Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

archthanos

Core Members
  • Περιεχόμενα

    550
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

archthanos's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

12

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα. Σε άδεια κατηγορίας 3, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2019 με τον 4495, αλλάζουμε ελαφρώς τον περιβάλλοντα χώρο (εκσκαφή και επίχωση 50-60 πόντων σε κάποια σημεία, 2 τοιχία για δημιουργία επιπέδων, πλακόστρωση 20-30 μ2 παραπάνω σε σχέση με την άδεια). Το κτίριο δεν αλλάζει σε τίποτα απολύτως (κάλυψη-δόμηση-όγκος), δεν μετακινείται και δεν επηρεάζεται καμία άλλη μελέτη εκτός αυτής του περιβάλλοντα χώρου. Αναθεώρηση ή ενημέρωση θα πρέπει να γίνει? Ευχαριστώ.
  2. Να κάνω την αρχή στο θέμα ερωτώντας ποιές οι διαδικασίες που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα έκδοσης αδειών και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες μελέτης, έκδοσης άδειας δόμησης και επίβλεψης ενός έργου? Όσοι ήδη ασχολούμασταν με άδειες δόμησης, πρέπει να κάνουμε κάποια διαδικασία "επανεγγραφής" στο ΤΕΕ ή σε κάποιο μητρώο μελετητών? Συνάδελφος μου ανέφερε πως χρειάζεται κάποια διαδικασία πριν, που είναι χρονοβόρα και έχει και κάποιο κόστος. Γνωρίζετε κάτι σχετικά? Δεν μου έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες και δεν μπορώ να βρώ τίποτα σχετικό.
  3. Σε οικόπεδο εντός οικισμού, που σήμερα δεν υπάρχει κάποια κατασκευή, κατά την διάρκεια του ελέγχου για άδεια δόμησης, κολλήσαμε γιατί βρήκαν πως σύμφωνα με τα συμβόλαια υπήρχε παλαιά κατοικία 45μ2, που κατά την αυτοψία μας το 2016 δεν υπήρχε. Κατά δήλωση του ιδιοκτήτη, αλλά και σύμφωνα με την αναφορά στα συμβόλαια προκύπτει πως ήταν ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο παλιό κτίσμα. Ποιά η διαδικασία με τον Ν.4495/2017? Έχει αλλάξει κάτι?
  4. Το ξέρω πως πρέπει να περιμένω, έχεις δίκιο. Απλώς πρέπει να τακτοποιηθεί αυτό και να βγει νέα άδεια στο οικόπεδο, που για λόγους του ιδιοκτήτη πρέπει να έχει γίνει σε 2 μήνες από τώρα. Θα δω πως θα τα βολέψω. Αν του πω πως θα γλυτώσει λεφτά με τον μειωτικό, ίσως αναθεωρήσει και περιμένουμε.
  5. Ναι σωστά, είναι κατοικία νομιμοποιημένη με άδεια νομιμοποίησης και θα τακτοποιήσουμε την αποθήκη. Γενικότερα πλέον συγκρίνουμε και για την κατηγορία αλλά και για το πρόστιμο με τα μέγιστα επιτρεπόμενα της περιοχής? Ο μειωτικός πιστεύω και ελπίζω να μπει, σύντομα.
  6. Καλησπέρα. Μια γνώμη για μια περίπτωση που είναι πιεστική να γίνει άμεσα και δεν μπορώ να περιμένω διευκρινήσεις. Σε οικόπεδο μισό εντός οικισμού και μισό εκτός σχεδιου, έχω ισόγεια αποθήκη κολλημένη στο όριο. Η αποθήκη είναι χτισμένη στο εκτός σχεδίου τμήμα, άρα συγκρίνω με τους όρους δόμησης των εκτός (έστω και αν για την αρτιότητα θα έπαιρνα τα εντός οικισμού δεδομένα). Για την επιλογή κατηγορίας: 1) Έχω Υ.Κ και Υ.Δ. 30μ2 και άρα <40% της επιτρεπόμενης στο οικόπεδο. 2) Δεν έχω Υ.Υ. μιας και η αποθήκη έχει ύψος 2.70μ < 4.00 επιτρεπόμενο στην περιοχή. Άρα πάω στην κατηγορία 4, σωστά? Συγκρίνω με τα επιτρεπόμενα της περιοχής, όπως αναφέρει το άρθρο 96, παρ δ (αα,ββ), πλέον και όχι με της άδειας που προέβλεπε ο 4178. Βέβαια εδώ δεν προβλεπόταν καθόλου το κτίσμα στην άδεια. Σε βιβλίο που επεξηγεί τον 4495/17, αναφέρει το σημείο του νόμου, που προβλέπει για την επιλογή κατηγορίας σύγκριση με τα επιτρεπόμενα της περιοχής, αλλά σε υποσημείωση (δύο φορές) αναφέρει πως η σύγκριση για επιλογή κατηγορίας, γίνεται με τα εγκεκριμένα της άδειας. Ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ καλά, ή τους ξέφυγε στο βιβλίο. Γενικά είναι νωρίς για βιβλία με επεξηγήσεις και ίσως κακώς το πήρα, τόσο νωρίς. Τώρα για το πρόστιμο, συγκρίνω πάλι με την περιοχή, όπως και στον Ν.4178/13? α) Δεν έχω μειωτικό συντελεστή, λόγω αποθήκης δυστυχώς. β) Έχω Υ.Δ. <50% από τα επιτρεπόμενα στο οικόπεδο. γ) Δεν έχω Υ.Υ. δ) Έχω υπέρβαση κάλυψης <20%, από τα επιτρεπόεμνα στο οικόπεδο. ε) Έχω υπέρβαση πλαγίων αποστάσεων > 20% (αφού στο εκτός σχεδίου δεν προβλέπεται καν επαφή με το όριο). Συμφωνείτε?
