Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Fotius

Members
  • Περιεχόμενα

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Fotius's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Dedicated Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι καλησπέρα. Έχω το εξής ερώτημα. Σε περίπτωση που έχουμε ισόγειο κτίριο που κατασκευάστηκε χωρίς ο.α. αλλά δεν έχει παραβιάσει κανέναν από τους όρους δόμησης, για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου αγνοούμε τον συντελεστή τετραγωνιδίων 5 ; Στις διευκρινίσεις των συντελεστών τετραγωνιδίων (Παράρτημα Α) για τον συντελεστή 5 αναφέρεται πως δεν εξετάζουμε τα α,β,γ,δ όταν δεν έχουμε ο.α. και το ε αναφέρεται μόνο σε περίπτωση που έχουμε υπέρβαση ύψους (0,20 ή 0,40) χωρίς υπέρβαση δόμησης. Αυτό σημαίνει πως αν είχαμε ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ύψος (έξτρα παράβαση) θα πλήρωνε ο ιδιοκτήτης μικρότερο πρόστιμο ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  2. Ξαναπήγα στην Πολεοδομία και μου απάντησαν ότι μάλλον ο μελετητής χρησιμοποίησε έμμεσο συντελεστή χωρίς όμως να μου δώσουν την παραμικρή αναφορά σε νομοθεσία. Η δική μου λογική λέει πως με την εισαγωγή του σ.δ. 1,80 λογικά καταργείται το "αριθμός ορόφων * κάλυψη". Άρα κάπου πρέπει να υπάρχει κάποια διαταξη/εγκύκλιος/απόφαση που να δίνει τη δυνατότητα στο μελετητή να χρησιμοποιήσει ότι είχε μείνε από την προσαύξηση 40% σαν ποσοστό του 1,80. Μήπως ξέρει που μπορώ να ψάξω για αυτό (στο Νόμο του τεε δεν βρήκα κάτι παρά τη φιλότιμη συμβουλή του dimitris GM);
  3. ΚΑΝΑ σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου. Η παλαιά περίφραξη ήταν συρματόπλεγμα με πασσάλους καρφωμένους στο χώμα. Η νέα έχει στηθαίο από μπετόν και σιδερένιο κιγκλίδωμα. Όλα αυτά σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από τη θάλασσα (οικόπεδο - επαρχιακή οδός - θάλασσα). Με βάση την αλληλογραφία σύμφωνα με την οποία η πολεοδομία με παραπέμπει στην Περιφέρεια (ως αρμόδια του έργου) και η Περιφέρεια δηλώνει εγγράφως ότι η περίφραξη κατασκευάστηκε όπως ορίζει ο νόμος (δεδομένου και ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη - φαντάζομαι - που περιγράφεται η εν λόγω περίφραξη) είναι σωστό να εκδώσω βεβαίωση μηχανικού; Αν η παλαιά δεν είχε άδεια, το γεγονός ότι η Περιφέρεια κατασκεύασε βάση εγκεκριμένης μελέτης περίφραξη δεν την καθιστά νόμιμη; Δηλαδή η πιθανή αυθαιρεσία της παλαιάς μπορεί να μετατρέπει και την νέα σε αυθαίρετη; Και αν η παλαιά ήταν νόμιμη η νέα που έχει στηθαίο από μπετόν τόσο κοντά στη θάλασσα δεν έχει κανένα πρόβλημα (έχω δει ολόκληρη μελέτη σε διπλανό οικόπεδο όπου για να μπορέσουν να πάρουν άδεια για στηθαίο από μπετόν παρουσίασαν καλλιέργειες με ειδικά, επιβλαβή για τους λουόμενους, φυτοφάρμακα); Ευχαριστώ.
  4. Σε συνέχεια του ερωτήματος μου, έλαβα απάντηση από την Περιφέρεια στην οποία δηλώνει ρητά .. "Ως εκ τούτου η κατασκευασθείσα από την υπηρεσία μας υφιστάμενη περίφραξη είναι ιδιοκτησία του κ.Τάδε και κατασκευάσθηκε σε αντικατάσταση της απαλωτριωθείσης παλαιάς όπως ορίζει ο νόμος." Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να δώσω βεβαίωση για συμβολαιογραφική πράξη; Ευχαριστώ.
  5. Ευχαριστώ πολύ dimitris GM. Θα ψάξω όλα αυτά και θα ξαναπάω στην πολεοδομία.
