Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Πρόβλημα με λέβητα


djzap

Recommended Posts

Ήδη από το δεύτερο μήνυμά μου επεσήμανα ότι μπορεί να γίνει ηλ/κό κύκλωμα που να καθυστερεί το κλείσιμο των ηλεκτροβαλβίδων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνιστά την βέλτιστη λύση. Μια σειρά από λόγους καθιστούν ακατάλληλη την ατομική μονάδα για το λεβητοστάσιο του φίλου και ακατάλληλη την συνδεσμολογία χρονοκαθυστέρησης για ένα λεβητοστάσιο.

 

Απαριθμώ μερικούς λόγους:

  • Κάθε μηχανολογική κατασκευή πρέπει να σχεδιάζεται με γνώμονα την απλότητα. Σωστή εγκατάσταση είναι εκείνη που επιτυγχάνει την επιθυμητή λειτουργία με τον απλούστερο τρόπο.
  • Ειδικά εφόσον μιλάμε για ένα λεβητοστάσιο (επικίνδυνη εγκατάσταση) ο τρόπος λειτουργίας του πρέπει να είναι προφανής
  • Ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για μία εγκατάσταση την οποία θα χρησιμοποιεί ένας ανειδίκευτος ιδιώτης και θα επιθεωρεί / συντηρεί ένας τεχνίτης. Που δεν έχει την επιστημονική γνώση, δεν πρόκειται να κάτσει να μελετήσει σχέδια αυτοματισμών, ή να κατανοήσει την λειτουργία τους.
  • Κι επειδή οι ηλεκτροβαλβίδες είθισται να παίρνουν εντολή από τον θερμοστάτη χώρου και να δίνουν εντολή στον καυστήρα, ωρομετρητές κλπ, συνιστώ πολύ σοβαρά να μην παραβιάζεται αυτή η συνδεσμολογία με κανέναν τρόπο για λόγους αξιοπιστίας και ασφάλειας της εγκατάστασης.
  • Η χρήση ενός λέβητα που δεν προστατεύεται επαρκώς από τον θερμοστάτη του αλλά ούτε και από το ασφαλιστικό υπερθέρμανσης έναντι υπεθέρμανσης (βρασμού) είναι απαράδεκτη επιλογή. Δεν είναι "idiot proof" ή "panic proof", μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα για απαράδεκτες αιτίες όπως η διακοπή του ηλεκτρικού κλπ κλπ.
  • Οι μονάδες αυτού του είδους προορίζονται ως φθηνή - compact λύση για ατομική θέρμανση. Όχι για αυτονομία.
  • Οι λέβητες αυτού του είδους είναι ό,τι χειρότερο από πλευρά συντήρησης. Δεν καθαρίζουν χωρίς εκτεταμένες επεμβάσεις, ο φλογοθάλαμος δεν καθαρίζει σχεδόν με τίποτα, απαιτούν μπέκ μεγάλης γωνίας (κοντής φλόγας) και συχνά ειδικό τύπο καυστήρα.

 

Ως εκ τούτου δεν μπορώ παρά να επισημάνω στον άγνωστο φίλο την ακαταλληλότητα της μονάδας του. Το μόνο που μπορώ να συστήσω υπεύθυνα είναι να ζητήσει την γνώμη του ειδικού (μηχανολόγου μηχανικού).

 

Λύσεις, προτάσεις, πατέντες, έξυπνες ιδέες υπάρχουν πολλές, δεν μπορώ να προτείνω όμως κάτι που κανένας μηχανολόγος (απ' αυτούς που έτυχε να γνωρίσω) δεν θα δεχόταν να το υπογράψει ως επιβλέπων...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ερωτηση=μπορω να βαλω εξτρα ηλεκτροβανα με θερμοστατη και να ανηγει και στα 2 σπιτια η στο ενα οταν θερμοκρασια νερο λεβητα πανω απο 90 π.χ??????

 

δηλαδη 90>ανοιγει

85<κλεινει

Link to comment
Share on other sites

Εκτος των αναφερομένων απο τους συναδέλφους υπάρχει άλλο ένα θέμα, πόσες θερμίδες είναι η συγκεκριμένη μονάδα ? γιατι οπως γραφει ο djzap, τον χρησιμοποιεί για δύο σπίτια. Και εγώ απο την πλευρά μου θα προτείνω να συνατντηθείς με κάποιο μηχανολόγο - μηχανικό να κάνει την απαιτούμενη μελέτη και να σου προτείνει τον σωστό εξοπλισμό.

