Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

katsoulinos312

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη
  1. ασφαλως με βοηθησες αυτο ηθελα να μαθω. αντιλαμβανομαι οτι οι απωλειεσ στην πιεση θα ειναι πλεον μεγαλυτερεσ με μικροτερο αγωγο αφου θα αυξηθει η ταχυτητα του ρευστου. δλδ η πιεση ειναι αναλογη τηε ταχυτητας του υγρου καθως και αντιστροφος αναλογη της διαμετρου του...το εχω???
  2. η απαντηση ερχεται στην ερωτηση: αν βαλω φ16 αντι για φ25 τι πιεση νερου θα μου δειξει το μανομετρο στην αρχη του αγωγου.
  3. παιδια η συνεχιζω να μπερδευομαι η απλα δε σας το λεω καλα. αυτο που με ενδιαφερει ειναι αν στην αντλια που εχει μανομετρικο 4 ατμ, βαλω αντι του φ25 (η αντλια εχει εξοδο 1'') φ16 τοτε το μανομετρο που εχω τοποθετησει αμεσως μετα την εξοδο της αντλιας και βρισκεται ακριβως αναμεσα απο την αντλια και τον αγωγο φ16 (δλδ συνδεει την αντλια και τον αγωγο) θα δειξει παλι 4 ατμ λιγοτερο η περισσοτερο.... η αντλια παρεχει σταθερη παροχη που αν εβαζα εναν σωληνα φ25 υψουσ 40 μετρων κατακορυφα στην εξοδο της αντλιας το νερο θα εφτανε οριακα εκει και θα ελαττωνε την πιεση του ανα 10 μετρα ετσι ωστε στην κορυφη του αγωγου να εχει μηδενικη πιεση. εγω προσπαθω να καταλαβω πως θα λειτουργησει το νερο και η αντλια αν κανω το ιδιο πειραμα με σωληνα μικροτερης διαμετρου. το να λεμε μανομετρικο αντλιας δεν ειναι το ιδιο με το να λεμε πιεση νερου? παρακαλω τις γνωσεισ σας.... δλδ μπορω να αυξησω την πιεση του συστηματος απιλεγοντας μικροτερο αγωγο? πως θα συμβει αυτο εφοσον η αντλια ειναι ρυθμιζομενη για συγκεκριμενη παροχη?? θα επρεπε να επεμβω στις στροφες του κινητηρα μηπως?
  4. σε ευχάριστο για τις πληροφορίες σου αλλα εξακολουθώ να τα έχω μπλέξει. υπάρχει κάποια βιβλιογραφία που να τα αναφέρει με απλά παραδείγματα αυτά τα ερωτήματα μου?
  5. παρακαλω τις γνωσεις σας. εχω μπλεχτει.... εχουμε αντλια φυγοκεντρη με μανομετρικο 4 atm παροχη μεγιστη 10 κυβικα / ωρα σπειρωμα εξοδου 1'' (φ25). αυτο σημαινει οτι αν τοποθετησω εναν καθετο σωληνα το νερο θα φτασει σε υψος τα 40 μετρα απο την εξοδο 1'' που προανεφερα εφοσον βαλω λαστιχο 1'' (φ25). αν βαλω μικροτερο (φ16) η μεγαλυτερο (φ32) θα φτασει στο ιδιο υψος? εγω σκεφτομαι πως θα φτασει αφου η αντλια οπως και αν γινει εχει οριστει να δουλεθει με 4 atm. απλα σκεφτομαι αν βαλω μικροτερο αγωγο απο αυτον που οριζει ο κατασκευαστης δε θα εχω την εργοστασιακη παροχη των 10 κυβικων αλλα λιγοτερη. και φυσικα θα εχω μεγαλυτερεσ απωλειες στην πιεση με μικροτερο αγωγο (στο οριζοντιο τμημα του οχι στο κατακορυφο σωστα?). αρα λοιπον τα 10 κυβικα που θα πρεπει να διωξει η αντλια απο την εξοδο της (η αντλια αναρροφα κανονικα το νερο) δε θα μπορουν να διαφυγουν σε ολο το ποσο τους αλλα ενα μερος θα εξακολουθει να στροβιλιζεται στα πτερυγια της αντλιας με αποτελεσμα να ζοριζεται η αντλια αφου δε θα μπορει να διωξει ολο το νερο και καποια στιγμη να ζεσταθει και ισως να καει. η ταχυτητα του υγρου τωρα.....εφοσον με βαση τον τυπο q=A*U kai p=F/A παρατηρω οτι η ταχυτητα ειναι αναλογη της πιεσης οτι δηλαδη αυξηση ταχυτητας σε εναν αγωγο θα αυξησει και την πιεση (αλλα και τις απωλειες πιεσης). αλλωστε αυτο το βλεπω και απο τον τυπο h=U^2/2g . ετσι λοιπον ειτε εχω φ25 ειτε εχω φ16 η ταχυτητα του νερου ειναι η ιδια αυτο που αλλαζει ειναι η παροχη. δλδ δε θα περναει ολο το νερο απο τον φ16 που θα περναγε απο τον φ25 οπως προανεφερα. αρα αν ποτε θελησω να αυξησω την πιεση σε ενα δικτυο ποτισματος με popup το να βαλω μικροτερης διαμετρου λαστιχο δε θα φερει αποτελεσμα αλλα αντιθετα θα μειωσει περισσοτερο την παροχη. ισως να πρεπει να προσθεσω στον υπαρχον αγωγο του δικτυου (περνω νερο δικτυου 2 κυβικων με 3 atm) εναν ακομα αγωγο που θα στειλει extra παροχη στον ηδη υπαρχων και θα αυξησει την ταχυτητα του νερου και αρα και την πιεση.......τα χω τελειως λαθος???? παρακαλω διορθωστε με οπου εχω λαθος.... γιατι αν δε μενει σταθερη η πιεση αλλα η παροχη τοτε θα πρεπει αν βαλω μικροτερο αγωγο να αυξηθει η πιεση και η ταχυτητα του νερου (για να περασει ολο το νερο απο τν αγωγο) το οποιο σημαινει οτι αυξανοντας την πιεση θα αυξηθει το μανομετρικο της αντλιας απο 4 atm se 5 atm ας πουμε....δε στεκει καπου....ο bernulli τα λεει τελειως αντιθετα απο εμενα ομως..... ποιο το μπερδεμα μου????
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.