Μετάβαση στο περιεχόμενο

jlivas

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Τοποθεσία
    Χαιδάρι Αττική
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

jlivas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ενας τρόπος να γίνει αυτό ειναι να παρέλθει ο εύλογος χρόνος δέσμευσης της ιδιοκτησίας και να προχωρήσεις σε άρση της απαλλοτρίωσης με δικαστική απόφαση. Στην περίπτωση μάλιστα που συμφωνεί και η δημοτική αρχή τα πράγματα ειναι εύκολα για σένα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. jlivas.
  2. Εάν υπάρχει οικισμός προ του 1923 δεν μας διευκρινίζεις τι είδους ΠΜ εκκρεμεί και με ποιές διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση κτίσμα προ του 1955 θεωρείται νομίμως υφιστάμενο, δεν απαιτείται άδεια για αυτό και ειναι μη κατεδαφιστέο. Ανάλογα με τις διατάξεις της ΠΜ υπάρχει διάταξη που προβλέπει μεταβατική περίοδο εφαρμογής της (ρυμοτομίας δηλαδή του ακινήτου όταν εγκριθεί η αλλαγή χρήσης) και στην περίοδο αυτή επιτρέπεται τα νομίμως υφιστάμενα ακίνητα ( και τα προ 1955) να επισκευάζονται για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Δεν προβλέπεται όμως σε καμμία περίπτωση άδεια ένίσχυσης, επέκτασης κλπ. Τέλος η ύπαρξη πρόθεσης τροποποίησης δεν δημιουργεί δέσμευση στην ιδιοκτησία ιδιαίτερα εάν εκκρεμεί επι μακρόν και δεν ειναι λογικό να σου αρνούνται έκδοση οικ. άδειας. jlivas.
  3. 1. Μετά την άρνηση δεν υπάρχει προθεσμία προσφυγής ενώπιον δικαστηρίων, τουλάχιστον όσο ισχύει το έγγραφο απάντησης. 2. Δεν υπάρχει προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση πράξης αποζημίωσης (εφαρμογής η απαλλοτρίωσης). Παλαιότερα απο την κύρηξη της απαλλοτρίωσης με απόφαση ΣτΕ ίσχυε η οκταετία σήμερα όμως κρίνεται στα δικαστήρια. 3. Θεωρητικά οι δύο διαδικάσίες είναι ανεξάρτητες αλλά έχει αποδειχθεί οτι η μία επηρεάζει την άλλη. Υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί απόφαση άρσης απαλλοτρίωσης, με παρακατατεθημένη αποζημίωση και τελικά να εκδοθεί διοικητικά άρση και επανεπιβολή της. Σε αυτή όμως την περίπτωση δεν θα ισχύει η πράξη αποζημίωσης (εφαρμογής ή απαλλοτρίωσης) και δεν θα μπορεί να αποζημιωθεί ο ενδιαφερόμενος. Στην 2η ερώτηση αναφέρεις πράξη εφαρμογής και στην 3η πράξη αναλογισμού. Διαφοροποιούνται λίγο τα πράγματα. Ελπίζω να βοήθησα. jlivas.
  4. Στην αρμόδια Πολεοδομία υπάρχει αρχείο με διατηρητέα, αφού δεν μπορεί να εκδοθεί για αυτά τα κτίρια άδεια κατεδάφισης. Το αρχείο αυτό κρατείται συνήθως στους όρους δόμησης. Τμήμα Εφαρμογών Πολεοδομικών Σχεδίων. jlivas.
  5. Συμπληρωματικά να προσθέσω οτι σημαντικό ρόλο θα παίξουν : α. η νόμιμα εκδοθείσα και υλοποιηθείσα οικοδομική άδεια β. η σωστή μεταφορά ΡΓ-ΟΓ απο το εγκεκριμένο διάταγμα ρυμοτομίας γ. το γεγονός των τυχόν δικαιοπραξιών ή/και διοικητικών πράξεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΟΤ που κυρώθηκε η ΜΠΕ μέχρι σήμερα. Καλή τύχη. jlivas.
  6. Σύμφωνα με την αναθεώρηση που περιγράφεις και με δεδομένο οτι αποκόπτεται μεγαλύτερο τμήμα του ακαλύπτου του οικοπέδου σου απο μόνο του θεωρείται κύρηξη απαλλοτρίωσης, αφού αλλάζει στοιχεία δόμησης, κάλυψης αλλά και χρήσης του οικοπέδου. Τώρα με δεδομένη την παρέλευση ήδη χρόνου περίπου 20 ετών στοιχειοθετείται άρση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Εχοντας λοιπόν έγγραφο απάντησης που σου αρνείται την τροποποίηση εξαιτίας άρσης απαλλοτρίωσης μπορείς να την προσβάλλεις στο αρμόδιο διοικητικό εφετείο της περιοχής του ακινήτου προκειμένου να εκδοθεί δικαστική απόφαση. Καλή τύχη. jlivas.
