Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη όταν δεν υπάρχει θεμελιακή γείωση


prasinos

Recommended Posts

Έχω διαπιστώσει ότι αρκετοί συνάδελφοι, κυρίως ΠΜ και ΑΜ αγνοούν τον νόμο περί θεμελιακής γείωσης όπως επίσης και ορισμένα γραφεία της ΔΕΗ !!!

 

Άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε η κατασκευή της θεμελιακής γείωσης να γίνεται μετά από υποχρεωτική μελέτη που θα συντάσσεται από αρμόδιο μηχανικό και με το πέρας της να γίνεται μέτρηση που να επαληθεύει την ορθή κατασκευή της.

 

Είναι ζήτημα ασφαλείας των χρηστών των κτηρίων και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με περισσότερη σοβαρότητα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν θα βάλω άλλα @@@, γιατί αρκετά έχω βρίσει σε αυτό το topic! Το θέμα είναι ότι γεμίζουμε με νόμους, αποφάσεις και πρότυπα στο Νέο-Ελλαδιστάν και δεν έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς για να τιμωρήσουμε τους παραβάτες. Αλλά ούτε και την θέληση!

 

Μοιάζουμε με τους χωριάτες που φοράνε τα καλά τους και πάνε σε μια δεξίωση... Καταργήθηκε ο Κ.Ε.Η.Ε. και το νέο πρότυπο είναι εναρμονισμένο με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και χιλιάδες τέτοιες φαμφάρες!! Αυτό σημαίνει ότι γίναμε Ευρωπαίοι; Ότι κατασκευάζουμε ασφαλέστερες εγκαταστάσεις;

 

Σας παραθέτω και την δεύτερη απάντηση του κυρίου Σαρρή πάνω στο ίδιο ερώτημα! http://www.sarrisg.gr/SarrisG2/index.php?Biblio_episkeptwn

 

Δεν θέλησα να συνεχίσω τις ερωτήσεις, γιατί στο βιβλίο επισκεπτών τίθενται και δίνονται σύντομες ερωτήσεις - απαντήσεις! Αλλά επειδή ο κύριος Σαρρής έχει απαντήσει και κατά το παρελθόν στο michanikos.gr ίσως δώσει εδώ περισσότερες διευκρινίσεις! Επίσης, αυτή η παρένθεση, ίσως μας βοηθήσει να πάμε παρακάτω την συζήτηση! Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, αλλά με παραξένεψε πολύ το ότι ένας άνθρωπος που συμμετείχε στην σύσταση του Ε.Λ.Ο.Τ. HD 384 (ουαου! τι πομπώδης ονομασία και αυτή!), δεν μπόρεσε να μου δώσει μια απάντηση.

 

Στην δεύτερη απάντηση, που μου δίνει, ο κύριος Σαρρής γράφει τα εξής:

 

"Κ. Δημήτρη, δεν είναι εφικτό να εκφράσω γνώμη για το ποιος μπορεί να φέρει την ευθύνη στο ότι δεν έγινε θεμελιακή. Κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική."

 

Τι διαφορετική ρε παιδιά, δεν το κατάλαβα;

1) Ο ιδιοκτήτης θέλει να κτίσει το σπίτι.

2) Ο αρχιτέκτων, πολιτικός μηχανικός (πως τους λένε), αναλαμβάνει να κάνει την μελέτη για το σπίτι.

3) Ο μπετατζής χτίζει το σπίτι.

4) Ο ηλεκτρολόγος έρχεται να κάνει την ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

5) Ντεν έχει θεμελιακή γείωση καρντιά μου!!

 

Χτίζονται διαφορετικά τα σπίτια; Ή υπήρχε μελέτη για θεμελιακή και δεν έγινε, ή δεν υπήρχε μελέτη για θεμελιακή και δεν έγινε! Κάποιος από τους παραπάνω ευθύνεται! Αυτοί που συμμετείχαν στην επιτροπή για την σύσταση του Ε.Λ.Ο.Τ. δεν αναρωτήθηκαν, όταν έβαζαν το συγκεκριμένο άρθρο, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την θεμελιακή γείωση; Ο μηχανικός που έκανε την μελέτη, ο επιβλέπων μηχανικός, ο ηλεκτρολόγος; Δεν συζήτησαν το θέμα, όχι μόνο το συγκεκριμένο, με τον αρμόδιο υπουργό; Έχουμε το Φ.Ε.Κ., έχουμε τον Ε.Λ.Ο.Τ., άρα έχουμε και θεμελιακή γείωση;

 

Και συνεχίζει:

 

"Εφόσον τίθεται ''ποινικό μέρος της υπόθεσης'' όπως γράφετε, τότε χρειάζεται νομική ή και δικαστική διερεύνηση. Με εκτίμηση,

/Γιώργος Σαρρής "

 

