Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιφάνεια καταστήματος (τρόπος υπολογισμού για WC ΑΜΕΑ)


jmoirots

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

Για να υπολογίσω αριθμό αποχωρητηρίων W.C. σε χώρο συνάθροισης κοινού,ποια επιφάνεια λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς; Η μικτή μαζί με τοιχοποιίες,επιφάνεια κουζίνας και αποχωρητηρίων ή η καθαρή επιφάνεια που τοποθετούνται τα τραπεζοκαθίσματα;

Πως στοιχειοθετώ την κάθε άποψη γιατί έχει προκύψει διαφωνία με την Πολεοδομία.

 

Το ερώτημά μου σχετίζεται στο εάν απαιτείται W.C. AMEA σε αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε μεζεδοπωλείο - ψητοπωλείο.

 

Σας ευχαριστώ,

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Η ΥΑ ΑΙβ/8577 ΦΕΚ Β526 1983 αναφέρει στο άρθρο 25 "Αποχωρητήρια" στην παραγραφο 3 ότι: "Ο απαραίτητος αριθμός αποχωρητηρίων καθορίζεται αναλόγως του αριθμού των καθισμένων πελατών.." για τα αποχωρητηρια ΑΜΕΑ αναφέρει στην παρ.3 εδάφιο ε: "..σε όλα τα νέα καταστήματα συνάθροισης κοινού που έχουν εμβαδόν εκατό τ.μ. και πλέων καθώς και η προσαρμογή των ήδη λειτουργούντων"

Link to comment
Share on other sites

Συνοπτικη απαντηση απο τον συναδελφο..

Το μονο που θα ηθελε ισως και προσοχη ειναι αν τα 100τμ για ΑΜΕΑ αναφερονται σε συνολικο εμβαδον ή σε καθαρο (χωρις κουζινες wc κλπ)..

Link to comment
Share on other sites

Ο υπάλληλος της πολεοδομίας στηρίζεται στην απόφαση 52487/02 και θεωρεί την κατασκευή W.C. ΑΜΕΑ υποχρεωτική,ανεξαρτήτως τμ. Εχει δίκιο;

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη για υφισταμενα κτιρια ειναι παντου υποχρεωτικο, ενω για νεα κτιρια ειναι υποχρεωτικο για πανω απο 100τμ?

 

Εκτος και αν υπαρχει αλλη ρυθμιση που αφορα και τα νεα κτιρια, υπαρχει σαφως λογικο κενο στην αποψη του υπαλληλου..

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ jmoirots,

εκτιμώ ότι έχει δίκιο, διότι η απόφαση 52487/02 (ΦΕΚ 18/Β/15.01.2002), συμπεριλαμβάνει και υφιστάμενα κτήρια με χρήση κοινού, όπου αναφέρει στο άρθρο 4, την κατασκευή ενός τουλάχιστον χώρου υγιεινής με διαστάσεις 1.50 x 1.70 όταν έχει ανοιγόμενη πόρτα προς τα έξω ή 1.50 x 1.50 για συρόμενη.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

καλησπερα παιδια,

κανω ανακαινιση σε ενα μεγαλο κτιριο με σκοπο τη δημιουργια μικροτερων χωρων που θα χρησιμοποιηθουν ως απλα καταστηματα. ψαχνω να βρω τις απαραιτητες ελαχιστες διαστασεις για wc αμεα αλλα βρισκω μονο το 2.00χ2.25 που περιλαμβανει και το ντους, πραγμα που δε με ενδιαφερει.. εχω δει απο ξενες σελιδες για μικροτερα (1,80χ2,00) αλλα μου ζητηθηκε να το βρω και σε ελληνικο επισημο εντυπο..... και το δευτερο που απαιτειται ειναι, λεει, προθαλαμος.. κατι που εχω βρει οτι δεν απαιτειται σε μαγαζια υγειονομικου ενδιαφεροντος αρα γιατι να το χρειαζομαι εγω που ειναι και απλα μαγαζια...; αν ξερετε κατι θα με σωσετε!! ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Για ρίξε μια ματιά στο παρακάτω μήπως σε βοηθήσει:

 

ΦΕΚ 18Β 15-1-2002

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αριθ. οικ. 52487

Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ σε υφιστάμενα κτίρια.

..........................

Άρθρο 4

Σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια θα κατασκευάζεται τουλάχιστον ένας χώρος υγιεινής προσπελάσιμος από άτομα με ειδικές ανάγκες, με ικανό χώρο ελιγμών των αμαξιδίων μπροστά από τη θύρα το WC διαστάσεων 1,50 χ 1,70 μ όταν η θύρα είναι ανοιγόμενη και 1,50 χ 1,50 μ όταν η θύρα είναι συρόμενη.

Ο χώρος αυτός θα διαθέτει θύρα ανοιγόμενη προς τα έξω ή συρόμενη, καθαρού πλάτους από κάσα σε κάσα τουλάχιστον 0,90 μ φέρουσα χειρολαβή τύπου μοχλού (όχι σφαιρική) και οριζόντιο χειρολισθήρα σχήματος Π και κάσα σε έντονη χρωματική αντίθεση με τις παρακείμενες επιφάνειες.

