Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσότητα μαγειρικών ελαίων και λιπών και απαιτήσεις πυροπροστασίας


poseidon

Recommended Posts

Σχετικά με το θέμα των τοπικών συστημάτων τοπικής εφαρμογής και πυροσβεστήρες που εγκαθίστανται σε χώρους όπου γίνεται χρήση λιπών και ελαίων μαγειρικών.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου η Διευκρινιστική Διαταγή με Αριθμ. Πρωτ. 6776 Φ. 701.2 και ημερομηνία 4/2/2010 του Α.Π.Σ., όπου αναφέρει σε ποιές περιπτώσεις μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί φορητός πυροσβεστήρας κατηγορίας F, 2 lt. με κατασβεστική ικανότητα 25F και όχι αυτόματο σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 2α) αναφέρει ότι όσες επιχειρήσεις χρησιμποιούν για τις ανάγκες λειτουργίας τους μία συσκευή (φριτέζα έως 10lt. λάδι,) ή μία συσκευή κουζίνας οικιακού τύπου κ.λ.π. μπορούν να τοποθετήσουν φορητό πυροσβεστήρα.

 

 

Στην παράγραφο 2β) του ίδιου εγγράφου λέει ότι αν η επιχείρηση χρησιμοποιεί περισσότερες των προαναφερομένων συσκευών στην παράγραφο 2α), υποχρεούται στην εγκατάσταση αυτόματου συστήματος.

 

Ερώτημα: Δηλ. ο λόγος γίνεται για την ποσότητα συσκευών που χρησιμοποιούν λάδια και λίπη αν κατάλαβα καλά. Αν π.χ. κάτω από την φούσκα υπάρχουν και άλλες συσκευές όπως βραστήρες, φούρνοι μικρικυμάτων, πλατώ κ.λ.π. που δεν γίνεται χρήση ελαίων και λιπών, τότε μάλλον δεν λογίζονται σαν συσκευές έτσι όπως τις εννοεί το συγκεκριμένο έγγραφο δτην παράγραφο 2β)??????

Επίσης αν κάποιος εκμεταλλευτής επιχείρησης δηλώσει υπεύθυνα ότι διαθέτει μόνο μία φριτέζα ή... οτιδήποτε άλλο αναφέρεται στην παράγραφο 2α) τότε είναι καλλυμένος με ένα φορητό πυροσβεστήρα???

 

Τέλος στην παράγραφο του ιδίου εγγράφου γίνεται ο πραγματικός χαμός, όπου και πρέπει να αναρωτηθούμε τι εννοεί ο ποιητής???

 

Επί λέξει λέει:

 

Επισημαίνεται ότι για όλες τις άλλες περιπτώσεις καυτών επιφανειών ή επιφανειών που υπάρχει παρουσία γυμνής φλόγας, όπως κάρβουνα κ.λ.π. που ενδεχομένως συνυπάρχουν στο ίδιο παρασκευαστήριο, επιβάλλεται να εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής άνωθεν όλων των καυτών επιφανειών, συμπεριλαμβανομένων και των συσκευών με επιφάνειες καυτού ελαίου ή μαγειρικού λίπους που αναφέρονται στην παράγραφο 2α της παρούσας, με χρήση ξηράς κόνεως ή άλλων αποδεκτών κατά περίπτωση κατασβεστικών υλικών, σε ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του υπο προστασία χώρου.

 

Ερώτηση: Αν κατάλαβα καλά (στο Συντακτικό δεν ήμουν ποτέ καλός...), σε περίπτωση που σε μια κουζίνα (Παρασκευαστήριο) υπάρχει μια συσκευή ή περισσότερες αλλά με συνολική ποσότητα λαδιού μικρότερη από 10 lt. φτάνει ένας φορητός 25F. Αν ξεπερνάμε την παραπάνω ποσότητα σε λάδια ή συσκευές που χρησιμοποιούν λάδια πάμε σε σύστημα τοπικής εφαρμοφής τύπου F. Και τέλος αν έχω μια φριτέζα (Λάδι λιγότερα από 10 lt.) και άλλες συσκευές (κάρβουνα, φούρνους κλ.π. που δεν χρησιμοποιούν λάδια όπως οι φριτέζες ή γύρος..!?)΄εγκαθιστούμε σύστημα τοπικής εφαρμογής με σκόνη (το κλάσσικο) και προσθέτουμε ένα πυροσβεστήρα φορητό 25F εντός της Κουζίνας?????

