Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παρακράτηση φόρου


Dekanat

Recommended Posts

Ευχαριστώ για την απάντηση , θα το τσεκάρω.Για να καταλάβω , απο τη στιγμη που αναγράφει για 24 , θα πρεπε να χουν μπει?Η καθυστερούν και πέρα απο το αναγραφόμενο?Συνηθίζεται/?

Link to comment
Share on other sites

ΑΝ δεν σου κάνει κόπο ενημέρωσε μας, αν είναι έτσι.

 

 

Οχι δεν συνηθίζεται, τουλάχιστον εμένα και σε κάποιους συναδέλφους τόσα χρόνια δεν έχει καθυστερήσει.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Πρακτικά με τι έντυπο-διαδικασία αποδίδει ο ΙΔΙΩΤΗΣ στην εφορία την παρακράτηση φόρου 20% σε ΤΠΥ;;;

 

Η για να το θέσω αλλιώς  

 

Ιδιώτης-φυσικό πρόσωπο  που δεν ασκεί ελευθέριο επάγγελμα η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει υποχρέωση να παρακρατήσει και να αποδώσει  φόρο 20% ;;;;

Edited by HQ7
Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς το παρακάτω:

 
Δηλαδή,
ο παρέχων την υπηρεσία (αυτός που εκδίδει παραστατικό για την υπηρεσία και λαμβάνει την αμοιβή), είναι (α) φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή (β) νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα (π.χ. ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, κ.λπ.)
 
και
 
ο λήπτης της υπηρεσίας (αυτός που λαμβάνει την παροχή υπηρεσίας και καταβάλλει την αμοιβή) είναι Φυσικό πρόσωπο (ιδιώτης, δηλαδή ΔΕΝ ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα)
 
Τότε, σύμφωνα το άρθρο 62, παράγρ. 2 του ν.4172/2013 δεν υπάρχει υποχρέωση για παρακράτηση φόρου.
 
υ.γ. σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου, υπόχρεος στην παρακράτηση του ποσού του φόρου είναι αυτός που καταβάλλει την αμοιβή της υπηρεσίας.
Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά το έπιασες george και ιδίως ,όπως πάντα, με σωστή τεκμηρίωση .

 

Οντως εγώ είμαι ο παρέχων και εκδίδω το παραστατικό σε Ιδιώτη .

 

Αρα δεν αναγράφω καμία παρακράτηση στο ΤΠΥ , και πληρώνω εγώ ότι φόρο βγάλει η φορολογική δήλωση του χρόνου.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, και κάτι ακόμη που ξέχασα (sorry!!) να στο αναφέρω καθαρά για ενημέρωση και "εκ περισσού" στο ερώτημά σου.

 

Σε ιδιώτες σκόπιμο --ίσως ορθότερο, για καλύτερη παρακολούθηση των συναλλαγών ή για λόγους τάξης ... πες το όπως θες... και σε κάθε περίπτωση όχι απαραίτητα-- [1] το εκδιδόμενο στοιχείο (παραστατικό) δύναται να είναι η "Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών" και όχι "Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών".

 

[1] Σύμφωνα με τα ΕΛΠ τιμολόγιο μπορεί να εκδίδεται και για τη λιανική πώληση.

Αυτό προκύπτει από:
άρθρο 8 παρ. 1 «Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την οντότητα για κάθε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών», δηλαδή ανεξαρτήτως συμβαλλομένων προσώπων (οντότητες ή ιδιώτες).
άρθρο 12 παρ. 1 «Για κάθε πώληση αγαθών ή υπηρεσιών σε ιδιώτες καταναλωτές μπορεί να εκδίδεται στοιχεία λιανικής πώλησης (απόδειξη λιανικής πώλησης ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών), αντί έκδοσης τιμολογίου του άρθρου 8».
άρθρο 12 παρ. 7 «Η οντότητα που πωλεί αγαθά ή υπηρεσίες σε ιδιώτες καταναλωτές έχει την ευθύνη να διασφαλίζει ότι εκδίδεται στοιχείο λιανικής πώλησης ή εναλλακτικά τιμολόγιο, για κάθε σχετική πώληση».
 
Για την χονδρική πώληση αγαθών η παροχή υπηρεσιών στην παράγραφο 8.2 της ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1003/2014 διευκρινίζεται:
«8.2. Η έννοια της χονδρικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών δεν ορίζεται στις διατάξεις αυτές, προκύπτει όμως εξ αντιδιαστολής με την έννοια της λιανικής (ιδιώτες καταναλωτές). Συνεπώς, εκδίδεται τιμολόγιο, για πωλήσεις προς άλλη οντότητα που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα ή αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ ή εξαγωγές ή γενικά πρόσωπα του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.»
 
Επομένως πρακτικα μπορούμε να πούμε ότι όταν έχουμε χονδρική πώληση ή παροχή υπηρεσίας εκδίδεται υποχρεωτικά τιμολόγιο, ενώ όταν έχουμε λιανική πώληση ή παροχή υπηρεσίας σε ιδιώτες καταναλωτές εκδίδεται προαιρετικά τιμολόγιο.
 
Επιπρόσθετα στα ΕΛΠ, αρθρο 12, παραγρ. 5, αναφέρεται ότι, κάθε άλλο έγγραφο που έχει τα δεδομένα του στοιχείου λιανικής πώλησης εξομοιώνεται με στοιχείο λιανικής πώλησης, π.χ. συμβόλαια μεταβίβασης αγαθών, λογαριασμοί, εισιτήρια, τραπεζικά παραστατικά, ασφαλιστήρια συμβόλαια, κ.λπ. όπως διευκρινίζεται και στην παράγραφο 12.5.1 της ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1003/2014.
Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Aυτό εδώ εννοείς, έτσι δεν είναι; 


 


2. Τη δυνατότητα έκδοσης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών χωρίς την χρήση μηχανισμού, με οποιοδήποτε τρόπο (χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά) με την υποχρέωση αναγραφής του ονοματεπώνυμου και της διεύθυνσης του πελάτη  από τους παρακάτω υπόχρεους:


-  Εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι,


-  Ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου.


Edited by HQ7
Link to comment
Share on other sites

Γιατί σε σε "χάνω" ? .... ωραία, ισχύει και αυτό που γράφεις αλλά πως συνδεεται κάτι από αυτά που έχω γράψει με αυτό που αναφέρεις ? ή απλά το αναφέρεις ως απλή ενημέρωση ?

Αυτό που λες αναφέρεται στην Πολ. 1002/2014 σύμφωνα με την οποία διδεται η δυνατοτητα στην ΓΓΔΕ με αποφαση της να απαλλασει καποιες κατηγοριες υποχρεων απο την χρηση φορολογικών μηχανισμων.

Ανάμεσα σε αυτές τις κατηφορίες τυχαίνει να είμαστε και εμείς.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό που έγραψες αναφέρομαι 


 


Σε ιδιώτες σκόπιμο --ίσως ορθότερο, για καλύτερη παρακολούθηση των συναλλαγών ή για λόγους τάξης ... πες το όπως θες... και σε κάθε περίπτωση όχι απαραίτητα-- [1] το εκδιδόμενο στοιχείο (παραστατικό) δύναται να είναι η "Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών" και όχι "Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.