Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμός κοινοχρήστων


Scrooge

Recommended Posts

Καλημέρα.

 

Δεν ξέρω αν είμαι στο σωστό forum, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω πώς υπολογίζονται και κατανέμονται τα κοινόχρηστα στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας (κοινόχρηστο ρεύμα, συντήρηση ανελκυστήρα, καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων κλπ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει επίσημο δίκαιο , αλλά υπάρχει εθιμικός τρόπος με βάση το εμβαδόν , τον όγκο , τον όροφο , την αξία , την χρήση η μη των κοινοχρήστων χώρων εν όλω η εν μέρει κλπ .

Αλλωστε ο πίνακας ποσοστών που τα αναφέρει αυτά συνοδεύει μία σύμβαση που λέγεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και η οποία είναι ουσιαστικά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που συντάσσεται σε συμβολαιογράφο και αποτελεί και τον τίτλο δημιουργίας των οριζόντιων ιδιοκτησιών .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Κάποιοι προβληματισμοί μου σχετικά με τον πίνακα ποσοστών συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας στην οποία μένω. Θα ήθελα και τη δική σας γνώμη.

 

Πετρέλαιο:

Δεδομένου ότι πρόκειται για αυτόνομη θέρμανση με ωρομετρητές, το ποσοστό συμμετοχής κάθε διαμ/τος στη δαπάνη προκύπτει από τη γνωστή σχέση για τις δαπάνες λειτουργίας θέρμανσης: Πi = fi*εi + [1-∑(fi*εi)] * (εi*Ωi)/∑(εi*Ωi). Όλα καλά ως εδώ.

 

Συντήρηση λέβητα:

Το ποσοστό συμμετοχής ισούται με το συντ/στή επιβάρυνσης εi=Qi/ΣQi, δηλ. τις θερμικές απώλειες του διαμ/τος προς το άθροισμα των θερμ. απωλειών όλων των διαμ/των. Νομίζω ότι θα ήταν πιο δίκαιο η κατανομή να γίνεται σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο (δαπάνες λειτουργίας), ώστε να λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος που χρησιμοποιεί κάθε διαμ/σμα τη θέρμανση. Άλλωστε, η δαπάνη προληπτικής συντ/σης λέβητα περιλαμβάνεται στις δαπάνες λειτουργίας.

(Παρεμπιπτόντως, γνωρίζει κανείς αν έχει ψηφιστεί η νέα ΤΟΤΕΕ για την κατανομή δαπανών θέρμανσης που αντικαθιστά την 2427/83 ?)

 

Συντήρηση ανελκυστήρα:

Σύμφωνα με τον πίνακα ποσοστών συνιδιοκτησίας, τα χιλιοστά κοινόχρηστων δαπανών ανά όροφο είναι: 280 (Α), 330 (Β), 390 (Γ). Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά προκύπτουν ως ο λόγος: 1000*[συντ/στής ορόφου / Σ(συντ/στών όλων των ορόφων)], οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι ο συντάκτης του πίνακα πρέπει να πήρε συντ/στές: 1,0 (Α), 1,2 (Β), 1,4 (Γ), οπότε έχουμε αντίστοιχα: 1000*1,0/3,6=278 (Α), 1000*1,2/3,6=333 (Β), 1000*1,4/3,6=389 (Γ) και προφανώς τα στρογγυλοποίησε.

Ωστόσο, αν είναι έτσι, δεν συμφωνεί με την ΥΑ 29089/77 (ΦΕΚ 1296Β/16.12.1977), η οποία προτείνει συντελεστές ορόφου: 0 (Ισ.), 1,0 (Α), 1,1 (Β), 1,2 (Γ) κοκ.

Όμως έχω δει και άλλες περιπτώσεις που οι συντ/στές αυτοί δε συμφωνούν με την ΥΑ (πχ 1,0-1,5-2,0). Μπορεί καθένας να παίρνει αυθαίρετα ό,τι συντελεστές θέλει ?