 

Ασχολούμαι μια βδομάδα με το συγκεκριμένο έγγραφο των δύο μόλις σελίδων και δεν μπορώ να καταλάβω...! Έχω πάει και στην πυροσβεστική αλλά ... τζίφος! Δεν μπορόύν να με βοηθήσουν!

 

Περιμένω τις δικές σας ερμηνείες συνάδελφοι!

 

Ευχαριστώ

 

Παρακαλώ, συμπληρώστε την ειδικότητα ή το επάγγελμά σας στο προφίλ.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 158
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ποσειδων θεωρώ ότι καλά το κατάλαβες το έγγραφο γιατί κι εγω τα ίδια κατάλαβα. Ειχα τη τύχη να το πάρω στα χέρια μου τη πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε.

 

Θεωρώ ότι είναι γραμμένο επιεικώς στο πόδι.

 

α) Αν θέλει η Π.Υ. να εξαιρέσει κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβουλευθεί τη Δ/νση υγείας όπου και έχει τις απαιτήσεις για τις κουζίνες και όχι να εφευρίσκει περιπτώσεις

 

π.χ.

αν κάποιος θέλει να ανοίξει και να αδειοδοτηθεί για καφενείο προφανώς δε μπορεί να έχει μαγειρικά λίπη και έλαια καθώς δεν έχει και '' φούσκα '' αλλα κανονικό αποροφητήρα.

 

αν φτιάχνει κρύο φαγητό πάλι δεν υπάρχει απαίτηση.

 

αν όμως έχει ψησταριά, εστιατόριο, ταβέρνα είναι δυνατό να μην έχει επαγγελματικό εξοπλισμό ?

 

επίσης αν έχει μια φριτέζα και μια κουζίνα οικιακού τύπου τι βάζει ? ( σκόνη ) και γιατί να μην υπογράψει μια υπ. δήλωση ότι έχει μόνο ένα από τα δύο

 

τέλος πως διαπιστώνει η ίδια η υπηρεσία ότι είναι μέχρι 10 lt ?

σε αντίστοιχη περίπτωση ως μελετητής ή επιβλέπων πυρασφαλείας θα ζητούσα από τον πελάτη αντίγραφο τιμολογίου και prospec του μηχανήματος όπου αποδεδειγμένα θα φαίνεται η χωρητικότητα του και θα τα κατέθετα στη πυροσβεστική.

 

β) τα υλικά τύπου F κάνουν και για φωτιές κατηγορίας Α ( στερεά καύσιμα ) για ποιο λόγο ξαναμπαίνει η σκόνη στο παιχνίδι ? Αν ήθελαν να παραμείνει η σκόνη ας μη μιλούσαν για συστήματα τύπου NFPA ( στον Αμερικάνικο κανονισμό δεν υπάρχει διαχωρισμός για τις συσκευές ή έχεις κουζίνα ή δεν έχεις έλεος πια )

 

γ) αφού τα συστήματα της σκόνης δε δουλεύουν γιατί να μπαίνουν ? υπάρχει ΕΝ για τα συστήματα σκόνης γιατί δεν αναφέρεται στο εντυπο ? πάλι ο καθένας ότι του κατέβει

 

καλή τη πίστη όλοι θέλουν να αλλάξουν τα συστήματα ( επαγγελματίες, μηχανικοί κλπ εμπλεκόμενοι ) ασχετα αν πρόκειται για εγκυκλιο και οχι για ΦΕΚ ( και το 71 ΠΔ και η 3 Π.Διαταξη αναφέρουν ως υλικά τη σκόνη και το CO2 ) και θέλουν να τα αλλάξουν για να κοιμούνται πιο ήσυχοι γιατί πάλι τα ίδια ?

 

Ελεος ας αποφασίσουν τι θέλουν επιτέλους

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα συνάδελφοι, για την βοήθεια όλων μας, ψάχνοντας λίγο περισότερο το θέμα, να σχολιάσω την Διευκρινιστική Διαταγή 6776 Φ. 701.2-4/2/2010 του Α.Π.Σ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας.

Όπως αναφέρεται και στο α. σχετικό έγγραφο (41449 Φ701.6/17-8-2009)(είναι στη συνέχεια της 22734 Φ.701.6) της πιο πάνω Διαταγής, δεν αμισβητείται από κανέναν μας, ότι απαγορεύεται η ξηρή σκόνη και το διοξείδιο του άνθρακα, σε φορητούς πηροσβεστήρες τύπου F, από το ΕΝ-3:7: Α1: 2007.

