Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παράλληλη ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΒΕ


maningold

Recommended Posts

Γεια σας. Είμαι παλιός μηχανικός, ιδιωτικός υπάλληλος, μισθωτός, σφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ απο το 1979. Παράλληλα διατηρώ εδώ και πολλά χρόνια μια ατομική επιχείρηση με αντικείμενο άσχετο με την ιδιότητα του Μηχ/κού. Με αξαίρεση ένα σύντομο χρονικό διάστημα που είχα αναγκαστεί να ασφαλιστώ και στο ΤΕΒΕ (με άλλη τότε παρανοϊκή ρύθμιση), μέχρι τώρα αρκούσε η ασφάλισή μου στο ΤΣΜΕΔΕ για όλες μου τις δραστηριότητες με την λογική του "Κύριου Φορέα Ασφάλισης" που επέτρεπε μια ασφάλιση για όλα. Τώρα πληροφορούμαι διαβάζοντας το ΦΕΚ 115 και συγκεκριμένα τον Ν. 3863, ότι για να διατηρήσω την ατομική μου επιχείριση θα πρέπει να ασφαλιστώ και στο ΟΑΕΕ.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν σωστά το κατάλαβα, καθώς επίσης αν έχει υπάρξει καμιά μεταβολή, αν έχουν γίνει κάποιου είδους κλαδικές ενέργειες σχετικά και εν τέλει αν περιμένουμε κάτι εγώ και οι ομοιοπαθείς ή πρέπει να εγγραφούμε το ταχύτερο για να μην μαζεύονται και καθυστερούμενα :sad:

Επίσης αν κάποιος γνωρίζει σε τί ύψος ανέρχονται αυτές οι επιπλέον εισφορές, αν έχουν κάποια μείωση λόγω διπλής κάλυψης (υγεία π.χ.) και (από περιέργεια) τί ισχυρίζεται ότι θα μας προσφέρει ανταποδοτικά ο ΟΑΕΕ, αφού εγώ προσωπικά θα πρέπει να περιμένω να γίνω 70 χρόνων για να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα...!

Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για την πολυλογία.

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει κανεις που να γνωριζει τι γινεται στο παραπανω ερωτημα ?

 

Τι τρελλα ειναι αυτη να πληρωνεις β' ασφαλιση ? Το επιμελητηριο το καταλαβαινω την ασφαλιση οχι.

 

-------------

-------------

 

Επισης ακουσα καποιους που λενε οτι οι εισφορες τσμεδε ειναι λογικες εν σχεσει με αλλα ταμεια. ΛΑΘΟΣ διοτι το ταμειο πληρωνεται και απο τις αδειες κλπ. Η ιδια και χειροτερη κακοδιαχειρηση υπαρχει. Το ταμειο ειναι αλλο ενα ελληνικο φουμαρο, μεσα στη σηψη.

 

Οσοι ακομη αυτοπερηφανευονται (!) για το ταμειο "ΜΑΣ" και το επιμελητηριο "ΜΑΣ" πλανωνται πλανην οικτρα.

 

Αγαπητοι συναδελφοι, το συστημα τοσα χρονια δουλευε ΜΟΝΟ για τους παλιους (για αυτο αλλωστε καταρρεει) και τωρα καιει και τα χλωρα και τα ξερα.

 

Τι κανουν τοσο καιρο ας πουμε ενα παραδειγμα, και δεν αναγνωριζουν το πεμπτο ετος σπουδων, οι αχαρακτηριστοι ?

Link to comment
Share on other sites

Οι ασφαλισμένοι προ του 1993 αναγκαστικά υπάγονται και στον ΟΑΕΕ εφ' όσον ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην δικαιοδοσία του. Όσοι έχουν ασφαλιστεί πρώτη φορά μετά το 1993 προς το παρόν αρκεί η πληρωμή του ΤΣΜΕΔΕ αν και αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το θέμα είναι ότι η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ δεν συνεπάγεται ότι οι καταβλητέες εισφορές θα συνυπολογισθούν στα συντάξιμα ούτε θα επηρρεάσουν το ύψος της σύνταξης. Καθαρή κλοπή κατά την γνώμη μου.

