Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Μηχανικών Δ/Ε & Ε/Υ σε εξαρτημένα τοπογραφικά


Recommended Posts

Συνάδελφοι μετά την ανυπόστατη και συντεχνιακή επιστολή του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών προς τον Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ Ανδρέα Ανδρεόπουλο περί μη νόμιμης υπογραφής των πτυχιούχων Μηχανικών Δομικών Έργων & Έργων Υποδομής σε εξαρτημένα τοπογραφικά(Βλέπετε όπου τους βολεύει δουλεύουμε με το Π.Δ. του 1972 και όπου όχι με το ανύπαρκτο Π.Δ. 318) ομάδα πτυχιούχων Μηχανικών θα κινηθεί νομικά, όσοι συνάδελφοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε ας επικοινωνήσετε με προσωπικό email ή δηλώστε το εδώ.

 

Συνάδελφοι αυτοί η απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος των πτυχιούχων Μηχανικών δεν μπορεί και δεν θα συνεχιστή.

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως και μπορώ!

 

1ον προσπαθείτε σκόπιμα και εκ του πονηρού να παραπλανήσετε τον Γ.Γ. του υπουργείου διότι ενώ γνωρίζεται ότι όλοι οι πτυχιούχοι Μηχανικοί των ΤΕΙ εργάζονται με το Β.Δ. του 72 δηλ των Πολιτικών υπομηχανικών το οποίο λέει ρητά και κατηγορηματικά στη παρ. 5 στις Τοπογραφικές εργασίες μπορούν να υπογράφουν έργα και ως απλών τοπογραφικών αποτυπώσεων.Πόλεων μέχρι 150στρ. και υπαίθρου μέχρι 1500 στρ. εξαίρεσή στις περιπτώσεις όπου απαιτείται αυτοτελής τριγωνισμός ή διορθώσεις σφαλμάτων δια τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων.

2ον η εξάρτηση ενός τοπογραφικού διαγράμματος (ΕΓΣΑ 87 ή ΗΑΤΤ) από το υπάρχον τριγωνομετρικό δίκτυο ταχυμετρικά δεν αποτελεί αυτοτελή τριγωνισμό.

 

Χωρίς κανένα νομικό δικαίωμα έρχεται ο Σύλλογός σας να ορίσει τα Ε.Δ. των πτυχιούχων Μηχανικών και θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια ε όχι συνάδελφε!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

1.

Περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα σύνταξης απλών τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν οι Πτυχιούχοι Πολιτικοί Υπομηχανικοί και πέραν αυτών, μετά την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. (ν. 1404/1983) και τις Σχολές που δημιουργήθηκαν ανά ειδικότητα, μόνο οι Πτυχιούχοι Τοπογράφοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

 

Συγκεκριμένα, τα δικαιώματα των Πτυχιούχων Πολιτικών Υπομηχανικών ορίζονται στο Β.Δ. 769/1972 (Φ.Ε.Κ. 223Α/12.12.1972), ενώ των Πτυχιούχων Τοπογράφων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης από το άρθρο μόνον παράγραφος 5 του ιδίου Β.Δ., βάσει δε αυτού οι συγκεκριμένες ειδικότητες δύνανται να εκτελέσουν απλές τοπογραφικές αποτυπώσεις αστικών εκτάσεων μέχρι εκτάσεως 150 στρεμμάτων και εν υπαίθρω απλές τοπογραφικές αποτυπώσεις μέχρι εκτάσεως 1500 στρεμμάτων, εξαιρέσει των περιπτώσεων για τις οποίες απαιτείται αυτοτελής τριγωνισμός ή διορθώσεις σφαλμάτων δια τη μεθόδου των ελαχίστων τετραγώνων.

 

Σύμφωνα με το Ν. 1865/1989 τα πτυχία των KATE και ΚΑΤΕΕ είναι ισότιμα με τα πτυχία των ΤΕΙ αντίστοιχης ειδικότητας και συνεπώς οι πτυχιούχοι των Σχολών αυτών έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ως άνω Πτυχιούχους ΤΕΙ.

 

2.

Δεν το συζητάμε καν για ΕΓΣΑ. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι λέμε εγώ και εσύ αλλά τί ισχύει πια (ορθώς και καθόλα νόμιμα) στα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας:

 

Κατόπιν του εγγράφου του Τ.Ε.Ε. με Αρ. Πρωτ. 26134/09 - 10.5.2010 και σε εφαρμογή των διατάξεων του Β.Δ. 4663/1930, του Β.Δ. 769/1972, του Π.Δ. 318/1994 και του Ν. 2916/2001, δικαίωμα σύνταξης εξηρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και οι Πολιτικοί Μηχανικοί και υπό τους περιορισμούς του Π.Δ. 769/1972 οι Πολιτικού Υπομηχανικοί και οι Πτυχιούχοι Τοπογραφίας των ΤΕΙ.

 

Επειδή τα διαγράμματα γεωμετρικών μεταβολών που συνοδεύουν τις αιτήσεις που αφορούν τις γεωμετρικές διορθώσεις - ενημερώσεις της κτηματολογικής βάσης είναι εξηρτημένα στο ΕΓΣΑ87 θα πρέπει να υπογράφονται από μηχανικούς των ανωτέρω ειδικοτήτων.

 

Προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των πολιτών παρακαλούμε να ελέγχετε εάν το διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών που προσκομίζεται στις αιτήσεις με χωρική μεταβολή είναι υπογεγραμμένο από τον αρμόδιο μηχανικό, αλλιώς η αίτηση έχει «ΤΥΠΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ».

 

3.

Με τα γραφόμενα και την παράνομη επαγγελματική σας τακτική αδικείτε και τους συναδέλφους πτυχιούχους Τοπογράφους Τ.Ε. πέρα από τους διπλωματούχους ΑΤΜ.

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι θ' ακολουθήσει τοποθέτηση από τον συνάδελφο GEORGE KARA και -ενδεχομένως- από τους

υπολοίπους συναδέλφους πτυχιούχους.

 

Στην συνέχεια -εάν δεν υπάρχει αντίρρηση- η συζήτηση θα τερματιστεί (για ευνόητους λόγους).

Link to comment
Share on other sites

Επειδή οι Δομικοί και οι Έργων Υποδομής απασχολούνται με βάση το ΦΕΚ των υπομηχανικών, θα έλεγα μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή σας, να αναφέρουν ότι και οι αρχιτέκτονες, δηλαδή ότι δεν χρησιμοποιηθήκε αυτοτελής τριγωνισμός κτλ

 

Αυτά με τους διαχωρισμούς δεν υπάρχουν σε ΦΕΚ αλλά στη φαντασία του ΤΕΕ. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουν διαχωριστεί τα δικαιώματα ΗΜ & ΜΜ μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει σε ΦΕΚ. Οι σχολές διαχωρίστηκαν αλλά τα δικαιώματα είναι "εξ αδιαιρέτου" :)

Link to comment
Share on other sites

Αφού ευχαριστήσω δημοσίως τον συνάδελφο GEORGE KARA για την ωριμότητα που επιδεικνύει

συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του forum μας, θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους

να είναι προσεκτικοί στην διατύπωση των απόψεών τους, ιδιαίτερα στα εργασιακά θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.