Δεν το θέτω εγώ το θέμα για ''ποινικό μέρος της υπόθεσης'' ! Εσείς που συμμετέχετε στις επιτροπές και βγάζετε τα Φ.Ε.Κ. το θέτετε. Εγώ έχωνα το ηλεκτρόδιο γείωσης και έλεγα ότι μετά έφτασε τα 10 ΜΩ η αντίσταση της γείωσης, όχι όταν παρέδιδα την εγκατάσταση! Αν αύριο βάλω 1,5 καλώδιο για να τροφοδοτήσω την κουζίνα και λαμπαδιάσει το σπίτι, θα με συλλάβουνε και θα μου πούνε ότι δεν τήρησα το πρότυπο και ότι έχει σχέση με την αντοχή του καλωδίου στην ένταση του ρεύματος! Τώρα με την θεμελιακή που υπάρχει στο πρότυπο τί γίνεται; Αφού υπάρχει στο πρότυπο μας κάνουνε συμμέτοχους στην ευθύνη, αλλά δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται;

 

Το ξέρω ότι χρειάζεται ποινική ή και δικαστική διερεύνηση! Το θέμα είναι να μην πάρουν εμένα για "νομική ή και δικαστική διερεύνηση"! Ελπίζω να το πιάσατε το υπονοούμενο!!!

Link to comment
Share on other sites

Καταργήθηκε ο Κ.Ε.Η.Ε. και το νέο πρότυπο είναι εναρμονισμένο με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και χιλιάδες τέτοιες φαμφάρες!! Αυτό σημαίνει ότι γίναμε Ευρωπαίοι; Ότι κατασκευάζουμε ασφαλέστερες εγκαταστάσεις;

 

Προσωπική άποψη είναι ότι ο ΚΕΗΕ μια χαρά ήταν. Να μην σου πω καλύτερος και από τον νέο κανονισμό. Ήθελε όμως μερικές τροποποιήσεις.

 

Τώρα, το όλο κακό ξεκινάει από ένα γεγονός. Ότι η επιτροπή που έβγαλε το νέο πρότυπο (ΕΛΟΤ 384) ΔΕΝ εκανε υποχρεωτική την εκπόνηση Η/Μ μελέτης για κάθε κατοικία. Έτσι λοιπόν, εφόσον δεν υπάρχει ηλεκτρολογική μελέτη ο καθένας κάνει ότι του έρθει στο κεφάλι. Ο Πολιτικός μηχανικός-αρχιτέκτονας συνήθως είναι άσχετοι και ΔΕΝ γνωρίζουν καν τι πάει να πει γείωση και έτσι ....ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

 

ΟΜΩΣ, επειδή ο πολιτικός μηχανικός όταν και μόνο όταν είναι επιβλέπων, - και εφόσον έχει επαγγελματικά δικαιώματα που περιλαμβάνουν ηλεκτρολογικά-, τότε ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ την ευθύνη αν δεν κατασκευαστεί θεμελιακή γείωση. Τώρα, αν ούτε η μελέτη προβλέπει θεμελιακή φταίει ο μελετητής. Ξαναλέω όμως, το πρόβλημα είναι ότι δεν συντάσσεται Η/Μ μελέτη. Δεν είναι υποχρεωτική όπως θα έπρεπε.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα και απο εμενα ... Οι πολιτικοι μηχανικοι βαση της εμπειριας που διαθετω στην αγορα δεν ειναι ενημερωμενοι στο συνολο τους ουτε οτι εχει γινει υποχρεωτικη πια η θεμελιακη γειωση ουτε οτι εχει αλλαξει ο ΚΕΗΕ.Τυχαινει πριν λιγο καιρο να παω να δω ενα σπιτι για μια καινουργια ηλεκτρολογικη εγκατασταση και σε ερωτηση μου πρωτου καν μπω μεσα στο σπιτι αν υπαρχει θεμελιακη γειωση η απαντηση του"επιβλεπων" ηταν οτι δεν ηταν αναγκαια και οτι με τα ηλεκτροδια κανουμε δουλεια...Οταν ποια εγινε ενημερωση απο την μερια μου οτι η γειωση ειναι υποχρεωτικη βαση νομου ζητησα για να ειμαι καλυμενος εγω να συνταχθει μια υπευθυνη δηλωση οτι εγω ανελαβα μετα την κατασκευη του σκελετου και οτι δεν ηταν δικια μου η αποφαση για την μη κατασκευη της θεμελιακης γειωσης.Υποψιν η δουλεια ειχε κλεισει και μετα που ζητησα την υπευθυνη δηλωση η δουλεια δωθηκε αλλου ...τα συμπερασματα δικα σας....

Link to comment
Share on other sites

Έτσι λοιπόν, εφόσον δεν υπάρχει ηλεκτρολογική μελέτη ο καθένας κάνει ότι του έρθει στο κεφάλι. Ο Πολιτικός μηχανικός-αρχιτέκτονας συνήθως είναι άσχετοι και ΔΕΝ γνωρίζουν καν τι πάει να πει γείωση και έτσι ....ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

 

Επιτέλους, από 1/10/2010 έγιναν υποχρεωτικές οι μελέτες των εγκαταστάσεων, οπότε η κατάσταση μάλλον πρόκειται να βελτιωθεί.