Link to comment
Share on other sites

Ειδικά εφόσον μιλάμε για ένα λεβητοστάσιο (επικίνδυνη εγκατάσταση) ο τρόπος λειτουργίας του πρέπει να είναι προφανής

 

To "προφανής" είναι σχετικό. Εγώ πάντως θα έλεγα "τεκμηριωμένος". Βέβαια αν είναι και προφανής, ακόμα καλύτερα.

 

Ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για μία εγκατάσταση την οποία θα χρησιμοποιεί ένας ανειδίκευτος ιδιώτης και θα επιθεωρεί / συντηρεί ένας τεχνίτης. Που δεν έχει την επιστημονική γνώση, δεν πρόκειται να κάτσει να μελετήσει σχέδια αυτοματισμών, ή να κατανοήσει την λειτουργία τους.

 

Αυτό είναι πρόβλημα του συντηρητή. Όσο αφορά τον ιδιώτη, αυτός πρέπει να χρησιμοποιεί τον θερμοστάτη χώρου. Με το σκεπτικό αυτό δεν θα υπήρχε, για παράδειγμα, επίτοιχος λέβητας αερίου.

 

Η χρήση ενός λέβητα που δεν προστατεύεται επαρκώς από τον θερμοστάτη του αλλά ούτε και από το ασφαλιστικό υπερθέρμανσης έναντι υπεθέρμανσης (βρασμού) είναι απαράδεκτη επιλογή. Δεν είναι "idiot proof" ή "panic proof", μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα για απαράδεκτες αιτίες όπως η διακοπή του ηλεκτρικού κλπ κλπ.

 

Το να πέφτει ο υδροστάτης ασφαλείας, μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες (ακριβούς, φιρμάτους λέβητες). Ο λέβητας βέβαια δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Απλά χρειάζεται reset.

 

Οι μονάδες αυτού του είδους προορίζονται ως φθηνή - compact λύση για ατομική θέρμανση. Όχι για αυτονομία.

 

Αν το αναφέρει ο κατασκευαστής αυτό, πάω πάσο. Αλλά και στην ατομική λειτουργία, πάλι θα υπάρχει το ίδιο φαινόμενο, εκτός αν ο κυκλοφορητής δουλεύει ανεξάρτητα από τον θερμοστάτη χώρου (ελέγχεται μόνο από τον υδροστάτη του).

Link to comment
Share on other sites

Το να μην μπορεί όμως ο υδροστάτης ασφαλείας να προστατεύσει από βρασμό είναι ένα θέμα...

 

Για τον κυκλοφορητή πάλι, οι μονάδες αυτές έρχονται με ενσωματωμένο πίνακα και ο κυκλοφορητής ελέγχεται από φιξαρισμένο (μή ρυθμιζόμενο, στα περισσότερα μοντέλα τουλάχιστον) υδροστάτη.

 

Πρακτικά πράγματα, εγώ ως μη μηχανολόγος λέω απλώς μια γνώμη. Υπάρχει κάποιος συνάδελφος στο φόρουμ που θα μελετούσε με αυτόν τον τρόπο το λεβητοστάσιο; που θα εφήρμοζε ως λύση ένα κύκλωμα χρονοκαθυστέρησης και που θα υπέγραφε μελέτη - επίβλεψη;

 

 

djzap, δεν μπορείς, η ηλεκτροβάνα θέλει χρόνο για να ανοίξει, οι θερμοστάτες / υδροστάτες δεν είναι απολύτου ακριβείας, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να τους ρυθμίσεις, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι.

Κι εν τέλει, αποφάσισε τι θες. Πατέντες μπορεί να σου κάνει άπειρες ο μάστορας να χορτάσεις...

Ασφαλή, αξιόπιστη, αποδοτική κατασκευή, προσαρμοσμένη σε πρότυπα και προδιαγραφές δεν μπορείς να κάνεις με πατέντες.

Link to comment
Share on other sites

Το να μην μπορεί όμως ο υδροστάτης ασφαλείας να προστατεύσει από βρασμό είναι ένα θέμα...

