Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεγίδες τύπου z και c


 

Recommended Posts

Καλημέρα σας….

Κάνω τη μελέτη ενός βιομηχανικού κτιρίου και έχω τοποθετήσει τεγίδες IPE 120 θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με τις τεγίδες τύπου z και c…

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 61
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Πολύ πιο ελαφριές, με μεγαλύτερο ύψος και σημαντική ακαμψία στον Υ άξονα. Στον πλαγιοστρεπικό όμως υπάρχει πρόβλημα...

Link to comment
Share on other sites

Εκεί που κολάω εγώ κάθε φορά είναι στη μελέτη τους η οποία μου φαίνεται πολύπλοκη. Το καλό (σύμφωνα με το "Purlin Structure Design" από το Access Steel) είναι ότι ενώ με τις τεγίδες IPΕ μπορούμε να γεφυρώσουμε ανοίγματα μέχρι ~10μ με τις ψυχρής έλασης μπορούμε να φτάσουμε τα ~12-15μ μειώνοντας έτσι τον τελικό αριθμό των portal !

 

Και οι IPE πάντως μια χαρά είναι !

Link to comment
Share on other sites

Από το εγχειρίδιο του Access Steel για τεγίδες το βρήκα ! Και εμένα μου έκανε εντύπωση αλλά θα ισχύει για να το λέει ! Εγώ δεν το έχω εφαρμόσει ! Προφανώς όμως αναφέρεται σε συνεχείς δοκούς μεγάλου ύψους.

 

Κοίτα και εδώ !

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα με 12-15μ ΔΕΝ βγαινει ακομα και 60εκ υψος να εχεις...

 

Σιγουρα οι ΙΡΕ και ΗΕΑ εχουν μεγαλυτερες "δυνατοτητες"...

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας το λίγο καλύτερα πρόσεξα ότι τις διατομές IPE τις σταματά στο IPE240 ενώ τις cold formed μέχρι ύψους 350mm. Προφανώς έχει βρει τη χρυσή τομή όσον αφορά το οικονομικό κόστος της μίας και της άλλης διατομής και για αυτό δεν αναφέρει κάτι για τεγίδες > IPE240. Θυμάμαι ακόμα και από τη σχολή ότι οι τεγίδες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού κόστους !

Link to comment
Share on other sites

ψυχρης ελασης ανα 12-15μ????????? Ανα ποσο τις βαζεις?????

 

Μιλάμε για 12-15μ άνοιγμα;;; Δεν νομίζω ότι βγαίνουν αυτές με τίποτα... Δεν θα βγαίνεις οικονομικά από ντίζες ....

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστές οι τοποθετήσεις που εκφράζουν επιφυλάξεις για την χρήση τεγίδων ψυχρής έλασης σε μεγάλα ανοίγματα. Θα ήταν χρήσιμο να διευκρινίζαμε το είδος της κατασκευής στην οποία αναφερόμαστε. Επειδή όταν μιλάμε γενικώς για σιδηρά στέγαστρα ο νους αυτομάτως επικεντρώνεται στην τυπική κατασκευή: Λαμαρίνα ή πάνελ επί τεγίδων ανοίγματος 4~6 μέτρων ανά 1,5 ~ 1,8 μέτρα περίπου. Κι αυτές με την σειρά τους επί πλαισίων ή ζευκτών... Η οικονομία και η εμπειρία έχει οδηγήσει σε πολύ συγκεκριμένες λύσεις, που περιλαμβάνουν ΙΡΕ100~140 και ψυχρής έλασης.

Αλλά υπάρχουν και άλλες κατασκευές: Οροφή υπερκαταστήματος με περιορισμό ύψους: "Τεγίδες" από ΗΕΒ ανά 0,8m, με άνοιγμα ~10m, χωρίς αντιανέμιους εγκάρσιους κλπ, επί πλαισίων. Λύση άκρως αντιοικονομική αλλά επιβεβλημένη από τις συνθήκες. Θα ήταν αδύνατον η κατασκευή αυτή να γίνει με ψυχρής έλασης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.