Εντός του χώρου υγιεινής θα τοποθετείται λεκάνη ειδικού τύπου, ύψους 0,45 - 0,50 μ από την τελική επιφάνεια του δαπέδου με το εμπρόσθιο άκρο της σε απόσταση 0,75 - 0,80 μ από τον πίσω από αυτήν ευρισκόμενο τοίχο.

 

Εκατέρωθεν της λεκάνης θα τοποθετούνται οριζόντιες χειρολαβές μήκους 0,75 μ με το επάνω μέρος τους σε ύψος 0,70 μ από την τελική επιφάνεια του δαπέδου, αγκυρωμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντέξουν φόρτιση 150 χγρ τουλάχιστον. Τουλάχιστον στη μία πλευρά της λεκάνης θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλά¬τους 0,90 μ για την πλευρική προσέγγιση αμαξιδίου.

Η χειρολαβή που θα τοποθετείται προς τον χώρο αυτό θα είναι ανακλινόμενη με δυνατότητα ακινητοποίησης στην κατακόρυφη θέση. Η μία έκτων δύο χειρολαβών θα φέρει επ'αυτής την θήκη χαρτιού καθαρισμού.

Η λεκάνη θα εξοπλίζεται με καζανάκι χαμηλής πίεσης. Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός του δοχείου πρέπει να ενεργοποιείται με εύχρηστο χειριστήριο, το οποίο θα τοποθετείται εκτός αυτού σε σημείο προσιτό στον χρήστη.

Πλησίον της λεκάνης θα τοποθετείται μπαταρία τύπου «ντους» για την υγιεινή του χρήστη.

Ο νιπτήρας θα είναι ρηχός, ειδικού τύπου, ώστε το επά¬νω μέρος του να απέχει 0,80 - 8,85 εκ από το δάπεδο και το κάτω του 0,70 εκ από αυτό, εργονομικός, χωρίς κολώνα στήριξης, διαστάσεων περίπου 0,68 χ 0,60 μ (μήκος χ πλάτος) και συνοδεύεται από ράφι στο ίδιο ύψος. Η στή¬ριξη του νιπτήρα θα γίνει στον τοίχο με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει σε φόρτιση στην εμπρόσθια άκρη του τουλάχιστον 150 χγρ.

Στο νιπτήρα θα τοποθετείται μπαταρία αναμικτική με μακρύ «ρουξούνι» και μακρύ χειριστήριο ή με φωτοκύτταρο.

Ο καθρέπτης τοποθετείται με την κάτω ακμή στο 1,00 μ από το δάπεδο και έχει ύψος τουλάχιστον 2,00 μ.

Μεταξύ λεκάνης, νιπτήρα και περιφερειακών εμποδίων (τοίχοι, έπιπλα)θα εξασφαλίζεται απόλυτα ελεύθερος χώρος διαμέτρου 1,50 μ για την περιστροφή του αμαξιδίου.

Περιμετρικά του χώρου και παράλληλα με το δάπεδο σε απόσταση 0,15 - 0,20 μ από αυτό τοποθετείται σύστημα κλήσης κινδύνου με κορδόνι για την περίπτωση ανάγκης παροχής βοήθειας, το οποίο συνδέεται με φωτεινή ένδειξη πάνω από την εξωτερική όψη της θύρας του χώρου προς τον διάδρομο.

Οι διακόπτες φωτισμού θα έχουν πλακέτα με μεγάλη επιφάνεια που θα τοποθετείται σε ύψος 0,90 -1,20 μ από την τελική επιφάνεια δαπέδου.

Κρεμάστρες θα τοποθετούνται οπωσδήποτε σε δύο ύψη 1,20 και 1,80 μ από την τελική επιφάνεια δαπέδου, σε κατάλληλες θέσεις.

Το υλικό επίστρωσης θα είναι αντιολισθηρό. Θα προ¬βλέπεται χρωματική αντίθεση μεταξύ δαπέδου, τοίχων και ειδών υγιεινής.

Θα προβλέπεται φωτισμός διάχυτος 150 - 200 Lux με ελάχιστο 60 Lux στο δάπεδο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

1.7x1.5 και 1.5x1.5 είναι οι διαστάσεις του χώρου ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ WC όχι το ιδιο το WC.

 

Το μικρότερο επιτρεπτό WC για νέα κτίρια είναι 2,00x2,25 (πάντα πρέπει να έχει "ντουζ"). Το ελάχιστο αυτό μεγεθος προκύπτει από την αναγκαιότητα καθαρού χώρου με διάμετρο 1,5μ και των προδιαγραφών που απαιτούν νιπτήρα και λεκάνη γωνιακά τοποθετημένα, 90εκ δίπλα στη λεκάνη ελεύθερα και πόλλες άλλες ελάχιστες απαιτούμενες διαστάσεις που παραθέτει ο manolis gon.

Το μικρότερο επιτρεπτό WC για υφιστάμενα (προ 2000) κτίρια είναι 1,50x2,25 (λεκάνη και νιπτήρας στον ίδιο τοίχο)

 

 

Αν έχει λύσει (λύσει, όχι "περάσει") κάποιος μικρότερα WC τηρώντας ΟΛΕΣ τις προδιαγραφές, πολύ θα ήθελα να τα δω ώστε να τα χρησιμοποιούμε όλοι.

Οι προδιαγραφές απαιτούν πολύ χώρο....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.