Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φορολογία άτυπης δωρεάς


georgecv

Recommended Posts

  • 4 months later...
Noμίζω όλες οι δωρεές με 10 % .

 

δεν πληρωνεισ τιποτα σε ατυπη δωρεα αμοιβησ γιατι δεν αφορα χρηματικο ποσο. το ξερω απο πρωτο χερι μιασ και στην αρχη πληρωσα 10% για την ατυπη δωρεα τησ γυναικασ μου προσ εμενα αλλα τελικα μου τα επεστρεψαν πισω. αν εχεισ προβλημα παρε τηλ. στο υπ.οικ. θα σε βοηθησουν εκει. ειχαν πει να στειλουν μια εγκυκλιο προσ τισ δου αλλα δεν ξερω τι εχουν κανει μεχρι σημερα.

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τις αρχές του χρόνου και πλεόν υπάρχει φόρος.

Το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με το βαθμό συγγένειας.

Ρώτα τη ΔΟΥ σου για τα ποσοστά (νομίζω 10% σε 1ου βαθμού συγγενείς, 20% σε 2ου).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Οι άτυπες δωρεές από φέτος μπαίνουν κανονικά στην κλίμακα.

Μεταξύ συζύγων που έχω ιδία πείρα γνωρίζω ότι το αφορολόγητο όριο είναι 150000ευρώ.

Από εκεί και πέρα υπάρχει κλιμακωτός φόρος. πχ 10% για ποσά 150000-200000 ευρώ, 15% για ποσά από 200000-300000 ευρώ κλπ. (τα ποσοστά είναι ενδεικτικά, δεν τα θυμάμαι καλά). Μεταξύ αδελφών ισχύει κάτι ανάλογο. Μπορεί πχ να έχεις κάνει δωρεά

στον-ην σύζυγο ενά πραγματικό ποσό πχ 50000 ευρώ για αγορά κατοικιας τότε το ποσό

της άτυπης δωρεάς (ας υποθέσουμε ότι είναι 5000ευρώ) προστίθεται κι αυτό στις 50000ευρώ και το συνολικό ποσό πλέον των δωρεών φτάνει στις 55000ευρώ. Δηλαδή η διαφορά είναι ότι πλέον και οι άτυπες δωρεές μπαίνουν κανονικά στην κλίμακα.

Στην εφορία ως αποδεικτικό του ύψους της δωρεάς θέλουν απλά τον υπολογισμό της αμοιβής πχ του ΤΕΕ ή ένα έντυπο όπου να φαίνεται επίσημα το ποσό, σφραγισμένο από

τον μηχανικό, ταυτότητες των δύο μερών και θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής και από τα δύο μέρη το ειδικό έντυπο δωρεών της εφορίας. Το έντυπο αυτό τελικά (φωτοτυπία επικυρωμένη αλλά ακόμα και απλή μπορούν να δεχτούν) προσκομίζουμε στο ΤΕΕ μαζί με συμβόλαια κλπ. Η άτυπη δωρεά μπαίνει και στη φορολογική δήλωση.

Ρώτα στην πολεοδομία πάντως τί γίνεται με το ΦΕΜ. θα κόψεις ΑΠΥ? (είναι "κουφό" αλλά ψάξτο στην πολεοδομία. Τί εννοώ, κανονικά είναι: Παίρνουμε χρήματα, κόβουμε ΑΠΥ άρα ΦΠΑ και ΦΕΜ και στη συνέχεια κάνουμε δωρεά τα χρήματα αυτά. Απαλλασσόμαστε δηλ έτσι και από το 3% του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ).Τα πράγματα είναι λίγο συγκεχημένα, γι' αυτό σου είπα να ρωτήσεις και την πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.