Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση κοντά σε ρέματα


Recommended Posts

χτίζεται τώρα oικοδομή στιv όχθη ενός ρέματοs-ποταμού, το οποίο διέρχεται οικόπεδο του οποίου μέρος θεωρείται ότι έχει διευθετηθεί με βάση απόφαση ενός ΤY / OIK από τον προϊστάμενο της Νομαρχίας το 1990. Το οικόπεδο στην ανατολική όχθη του ποταμού (ένα πολύ μικρό μέρος του οικοπέδου) βρίσκεται εντός οικισμού, tο οικόπεδο στηv δυτική όχθη βρίσκεται εκτός του οικισμού. Μια μικρή ξύλινη γέφυρα συνδέαι στο παρελθόν τα δύο τμήματα του οικοπέδου στο τμήμα μπροστά (νότια) του ποταμού, για ένα μήκος που δεν υπερβαίνει τα 5 μέτρα και πολύ κοντά στο ξέσπασμα του ποταμού στην παραλία. Το 1989, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, με δική του πρωτοβουλία, αντικατέστησε την ξύλινη γέφυρα με τσιμέντο γέφυρα και προχώρησε περαιτέρω και καλύπsε τουλάχιστον άλλa 40 μ από το ποτάμι.

 

Η απόφαση της Νομαρχίας του 1990, - με βάση την αίτηση η οποία έχει υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη, ας υποθέσουμε με συνοδεία σχετική μελέτηs (Τεχνικές Υπηρεσίες προσπαθουvε να την βρούvε):
- ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να αποκαλύψει όλη την παράνομη κάλυψη
- ενέκρινε την διευθέτηση του ποταμού κατά μήκος των γραμμών του ποταμού το οποίο διασχίζει το οικόπεδο
- ενέκρινε την κάλυψη του ποταμού στο τελευταίο 5 m, έτσι ώστε να συνδέουν τα δύο τμήματα του οικοπέδου, εφ 'όσον σχηματίζεται μια κλειστή τομή των 3 m χ 2 m

 

Από τότε, πιστεύω ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε διευθετηsεί το ποτάμι σωστά. Το ποτάμι δεν έχει όριαθέtiσi (kamia εγγραφή ΦΕΚ).

Τον Νοέμβριο του 2010 μια τεράστια πλημμύρα προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα γειτονικά οικόπεδα. Το 2011 η Τεχνική Υπηρεσία βοήθησε τον ιδιοκτήτη να αποκαλύψει ένα μέρος του παράνομα καλύmeνou ποτάμι, αλλά ο ιδιοκτήτης εξακολουθεί να διατηρεί ένα μεγάλο μέρος (20 + m) va καλύπτeται.

Τον Νοέμβριο, 2015 καταθέσa αίτηση στην Τεχνική Υπηρεσία Περιφέρειαs ζητώντας τηv φροντίδα τουs να έχουν το υπόλοιπο τμήμα του ποταμού να αποκαλυφθεί. Δεν έλαβα απάντηση. Ένα χρόνο αργότερα, ένας άλλος γείτονας υπέβαλε καταγγελία προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες αναζητονtas το ίδιο. Η επιτόπια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε Μάρτιο του 2017.

 Η τεχνική υπηρεσία Περιφέρειαs επιβεβαίωσε προφορικά ότι το ποτάμι δεν έχει διευθετηθεί σωστά, αλλά πριν από την επιβεβαίωση γραπτώς, επιθυμούν να εντοπίσουν την αρχική μελέτη του 1990, που δεν μπορούν να βρουν ακόμα'; Eπίσης επιθυμούν να επαναλάβουν tiv επιτόπου επίσκεψή τους

Ωστόσο, επιβεβαίωσαν γραπτώς ότι ο ποταμός, εξακολουθεί να καλύπτεται παράνομα, σε πολύ μεγαλύτερο μήκος (από 5 m). Είχαν κάνει το ίδιο από το 1990 και μέχρι το 2003, μετά από τις καταγγελίες από τους γείτονες και το χωριό. Ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθείke με τις απαιτήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας.

 

Τον Ιανουάριο του 2017 ο ιδιοκτήτης λαμβάνει άδεια να χτίσει ένα σπίτι πάνω στη δυτική πλευρά του ποταμού και δεν αφήνει καmia απόσταση από την δυτική όχθη. Τον Μάρτιο του 2017 αρχίσε να οικοδομει.

