Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τοίχος αντιστήριξης- νομοθεσία & κατασκευή


 
noutsaki

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Έχω κάποιες απορίες που αφορούν σε τοίχους αντιστήριξης και θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις. Αφορά σε οικόπεδο εκτός σχεδίου, εντός οικισμού με πολύ μεγάλη κλίση, ανώτερο σημείο του οικοπέδου με κατώτερο = υψομετρική διαφορά 4μέτρων.

Εξηγούμαι:

1) σκέφτομαι την κατασκευή δύο τοίχων αντιστήριξης (1,5 με 2μ ύψος ο καθένας κατόπιν έγκρισης επαε). Έχω βρει μετά από ψάξιμο και ερωτήσεις δύο περιπτώσεις. Ότι δηλαδή επιτρέπονται αυτοί οι αναληματικοί τοίχοι ανά 5 μέτρα ή ότι ανάμεσα στους δύο τοίχους θα πρέπει να παρεμβάλλω διάδρομο πλάτους τουλάχιστον 1,50μ. Τί από τα δύο ισχύει? Ισχύει κάτι άλλο? Μπορεί κάποιος να με παραπέμψει στην εν λόγω νομοθεσία?

2)Υπάρχει κάποιο όριο για την απόσταση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους δύο τοίχους?το ερώτημα είναι ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ. Επιβάλλει ο ΕΚΩΣ, το DIN ή δεν ξέρω τί, κάποια min απόσταση ανάμεσα σε διαδοχικούς τοίχους αντιστήριξης?? Επίσης θα εκτιμούσα κάποια παραπομπή σε κανονισμό.

3) Κατασκευαστικά. Το κλειδί βάσης του τοίχου το οπλίζεται και πώς?? σκέφτηκα όπλιση σαν και αυτή που παραθέτω στο σχήμα. Κάποια πρόταση?

4) Πόσο δύσκολη κατασκευαστικά είναι η μόρφωση που προτείνω, να μπει δηλαδή το πεδιλο του δεύτερου λίγο κάτω από τον πρώτο? Μπορούν ακόμη και να κολλήσουν (πέλμα του πρώτου με κορμό του δεύτερου) με παρεμβαλλόμενο αρμό??

Επισυνάπτω ένα dwg όπου οι διαστάσεις και η γραμμή εδάφους είναι σχηματικά ώστε να συνεννοούμαστε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1)Οτι ανάμεσα στους δύο τοίχους θα πρέπει να παρεμβάλλω διάδρομο πλάτους τουλάχιστον 1,50μ, εμπειρικά. Δεν γνωρίζω κάπου να το αναγράφει σαφώς.

 

2)βλέπε 1)

 

3) Κατασκευαστικά. Το κλειδί βάσης του τοίχου το οπλίζεται και πώς?? Βασικά το κλειδί μπαίνει κάτω ακριβώς από το κατακόρυφο τμήμα του τοίχου. Ο κατακόρυφος οπλισμός "μπαίνει" και γυρίζει μέσα στο κλειδί.

 

Γενικά το πλάτος του κατακόρυφου τμήματος (0.70!!) είναι υπερβολικό για 2 μέτρα ύψους (0.40-0.45 είναι σούπερ). Επίσης και η στέψη του είναι υπερβολική (0.25 φτάνει). Τέλος το πάχος του φτερού μπορεί να είναι μειούμενο για να γλιτώσεις μπεντά..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα..

Σημερα κατεθεσα στην πολεοδομια φακελο για εγκριση δομησης ενος τοιχου αντιστηριξης σε εκτος σχεδιου περιοχη.

ο υπαλληλος που την χρεωθηκε μου ειπε οτι πρεπει να περασει απο ΕΠΑΕ και επισης οτι πρεπει να συμβουλευτω τον ΝΟΚ για τυχον αλλαγες.

και ρωτω τωρα εγω.

 

Αναφερει κατι ο ΝΟΚ σε σχεση με τοιχους αντιστηριξης εκτος οτι το υψος συμπαγους περιφραγματος μπορει να ειναι max 3.00 m σε ειδικες περιπτωσεις (τοιχος αντιστιρηξης) Αρθρο 17 παρ γ και ε...εψαξα αλλα δεν βρηκα κατι αλλο.

εχει καποιος καποια γνωμη?

 

Ευχαριστω προκαταβολικα

Edited by Patrick
Link to comment
Share on other sites

ΕΠΑΕ δηλαδή ΣΑ (Συμβ. Αρχ.) περνάς αν έχεις μπαζώσει - ξεμπαζώσει κάτι πλέον του επιτρεπόμενου ή όταν με τον τοίχο σου αλλοιώνεις υπέρμετρα το φυσικό ανάγλυφο ενός γηπέδου πχ. Σινικό τείχος :smile:

 

Αν συντρέχει κάποιος λόγος τότε ο υπάλληλος σε στέλνει στο ΣΑ...

