Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οπισθοτομία


Recommended Posts

Καλησπέρα!

Κατ' αρχάς συγχαρητήρια για το site!!! Με έχει σώσει πάρα πολλές φορές!! :D

Θα ήθελα να ρωτήσω:

Τί είναι οπισθοτομία? Σε ποιές περιπτώσεις την εφαρμόζουμε στην αποτύπωση με Γεωδαιτικό Σταθμό?

Ξέρω είναι λίγο άσχετη η ερώτηση απλά είμαι πολιτικός μηχανικός και είμαι νέα στο χώρο.

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Είναι μια μέθοδος προσδιορισμού της θέσης σου σε σχέση με άλλα σταθερά σημεία των οποίων ξέρεις τις συντεταγμένες. Η πιο απλή περίπτωση είναι όταν απο την στάση σου βλέπεις 3 τριγωνομετρικά τουλάχιστον (δεν νομίζω να έχει τύχει σε κανέναν!) γωνιομετράς εναλλάξ και με ένα τυπάκο που μου διαφεύγει ορίζεις την στάση σου.

 

Βέβαια αυτό χρησιμευει όχι μόνο στην ύπαιθρό αλλά και σε πόλη όταν πχ έχεις σταθερά σημεία αποτυπωμένα στο ρυμοτομικό σου όπως παλαιά κτίσματα και κυρίως σταθερά πχ γωνίες κτισμάτων και άλλα.

 

Χρησιμεύει άρα όταν συντάσεις τοπογραφικό με εξάρτηση.

 

Περισότερα απο τους υπόλοιπους συναδέλφους!

Link to comment
Share on other sites

με τη μέθοδο αυτή μπορείς να στήσεις το όργανο από όπου σε βολέυει (ορατότητα ως προς γνωστά σημεία ελέγχου) και απο 2 γνωστα σημεία (οταν μετράς αποστάσεις και γωνίες) και τουλάχιστον 3 όταν μετράς μόνο γωνίες μπορείς να υπολογίσεις τις συντέταγμένες της θέσης σχετικά γρήγορα ανάλογα με τη δυνατοτήτων όργανο διαθέτεις. Όσα περισσότερα γνωστά σημεία βλέπεις τόσο καλύτερη ακρίβεια μπορείς να πετύχεις.

Είναι μία μέθοδος που χρησιμεύει σε πολλές περιπτώσεις π.χ. υπολογισμός νέου τριγωνομετρικού, για ένταξη οικοπέδων ενώ είναι χρησιμότατη και σε εργοταξιακό περιβάλλον. Αν θέλεις περισσότερες διευκρινήσεις ρώτησε οτι θές

Link to comment
Share on other sites

Οπισθοτομία για πύκνωση τριγωνομετρικού δικτύου δεν χρησιμοποιείται συχνά σήμερα (κυρίως λόγω της σχετικά μειωμένης ακριβειας των αποτελεσμάτων). Ωστόσο, εαν θέλεις να το κάνεις πρέπει να "βλέπεις" 3 τουλάχιστον σημεία με γνωστές συν/νες για να λύσεις το πρόβλημα. Επειδή όμως ο Τοπογράφος πάντα μετράει και κάτι παραπάνω για να κάνει συνόρθωση και για να αισθάνεται πιο σίγουρος για το αποτέλέσμα σκόπιμο είναι να βλέπεις 4 τουλάχιστον σημεία.

Η ΓΥΣ βέβαια ισχυρίζεται πως σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας μπορείς να δεις τουλάχιστον τρία τριγωνομετρικά. Ωστόσο όσοι το έχουμε προσπαθήσει έχουμε καταλάβει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μάλλον "ευσεβή πόθο"

 

Τώρα για το εργοτάξιο είναι πάρα πολύ χρήσιμη μέθοδος!!! Μετράς και αποστάσεις και γωνίες από δύο σημεία με γνωστές συν/νες. (επειδή μετράς και αποστάσεις τα δύο σημεία φτάνουν).

 

Τα νέα όργανα έχουν ενσωματωμένα προγράμματα, τα οποία επιλύουν στο πεδίο απευθείας την οπισθοτομία και σου δίνουν και το σφάλμα. Έτσι, ξέρεις αν έχεις κάνει κάποιο λάθος και πρέπει να επαναλάβεις τη μέτρηση ή είσαι σε αποδεκτά όρια αβεβαιότητας.....

 

Για περισσότερα πάρε ένα βιβλίο τοπογραφίας και διάβασε λεπτομέρειες...

Link to comment
Share on other sites

Πλέον η οποισθοτομία χρησιμοποιείται κυρίως στο πεδίο όταν τα νέα όργανα έχουν πρόγραμμα υπολογισμού και ελέγχου των μετρήσεων. Ιδίως αν έχουν χαθεί οι στάσεις από παλιά αποτύπ0ωση και θες να κάνεις μια χάραξη πχ.

 

Στο γραφείο συνήθως κάνουμε μετασχηματισμό με align ή άλλες μεθόδους πάνω στο σχέδιο.

Link to comment
Share on other sites

το γνωστό πρόβλημα με την οπισθοτομία είναι ο λεγόμενος επικίνδυνος κύκλος.

 

Ως γνωστό τρία σημεία ορίζουν έναν κύκλο: αν το σημείο που στέκεσαι πέφτει πάνω (στην πράξη αν είναι κοντά) στον "επικίνδυνο" κύκλο, τότε δεν υπάρχει λύση (στην πράξη θέλει πιο πολύ προσοχή γιατί βγαίνουν αποτελέσματα ότι να 'ναι).

 

Αντιθέτως όσο πιο κοντα βρίσκεται το σημείο σου στο κέντρο του κύκλου και όσο πιο κοντα βρίσκονται τα τρία σημεία στην διάταξη των 0-120-240 μοιρών τόσο πιο καλά είναι τα αποτελέσματα.

 

Λαμβάνεις όλα αυτά υπόψην σου και κάνεις οπισθοτομία....

Link to comment
Share on other sites

και κάτι ακόμα για το πως κινείσαι στην πράξη:

 

βάζεις στο γραφείο σου τα τρία τριγωνομετρικά από τα οποία προβλέπεις να κάνεις την οπισθοτομία και φτιάχνεις τον κύκλο σου.

Μετά το προσαρμόζεις πάνω σε κάποιο χάρτη και βλέπεις - μελετάς όλα τα παραπάνω (που πέφτει ο κύκλος, που είναι περίπου το κέντρο κλπ)

 

Έτσι πάς στο πεδίο προετοιμασμένος....

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Εκανα οπισθοτομια με γωνιες χρησιμοποιωντας 3 γνωστα τριγωνομετρικα και το αποτελεσμα ηταν κακιστο...Παιζει ρολο τι ταξεως ηταν καθε σημειο? Αν δλδ ηταν 1ης,2ης κλπ? Δεν μπορω να καταλαβω τι εφταιξε..τα σημεια ειναι σε κορυφες βουνων και ελεγμενα βασει αζιμουθιου..

 

Επισης...ενα τριγωνομετρικο που αναγραφει ΥΧΟΠ 1982..δεν ειναι στο γεωευρετηριο της ΓΥΣ..Ξερουμε πως θα βρω συντεταγμενες?

Τελος..ενα reper που ειναι εντος του γεωτεμαχιου μου.. ουτε αυτο ειναι στης ΓΥΣ..οποιαδηποτε πληροφορια θα με βοηθουσε..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.