Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορία σχετικά με τη βέλτιστη γωνία κλίσης Φ/Β


sakis@

Recommended Posts

Καλησπέρα.Στο βιβλίο του Πέρδιου (Σ:98-99) αναφέρεται οτι η βέλτιστη γωνία κλίσης για κάθε τόπο ισουται με το γεωγραφικό πλάτος του.Αλλα απο οσο εχω διαβάσει π.χ. ΚΑΠΕ, χρησιμοποιουν στην Ελλαδα τις 30 μοίρες για γωνία κλίσης ως γενικό κανόνα.Ρίχνοντας μια ματιά στα γεωγραφικα πλατη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας απο το ενα ακρο στο άλλο π.χ. Ορεστιάδα (φ=41,30') και Αγ.Νικόλας Κρήτης (φ=35) όλα είναι πάνω απο 30 μοίρες.Μήπως λεω έχει σχέση οτι μειώνουμε τις μοίρες για μεγαλύτερη απόδοση το καλοκαίρι?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Sakis το θέμα είναι περίπλοκο.

Γενικός κανόνας είναι οι 30 μοίρες. Αν κάτσεις και ελέγξεις όμως για κάθε μήνα θα δεις ότι οι 30 μοίρες είναι οι καλύτερες για τους 8 από τους 12 μήνες του έτους. Για κάποιους μήνες βέλτιστη κλίση είναι το γεωγραφικό πλάτος+10 μοίρες και για κάποιους χειμερινούς μήνες οι 60 μοίρες.

Εσύ όμως επιλέγεις τις 30 γιατί όπως σου είπα πριν οι 30 σου δίνουν καλύτερη απόδοση τους 8 από τους 12 μήνες.

Οι υπολογισμοί δεν είναι δύσκολοι για να βγάλεις τις βέλτιστες κλίσεις για κάθε μήνα αλλά θα πρέπει να έχεις τα στοιχεία για κάθε τόπο (δείκτες αιθριότητας, ακτινοβολία σε οριζόντιο επίπεδο κτλ) τα οποία μπορείς να τα βρεις από το ΚΑΠΕ.

Link to comment
Share on other sites

Και χώρια απ' αυτά, με 60° τον χειμώνα έχεις μεγαλύτερο πρόβλημα σκίασης και πρέπει να αυξήσεις τις αποστάσεις, μειώνοντας την εγκατεστημένη ισχύ. Επιπλέον χάνεις μέρος της διάχυτης ακτινοβολίας που τον χειμώνα είναι αξιόλογο ποσοστό της συνολικής ακτινοβολίας...

Link to comment
Share on other sites

Σωστός (για άλλη μια φορά) ο AlexisPap. Βέβαια μπορεί με μια πρώτη ματιά η διάχυτη ακτινοβολία ή αλλιώς η ακτινοβολία από αντανάκλαση να φαίνεται να έχει μικρή σημασία στους υπολογισμούς, δεν είναι τυχαίο όμως που γίνονται προσπάθειες αυτή η διάχυτη ακτινοβολία να αυξηθεί με διάφορους τρόπους (κάτοπτρα, ανακλαστικές επιφάνειες κτλ).

 

Αν θες στους τύπους υπολογισμού βέλτιστων κλίσεων στείλε μου ένα pm με το mail σου.

Link to comment
Share on other sites

Γωνία κλίσης = γεωγραφικό πλάτος είναι ο μέσος όρος των βέλτιστων γωνιών ανά μήνα.

Αλλά επειδή η παραγωγή των Δεκέμβρη δεν είναι τόση όση τον Μαϊο, η παραπάνω γωνία είναι λάθος.

Η σωστή βέλτιστη γωνία κλίσης είναι:

γωνία=(γωνια.μήνα1*παραγωγή.μήνα1+...+γωνια.μήνα12*παραγωγή.μήνα12)/(παραγωγή.μήνα1+...παραγωγή.μήνα12)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Μία απορία παρακαλώ συνάδελφοι:

 

Έστω ότι έχουμε ένα τετράγωνο PV πάνελ τοποθετημένο (Νότια) με κλίση 30 μοιρών.

Αν εγώ θέλω να το περιστρέψω και τοποθετήσω κατάλληλα έτσι ώστε αντί τετράγωνο να φαίνεται ρόμβος, αλλά διατηρώντας την 30 μοιρών κλίση, έχω επιπτώσεις στην απόδοση;  Πιστεύω πως όχι.

Link to comment
Share on other sites

Οπως αναφεραν κ παραπανω οι 30 μοιρες ειναι μια γενικη προταση για τον Ελλαδικο χωρο, εαν θες να αυξησεις παραγωγη βελτιστοποιημενη τοτε πας στα κατοπτρα ή σε βασεις με ρυθμιζομενη κλιση.

Η γωνια που δινεται εχει να κανει με την κλιση που εχει η προσπιπτουσα ακτινοβολια (ανα εποχη) σε καθε γεωγραφικο μερος. Ουσιαστικα επηρεαζεται απο το νομο του Beer - Snell κ την διεισδυση, διαχυση της ακτινοβολιας στο φ/β. 

Φυσικα ολα αυτα για εγκαταστασεις real, δεν ειναι τοσο αναγκαστικα να ακολουθηθουν, αφου εχεις τις προτασεις του ΚΑΠΕ που ηδη τα εχουν παρει υποψιν τους.

Σε γενικες γραμμες εαν "παιζεις" στην Ελλαδα απο 30-35 μοιρες εισαι καλυμμενος για επαρκη παραγωγη κ αξιοπρεπες capacity factor, ολο το χρονο.

 

Ουσιαστικα το καλοκαιρι μειωνουμε οπως ειπε στο πρωτο σου ποτ τις μοιρες λογω τοποθετησης του ηλιου κ ποιο αμεσων προσπιπτουσων ακτινοβολιων ενω το χειμωνα πρεπει να το ανεβασουμε ξανα λογω διαφορας που φτανει η ακτινοβολια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.