Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πότε πληρώνεται η αμοιβή επίβλεψης;


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

σχετικά με μια άδεια που πρόκειται να βγάλω με ρώτησε ο πελάτης μου για την αμοιβή της επίβλεψης, δηλαδή πότε χρειάζεται να την πληρώσει, μαζί με την άδεια ή μετά? Μπορεί να την πληρώνει τμηματικά? Ειναι καλύτερα με την άδεια μήπως υπάρξουν τυχόν αυξήσεις και αν ναι ποιές ειναι αυτές? Επίσης μου είπε οτι θέλει να του επιβλέψω μέχρι τους σοβάδες, γίνεται αυτό και πώς θα υπολογίσω πόσα θα πάρω? Και μετά θα αρκεί η δική μου επίβλεψη για να πάρει ρεύμα ή θα πρέπει να πληρώσει άλλον μηχανικό?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

μπορεί να πάρει την άδεια να χτίσει και να πληρωθει η επίβλεψη όταν τελειώσει η οικοδομή και θεωρηθεί το φύλλο αδείας για ηλεκτροδότηση.

θα πληρωθεί αναγκαστικά στον μηχανικό που έχει δηλωθεί κατά την έκδοσή της. (αλλιώς κάνεις παραίτηση της επίβλεψης).

 

οι αυξήσεις που ίσως γλιτώσεις είναι μια πιθανή αλλαγή του λ ή μια αύξηση του ΦΠΑ που είναι και της "μόδας".

Link to comment
Share on other sites

...διότι όταν τελειώνει το έργο δεν υπάρχουν λεφτά:shock:... και η ηλεκτροδότηση μπορεί να καθυστερήσει χρόνια:confused:. Χώρια ότι χωρίς λεφτά κανείς δεν σε λογαριάζει... 8-)

Link to comment
Share on other sites

Το σωστό είναι η αμοιβή επίβλεψης να είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από την υπάρχουσα, με πιο ξεκάθαρες τις υποχρεώσεις μέσα από ιδ. συμφωνητικό και να μοιράζεται σε φάσεις του έργου.

Link to comment
Share on other sites

Η ελάχιστη αμοιβή επίβλεψης, τουλάχιστον για τα Η/Μ, φτάνει είναι ικανοποιητική συνήθως επειδή υπάρχει εργολάβος/εργοδηγός για την γενική επίβλεψη και ως μηχανικός πηγαίνεις στο τέλος κάθε σταδίου για επίβλεψη ώστε αν σιγουρευτείς ότι είναι όλα καλά τότε να υπογράψεις.

 

Για κανονική επίβλεψη καθ' όλη την κατασκευή δεν φτάνουν τα χρήματα της ελάχιστης αμοιβής ούτε για τις βενζίνες.

 

Προφανώς όταν λέω κανονική επίβλεψη εννοώ έλεγχο:

1. των πιστοποιητικών των υλικών που σχετίζονται με τις Η/Μ μελέτες ( τεχνικές προδιαγραφές υλικών, μηχανημάτων, κτλ).

2. ότι μπήκαν τα σωστά μονωτικά στους τοίχους (σύμφωνα με την μελέτη των θερμικών απωλειών).

3. Των σωμάτων θέρμανσης, των διατομών των αγωγών, της συνδεσμολογίας, του εξοπλισμού του λεβητοστασίου

4. Των ηλεκτρικών ισχυρών(γραμμές, συνδεσμολογία, πίνακας, κτλ)

5. Των ηλεκτρικών ασθενών (πίνακες, κουτιά, γραμμές, ενισχυτές, ενδιάμεσες και τερματικές πρίζες, ποιότητα σήματος στις θύρες δικτύου, κτλ).

6. Δίκτυο ύδρευσης: σωστή πίεση (εντός ορίων της αντίστοιχης ΤΟΤΕΕ), διατομή σωλήνων,...). ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑΣ όπως προβλέπεται από την αντίστοιχη ΤΟΤΕΕ.

7. Δίκτυο αποχέτευσης: Σωστή συνδεσμολογία, διατομές, φρεάτια, ...

