Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Πρόβλημα με λέβητα


djzap

Recommended Posts

Παιδιά για την ιστορία να πω δύο λογάκια.

Το συγκεκριμένο φόρουμ το παρακολουθούσα αρκετό καιρό… η αλήθεια στα πεταχτά.

Ώσπου μια μέρα ανακάλυψα το κουμπάκι ενεργειακά που δεν το είχα προσέξει έως τώρα και βρήκα θέματα που με ενδιαφέρουν.

Σε πολλές μηχανολογικές συζητήσεις στο σκέτο μηχανολογικά δεν είχα ούτε γνώση ούτε άποψη για αυτό δεν συμμετείχα έως τώρα.

Προέρχομαι από άλλο φόρουμ όπου έχω αφιερώσει πολλές μα πάρα πολλές ώρες για αρκετά χρόνια. Θεωρώ ότι βγήκα κερδισμένος….ΣΧΟΛΕΙΟ.

Εκεί γνωρίστηκα και με τον Μίλτο. Πολλές φορές διαφωνήσαμε αλλά και συμφωνήσαμε ιδίως τα πρώτα χρόνια. Τώρα πλέον τον θεωρώ φίλο μου μιας και έχουμε γνωριστεί προσωπικά και τον εκτιμώ πολύ μηχανολογικά.

 

Την εισαγωγή την κάνω γιατί δεν θέλω να με πάρει στραβά ο Αλέξης επειδή διαφωνούμε λίγο.

Αλέξη για έναν λόγο που τον ψάχνω χρόνια τώρα κάποιοι επώνυμοι λέβητες υπερθερμαίνουν και κάποιοι άλλοι λιγότερο έως σχεδόν καθόλου.

Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σου γράψω μάρκες για ευνόητους λόγους.

Οι μοναδούλες τώρα… υδραυλικά δεν νομίζω ότι διαφέρουν και πολύ από ένα λέβητα.

Βασικά αν και έχω εγκαταστήσει πολλούς ακριβούς λέβητες μαντεμένιους ακόμα ψάχνω να βρώ αν αξίζουν τα λεφτά τους σε σχέση με ένα φτηνό αλλά καλό σιδερένιο….Τέλος πάντων…

Αμα οι μονάδα καλύπτει θερμικά 2-3 αυτονομίες δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην αυτονομηθούν. Μην νομίζεις ότι οι άλλες εγκαταστάσεις με λέβητα έχουν τίποτα παραπάνω.

 

Για τις μονάδες οι καυστηρατζήδες παραπονιούνται ότι πολλές από αυτές ρυθμίζονται δύσκολα.

Οι υδραυλικοί νευριάζουν γιατί αν είναι να επισκευάσουν κάτι τα πράγματα είναι λίγο στριμόκωλα.

Για λόγους χωρητικότητας πολλοί από αυτούς δεν διώχνουν την προσαγωγή από το πάνω μέρος του λέβητα αλλά την κατεβάζουν κάτω όπου τοποθετούν τον κυκλοφορητη και την ξαν'ανεβάζουν . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν ένα σιφονισμό …. ομπρέλα στην γλώσσα των υδραυλικών.

Άρα την φυσική ροή την ξεχνάμε. Βεβιασμένα όλα….Αν δεν πάρει ο κυκλοφορητής βράζει το νερό…

Αμα πάρει ο κυκλοφορητής μόνο για ένα τοπικό bypass (που υποθέτω ότι αυτό έχουν κάνει εκεί στον φίλο) πάλι δεν φτάνει για να το αποθερμάνει.

 

Ναι Μίλτο βράζει.

Γιατί βράζει;

Βράζει γιατί σου ξερνάει το νερό από την βαλβίδα στην αρχή, η πίεση πέφτει στα γρήγορα και ο αυτόματος δεν προλαβαίνει να συμπληρώσει και τότε ατμοποιεί.

Έχει κάπου δίκαιο ο Αλέξης ότι είναι λίγο βλαμμένες και επικίνδυνες. Σου ατμοποιούν εν ριπή οφθαλμού και μπορεί να καεί ο μάστορας είτε υδραυλικός είτε καυστηρατζής.

Ακόμα και ο ιδιώτης πρέπει να προσέχει.

Αλλά πέρα από όλα αυτά έχω δει μονάδες δεκαετιών στο μαύρο τους το χάλι από συντήρηση και δουλεύουν σκυλιά.

Οπως έχουμε μετρήσει την συγκεκριμένη μονάδα και 'έβγαζε απίστευτα καλό βαθμό απόδοσης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

aithilenio, δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης, εξάλλου όπως θα είδες δεν είμαι καν μηχανολόγος. Αγαπώ τις κατασκευές και μου αρέσουν οι πατέντες, αν τον λέβητα αυτόν τον είχα στο σπίτι μου θα καθόμουν να "παίξω". Όμως εδώ ένας άνθρωπος είδε ότι είμαστε μηχανικοί και ζητάει γνώμη μηχανικού, οφείλω να απαντήσω υπεύθυνα.

 

Δεν έχω κάτι με τις ατομικές μονάδες, είναι πάμφθηνες και "συμμαζεμένες", όμως συμβαίνει να ξέρω και τα μειονεκτήματά τους. Η ουσία είναι ότι σε βάθος χρόνου ζωής η μονάδα βγαίνει ακριβότερη του κανονικού, σωστά σχεδιασμένου λεβητοστασίου. Τόσο λόγω απόδοσης, όσο και λόγω πατεντών (που ο φίλος μας ήδη έχει πληρώσει ανώφελα), κόστους συντήρησης, αξιοπιστίας κλπ.

