Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσότητα μαγειρικών ελαίων και λιπών και απαιτήσεις πυροπροστασίας


poseidon

Recommended Posts

Ποιο συνεργειο θα τα κανει αυτα ομως?

Συνάδελφε ckiriako,

οι σωληνώσεις στα συστήματα τοπικής εφαρμογής που δεν γίνονται με χαλκοσωλήνα αλλά με σωλήνα αλουμινίου χρησιμοποιώντας ειδικά ρακόρ για τις συνδέσεις, στεγανοποιούνται και δεν είναι επικίνδυνες από πλευράς υγιεινής. Αρκεί η εργασία να γίνει προσεκτικά και όχι βιαστικά, σε χρόνο κατά πολύ μικρότερο από αυτόν που χρειάζεται μιά εγκατάσταση με χαλκοσωλήνα.

Έτσι μπορείς να γεμίσεις με αδρανές αέριο όλο το δίκτυο χωρίς καθόλου απώλειες και η εργασία γίνεται από συνεργείο πχ υδραυλικών, με εμπειρία 1-2 τέτοιων εγκαταστάσεων, με την απαραίτητη πάντοτε επίβεψη Μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 158
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Πώς θα αποτρέπεται η διαφυγή του αδρανούς αερίου από το ελεύθερο (ή κάνω λάθος; ) ακροφύσιό του στο τέλος του δικτύου; Και γιατί πρέπει να υπάρχει αδρανές αέριο μέσα στο δίκτυο;

Link to comment
Share on other sites

Πώς θα αποτρέπεται η διαφυγή του αδρανούς αερίου από το ελεύθερο (ή κάνω λάθος; ) ακροφύσιό του στο τέλος του δικτύου; Και γιατί πρέπει να υπάρχει αδρανές αέριο μέσα στο δίκτυο;

Συνάδελφε Κώστα,

στα περισσότερα συστήματα τοπικής εφαρμογής που έχουν εδώ και αρκετά χρόνια εγκατασταθεί και χρησιμοποιούν ως κατασβεστικό μέσο την ξηρή σκόνη, από την φιάλη ξεκινούν δύο σωληνώσεις.

 

Η μία, της χειροκίνητης λειτουργίας, περνά πάνω από τα σημεία που θέλουμε να προστατέψουμε (πχ φριτέζα) και πάνω από κάθε τέτοιο σημείο υπάρχει ένα ανοικτό ακροφύσιο, ώστε αν ο μάγειρας δει να έχει πχ πάρει φωτιά το λάδι στη φριτέζα (μανία με τη φριτέζα έχω), τότε ανοίγει την βάνα (που συνήθως υπάρχει στην έξοδο της φιάλης και πρέπει να είναι κλειστή) της πιο πάνω σωλήνωσης και η ξηρή σκόνη πέφτει πάνω σε όλα τα σημεία που προστατεύουμε, άρα και στο αναμμένο λάδι (σιγά μη και το σβήσει). Σε αυτό το κομμάτι του δικτύου του συστήματος λοιπόν δεν πρέπει να υπάρχει αδρανές αέριο υπό πίεση γιατί όπως πολύ σωστά είπες και εσύ είναι ανοικτό.

 

Από την φιάλη φεύγει και μία άλλη σωλήνωση, παράλληλη με την πιο πάνω, και πάνω από τα ίδια σημεία που υπάρχουν τα ανοικτά ακροφύσια του χειροκίνητου συστήματος, έχει αυτή sprinkler που αν υπάρξει φωτιά πχ στην φριτέζα, τότε θα σπάσει η αμπούλα του sprinkler όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους βαθμούς αντοχής της αμπούλας του sprinkler και η ξηρή σκόνη θα πέσει πάνω στο λάδι που έχει πάρει φωτιά, χωρίς την επέμβαση κανενός αλλά αυτόματα. Υπάρχει και σε αυτή την σωλήνωση μια βάνα στην έξοδο από την φιάλη που πρέπει να είναι ανοικτή, που και αυτή όμως είναι κλειστή σε όλα τα συστήματα, γιατί απλούστατα την κλείνει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού χωρίς όμως να πρέπει.

 

Σε αυτή την σωλήνωση που είναι κλειστό δίκτυο, πρέπει να υπάρχει υπό πίεση αδρανές αέριο και όχι κατασβεστικό υλικό, όπως λέει η παράγραφος 4Δ της 61047. Αυτό ακριβώς απαιτεί και το αμερικάνικο πρότυπο.

