Μετάβαση στο περιεχόμενο

geodou

Members
  • Περιεχόμενα

    49
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

geodou's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • First Post Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

10

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα. Σε σύμμικτη πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα και χαλυβδόφυλλα Symdeck με μικτό πάχος 13cm έχει νόημα να κάνουμε ανάλυση έναντι φορτίσεων ανέμου σε πιθανή υφαρπαγή; Για τους τοίχους ΟΚ. Όμως για πλάκα με τέτοιο κατακόρυφο φορτίο έχει νόημα να εξετάσουμε ανεμοπιέσεις; Ήθελα τη γνώμη σας. Ευχαριστώ.
  2. είναι πολύ σωστά τα παραπάνω. δεν ξέρω αν η σεισμική δράση από τις ωθήσεις γαιών έχει νόημα να χωρίζεται στις δυο διευθύνσεις γιατί ο ΕΑΚ εκεί λέει "επάυξηση" των ωθήσεων με το τραπεζοειδές διάγραμμα. δεν ξέρω αν εππαληλίζονται αυτές οι δυνάμεις. όπως επίσης και για την κατακόρυφη σεισμική συνιστώσα δεν ξέρω κατα πόσο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. αν η δεξαμενή είναι μέσα στο έδαφος θεωρητικά η μάζα δεν ταλαντώνεται. δεν ξέρω. με μπερδεύει λίγο αυτό...
  3. Καλησπέρα. Έτυχε να πέσω πάνω στο θέμα. Από όσα ξέρω πρίν ξεκινήσει η pushover πρέπει να γίνει μια απλή γραμμική ανάλυση για να υπολογιστούν τα κατακόρυφα φορτία των υποστυλωμάτων στον συνδυασμό 1.00G+0.30Q αν έχεις υψηλή ΣΑΔ, 1.10G+0.30Q για ικανοποιητική και 1.20G+0.30Q για τις ερήμην τιμές. Εκεί πας με τις δυσκαμψίες του Πίνακα Σ4. 0.60 εξωτερικό 0.80 εσωτερικό και 0.40 για δοκούς. Αφού έχεις τις δυνάμεις υπολογίζεις τις ενεργές δυσκαμψίες με τις εξισώσεις του ΚΑΝΕΠΕ. Αυτές εφαρμόζεις μετά στην pushover. Αν πάς με τις αρχικές δεν πρόκειται να πάρεις σωστή καμπύλη σε καμία ανάλυση. Το ίδιο ισχύει και στις ελαστικές αναλύσεις. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
  4. Ήθελα την άποψη σας. Έχω μια προσθήκη υπό μελέτη. Ένας όροφος. Μεταλλική κατασκευή με πλακα από σκυρόδεμα επί τραπεζοειδους λαμαρίνας. Έχει νόημα να ασχοληθώ με φορτίσεις υφαρπαγης στην πλάκα; στους περιμετρικους τοίχους που θα κλείσουν με ινοσανιδα και θερμοπροσοψη θα υπολογίσω οριζοντια φορτία ανέμου κανονικά. Στην επιπεδη οροφή έχει νόημα να υπολογίστουν κατακόρυφα φορτία υποπιεσης; Ευχαριστω.
  5. Καλησπέρα σε όλους. Εύχομαι να είστε όλοι καλά. Γνωρίζει κανείς τα εξής μόνιμα φορτία: 1. Εξωτερική τοιχοποιία από τσιμεντοσανίδα με μεταλλικό σκελετό. 2. Εσωτερική τοιχοποιία με διπλή γυψοσανίδα και μεταλλικό σκελετό. 3. Φορτίο θερμοπρόσοψης. Ευχαριστώ.
  6. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Άρα το 57.5kgr/m2=0.564KN/m2 που είχα δεί είναι λογικό για διπλή γυψοσανίδα. Ξανά ευχαριστώ.
  7. Έχει κανείς υπόψη ποιό είναι το φορτίο διαχωριστικού από γυψοσανίδα; Σε ένα site είδα 57.5Kgr/m2. Αν έχει κάποιος μια πιό ξεκάθαρη εικόνα θα το εκτιμούσα να μου απαντούσε. Ευχαριστώ.
  8. geodou

