Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΜΕΑ και μελέτη ψύξης (ΥΑ 49731)


miltos

Recommended Posts

Στην ΥΑ 49731, αναφέρεται το εξής:

 

Για τα κτίρια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3661/08 (ΦΕΚ Α΄ 89), όπως εκάστοτε ισχύει, απαιτείται η υποβολή και όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και είναι απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσής του, καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών

 

Εγώ το ερμηνεύω ως εξής: Αν προβλέπεται ψύξη για το κτήριο, πρέπει να συμπεριληφθεί στην ΜΕΑ. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει μελέτη ψυκτικών φορτίων, η οποία και πρέπει να κατατεθεί στην πολεοδομία.

 

Δηλαδή ερμηνεύω ότι δεν είναι απαραίτητη η μελέτη ψύξης για όλα τα νέα κτήρια [edit] που απαιτούν ΚΕΝΑΚ. Αν πρόκειται να κατασκευαστεί εγκατάσταση ψύξης, πρέπει να γίνει η σχετική μελέτη ώστε να ληφθεί υπόψιν στην ΜΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι για όλα τα κτίρια που απαιτούν ΚΕΝΑΚ, δηλαδή για όλα τα κτίρια άνω των 50μ² πλην κάποιων εξαιρέσεων.

 

Απαιτείται και για τμήμα κτιρίων που εξαιρείται, αν το τμήμα αυτό χρειάζεται ΚΕΝΑΚ.

 

Για παράδειγμα για βιομηχανικά κτίρια δεν απαιτείται ΚΕΝΑΚ. Αν όμως στο κτίριο βρίσκονται και τα γραφεία και τα γραφεία έχουν εμβαδόν πάνω από 50μ² τότε απαιτείται για τα γραφεία ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Συμπλήρωσα μια διευκρίνιση στο αρχικό post. Senninha δες, την γιατί μάλον δεν συμφωνούμε.

 

Δηλαδή ερμηνεύω ότι δεν είναι απαραίτητη η μελέτη ψύξης για όλα τα νέα κτήρια [edit] που απαιτούν ΚΕΝΑΚ. Αν πρόκειται να κατασκευαστεί εγκατάσταση ψύξης, πρέπει να γίνει η σχετική μελέτη ώστε να ληφθεί υπόψιν στην ΜΕΑ.[/edit]

 

Κοίταξα την εγκύκλιο που λες. Αυτή έχει άλλη άποψη. Λέει ότι για κατοικίες απαιτείται μελέτη ψύξης.

Link to comment
Share on other sites

Ψύξης ή κλιματισμού για την ακρίβεια.

 

Συνήθως στις κατοικίες περιοριζόμαστε μόνο στην ψύξη γιατί ο κλιματισμός κοστίζει.

 

Η ψύξη έχει απαιτήσεις μόνο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, ο κλιματισμός έχει απαιτήσεις και για την ποιότητα του αέρα (π.χ. υγρασία).

Link to comment
Share on other sites

Μια εγκύκλιος δεν μπορεί να αλλάζει το νόημα μιας ΥΑ. Από τη σύνταξη της ΥΑ καταλαβαίνω διαφορετικά πράγματα από αυτά που λέει η εγκύκλιος. Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Η ΥΑ λέει ότι είναι απαραίτητες όλες οι μελέτες που απαιτούνται για την σύνταξη της μελέτης ενεργειακής απόδοσης.

 

Στην μελέτη ενεργειακής απόδοσης απαιτούνται δεδομένα για την ψύξη του κτιρίου.

 

Μέχρι την έκδοση της εγκυκλίου υπήρχε διαφωνία σχετικά με το αν τα δεδομένα για την ψύξη του κτιρίου θα προκύπτουν από την μελέτη κλιματισμού ή θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία του κτιρίου αναφοράς.

Η εγκύκλιος διευκρίνισε ότι απαιτούνται τα δεδομένα από την μελέτη κλιματισμού του κτιρίου, καθώς απαιτεί την μελέτη ψύξης/κλιματισμού.

Link to comment
Share on other sites

αν δεν υπάρχει μελέτη ψύξης ή κλιματισμού ?

αν υπάρχει αλλά είναι "εικονική" ή λάθος ? μπορείς να την επικαλεστείς ?

Link to comment
Share on other sites

Εαν δεν υπάρχει μελέτη ψυκτικων φορτιων δεν βγαίνει άδεια. Και για την σύνταξη της ΜΕΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθει όλες οι άλλες μελέτες πρώτα.

 

Οι επι μέρους μελέτες πρέπει να συμφωνούν με τα δεδομένα της ΜΕΑ. Εάν υπάρχει ασυμφωνια τότε η ΜΕΑ δεν γινεται αποδεκτή.

 

Ο κάθε μελετητής ειναι υπευθυνος για την υπογραφή του. Ο μελετητής της ΜΕΑ υποχρεούται να θεωρήσει δεδομένες τις υπόλοιπες μελέτες. Εάν δεν συμφωνεί είτε βρίσκει τροπο να μιλήσει με τον μελετητή αυτής για την οποία δεν συμφωνεί ώστε να αλλάξει, είτε δεν υπογραφει την ΜΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

να πω ένα παράδειγμα...

για να βγει η άδεια ο Πολ. Μηχανικός, έβγαλε στα γρήγορα τα Η/Μ του κτιρίου και την μελέτη ψύξης/κλιματισμού εκτυπώνοντας μια σειρά χαρτιά και σχέδια ενός λογισμικού κλπ κλπ και βγήκε η άδεια...

στην πράξη λόγω (διαφόρων λόγων), γίνανε άλλα ίσως και σωστότερα

Τώρα τί γίνεται ???

 

Υ.Γ. είναι ένα χοντρό παράδειγμα (που έχει κάποια βάση) για συζήτηση, μην πιαστούμε στις λέξεις και το τραβήξουμε άσχετα. .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.