Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

nikoskon

Members
  • Περιεχόμενα

    25
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

nikoskon's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Eυχαριστώ ΚUSTA80. Kι εγώ αυτό νομίζω πως ισχύει. Δηλαδή κάθε τρέχον έτος κάνω προσαύξηση με βάση τιμή που είχα το προηγούμενο έτος???
  2. Παιδιά καλημέρα. Θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με τιμές πώλησης της kWh από Φ/Β. Όλοι έχουμε τον πίνακα με τα FiT του Ν.3734/2009 που επικαιροποιήθηκε με το Ν.3851/2010. Στο άρθρο 5 του Ν.3851 μετά το πίνακα, στη παράγραφο 7 λέει ότι οι τιμές του πίνακα αναπροσαρμόζονται κάθε έτος κατα ποσοστό 25% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του προηγούμενου έτους. Ακόμα η παράγραφος λέει ότι αν η αναπροσαρμοσμένη πλέον τιμή είναι μικρότερη της Οριακής Τιμής Συστήματος(ΟΤΣ), όπως διαμορφώνεται προσαυξημένη κατά κάποια ποσοστά ανάλογα με τη περίπτωση(<100kW, >100kW κτλ)τότε η τιμολόγηση γίνεται βάσει της ΟΤΣ. 1)Τι εννοει με απλά λόγια αφου υπογράφουμε 20ετή σύμβαση με συγκεκριμένη τιμή? Επίσης η αναπροσαρμογή σημαίνει αύξηση κατα 25%? 2) Δηλαδή οι τιμές διαμορφώνονται εν τέλει κάθε έτος βάσει του πληθωριμού και πόσο μπορεί να είναι η απόκλιση? 3) Ισχύει για κάθε έτος ή από το 2015 και μετά? Ευχαριστώ.
  3. Φίλε μου gkoump όταν μιλάς για έρευνα και αναζήτηση της αλήθειας τι εννοείς. Αναφέρεις τα solyndra και απορώ αν έχουν πιάσει τα 100 kW στην Ελλάδα. Όταν επενδύεις σε φ/β πάρκο κοιτάς κυρίως σε τι έχει ωριμάσει η σχετική αγορά. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα φ/β πλαίσια κρυσταλλικού πυριτίου έχουν κατακλύσει την αγορά γιατί είναι πιο αποδοτικά βάσει στοιχείων από έργα. Και η απόδοση φαίνεται όχι μόνο ως ηλεκτρική απόδοση αλλά και ώς απόσβεση του κόστους στο πέρασμα των χρόνων. Δηλαδή αν μπορώ να βάλω 1 MW σαφώς και θα επιλέξω κάποιο πλαίσιο μόνο/πόλυ, γιατί πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το κόστος εγκατάστασης (βάσεις, καλώδια, γειώσεις, ακόμα και βίδες που τις μετράς με το κιλό). Από την άλλη ας πάει κάποιος επενδυτής σε μια τράπεζα να ζητήσει χρηματοδότηση για ένα πάρκο με τεχνολογία thin-film και άμα τη πάρει ας μου σφυρίξει κλέφτικα (αν χρησιμοποιήσει First Solar ίσως και να καταφέρει, αρκεί να έχει ως προς τη τράπεζα αξιόπιστο εγκαταστάτη). Επίσης λες ότι τα λεπτού υμενιου είναι καλύτερα για Ελλάδα λόγω θερμοκρασιακών συντελεστών - για τους 3 μήνες του καλοκαιριού? Τους υπόλοιπους 9 τι γίνεται? Αλλώστε όποιος δουλεύει στον τομέα αυτό σιγουρα θα έχει συγκρίνει τις ετήσιες απόδόσεις σε πάρκα λεπτού υμένίου με τις αντίστοιχες του κρυσταλλικού πυριτίου ακόμα και σε κοντίνη απόσταση. Εδώ βέβαια να μην αγνοούμε κατα πόσο είναι καλή η δουλειά που έχει κάνει ο εγκαταστάτης. Επίσης ως προς τα φ/β πλαίσια κρύσταλλικού πυριτίου μη κρίνεις από την ελληνική αγορά η οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό αλλά από την παγκόσμια και δει την ευρωπαική. Άνοιξε το περιοδικό Photon και θα καταλάβεις. Τα πλαίσια κρυσταλλικού πυριτίου δεν είναι καλύτερα επειδή διαφημίζονται από γερμανικά εργοστάσια αλλά επειδή αποδίδουν καλύτερα. Από την άλλη οι μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες είναι κινέζικες. Ένα ακόμα που έχει λέχθεί στη συζήτηση αυτού του θέματος είναι το θέμα του χώρου. Ωραία άμα έχω μεγαλύτερο εμβαδο ταράτσας ας βάλω ένα οικιακό με τεχνολογία κρυσταλλικού πυριτίου αφού η τιμή είναι 0,55 και υπάρχει όριο εγκατεστημένης ισχύος. Όμως από 10 kW και πάνω πάμε σε άλλο καθεστώς, η τιμή αλλάζει, και αν μπορώ να βάλω 80 kW κρυσταλλικό πυρίτιο γιατί να αρκεστώ στα 50-60 kW με thin film με την ίδια επάρκεια χώρου??? Δηλαδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ίσως στο μέλλον τα πλαίσια thin film γίνουν πιο αποδοτικά και πείσουν. Φυσικά και δεν αποκλείω κάτι τέτοιο. Προς το παρόν όμως φαίνεται ότι έχουν μπροστά μερικά χρονάκια εξέλιξης.
