του μισθού για να παραμείνει ασφαλισμένος. Είχα την εντύπωση ότι οι εισφορές της προαιρετικής ασφάλισης θα ήταν τα ελάχιστα, φαίνεται όμως ότι δεν θα είναι έτσι. Φυσικά μπορεί κάποιος να μην κάνει αίτηση για προαιρετική ασφάλιση όμως θα παραμείνει ανασφάλιστος με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό, σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης. Εχω καταλάβει σωστά;
  10. Κλείσιμο βιβλίων σε ΔΟΥ 11/2016, πρόσληψη σαν μισθωτός από 6/2017. Πέρασα από ΤΣΜΕΔΕ πριν το 15-αυγουστο για να μάθω αν πρέπει να κάνω κάτι για να σταματήσουν να έρχονται ειδοποιητήρια βάσει εισοδήματος 2015/2016 και να ακυρωθούν τουλάχιστον αυτά από Ιούλιο και μετά που είμαι μισθωτός. Με ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνω μια αίτηση στο ΕΦΚΑ με την προϋπόθεση ότι δεν έχω κανένα άλλο εισόδημα εκτός των μισθών (με μόνη εξαίρεση εισόδημα από νοίκια) και μου έδωσαν να υπογράψω μια προ-συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση που έλεγε ότι δεν έχω άλλα εισοδήματα δεν συμμετέχω σε εταιρείες κλπ. Όταν τους είπα ότι λαμβάνω κάποια μερίσματα από εταιρεία στην οποία όμως δεν είμαι διαχειριστής, ούτε μέλος του ΔΣ, μου είπαν ότι ανεξάρτητα από την σχέση μου με την εταιρεία η είσπραξη μερισμάτων συνιστά επαγγελματική δραστηριότητα και επομένως δεν μπορώ να υποβάλω την αίτηση και θα εξακολουθούν να μου έρχονται ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ και για μετά τον Ιούλιο. Επιπλέον μου είπαν ότι για όποια εισοδήματα από μερίσματα περιλάβω στην δήλωση μου για το 2016 θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές 37.95%. Αυτό είναι παράλογο διότι ο Νόμος αναφέρει σαφώς ότι εκτός των ελευθέρων επαγγελματιών στις διατάξεις εμπίπτουν: 1. τα μέλη ΔΣ ΑΕ σε όλη την επικράτεια με ποσοστό συμμετοχής 3% τουλάχιστον 2. οι μέτοχοι των ΑΕ με σκοπό τη μεταφορά προσώπων/πραγμάτων με αυτοκίνητα δημοσίας χρήσης εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών. 3. Διαχειριστές ΙΚΕ που έχουν οριστεί με καταστατικό η απόφαση εταίρων. 4. Ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ επομένως η είσπραξη μερισμάτων από μόνη της δεν συνιστά ασφαλιστέα δραστηριότητα σύμφωνα με τον Νόμο. Τελικά έφυγα άπραγος γιατί δεν μπορούσα να υπογράψω μια ψευδή υπεύθυνη δήλωση. Έχει κάποιος συνάδελφος παρόμοια εμπειρία; Επειδή δεν έχω την υπεύθυνη δήλωση γιατί ο υπάλληλος του ΤΣΜΕΔΕ την πήρε πίσω μόλις του ανέφερα τα μερίσματα αν κάποιος συνάδελφος έχει υποβάλει τέτοια δήλωση και έχει κρατήσει αντίγραφο παρακαλώ πολύ αν μπορεί να μου πει το ακριβές λεκτικό της δήλωσης.
  11. Όσο αφορά την περίπτωση μη μισθωτών με κλειστά βιβλία από την διατύπωση της εγκυκλίου δεν προκύπτει σαφώς ότι θα καταβάλλονται ελάχιστες εισφορές. "...καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενου σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν.4387/2016, ενώ το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπολείπεται των €586,08..." Το άρθρο 39 αναφέρει ότι η βάση υπολογισμού των εισφορών είναι τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Αυτό μπορεί και να ερμηνευθεί ότι όποιος διέκοψε το 2016 ειδικά για φέτος θα πληρώσει βάσει του περσινού του εισοδήματος (2015 αρχικά και συμψηφισμός για 2016 τελικά), και από το 2018 θα χρεώνεται το ελάχιστο αφού θα έχει μηδενικό εισόδημα το προηγούμενο έτος (2017). Διότι η εγκύκλιος δεν λέει ότι οι εισφορές θα είναι ακριβώς επί του ελαχίστου εισοδήματος αλλά ότι το εισόδημα δεν μπορεί να υπολείπεται του ελαχίστου. Φυσικά αν/όταν καταργηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση λόγω ιδιότητας αυτά θα αλλάξουν. Εγώ καταλαβαίνω ότι σήμερα με κλειστά βιβλία μόνο αν ξεκινήσεις μισθωτή εργασία παύει η υπαγωγή σου στο άρθρο 39 διότι υπάγεσαι πλεόν στο άρθρο 38 οπότε (θα έπρεπε να) σταματάνε τα ειδοποιητήρια βάσει του περσινού εισοδήματος. Τώρα αν υπάρχει ίχνος λογικής σε αυτά είναι άλλη ιστορία. Απλά προσπαθώ να ερμηνεύσω τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.
  12. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον ισχύει το "αρθρο 39", αν κάποιος έχει διακόψει μέσα στο 2016, αλλά είχε κάποιο εισόδημα απο επαγγελματική δραστηριότητα το 2016 πριν κλείσει τα βιβλία, φέτος ειδικά θα πληρώσει βάσει του εισοδήματος του 2016 (αρχικά του 2015 και στη συνέχεια συμψηφισμός), ενώ από 2018 θα πληρώνει μόνο τα ελάχιστα (αν εξακολουθήσει να ισχύει η ασφάλιση λόγω ιδιότητας, αλλιώς τίποτα). Το κατάλαβα σωστά; Ηλπιζα ότι σε αυτή την περίπτωση εφόσον οι εισφορές αφορούν το 2017 στο οποίο δεν ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα η χρέωση θα ήταν το ελάχιστο, αλλα δυστυχώς μάλλον δεν ισχύει αυτό.
  13. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να περιμένουμε διευκρινήσεις και εγκυκλίους όταν ο νόμος είναι σαφέστατος. Υπουργική απόφαση "Προσδιορισμός της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1.1.2017", όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4330/30.12.2016: "...καθώς και στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών ή υποχρεωτικής ασφάλισης λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται το ύψος του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών"
  14. Επομένως καλά το είπα πριν από μερικα posts ότι τελικά θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι το ΣτΕ για να βρουμε το δίκιο μας. Διότι η φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου πως "οι εισφορές οφείλονται όχι για το τρέχον διάστημα αλλά για το προηγούμενο έτος" δεν έχει καμμία νομική βάση. Όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους έχουν ήδη εκπληρώσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το 2015 και το 2016 εφόσον πλήρωσαν τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ. Για το 2017 ασφαλίζονται μόνο βασει ιδιότητας και όχι επαγγελματικής δραστηριότητας και θα έπρεπε να χρεώνονται τα ελάχιστα, όπως άλλωστε αναφέρει και το σχετικό ΦΕΚ. Το γεγονός ότι το κράτος είναι ανίκανο να συνδέσει τις εισφορές με τις δραστηριότητες του τρέχοντος έτους, όπως πχ συμβαίνει με τους μισθωτούς, δεν μπορεί να είναι δικαιολογία. Σε τελευταία ανάλυση ας κάνει και έναν ακομα συμψηφισμό το 2018 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 σε σχέση με τις εισφορές που πληρώνονται εφέτος .
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.