    HINGES

    HINGES View File Update του αρχειου HINGES για SAP2000. ΤΟ αρχείο υπολογίζει διαγράμματα Μ-θ για ορθογωνικά υποστυλώματα και δοκούς (έχω μέσα ένα υποστύλωμα και μια δοκό). Όλοι οι υπολογισμοί γίνονται βάση των τύπων του ΚΑΝ.ΕΠΕ. Υπολογίζονται οι VR και τα κριτήρια αποδοχής. Γίνονται πολλοί υπολογισμοί που δεν έχω τη δυνατότητα και τον χρόνο να τους περιγράψω από εδώ και είναι λίγο μπερδεμένοι μέσα στα sheets γιατί έχουν γίνει σταδιακά μέσα στα χρόνια. Για τα ορθογωνικά υποστυλώματα η επιτελεστικότητα λαμβάνεται για τον άξονα λειτουργίας (2 ή 3) του υποστυλώματος (μεγαλύτερη πλευρά). Στο sheet DATA θα βρείτε διάφορα modules σε VBA που κάνουν περιληπτικά τα εξής: - Εισαγωγή των δεδομένων των πλαστικών αρθρώσεων στο SAP2000, στο αρχείο .$2k (μόνο εισαγωγή πλστικών αρθρώσεων και κριτηρίων αποδοχής και όχι ανάθεση στα γραμμικά στοιχεία). Γίνεται και overwrite σε υφιστάμενο αρχείο. - Εργαλεία διαχείρισης και αποτελεσμάτων των πλαστικών αρθρώσεων (πχ παρουσίαση αποτελεσμάτων σε πίνακες, έλεγχος διάτμησης υποστυλωμάτων κ.α). Το αρχείο excel είναι macro enabled οπότε πρέπει να είναι ανοιχτά τα macros στις ρυθμίσεις του excel. Επίσης για να δουλέψουν τα modules πρέπει να γίνουν register τα αρχεία richtx.ocx και msflxgrd.ocx (αναλόγως του λογισμικού, win 7, win 10 , 32bit ή 6bit). Τα βρίσκετε πανεύκολα στο net και με οδηγίες εγκατάστασης στο registry των windows. Δεν έχω το χρόνο να δώσω αναλυτικές οδηγίες. Είναι εργαλεία που έφτιαξα για προσωπική χρήση και δυστυχώς δεν είναι user friendly. Όλος ο κώδικας είναι ανοιχτός και μπορείτε να τον δείτε στο developer του excel. Όποιος θέλει βοήθεια ευχαρίστως να απαντήσω σε mail κλπ. Submitter geodou Submitted 28/04/2018 Category 4.1 Λογισμικό
  9. Version 1.0.0

