Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποφύγετε σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!!!


Recommended Posts

Προς υποψήφιους φοιτητές σπουδαστές...

Η ανακοίνωση της ένωσης των πτυχιούχων Μηχανικών, λίγο φτιαγμένη, για ευνόητους λόγους....:

 

Η επιλογή τμημάτων των Τ.Ε.Ι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα επιφυλάσσει αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον

 

Η απονομή, στους αποφοίτους Κολεγίων 3τούς τουλάχιστον φοίτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων αντίστοιχων των πτυχιούχων Πανεπιστημίου

 

μέσω της οδηγίας 05/36 της Ε.Ε είναι πια γεγονός με το εκδοθέν Π.Δ.38/2010.

 

Αντιθέτως για 27 χρόνια, 33 Τμήματα Τ.Ε.Ι 4ετούς φοίτησης βγάζουν Πτυχιούχους χωρίς επαγγελματική προοπτική και δικαιώματα.

 

Πλέον δημιουργείται ένα άκρως ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον σε βάρος των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, ως απόρροια αυτής της πρωτοφανούς συμπεριφοράς του Ελληνικού Κράτους με την αμέριστη συμπαράσταση των γνωστών σε όλους συντεχνιακών επιμελητηρίων.

 

Αυτή είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

 

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ως ενιαίος Φορέας εκπροσώπησης όλων των πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, θεωρεί ηθική υποχρέωση της, να ενημερώσει και να προειδοποιήσει όλα τα υποψήφια θύματα νεοεισερχόμενους φοιτητές ορισμένων τμημάτων των Ανώτατων Τ.Ε.Ι, ώστε να μη τρέφουν αυταπάτες για το επαγγελματικό τους μέλλον, αν τα επιλέξουν, για τους εξής λόγους:

 

Τα Τ.Ε.Ι αποτελούν μία Παγκόσμια πρωτοτυπία: Αν και είναι Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα με εφαρμοσμένο χαρακτήρα σπουδών, δηλαδή δίνουν έμφαση στο επάγγελμα, εντούτοις 33 τμήματα αντίστοιχων σχολών, δεν έχουν θεσμοθετημένο πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος για τους πτυχιούχους τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες κατηγορίες!

 

Δεδομένου ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει τα τεχνικά επαγγέλματα στην χώρα μας θεσπίστηκε πολύ πριν την ίδρυση των Τ.Ε.Ι, η Πολιτεία όφειλε, βάσει του ιδρυτικού νόμου των ΤΕΙ 1404/83 (άρθρο 25), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον νόμο 2916/ 2001 (άρθρο 6) να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα που θα περιγράφουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων / τμημάτων κάθε σχολής Τ.Ε.Ι πριν την αποφοίτηση των πρώτων πτυχιούχων τους, δηλαδή το 1987!

 

Αντ’ αυτού, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας αντί να λύσουν το πρόβλημα, πότε από έλλειψη πολιτικής βούλησης, πότε υποκύπτοντας σε συντεχνιακές πιέσεις, άφησαν έωλο το καθεστώς των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ευλογώντας, παράλληλα, την ίδρυση δεκάδων νέων τμημάτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς με θύματα δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους.

 

Το παραπάνω πολιτικό όνειδος έχει ως αποτέλεσμα:

 

1. Οι φοιτητές των Τ.Ε.Ι να εκπαιδεύονται για τέσσερα χρόνια, από Καθηγητές με υψηλά προσόντα (εφάμιλλα εκείνων των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων), σε Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να μη μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν!

 

2. Το Κράτος και οι Υπηρεσίες του να αυθαιρετούν αξιοποιώντας αναχρονιστική νομοθεσία και να θέτουν εμπόδια και περιορισμούς στην ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος των Πτυχιούχων Τ.ΕΙ.

 

3. 45.000 και πλέον πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μετ’ εμποδίων, χωρίς να μπορούν να ασκούν πλήρως τις δραστηριότητες που απορρέουν από την ειδικότητα που απέκτησαν μετά από τετραετείς σπουδές, δηλαδή να αξιοποιήσουν όσα σπούδασαν (μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή) επειδή δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στην νομοθεσία του 1930!

 

4. Στελέχη με επιστημονική κατάρτιση και ειδίκευση σε σύγχρονους τομείς της τεχνολογίας, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

 

5. Να εκμηδενίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Τ.Ε.Ι, εφαρμοσμένος χαρακτήρας σπουδών, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αμεσότερη σύνδεση με την αγορά εργασίας των πτυχιούχων τους.

 

6. Η επιλογή Τμημάτων Τ.Ε.Ι, για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τα τελευταία 27 χρόνια επαγγελματικά δικαιώματα, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την δυνατότητα αξιοποίησης του πτυχίου αυτού για επαγγελματική απασχόληση.

 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Ι. Πανάρετου, το ΥΠ.Ε.Π.Θ αναμένεται … να προχωρήσει στην έκδοση των εκκρεμών Π.Δ/των για τα επαγγελματικά δικαιώματα μέχρι το Σεπτέμβρη του 2010.