 

Επιβεβαιώνεται όμως, αυτό που αναγράφεται στην ιστοσελίδα http://www.firesol.gr/page576.html, όπου η κατάργηση της σκόνης και του CO2 αφορά μόνο στη χρήση αυτών των κατασβεστικών υλικών στους φορητούς πυροσβεστήρες που χρησιμοποιούνται για φωτιές σε μαγειρικά λίπη και έλαια.

 

Μέχρι σήμερα, το ΑΠΣ τόσο με το εν λόγω έγγραφο 41449 Φ701.6/17-8-2009, όσο και με την διευκρινιστική εγκύκλιο 61047 Φ701.6/27-11-2009, “διευκόλυνε” την απορρόφηση επικινδύνου υλικού, με αυθαίρετη “κατ' επέκταση” της χρήσης του, στα μόνιμα συστήματα τοπικής εφαρμογής, διευκολύνοντας βέβαια αυτούς που το διαθέτουν, αλλά με την ευθύνη των Μηχανικών και όχι του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Η “επαναφορά” της ξηρής σκόνης με την νέα διευκρινιστκή εγκύκλιο 6776 Φ. 701.2-4/2/2010, αντιφάσκει φυσικά σε αυτό που αναφέρεται στο εγγραφο 41449 Φ701.6/17-8-2009, αλλά στην πραγματικότητα ανέκαθεν θα μπορούσε να χρησιμοποιείται η ξηρή σκόνη σε μόνιμα συστήματα τοπικής εφαρμογής με την ευθύνη Μηχανικού, ελλείψει ευρωπαϊκού προτύπου.

 

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τα πιο κάτω:

1. Με ποιό ασφαλή τεχνικό τρόπο και σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία (πυρ διαταξη 12 και 13) θα πρέπει να εφαρμόζεται με την ευθύνη Μηχανικού, το σύστημα τοπικής εφαρμογής με κατασβεστικό υλικό την ξηρή σκόνη. Για να μην σας κουράσω, σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα http://www.firesol.gr/page36.html και στο έγγραφο του ΑΠΣ 50428 Φ701.14/16-11-2004.

 

2. Θα ήθελα να σας θυμίσω και να το ψάξετε και μόνοι σας, ότι τα υγρά χημικά wet chemical πιστοποιούνται για την κατασβεστική ικανότητά τους σε φωτιές τύπου Α (Στερεά Καύσιμα) και τύπου F (Λίπη και έλαια). Ερμηνεύοντας λοιπόν την παράγραφο 3. της 6776 Φ. 701.2-4/2/2010 που δεν είναι εύκολα κατανοητή, πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

 

α. Είναι φθηνότερο και ασφαλέστερο ένα σύστημα τοπικής εφαρμογής με wet chemical, αφού καλύπτει φωτιές τύπου Α (στερεά καύσιμα) και F (λίπη και έλαια), δεδομένου ότι οι όλες οι αναφερόμενες περιπτώσεις της παραγράφου 3. πλήν της φριτέζας, είναι φωτιές τύπου Α.

 

β. Σχολιάζοντας την παράγραφο 1α., θα ήθελα να επισημάνω ότι ο πυροσβεστήρας που είναι σωστό να επιλέγουμε στις μελέτες μας, θα πρέπει να είναι 6 λίτρων, που πιστοποιείται σίγουρα για ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 13Α και 25F και όχι οποιοσδήποτε πυροσβεστήρας 2 λίτρων με wet chemical και πολύ περισσότερα ο πυροσβεστήρας που αναφέρεται στο α. σχετικό (41449 Φ701.6/17-8-2009) της 6776 Φ. 701.2-4/2/2010, που έχει μειωμένη κατασβεστική ικανότητα σε φωτιές τύπου Α (8Α), αλλά πολύ περισσότερο περιέχει κατασβεστικό υλικό που επισημαίνεται ως επικίνδυνο, σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική χημική Νομοθεσία και κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται η χρήση του σε φορρητούς πυροσβεστήρες χωρίς την αναγραφή των επισημάνσεων επικινδυνότητας επι του πυροσβεστήρα και πολύ περισσότερο η χρήση του εν λόγω κατασβεστικού υλικού σε μόνιμα συστήματα τοπικής εφαρμογής, που μελετώνται και εγκαθίστανται υπό την ευθύνη μας.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το αρχείο βρίσκεται εδώ. Ευχαριστούμε.

 

το link http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1048 δεν λειτουργεί!

 

Ειναι 1048 και οχι 1049. Απο μπερδεμα ανεβασαμε και οι 2 το αρχειο και εσβησα το δικο μου τελικα!