Το γιατί τώρα πρέπει να γίνεται αυτό, πιστεύω, ότι εάν μέσα στην σωλήνωση του αυτόματου συστήματος υπάρχει ξηρή σκόνη, θα πετρώνει με την συνεχή αλλαγή της θερμοκρασίας και τους ατμούς από το μαγείρεμα και αν υπάρχει άλλο υλικό κατάσβεσης όπως το wet chemical, θα αλλοιώνεται η χημική του σύνθεση (χημικός δεν είμαι) και για τον λόγο αυτό θα χάσει και την κατασβεστική του ικανότητα.

 

Όποιος Συνάδελφος έχει κάτι να συμπληρώσει ή να διοθρώσει, μπορεί και πρέπει να το κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ b35. Ενδιαφέροντα όσα λες. Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη (παρά μόνο απορίες) για τα συστήματα τοπικής εφαρμογής με σκόνη και χειροκίνητες βάνες διότι έχω δουλέψει μόνο με συστήματα κατάκλυσης CO2 και inergen.

 

 

Αυτό ακριβώς απαιτεί και το αμερικάνικο πρότυπο
Αν μπορείς να παραθέσεις απόσπασμα του προτύπου θα ήταν πολύ χρήσιμο.
Link to comment
Share on other sites

Αν μπορείς να παραθέσεις απόσπασμα του προτύπου θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Δυστυχώς δεν το έχω αλλά επειδή ψάχνω να βρώ ένα αντίγραφο, όταν το βρώ θα παραθέσω το σχετικό απόσπασμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Συνάδελφοι καλημέρα. Επείδή έχω ξεκινήσει και ασχολούμαι με το θέμα θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί μια φριτέζα <10lt, μια σχάρα με κάρβουνα και μια κουζίνα 4 εστιών υγραερίου. Χρειάζεται τοπική εφαρμογή με wet chemical ή μπορεί να βάλει σύστημα τ.ε. ξηράς κόνεως και έναν πυροσβεστήρα 2lt wet chemical Class. Επειδή πραγματικά δεν βγάζω άκρη.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εγώ τους υποχρεώνω πλέον όλους να αντικαθιστάνε το σύστημα ξηρής σκόνης με wet chemical, ασχέτως του μεγέθους της ψησταριάς και των συσκευών, ειδάλως δεν βάζω την υπογραφή μου. Όπως έχω αναφέρει και αλλού, εκτιμώ ότι το σύστημα με ξηρή σκόνη πρέπει να καταργηθεί εντελώς. Όπως σωστά αναφέρει κάποιος συνάδελφος, κλειστό μαγαζί ίσον κλειστό σύστημα, αφού κανένας δεν έχει σε ανοιχτή θέση τα sprinklers αυτόματης κατάσβεσης, όπως θα έπρεπε, που σημαίνει ότι αν γίνει κάτι το σύστημα απλά δεν ενεργοποιείται.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι άσχετο! Ρε παιδιά, τι είναι αυτή η "φήμη", ας μου εξηγήσει κάποιος. Είναι καλό ή κακό? Να προσέχω?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Όπως σωστά αναφέρει κάποιος συνάδελφος, κλειστό μαγαζί ίσον κλειστό σύστημα, αφού κανένας δεν έχει σε ανοιχτή θέση τα sprinklers αυτόματης κατάσβεσης, όπως θα έπρεπε, που σημαίνει ότι αν γίνει κάτι το σύστημα απλά δεν ενεργοποιείται.

 

-Βοήθησε με να καταλάβω τι ακριβώς θέλεις να πείς.

Link to comment
Share on other sites

Skeptikos

 

Δικαιολογημένη η ερώτηση σου, γιατί μάλλον κάπου κάνει λάθος ο κοκκινος!

 

Για μένα, δεν πρέπει να ισχύει αυτό που λέει για το τα sprinklers, γιατί η σωλήνωση με τα sprinklers αυτόματης κατάσβεσης, είναι πάντα σε ετοιμότητα (δεν παρεμβάλλεται κάποιο όργανο μεταξύ του πυροσβεστήρα και των sprinklers) με ελεύθερη ροή του κατασβεστικού υλικού πρός αυτά, απο τη στιγμή που η θερμοκρασία πάνω απο τις μαγειρικές συσκευές, ξεπεράσει την προκαθορισμένη θερμοκρασία θραύσης της αμπούλας των sprinklers.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.