Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών μετά τη υπογραφή των ΠΔ για τα ΤΕΙ


Johnny-B

Recommended Posts

Κατόπιν μίας πρώτης ανάγνωσης των ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ που συσχετίζονται με την εκπόνηση τοπογραφικών μελετών, (βλ ΕΔΩ), αντιλαμβάνομαι ότι:

(1) οι Πολιτικοί Δομικών Έργων δεν έχουν κανένα δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικού

(2) οι Πολιτικοί Έργων Υποδομής έχουν δικαίωμα υπογραφής, καθώς αναφέρει ότι: "έχουν δικαίωμα στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης συγκοινωνιακών, υδραυλικών και λιμενικών έργων ή μελέτες εφαρμογής τοπογραφικών έργων. Ειδικότερα, μελετούν και υπογράφουν ή ασκούν επίβλεψη μελέτης που εμπίπτει στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού, σε ό,τι αφορά τα συγκοινωνιακά έργα, μόνον.ʼʼ

(3) οι ΤΕΙ Τοπογραφίας και οι ΤΕΙ Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας έχουν δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών δικαιωμάτων, καθώς αναφέρει ότι έχουν δικαίωμα:

α. στην εκτέλεση τοπογραφικών-κτηματογραφικών εργασιών και, μάλιστα, σε πάσης φύσεως, και με οποιαδήποτε μέθοδο, αποτυπώσεις και χαράξεις, καθώς και στη δόμηση και συντήρηση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).

β. Στην κατασκευή δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σχετικής με την εκτέλεση δημοσίων έργων νομοθεσίας, που εμπίπτουν στην ειδικότητα του Πτυχιούχου Τοπογράφου Μηχανικού και ισοτίμων σχολών.

γ. Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης έργων και εργασιών της κατηγορίας των Τοπογραφικών, καθώς και μελέτες εφαρμογής συγκοινωνιακών έργων.

δ. Ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν και υπογράφουν τη σύνταξη, τον έλεγχο και την επίβλεψη ιδιωτικών και δημόσιων τοπογραφικών μελετών και συναφών εργασιών, που γίνονται με την ευθύνη της υπηρεσίας ή του ιδιωτικού γραφείου μελετών, όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παραγράφου αυτής.

στ. Ως μεμονωμένοι Μηχανικοί, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τμημάτων Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, μπορούν να συμμετέχουν στην εκπόνηση τοπογραφικών μελετών και εργασιών του δημοσίου τομέα ως μέλη της ομάδας μελέτης, με δυναμικό μονάδων ίσο με το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη τάξη πτυχίου της μελέτης. Το υπόλοιπο του δυναμικού των μονάδων μιας συγκεκριμένης μελέτης καλύπτεται απαραίτητα με τη συμμετοχή Διπλωματούχου Μηχανικού.

Μάλιστα για τα ΤΕΙ Τοπογραφίας τουλάχιστον μέχρι πρότινος ίσχυε ότι έχουν δικαίωμα εκπόνησης μέχρι 150 στρέμματα και 1500στρέμματα για εντός και εκτός σχεδίου, ενώ δεν είχαν δικαίωμα ίδρυσης δικτύου. Τουλάχιστον από αυτό που διαβάζω στο νέο ΠΔ, δεν αναφέρεται ο παραπάνω περιορισμός. Οπότε τουλάχιστον για τα ιδιωτικά τοπογραφικά διαγράμματα δεν αντιλαμβάνομαι κάποια διαφορά μεταξύ τοπογράφου ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συνοψίζοντας θεωρώ ότι κερδισμένοι στην υπόθεση για την εκπόνηση τοπογραφικών μελετών, (σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση), είναι οι Πολιτικοί Έργων Υποδομής όπου αναγνωρίζεται πλέον το δικαίωμα τους, εν αντιθέσει με τους Πολικούς Δομικών έργων όπου δεν αναφέρεται κάτι αντίστοιχο. (Να αναφερθεί ότι τυπικά μέχρι πρότινος τα επαγγελματικά δικαιώματα των 2 σχολών αυτών είχαν κριθεί αντισυνταγματικά, και πάνω σε αυτό είχε δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, τουλάχιστον όσον αφορά τα τοπογραφικά). Από την άλλη θεωρώ ότι ομοίως κερδισμένοι είναι τα ΤΕΙ Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, όπου τουλάχιστον όσον αφορά τα ιδιωτικά τοπογραφικά δεν έχουν κάποιο περιορισμό σε σχέση με τον αντίστοιχο τοπογράφο ΑΕΙ, και μάλιστα και στην ίδρυση και πύκνωση δικτύων.

