Μετάβαση στο περιεχόμενο

stratoz

Members
  • Περιεχόμενα

    112
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Contact Methods

  • Skype
    violent_humour

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

stratoz's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Dedicated Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

8

Φήμη στην κοινότητα

  1. Για να συνδράμω σε αυτό το τελευταίο μια και από το 2012 μέχρι συμπτωματικά τώρα ήμουν 6ωρός σταθερά με αρκετά λεφτά πιο κάτω (αρκετά τα 3 πρώτα χρόνια, λιγότερα τα τελευταία 2), όχι συνάδελφε, δεν τους ενδιαφέρουν οι ώρες απασχόλησης. Το ποσό είναι flat ανεξαρτήτως ωρών απασχόλησης, τουλάχιστον έτσι ήταν μέχρι να θεσμοθετηθεί το όριο των 586 ευρώ, το οποίο δεν παρατήρησα κι εγώ πότε έγινε (λογικά πρόσφατα, με την ενοποίηση στον ΕΦΚΑ, αν θέλει κάποιος να με διαφωτίσει σε αυτό). Γιατί πριν (μάλλον δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2016) τα πράγματα ήταν χειρότερα, η ελάχιστη αμοιβή μισθωτού μηχανικού υπολογίζονταν με βάση το ΑΕΠ της χώρας το 2008 (!!!!!) και ήταν στα 691 ευρώ (υπάρχει και τόπικ συζήτησης που το είχα ανοίξει εγώ αλλά βαριέμαι να το ψάχνω), οπότε και μου βγήκε ο κούκος αηδόνι. Εμ λιγότερα λεφτά εμ περισσότερες εισφορές από την τσέπη, ευτυχία, δικαιοσύνη.
  2. Τι ισχύει τελικά για τους μισθωτούς? Βάζοντας τα στοιχεία μου στο site του ΤΣΜΕΔΕ μου λέει απλά ότι "δεν βγήκε ειδοποιητήριο για το Α' του 2017" ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να μου βγάζει τα αναδρομικά.. Ισχύουν? Περνάμε από το ΤΣΜΕΔΕ? Χάος?
  3. Όχι κακώς σου κάνει αυτές τις κρατήσεις ο εργοδότης πρέπει να είσαι ΚΑΙ 35 ΚΑΙ 10 χρόνια στο ΤΣΜΕΔΕ για να φας την υποχρεωτική προσαύξηση. Με το ένα από τα δύο είναι προεραιτική (κοινώς κανείς δε μπαίνει πλέον με αυτές τις εισφορές).
  4. Στη δικιά μου ΔΟΥ πάντως τα βήματα 2. 3. 7. 8. και 9. δεν έγιναν.
  5. To 2. δεν ισχύει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Οι εισφορές μου, όπως και του εργοδότη μου σε άθροισμα, ειδικά μετά τις τελευταίες αυξήσεις που έπιασαν μόνο τους ΕΕ είναι από μικρότερες έως πολύ μικρότερες σε σχέση με τους ΕΕ. Σχετικά με το 3. θα φορολογείσαι ως μισθωτός εφόσον δεν γράφεις έξοδα στο βιβλίο (αν και φέτος άκουσα ότι αυτό αλλάζει) και αν το εισόδημά σου από τις δουλειές με το μπλοκ προκύπτει από έναν έως τρεις εργοδότες.
  6. Λάθος. Στα 35 ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην ειδική προσαύξηση, παρά μόνο αν ασφαλίστικες νωρίτερα από τα 25 σου. Πρέπει εκτός από 35 να έχεις κλείσει ΚΑΙ 10 χρόνια στο ταμείο.
  7. Δε μου ήρθε ειδοποιητήριο, την ανέλαβέ την εκκαθάριση προσωπικά υπάλληλος η οποία συμφωνήθηκε και με πήρε τηλέφωνο οπότε και με ενημέρωσε για το ακριβές ποσό και πήγα και τα σκασα με τη μία γιατί μου περίσσευαν.