  6. Αγαπητοί συνάδελφοι, Έχω μία περίπτωση όπου σε γωνιακό γήπεδο (230 τ.μ.) στην Ηλιούπολη χτίστηκαν ισόγειο και Α' όροφος, 200 τ.μ. έκαστος, (το '70 και το '72 αντίστοιχα) με κάλυψη 85% και προσαύξηση 40%. Το '82 έγινε προσθήκη Β' ορόφου και στο εγκεκριμένο διάγραμμα κάλυψης ο μελετητής εμφανίζει σ.δ. 1,80 και αναφέρει ότι τα τετραγωνικά που απομένουν για τον Β' όροφο είναι το ποσοστό του σ.δ. που απομένει από την προσαύξηση. Στη συνέχεια αθροίζει τα υπάρχοντα τ.μ. (200+200) και υπολογίζει το 40% της προσαύξησης επί του οικοπέδου και το προσθέτει στο άνω άθροισμα (400 τ.μ. + (2 όροφοι * 0,85 * 230 τ..μ * 0,40)) και από εκεί υπολογίζει το ποσοστό που απομένει από την σ.δ. 1,80 και στη συνέχεια τα τ.μ. που μπορούν να κατασκευαστούν στον Β' όροφο. Αν έχω καταλάβει σωστά το 1978-1979 εφαρμόστηκαν σ.δ. (στην περίπτωση μου 1,80). Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται να χρησιμοποιείται η προσαύξηση αφού πλέον υπάρχει συντελεστής δόμησης (το άθροισμα (400 τ.μ. + (2 όροφοι * 0,85 * 230 τ..μ * 0,40)) είναι μεγαλύτερο από το γινόμενο 1,80 * 230). Προσπάθησα να βρω άκρη στην πολεοδομία αλλά δεν κατάφερα τίποτα. Έψαξα για ΦΕΚ του '78 για τους συντελεστές αλλά βρήκα μόνο για εκτός σχεδίου. Μπορεί κάποιος/κάποια να με βοηθήσει να καταλάβω αυτό που κάνει ο μελετητής πως δικαιολογείται βάση νομοθεσίας ; Ευχαριστώ
  7. Fotius

    ΓΟΚ - 1973

    Ευχαριστούμε πολύ.
  8. Ευχαριστώ ΚΑΝΑ για την απάντηση. Αυτό όμως δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη στο μέλλον να επέμβει στη νέα περίφραξη (π.χ. εργασίες συντήρησης, ελαιοχρωματισμού ή επιδιόρθωσης);
  9. Αγαπητοί συνάδελφοι, Γήπεδο με πρόσοψη επί επαρχιακής οδού σε εκτός σχεδίου περιοχή (ζώνη Α), και σε ζώνη 500 μέτρων από την ακτή, είχε περίφραξη με συρματόπλεγμα και μεταλλικές γωνίες παλαιότερη του 1970 (άγνωστη η ακριβής ημερομηνία τοποθέτησής της). Λόγω διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού (έργο της Περιφέρειας) η περίφραξη καθαιρέθηκε και στα πλάισια της εργολαβίας εις αντικατάστασή της κατασκευάστηκε νέα περίφραξη με συμπαγές στηθαίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και σιδηρά κιγκλιδώματα. Γνωρίζει μήπως κανείς αν η νέα υφιστάμενη περίφραξη θεωρείται νόμιμη κατασκευή και άρα μπορεί ο μηχανικός να εκδόσει την απαραίτητη για συμβολαιογραφική πράξη βεβαίωση στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο γήπεδο (δεδομένου ασφαλώς ότι δεν υπάρχουν άλλες)? Σε σχετικό ερώτημα η Πολεοδομία απάντησε ότι είναι αναρμόδια. Αντίστοιχα, η Περιφέρεια δήλωσε απλώς ότι «...με βάση τα εγκεκριμένα Κτηματολογικά Διαγράμματα και την εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας κατασκεύασε επί του ορίου απαλλοτρίωσης νέα περίφραξη .... σε αντικατάσταση της απαλλοτριωθείσης παλαιάς, όπως ορίζει ο νόμος» το οποίο δεν απαντά ευθέως στο ερώτημα περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών.