    272 downloads

    Update του αρχειου HINGES για SAP2000. ΤΟ αρχείο υπολογίζει διαγράμματα Μ-θ για ορθογωνικά υποστυλώματα και δοκούς (έχω μέσα ένα υποστύλωμα και μια δοκό). Όλοι οι υπολογισμοί γίνονται βάση των τύπων του ΚΑΝ.ΕΠΕ. Υπολογίζονται οι VR και τα κριτήρια αποδοχής. Γίνονται πολλοί υπολογισμοί που δεν έχω τη δυνατότητα και τον χρόνο να τους περιγράψω από εδώ και είναι λίγο μπερδεμένοι μέσα στα sheets γιατί έχουν γίνει σταδιακά μέσα στα χρόνια. Για τα ορθογωνικά υποστυλώματα η επιτελεστικότητα λαμβάνεται για τον άξονα λειτουργίας (2 ή 3) του υποστυλώματος (μεγαλύτερη πλευρά). Στο sheet DATA θα βρείτε διάφορα modules σε VBA που κάνουν περιληπτικά τα εξής: - Εισαγωγή των δεδομένων των πλαστικών αρθρώσεων στο SAP2000, στο αρχείο .$2k (μόνο εισαγωγή πλστικών αρθρώσεων και κριτηρίων αποδοχής και όχι ανάθεση στα γραμμικά στοιχεία). Γίνεται και overwrite σε υφιστάμενο αρχείο. - Εργαλεία διαχείρισης και αποτελεσμάτων των πλαστικών αρθρώσεων (πχ παρουσίαση αποτελεσμάτων σε πίνακες, έλεγχος διάτμησης υποστυλωμάτων κ.α). Το αρχείο excel είναι macro enabled οπότε πρέπει να είναι ανοιχτά τα macros στις ρυθμίσεις του excel. Επίσης για να δουλέψουν τα modules πρέπει να γίνουν register τα αρχεία richtx.ocx και msflxgrd.ocx (αναλόγως του λογισμικού, win 7, win 10 , 32bit ή 6bit). Τα βρίσκετε πανεύκολα στο net και με οδηγίες εγκατάστασης στο registry των windows. Δεν έχω το χρόνο να δώσω αναλυτικές οδηγίες. Είναι εργαλεία που έφτιαξα για προσωπική χρήση και δυστυχώς δεν είναι user friendly. Όλος ο κώδικας είναι ανοιχτός και μπορείτε να τον δείτε στο developer του excel. Όποιος θέλει βοήθεια ευχαρίστως να απαντήσω σε mail κλπ.
  10. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας και Χρόνια Πολλά. Λόγω της ιδιομορφίας της στέγης (έχω δικλινή με στέγαστρο, έχω μονοκλινή με στέγαστρο κλπ) προκύπτουν πολλοί συνδυασμοί λόγω πιέσεων -υποπιέσεων. Θα είναι "κάψιμο" να μπούν και οι τοίχοι. Μάλλον για υπολογιστική οικονομία τείνω στο σενάριο να μην ασχοληθώ....
  11. Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν είχα επισυνάψει το μοντέλο. Το έκανα σωστά τώρα όμως. Οι δοκοί της στέγης πρέπει να ελεγχθούν έναντι φορτίων ανέμου (υποπιέσεις), όπως ορίζει ο EC1. Σίγουρα τα σεισμικά φορτία θα είναι δυσμενέστερα έναντι των πιέσεων από τον άνεμο. Απλά μου δημιούργησε αμφιβολία το τεύχος με τα λυμένα παραδείγματα. Αλλά θα συμφωνήσω ότι είναι άδικος κόπος
  12. Καλησπέρα στην ομάδα. Έχω το παρακάτω μοντέλο (επισυνάπτεται σε PDF). Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο από Ω.Σ με μια αμαρτωλή σοφίτα από φέρουσα τοιχοποιία. Η σοφίτα στεγάζεται με κεραμοσκεπή. Έχουμε κάποιες ξύλινες δοκούς και κάποιες υποστυλώσεις από δομικό χάλυβα. Έχουμε μια βασική δικλινή στέγη, μερικές μονοκλινείς και ένα στέγαστρο. Οι οροφή θα χωριστεί σε ζώνες όπως ορίζει ο EC1, αναλόγως του τύπου της οροφής για να ανατεθούν φορτία ανέμου. Για να ελεγθεί η επάρκεια των διατομών. Το ερώτημα είναι: Έχει νόημα να αναθέσω φορτία ανέμου και στους πεσσούς; Δεν έχω δει κάπου στον EC6 να αναφέρεται η φόρτιση του ανέμου. Όμως σε κάποια παραδείγματα εφαρμογής που είχε δώσει η Βιτζηλαιου είχε έναν έλεγχο πεσσού σε ανεμοπίεση. Ποιά είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ.
  13. Αυτό σκέφτηκα και εγώ εκ' των υστέρων, αφού έγραψα το post και σε ευχαριστώ KF για την απάντησή σου. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο ΚΑΝ.ΕΠΕ για το συγκεκριμένο κτίριο διότι η προσθήκη της σοφίτας (φέρουσα τοιχοποιία) είναι στατικά εξαρτώμενη από το κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Συνεπώς έλεγχος υφιστάμενου με ελάστική ανάλυση και τον εκάστωτε κανονισμό για το κάθε δομικό τμήμα. EC2 γιατο σκυρόδεμα και EC6 για τα στοιχεία της φάρουσας τοιχοποιίας (πεσσοί, κατώφλια και υπέρθυρα).
