Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού


Recommended Posts

Χαιρετώ όλους τους συναδέλφους,

 

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός (από το ΕΜΠ, τελείωσα πρόσφατα) και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με τα διακιώματα του μηχανολόγου μηχανικού.

 

Έχω διαβάσει σε threads από αυτήν την σελίδα (michanikos.gr) ότι ο Μηχανολόγος Μηχανικός έχει τα ίδια ακριβώς διακαιώματα με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό (π.χ. http://wwww.michanikos.gr/showthread.php?t=2490 και http://94.75.231.139/showthread.php?t=4580).

 

Εγώ όταν έκανα έναρξη επαγγέλματος στην νομαρχία μου έδωσαν δυο χαρτιά:

-ένα λέει ότι μπορώ να εκπονήσω μελέτες, να επιβλέψω εκτέλεση και επίβλεψη λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων

- το άλλο λέει ότι μπορώ να εκτελέσω και να συντηρήσω ηλεκτρικές εγκαταστάσεις όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών.

 

Το δεύτερο χαρτί (σχετικά με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις) δεν λέει πουθενά ότι μπορώ να εκπονήσω ηλεκτρολογική μελέτη. Πως φαίνεται αυτό που λέγεται ότι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι έχουν τα ίδια δικαιώματα ?

Που κάνω λάθος ?

 

Το όλο θέμα έχει προκύψει γιατί είχα μια διαφωνία με έναν φίλο μου (και συνάδελφο επίσης μηχανολόγο) που μου έλεγε ότι κάπου (για εγκατάσταση φωτοβολταικών ~5ΚW) χρειαζόταν υπογραφή ηλεκτρολόγου και γι’ αυτό δεν μπορούσε να αναλάβει το έργο. Εγώ από αυτά που έχω διαβάσει σε αυτήν την ιστοσελίδα (αλλά και σε άλλες) του είπα ότι θα μπορούσε να το αναλάβει αφού έχουμε ίδια δικαιώματα.

 

Θα μπορούσε κάποιος να μου διεκρινήσει τι ισχύει? Επίσης θα ήθελα, αν γνωρίζει, να με παραπέμψει και σε κάποιο νόμο/άρθρο που να αναφέρει ρητά τα δικαιώματα των μηχανολόγων μηχανικών, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παρανόησης.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη αν επαναφέρω ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί ξανά και ξανά.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, για τους διπλωματούχους μηχανικούς, ουσιαστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ηλεκτρ/γων και Μηχαν/γων είναι τα ίδια.

Η κίνηση που έκανες με την Νομαρχία είναι καλή αλλά όχι και καθοριστική για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Μπορείς να υπογράφεις σχέδια ηλεκτροδότησης, να κατασκευάζεις μόνος σου Ηλεκτρολογικές και Μηχανολογικές εγκαταστάσεις (πράγμα που δεν νομίζω ότι θα κάνεις) κ.λ.π. δηλαδή έχεις το δικαίωμα του εγκαταστάτη εσύ ο ίδιος. Ομως τα επαγγελματικά σου δικαιώματα δεν καθορίζονται από την εγγραφή σου στα Νομαρχιακά Μητρώα, θα μπορούσες και να μην εγγραφείς.

Περισσότερες πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα θα αντλήσεις από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

 

Ουσιαστικά τώρα, όσον αφορά την μελλοντική σου επαγγελματική ενασχόληση, είμαστε το ίδιο:

Στα μητρώα μελετητών και κατασκευαστών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Στο δικαίωμα σύνταξης μελετών και επιβλέψεων (οικοδομικές άδειες, δημόσια έργα)

Σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες (για δουλειά γραφείου συνήθως δεν τους ενδιαφέρει αν ο μηχανικός είναι Μηχ/γος ή Ηλεκτρ/γος, μπορεί όμως για εργοτάξιο να το ζητήσουνε).

Ενασχόληση ως Τεχνικός Ασφαλείας κ.ά.

Εκεί που ξεχωρίζουν ουσιαστικά οι Ηλεκ/γοι με τους Μηχ/γους είναι σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και στο Υπουργείο Παιδείας ή τον ΟΑΕΔ σαν καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων, όπου έχουμε διαφορετικό Π.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε, υποθετικά μιλώντας τώρα, εάν κάνω μια μελέτη για ηλεκτρολογική εγκατάσταση σπιτιού και την καταθέσω στην πολεοδομία, δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα από την στιγμή που η σφραγίδα μου θα λέει μηχανολόγος μηχανικός, σωστά ?