Link to comment
Share on other sites

υπόψη επίσης ότι το +1,50 και -1,50 έγινε με άρθρο 17

 

3. (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου ή γηπέδου επιτρέπονται οι παρακάτω διαμορφώσεις:

α) (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Η τροποποίηση της φυσικής στάθμης του εδάφους των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου μόνο για τη διευκόλυνση της φυσικής απορροής ομβρίων και μέχρι στάθμης +-1,00 μ. από το φυσικό έδαφος, εκτός των περιπτώσεων που εγκρίνονται από Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Σε περίπτωση εκσκαφής ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου με κλίση μεγαλύτερη του 20%, η στάθμη του φυσικού εδάφους μπορεί να υποβιβαστεί τεχνητά έως 2,00 μ.. Εκσκαφές ή επιχώσεις εδάφους που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια, για κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος και σημασίας επιτρέπονται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ΕΠΑΕ δηλαδή ΣΑ (Συμβ. Αρχ.) περνάς αν έχεις μπαζώσει - ξεμπαζώσει κάτι πλέον του επιτρεπόμενου ή όταν με τον τοίχο σου αλλοιώνεις υπέρμετρα το φυσικό ανάγλυφο ενός γηπέδου πχ. Σινικό τείχος :smile:

 

Αν συντρέχει κάποιος λόγος τότε ο υπάλληλος σε στέλνει στο ΣΑ...

 

ολες οι ειδικες κατασκευες (περαν του 1,50 μ υψους συμπαγους τμηματος) και κατασκευες που βρισκονται εντος παραδοσιακων οικισμων περνουν απο Σ.Α

Ν.Ο.Κ Αρθρ 17 παρ γ ,ε

Edited by Patrick
Link to comment
Share on other sites

Μα αναφέρεσαι σε ΄τοίχο αντιστήριξης; και όχι περίφραξης

 

9. (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Περιφράγματα

α) (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Τα οικόπεδα οριοθετούνται με σταθερούς οριοδείκτες ή με περιφράγματα. Επιτρέπεται η περίφραξη των αρτίων οικοπέδων και γηπέδων και των μη ρυμοτομούμενων τμημάτων των μη αρτίων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων, που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Επιτρέπεται η περίφραξη μη αρτίων γηπέδων με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα.

β) (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Τα περιφράγματα τοποθετούνται είτε κατά μήκος των ορίων των ομόρων οικοπέδων είτε στο πρόσωπο αυτών. Όλα τα περιφράγματα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου εντός του οικοπέδου.

γ) (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Τα περιφράγματα του οικοπέδου ή γηπέδου σε κανένα σημείο δεν μπορεί να έχουν ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ. και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από 1,50 μ.. Τα αυλόθυρα – πορτασιές για την είσοδο πεζών και οχημάτων που κατασκευάζονται σε συνέχεια της περίφραξης έχουν μέγιστο ύψος 2,50 μ. και μπορεί να αποτελούνται από συμπαγή στοιχεία. Αφετηρία μέτρησης των υψών είναι η υψηλότερη από τις οριστικές στάθμες του εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος.

Για τα περιφράγματα που βρίσκονται στο πρόσωπο του οικοπέδου, τα παραπάνω ύψη μετρούνται από τη στάθμη του πεζοδρομίου.

Επιτρέπεται παρέκκλιση των παραπάνω διατάξεων όσον αφορά την κατασκευή συμπαγούς περιφράγματος έως ύψους 3,00 μ., σε ειδικές περιπτώσεις, ή σε παραδοσιακούς οικισμούς, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

δ) (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ) Αν το φυσικό έδαφος στη ρυμοτομική γραμμή είναι υψηλότερο από τη στάθμη του πεζοδρομίου από 1,00 μ. έως 2,50 μ., το περίφραγμα μπορεί να κατασκευαστεί συμπαγές έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους.

Αν από τη στάθμη του πεζοδρομίου έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους στη ρυμοτομική γραμμή υπάρχει υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 2,50 μ., το συμπαγές τμήμα του περιφράγματος μπορεί να έχει ύψος έως 2,50 μ. και το έδαφος κλιμακώνεται έτσι ώστε κάθε κλιμάκωση να έχει ύψος έως 2,50 μ. και πλάτος τουλάχιστον 1,50 μ..

ε) (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Στα οικόπεδα και γήπεδα, στα οποία ανεγείρονται ειδικά κτίρια, επιτρέπεται, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου από άποψη λειτουργίας του συγκεκριμένου κτιρίου φορέα να κατασκευάζεται συμπαγές περίφραγμα, με ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ., εφόσον απαιτείται από λόγους ασφάλειας ή λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 4 years later...

Η φράση "....κατασκευή συμπαγούς περιφράγματος έως ύψους 3,00 μ., σε ειδικές περιπτώσεις, ...."

μήπως υπονοεί την περίπτωση που όμορα οικόπεδα έχουν υψομετρική διαφορά 3,00μ ?, 

οπότε υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί τοίχος αντιστήριξης (περίφραγμα) καθαρού ύψους 3,00μ με έγκριση από το ΣΑ (πρώην ΕΠΑΕ)?

ή θα πρέπει να μπαζωθεί έως 1,50μ (καλυμμένος τοίχος αντιστήριξης)

και το υπόλοιπο 1,50μ να εξέχει αποτελώντας το συμπαγές περίφραγμα?, άρα δεν χρειάζεται έγκριση από το ΣΑ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Για τοίχο αντιστήριξης εκτός σχεδίου, για γήπεδο με πρόσωπο σε χωματόδρομο (αγροτικό δρόμο), απαιτείται να αφεθεί κάποια απόσταση από τον δρόμο αυτό?

Εάν το γήπεδο βρίσκεται σε απόσταση <500μ από θάλασσα, ο τοίχος αντιστήριξης μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς κάποιο περιορισμό, αν όχι τι προβλέπεται?

Ευχαριστώ.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.