  7. Εάν υπάρχει κοντά οικόπεδο (ή ακόμη και το δικό σου) που χρήζει τακτοποίησης δηλαδή μετατόπιση οριων, τότε υπάρχει ακόμη δυνατότητα έκδοσης οικοδομησιμότητας ανάλογα με το εναπομένον οικοδομήσιμο τμήμα και λαμβάνοντας υπόψη τις πλαινές ελάχιστες αποστάσεις κατά ΓΟΚ. Στην περιπτωση βέβαια ύπαρξης πολλών νέων οικοδομών απο οικοδομησιμότητες απαιτείται ευρύτερη αποτύπωση αδόμητων ιδιοκτησιών (δηλαδή όλο το ΟΤ) για τον υπολογισμό των εισφορών γής και κατά πόσο αυτές κρατούνται σαν πολεοδομικά αξιοποιήσιμες οπότε και μετατοπίζονται τα όρια των ιδιοκτησιών. Μια αρχική προσέγγιση της δυνατότητας έκδοσης οικοδομησιμότητας ειναι να δείς την πρόταση της ΠΕ απο τον μελετητή που θα υπάρχει στην πολεοδομία η τον δήμο, πριν μπείς στα έξοδα. Κάτι τέτοιο βλέπουν αυτοί που σου λένε οτι χρειάζεται τακτοποίηση. Η τελεσίδικη ΠΕ αποδίδει άρτιες και οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες χωρίς περαιτέρω τακτοποιήσεις. jlivas.
  8. Με την εγκύκλιο 31/2001 Νομοθετικού ΥΠΕΧΩΔΕ δίδονται οδηγίες σχετικά με διαφορές σχεδίου πραγματικότητας που αφορούν και πράξεις εφαρμογής καθώς και ποιές απο αυτές λύνονται με τροποποίηση σχεδίου και ποιές απευθείας με την κύρωση της ΠΕ. Το θέμα της σύνταξης η όχι διορθωτικής αφορά περισσότερο διαχείριση της ιδιοκτησίας σε περίπτωση ύπαρξης ποσοστών συνιδιοκτησίας, εξ αδιαιρέτου διανομών κλπ που αναφέρεται διαφορετικό εμβαβόν στην ΠΕ και άλλη στο τοπογραφικο των δικαιοπραξιών. Σε διαφορές πάντως έχω δεί μέχρι και 5,00 μέτρα σε μήκος πλευράς, αλλά και 3.00 μ. μήκος κτιρίου. Μια δικαιολογία είναι η ύπαρξη λαθών στα αρχικά φωτογραμμετρικά υπόβαθρα, που δεν ανασυντάχθηκαν ποτέ αλλά ενημερώθηκαν με επίγεια αποτύπωση προσώπων ιδιοκτησιών. Το έλα να δεις. jlivas.
  9. Πέραν των άλλων που αναφέρουν οι άλλοι συνάδελφοι να υπενθυμίσω οτι μετά την παράδοση των στοιχείωντης ΠΕ, την οριστικοποιησή της και διανομή της σε υπηρεσίες για τα περαιτέρω, η συντήρηση, αντικατάσταση και αποκατάσταση των στοιχείων της (κορυφές ΟΤ, αξονοδιασαυρώσεις κλπ) ειναι αρμοδιότητα του δήμου. Εφόσον παρατηρείς μεγάλες διαφορές υπάρχει πιθανότητα στα σημεία αυτά να ανασυνταχθεί τμήμα της ΠΕ και να ομαλοποιηθούν οι διαφορές εφόσον βέβαια δεν έχουν προβεί οι οικοπεδούχοι σε διακατοχικές πράξεις. Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται κάθε φορά που θα ασχολείται κάποιος με οριοθέτηση και πρέπει να ληθεί συνολικά. Τυχόν επιφανειακές διαφορές αλλάζουν τα στοιχεία της ΠΕ. Βάζεις στο παιχνίδι όλους αυτούς που τους αναλογεί ποσοστό ευθύνης. jlivas.