 

Αντίστοιχα εσύ kusta80 χρειάστηκε να κάνεις κάτι παραπάνω (να γραφτείς σε κάποιο άλλο μητρώο) πέρα από την εγγραφή σου στο ΤΕΕ (και ενδεχομένως σε νομαρχία) για να υπογράψεις για το έργο με τα φωτοβολταϊκά? Η αρκούσε η σφραγίδα σου του μηχανολόγου μηχανικού? Το θέμα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση στον γκισέ : Πας με την ηλεκτρολογική μελέτη υπογεγραμμένη από μηχανολόγο του ΤΕΕ και σου λέει ο υπάλληλος ότι είναι εντάξει ή σου λέει ότι δεν είσαι γραμμένος εδώ, εκεί ή παραπέρα?

 

Κατέβασα από το ΤΕΕ τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για τα εργασιακά διακαιώματα των μηχανολόγων και θα τους ρίξω μια ματιά.

 

Όπως και να έχει ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να εκπονήσεις και να υπογράψεις όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες που απαιτεί η Πολεοδομία σαν μηχανολόγος μηχανικός.

Σε κάθε Πολεοδομία όμως που υποβάλεις φάκελο θα πρέπει να έχεις πρώτα εγγραφεί στο δικό τους μητρώο (βεβαίωση ΤΕΕ, ΤΣΕΜΕΔΕ, παλιά ζητούσαν και φωτογραφία).

Αυτά είναι όμως λεπτομέρειες....

Καλή σταδιοδρομία συνάδελφε.

Link to comment
Share on other sites

Για φωτοβολταικα που υπογραφω δεν χρειαζεται να εισια γραμμενος καπου.Μονο με την σφραγιδα και την υπογραφη μου ως Μηχανολογος το δεχονται(αυτο ελειπε,μεταξυ μας).Μηχανολογοι και ηλεκτρολογοι εχουν τα ιδια δικαιωματα οποτε ειτε υπογραψω εγω ειτε ενας ηλεκτρολογος ενα μονογραμμικο ειναι το ιδιο και το αυτο....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

σ αυτη την χωρα ποτε δεν θα παμε μπροστα γιατι ΟΛΟΙ τα κανουμε ΟΛΑ, μ αποτελεσμα να μην γινεται τιποτα οπως θα επρεπε να γινεται..

 

στην οικοδομη οι υδραυλικοι γινονται μηχανολογοι, οι αρχιτεκτονες γινονται μηχανολογοι και πολιτικοι μηχανικοι, οι πολιτικοι μηχανικοι γινονται αρχιτεκτονες και ενιοτε μηχανολογοι και υπολογιζουν θερμικα φορτια χωρων..

 

πρεπει σαν μηχανικοι που ειμαστε παντα να βρισκουμε τις σωστοτερες λυσεις σε συναρτηση με χρονο και χρημα..εαν λοιπον εισαι πολιτικος μηχανικος λογου χαρη και ανοιγεις ενα προγραμμα θερμικων απωλειων-επιλογης λεβητα ,και πατας μερικα κουμπια αφου πρωτα ρωτησεις σε εναν φορουμ, κατα 99,9% θα ξοδεψεις πολυ χρονο για να βγαλεις ενα λαθος αποτελεσμα με οτι συνεπαγεται αυτο..

 

Ας ανοιξω και εγω σαν μηχανολογος λοιπον το fespa να κανω τα στατικα στο νεο μου σπιτι , αφου στρωθω στο διαβασμα και ρωτησω και σε κανα φορουμ..εξαλλου ρωτωντας πανε στο χωριο..

 

Πρεπει ολοι μας να συνειδητοποιησουμε επιτελους σ αυτη την χωρα οτι δεν μπορουμε ολοι να τα κανουμε ολα..ενιοτε τον μηχανικο, ενιοτε τον υδραυλικο, ενιοτε τον πρωθυπουργο ενιοτε τον προπονητη και παει λεγοντας..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

+ 1.000.000 στην ΑΝΕΜΟΝΑ

 

Συμφωνώ απόλυτα.

 

Το ότι οι ειδικότητες αρχιτεκτόνων & πολ. μηχανικών, έχουν το δικαίωμα βάσει νόμων του 1930 - 40, να ασχολούνται με αυτά τα θέματα (μέχρι κάποιο όριο), δεν σημαίνει ότι κατέχουν και το αντικείμενο των μηχανολόγων,

αλλά τότε που ψηφίστηκαν οι σχετικοί νόμοι, δεν υπήρχε ανάπτυξη στον τομέα της βιομηχανίας στην χώρα μας, οπότε για να προσδώσουν κύρος στους πολ. μηχανικούς (κυρίως) και αρχιτέκτονες, τους έδωσαν το δικαίωμα να υπογράφουν επι παντός επιστητού, δηλαδή τα κάνω όλα και συμφέρει (1 σε 4, αρχιτεκτονικά, στατικά, τοπογραφικά, μηχανολογικά, κλπ. και πάει λέγοντας).