  14. Καλησπέρα σε όλους. Ήθελα τη γνώμη σας επί ενός θέματος. Έχω ένα διώροφο κτίριο απο οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο έχει ένα προσάρτημα απο φέρουσα τοιχοποιία. Είναι μια σοφίτα χτισμένη από μπατική τοιχοποιία (οπτόπλινθοι) με κεκλιμένες στέγες. Κάποια τμήματα είναι αυθαίρετα και πρόκειται να νομιμοποιηθούν διότι περισσεύει συντελεστής και κάποια θα ρυθμιστούν με τον νόμο των αυθαιρέτων. Θέλω να κάνω αποτίμηση του κτιρίου με ΚΑΝ.ΕΠΕ. Έχουμε πάρει δεδομένα για τον σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και δεδομένου ότι δεν έχω αποκλίσεις άνω του 20% στις μετρήσεις μπορώ να θεωρήσω ότι έχω μια υψηλή στάθμη αξιοπιστίας δεδομένων. Το θέμα που τίθεται είναι το εξής: Πρέπει να γίνει ο έλεγχος των ανώτερων ιδιομορφών. Για να γίνει ο έλεγχος χρειαζόμαστε μια δυναμική ανάλυση για τις πρώτες ιδιομορφές κάθε διεύθυνσης και μια δυναμική ανάλυση για τις ιδιομορφές όπου συμμετέχει το 90% της μάζας σε κάθε διεύθυνση. Προφανώς μπορώ να πάρω τις τέμνουσες στα υποστυλώματα και στις βάσεις των τοίχων του προσαρτήματος (προσομοίωση με επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία). Αν ο έλεγχος δεν ικανοποιείται τότε πάω σε ελάστική ανάλυση με συντελεστή q που θα προκύψει από τους πίνακες που δίνει ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. Κάνω διαστασιολόγηση με EC2 και φτιάχνω πίνακα επάρκειας οπλισμών. Για τα στοιχεία από φέρουσα τοιχοποιία εκτελώ τους ελέγχους που ορίζει ο EC6 και ότι προκύψει. Αν όμως ο έλεγχος των ανώτερων ιδιομορφών ικανοποιείται τότε μπορώ να κάνω ανελαστική στατική ανάλυση. Και το ζήτημα είναι τι κάνω με το προσάρτημα. Αυτό προφανώς δεν συμμετέχει στο διάφραγμα του ορόφου στο οποίο έχει καθίσει. Θα έχω λοιπόν συγκεντρωμένες μάζες στο ισόγειο και στο όροφο, αλλά οι μάζες του προσρτήματος δεν θα συμμετέχουν σε κάποιο διάφραγμα. Η σεισμική δύναμη που αντιστοιχεί στις μάζες αυτές που θα εισαχθεί στο στατικό μοντέλο. Πως θα γίνουν οι σεισμικές κατανομές. Ειδικά η ομοιόμορφη. Η ιδιομορφική θα προκύψει από τις επικόμβιες μάζες, οπότε δεν είναι πρόβλημα. Επίσης ποιός είναι ο κόμβος ελέγχου για τη στοχευόμενη μετακίνηση ή το performance point? Πώς θα αντιμετωπίζατε το θέμα αυτό; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  15. Για μεμονωμένα πέδιλα εγώ χρησιμοποιώ τους τύπους που επισυνάπτω στο αρχείο για τον υπολογισμό των ελατηριών ( 3 μεταφορικά και 3 στροφικά - KN/m). Σημείο εισαγωγής κόμβου στα 2/3 του ύψους του πεδίλου αν είναι κωνικό και στο 1/2 αν είναι πλάκα. Για συνδετήρια δοκάρια και πεδιλοδοκούς υπολογίζω τον δείκτη εδάφους κατά Vesic (εγχειρίδια εδαφομηχανικής ΕΜΠ), όπου λαμβάνει υπόψη το πλάτος της δοκού και το υλικό (μέτρο ελαστικότητας σκυροδέματος), καθώς επίσης και τις μηχανικές ιδιότητες του εδάφους (μετρό ελαστικότητας, λόγος poιsson). Από τον τύπο αυτό προκύπτει η δείκτης εδάφους KN/m3. Απο εκεί και πέρα και ανάλογα με την μοντελοποίηση ορίζω area springs (KN/m3) για τα επιφανειακά ή line springs (KN/m2) για τα γραμμικά. Οι ευροκώδικες δίνουν τρείς καταστάσεις για τον σχεδιασμό (STR, EQU και GEO). Αντίστοιχα προκύπτουν οι κατάλληλοι συνδυασμοί για κάθε έλεγχο. Το σημαντικό είναι να έχεις μια εικόνα του εδαφικού σχηματισμού, έστω και οπτική. Η διαστασιολόγηση είναι άλλο πράγμα. Όταν λαμβάνεις υπόψη αλληλεπίδραση εδάφους αλλάζουν σημαντικά οι ιδιομορφές της κατασκευής. Ένα "μαλακό" έδαφος για παράδειγμα σου αυξάνει την ιδιοπερίδο και κατ' επέκταση σε πετάει στον κατιόντα κλάδο του φάσματος, οπότε μειώνεται η σεισμική διέγερση. Όμως έχεις σημαντικές υποχωρήσεις εδάφους, διαφορικές μετατοπίσεις κλπ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.