  10. Καλημέρα συνάδελφοι. Έχω μια περίπτωση ισόγειου καταστήματος (115τ.μ.) στο Π. Φάληρο όπου η αρχική οικ. άδεια έχει εκδοθεί 10/01/1986 και μέσα στον ίδιο χρόνο ο κατασκευαστής έκανε αίτηση για νέα άδεια "προσθήκης κατ' επέκταση 8 ορόφου" που εκδόθηκε 17/06/1988. Στην νέα άδεια αφαίρεσαν 12 τ.μ. από το κατάστημα του ισογείου (μοναδική οριζόντια ιδιοκτησία στο ισόγειο) και μεγάλωσαν τον κοινόχρηστο χώρο της εισόδου της πολυκατοικίας. Παράλληλα τροποποίησαν και τις ανοιχτές θέσεις πάρκινγκ του ισογείου μεταφέροντας τες σε άλλο σημείο. Ο φάκελος της νέας άδειας έχει τα σχέδια του 8 ορόφου αλλά για το ισόγειο και τις όψεις του ισογείου έχει τα ίδια σχέδια με την παλιά άδεια. Η τροποποίηση της σύστασης των οριζόντιων ιδιοκτησιών όμως περιγράφει τις αλλαγές που προανέφερα και έχει προσαρτημένο σχέδιο που τις δείχνει! Το κατάστημα λειτουργεί ως κομμωτήριο (χωρίς άδεια) και χρειάζεται άδεια από το υγειονομικό. Μετά από πολύ ψάξιμο (έχω ελάχιστη εμπειρία σε θέματα αδειών) και πολλές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις από ΤΕΕ και Πολεοδομία και κυρίως χάρη σε ένα μπούσουλα από παλιότερη ερώτηση μου σε αυτό το φόρουμ κατέληξα στο εξής: Χρειάζεται άδεια "Αλλαγής χρήσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος - κομμωτήριο και εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων". Αυτή η άδεια φαντάζομαι θα πρέπει και να συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές στην είσοδο (όψεις και τετραγωνικά). Θα πρέπει να δείχνει 2 θέσεις πάρκινγκ και τουαλέτα ΑΜΕΑ(?). Αφού εγκριθεί η άδεια τότε μπορώ να δώσω ΒΚΧ στο Δήμο και να συμπληρώσω τον φάκελο με τα δικαιολογητικά για την άδεια λειτουργίας. Η ερωτήσεις μου είναι: 1. Είναι σωστή η διαδικασία που περιγράφω? 2. Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει? 3. Θα χρειαστώ έγκριση από ΕΠΑΕ? 4. Λόγω όψεων θα χρειαστεί ΚΕΝΑΚ ή ισχύει το "αναλυτικός προϋπολογισμός εργασιών < 25% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου"? 5. Στην τροποποίηση σύστασης που προανέφερα γράφει ότι "επειδή μετά την ισχύ του νέου ΓΟΚ αυξήθηκε το ύψος στην περιοχή ο 8 όροφος θα γίνει πλήρης όπως η υπόλοιποί 7, δηλαδή η επιφάνεια του θα αυξηθεί από 76 τ.μ. σε 135τ.μ. Για τον ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ η επιφάνεια του καταστήματος θα μειωθεί από 127τ.μ. σε 115τ.μ. .." μήπως με αυτό μπορώ κάπως να αποδείξω ότι η σημερινή κατάσταση είναι νόμιμη και δεν χρειάζεται στην άδεια να βάλω και ότι έχει να κάνει με την είσοδο της πολυκατοικίας (τετραγωνικά - όψεις)? Ζητώ συγγνώμη για το μέγεθος του ποστ μου και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιες συμβουλές μου δώσετε.
  11. Σε συνέχεια της παλαιότερης απορίας μου. Για την έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το νέο τοπογραφικό που πρέπει να υποβληθεί στην πολεοδομία πρέπει να έχει συντεταγμένες στις κορυφές του οικοπέδου ή μπορεί να είναι ένα απλό τοπογραφικό; Επίσης πως μπορώ να συγκρίνω τον προϋπολογισμό του κτιρίου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της νέας άδειας (για να δω εάν θέλει Κ.Εν.Α.Κ.) δεδομένου ότι η οικοδομική άδεια του κτιρίου (πολυκατοικία) είναι του 1985; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  12. Σε περίπτωση που η καπνοδόχος έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 (αυθαίρετα) αλλά αναφέρεται σε τροποποίηση σύστασης ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για να κατοχυρωθεί και πολεοδομικά (η άδεια κατασκευής είναι του 1979)? Ευχαριστώ.
  13. Προσπαθώ να βρω έναν μπούσουλα σε ότι αφορά στην διαδικασία και στο κόστος έκδοσης άδειας που απαιτείται για τμήμα ιδιοκτησίας το οποίο χωρίστηκε και διαμορφώθηκε ως ξεχωριστό κατάστημα. Οι εργασίες έχουν γίνει και το κατάστημα (κομμωτήριο) θα λειτουργήσει σύντομα αλλά δεν μπορεί να πάρει άδεια από την Πυροσβεστική χωρίς άδεια από την Πολεοδομία. Πως μπορώ να υπολογίσω το κόστος και τι απαιτείται για την έκδοση μιας τέτοιας άδειας; Θα πρέπει να περιγράψω και τις εργασίες διαμόρφωσης του καταστήματος ή μόνο τον χωρισμό του από την υπόλοιπη ιδιοκτησία; Δυστυχώς, ίσως λόγω της απογραφής και του καλοκαιριού, δεν μπορώ να βρω άκρη με τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας γι’ αυτό εάν κάποιος μπορεί να με «σπρώξει» προς την σωστή κατεύθυνση ίσως και να τα καταφέρω. Ευχαριστώ. Συμπληρωστε την ειδικοτητα σας στο προφιλ σας παρακαλω.
  14. Για την ιστορία.. http://www.capital.gr/capitaltv/showVideoLive.asp
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.