Διορθωσα το λινκ

Ckiriako

Link to comment
Share on other sites

Ποσειδώνα θα σου πώ τι συμβάινει στην περιπτωσή μου.

Καταθέτω αυτές τις μέρες συμπληρωματική μελέτη φυσικού αερίου σε εστιατόριο.Ο τύπος στο υπάρχον σύστημα τοπικής εφαρμογής στο παρασκευαστήριο του έχει μια φριτέζα < 10lt , ενα γύρο και μια σχάρα. Η πυροσβεστική μου ζητάει να κάνω υπεύθυνη δήλωση για την ύπαρξη μιας φριτέζας <10Lt και μου λέει να μην αντικαταστήσω το υπάρχον σύστημα τ.ε.

Χρεώνεται ο φάκελος kai o ενργήσας τον έλεγχο μου γράφει στις παρατηρήσεις ότι απαιτείται να τοποθετηθεί 1 ακόμη φορητός πυροσβεστήρας 2lt (wet chemichal μου είπε)για κατάσβεση πυρκαγιών κατηγορίας F με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 25F, σύμφωνα με την 6776 Διαταγή και να τον τοποθετήσω εκεί πλησίον του συστήματος τ.ε.

Αυτά..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι,

αυτό που ισχύει τώρα με τις δύο εγκυκλίους της Πυροσβεστικής (61047Φ.701.6 και 6776Φ701.2) είναι τα εξής:

Ενώ η πρώτη εγκύκλιος υποχρέωνε όλους όσοι είχανε τοπικό σύστημα εφαρμογής με ξηρή σκόνη σε μαγειρία να το αντικαταστήσουν με σύστημα με wet chemical, ίσως επειδή συνάντησαν αντιδράσεις λόγω του ομολογουμένως ψηλού κόστους, με τη δεύτερη εγκύκλιο επαναφέρεται η ξηρή σκόνη "απ΄το παράθυρο". Δηλαδή, μεταφράζοντας έξυπνα το άρθρο 3 της δεύτερης εγκυκλίου, ισχύει ότι αν το μαγειρίο έχει μία φριτέζα μέχρι 10 λίτρα λάδι και όλες οι άλλες συσκευές (σχάρες, κάρβουνα, πλατό, γύροι) δεν καταναλώνουν μαγειρικά λίπη και έλαια μπορείς με μία υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού και μία του ιδιοκτήτη να διατηρήσεις το σύστημα με την ξηρή σκόνη βάζοντας απλώς άλλον έναν φορητό πυροσβεστήρα με υλικό κατασβεστικής ικανότητας 25F.

Αυτό δηλαδή θα γίνει ο κανόνας και όλα τα μαγειρία θα διατηρήσουν τα συστήματα ξηρής σκόνης βάζοντας απλώς έναν πυροσβεστήρα ακόμη.

Εκτός αν αλλάξει κάτι με νέα εγκύκλιο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα. Να συμπληρώσω όμως (αν δεν κάνω λάθος), η βάνα στο αυτόματο τμήμα σωληνώσεων θα πρέπει να καταργηθεί

Link to comment
Share on other sites

Σωστος, και οι σωληνες να γεμιζουν με αδρανες αεριο για να μην φραζουν απο τη συσσωματωμενη σκονη.

Ποιο συνεργειο θα τα κανει αυτα ομως?

Link to comment
Share on other sites

... ίσως επειδή συνάντησαν αντιδράσεις λόγω του ομολογουμένως ψηλού κόστους ..

Συνάδελφε, αν δεν ισχύει το ίσως, τότε είμαστε να παίρνουμε τα βουνά.

 

... με μία υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού και μία του ιδιοκτήτη να διατηρήσεις το σύστημα με την ξηρή σκόνη βάζοντας απλώς άλλον έναν φορητό πυροσβεστήρα με υλικό κατασβεστικής ικανότητας 25F.

το ότι αρκετά μαγαζιά έχουν πάρει φωτιά όταν ήταν κλειστά (εδώ χρειάζεται το αυτόματο σύστημα τοπικής εφαρμογής), τότε για μια ακόμα φορά μια τέτοια υπογραφή Μηχανικού θα βάζει σε αναίτιο κίνδυνο περιουσίες ίσως και ανθρώπινες ζωές, δυστυχώς.

 

... και όλα τα μαγειρία θα διατηρήσουν τα συστήματα ξηρής σκόνης βάζοντας απλώς έναν πυροσβεστήρα ακόμη.

ΚΛΕΙΣΤΑ = ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ όπως είναι όλα με ξηρή σκόνη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.