  4. Χωρίς χαρακτηρισμό Δασαρχείου δε πας πουθενά σήμερα. Η ΔΕΗ δυστυχώς είναι αγκυλωμένη σε όλους τους δημόσιους φορείς. Κι όχι μόνο για όρους σύνδεσης Seismos αλλά γενικότερα. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να μας πεις για την εξέλιξη της υπόθεσης.
  5. Εγώ εχθές έμαθα από φίλο μου μηχανολόγο εγκαταστάτη περί έγχυση DC από inverter της γνωστής εταιρείας και σήμερα είδα στο forum ότι είχατε εκτενή συζήτηση περί τούτου. Άρα όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Μάλιστα μου είπε ότι το έμαθε από άτομο μέσα στη ΔΕΗ φίλο του. Αν έχει διαβιβαστεί γράμμα εντός της υπηρεσίας και μαθαίναμε το περιεχόμενο θα λύναμε τυχόν απορίες.
  6. Όντως αντιμετωπίζεις κάθε φορά την υπάρχουσα κατάσταση με ότι εφόδια διαθέτεις. Χρειάζεται γνώση για να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις Έίναι σωστό αυτό που λες ΛΙΑΚΟΥΡΑ. Κρατείστε αυτό που λέει ο SeNNinhA γιατί έχει δίκιο: 1) τρέχετε να ενημερωθήτε και να μπήτε στην αγορά (μικρή αγορά αλλά τι να κάνουμε) 2) αγωνίζεστε με τα μέσα που σας δίνει ο νόμος για να ανατρέψετε την κατάσταση και να εξασφαλίσετε για εσάς και μόνο (όπως νομίζει ο καθένας) τα επαγγελματικά δικαιώματα που πιστεύεται ότι σας ανήκουν. Τώρα κανένας "αγωνιστής" δε μπορεί να γνωρίζει αν έχουν γίνει εισηγήσεις στη περιφέρεια σε εκλεγμένα μέλη του ΤΕΕ. Η πόρτα φάνηκε νωρίς όμως... Επίσης εθίχθησαν στη συζήτηση τα δικαιώματα των πολιτικών μηχανικών? Αν όχι προς τι η προστασία των δικαιωμάτων των Π.Μ. και απορέουσα αίσθηση αδικίας στη προτελευταία παράγραφο σου SeNNinhA? Κάτι παρεξήγησες νομίζω. Όποιος βλέπει γκρίνια σε όλα αυτά καλύτερα να παίξει τον γκρινάρη:mad:
  7. JTB δε σου προσάπτω κάτι, κουβέντα για ένα θέμα κάνουμε. Άλλωστε όλοι έχουν δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους στο forum . Η SeNNinha έκανε λόγο για αντιπαράθεση.
