Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων


Recommended Posts

Επίσημη απάντηση του Συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών στη Δ/νση Πολιτικής Γης, Εγγείων Βελτιώσεων και Υδατικών Πόρων, Τμήμα Τοπογραφήσεων και Απαλλοτριώσεων (Πρώην Τοπογραφική Υπηρεσία) ΝΑ Λαρίσας.

 

Βλ. http://www.megaupload.com/?d=2SGOUQ4C

 

 

Χαρακτηριστικό το σημείο που δεν επιτρέπονται τα τοπογραφικά από Αρχιτέκτονα, παρά μόνο αν τα μέτρησε με μετροταινία! Επίσης, από ΤΕΙ μπορούν να κάνουν τοπογραφικά μέχρι ορισμένο μέγεθος, αλλά χωρίς τριγωνισμό ή ΜΕΤ... Οι δασολόγοι δεν επιτρέπεται να κάνουν τοπογραφικά.

 

Παρακαλώ όσους συναδέλφους βλέπουν τοπογραφικά που καταστρατηγούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, να το αναφέρουν στο σύλλογο.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, αν έχεις τη καλοσύνη γράψε και την ειδικότητά σου που προφανώς είναι τοπογράφος...

Γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται μια σεμνότητα στα συγκεκριμένα ζητήματα ειδικά τέτοιες περιόδους... Καταλαβαίνω ότι ο καθένας κοιτά το ψωμί του για να το πώ λαϊκά και αληθινά, αλλά όταν αναφέρεις συλλόγους, αλλάζει το πράγμα...

Ποιά η γνώμη σου σχετικά με τα δικαιώματά σας στα 2-όροφα; Θα τολμούσες ποτέ (όπως άλλοι συνάδελφοί σου) να υπογράψεις αρχιτεκτονικά για άδεια; Το καταγγέλεις και αυτό στο σύλλογό σας;

Δεν είμαι τοπογράφος και δεν με ενδιαφέρουν κιόλας τα τοπογραφικά, αλλά μη κάνεις σημαία τα δικαιώματα που δεν είναι τίποτε άλλο -σε πολλές περιπτώσεις, όχι πάντα- από ένα τέχνασμα για τη μοιρασιά της πίτας... Στη πραγματικότητα, εφόσον κάποιος διδάσκεται κάτι, πρέπει να μπορεί να το εφαρμόσει... Ενας Π.Μ. πιθανώς να μην έχει διδαχθεί αρχιτεκτονική σε επίπεδο σχεδιασμού ενός οικισμού ή ενός νοσοκομείου, για κατοικίες όμως κάτι έχει ακουστά... Εσείς από την άλλη, τίποτε... κι όμως, έχετε δωράκι τα 2-όροφα ... για τα οποία εγώ παλεύω ακόμη όπως ίσως έχεις ακούσει...

 

Επαναλαμβάνω ότι σέβομαι απεριόριστα τα δικαιώματά σου και μπορεί να παρεξήγησα το ύφος σου αλλά νομίζω ότι είσαι ιδιαίτερα αυστηρός και απόλυτος για την εποχή μας.

Link to comment
Share on other sites

Εσείς από την άλλη, τίποτε... κι όμως, έχετε δωράκι τα 2-όροφα ...

 

Για αυτό το "τίποτε" έχεις κάποια στοιχεία; Γιατί μπορώ πανεύκολα να το διαψεύσω. Όσο για τη "σεμνότητα", οι μόνοι τελικά από τους οποίους δεν λείπει, είναι οι ΑΤΜ. Και καιρός είναι να μπει (και θα μπει) μια τάξη σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε φτάσει στο σημείο ...Μηχανολόγοι Τ.Ε. να ρωτάνε πόσους ορόφους στατικά υπογράφουν και αν νομιμοποιούν Η/Χ και ΠΜ να υπογράφουν μαϊμού "τοπογραφικά" ...από το Google Earth και με τη βοήθεια ...αποσπασμάτων ρυμοτομικού για κλάσμα της νόμιμης αμοιβής μάλιστα. Ε ως εδώ και μη παρέκει. Ακριβώς επειδή τίθεται θέμα για "ψωμί" πλέον, θα "σφίξουν" πολύ τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Ποιά η γνώμη σου σχετικά με τα δικαιώματά σας στα 2-όροφα; Θα τολμούσες ποτέ (όπως άλλοι συνάδελφοί σου) να υπογράψεις αρχιτεκτονικά για άδεια; Το καταγγέλεις και αυτό στο σύλλογό σας;

 

