Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Konstantinos IB

Core Members
  • Περιεχόμενα

    839
  • Εντάχθηκε

  • Days Won

    21

Konstantinos IB last won the day on Απρίλιος 11

Konstantinos IB had the most liked content!

9 Ακόλουθοι

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Ενδιαφέροντα
    Ιστορία, Αθλητισμός
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Konstantinos IB's Achievements

Explorer

Explorer (5/15)

  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • Very Popular Rare
  • Dedicated Rare
  • Conversation Starter Rare

Recent Badges

877

Φήμη στην κοινότητα

  1. Εννοείται. Θα πας "ντουγρού" και να προσέχεις τις κολώνες. Μερικοί τις περνάνε από πάνω και δεν τρέχει τίποτε. Υπάρχουν ρολά που έχουν πλευρικές πόρτες που κλείνουν πυράντοχα και νοούνται κι αυτές ως έξοδοι κινδύνου. Έχουν κλειδαριά πανικού είναι πυράντοχες, αυτοκλειόμενες κλπ. Άρ 4 παρ 2.2 των γενικών: Αυτή είναι η λύση σου.
  2. Οι σωστές ρυθμίσεις είναι οι παρακάτω: Επιθυμητή εσωτ. υγρασία = 50% Επιθυμητή εσωτερ. θερμοκρασία = 26 ΔΤ εξωτερικών και μη κλιματιζόμενων χώρων = 5 ΔΤ εδάφους - εσωτερική = -5 Επίσης στα "στοιχεία κτιρίου" να προσέξεις την μέθοδο υπολογισμού. Συνήθως βάζουμε το 2 (Ashrae CLTD) και Οι ώρες ελέγχου να είναι 10:00 - 18:00 Ναι συμβαίνει αλλά για το επίπεδο -3m και κάτω. Παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα υπόγεια. 26 (εσωτερική) -5=21 <<35 (εξωτερικής) Για το υποκείμενο του ισογείου έδαφος δλδ για σκάψιμο έως και 1 m δεν ισχύει. Εκεί πρέπει να το βάλεις +5. Διότι αν η εσωτερική επιθυμητή είναι 26 τότε 26+5=31<35, λογικό. Για υπερυψωμένο κτίσμα όπου το υπόγειο μπορεί να είναι <-1,8m μέχρι και = -2m βάλε μηδέν (0). 26+0<35 *Και κάτι ακόμη, το παραπάνω ΔΤ =-5 ισχύει για εσωτερική επιθυμητή 26. Αν αυτή τη βάλεις = 24 τότε το ΔΤ γίνεται -3
  3. Κατ αρχήν το κόβω για 3 εξόδους διαφυγής και όχι 2 που εμφανίζεις στο σχήμα. Ψάξτο. 1. Να εξετάσεις την κατηγορία κινδύνου (Π.Δ.136860/1673/Φ15). Για κατηγορία Ζ3 στην πολεοδομική άδεια πρέπει να φαίνονται τα ράφια. Άρα οι απροστάτευτες οδεύσεις περνάνε από τους διαδρόμους των ραφιών. Μάλλον είσαι στο Ζ2 οπότε δεν χρειάζονται τεθλασμένες. 2. Η αποθήκη δεν έχει δικό της χώρο φορτοεκφόρτωσης; Αν δεν έχει τότε λόγω του ότι είναι συμπληρωματική χρήση μπορείς να βγάλεις τον θεωρητικό πληθυσμό της στο κατάστημα. 3. Τα όριά τους δεν είναι σαφώς καθορισμένα, τα καθορίζει ο αρχιτέκτονας στην άδεια. Όδευση όμως σχεδιάζουμε σε όλους τους βοηθητικούς χώρους (εκτός από WC) που πιθανόν να βρίσκονται ή να εργάζονται άνθρωποι. 4. Θα εξαρτηθεί από το 1 5. Όχι 6. Αυτές που αναφέρονται λίγο πιο κάτω στο Άρθρο 10 Παρ. 10.1