 

Τουλάχιστον, απο τους νέους συναδέλφους της τελευταίας 15ετίας των αντίστοιχων ειδικοτήτων, περίμενα μεγαλύτερη κατανόηση (όχι απο όλους, αλλά απο τους περισσότερους) στο θέμα του διαχωρισμού των ειδικοτήτων και της γνώσης του αντικειμένου που έχουν διδαχτεί στη σχολή τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τι μας είπε ο φιλος μας ο ......Panos.....

Α , μόνο εσύ είσαι μηχανικός , και να πάρεις , τα παντα ολα , που λέει

και ο Αλέφαντος...........................................

Εμεις ,οι Η/Μ Μηχανικοι , μια και κατουρ..... στο πηγάδι , να συνεχισουμε

να σας κάνουμε τις μελέτες - που εσεις δεν μπορείτε - τζάμπα και να τις

υπογράφετε εσείς........................Ωραίος είσαι και εσύ , οπως και οι πε-

ρισσότεροι Α.Μ και Π.Μ............. Αλλά έτσι μάθατε τόσα χρόνια , που

τις έννοιες συναδελφικοτητα , ποιότητα μελετών , αντικειμενικότητα ,

αξιοπιστία , δίκαιο , τις εχετε θυσιάσει στο βωμο του κέρδους..................

Δεν τα λέω μόνο σε σένα αλλά σε οσους - και ειναι η πλειοψηφία -

λειτουργουν έτσι , ώστε να μιλάνε για δήθεν εφνιδιασμούς και άλλα

φαιδρά...........

Είμαι 27 χρόνια Η.Μ και όλα αυτά τα χρόνια παλεύουμε ενάντια σε αυτό

το αισχρό άρθρο 25................

27 χρόνια καπέλωμα είναι πολλα , δεν νομιζεις ?

Και το άλλο που οι Α.Μ και Π.Μ , θα συνεκπονούν μελέτης ΚΕΝΑΚ ,

μη πω τιποτε άλλο , ας πω ότι θα γίνει το ανέκδοτο των Ελλήνων

Μηχανικων του μελλοντος...................

Καποιος άλλος δε , μίλησε για εφαρμογη των μελετών Η/Μ................

Φίλε μου εσύ πόσες θερμομονωσεις υπέγραψες ?..............

Εφαρμόσθηκε καμμία ? ............. Κ Α Μ Μ Ι Α......................

Κοιτάξτε ο καθένας τη δική του φωλιά......

Σιγουρα είναι λερωμενη..............................................

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά υπάρχει αδικία με τις Η/Μ μελέτες τις αμοιβές τους και τα δικαιώματα των άσχετων δομικών μηχανικών επί απλών Η/Μ μελετών: Φιλότιμο και σεβασμός συνάδελφοι....Ήταν λογικό να τροποποιηθεί το άρθρο γιατί πως θα συνυπέγραφε ένας ηλεκτρολόγος όταν δεν θα υπήρχαν άλλες Η/Μ;; θα αμοιβόνταν 20% της μηδενικής αμοιβής των ανύπαρκτων μελετών ή θα αμοιβόνταν το 20% των αρχιτεκτονικών (Αυτό δεν θα σύμφερε κάποιους) ;;;;;

 

Εκπονώ μελέτη υγραερίου για ξενοδοχείο με αμοιβή αρχιτέκτονα που σχεδιάσε ένα σκάμμα για δεξαμενή υγραερίου και πήρε 6500€ και εγώ πήρα 1300€ μελέτη υγραερίου και ενεργητική πυροπροστασία.. . ...και μάλιστα σχεδιάσε σκάμα χωρίς καν πλάκα στο μπάτο.. τόσο λάθος... αμοιβές;; πρόκειται για καθάρα Η/Μ εγκατάσταση και από τις ιδιαίτερα εξειδικευμένες και να αμοίβεται παραπάνω για μια ώρα δουλίτσα;;

 

Όταν κάτι είναι εκτός του γνωστικού μας αντικειμένου το παραδεχόμαστε!!

Τόσα χρόνια χτίζαμε χτίζαμε.. δεν επενδύσαμε στις εγκαταστάσεις... μου θυμίζετε τους υδραυλικούς που θέλουν να φτιάξουν φωτοβολταϊκα....Η λέξη κλειδί είναι σεβασμός στους συνάδελφους ενεργειακούς μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους και τις λοιπές σχετικές ειδικότητες..

Αν υπήρχε κάποιος που θα έπρεπε να μιλά είναι για αδικία τόσα χρόνια είναι οι χημικοί μηχανικοί. Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν υποφέρει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.