Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εφαρμογές, και λύσεις προβλημάτων, με κόλλα πλακιδίων


mak_johnn

Recommended Posts

Καλησπέρα. Σε δικό μου σπίτι έχω πρόβλημα με τα επιχρίσματα.Συγκεκριμένα πριν 7 χρόνια που το είχα σοβατίσει, το τελευταίο στρώμα (το μάρμαρο) έσκασε σε πολλά σημεία, όλα εξωτερικά. Ο λόγος ήταν ότι σοβάτισα Οκτώβριο, αμέσως μετά έπιασαν οι βροχές και τα χιόνια, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι σοβάδες. Αφού τσακώθηκα άγρια με το σοβατζή, ήρθε και τα ξανασοβάτισε αρκετά πρόχειρα θα έλεγα, με αποτέλεσμα να ξανασκάσουν στα ίδια ακριβώς σημεία. Μιλάμε για μία επιφάνεια περίπου 200τμ από τα 500τμ που έχει συνολικά το σπίτι.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Αποφάσισα αφού βρήκα τα λεφτά;), να επισκευάσω τα φουσκώματα. Αφού το έψαξα αρκετά και μίλησα και με φίλο μηχανικό, κατέληξα σε συννενόηση με το σοβατζή (όχι φυσικά τον πρώτο), να προχωρήσω το σοβάτισμα με κόλλα πλακιδίων. Έχω καταλήξει σε συγκεκριμένη κόλλα και μάρκα, το Νο1 της συγκεκριμένης εταιρείας. Τα 2 πρώτα χέρια του σοβά (πεταχτό και λάσπωμα) βρέθηκαν ευτυχώς γερά και άθικτα. Αφού στεγανοποιήσω-ασταρώσω το υπόστρωμα, θα περάσω τη συγκεκριμένη κόλλα με κάποιο πλέγμα, μετά θα την ασταρώσω και θα τη βάψω. Ίσως αναμείξω την κόλλα και με κάποιο ειδικό γαλάκτωμα για καλύτερη στεγανοποίηση και πρόσφυση. Η όλη λύση είναι αρκετά ακριβότερη σε σχέση με τη συμβατική, αλλά δεν μπορώ να το ρισκάρω πλέον. Το σπίτι βρίσκεται σε βουνό και κάθε χρόνο πιάνει χιονι. Αισθητικά το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι άψογο, έχω δει όμοια δουλειά σε σπίτι 5 ετών. Η όλη διαδικασία πώς σας φαίνεται? Την έχετε ξανακούσει? Αν και έχω πολλά παράθυρα στο σπίτι, η κόλλα πλακιδίων επιτρέπει τη διαπνοή των τοίχων? Η κόλλα είναι τσιμεντοειδούς βάσης ενισχυμένη με ακρυλικές ρυτίνες. Ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 73
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

...Η όλη διαδικασία πώς σας φαίνεται? Την έχετε ξανακούσει? Αν και έχω πολλά παράθυρα στο σπίτι, η κόλλα πλακιδίων επιτρέπει τη διαπνοή των τοίχων?...

 

- Δεν με ενθουσιάζει

- Οχι

- Σίγουρα έχει σημαντικά μικρότερη διαπνοή από τον κοινό σοβά, σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά είναι που έχει σημασία...

 

Η αίσθηση μου είναι ότι κάποια στιγμή θα αποκολληθεί...

Link to comment
Share on other sites

Σύνηθες.

 

Δεν έχει πρόβλημα, αλλά το κάνουμε συνήθως σε μικρές επιφάνειες-μερεμέτια.

 

Για 200μ2 1η φορά το ακούω.

Link to comment
Share on other sites

Κολλα για πλακακια και χιονι το ακουω πρωτη φορά. Υπαρχουν κοινιαματα για freeze.

Link to comment
Share on other sites

ας δούμε λίγο πιό προσεκτικά αυτό :

...... Τα 2 πρώτα χέρια του σοβά (πεταχτό και λάσπωμα) βρέθηκαν ευτυχώς γερά και άθικτα. .....
και αυτό :
....τα ξανασοβάτισε αρκετά πρόχειρα θα έλεγα, με αποτέλεσμα να ξανασκάσουν στα ίδια ακριβώς σημεία.........
εάν το λάσπωμα είναι υγιές, τότε, την δεύτερη φορά, απλά δεν έτριψε αρκετά καλά το μάρμαρο και έσκασε, άρα δεν χρειάζονται τρελές επιστημονικές λύσεις, ξανα-φτιάχνεις ένα σωστό τελευταίο χέρι και τέλος.

Εάν όμως, το δεύτερο χέρι δεν είναι υγιές, τότε, προφανώς κινδυνεύεις να ξανα-σκάσει ότι βάλεις σαν τελικό χέρι.

Εμένα δεν μου αρέσει η ιδέα να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο υλικό (κόλα πλακιδίων) που πιθανώς θα μπορεί να παρακολουθεί ένα κακό υπόστρωμα, το επίχρισμα δεν είναι και καμιά high tech εφαρμογή, είναι κάτι πολύ απλό και γνωστό σαν μέθοδος εδώ και 6000 χρόνια, δεν βλέπω τί έχει αλλάξει σήμερα.