Γρήγορη επεξήγηση: rs96028, είναι rural surveyor του ΕΜΠ, με έτος εισαγωγής το 96. Έκανα Στατικά, Αντοχή Υλικών (με την 4η την πέρασα, ομολογώ), Τεχνικά Υλικά Ι και ΙΙ, Εδαφομηχανική, Οπλισμένο Σκυρόδεμα, Αρχιτεκτονική και πολλά εργαστήρια, μεταξύ άλλων και στη σεισμική τράπεζα του ΕΜΠ, στο εργαστήριο αντοχής υλικών, έχω σπάσει πολλά δοκίμια με διαφορετικής αντοχής σκυρόδεμα. Πολύ Γκαρούτσος για να τα περάσω μεν, αλλά το ότι δεν ασχολούμαι τώρα είναι γιατί είναι Πάρα Πολλοί οι Πολιτικοί Μηχανικοί. Αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω συμβολαιογράφους να δέχονται τοπογραφικά από Μηχανικούς Περιβάλλοντος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Δασολόγους, Γεωλόγους και κάθε λογής Μηχανικό ΤΕ. Έχω δει και από εμπειροτέχνες... Μερικά είναι καλά. Άλλα είναι χάλια. Ελπίζω να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα αμοιβών του ΤΕΕ και να μην μπορεί να κάνει άλλος. Ειδάλλως θα κάνω Ηλεκτρομηχανολογικά, Αρχιτεκτονικά, Γεωλογικά, Αγωγές και Παραστάσεις σε Δικαστήρια και λέω να αρχίσω και τις εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς. Οτιδήποτε για να βγουν τα προς το ζειν.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε νομίζω πως δεν είναι όμορφο να τρωγόμαστε μεταξύ μας.

Ας ελπίσουμε μόνο να υπάρξουν δουλειές για όλους.

Δηλαδή εγώ που ρώτησα έναν φίλο ΑΤΜ εάν μπορώ να υπογράψω ένα τοπογραφικό για ένα χωράφι 3 στρ ήμουν πολύ άκυρη;Και αυτός που μου απάντησε ότι θα στιγματιστώ εάν το κάνω ήταν μέσα στα πλαίσια της σεμνότητας των ΑΤΜ;

Link to comment
Share on other sites

Επίσημη απάντηση του Συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών στη Δ/νση Πολιτικής Γης, Εγγείων Βελτιώσεων και Υδατικών Πόρων, Τμήμα Τοπογραφήσεων και Απαλλοτριώσεων (Πρώην Τοπογραφική Υπηρεσία) ΝΑ Λαρίσας.

 

Και ποιος είναι αυτός ο σύλλογος που αποφασίζει ποιος κάνει τι; Με τη χάρη του θεού ή κληρονομικό δικαίωμα; Η βουλή γιατί υπάρχει; Για να ταΐζουμε 300 φιάκες να φαίνονται ωραίοι και εμείς να σκοτωνόμαστε από κάτω; Ότι "αποφάσισε" ο σύλλογος είναι άκυρο αν δεν αναφέρεται σε νόμο...

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα έχεις δίκιο, rs96028 δεν θεωρώ ότι πρέπει να έχω το δικαίωμα να σου τρώω τη δουλειά... Αλλωστε και εμείς παλεύουμε για αντίστοιχα ζητήματα, με κύριο βέβαια αντίπαλο τους ιδιώτες και τη μαστοράντζα που κάνουν ότι θέλουν χωρίς άδειες και παρουσία μηχανικών.

Μάλλον με ενοχλεί το timing της δημοσίευσης σου αλλά όπως το διατυπώνεις, ίσως να είναι και το σωστότερο... αν τώρα δεν υπερασπίσεις το "ψωμί" σου πότε θα το κάνεις...

Αντιλαμβάνεσαι ότι σε καμία περίπτωση η αντίδρασή μου δεν ήταν επίθεση στα λεγόμενά σου... Ισως αποτελείς λαμπρή εξαίρεση αλλά αναγνωρίζεις φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σου δεν ξεχωρίζει κολώνα από δοκάρι, άσε για αρχιτεκτονική και εμπειρία κατασκευης... Επειδή όπως φαντάζεσαι έχω γνωστούς τοπογράφους δεν μιλάω θεωρητικά...

Πρέπει όμως να παραδεχτείς ότι η ύπαρξη δικαιωμάτων σε κτιριακά για κάποιον που προορίζεται να ασχολείται με οικόπεδα και κτήματα ειδικά σε τόσο πιεσμένη αγορά, αποτελεί πρόκληση... Οπως πρόκληση αποτελούν και τα του δικού μας κλάδου των Τ.Ε. εξειδικεύσεις όπως η σχολή ανακαίνισης κτιρίων που πραγματικά αποτελεί εσωτερικό ανταγωνισμό... Αν δε, δείς τα δικαιώματά τους είναι καλύτερα από αυτά των ΤΕΙ Δομικών... Αστα να πάνε... Στη τελική εμείς απλώς φαγωνόμαστε μεταξύ μας ενώ πρέπει όλοι μαζί να φάμε άλλους.

Link to comment
Share on other sites

Και ποιος είναι αυτός ο σύλλογος που αποφασίζει ποιος κάνει τι;

και ποιος σου ειπε οτι ο συλογος αποφασιζει ποιος θα κανει τι?ο Συλλογος κανει ενεργειες με βαση την υφισταμενη νομοθεσια ,για να προασπισει τα μελη του απο παρανομες πραξεις τριτων.

καιρος ηταν.καθε κατεργαρης στον παγκο του

και επειδη βλεπω μια κινητικοτητα τον τελευταιο καιρο ,ωφειλω να συγχαρω την διοικηση του ΠΣΔΤΑΜ

Link to comment
Share on other sites

ναι.σε αποφαση εισαγγελεα.λεει επι λεξει οτι οι Αρχιτεκτονες εχουν δικαιωμα σε τοπογραφικα "ει μη μονο δια μετροταινιας"

ΥΓ.οποιος εχει την αποφαση ας την ανεβασει,διοτι την εχω χασει και την θελω για το αρχειο μου.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.