  8. Ευχαρίστω για τις απαντήσεις και τους δύο. Φίλε μου JTB συμφωνώ για τους δημιουργους του κτιρίου. Στα υπάρχοντα κτίρια όμως για ποιον δημιουργο μιλάμε? Το σχήμα είναι ένα και το αυτό. Δηλαδή άλλες διαστάσεις βλέπει ο πολιτικός μηχανικός άλλες ο μηχανολόγος?Ενεργειακή μελέτη είναι και όχι κατασκευαστική! Το αν θα εφαρμοστεί κάποια προσθήκη στο κτίριο σίγουρα θα είναι σε συννενόηση με το δημιουργό του αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα. Και αυτό που λες για το γραφείο που διατηρείς είναι άλλο θέμα, δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης θελήσει αργότερα να αναβαθμίσει ενεργειακά το κτίριό του και πραγματικά εκεί σου εύχομαι καλές δουλειές. Η εξοικονόμηση απευθύνεται στην ενέργεια οπότε σαφώς μιλάμε για ενέργεια. Και να σου πω την αλήθεια στα ίδια καταλήγουμε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου περί χρυσής ευκαιρίας δικτυώσεως κάποιων, οι οποίοι θα αποκτήσουν αυτό το προνόμια με τις ευλογίες του ΥΠΕΚΑ. Τα προνόμια άλλωστε υπάρχουν για τους λίγους, οπότε όπως λέει και η SeNNinha ποιος ο λόγος αντιαπαράθεσης.
  9. Δηλαδή πρέπει πάντα οι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι να είναι στη θέση τους και οι αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί (κυρίαρχοι των πάντων) να έχουν παντού δικαιώματα? Η λέξη ενέργεια σε ποιους απευθύνεται? Μην παρεξηγηθεί κάποιος πολιτικός ή αρχιτέκτονας (όπου κάποιοι με αυτή την ειδικότητα είναι πολύ καλοί μου φίλοι και τους τα χώνω), αλλά κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους! Είναι δυνατόν να έχουν δικαίωμα ενεργειακών επιθεωρητών οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες ή όποιος μηχανικός με ειδικότητα άσχετη με ενέργειας? Περί ΚΕΝΑΚ ο λόγος φυσικά. Αν δε γνωρίζεις για μετάδοση θερμότητας και θερμοδυναμική τι σκ.... ενεργειακός επιθεωρητής είσαι? Στο νομό μου 3 πήραν άδεια ενεργειακού επιθεωρητή: 2 πολιτικοί μηχανικοί και ένας αρχιτέκτονας. Ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι με εμπειρία στη βιομηχανία και στο ελεύθερο επάγγελμα δε πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα? Θα μου πει κάποιος απλό πρόγραμμα χρησιμοποιείται για τη ΜΕΑ. Ωραία λοιπόν δώστε μου και μένα ένα πρόγραμμα για να χτίζω ουρανοξύστες ως ηλεκτρολόγος. Όλες οι επιστήμες των μηχανικών είναι ισάξιες και καμία δεν υπολείπεται των άλλων, αλλά ο καθένας στο χώρο του νομίζω. Εγώ δικαίωμα για ενεργειακός επιθεωρητής δεν έχω μιας και δε πληρώ τις προϋποθέσεις αλλά έχω το δικαίωμα να ασκώ κριτική, όπως όλοι φυσικά. Αυτά έχω να πω. Μην επεκταθώ και στις πολεοδομικές άδειες που απαιτούνται στις θεμελιώσεις βάσεων φωτοβολταϊκών με μπετό γιατί είναι άλλη ιστορία-ότι πουλάει δηλαδή αυτό το καιρό!!! Ευχαριστώ
  10. Παιδιά γνωρίζει κάποιος αν έχει βγει καμιά εγκύκλιος για εγκριση εργασιών μικρής κλίμακας(ΕΕΜΚ) από το ΥΠΕΚΑ τελευταία για Φ/Β άνω των 100kW?. Για μέχρι 100 είναι η γνωστή απλοποιημένη διαδικασία....για >100 ακολουθούμε τη διαδικασία όπως για κάθε ΕΕΜΚ (αρχαιολογία, δασαρχείο, χαρακτηρισμός για ΓΥΠ κτλ)? Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. Χρησιμοποιείστε σας παρακαλώ την εντολή "Edit" και διορθώστε. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής! Ευχαριστώ, terry