  7. Όταν λέω έχω μπλέξει εννοώ, πως υπάρχει η διστακτικότητα του τι θα δηλωθεί, επειδή όλοι έχουμε στο μυαλό μας, πως δεν είναι λογικό να έχει μια αποθήκη ίδια συντελεστή με ένα χώρο Κ.Χ. Πάντα έχοντας υπόψη μας και τους παλαιότερους νόμους. Μετακινούμενο λέγοντας εννοώ πως είναι ένα κλασσικό container, το οποίο δύναται να μετακινηθεί με την χρήση γερανού. Ρόδες όχι δυστυχώς δεν υπάρχουν.
  8. Καλησπέρα. Έχω περίπτωση ισόγειας αποθήκης 35 σε εντός οικισμού οικόπεδο, με νομιμοπποιημένο (άδεια νομιμοποίησης) κτίριο κατοικίας εντός. Όπως καταλαβαίνετε, έχω "μπλέξει" με την εφαρμογή ή μη του μειωτικού συντελεστή 0.50, για την ισόγεια αποθήκη. Υπάρχει κάποιο νεότερο γι αυτό? Η αποθήκη να διευκρινίσω πως είναι μετακινούμενο container. Κάποια ιδέα πως να το χειριστώ, χωρίς να το πληρώσει ο ιδιοκτήτης σαν χώρο Κ.Χ? Να προσθέσω επίσης, πως σε σχετικό τον Νόμο βιβλίο που εκδόθηκε πριν μερικές ημέρες στο αντίστοιχο σημείο επεξήγησης του άρθρου 100, αναφέρει και χρησιμοποιεί τη εγκύκλιο 4/2013, που μιλάει για μειωτικό συντελεστή σε ισόγεια βοηθητικής χρήσης.
  9. Δηλαδή θα έχω κάλυψη 200μ2, ακάλυπτο 200μ2 και υποχρεωτική φύτευση 2/3 x 200 = 133,33 ? Υπάρχει κάποιος περιορισμός επειδή έχω 2 θέσεις στάθμευσης? Αυτές θα τις μετρήσω στην κάλυψη, όπως λέει το 749Δ/87. Πχ έστω ότι έχω ισόγεια κατοικία 170μ2 και υποχρεωτικές δύο θέσεις 2.5χ5.00 = 12.50μ2. Συνολικά δηλαδή 170+25=195μ2 κάλυψη. Ο υποχρεωτικό ακάλυπτος είναι 200μ2 και εγώ έχω 400-195=205μ2, άρα ισχύει. Η υποχρεωτική φύτευση πρέπει να είναι 133.33, άρα δεν πρέπει να καλύψω με άλλες κατασκευές περισσότερο από 205 - 133,33 = 71,66μ2. Αυτό εφαρμόζω με μία θέση στάθμευσης. Στις δύο δεν έχω βρει κάποιον περιορισμό.
  10. Οικόπεδο εντός σχεδίου 400μ2. Κάλυψη 40% Υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης 2. Αν έχω τις θέσεις στάθμευσης εκτός κτιρίου ή υπογείου (δεν κατασκευάζεται) μπορώ να χρησιμοποιήσω το Π.Δ. 3 - αρθ. 1 παρ. 2β ΦΕΚ 749Δ/ 10-8-87 και να έχω επιτρεπόμενη κάλυψη 400 x (0,40+0,10) = 200m2? Στη συνέχεια φυσικά για την φύτευση θα χρησιμοποιήσω τον ακάλυπτο που θα απομείνει αν αφαιρέσω από το εμβαδόν οικοπέδου την κάλυψη που έχει προκύψει με την προσαύξηση του 10%. Σε πολλές περιπτώσεις το έχω κάνει και πέρασε κανονικά. Στην παρούσα περίπτωση με μπερδεύει λίγο το ότι έχω 2 θέσεις. Τι λέτε?
  11. Η αλήθεια είναι πως είναι τραβηγμένη περίπτωση σοφίτας. Είναι πολύ κοντά σε όροφο, χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις ορόφου. Επίσης πληρεί προφανώς το 50% του υποκείμενου ορόφου και το 2.20μ μέσο ύψος (όγκος /εμβαδόν). Νομίζω πως δε θα βγάλεις άκρη, ειδικά με τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Δεν λέω αν έχεις δίκιο ή άδικο (θέλει ψάξιμο, γιατί είναι κάπως ιδιαίτερο), αλλά με τον συγκεκριμένο δεν βγάζεις άκρη απ'οτι κατάλαβα. Νομίζω δύο περιπτώσεις υπάρχουν. Ή το φτιάχνεις όπως θα σου πει (όσο και αν διαφωνώ να μας διαμορφώνουν τις μελέτες) ή κάνεις ερώτημα για να αναγκαστούν να σου απαντήσουν εγγράφως και προκύψει και καμιά εγκύκλιος για τους υπόλοιπους...
  12. Ναι βέβαια και στα πλάγια εννοούσα και μπροστά. Είναι μια εναλλακτική και αυτή. Δε συνηθίζω να έχω το μισό υπόγειο εντός Σ.Δ. και με ξενίζει κάπως αυτή η προσέγγιση γι αυτό και ρώτησα. Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.