Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

gusdinos

Members
  • Περιεχόμενα

    24
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Τρίκαλα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

gusdinos's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. ΘΕΟΧΑΡΗ, αυτό το θέμα έχει ξανασυζητηθεί και αναφέρθηκε η άποψη ότι επιτρέπεται η κατάτμηση γηπέδου αναδασμού εφόσον αυτό προέρχεται από ιδιοκτησία του ίδιοκτήτη που πήρε τελικά και το γήπεδο μέσω αναδασμού, δεν είναι δηλαδή κληροτεμάχιο (και φυσικά εμπίπτει στις διατάξεις του Ν3212/2003 περί αρτιότητας και προσώπου). Πόσο σίγουρο είναι αυτό που αναφέρεις? Γιατί υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.
  2. Γειά σε όλους, μου προέκυψε η εξής περίπτωση: Τροποποίηση σχεδίου πόλης η οποία αφού ''πέρασε'' από Σ.Χ.Ο.Π. εγκρίθηκε οριστικά με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το έτος 1999. Εκείνη την περίοδο η διαδικασία τροποποίησης είχε αυτή την σειρά. Από αδράνεια της υπηρεσίας δεν στάλθηκε ποτέ ο φάκελος της τροποποίησης στο εθνικό τυπογραφείο για να πάρει Φ.Ε.Κ.. Στην πολεοδομία του Δήμου τώρα σκέφτονται με ποιό τρόπο θα πάρει σήμερα μετά από 11 χρόνια Φ.Ε.Κ., μιας και έχουν περάσει 11 χρόνια και έχει αλλάξει η διαδικασία έγκρισης. Ιδιοκτήτης οικοπέδου που σαφώς επηρεάζεται από την τροποποίηση θέλει να βγάλει Οικοδομική άδεια. Εχει κανείς άποψη για τον σωστό (και πιο γρήγορο) τρόπο δημοσιεύσης στο Φ.Ε.Κ.? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  3. Ξέρω ότι το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς και όλοι αναφέρουν ότι δεν επιτρέπεται η κατάτμηση αγροτεμαχίου που προέρχεται από αναδασμό γης και είναι κληροτεμάχιο αλλά δεν μπόρεσα να βρω από ποιες διατάξεις προκύπτει αυτό. Ξέρει κανείς?
  4. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, πάντως το οικόπεδο δεν είναι σε πράξη εφαρμογής, είναι σε παλιό ρυμοτομικό σχέδιο. Σχετικά με την απόκλιση 2% που αναφέρθηκε το έχω ακούσει και εγώ, μήπως ξέρει κανείς από που απορρέει (εγκύκλιο,Π.Δ....)?
  5. Σε συμβόλαιο αγοραπωλησίας έτους 1985 αναφέρεται εμβαδό οικόπεδου 350τ.μ.(συνοδεύεται από τοπ. διάγραμμα). Σε προσπάθεια έκδοσης οικοδομικής αδείας με καινούριο τοπογραφικό διάγραμμα και νέα αποτύπωση(ακριβής) αναφέρεται εμβαδό 355τ.μ.. Ο υπάλληλος που ελέγχει τα τοπογραφικά ζητάει να γίνει ''συμπληρωματικό'' συμβόλαιο ώστε να φαίνονται τα 5 επιπλέον τ.μ. με την αιτιολογία ότι δεν συμφωνεί το εμβαδό του τίτλου ιδιοκτησίας με αυτό του τοπογραφικού διαγράμματος της υπό έκδοσης αδείας. Μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο? Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής! Παρατήρηση: Πριν αναρτήσετε οποιαδήποτε απορία σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το ερώτημά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Ευχαριστώ, ilias
  6. georgecv, Καταρχήν πρέπει να σου πω ότι δεν μπορείς να υπερβείς την μέγιστη δόμηση που προκύπτει συμφωνα με το εμβαδό του οικοπέδου που αποδίδουν αυτή τη στιγμή(2η Ανάρτηση). Επρέπε να γίνει προέλεγχος οικοδομησιμότητας (κατα την διάρκεια εκδοσης οικ. αδείας και κατατμήσεων) ώστε να αποφευχθούν τα σημερινά προβλήματα. Αφού δεν έγινε (η ευθύνη είναι των ιδιοκτητών) κάνε ένα έλεγχο σχετικά και θα δεις τι θα προκύψει. Βρες ποιοί και πόσοι ήταν οι ιδιοκτήτες στις 10-3-1982 (ψιλοί κύριοι επί του οικοπέδου), βρες τι ποσοστό και εμβαδό είχε ο καθένας στην ίδια ημερομηνία. Είσαι στα πυκνά οπότε ισχυέι το Ν.Δ.1923 περί αναλογισμου και τακτοποιήσης, όμως υπάρχει περίπτωση η ιδιοκτησία σου να αντιμετωπιστει με το αρ.8 του Ν1337/83 (εισφορά σε γη), αν οι ιδιοκτήτες είχαν έκαστος εμβαδό >500μ2 στις 10-3-82 (πιθανή περίπτωση). Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις οπότε πριν αρχίσεις βρες, όπως είπε και ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ, το πολεοδομικό καθεστώς που υπάγεται η ιδιοκτησία σου. Δεν είναι απλή η περίπτωση σου και θα χρειαστεί ''ψάξιμο'' και γνώση της νομοθεσίας.