  11. Ρε παιδιά εχθές συγκεκριμένα πήγα για Αδεια Εργασιών στην πολεοδομία για Φ/Β 250 kW σε εκτός σχεδίου, την οποία υπέβαλλα προ μηνός. Στη περίπτωση αυτή είχα κινηθεί όπως ορίζει η ΚΥΑ που αναφέρει ο DimitraPar σε περίπτωσεις μέχρι 100 kW. Αν και η δικιά μου περίπτωση είναι για >100kW έπραξα έτσι γιατί υποτίθεται ότι απλοποιήθηκαν πλέον οι διαδικασίες. Μάλιστα στην κοινοποίηση ΥΔ και τοπογραφικού που έκανα στην υπηρεσία ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ δεν μου είπε κάποιος αρμόδιος ότι αυτό ισχύει μόνο για μέχρι 100kW και μου έδωσαν κανονικά βεβαίωση με αρ. Πρωτ. για τη πολεοδομία. Κοινοποίησα και στο δασαρχείο που παρεπιπτόντως εγώ τους είπα για τη διαδικασία γιατί δε τους είχε σταλεί καμία σχετική εγκύκλιος, οι οποίοι βέβαια με εξυπηρέτησαν άμεσα. Για να μη κουράζω κιόλας στη πολεοδομία δε μου έδωσαν καμία ΑΕΜΚ γιατί στη παραπάνω ΚΥΑ ισχύει μόνο για μέχρι 100 kW ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ. Όντως σε αυτό έχουν δίκιο αλλά ούτε οι ίδιοι ήξεραν τι παραπάνω δικαιολογητικά να υποβάλλω για εκδοση άδειας για >100 kW. Μου είπαν να το ψάξω εγώ μιας και ασχολούμαι....καλό ε? Βέβαια το φάκελο εκείνη την ώρα τον εξέτασαν μιας και ήταν χαμένος στα ντουλάπια! Το έψαξα λοιπόν παραπάνω και σύμφωνα με την ΚΥΑ για ανεξαρτήτως ισχύος Φ/Β σταθμοί πρέπει να ισχύουν τα προβλεπόμενα του αρ. 17 της ΥΑ 49828/2008(άρα θα πρέπει να μαζεύουμε εγκρίσεις απο υπηρεσίες) και ότι η έκδοση ΑΕΜΚ εκδίδεται από πολεοδομία σύμφωνα με τις διατάξεις της ΥΑ 5219/3-2-2004 (φεκ Δ 114) σύμφωνα με την οποία τα απιτούμενα δικαιολογητικά είναι: Αίτηση, Εγκρίσεις αρμόδιων υπηρεσιών (δασαρχείο, αρχαιολογία κτλ) που απαιτούνται κατα περίπτωση, τοπογραφικό και κατά περίπτωση άλλα δικαιολογητικά. Φυσικά στις κατά περιπτώσεις που αναφέρονται δεν υπάρχει κάτι για φωτοβολταικα. Επίσης στο άρθρο 27Α του νόμου 3734/2009 στη παράγραφο 9 λέει ότι για εγκριση ΕΜΚ υποβάλλεται αίτηση στη πολεοδομία και μαζι δικαιολογητικά όπως: ΥΔ αναθέσεων και αναλήψεων μελετών, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, προϋπολογισμός έργου, αποδεικτικά πληρωμών και αμοιβή μηχανικού....πιαστ' αυγό και κουρευ' το. Μπορει να μου προτείνει κάποιος πως να κινηθώ? Ξέρετε αν είναι να βγει καμια καινούργια σχετική απόφαση?
  12. Πρέπει να υπήρχε και ένα περίπτερο στην εκθεση φωτοβολταικών στην Παιανία σχετικά με αυτή τη συσκευή αλλά δεν ασχολήθηκα (λέω είναι δυνατόν?) και απλά το προσπέρασα. Άλλωστε την ίδια μέρα (Σάββατο 23/10) στην εφημερίδα είχα διαβάσει περί εισαγγελικής παρέμβασης. Ηλεκτρολογικώς το θέμα βρώμαγε εξ΄αρχής!!
  13. Καλησπέρα. Μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει ώστε να βρω υλικό για εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο? Περισσότερο πάνω σε ΗΜ μελέτη θα με ενδιέφερε συγκεκριμένα μιας και αντιμετωπίζω μια περίπτωση. Δεν έχω ασχοληθεί με βιοαέριο-βιομάζα κτλ και δε ξέρω αν χρειάζεται να λάβω υπόψιν σημαντικές παραμέτρους που αγνοώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.