  8. Επειδή το έχασα: για εμάς που είμαστε μισθωτοί + μπλοκ, έπαψε να ισχύει εκείνο που χοντρικά έλεγε "άμα οι εργοδότες είναι έως 3 και δεν καταγράφονται επαγγελματικά έξοδα φορολογούνται ως μισθωτοί"? Ή μήπως είναι διαφορετική περίπτωση αυτή του αρχικού μας φίλου και τσάμπα ανησυχώ?
  9. Το πρόβλημά τους (η και καλά λογική του νόμου δηλαδή) είναι ότι με βάση το ΑΕΠ του 2008 (άκουσον άκουσον, τότε που ο κατώτατος ήταν 751) όταν παίρνεις κάτω από 693 θεωρείται ότι δίνεις σε συνδυασμό με τον εργοδότη σου εισφορές παρακάτω από τις "ελάχιστες" που αντιστοιχούν σε ένα μηχανικό οπότε τη διαφορά την παίρνει όλη στην πλάτη σου ο εργοδότης. Εσύ πάλι φθηνά θα την γλιτώσεις με κάνα 500άρικο, εγώ για 30 μήνες με μισθό στα 400 τους έσκασα 2.200. Πάρε εδώ στρέβλωση..
  10. Τελικά όντως ισχύει και για τους νέους ασφαλισμένους και πλήρωσα κι εγώ ένα τρελό ποσό για 2μιση χρόνια μισθωτής εργασίας με μικρότερο μισθό από 693. Οι τύποι συνεχίζουν να έχουν ένα πλαφόν μισθού υπολογισμένο με το ΑΕΠ ΤΟΥ 2008. Τότε που ο ελάχιστος ήταν 751. Ελπίζω να διαλυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό το εκβιαστικό και σιχαμένο ταμείο.
  11. letom κι εσύ λάθος είσαι. Για απόδειξη 600 ευρώ ο ΦΠΑ σου είναι 23% δηλαδή 138 ευρώ. Για τα ποσά πάνω από 300 ευρω σε αποδείξεις υπάρχει παρακράτηση 20% (άσχετη με τον ΦΕΜ που αναφέρεις πιο πάνω). Η ουσία είναι η εξής: Για μια δουλειά 600 ευρώ παίρνεις στο χέρι -20%, δηλαδή 600 - 120 = 480 ευρώ. Τα 120 αυτά θα τα πάρεις πίσω από το κράτος όταν εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση που αφορά σε αυτό το οικονομικό έτος που έκοψες την απόδειξη, Ταυτόχρονα πρέπει να σου δώσει και το ΦΠΑ (600 Χ 0,23 = 138) όμως που πρέπει κι εσύ να αποδώσεις στο κράτος (σημείωση, όταν είσαι οιωνεί μισθωτή μπορεί να μην στο δίνουν με κάθε απόδειξη αλλά σίγουρα πρέπει πριν την λήξη του τριμήνου που πρέπει να το αποδώσεις κι εσύ στο κράτος, οπότε κάτι τέτοιο δεν είναι πρόβλημα). Συνοπτικά θα πάρεις στο χέρι 600 - 120 + 138 = 618 ευρώ. Τώρα φορολογικά πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα της απόδειξης να την περάσεις στη δήλωση πελατών - προμηθευτών και μέχρι την 20η μέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου που αφορά στην ημερομηνία της απόδειξης να τη δηλώσεις ως έσοδο (και άρα και να αποδώσεις τον ΦΠΑ στο κράτος) στην περιοδική σου δήλωση (που πρέπει να υποβάλεις κάθε τρίμηνο έχεις δεν έχεις κινήσεις, τώρα πάει να καταργηθεί για ένα ποσό συνολικών εσόδων το έτος και παρακάτω).
  12. Έχουν βγει στο site τους εκεί που λέει προσλήψεις.
  13. Astrah πάψε τις μεγαλοσχημίες. Υπάρχουμε κι εμείς με 440 ΜΙΚΤΑ το μήνα από μισθωτή που βγάζουμε και άλλα 200 από το ελεύθερο. Νιώσε λίγο.
  14. Ναι γιατί υπάρχουν περιπτώσεις σαν και τη δική μου πχ που ο μισθός του μισθωτού είναι μερικής απασχόλησης και είναι πενιχρός.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.