  7. Ευχαριστώ για την απάντηση, ναι έχεις δίκιο αφού έτσι και αλλιώς θα συμψηφιστεί η προκαταβολή 20% με την εισφορά σε χρήμα που θα βεβαιωθεί στην συνέχεια. Δεν πρόκειται λοιπόν ούτε να ζημιωθεί ούτε ούτε να ωφεληθεί ο ιδιοκτήτης από αυτή την ενέργεια του Δήμου για την έκδοση της αδείας. Ας δεχτούμε λοιπόν αυτήν την λύση. Η μεταγραφή της πράξης αργεί για αντικειμενικούς λόγους (στην ουσία θα περαστεί το σχέδιο της Π.Ε.(αποδιδόμενα οικόπεδα), καθώς και τα στοιχεία του πίνακα (υποχρεώσεις, δικαιώματα ιδιοκτησιών κλπ.), στο κτηματολόγιο με ότι συνεπάγεται αυτό (μετατροπή οικοπέδων από ΤΜ3 σε ΕΓΣΑ, πίνακες κτηματολογίου με τα στοιχεία της Π.Ε. με προδιαγραφες κτηματολογίου κλπ.).
  8. Γεία σας, έχω το εξής πρόβλημα, σε κυρωμένη πράξη εφαρμογής ιδιοκτήτης προέβη σε αίτηση έκδοσης οικοδομικής αδείας, η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την έκδοση(φορολογικά, έχουν ελεγχθεί τοπογραφικό, αρχιτεκτονικά κλπ.). Σύμφωνα με τον Ν.1337/83 θα έπρεπε αφού έχει κυρωθεί η πράξη να βεβαιωθούν οι οφειλές (εισφορά σε χρήμα και μετατροπή) και να πληρώσει τις δόσεις μέχρι την στιγμή της έκδοσης, όμως επειδή δεν έχει μεταγραφεί στο υποθυκοφυλακείο-κτηματολόγιο συνολικά όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά θα μεταγραφεί ατομικά και με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πίνακα και του σχεδίαγράμματος της Π.Ε., δεν μπορεί ο Δήμος να βεβαιώσει τις οφειλές. Η μεταγραφή ήδη έχει αργήσει πολύ και θα αργήσει και άλλο, οπότε δεν μπορώ να περιμένω αυτό το γεγονός. Ο Δήμος (πολεοδομία) σκέφτεται να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει την προκαταβολή 20% όπως συμβαίνει στην έκδοση αδειών μη κυρωμένων πράξεων. Είναι σωστό αυτό (για μενά σίγουρα δεν είναι), αλλά και ποιά άλλη λύση προτείνετε σαν πιο σωστή (για μένα υπάρχει νομοθετικό κενό). Ευχαριστώ.