 

Κοινόχρηστο ρεύμα:

Το ποσοστό συμμετοχής ισούται με το συντ/στή επιβάρυνσης εi=Qi/ΣQi. Νομίζω ότι είναι λάθος, καθώς τι σχέση μπορεί να έχουν οι θερμικές απώλειες με το κοινόχρηστο ρεύμα ? Θα ήταν ορθότερο να χρησιμοποιηθούν οι συντ/στές των διαμ/των για τη συντ/ση ανελκ/ρα, καθώς το κοινόχρηστο ρεύμα ουσιαστικά είναι το ρεύμα κίνησης του ανελκ/ρα. Αλλά και ο φωτισμός κλιμ/σίου ακολουθεί τον ίδιο κανόνα, αφού όσο ψηλότερος είναι ο όροφος τόσο μεγαλύτερη διάρκεια χρειάζεται να έχει ο φωτισμός. Σύμφωνα με την ανωτέρω ΥΑ: «Όσον αφορά τον επιμερισμό της δαπάνης λειτουργίας του ανελκυστήρα, δηλαδή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνησή του ως και της δαπάνης τακτικής περιοδικής συντήρησής του, θα γίνεται με βάση τους συντελεστές …».

Από την άλλη πλευρά, πάλι σύμφωνα με την ΥΑ: «Κάθε δαπάνη συντήρησης, αντικατάστασης, επισκευής κλπ της εγκατάστασης αυτής και των μηχανημάτων της (εκτός από την τακτική περιοδική συντήρηση), βαρύνει κάθε διαμέρισμα της πολυκατοικίας ποσοστό που θα είναι ο λόγος του εμβαδού αυτού σε σχέση με το συνολικό εμβαδό των διαμερισμάτων όλης της πολυκατοικίας (όπως δηλ. γίνεται και η κατανομή των κοινόχρηστων δαπανών)».

 

Καθαρίστρια:

Όπως και προηγουμένως, το ποσοστό συμμετοχής ισούται με το συντ/στή επιβάρυνσης εi=Qi/ΣQi. Και πάλι δεν έχει καμία λογική. Νομίζω ότι θα ήταν πιο σωστό να χρησιμοποιηθούν οι συντ/στές ανελκ/ρα, καθώς όσο ψηλότερος είναι ο όροφος, τόσο περισσότερο ο ένοικος χρησιμοποιεί το κλιμακοστάσιο. Η ΥΑ, όπως είδαμε, προτείνει η κατανομή δαπάνης να γίνεται ανάλογα με το εμβαδό.

 

Κοινόχρηστο νερό:

Και πάλι χρησιμοποιούνται οι συντ/στές επιβάρυνσης εi=Qi/ΣQi. Καμία λογική και εδώ. Νομίζω ότι εδώ θα συμφωνήσω με την ΥΑ, ο επιμερισμός δηλ. να γίνεται με βάση το εμβαδό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τα έξοδα γενκά των κοινοχρήστων είναι απλώς ανάλογα του εμβαδού των διαμερισμάτων ή υπεισέρχεται κάποιος συντελεστής αναλόγως επιφάνειας, ορόφων ...?

Link to comment
Share on other sites

Οκ για εμβαδόν,όγκο. Κάποιος που μένει στο 3ο όροφο πρέπει να πληρώνει περισσότερα λεφτά στην καθαρίστρια και στον κηπουρό από αυτόν που μένει στον 1ο όροφο...? Δεν το καταλαβαίνω. Βέβαια για την ΔΕΗ ασανσέρ και φωτός υπάρχει ένα θέμα αλλά πιστεύω ότι πάει με το ποσοστό συμμετοχής στο Ασανσέρ. Φυσικά το ρεύμα της πιλοτής πρεπει να πληρώνεται εξίσου από τους ορόφους -αν και δεν νομίζω ότι γίνεται έτσι!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Θα ήθελα όποιος ξέρει να μου πει 2 πράγματα:

  1. Ποιος είναι ο νόμος που περιγράφει την σωστή έκδοση κοινοχρήστων και τις υποχρεώσεις του διαχειριστή ώστε να υπάρχει διαφάνεια.
  2. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να βγάζει τα κοινόχρηστα σωστά η καλύτερα να μπω στην διαδικασία να παίξω με το excel και να κάνω κατι δικό μου;

ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.