 

Σχετικά με την υπερθέρμανση έχεις δίκιο, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ειδικά μάλιστα στις μαντεμένιες (το επεσήμανε ο Μίλτος). Αλλά εν τέλει η σωστή εγκατάσταση πρέπει να μην ανεβάζει πάνω από 100°C. Και πρέπει να παραμένει ασφαλής ακόμη και αν ο λέβητας μείνει χωρίς νερό (ο υδροστάτης να είναι σε κυάθιο επί του σώματος του λέβητα, όχι στην προσαγωγή). Αν μπορεί να γίνει σωστή εγκατάσταση με ατομική μονάδα, κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι Μίλτο βράζει.

Γιατί βράζει;

Βράζει γιατί σου ξερνάει το νερό από την βαλβίδα στην αρχή, η πίεση πέφτει στα γρήγορα και ο αυτόματος δεν προλαβαίνει να συμπληρώσει και τότε ατμοποιεί.

 

Γεια σου φίλε μου Γρηγόρη!!!

 

Στο παραπάνω σκεπτικό, για ποιον λόγο ανεβαίνει η πίεση και ανοίγει η βαλβίδα? Λόγω διαστολής ή λόγω ατμοποίησης? Και μετά τι γίνεται και ξαναπέφτει, ενώ το νερό στο λέβητα είναι ακόμα καυτό?

 

Ναι, το νερό μπορεί να βράσει μέσα στο λέβητα, αν η πίεση είναι χαμηλή. Αλλά όχι και να φτάσει να ανεβεί η πίεση λόγω βρασμού τόσο ώστε να ανοίξει η β.α. Θυμίζω ότι στα 3bar, το νερό βράζει κάπου στους 144C.

 

Αυτές οι μονάδες έχουν και ένα εξαερηστικό μαζί με τη βαλβίδα. Το χρειάζονται επειδή έχουν το σιφώνι που ανέφερες. Από εκεί μπορεί να βγει ατμός αν το νερό βράσει σε χαμηλότερη πίεση, πχ 1.5bar - 127C.

 

Και πρέπει να παραμένει ασφαλής ακόμη και αν ο λέβητας μείνει χωρίς νερό (ο υδροστάτης να είναι σε κυάθιο επί του σώματος του λέβητα, όχι στην προσαγωγή)

Καλά, αυτό είναι μέγα σφάλμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ελατήριο με το οποίο δένεται ο υδροστάτης σκουριάζει και τελικά κόβεται. Η συνέχεια δεν θέλει φαντασία :roll:

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη, η διαστολή μόνο του νερού που είναι μέσα στον λέβητα (και μάλιστα από του 90° στους 100°) είναι ελάχιστη για να προκαλέσει διαφορά πίεσης 1,5bar (από το 1,5bar στα 3bar). Χρειάζεται ατμοποίηση. Και στις μονάδες με τις μαντεμένιες πλάκες δεν είναι καθόλου παράξενο. Οι πλάκες πιάνουν τρελές θερμοκρασίες και η σερπαντίνα χωράει ελάχιστο νερό...

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap διαφωνώ με την άποψή σου ότι είναι για τα μπάζα η εγκατάσταση τη πετάμε κι έτσι απλά τελείωσε το θέμα.

 

Όπως επίσης κι αυτό σχετικά με τις υπογραφές....(όπως τα λέει ο Μίλτος, βεβαίως και γίνονται).

 

Εν προκειμένω βέβαια είναι σωστό που επιμένεις για το μείζον ζήτημα αυτό της ατμοποίησης στους 140(!!), είναι σίγουρο πως δεν έχουν γίνει τραγικά λάθη στους αυτοματισμούς κατά την φάση της επέμβασης με τη προσθήκη των ηλεκτροβανών, όπως να μην κόβει ο καυστήρας όταν κόβει η βάνα ? Δεν το ξέρω, μπορεί να μην είναι το θέμα του η εφαρμογή "αποθέρμανσης" -μπορεί να μην χρειάζεται κιόλας- αλλά κάτι πιό σοβαρό.

Link to comment
Share on other sites

λοιπον παιδια ευχαριστω ολους που κοιτατε το θεμα δεν το περιμενα!

τελικα το καλοκαιρακι θα παρω εναν νεο λεβητα και συνεργειο που να ξερει τα παντα ολα να γινουν ολα σωστα!

απλα τωρα που ειμαστε στο χειμωνα δεν μπορω να μπω σε αυτην την διαδικασια

διοτι 2 σπιτια και αλλαγες να μεινω στο κρυο για καποιο καιρο δε γινετε!

και για αυτο εψαχνα καποια λυση γρηγορη αν υπειρχε και σχετικα ασφαλη!

ευχαριστω ξανα ολους σας που ασχολειστε!

Link to comment
Share on other sites

djzap, για να αποφύγεις κάποια "πατάτα" που μπορεί να γίνει (και μετά θα κατηγορείς εμένα :)), πριν κάνεις κι άλλα έξοδα ζήτα μία γνώμη μηχανολόγου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.