  9. Thomas, Μου έτυχε παρόμοια περίπτωση. Για την ακρίβεια αγροτεμάχιο αναδασμού έτους 1983 έκτασης 3200τ.μ. Έκανα αίτηση στην τοπογραφική υπηρεσία για να μου πουν από που προέρχεται βάσει παλαίοτερων στοιχείων. Η απάντηση ήταν: ''Σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία το εν λόγω αγροτεμάχιο με αριθμό κλπ., παραχωρήθηκε προνομιακό και αντιστοιχεί σε τμήμα του με αριθμό X τεμαχίου αποτύπωσης πριν την εκτέλεση του αναδασμούμε με έκταση 3375τ.μ.. Σας γνωρίζουμε δε ότι οι παραχωρήσεις των προνομιακών τεμαχίων υπόκεινται σε μικρή μετατόπιση.'' Σημείωση: Το αγροτεμάχιο έχει πρόσωπο σε εθνική οδό. Με αυτή την βεβαίωση την οποία επέδειξα στην πολεοδομία δέχτηκαν ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση. Δεν ξέρω αν σε βοηθάει καθόλου.
  10. nefeli, Ίσως εγώ μπέρδεψα λίγο παραπάνω τα πράγματα, η πρώτη απάντηση του GRTOPO είναι απολύτως σωστή και μείνε σε αυτή. Κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να γράψεις την φράση ''θα αντικατασταθεί με άλλο οικόπεδο ίσης αξίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν 1337/83'', γιατί αυτό μπορεί να μην συμβεί με την κύρωση της πράξης. Εγώ θα έγραφα: ''Το οικόπεδο με στοιχεία Α-Β.. (αυτό που απομένει μετά την ρυμοτομία), βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης, είναι άρτιο και θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής. Σύμφωνα με το Π.Δ....Φ.Ε.Κ....πολεοδομική μελέτη της περιοχής, το ανωτέρω οικόπεδο δεσμεύεται εξ ολοκλήρου για την δημιουργία Κοινωφελούς Χώρου. Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη σύνταξη πράξης εφαρμογής (Α? Β? Γ? Ανάρτηση) και το οικόπεδο υπάγεται στις διατάξεις του Ν.1337/83 σχετικες με αποζημίωση, εισφορά σε γη και χρήμα''. ΜΑΚΑΡ συμφωνείς με την παραπάνω φράση στην δήλωση της nefeli? ''θα αντικατασταθεί με άλλο οικόπεδο ίσης αξίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν 1337/83''.
  11. GRTOPO, οφείλω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία ανάρτηση σου, απλά επισημαίνω πως μπορεί να εκλάβει κάποιος την φράση ''θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την κύρωση...''. Ίσως νομίσει ότι θα έχει αυτός ένα οικοδομήσιμο οικόπεδο μετά την κύρωση. Κατά τα άλλα το καλύτερο είναι νομίζω λεπτομερή αναφορά όλων μα όλων των στοιχείων στη δήλωση αρτιότητας για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία από κανένα. By the way ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συνεισφορά σου στο forum η οποία είναι παρά πολύ σημαντικη. Συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις.
  12. GRTOPO, Νομίζω ότι δεν διαφωνούμε σε βασικά θέματα. Οσον αφορά την μεταβίβαση, τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας μπορούν να μεταβιβασθούν με ότι συνεπάγεται αυτό, βάρη, υποχρεώσεις κλπ. Η μεταβίβαση μπορεί να γίνει κανονικά όπως σε οποιοδήποτε άλλο οικόπεδο. Το ότι θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την κύρωση της πράξης άλλα για άλλη χρήση (Κ.Φ.) είναι σωστό οκ, άλλα ότι ότι θα χαθεί η κυριότητα το ιδιοκτήτη από αυτό είναι μια σημαντική λεπτομέρια η οποία κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνει σαφέστατη στην δήλωση αρτιότητας για αυτό και προτείνω να μην αναφερθεί καθόλου αν θα καταστεί οικοδομήσιμό μετα την κύρωση το οικόπεδο, γιατί δεν θα είναι πια στην κυριότητα του ιδιοκτήτη αλλά του ΟΤΑ. Εγώ πάντως στην ίδια περίπτωση δεν θα έγραφα καθόλου ότι θα καταστεί οικόδομήσιμο με την κύρωση, γιατί παρόλο που είναι σωστό δημιουργεί ίσως λανθασμένα συμπεράσματα (οικοδομήσιμο για ποιόν?). Πάντα μιλάω για το τι πρέπει να γράψω στην δήλωση αρτιότητας και όχι αν είναι σωστό ή όχι να αποδοθεί νέο οικόπεδο. Δυστυχώς ο πατέρας στο νήμα θα μεταβιβάσει το οικόπεδο σύμφωνα με τον 1337/83. axoul ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση τι θα έγραφα στην δήλωση αρτιότητας. Υ.Γ. GRTOPO στην προηγούμενη ανάρτηση μου έγραφα ότι δεν θα καταστεί οικοδομήσιμο, και σωστά αντέδρασες απλά λάθος μου στην προσπάθεια να πω τα παραπάνω.