 

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω:

 

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (ως ο επιστημονικός και επαγγελματικός Φορέας εκπροσώπησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, Πτυχιούχων Σ.Τ.Εφ) με απόφαση της Κ.Δ.Ε στη Συνεδρίαση της στις 14 Ιουνίου αποφάσισε να λάβει όλα τα κατάλληλα ώστε από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να μπλοκάρει τη λειτουργία των Τμημάτων αυτών, οι Πτυχιούχοι των οποίων δεν έχουν καθορισμένα από το νόμο επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και συμμαχίες (Καθηγητές Τ.Ε.Ι – φοιτητές) ώστε από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να μην ξεκινήσει η λειτουργία όσων Τμημάτων στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Ενώσεις που εκπροσωπούν τους Πτυχιούχους των άλλων Σχολών Τ.Ε.Ι. Στην κατεύθυνση αυτή, τον Ιούνιο υπήρξαν επαφές με όλες τις Ενώσεις των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού το πλαίσιο δράσης στο θέμα αυτό.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Link to comment
Share on other sites

Τέτοιου είδους ανακοινώσεις, είναι για γέλια, προσπαθούν να γεμίσουν σχολές και μόνο...

 

''Μην υποτιμάτε τα ΤΕΙ''

 

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=3995

 

Η καλύτερη ατάκα για συνέχεια είναι η παρακάτω (συναδέλφου) :

Δεν το έγραψαν καλά. Έπρεπε να διαφήμιζε τα ΤΕΙ κάπως έτσι: Τελειώστε τώρα το ΤΕΙ ιχθυοκαλλιεργειών, κάντε μεταπτυχιακό στο καμάκι, 1 χρόνο στη Ρόδο όλα πληρωμένα, πρακτική εξάσκηση σε Σουηδέζες τουρίστριες και κάντε μια λαμπρή σταδιοδρομία σαν κράχτης/πορτιέρης/μπάρμαν σε κάποιο από τα χιλιάδες νυχτερινά κέντρα στα Ελληνικά νησιά.

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια σε μιά σοβαρή παραλιακή χώρα το τμήμα αυτό θα είχε βάση 19000 + μιά και θα του έδινε το δικαίωμα να ασχοληθεί με κάτι επικερδές , αλλά βλέπετε ο αμόρφωτος ελληναράς νομίζει ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ψάρεμα με κιούρτο η με καλάμι , οπότε τι γνώσεις χρειάζεται .

 

Βέβαια το τι τρώει το μαθαίνει μετά από τους παντολόγους δημοσιογράφους .

Link to comment
Share on other sites

μπορεί,

αλλά μέσω αυτού του θέματος, καλό είναι να μάθουν ορισμένοι ότι οι σπουδές σε σχολές που δεν έχουν συγκεκριμένα - ψηφισμένα επ. δικαιώματα είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος.

Μην τα δηλώνετε, αρκετοί παραπλανήθηκαν, μην καταστρέφετε άλλα παιδιά

Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν πληροφορίες είναι οι ίδιοι οι πτυχιούχοι που βιώνουν την κατάσταση.

Όλοι οι άλλοι εξυπηρετούν σκοπιμότητες

Link to comment
Share on other sites

Θα αρχίσω να το σκέφτομαι για Κόλετζ μου φαίνεται....

Δύο χρόνια ακόμα στο ΤΕΙ και στο τέλος "αγράμματος και επικίνδυνος υπομηχανικός", ή "στροφή προς την ποιότητα" και με 3 χρονάκια πρακτική άσκηση ή εξετάσεις κανονικά Διπλωματούχος μέλος του ΤΕΕ;

Αν έχει και σχολή στη Θεσσαλονίκη μια χαρά!!! Τα δίδακτρα μόνο να δούμε πόσα θα είναι.

Να αφιερώσω κι ένα τραγουδάκι στους υποψηφίους:

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά είναι πυροτεχνήματα, που αποπροσανατολίζουν.

Κοιτάνε πως να διαφυλάξουν τα κεκτημένα των καθηγητών.

Έχουμε χορτάσει από αυτά...πράξεις περιμένουμε...

 

http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8278:2010-07-02-14-04-55&catid=336:2009-12-02-06-42-26&Itemid=674

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Με προσφυγή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα επαγγελματικά δικαιώματα ...προειδοποιούν την υπ. Παιδείας οι πρόεδροι των ΤΕΙ

 

http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8280:2010-07-03-05-59-28&catid=336:2009-12-02-06-42-26&Itemid=674

Link to comment
Share on other sites

Είπαμε, αν υπάρχει κολέγιο που δίνει Bsc στο αντικείμενο που θέλει κανείς να σπουδάσει να το προτιμήσει. Με 3 χρόνια σπουδών αέρα πατέρα και 3 χρόνια πρακτική έχεις ΕΔ πανεπιστημίου. Γιατί να το κουράσει κανείς με τα ΤΕΙ;

Link to comment
Share on other sites

Ποια επαγγελματικά δικαιώματα; Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει καταντήσει υποκατάστατο της οικονομικής πολιτικής. Αφού το κράτος δεν μπορεί να ασκήσει μία σοβαρή περιφερειακή πολιτική, βρήκε τον εφάνταστο τρόπο να δημιουργήσει σχολές χωρίς μέλλον, χωρίς δικαιώματα, να εγκλωβίσει τους φοιτητές αφού έχει υποσχεθεί ότι θα ψηφιστούν επαγγελματικά δικαιώματα, απλώς και μόνο για να τροφοδοτεί τις τοπικές αγορές. Έτσι βλέπουμε την εκπαίδευση στην Ελλάδα, και μετά μας ενοχλούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Link to comment
Share on other sites

δεν μας φταίνε τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια"- κολέγια κλπ...

ξέρουμε ποιός φταίει

τον έχουμε στον στόχο, καθαρά, με σίγουρο χέρι για την επόμενη κίνησή μας

λες τα πράγματα σωστά συνάδελφε

και σίγουρα δεν φταίτε κι "εσείς"

(αλλά πιστέψτε κι εμάς, δεν φταίμε εμείς για τα δικά σας προβλήματα, κοιτάξτε πίσω σας...)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.