Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πέργκολα (δόμηση, χαρακτηριστικά)


hermis

Recommended Posts

Από τη διάταξη για την «Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας» (ΦΕΚ 114Δ΄/17-2-2004) και την αντίστοιχη Εγκύκλιο ΥΠΕΧΩΔΕ 13/04, προκύπτει ότι η προσθήκη ξύλινης πέργκολας σε εσωτερικούς χώρους, σε ακάλυπτους χώρους και σε βεράντες, σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού, πάει με σχετική Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας, και δεν απαιτείται Άδεια.

 

Το ζήτημα είναι, βέβαια, αν το δώμα καλύπτεται από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις πέργκολες, στο δώμα του κτιρίου και γενικά οπουδήποτε πλην του περιβάλλοντος χώρου, θέλει οικοδομική άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Αν αφησουμε κατα μερος την περιπτωση της εγκρισης εργασιων μικρης κλιμακας για τις ξυλινες , η οποια αφορα εκ των υστερων κατασκευη, πουθενα δεν υπαρχει περιορισμος στο υλικο κατασκευης. Δεν γινεται ομως να μπει μονιμη καλυψη γιατι πλεον γινεται υποστεγο , ημιυπαιθριος κλπ.

 

Επισης πουθενα δεν αναφερεται οτι η κατασκευη περγκολας εγκρινεται απο την ΕΠΑΕ.

Αρα κατα την γνωμη μου κακως καποιες Πολεοδομιες (οχι ολες) παραπεμπουν το θεμα στις ΕΠΑΕ.

 

Απο προσωπικη εμπειρια εχω διαπιστωσει οτι σε καποιες περιπτωσεις που ο ελεγκτης δεν ειναι απολυτα σιγουρος , στελνει το θεμα στην ΕΠΑΕ για να μην παρει αυτος την ευθυνη.

 

Ομως οπως ολοι γνωριζετε δεν μπορει να στελνει ο καθενας στην ΕΠΑΕ οτι γουσταρει, και ο ρολος και οι αρμοδιοτητες της ΕΠΑΕ ειναι συγκεκριμενα. Και νομιζω οτι με αυτον τον τροπο οι ΕΠΑΕ σε καποιες περιπτωσεις εγκρινουν εκτος αρμοδιοτητος τους.

Link to comment
Share on other sites

Είναι ένα ζήτημα το κατά πόσο προβλέπεται να αποστέλλονται μελέτες στην ΕΠΑΕ, που δεν προβλέπται ρητώς από τη νομοθεσία (π.χ. όπου λέει ο ΓΟΚ, ή κάποιο ειδικό διάταγμα όρων δόμησης).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

1.θα ήθελα να ρωτήσω κατα πόσο μπορεί να ελεχθεί εάν μια πέργκολα παραβιάζει την οριζόντια ιδιοκτησία του απο πάνω ορόφου και πως μπορεί να καθοριστεί το ανώτατο μήκος και ύψος της.

 

2.Επίσης, τι θεωρείτε ως πέργολα ?

(εάν εχει ξύλινη βάση και ανοιγώμενα φύλα απο πλαστικό, θεωρείτε πέργκολα ή στέγαστρο?Χρειάζεται άδεια για μια τέτοιου είδους πέργολα?)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

ΥΠΕΧΩΔΕ 54435/ΕΓΚ.39/1998 : Διευκρινίσεις για τις εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες)" Eφαρμογή της διάταξης της παρ. 2β του άρθρου 17 του Ν. 1577/85 (ΓΟΚ/85)

 

 

Σχετ: α)Το υπ'αρ. 2426/561/26.3.87 έγγραφο μας β)Το υπ'αρ. 75126/17.12.91 έγγραφο μας γ)Το υπ'αρ. 21656/5017/14.11.96 έγγραφο μας δ)Το υπ'αρ. 52956/194/7.5.98 έγγραφο μας

 

Λαμβάνοντας αφορμή από αιτήσεις ενδιαφερομένων πολιτών αναφορικά με το θέμα σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

 

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2β του άρθρου 17 του Ν. 1577/85 (ΓΟΚ /85) "στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου και στις εσοχές ή στο δώμα επιτρέπονται εγκαταστάσεις για τη στήριξη φυτών (πέργκολες)"

 

Α) Στην περίπτωση που οι εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάζονται από ελαφρά συναρμολογούμενα υλικά (ξύλο, σιδηροσωλήνες) για τη στήριξη φυτών, δεν απαιτείται γι'αυτες οικοδομική άδεια, εκτός αν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί ως προς την εμφάνιση του κτιρίου, τα υλικά κλπ.

 

β) Στην περίπτωση που οι παραπάνω εγκαταστάσεις κατασκευάζονται από δομικά υλικά όπως ωπλισμένο σκυρόδεμα, λιθοδομή κλπ. είτε αυτές είναι στατικώς εξηρτημένες από το υπόλοιπο κτίριο, είτε είναι στατικώς ανεξάρτητες, τότε απαιτείται η έκδοση οικοδ. άδειας από την πολεοδομική υπηρεσία.

 

2.Στην περίπτωση που οι παραπάνω εγκαταστάσεις ανεξαρτήτως υλικού κατασκευάζονται σε εσοχές ή στο δώμα κτιρίων ( σύμφωνα με το άρθρο 16 (παρ. 1 στ) του Ν. 1577/1985 ) απαιτείται οικοδομική άδεια από την αρμόδια πολ/κή υπηρεσία, προκειμένου να ελεχθεί αν βρίσκονται εντός του ιδεατού στερεού.

 

3. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις διευκρινίζεται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμεύουν για τη στήριξη φυτών και μόνο, χωρίς να επιτρέπεται η επικάλυψη τους από οποιοδήποτε υλικό μόνιμο ή προσωρινό, όπως καλαμωτή, φύλλα πλαστικού, καραβόπανο κλπ.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
ΥΠΕΧΩΔΕ 54435/ΕΓΚ.39/1998 : Διευκρινίσεις για τις εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες)" Eφαρμογή της διάταξης της παρ. 2β του άρθρου 17 του Ν. 1577/85 (ΓΟΚ/85)

 

....................Α) Στην περίπτωση που οι εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάζονται από ελαφρά συναρμολογούμενα υλικά (ξύλο, σιδηροσωλήνες) για τη στήριξη φυτών, δεν απαιτείται γι'αυτες οικοδομική άδεια, εκτός αν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί ως προς την εμφάνιση του κτιρίου, τα υλικά κλπ.

 

β) Στην περίπτωση που οι παραπάνω εγκαταστάσεις κατασκευάζονται από δομικά υλικά όπως ωπλισμένο σκυρόδεμα, λιθοδομή κλπ. είτε αυτές είναι στατικώς εξηρτημένες από το υπόλοιπο κτίριο, είτε είναι στατικώς ανεξάρτητες, τότε απαιτείται η έκδοση οικοδ. άδειας από την πολεοδομική υπηρεσία.....................................................................................

 

Δηλαδή για ξύλινη πέργκολα δεν απαιτείται οικοδομική άδεια? Ούτε καν άδεια μικρής κλίμακας?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.