  4. Δύσκολο. 1) Η Αντλία απ' ευθείας εκτόνωσης (φρέον - αέρα) δουλεύει σε διαφορετικά όρια θερμοκρασιών από την Αντλία με εναλλάκτη φρέον - νερό. Συνεπώς θες επαναπρογραμματισμό της πλακέτας ελέγχου. 2) Υπάρχει ένα επιπλέον τεχνικό πρόβλημα με τα αισθητήρια που πρέπει να αλλαχτούν από αέρα σε εμβαπτιζόμενα νερού. Δεν είναι τόσο απλή διαδικασία. Οι πλακέτες είναι κλειδωμένες και δεν μπορείς να παρέμβεις και τα αισθητήρια είναι ολόκληρη ιστορία. Άσε που υπάρχουν και Αντλίες που δεν δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής αισθητηρίου γιατί τα έχουν κολλημένα στην πλακέτα. Συνεπώς πας για καινούρια πλακέτα - πατέντα Δεν στέκομαι στο σχόλιο του ηλεκτρονικού μηχανικού, στο είπα επίτηδες γιατί μέχρι τώρα γνωρίζω μόνο δύο! (2) τεχνικούς που μπορούν να φτιάξουν (επαγγελματικά) και να προγραμματίσουν πλακέτες ψύξης και κλιματισμού και είναι ηλεκτρονικοί μηχανικοί. Αν μπορείς και μόνος σου κάντο. Γενικώς αναρωτιέμαι απ' όλα αυτά αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το εγχείρημα. Παρόλα αυτά... ...καλή επιτυχία
  5. Πήγαινε στο μενού "Στοιχεία" και δες Μήνες, Εσωτερικές Συνθήκες και Κλιματολογικά μήπως και δεν είναι κάτι απ' όλα αυτά σωστά ρυθμισμένο. Διαφορετικά κάλεσε την 4Μ γιατί αυτό δεν είναι σύνηθες.
  6. Κι εγώ δεν το έχω απαντημένο σίγουρα, ας πει και κανένας άλλος τη γνώμη του να δούμε και κάτι παραπάνω, πάντως έτσι κάνω σχεδόν πάντα, δηλαδή μετράω και το ισόγειο. Στην περίπτωσή σου το ισόγειο δεν έχει Θ.Π. αλλά και να είχε, αυτός δεν θα χρησιμοποιούσε παρά μόνο την τελική όδευση "ΓΔ" του κλιμακοστασίου σύμφωνα με το σχήμα 3 της παρ. 5 του 41/18. Οπότε το πολύ - πολύ να πονοκεφάλιαζε τον μηχανικό μόνο για το πλάτος της όδευσης ΓΔ και τις διαστάσεις της τελικής εξόδου. Στην παράγραφο αυτή που παρέθεσες ο Κανονισμός δεν κάνει λόγο για Θ.Π. αλλά μόνο για αριθμό ορόφων. Αλλιώς θα έλεγε "αν πρόκειται το κλιμακοστάσιο να εξυπηρετήσει Θ.Π. τόσων ατόμων πυράντοχο τόσα min, αν είναι περισσότερος τόσα" κ.ο.κ. Ο Θ.Π. μπαίνει μετά τους 6 ορόφους και μόνο για τη δημιουργία προθαλάμου (lobby) σε κάθε όροφο.
  7. Πιστεύω ότι εννοεί και το ισόγειο. Διότι το ζητούμενο είναι μήκος της όδευσης διαφυγής το οποίο καθορίζει και τον χρόνο παραμονής του θεωρητικού πληθυσμού σε αυτήν. Το υπόγειο δεν επηρεάζει τον Δ.Π. του κλιμακοστασίου γιατί ο θεωρητικός πληθυσμός δεν περνάει από εκεί.
  8. Η υπόθεση από τη γνώση απέχουν πολύ. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, για την κατασκευή μιλάω, όλοι οι μηχανολόγοι θα είχαμε τη δική μας αντλία θερμότητας. Οι εναλλάκτες είναι παθητικά στοιχεία, δεν παίζουν ενεργό ρόλο. Ούτε το κύκλωμα νερού είναι κάτι αξιόλογο. Ο βασικός είναι ο κύκλος του ψυκτικού. Από αυτοματισμούς, προγραμματιζόμενους μικροεπεξεργαστές, PLC κλπ βρίσκεις ότι θες στην αγορά σήμερα. Πριν πάει εκεί όμως κάποιος πρέπει να στήσει σωστά τον κύκλο και να σιγουρέψει την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του. Να λύσει το θέμα της λειτουργίας της εκτονωτικής, των τριχοειδών, του accumulator, της αποπάγωσης, του κυκλώματος ψύξης λαδιού (αν υπάρχει), των άνω και κάτω ορίων πίεσης του ψυκτικού, των αισθητήρων κλπ. Μετά ένας ηλεκτρονικός μηχανικός έμπειρος σε ψυκτικά κυκλώματα, θα βοηθήσει στην πλακέτα inverter και τη CPU.
  9. Στο σχήμα 27 πρέπει να δώσεις βάση και όχι τόσο στο 26. Θεωρώ ότι είσαι ΟΚ.
  10. Καλημέρα, χρειάζεται ξεχωριστός έλεγχος δύο κυκλωμάτων, του ψυκτικού και του νερού, τα οποία όμως θα δουλεύουν παράλληλα με τη συνθήκη - τo λέω πιασάρικα - όση ισχύ θέλει το κύκλωμα του νερού από τον εναλλάκτη τόση ισχύ να του δίνει και ο κύκλος του ψυκτικού. Αυτή είναι η βασική αρχή. Αυτά "εν περιλήψει"
  11. Καλησπέρα κι από μένα. Ναι θα μπορούσε κάποιος... Πλην όμως, στα συστήματα VRF, Multi, Mini κλπ, ναι μεν η διαχείριση και ο έλεγχος του ψυκτικού βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα, αλλά υπάρχει και μία πλακέτα ελέγχου σε κάθε εσωτερική μονάδα. Η πλακέτα αυτή με κάποια αισθητήρια δίνει δεδομένα στην κεντρική πλακέτα της εξωτερικής μονάδας για την πορεία και τους ρυθμούς συμπύκνωσης ή εξάτμισης του φρέον σε κάθε εσωτερικό εναλλάκτη. Επίσης διαχειρίζεται και τη λειτουργία του εσωτερικού ανεμιστήρα. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και σε ένα απλό split-άκι 1/1. Η φιλοσοφία είναι ίδια. Το σύστημα ελέγχου δηλαδή του ψυκτικού είναι συνολικό μέσα έξω.
  12. Ο χρόνος δεν είναι κάτι βέβαιο, υπάρχει φόρτος εργασίας, ειδικά σε αυτό το Γ.Π. Παίζει και μήνας μερικές φορές...
  13. Η χρήση συστημάτων αυτόματης ή τοπικής κατάσβεσης με CO2 είναι περιορισμένη. Συνιστάται κυρίως για επικίνδυνους χώρους κατηγορίας Β και πουθενά αλλού. Δεν συμμετέχουν στην άνοδο του Δ.Π. του κελύφους, ούτε του συγκεκριμένου χώρου ούτε του κτιρίου γενικά.
  14. Καλησπέρα, σωστά θυμάσαι αλλά αυτό ίσχυε στο παλιό πρότυπο ΕΝ 54-14:2004 Ο σχεδιασμός συστημάτων πυρανίχνευσης γίνεται με το γενικό πρότυπο ΕΝ 54-14. Το ισχύον (ΕΝ 54-14:2021, "Κατευθυντήριες γραμμές για μελέτη, σχεδιασμό, εγκατάσταση, θέση, σε λειτουργία, χρήση και συντήρηση συστημάτων πυρανίχνευσης") δεν έχει αυτόν τον περιορισμό αλλά ισχύουν όλοι οι άλλοι (ύψος τοποθέτησης, έξοδοι κινδύνου και πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής, να λαμβάνονται υπ όψη τα ΑΜΕΑ, κλπ). Η 14/2015 αναφέρεται στο ΕΝ 54-11 γιατί υπάρχουν περιορισμοί κατασκευαστικών προδιαγραφών κομβίων. Είναι π.χ. κάποιοι τύποι κομβίων που δεν καλύπτονται από το πρότυπο αυτό, άρα δεν επιλέγονται και διάφορα άλλα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.