  10. Θα πρέπει να προκύπτει εύκολα η ύπαρξη αποδείξεων προυπόθεσης απόκτησης του οικοπέδου με τα προσόντα της χρησικτισίας. Εφόσον τα παραπάνω δεν προκύπτουν άμεσα και με δεδομένο οτι η τελική απόφαση ανήκει στα αρμόδια δικαστήρια (αφού η υπηρεσία μόνο παρεμπίπτοντα έλεγχο δύναται να διενεργήσει) ειναι δυνατή η άρνηση του μηχανικού που συντάσει την ΠΕ η καταχώρηση ως ιδιοκτήτη στους πίνακες της ΠΕ. Με το 48862/3291/24-6-90 έγγραφο νομοθετικού έργου ΥΠΕΧΩΔΕ δίνεται λύση για διορθωτική μετά όμως την κύρωση της ΠΕ. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρονται και οι προυποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως να αναφερθεί ο ιδιοκτήτης ως νομέας και κάτοχος του ακινήτου έστω και στις παρατηρήσεις των πινάκων της ΠΕ. jlivas.
  11. Απο την εγκύκλιο 4/89 προκύπτει έμμεσα, αλλά καθαρά θέλω να πιστεύω οτι η αρμόδια υπηρεσία σύνταξης διορθωτικών ειναι η πολεοδομία κατόπιν βέβαια αίτησης του ιδιοκτήτη που συμμετέχει στα έξοδα μεταγραφής της. Τώρα βέβαια πότε η υπηρεσία θα συντάξει τους απαραίτητους πίνακες της διόρθωσης ειναι ένα θέμα. Για τον λόγο αυτό παίρνει πρωτοβουλία ο ιδιοκτήτης και τα συντάσσει αυτός. Ολα τα παραπάνω σε περίπτωση που δεν απαιτείται βέβαια τοπογραφικό σχεδιάγραμμα εντοπισμού του οικοπέδου. jlivas.
  12. Εφόσον υπάρχουν προθεσμίες είναι δυνατή η προσφυγή του ιδιοκτήτη του ακινήτου στον Περιφερειάρχη του νομού σχετικά με την μή τήρηση των διατάξεων της διαδικασίας που προβλέπεται στην εγκύκλιο 34/92. Τώρα εάν έχουν παρέλθει και αυτές υπάρχει η δυνατότητα (πάντα με περιορισμούς χρονικούς) να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης στο αρμόδιο Πρωτοδικείο για παροχή μη ίσης αξίας ακινήτου στην κυρωθείσα ΜΠΕ (εάν βέβαια ισχύει κάτι τέτοιο) σε σχέση με το αρχικώς υπάρχον. Αξίζει να ελέγξεις την μεταβίβαση αρμοδιότητος κύρωσης ΜΠΕ διότι όλο και κάποια αρμοδιότητα δεν θα έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Πάντως οι προαναφερθέντες έχουν δίκιο. Κακώς δεν υποβλήθηκε προσφυγή κατά της εγκριτικής απόφασης σύνταξης ΜΠΕ. jlivas
  13. Να συμπληρώσω εδώ τα εξής : Περάν της μεταγραφής συνολικά και κατά μερίδα της ΠΕ και της λήξης περιόδου υποβολής προσφυγών κατά της κύρωσης της ΠΕ που την κάνει οριστική απο την αρχική ιδιοκτησία αποξενώνονται άμεσα (απο κυρώσεως ΠΕ)μόνο τα ρυμοτομούμενα τμήματα η επιφάνεια των οποίων ειναι ίση η μικρότερη της θεωρητικής εισφοράς σε γή. Για τα επιπλέον εισφοράς σε γή ρυμοτομούμενα τμήματα οφείλεται αποζημίωση απο τον φορέα χρήσης και γίνεται με την διαδικασία απαλλοτριώσεων. Τότε οριστικοποιείται η ΠΕ. Συνεπώς μόνο για την β παραπάνω κατηγορία απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη στην οποία σαφώς αναφέρεται το μελλοντικό δικαίωμα αποζημίωσης. Εφόσον στο κτηματολόγιο αναφέρεται παραχώρηση, πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο υπάρχει τέτοια. jlivas.
  14. Πρώτα απο όλα. Να βεβαιωθείς οτι έχει οριστικοποιηθεί η τελική ιδιοκτησία και δεν οφείλονται αποζημιώσεις απο την πράξη εφαρμογής. Η ΠΕ συνοδεύεται απο συν/νες τελικής ιδιοκτησίας βάσει προδιαγραφών απο τις οποίες ξεκίνησε και ο συντάξας την διανομή. Κακώς δεν τις γράφει διότι προέκυψαν και νέες απο αυτή. Με τα γεωμετρικά στοιχεία της διανομής (αποστάσεις ορίων κλπ) σε συνδιασμό με τις συν/νες της ΠΕ πιστεύω να βρείς άκρη δεδομένου οτι οι διαφορές που αναφέρεις ειναι μικρές. Να έχεις υπόψη σου οτι και για τις διαφορές υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές αλλά και ανοχές. Τέλος υπάρχει και η διαδικασία αναγνώρισης ορίων σε περίπτωση μικροδιαφορών. jlivas.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.