Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιφάνεια καταστήματος (τρόπος υπολογισμού για WC ΑΜΕΑ)


Recommended Posts

Παιδιά

Αριθ. οικ. 52487/02 (ΦΕΚ 18 Β΄)Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ σε

υφιστάμενα κτίρια.

β) Τις απαιτήσεις για αυτόνομη και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με ειδικές

ανάγκες και εμποδιζόμενων ατόμων σε δημόσια κτίρια και κτίρια συνάθροισης

κοινού και

….

δ) Το άρθρο 22 του ΓΟΚ 85 όπως ισχύουν, αποφασίζουμε:

Την έγκριση των προδιαγραφών των διαμορφώσεων λειτουργικών χώρων των

υφιστάμενων κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.7,

ευρύτερου δημόσιου τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμίδας

κοινωφελείς οργανισμούς, τράπεζες και ανταλλακτήρια τραπεζών, καθώς και κτίρια

με χρήση κοινού που ακολουθούν και έχουν ως εξής:

Άρθρο 1ο

Οι χώροι των προαναφερόμενων κτιρίων διαμορφώνονται έτσι ώστε να

εξασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση των ατόμων με ειδικές

ανάγκες……………..

Άρθρο 8ο

Όλα τα παραπάνω έχουν άμεση υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις

έκδοσης οικοδομικών αδειών για αναδιαρρυθμίσεις και ανακαινίσεις καθώς και στις

περιπτώσεις υπηρεσιών στις οποίες εργάζονται άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αυτά αναφέρονται σε ορισμένες κατηγορίες υφισταμένων κτιρίων KAI όχι σε οποιοδήποτε κατάστημα

Κτιριοδομικός άρθρο 3 1.Γ. Συνάθροιση κοινού:

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όσα κτίρια ή τμήματα κτιρίων ή δομικά έργα ή υπαίθριοι χώροι που περιορίζονται από δομικά στοιχεία, χρησιμοποιούνται για τη συνάθροιση πενήντα τουλάχιστο ατόμων για κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, καθώς επίσης και για αναμονή συγκοινωνιακών μέσων.

Επομένως αν έχουμε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με πλυθ <50 ατόμων δεν απαιτείται δημιουργία χώρων ΑΜΕΑ

μήπως κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Δεν κάνεις λάθος, απλά υπάρχει και μεταγενέστερη απόφαση (Υπουργού Υγείας) που υποχρεώνει όλα τα προ του 2000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με χρήση συνάθροισης κοινού με Ε>100τμ καθώς και όλα τα νέα με Ε>100τμ να έχουν όλες τις διευκολύνσεις (ράμπες, WC κλπ) για ΑΜΕΑ (ΦΕΚ 1384/Β/07).

 

Οπότε από τον συνδυασμό όλων αυτών προκύπτουν τα εξής:

 

Όλα τα προ του 2000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με Ε>100 και πληθυσμό >50 ατόμων οφείλουν να αποκτήσουν WC ΑΜΕΑ και λοιπές διευκολύνσεις ανεξάρτητα από το εάν ανακαινίζονται ή διαρρυθμίζονται.

 

 

Επιπλέον πολλοι ισχυρίζονται και το εξής:

Όλα τα νεα οφείλουν να έχουν πρόσβαση και WC μόνο αν έχουν εμβαδόν >100τμ και ταυτόχρονα πληθυσμό >50τμ (διαφωνώ με την ερμηνεία - αυτή μπορεί να ήταν η πρόθεση του υποργού υγείας αλλά το άρθρο 2831/00 απαιτεί WC AMEA σε όλους τους χώρους που έχου χρήση συνάθροισης κοινού δηλαδη >50άτομα ανέξαρτήτως εμβαδού)

Link to comment
Share on other sites

….

Όλα τα προ του 2000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με Ε>100 και πληθυσμό >50 ατόμων οφείλουν να αποκτήσουν WC ΑΜΕΑ και λοιπές διευκολύνσεις ανεξάρτητα από το εάν ανακαινίζονται ή διαρρυθμίζονται.

………………

 

armenopoulos

Ναι γνωρίζω και για την μεταγενέστερη απόφαση, από καταστηματάρχες που μου ζήτησαν νέα σχέδια ή βεβαίωση ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν χώροι ΑΜΕΑ, απλά νόμιζα ότι αναφέρεται μόνο, σε ότι αφορά τα υφιστάμενα, σε ανακαινίσεις (που κατά σύμπτωση γινότανε στα καταστήματα τους) και όχι ότι προβλέπονταν από την επαύριο της απόφασης στα καλά καθούμενα να προσαρμοσθούν –θέλουν δεν θέλουν –μπορούν δεν μπορούν.

Σʼ ευχαριστώ πάντως

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

οσο αφορα super market (υπεραγορα τροφιμων) ποια ειναι τελικα τα ορια πανω απο τα οποια υποχρεουμαστε στην κατασκευη wc ΑΜΕΑ? Στην προαναφερομενη διευκρινιστικη αναφερει για κτιρια κατασκευης απο το 2002 κ επειτα, για τα παλαιοτερα ομως ισχυει το οριο των 100τμ. που ισχυει για καταστηματα με καθίμενους πελάτες? Αν ισχυει κατι τετοιο νομιζω οτι ολα υποχρεουνται στην κατασκευη WC AMEA αφου super market <100τμ δεν βρισκεις ευκολα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τα 100 τ.μ συνάδελφοι εννοεί του καταστήματος συνολικά ή το εμβαδό που υπαρχουν τα τραπεζοκαθισματα?????
Γι ατην πυροσβεστική αφαιρούμε κάποιους χώρους, μπορώ να το κάνω και εδώ για να γλιτώσω την απαίτηση wc ΑΜΕΑ???