Σε αντίστοιχη περίπτωση με την δική σου (αλλά σε επιφάνεια μόνον 25μ2), εγώ καθαίρεσα και το λάσπωμα και μετά έκανα ένα κανονικό επίχρισμα, την σωστή εποχή και με σωστή χρονική κλιμάκωση ανάμεσα στις στρώσεις. Κανένα πρόβλημα έκτοτε.

Ερώτησες τί λέει μιά σοβαρή εταιρεία με κόλες πλακιδίων για αυτήν την εφαρμογή του υλικού της ; την δέχεται ; δίδει κάποια τεχνική οδηγία ; εγγύηση ;

Εάν πάντως καταλήξεις σε κόλλα, έχε υπ' όψιν σου ότι, άλλη η κόλα πλακιδίων για επιφάνειες που θα εκτεθούν σε παγετό και άλλη η κόλα για εσωτερικούς χώρους.

Link to comment
Share on other sites

το επίχρισμα δεν είναι και καμιά high tech εφαρμογή, είναι κάτι πολύ απλό και γνωστό σαν μέθοδος εδώ και 6000 χρόνια, δεν βλέπω τί έχει αλλάξει σήμερα.

 

Παρα μα παρα πολλα. Οχι σημερα 30 χρονια τωρα.

Link to comment
Share on other sites

...να προχωρήσω το σοβάτισμα με κόλλα πλακιδίων...

 

Αχ αναμνήσεις.... Κλασικό υλικό για επιχρίσματα στο στρατό!!!

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Να διευκρινίσω κάτι: τα 200τμ δεν είναι συνεχόμενη επιφάνεια αλλά μερεμέτια των 10 τμ περίπου το καθένα και αθροίζοντάς τα φτάνουν τα 200τμ. Όσον αφορά στο υπόστρωμα (δηλ τα 2 πρώτα χέρια), είναι το ίδιο που στρώθηκε εξ' αρχής και αποδείχτηκε γερό, πολύ γερό θα έλεγα, απλά τα σκασίματα στο τρίτο χέρι έγιναν την 1η φορά λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και λανθασμένης αναλογίας υλικών και τη 2η φορά λόγω πάλι λανθασμένης αναλογίας υλικών. Απλά δεν μπορώ να ρισκάρω για τρίτη φορά ότι η αναλογία θα είναι η σωστή. Όσον αφορά στην κόλλα, θεωρείται η κορυφαία (και πανάκριβη) στην κατηγορία της (ειδικώς ενισχυμένη όπως είπα για άριστη αντοχή σε υγρασία και πάγο σε οποιεσδήποτε συνθήκες). Δεν είναι απο τις κοινές κόλλες που χρησιμοποιούν οι πλακάδες. Η λύση αυτή κοστίζει το 2πλάσιο τουλάχιστον από τη συμβατική. Η εταιρεία με την οποία μίλησα (πασίγνωστη αλλά δεν λέω όνομα), μου είπε μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι' αυτό το σκοπό, καθώς την επιλέγουν αρκετά συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά μου πρότεινε και κάποια άλλα έτοιμα κονιάματα για το τελευταίο χέρι. Δεν ξέρω όμως, έχω ακούσει ότι και οι έτοιμοι σοβάδες καμιά φορά μπορεί να αποδειχτούν προβληματικοί. Κι εγώ στην αρχή παραξενεύτηκα με τη λύση, αλλά όταν είδα αντίστοιχη δουλειά σε σπίτι 5 ετών και μάλιστα επίσης σε βουνό, εντυπωσιάστηκα και από άποψη αισθητικής και αντοχής. Η συγκεκριμένη κόλλα ήταν σκληρή σαν πέτρα, χωρίς καμία ρωγμή πουθενά. Ακόμα και πρόκα να προσπαθούσες να βάλεις δυσκολευόσουν πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Αν το λάσπωμα (2η στρώση) δεν έχει μεγάλη αναλογία σε τσιμέντο και κάποιο πρόσθετο γαλάκτωμα ίσως να έχεις αποκόληση μεγάλων μονοκόματων τμημάτων από την κόλλα.

Υπάρχει ένας παλιός κανόνας στα επιχρίσματα που ορίζει πως οι εσωτερικές στρώσεις πρέπει να είναι υψηλότερης αντοχής από τις εξωτερικές.

Στην δική σου περίπτωση το φινίρισμα με την κόλλα ίσως και να είναι υψηλότερης αντοχής από το λάσπωμα.

Το αστάρι πρόσφησης είναι αυτό που θα σε σώσει.

Εγώ σε τέτοια σκληρά κλίματα χρησιμοποιώ για τρίτη στρώση κονιάματα χωρίς μάρμαρο αλλά με ψιλοκοσκινισμένη άσπρη άμμο λατομείου. Και μακριά από τον ασβέστη...

Link to comment
Share on other sites

Η δεύτερη στρώση ήταν μπόλικη σε τσιμέντο, το ξέρω από την αρχή αυτό. Και τώρα που προσπαθούσαμε να καθαιρέσουμε όλα τα σαθρά, η δεύτερη στρώση καλά-καλά ούτε με κομπρεσέρ δεν έβγαινε. Ναι, το λάσπωμα θα το περάσω όλο με αστάρι, πριν ρίξω την κόλλα. Και στην κόλλα θα μπει και πλέγμα. Συμφωνώ απόλυτα, μακρυά από ασβέστη!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.