  13. nefeli,grtopo συνεισφέροντας στην κουβέντα, η γνώμη μου είναι ότι η nefeli δεν μπορεί να γράψει στην δήλωση αρτιότητας ότι θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την κύρωση της πράξης το οικόπεδο, γιατί θεωρητικά μπορεί να την αποζημιώσουν σε χρήμα και να μην αποδώθει από την πράξη νέο οικόπεδο σε άλλη θέση, όπως σωστά προβληματίζεται ο axoul. Επίσης να πω ότι ακόμη και αν η πράξη βρίσκεται σε φάση όπου στον πίνακα φαίνεται να αποδίδεται οικόπεδο σε άλλη θέση, θεωρητικά με την κύρωση της πράξης αυτό μπορεί να αλλάξει και να αποζημιώθει σε χρήμα (για διάφορους λόγους, μικρό οικόπεδο, μη ύπαρξη νέου οικόπεδου από ''κακή'' διαχείριση τράπεζας γης). Οπότε νομίζω για να είναι απόλυτα καλυμένη η nefeli πρέπει να γράψει ότι το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου, ρυμοτομείται και παρακρατείται εξ ολοκλήρου σύμφωνα με το Π.Δ. πολεοδομικής μελέτης της περιοχής, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη πράξη εφαρμογής (β' ανάρτηση?, γ'ανάρτηση?) σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1337/83. Έχει δε υποχρέωση εισφοράς σε γη και σε χρήμα. Με αυτά πιστεύω θα είναι και καλυμένη νομικά και θα αναφέρει όλα τα στοιχεία.
  14. Συγνώμη sozirarak, αλλά δεν σου έκανα μια βασική ερώτηση: Ο αρχικός ιδιοκτήτης που κατάτμησε το οικόπεδο έχει άλλα οικόπεδα στην ίδια πολεοδομική ενότητα? Αν ναι νομίζω ότι πρέπει να εμπλακεί στην υπόθεση παρακρατώντας την οφειλόμενη εισφορά από έκει, και να απεμπλακουν οι τωρινοί ιδιοκτήτες. Μήπως ο αρχικός ιδιοκτήτης είναι ιδιοκτήτης κανενός από τα τωρινα κατετμηθέντα οικόπεδα, αν ναι ισχύει το ίδιο αλλά θα υπάρχει πρόβλημα στο πως θα παρακρατηθει η εισφορα. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει μιλάμε για μεγέθη εισφοράς μεγάλα από τα οποία μπορεί να προκύψει ακόμα και ένα νέο οικόπεδο για να αποδοθεί σε άλλον ιδιοκτήτη. Δύσκολα τα πράγματα. Αν ήμουν στη θέση σου θα έδειχνα μέσω ενός τοπογραφικού διαγράμματος τα τμήματα των οικοπέδων που θα μπορούν να αποδοθούν στο ΟΤΑ ως εισφορά σε γη (όσο γίνεται ευνοικότερα για τους ιδιοκτήτες), και θα το κατέθετα στην υπηρεσία σαν πρόταση για την τακτοποίηση των οικοπέδων. Δύο βασικές προϋποθέσεις: 1.Έλεγχος για την νομιμότητα των υφιστάμενων κτιρίων μετά την αφαιρεση των τμημάτων αυτών (αποστάσεις από όρια, δόμηση κλπ.). 2.Επαφές με την πολεοδομία ή ακόμη και τον μελετητή της Π.Ε., παρουσίαση του προβλήματος λεπτομερώς και ίσως και καθοδήγηση από μέρους τους (θεωρητικά μπορούν να εφαρμόσουν όποια λύση θέλουν για την τακτοποίηση των οικοπέδων, αρκεί να εφαρμόζουν τον 1337/83). Γενικά το πρόβλημα επιδέχεται διάφορες λύσεις, δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη και ίσως ασχοληθείς για καιρό, σκέψου και την ανάλογη αμοιβή. Ίσως άλλοι συνάδελφοι προτείνουν κάτι καλύτερο, περιμένω και εγώ μαζί σου.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.