Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξωτερικό κλιμακοστάσιο και απόσταση Δ (οικισμοί 2000 κατ.)


Recommended Posts

rou24gr

 

Όταν λες η σκάλα επιτρέπεται στα 2,50 εννοείς και κολλητά στο κτίριο (που πρέπει να απέχει 2,50μ. από το όριο σε κάθε περίπτωση αν δεν εφάπτεται) και κολλητά στο όριο του οικοπέδου;

Ειδικά αυτό το κολλητά στο όριο φαίνεται κάπως... ίσως όμως και να επιτρέπεται στα 12νησα.

Πάντως το κτίριο δεν νομίζω να επιτρέπεται ούτε στα 12νησα σε απόσταση 1,00μ. από το όριο...

Link to comment
Share on other sites

Faethon11 όντως παράληψη! Μη στεγασμένη σκάλα προς τον όροφο δε μετράει στη δόμηση αλλά στην κάλυψη! Επίσης λάθος διατύπωση... Στο Δ (εφόσον υπάρχει) επιτρέπονται μόνο εξώστες 1μ! Έλεγα μήπως το μη στεγασμένο πλατύσκαλο μετρήσει για εξώστης.. Αλλά! Ούτως ή άλλως στην περίπτωση που η σκάλα πλάτος 1μ κολλήσει στο όριο δε μιλάμε για Δ... Είναι κάτι άλλο που δεν έχει ονομασία :)

 

George coco επίσης παράληψη: τα 2,5μ δεν ισχύουν για οικόπεδα <500τμ. Εκεί κολλάμε στα όρια. Στα Δωδεκάνησα επιτρέπονται τα ίδια με την υπόλοιπη πατρίδα! :)

 

Επαναδιατυπώνω και ελπίζω να το έχει συναντήσει κάποιος συνάδελφος: Για οικόπεδο<500τμ γίνεται στο κόλλημα με το όριο της μίας πλευράς να μεσολαβήσει η σκάλα πλάτους 1μ (στεγασμένη ή μη και ας μετρήσει και στη δόμηση.. έχουμε περίσσευμα..) και αν ναι τελικά με τον όροφο τι γίνεται;; πρέπει να υποχωρήσει 2,5μ; Ή εφόσον μετρήσει στη δόμηση δεν απαιτείται; Για τον συγκεκριμένο οικισμό ισχύει ότι και στους υπόλοιπους παραλιακούς κάτω των 2000 κατοίκων! Βοήθεια :)

Link to comment
Share on other sites

rou24gr, δεν βάζεις κανένα σχέδιο για να καταλάβουμε το πρόβλημά σου καλύτερα;

Πάντως έτσι όπως το καταλαβαίνω, το κτήριο δεν μπορεί να απέχει μικρότερο από 2,5μ εκτός αν κολλάει.

 

Μια ερώτηση, μιλάς για το πλαϊνό όριο;

Link to comment
Share on other sites

<a href=http://img405.imageshack.us/img405/9358/skarif.jpg' alt='skarif.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

 

Υπάρχει ανάλογο σκαρίφημα όψης από άλλον συνάδελφο αλλά εγώ ρωτάω: έστω ότι μετράω τη σκάλα στη δόμηση, στο ισόγειο θεωρείται μέρος του κτιρίου άρα θεωρητικά κολλάει στο όριο χωρίς πρόβλημα. Τι γίνεται με τον όροφο; Πρέπει να υποχωρήσει 2,5μ

Link to comment
Share on other sites

Στο συγκεκριμένο σχέδιο που παρέθεσες, πρέπει να υπάρχει τοίχος στο πίσω όριο.

Και ναι, ο όροφος πρέπει να επέχει Δ από το όριο.

Link to comment
Share on other sites

rou24gr

 

Μιλάμε πάντα για τα πλάγια όρια και όχι για οπισθοχώρηση από την γραμμή δόμησης σε οικόπεδα >500,00μ.!

 

Έχω την εντύπωση ότι δεν αρκεί μόνο ο τοίχος όταν η σκάλα εφάπτεται στο πλάγιο όριο η σκάλα κλείνεται και από πάνω ενσωματώνεται στον όροφο οπότε δεν χρειάζεται να μετακινηθεί ο όροφος 2,50μ. Εννοείται ότι έτσι η σκάλα μετράει κάλυψη και ΣΔ.

 

Έγραψα για 12νησα γιατί στο #11 ο ss-sk κατάφερε να έχει ανοικτή σκάλα σε παραδοσιακό οικισμό. (στην Ίο.)

Link to comment
Share on other sites

...Έγραψα για 12νησα γιατί στο #11 ο ss-sk κατάφερε να έχει ανοικτή σκάλα σε παραδοσιακό οικισμό. (στην Ίο.)