Έχω και δύο γείτονες υποβάλamε καταγγελία στην Πολεοδομία, ζητώντας την άδεια να ακυρωθεί, ως η νομιμότητά της εξαρτάται από τη ρύθμιση των ορίων τou ποταμou και va exei γίνει διευθέτηση.

Η Πολεοδομία απαντήσε δηλώνοντας ότι η διευθέτηση του ποταμού έχει υλοποιηθεί και ότι η απόφαση για την έκδοση της άδειας βασίστηκε στη σχετική ΤΥ / ΟΙΚ από τον προϊστάμενο του Νομού το 1990. Δεν αναφέρει τίποτα για «όρια» μόνιμα ή προσωρινός.

διευθέτηση σημαίνει ότι έχουν τεθεί όρια;

Μόλις πρόσφατα έχω υποβaλεί στην Πολεοδομία την επιβεβαίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών ότι το ποτάμι συνεχίζει να καλύπτεται παράνομα. Ο διευθυντής μου απάντησε ότι δεν είναι σοβαρό θέμα και ότι μπορεί να αποκαλυφθεί και, στη συνέχεια, το κτίριο μπορεί να συνεχίσει να κατασκευαστεί. Διέταξε ένας μηχανικός εργαζόμενος να κάνει μια επιτόπια επίσκεψη για να επιβεβαιώσει τη δήλωση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αυτό παρά την προηγούμενη επίσκεψη από δύο μηχανικούς (πριν από την επίσημη απάντηση της Πολεοδομίας για την επίσημη καταγγελία μας). Ωστόσο, μου είπαν ότι αυτoi οι μηχανικοί itav του τμήματος της αυθαίρετης δόμησης και είχαν έρθει να ελέγξouv αν το νέο κτίριο είχε παρανομία και όχι για να ελέγξouv τη διευθέτηση του ποταμού!!

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Πρέπει να περιμένουμε για την Πολεοδομία να ελέγξει τι έχει επιβεβαιωsεί η Τεχνική Υπηρεσία, πριν μπορώ να ζητήσω και πάλι (ίσως μέσω κατάθεσης για μέτρα ασφαλείας), οι οικοδομικές εργασίες να σταματήσouv; Το κτίριο συνεχίζει να χτίζεtai γρήγορα
2. Εάν η τεχνική υπηρεσία δεν μπορεί να βρει την υποβληθείσα μελέτη του 1990, μπορεί να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να το δείξει; Υποψιάζομαι ότι η εν λόγω μελέτη ουδέποτε υποβλήθηκε.

3. Αν μπορouv να διακόπouv τα έργα, μπορεί η άδεια του νέου κτιρίου va θεωρείται παράνομη; Αν ναι, τι μπορεί ο ιδιοκτήτης να κάνει, έτσι ώστε να έχei την άδεια va θεωρείται και πάλι νόμιμi;
3. Δεδομένου ότι το ποτάμι δεν έχει διευθετηθεί σωστά (ως εκ τούτου δεν υλοποιήθηκε), το νέο κτίριο θα έπρεπε να είχε χτιστεί πιο μακριά από ό, τι - ή, τουλάχιστον, 10 μέτρα από την δυτική όχθη του ποταμού. Σωστά?

 

Λυπάμαι για το μεγάλο γράψιμο για το θέμα αυτό και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την καθοδήγησή σας.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα , 

Σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο το οποίο στην μικρότερη πλευρά του συνορεύει με ρέμα θέλω να εκδόσω άδεια δόμησης για ανέγερση. Ο ελεγκτής μου ζήτησε οριοθέτηση ρέματος. Η κατοικία παρόλαυτα πρόκειται να κτιστεί σε απόσταση 150 μέτρων απο την πλευρά αυτή ! Προκείπτει από κάπου επίσημα ότι υπάρχει υποχρέωση οριοθέτησης όταν το αγροτεμάχιο ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ με ρέμα ; Γιατί εγώ αυτό που βρίσκω στον νόμο του 2014 είναι μόνο

". Στα υδατορέματα που οι οριογραμμές τους δεν έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μπορεί, κατ’ εξαίρεση, ύστερα από αίτημα ενδιαφερόμενου– επισπεύδοντα, φορέα ή ιδιώτη, για έκδοση οικοδομικήςάδειας δόμησης πλησίον αυτών, να γίνει από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης με την επιφύλαξη της προβλεπόμενης στην παρ. 4 του άρθρου 3, του παρόντοςνόμου διαδικασίας, προσωρινής, οριοθέτησης, υπό τιςεξής προϋποθέσεις:....."