Είναι τραγικό όμως η θεμελιακή να ισχύει από το 2006 και οι περισσότεροι, κυρίως Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί να την αγνοούν.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα θέματα πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και Κοινή Υπουργική Απόφαση ( ΚΥΑ) για τη την υποχρεωτικότητα της θεμελιακής γείωσης. Το πρότυπο έχει επεξεργαστεί από την επιτροπή ΤΕ 82 του ΕΛΟΤ, ολοκληρώθηκε το 2002 και δεν έχει υποχρεωτική την θεμελιακή. Η ΚΥΑ προέκυψε στην συνέχεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης το 2006, υπερκάλυψε το πρότυπο για το θέμα της θεμελιακής όπως επίσης και για τις διατάξεις διαφορικού ρεύματος.

Για όσους ενδιαφέρονται για αυτό το νομικό πλαίσιο ας ρίξουν μια ματιά στο link: http://www.sarrisg.gr/SarrisG2/index.php?Enimerwsi_gia__to_ELOT_HD_384:nomiko_plaisio Και τα δύο υπάγονται στην ελληνική ηλεκτρολογική νομοθεσία. Όμως όπως είναι γνωστό και έχει αναφερθεί συχνά και εδώ στο forum, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί σύστημα ελέγχου ή επιθεώρησης για την τήρηση αυτής της νομοθεσίας. Η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) που εφαρμόζεται από το 1966 είναι η ανάληψη ευθύνης για την ηλεκτρική εγκατάσταση, ότι αυτή έχει παραδοθεί ή βρεθεί (π.χ. επανέλεγχος) σε ασφαλή κατάσταση. Γενικά, οι ΥΔΕ δεν ελέγχονται για την ακρίβεια των ηλεκτρολογικών στοιχείων που περιέχουν, αρχειοθετούνται στην ΔΕΗ. Η ΥΔΕ αξιοποιείται συνήθως ελεγκτικά μόνο σε περίπτωση πραγματογνωμοσύνης όταν συμβεί στην εγκατάσταση ατύχημα. Βέβαια άγνοια νομοθεσίας δεν αιτιολογείται, ιδιαίτερα για τον ηλεκτρολογικό κλάδο.

Επομένως η έλλειψη μηχανισμού ελέγχου ή επιθεώρησης για την τήρηση της ηλεκτρολογικής νομοθεσίας, όπως και για την πιστότητα της ΥΔΕ, είναι ένα γνωστό θέμα που έχει μείνει και παραμένει ανοικτό εδώ και χρόνια στις πολιτικές μας ηγεσίες.

Να έλθουμε τώρα στην περίπτωση που δεν έχει γίνει η θεμελιακή, ενώ θα έπρεπε. Σαφώς η νομοθεσία δεν έχει τηρηθεί. Σαφώς η νομοθεσία δεν ορίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος. Έτσι λοπόν για να αποφανθεί κάποιος ποιος φταίει για αυτήν την παρανομία, χωρίς να έχει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, δεν είναι δίκαιο και σωστό. Σε περιπτώσεις μη κατασκευής θεμελιακής έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα:

-Δεν την θέλει και δεν την πληρώνει ο ιδιοκτήτης,

-Ξέχασαν να ενημερώσουν έγκαιρα τον μηχανικό ή τον ηλεκτρολόγο ο μπετατζής ή ο σιδεράς,

-Δεν την έκρινε απαραίτητη ή δεν την ήξερε ο επιβλέπων μηχανικός,

-Δεν πήγε έγκαιρα να την κατασκευάσει ο ηλεκτρολόγος,

-Δεν την έκρινε αναγκαία ο ηλεκτρολόγος, κλπ

Το ποιος και πόσο μερίδιο ευθύνης έχει σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται βεβαίως προσεκτική και κάποιες φορές ίσως και δικαστική διερεύνηση.

Για να μην προκύπτουν όλα αυτά χρειάζεται σωστή, συνεχής και μεθοδική ενημέρωση σε όλους όσους εμπλέκονται στην κατασκευή κτιρίων.

Ένα μπράβο στο forum που βοηθά στην προσπάθεια της ενημέρωσης.

 

─────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Ποιό είναι το συμπέρασμα απο όλη αυτή την συζήτηση; Κάνε ό,τι θέλεις, αφού δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός!!

 

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ!!!!!!

 

Ενα μπράβο και από εμένα στο forum που ενημερώνει του πολίτες της Μπανανίας... ότι ζουν στην Μπανανία!

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα θέματα πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και Κοινή Υπουργική Απόφαση ( ΚΥΑ) για τη --------------------------m που βοηθά στην προσπάθεια της ενημέρωσης.

 

 

τελικά το ερώτημα παραμένει! πέραν της ευθύνης, τι θα γίνει με το σπίτι; με άλλου τύπου γείωση θα πάρει ρεύμα ο ιδιοκτήτης;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.