8. Ανελκυστήρας: Οδηγοί, καμπίνα, θύρες, πίνακας, ...

9. Αν γίνει και εγκατάσταση κλιματισμού, έλεγχος του συστήματος, του εξαερισμού, κτλ

 

Για αρκετές από τις παραπάνω εργασίες χρειάζονται περισσότερες από μία επισκέψες στην οικοδομή, τουλάχιστον μια φορά πριν το σοβάτισμα ή την τοποθέτηση του δαπέδου και μια μετά (μην έχει γίνει καμιά "μικροαλλαγή". Ο νοών ...)

 

Τώρα σχετικά με την ερώτησή σου, τα χρήματα από την αρχή με την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Αν δεν τα πάρεις από την αρχή, να είσαι έτοιμος για "παζάρια" τόσο στο οικονομικό όσο και σε "συμβιβασμούς" στην επίβλεψη (κοινώς να κάνεις τα στραβά μάτια σε χοντρά πράγματα) προκειμένου να σε πληρώσει ο πελάτης. Ευτυχώς δεν μου έχει τύχει αλλά έχω ακούσει ιδιαίτερα για την Αθήνα πολλά και διάφορα.

Link to comment
Share on other sites

ευτυχως δε μου έκανε παζάρια τελικά. Θέλει βασικά να τελειώσει έναν όροφο (απο τους 3) για να μπεί μέσα. Μπορεί να πάρει ρεύμα έτσι?

Link to comment
Share on other sites

@ilias: Ως ιδιώτης θα συμφωνούσες; Ακόμη και στις ταβέρνες που είναι δεδομένο ότι θα πληρώσεις, δεν σου ζητά κανείς λεφτά για να σου φέρει φαγητό...(εκτός των fast food :) )

@sdim : Η επίβλεψη είναι κάτι συγκεκριμένο. Απλώς επειδή θεωρούμε ότι δεν πληρωνόμαστε καλά, δεν τη κάνουμε σωστά. Η επίβλεψη είναι αυτό που αναφέρεις και το κράτος τη κοστολογεί τουλάχιστον ΧΧΧΧΧ ευρώ. Κανονική και ακανόνιστη επίβλεψη δεν υφίσταται... Απλώς επειδή εσύ κρίνεις ότι δεν πληρώθηκες, αποφασίζεις να αναλάβεις την ευθύνη ως επιβλέπων χωρίς να έχεις κάνει σωστά τη δουλειά.

 

Γνωστά αυτά που λέω αλλά θα πρέπει να ακούγονται γιατί δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα πάντα στη τύχη... Δηλαδή αν οι ελάχιστες γίνουν οι μισές, θα λέμε τα ίδια; Αν γίνουν διπλάσιες, πάλι; Πότε τελικά θα κάνεις "κανονική" επίβλεψη; Να ακούγεται και κάτι συγκεκριμένο.... Τα θέλεις επί 3, επί 5, επί 10; Αν ναι, τί κάνεις ως επαγγελματίας για να πάρεις τα λεφτά σου και τί κάνεις ως κλάδος;

 

Κι εγώ μέσα σε αυτό που λέω προφανώς... Δεν αναφέρομαι σε σένα, σε όλους μας...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα ότι δεν κάνω σωστά την δουλειά (την επίβλεψη).

 

Είπα ότι επειδή υπάρχει εργολάβος/εργοδηγός, δεν είμαι όλη την ώρα πάνω από τα συνεργεία να κάνω τον μπαμπούλα προκειμένου να μην κάνουν τα συνεργεία τα "δικά τους".

 

Πάω για έλεγχο όταν είναι έτοιμο το κάθε στάδιο, αν υπάρχει πρόβλημα δεν υπογράφω, λέω τις παρατηρήσεις στον εργολάβο και πηγαίνω ξανά για έλεγχο όταν μου πει ότι έχει τελειώσει με τις διορθώσεις.

 

Νομίζω ότι οι περισσότεροι έτσι σκέφτονται πλέον. Μόνο στην περίπτωση αυτεπιστασίας πρέπει να είμαστε όλη την ώρα πάνω από τα συνεργεία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.