 

Δεν θα βράσει το νερό. Απλά ξεπεράσει τους 100-110C

 

Για τον κυκλοφορητή πάλι, οι μονάδες αυτές έρχονται με ενσωματωμένο πίνακα και ο κυκλοφορητής ελέγχεται από φιξαρισμένο (μή ρυθμιζόμενο, στα περισσότερα μοντέλα τουλάχιστον) υδροστάτη.

 

Δεν ξέρω τι ισχύει για τις κόμπακτ μονάδες. Όσο αφορά έναν κοινό λέβητα πάντως, με κάποια επιφύλαξη, η πιστοποίηση γίνεται για τον λέβητα μόνο, όχι για λέβητα-πίνακα. Δεν ξέρω αν για την πιστοπίηση απαιτείται να μην πέφτει ο υδροστάτης ασφαλείας χωρίς εξωτερικά μέτρα. Το βλέπω πολύ πιθανό πάντως, γιατί έχει να κάνει εκτός των άλλων και με τον ίδιο τον υδροστάτη. Ίσως κάποιος που έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο της πιστοποίησης, μπορεί να τα επιβεβαιώσει-διορθώσει.

 

Υπάρχει κάποιος συνάδελφος στο φόρουμ που θα μελετούσε με αυτόν τον τρόπο το λεβητοστάσιο; που θα εφήρμοζε ως λύση ένα κύκλωμα χρονοκαθυστέρησης και που θα υπέγραφε μελέτη - επίβλεψη;

 

Όχι, δεν θα προδιέγραφα τέτοιον λέβητα, όχι μόνο σε αυτονομίες, αλλά και για οποιαδήποτε τύπο θέρμανσης, αλλά για άλλους λόγους (γενικά δεν τα πάω τα κόμπακτ). Και φυσικά δεν πάω τους σιδερένιους λέβητες που υπερθερμαίνουν σαν τρελοί. Αυτό βέβαια είναι προσωπική προτίμιση.

 

Όμως έχω εφαρμόσει πολλές φορές διάφορες μεθόδους κατά της υπερθέρμανσης, μεταξύ των οποίων και η χρονοκαθυστέρηση στο κλείσιμο του κυκλοφορητή. Έχω υπογράψει τέτοιες επιβλέψεις (στις μελέτες δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για τη συνδεσμολογία). Αν κάπου σφάλω, αν υπάρχει κάποια προδιαγραφή που δεν τη γνωρίζω, να το δούμε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα βράσει το νερό. Απλά ξεπεράσει τους 100-110C

 

Στον φίλο μας όμως βράζει:

 

και δεν κυκλοφορούσαν τα νερα στο διαμερισμα να κρυοσουν η θερμοκρασια του νερου εφτανε 100 έπεφτε η ασφαλεια και εφτηνε και νερα.

 

μετά μας λέει ότι πρέπει να βάλει τον υδροστάτη του καυστήρα στους 60°C για να μην πετάει νερά...

Link to comment
Share on other sites

ερωτηση=μπορω να βαλω εξτρα ηλεκτροβανα με θερμοστατη και να ανηγει και στα 2 σπιτια η στο ενα οταν θερμοκρασια νερο λεβητα πανω απο 90 π.χ??????

 

δηλαδη 90>ανοιγει

85<κλεινει

 

Επειδή έχεις διάθεση πειραματισμών, πέρα από τις διαφορετικές απόψεις που λέγονται εδώ και που δεν συμφωνούν πάντα, αγαπητέ djzap αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μην κάνεις άλλα πράγματα μόνος σου!! Δλδ δεν έχεις τις γνώσεις εμπειρία και άδεια από τη Νομοθεσία που απαιτούνται για να εκτιμείς και να προτείνεις λύσεις, από εδώ και πέρα συνεχίζεις μόνο μαζί με έμπειρο Μηχανικό και περισσότερο αξιόπιστα αυνεργεία για να αποτυπωθεί υπεύθυνα η κατάσταση και να δείτε από κοινού τα περαιτέρω.

Link to comment
Share on other sites

Στον φίλο μας όμως βράζει:

 

Τόσο πολύ? Αν η βαλβίδα ασφαλείας είναι στα 3bar, πρέπει το νερό να ξεπεράσει τους 140C για να ανοίξει. Εκτός αν τα νερά τα φτήνει και σε κανονική λειτουργία, δηλαδή λόγω διαστολής του νερού και ο φίλος μας δεν το καταλαβαίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.