Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξαερισμός κουζίνας εστιατορίου


takisneer

Recommended Posts

Γεια σας,

μπορεί ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας που απάγει τα καυσαέρια του μαγειρίου να βρίσκεται εντός του χώρου της κουζίνας και όχι στην οροφή του κτιρίου ή κάτι μου διαφεύγει?

 

Πρόκειται για ένα πενταόροφο κτίριο το οποίο έχει εστιατόριο στο ισόγειο και έχει εγκαταστήσει τον φυγοκεντρικό που απάγει τα καυσαέρια στην ταράτσα. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του συστήματος αν μεταφερθεί ο φυγοκεντρικός από την κοινόχρηστη ταράτσα εντός του χώρου του εστιατορίου - που είναι στο ισόγειο?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καυσαέρια; Εννοείς τους ατμούς από το βράσιμο και γενικά τις μυρωδιές που υπάρχουν σε ένα μαγειρίο; Ή εννοείς ΚΑΙ τα παράγωγα της καύσης από ανοιχτές εστίες φωτιάς;

 

Συμπλήρωσε, σε παρακαλώ στο προφίλ το επάγγελμά σου. Βοηθάει στην συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Καυσαέρια - εννοώ τα παράγωγα της καύσης.

Ότι τραβάει η φούσκα - πάνω από μια ψησταριά ή κουζίνα αερίου.

 

Συμπλήρωσα το προφίλ μου και η ειδικότητα μου είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

Στις κουζίνες, εκτός από την απαγωγή του βρόμικου αέρα και της θερμοκρασίας από το μαγείρεμα, υπάρχει και ατμοποιημένο λίπος....

Αυτό είναι και το πρόβλημα.

 

Η συνήθης πρακτική είναι η τοποθέτηση του ανεμιστήρα στο τέλος της γραμμής και η δημιουργία λυποσυλλέκτη (εκτός από αυτόν της φούσκας) στο κανάλι της διαδρομής (όπως περίπου κάνουμε για τα συμπυκνώματα στις καμινάδες), σε ένα κατακόρυφο τμήμα.

 

Τοποθετώντας έναν ανεμιστήρα κοντά στην φούσκα με ικανό μανομετρικό ώστε να διώξει τελικά στο περιβάλλον όλο αυτό το κακό(!), δεν ξέρω αν θα προλαβει να κρυώσει το λίπος και να συλλεχθεί. Θα περάσει από τον ανεμιστήρα, θα μένει στο κανάλι μετά τον ανεμιστήρα....

 

Μάλλον πρόβλημα θα σου δημιουργήσει. Γιατί θέλεις να το βάλεις μέσα;

Link to comment
Share on other sites

Εάν ο ανεμιστήρας είναι στο τέλος του καπναγωγού, τότε η πίεση μέσα στον καπναγωγό θα είναι ελαφρώς μικρότερη από την ατμοσφαιρική του περιβάλλοντος, ενώ αν είναι στην αρχή του θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντος.

 

Εαν δεν υπάρχουν προβλήματα από πιθανές μικροδιαρροές, (π.χ. αν ο καπναγωγός είναι τοποθετημένος όλος σε εξωτερικό χώρο) τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως διέρχεται από εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, τότε είναι καλύτερο να έχουμε υποπίεση στον καπναγωγό, παρά υπερπίεση.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις τον κατάλληλο χώρο, μπορείς να το κάνεις, αλλά πρέπει να λάβεις υπόψην σου τα εξής :

Οι φυγοκεντρικοί ενεμιστήρες, η απόδοσή τους είναι στην αναρρόφηση και όχι στην κατάθλιψη. Εδώ μεταφέροντας τον ανεμιστήρα χαμηλά, ναι μεν αυξάνει η απόδοσή του, επειδή ελαχιστοποιούντα τα μέτρα των αεραγωγών αναρρόφησης, αλλά επειδή αυξάνει το μήκος του αεραγωγού εξόδου, επιβαρύνεται (περισσότερο) η απόδοσή του. Αποτέλεσμα θα έχεις πτώση στην απόδοση του ανεμιστήρα.

Επίσης πρέπει να προσέξεις την επισκεψιμότητα του ανεμιστήρα για service ή καθάρισμα

 

edit: σωστά και τα σχόλια του CostasV

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ,

Ο λόγος για την αλλαγή θέσης είναι οι διαφωνίες μεταξύ των ενοίκων και ο κανονισμός της πολυκατοικίας και οι μηνύσεις μεταξύ τους.

Το όλο σύστημα επίσης είναι εξαιρετικά θορυβώδες οπότε η Σολωμόντια λύση είναι να το επιβαρυνθεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα σε όλους είμαι νέος μηχανικός και μου έχει τύχει η εξής περίπτωση : στην αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο αρμόδιος υπάλληλος της πολεοδομίας μου ζήτησε εκτός των άλλων, τεχνική περιγραφή του αεραγωγού που ξεκινάει από την φούσκα του μαγειρίου και καταλήγει έξω.. Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο ; Υπάρχει κάποια τέτοια τεχνική περιγραφή ή πρέπει να βρώ τον εγκαταστάτη και να πάρω πληροφορίες από κεί ;

Link to comment
Share on other sites

Αν το μηχάνημα τοποθετηθεί σε ηχομονωμένο κιβώτιο και κάποιες ηχομονωμένες σωλήνες τότε θα μειωθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ο θόρυβος που ενοχλεί τους ενοίκους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.