Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μικρό αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα


Spermin

Recommended Posts

Θα σας πω το συλλογισμό μου και θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας στην ερώτηση που θα σας κάνω.

Θέλω να κατασκευάσω ένα μικρό αυτόμονο φωτοβολταικό σύστημα το οποίο θέλω να μου παρέχει 0,5ΚWh/ημ. Έτσι από τύπους έβγαλα οτι η ισχύς αιχμής είναι περίπου 0,30 ΚWp. Στο τύπο της ισχύς αιχμής έχω επιλέξει να μην έχει ούτε μια μέρα αυτονομία παραπάνω δηλαδή ότι συλλέγουν τα πάνελ από ενέργεια την ίδια ημέρα την καταναλώνουν και οτι αυτό γίνεται στο μήνα με την μικρότερη ηλιοφάνεια του χρόνου.

Άρα για να βγω πόσα πάνελ να χρειαστώ διαλέγω ένα κατασκευαστή και παίρνω τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πάνελ και από τύπο Ν=PpΣ/Ppπ=300/100=3 πάνελ. PpΣ=300watt (συστοιχίας),Ppπ=100watt (πάνελ).

Τώρα έχω ψάξει στο internet και έχω βρει τέτοια συστήματα και συγκεκριμένα για 0,5 KWh/ημ αυτονομία, αλλά χρησιμοποιεί 2 πάνελ των 55watt. Πως γίνεται αυτό? Mε τα ίδια χαρακτηριστικά να χρησιμοποιεί μόνο 105 Watt για 0,5ΚWh/ημ;

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, στην περιοχή της Αθήνας ένα kW παράγει το Δεκέμβρη (μήνα με λιγότερη ηλιοφάνεια) 2.11 kWh κατά μέσο όρο την ημέρα (σύμφωνα με το pvgis)

Οπότε εσύ χρειάζεσαι περίπου 250 - 300 Watt. Αλλά είναι πιθανό κάποιες μέρες να μην έχει αρκετή παραγωγή λόγω συννεφιάς κλπ.

Εκεί που είδες ότι τα 100 W βγάζουν 500 Wh την ημέρα, μήπως ήταν μόνο για το καλοκαίρι?

Link to comment
Share on other sites

Είναι προφανές ότι στους δικούς σου υπολογιμούς έλαβες υπόψη τις χειρότερες των συνθηκών, ενώ αυτός που λέει ότι 110Wp παράγουν 0.5kWh έχει λάβει τις καλύτερες.

Γενικά είναι σωστός ο υπολογισμός σου αν και λίγο υπερβολικός ίσως.

Όταν διαστασιολογούμε ένα σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης, αυτό που κυρίως θα καθορίσει το πόσο θα "υπερβάλλουμε" είναι η ίδια η εφαρμογή.

Αν π.χ. πρόκειται για έναν τηλεπικοινωνιακό αναμεταδότη που δεν πρέπει να μείνει από ρεύμα ακόμα και το χειμώνα με πολλές μέρες συνεχόμενης συννεφιάς, τότε ακόμη και τα 300Wp ίσως αποδειχθούν λίγα.

Αν από την άλλη πρόκειται για φωτισμό ασφαλείας σε εξοχική κατοικία όπου "δεν χάθηκε ο κόσμος" να μην ανάψουν οι λάμπες για όλη τη νύχτα για κάποιες χειμωνιάτικες νύχτες, ίσως θα μπορούσες να βάλεις μικρότερη ισχύ.

Έτσι και αλλιώς, εξασφαλισμένη 100% διαθεσιμότητα ενέργειας έχουμε μόνο αν στο σύστημα περιλαμβάνεται και μια συμβατική / ελεγχόμενη πηγή, π.χ. γεννήτρια.

Στους υπολογισμούς σου δεν κάνεις καθόλου λόγο για μπαταρία. Θα πρέπει να υπολογίζεις μια απώλεια της τάξης του 10% μόνο σε αυτήν.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον, όπως είπες genesis έχω λάβει τις χειρότερες συνθήκες και μάλλον θα έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε. Όσο για τον συσσωρευτή τον έχω υπολογίσει να είναι γύρω στα 300 κάτι Ah ώστε να φορτίζονται πλήρως από τα πάνελ κατά την διάρκεια της μέρας, αλλά δε με νοιάζει τόσο πολύ διότι και παραπάνω σε Ah να είναι, μεγαλύτερη διάρκεια παροχής ενέργειας θα έχω. Και πάλι ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα σε όλους. Αυτό είναι το πρώτο μου post και ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για τυχόν ατοπήματα στα οποία υποπέσω8-)

Μου ζητήθηκε από πελάτη να του βγάλω μια προσφορά για αυτόνομο Φ/Β σύστημα για πρώτη φορά.Εν ολίγοις το σύστημα περιλαμβάνει :

 

5 λαμπτήρες 15W x 5h = 75Wh

TV 60W x 14h = 840Wh

Ψυγείο 60W x 14h = 840Wh

Σύνολο : 2,055ΚWh

Χρήση μόνο καλοκαιρινούς μήνες, μόνο σαβατοκύριακα

Αυτονομία 2ημέρες (δεν θέλω να τους χαλάσω ένα συννεφιασμένο σαβατοκύριακο..)

 

Διάβασα, έψαξα και κατέλειξα σε μερικές απορίες τις οποίες παραθέτω και ελπίζω για την βοήθεια των εμπειρότερων

1) Από ποιά σχέση εξαρτάται η ονομαστική τάση του συσσωρευτή από την ισχύ αιχμής του συστήματος ; Εμπειρικά τελείως ; <0,5KWp -> 12V , <3KWp -> 24V , <10KWp -> 48V κ.τ.λ. ; Το βιβλίο που συμβουλεύτικα δεν εμβαθύνει καθόλου

2) Για ποιές συσκευές δεν θα χρειαζόμουνα inverter καθαρού ημιτόνου ; (λίγο γενικότερη αυτή η απορία)

3) Ποιές οι διαφορές στα είδη των συσσωρευτών ; Τί πρέπει να προσέξω και γιατί ; (AGM, Gel, oPzS) (2βολτες σε σειρά , 12βολτη)

4) Αν χρειάζομαι π.χ. χωρητικότητα συσσωρευτών 440Αh, μπορώ να συνδέσω παράλληλα 3 συσσωρευτές ονομαστικών χωρητικοτήτων 200Ah+200Ah+40Ah ; Ή συντρέχει κάποιος λόγος που κάτι τέτοιο είναι λάθος ;

5) Για την επιλογή του ρυθμιστή φόρτισης τί πρέπει να προσέξω, εκτός από την ονομαστική τάση και την ένταση λειτουργίας ; Με άλλα λόγια, τί διαφορά μπορεί να έχει ένας φθηνός από έναν ακριβό ρυθμιστή φόρτισης 12V / 20A ;

 

Συγνώμη αν κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

θα έχει πρόβλημα υπερφόρτισης της πιο μικρής μπαταρίας. αφού ο φορτιστής θα συνδέετε στα άκρα τις συστοιχίας δεν έχει δυνατότητα να καταλάβει πότε γεμίζει κάθε συσσωρευτής αλλά τα βλέπει και τους τρεις σαν έναν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.