Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κλείσιμο βιβλίων


a_p

Recommended Posts

Αξιότιμοι συνάδελφοι καλησπέρα σας.

Θα ήθελα την βοήθειά σας σε κάποια θέματα που αφορούν στην φορολογία.

Η παρούσα δυσμενής επαγγελματική μου κατάσταση με φέρνει στην επιτακτική ανάγκη να διακόψω την επαγγελματική μου ιδιότητα ως ελεύθερου επαγγελματία.

Θα ήθελα να ρώτησω αν γνωρίζετε πως γίνεται η διαδικασία διακοπής τόσο για την εφορία όσο και διαγραφής απο το ΤΣΜΕΔΕ.

Περισσότερο με αφορά η πληροφόρηση στην περίπτωση προηγούμενων ετών στο ΤΣΜΕΔΕ,αν και πως μπορεί να είναι εφικτή η άμεση διαγραφή μου απο το ταμείο διότι δεν δύναμαι να εκπληρώσω τις παλαιότερες και τις εκ νέου εισφορές μου.

Επιπλέον αν γνωρίζετε, σε περίπτωση διακοπής εργασιών απο την εφορία,σε πόσο διάστημα επανέρχεται η ιδιότητα;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Εβελύνα

 

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

Αχ αυτά είναι τα δράματα...

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να απαλλαγείς από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ! Δεν αρκεί να διακόψεις στην εφορία (όπως συμβαίνει σε ΟΛΟΥΣ τους άλλου κλάδους ελ. επαγγελματιών). Η μόνη δυνατότητα που έχεις, είναι αν διαγραφείς και από το ΤΕΕ. Τέτοια κίνηση όμως σημαίνει ότι χάνεις την άδεια άσκησης επαγγέλματος, οριστικά.

Link to comment
Share on other sites

Η λύση είναι απλή. Παύεις να πληρώνεις το τσμέδε (άλλωστε ποτέ δε θα σου έδιναν σύνταξη. Και επειδή αυτό θα γίνει μαζικά από πολλούς δε θα έχεις ουσιαστικές συνέπειες πέρα από την ασφαλιστική ενημερώτητα.

 

Το θέμα είναι πως θα πάρουμε πίσω αυτά που δώσαμε.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε θα σε παραπέμψω στο θέμα Διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ, από όπου θα πρέπει να ξεκινήσεις.

Όσον αφορά την διαδικασία διακοπής πρέπει να πας στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ που δραστηριοποιείσαι και να υποβάλλεις την σχετική αίτηση.

Στο gsis λέει

Για διακοπή εργασιών Ατομικής Επιχείρησης, συμπληρώνεται και υποβάλλεται το έντυπο Μ4 και προσκομίζονται στη ΔΟΥ τα θεωρημένα Βιβλία και Στοιχεία. Επίσης ζητείται φορολογική ενημερότητα από όλα τα τμήματα των Δ.Ο.Υ (Τμήμα ΦΠΑ, Εισοδήματος και Κ.Β.Σ.

Για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ και ΕΕ) απαιτείται α)Καταστατικό λύσης της Εταιρείας, το οποίο έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, β) συμπλήρωση του εντύπου Μ4 στη Δ.Ο.Υ και γ)υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχουν πάγια.

Για τις ΕΠΕ απαιτείται οριστική λύση της Εταιρείας και προσκόμιση του καταστατικού από το πρωτοδικείο στη Δ.Ο.Υ

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι,

ευχαριστώ πολύ για την αμεσότητα των απαντήσεών σας.

Μια επιπλέον διευκρίνηση για όποιον έχει και πάλι την καλοσύνη και γνωρίζει να απαντήσει.

Διαγραφή απο το ΤΣΜΕΔΕ και διακοπή εργασιών ως ελεύθερου επαγγελματία, γιατί να σημαίνει αυτόματα και διακοπή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος;

Φαντάζομαι στην δική μου θέση βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοι, οι οποίοι ακυρώνοντας την ιδιότητά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μηχανικοί σε κάποιο ιδιωτικό φορέα ασφαλιζόμενοι μέσω κάποιου άλλου ταμείου.Άρα ναι μεν δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής σε μελέτες αλλά δεν χάνουν την ιδιότητά τους ως μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ και κατά συνέπεια την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Ευχαριστώ και πάλι.

 

Με εκτίμηση

 

Παρατήρηση: Μην ανοίγετε πολλαπλά θέματα με το ίδιο αντικείμενο

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

 

Εβελύνα

Link to comment
Share on other sites

διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ και να παραμείνεις μηχανικός αποκλείεται να γίνεται. μόνο αν διαγραφείς οριστικά και από το ΤΕΕ. βιβλία όμως μπορείς να κλείσεις

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον δεν κηρύσσεις πτώχευση/αναγκαστική διαχείρηση κλπ μπορείς να κάνεις έναρξη ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

Το κλείσιμο των βιβλίων, από μόνο του, δεν εξοικονομεί κάποιο ποσό.

Οι κύριες δαπάνες είναι το ΤΣΜΕΔΕ (που δεν το γλυτώνεις αν κλείσεις τα βιβλία) και το ενοίκιο (που μπορείς να έχεις ανοιχτά βιβλία και με έδρα το σπίτι).

 

Οπότε, αν πίστευες ότι θα εξοικονομήσεις κάποιο ποσό από το κλείσιμο των βιβλίων, ξανασκέψου το.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι στην δική μου θέση βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοι, οι οποίοι ακυρώνοντας την ιδιότητά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μηχανικοί σε κάποιο ιδιωτικό φορέα ασφαλιζόμενοι μέσω κάποιου άλλου ταμείου.

 

Φαντάζεσαι λάθος Εβελύνα. Όχι "χιλιάδες", αλλά κανένας μηχανικός εγγεγραμένος στο ΤΕΕ, δεν το κάνει αυτό γιατί απλά δεν γίνεται. Και σερβιτόρος να δουλεύει, εφόσον είναι μέλος ΤΕΕ, οφείλει να πληρώνει ο ίδιος ή ο εργοδότης του το ΤΣΜΕΔΕ (και μόνο-κανένα άλλο ταμείο). Έχει συζητηθεί το θέμα εκτενέστατα, έχουμε διαμαρτυρηθεί, έχουμε συγχιστεί, θα μπορούσες να έχεις κάνει μια αναζήτηση πριν ποστάρεις εκ νέου.

Ουσιαστικά όπως το καταλαβαίνω πλέον, πρόκειται για "δυσκαμψία" του ΤΕΕ και όχι του ΤΣΜΕΔΕ. Το ΤΕΕ θα πρέπει ίσως επιτέλους να δώσει τη δυνατότητα διαγραφής κα επανεγγραφής ή έστω προσωρινής "απενεργοποίησης" της ιδιότητας του Μηχανικού για όποιον το επιθυμεί όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα επιμελητήρια.

Link to comment
Share on other sites

Το έχετε για τόσο παλαβό το ΤΕΕ; Και ποιός θα τους πληρώνει μετά; Εδώ πρόκειται για ολόκληρο οργανισμό. Δείτε περιοδικά και χλιδές κάθε εβδοδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.