Αυτά είναι η αποκωδικοποίηση που έκανα εγώ, και περιμένω τα σχόλιά σας σε τυχόν λάθος παρερμηνεία των όσο κατάλαβα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ξεχνάς τα 3 επίπεδα έργων. Το πιο πιθανό είναι όλοι οι Μηχανικοί ΤΕ να είναι χαμένοι, με ΕΔ λιγότερα και από αυτά του υπομηχανικού που έχουν σήμερα και αν και όταν αναβαθμιστείς κάτι να γίνετε...

Link to comment
Share on other sites

επίσης νομίζω ότι το τοπογραφικό είναι μέσα στις συναφείς εργασίες που αναφέρει για οικοδομικά-κτιριακά έργα..

Link to comment
Share on other sites

Και έτσι είναι το σωστό... τουλάχιστον για τα συνήθη μεγέθη...

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, DOOM

Link to comment
Share on other sites

Ναι , αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις τοπογραφικό και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης να μην συνεχίσει την άδεια , δηλαδή να μη γίνουν οι άλλες μελέτες ή τις υπόλοιπες μελέτες να τις κάνει άλλος μηχανικός.

Συνήθως η πρώτη μελέτη που πρέπει να γίνει είναι το τοπογραφικό. Πως μπορείς να ξέρεις εξαρχής τι θα γίνει;

Link to comment
Share on other sites

Η ακριβής έκφραση είναι

Οι δομικοί και σήμερα και με τα νέα υπογράφουν το τοπογραφικό κτιρίου που έχουν δικαίωμα να μελετήσουν .

οπότε δεν έχει σχέση ποιος μηχανικός κάνει τις υπόλοιπες μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως η πρώτη μελέτη που πρέπει να γίνει είναι το τοπογραφικό. Πως μπορείς να ξέρεις εξαρχής τι θα γίνει;

 

Ο πελάτης που ενδιαφέρεται να κτίσει το οικόπεδο θα απευθυνθεί σε μηχανικό που θα προχωρήσει έστω κάποια αρχιτεκτονικά, μια προμελέτη... Αυτός, για δικό του καλό και για την εγκυρότητα της μελέτης θα κάνει το τοπογραφικό... Αρα ενοποιείται με το επόμενο στάδιο, τα αρχιτεκτονικά... δεν είναι εργασία που τη κάνεις έτσι...

Αυτός που θέλει να γράψει το οικόπεδο στον γιό του εντάσσεται στις περιπτώσεις που λες...

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ , το τοπογραφικό προηγείται ακόμη και της προμελέτης των αρχιτεκτονικών.

Υπάρχει περίπτωση όπου λόγω περιορισμών των απαιτούμενων αποστάσεων να αλλάζουν πολύ τα αρχιτεκτονικά ή να μην είναι δυνατή η οικοδόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Προηγείται, απλώς λέω ότι αυτός που θα έρθει στο γραφείο ενός ΠΜ θα θέλει να χτίσει και θα θέλει ολοκληρωμένη πρόταση, άρα το αντικείμενο δεν είναι το τοπογραφικό...

Εκτός της περίπτωσης αγοραπωλησίας και μεταβίβασης που τότε πιθανώς να μπορεί να περιοριστεί το θέμα στο ότι θα πρέπει να υπογράφει τοπογράφος και να ζητείται κάτι τέτοιο από τους συμβολαιογράφους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.