 

Αξιώθηκα τελικά να το ψάξω: εδώ αναφέρονται οι ειδικοί όροι δόμησης της Χώρας Ίου (μεταξύ άλλων οικισμών). Προσέχουμε τα εξής:

 

3. Επιβάλλεται η διάσπαση των όγκων των κτιρίων μέχρι τον πλήρη διαχωρισμό τους σε περισσότερα του ενός κτίρια όταν προκύπτει επιφάνεια κτιρίου μεγαλύτερη των 240 τ.μ.

Του περιορισμού αυτού εξαιρούνται τα κτίρια κοινής ωφελείας. Σε περίπτωση διαχωρισμού των κτιρίων η μεταξύ τους απόσταση ορίζεται σε 2,50 μέτρα τουλάχιστον.

 

8. Η τοποθέτηση του κτηρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

α) Να μη βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

β) Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.

γ) Να προστατεύονται κατά το δυνατόν η θέα των ομόρων οικοπέδων.

δ) Να μη διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) εγκρίνει τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς ως προς τη μορφή του όγκου των κτιρίων.

 

16. Οι ανοιχτές κλίμακες προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά τη μορφή, τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής και τους χρωματισμούς και δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

 

Εν κατακλείδι λόγω της ποικιλίας στον τρόπο ανάπτυξης των κτηρίων σε (κάποιους) παραδοσιακούς οικισμούς το πού θα αναπτύξουμε το κτήριο μας θέλει προσοχή! Ισχύουν προφανώς τα γενικά 0,00 και 2,50 (και λέω προφανώς γιατί δε γίνεται πουθενά αναφορά σε αποστάσεις από όρια) αλλά η ΕΠΑΕ σίγουρα μπορεί να κόψει και να ράψει. Οι τυχόν ειδικοί όροι δόμησης λοιπόν απαιτούν διάβασμα!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Για δείτε αυτό και το ξανασυζητάμε:

 

-ΑΡΘΡΟΝ-5. ΠΔ/24-4-85. ( ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85).

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2000 Κατ. [ ΙΣΧΥΕΙ απο 3.5.1985]

Γενικοί όροι δόμησης:

 

"3. Σύστημα δόμησης.

 

Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. 'Οπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πλάγια και πίσω όρια του οικοπέδου, αφήνεται απόσταση τουλάχιστον 2,50 μ. Μέσα στην απόσταση αυτή επιτρέπεται η κατασκευή εξωστών πλάτους μέχρι ένα (1,00) μέτρο. Η απόσταση μεταξύ ανεξάρτητων κτιρίων μέσα στο ίδιο οικόπεδο ορίζεται σε 2,50 μέτρα τουλάχιστον.

 

 

 

-ΑΡΘΡΟΝ-6. ΠΔ/24-4-85. (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85).

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2000 Κατoίκους [ΙΣΧΥΕΙ απο 3-5-85]

Γραμμή Δόμησης

 

β. Σε οικόπεδο μεγαλύτερο των 500 τμ. το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 2,50 μέτρων από την παραπάνω οριζόμενη γραμμή δόμησης.

 

Τι συμπέρασμα βγάζετε;

Σε αυτούς τους οικισμούς (Κάτω των 2000 κατοίκων) η γραμμή δόμησης είναι το όριο του οικοπέδου που "βλέπει" σε κοινόχρηστη έκταση (π.χ. δρόμος), ενώ άν το οικόπεδο έχει έκταση μικρότερη από 500 τ.μ. τότε μπορείς να τοποθετήσεις το κτίριό σου σε απόσταση λιγότερη από 2.50 μ. μεχρι και να το κολήσεις μόνο προς το/τα όριο/α του δρόμου.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Σε αυτούς τους οικισμούς (Κάτω των 2000 κατοίκων) η γραμμή δόμησης είναι το όριο του οικοπέδου που "βλέπει" σε κοινόχρηστη έκταση (π.χ. δρόμος), ενώ άν το οικόπεδο έχει έκταση μικρότερη από 500 τ.μ. τότε μπορείς να τοποθετήσεις το κτίριό σου σε απόσταση λιγότερη από 2.50 μ. μεχρι και να το κολήσεις μόνο προς το/τα όριο/α του δρόμου.

 

 

το είδος του δρόμου (εθνικό δικτυο, επαρχιακο, πρωτευον, δευτερευον) δεν επηρεάζει σε αυτη τη περίπτωση (εμβαδό μικρότερο των 500 τμ) την απόσταση από το όριο του δρόμου?

είτε κολλάμε, είτε 1 μ. είτε 1,50 μ δεν έχουμε πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.