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, μήπως έχει κάνει κάποιος κάτοψη για wc για Αμεα σε υφιστάμενα κτίρια με μικρότερες διαστάσεις από 2χ2,25? Δεν μου χωράει με τίποτα. Διάβασα ότι για υφιστάμενα μπορώ να βάλω λεκάνη και νιπτήρα παράλληλα στον ίδιο τοίχο αλλά με τι διαστάσεις?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Για δες καποιες λεπτομέρειες μήπως σε βοηθήσουν (ΦΕΚ 18 Β 15-1-2002)

 

Άρθρο 4ο

Σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια θα κατασκευάζεται τουλά­χιστον ένας χώρος υγιεινής προσπελάσιμος από άτομα με ειδικές ανάγκες, με ικανό χώρο ελιγμών των αμαξιδίων μπροστά από τη θύρα το WC διαστάσεων 1,50 χ 1,70 μ όταν η θύρα είναι ανοιγόμενη και 1,50 χ 1,50 μ όταν η θύ­ρα είναι συρόμενη.

Ο χώρος αυτός θα διαθέτει θύρα ανοιγόμενη προς τα έξω ή συρόμενη, καθαρού πλάτους από κάσα σε κάσα τουλάχιστον 0,90 μ φέρουσα χειρολαβή τύπου μοχλού (όχι σφαιρική) και οριζόντιο χειρολισθήρα σχήματος Π και κάσα σε έντονη χρωματική αντίθεση με τις παρακείμενες επιφάνειες.

Εντός του χώρου υγιεινής θα τοποθετείται λεκάνη ειδι­κού τύπου, ύψους 0,45 - 0,50 μ από την τελική επιφάνεια του δαπέδου με το εμπρόσθιο άκρο της σε απόσταση 0,75 - 0,80 μ από τον πίσω από αυτήν ευρισκόμενο τοίχο.


Εκατέρωθεν της λεκάνης θα τοποθετούνται οριζόντιες χειρολαβές μήκους 0,75 μ με το επάνω μέρος τους σε ύψος 0,70 μ από την τελική επιφάνεια του δαπέδου, αγκυ-ρωμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντέ­ξουν φόρτιση 150 χγρ τουλάχιστον. Τουλάχιστον στη μία πλευρά της λεκάνης θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλά­τους 0,90 μ για την πλευρική προσέγγιση αμαξιδίου.

Η χειρολαβή που θα τοποθετείται προς τον χώρο αυτό θα είναι ανακλινόμενη με δυνατότητα ακινητοποίησης στην κατακόρυφη θέση. Η μία έκτων δύο χειρολαβών θα φέρει επ'αυτής την θήκη χαρτιού καθαρισμού.

Η λεκάνη θα εξοπλίζεται με καζανάκι χαμηλής πίεσης. Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός του δοχείου πρέπει να ενεργοποιείται με εύχρηστο χειριστήριο, το οποίο θα το­ποθετείται εκτός αυτού σε σημείο προσιτό στον χρήστη.

Πλησίον της λεκάνης θα τοποθετείται μπαταρία τύπου «ντους» για την υγιεινή του χρήστη.

Ο νιπτήρας θα είναι ρηχός, ειδικού τύπου, ώστε το επά­νω μέρος του να απέχει 0,80 - 8,85 εκ από το δάπεδο και το κάτω του 0,70 εκ από αυτό, εργονομικός, χωρίς κολώ­να στήριξης, διαστάσεων περίπου 0,68 χ 0,60 μ (μήκος χ πλάτος) και συνοδεύεται από ράφι στο ίδιο ύψος. Η στή­ριξη του νιπτήρα θα γίνει στοντοίχο με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει σε φόρτιση στην εμπρόσθια άκρη του τουλάχι­στον 150 χγρ.

Στο νιπτήρα θα τοποθετείται μπαταρία αναμικτική με μακρύ «ρουξούνι» και μακρύ χειριστήριο ή με φωτοκύτ­ταρο.

Ο καθρέπτης τοποθετείται με την κάτω ακμή στο 1,00 μ από το δάπεδο και έχει ύψος τουλάχιστον 2,00 μ.

Μεταξύ λεκάνης, νιπτήρα και περιφερειακών εμποδίων (τοίχοι, έπιπλα)θα εξασφαλίζεται απόλυτα ελεύθερος χώ­ρος διαμέτρου 1,50 μ για την περιστροφή του αμαξιδίου.

Περιμετρικά του χώρου και παράλληλα με το δάπεδο σε απόσταση 0,15 - 0,20 μ από αυτό τοποθετείται σύστημα κλήσης κινδύνου με κορδόνι για την περίπτωση ανάγκης παροχής βοήθειας, το οποίο συνδέεται με φωτεινή ένδει­ξη πάνω από την εξωτερική όψη της θύρας του χώρου προς τον διάδρομο.

Οι διακόπτες φωτισμού θα έχουν πλακέτα με μεγάλη επιφάνεια που θα τοποθετείται σε ύψος 0,90 -1,20 μ από την τελική επιφάνεια δαπέδου.

Κρεμάστρες θα τοποθετούνται οπωσδήποτε σε δύο ύψη 1,20 και 1,80 μ από την τελική επιφάνεια δαπέδου, σε κατάλληλες θέσεις.

Το υλικό επίστρωσης θα είναι αντιολισθηρό. Θα προ­βλέπεται χρωματική αντίθεση μεταξύ δαπέδου, τοίχων και ειδών υγιεινής.

Θα προβλέπεται φωτισμός διάχυτος 150 - 200 Lux με ελάχιστο 60 Lux στο δάπεδο.

Edited by Manolis gon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.