 

@Structur: Αναγνώριση του 5ου έτους ως τι; Ως master; Αδύνατον σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ. Εκτός αν σπάσει σε 4+1 έτη ο κύκλος σπουδών που είναι και το πιο πιθανό σύμφωνα με τις σκέψεις της Υπουργού Παιδείας. Αλλά αυτό θα αφορά τους επόμενους και όχι τους μέχρι τώρα διπλωματούχους.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί φίλοι ευχαριστώ κατ' αρχάς που ασχολείστε. Το θέμα έχει έτσι ακριβώς: Αν κάποιος συνάδελφος εργάζεται σαν μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας ή μπλοκάκι ή οτιδήποτε, ανήκει στο ΤΣΜΕΔΕ (τώρα ΕΤΑΑ).

Αν δεν του φτάνουν τα λεφτά και εργάζεται και σαν κτηματομεσίτης ή ανοίξει ένα κατάστημα ειδών υγιεινής ή παρέχει υπηρεσίες Ιντερνετ ή ανοίξει κέντρο ECDL ή οτιδήποτε τέλος πάντων, πρέπει να πληρώνει και ΟΑΕΕ !!! Απαλλάσσεται μόνο από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (χρειάζεται κάθε εξάμηνο να πηγαίνει στον ΟΑΕΕ βεβαίωση ΤΣΜΕΔΕ οτι τον καλύπτει ιατροφαρμακευτικά) και τελικά οι εισφορές είναι περίπου 200 ευρώ τον μήνα.

Οπότε οι πιό πολλές από τις απορίες που διατυπωσα δεν υφίστανται πλέον.

Το θέμα είναι τί κάνει το ΤΕΕ για τα μέλη του και πώς το κατάπιε αυτό "αμάσητο"!! Όλοι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να κάνουμε μια δεύτερη δουλειά, οπότε με το που την ανοίγουμε υπολογίζουμε ΜΕΙΟΝ δυόμιση χιλιάρικα το χρόνο για την ΚΟΡΟΪΔΙΑ της πολιτείας! Νομίζω πρέπει κάποιος συλλογικος φορέας των Μηχανικών να αντιδράσει!

Link to comment
Share on other sites

@Structur: λυπάμαι που θα σε στεναχώρησω αλλά αν σπάσει αυτό που θα γίνει είναι να εξισωθεί το 5 με το 4 μιας και δεν μπορείς με έναν κύκλο σπουδών να κατοχυρώσεις master. Αυτά είναι τα λάθη της πολιτείας από την εποχή που υπογράφονταν η συνθήκη της Μπολόνια και τώρα λίγο-πολύ τα πληρώνουμε όλοι μας.

 

@maningold: η ταυτόχρονη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όταν ασκείται δραστηριότητα που υπάγεται σε αυτόν δεν ισχύει μόνο για τους μηχανικούς αλλά και για μια πλειάδα άλλων επαγγελματιών. Δυστυχώς σήμερα μόνο οι συνδικαλιστές των βυτιοφόρων-μεταφορέων κατάφεραν να πετύχουν το κάτι παραπάνω. Όλες οι υπόλοιπες οργανώσεις-σωματεία-επιμελητήρια ποιούν τη νήσσαν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@cna Κατανοητό, αλλά όχι λογικα αποδεκτό! Η "ασφάλιση" ενέχει την έννοια της ανταποδοτικότητας και όχι του κατά κεφαλή φόρου! Η διπλή ασφάλιση ενός μηχανικού που μπορεί να είναι και 60 χρονών, τι ανταποδοτικότητα υπόσχεται αφού το δικαίωμα της ελάχιστης σύνταξης από αυτή την ασφάλιση επέρχεται μετά από 15 χρόνια (και πού είσαι ακόμη, κάτσε αν δούμε μέχρι τότε και τί απαγορευτικό πλαίσιο θα έχει στηθεί για να μην την παίρνει κανένας). Επίσης η διπλή ασφάλιση δεν περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτική κάλυψη ή βελτίωση της υφιστάμενης.

Άρα απλά πληρώνονται εισφορές που δεν εξυπηρετούν κανένα εκτός από τους εισπρακτικούς στόχους της κυβέρνησης που έχοντας εξαντλήσει την φοροεισπρακτική δυνατότητα, ανοίγει νέα κανάλια δημιουργίας δημόσιων εσόδων.

Ευχαριστώ συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

Απορια....

 

Αν πληρωνεις ΤΣΜΕΔΕ και φτιαξεις εταιρεια θα πρεπει να πληρωνεις και ΟΑΕΕ ?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.