 

Το πλησίόν δηλαδή κατ'εμε είναι αυθαίρετη υπόθεση πχ εγώ θεωρώ ότι η απόσταση των 150 μέτρων πουθέλω να χτίσω δεν ειναι πλησίον (παρόλο που κάποια πλευρά συνορέυει) . 
Μπορώ να το στοιχειοθετήσω κάπως αυτό για να γλυτώσω την οριοθέτηση;
Ευχαριστώ
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Συνάδελφοι λίγο τα φώτα σας γιατί δεν μπορώ να βγάλω άκρη

Επισυνάπτω μια φωτό.

Αγροτεμάχιο 4040 τ.μ συνορεύει με ρέμα

Το πρόσωπο του οικοπέδου συνορεύει κατά το ημισυ με οριοθετημένο ρέμα και κατά το αλλο ημισυ με μη οριοθετημένο ρέμα.

Η ερώτηση είναι , μπορεί να οικοδομηθεί το αγροτεμάχιο στο γραμμοσκιασμένο τμήμα το οποίο απέχει 15μ από τα όρια και πάνω απο 20μ από το οριοθετημένο ρέμα ;Ή πρέπει οπωσδήποτε να οριοθετηθεί το ρέμα μπροστά από ολόκληρο το αγροτεμάχιο ;

Το σχήμα εσωτερικά με τη διακεκομμένη δηλώνει την απόσταση των 15μ από τα όρια

post-42751-0-58615000-1513948945_thumb.png

Edited by subrosaval
Link to comment
Share on other sites

αφού τηρείς την απόσταση των 20μ του κτιρίου  από το οριοθετημένο ρέμα 

προφανώς και δεν έχεις πρόβλημα 

Link to comment
Share on other sites

αφού τηρείς την απόσταση των 20μ του κτιρίου  από το οριοθετημένο ρέμα 

προφανώς και δεν έχεις πρόβλημα 

Ευχαριστώ πολύ. Αυτά πεστα και στην πολεοδομια που η απαντηση τους ηταν "Δεν μου εχει ξανατυχει να ειναι οριοθετημενο το ρεμα στο μισο προσωπο του αγροτεμαχίου, θελω οριοθετηση σε ολο το προσωπο"

Καταλαβαίνεις !!!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Tetris ο νόμος ορίζει κάποιες αποστάσεις του κτιρίου από το όριο του ρέματος και τις κρατάμε , γιατί να πρέπει οριοθέτηθει τμήμα του ρέματος παράλληλα στο οποίο δεν θα οικοδόμησω; Δε νομίζω ότι αυτό αναφέρεται κάπου .

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι το μισό πρόσωπο συνορεύει με μη οριοθετημένο και το άλλο μισό με οριοθετημένο ρέμα . Εγώ θέλω να χτίσω στην πλευρά του οριοθετημένου . Αλλά από πολεοδομία δεν ξέρουν τι να κάνουν . Και όπως πάντα πάνε στο χειρότερο και ζητάνε οριοθέτηση σε όλο το Πρόσωπο . Και εγώ θέλω να γλιτώσω αυτή την ταλαιπωρία . Συνεπώς πιστεύεις ότι θα μπορούσα να χτίσω στην πλευρά του οριοθετημένου ρέματος ;

Link to comment
Share on other sites

Δεν απαιτείται οριοθέτηση όταν απέχεις 20μ. Απαιτείται οριοθέτηση όταν θέλεις να απέχεις <20. Η απόσταση μειώνεται στα 10μ. σε οριοθετημένο και<10μ. όταν πραγματοποιηθούν τα έργα διευθέτησης του ρέματος τουλάχιστον σε όλο το πρόσωπο του οικοπέδου/γηπέδου.

Μήπως στην περίπτωσή σου, έχεις πρόβλημα αρτιότητας και χρειάζεσαι τον αγροτικό δρόμο που σου δίνει η οριοθέτηση? 

Edited by melissa
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.