Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πιστοποίηση συγκολλητή


aginor

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Πάλι την γκρίνια θα αρχίσω αλλά έχουν βαλθεί να με τρενάρουν! Όπως έχετε ίσως καταλάβει από προηγούμενα θέματα μου, σκεφτομαι να ξεκινήσω την παράγωγη ξυλολεβητων. Βρήκαμε DIN EN ISO ΕΛΟΤ και ότι άλλο σχετικό υπάρχει, κάναμε το σχέδιο και ψάχνουμε να βγάλουμε κοστολόγια. Κάτι το οποίο είναι ήδη συμπιεσμένο γιατί ο ανταγωνισμός είναι από βαλκάνια και Τουρκία που τα εργατικά είναι χαμηλά.

Παρόλα αυτά θέλουμε να έχουμε και της προδιαγραφές που ζηταει το CE. (άσχετα αν δεν το περάσουμε από εγγριση από τώρα). Και φυσικά ζηταει εκτός των άλλων να γίνεται και από πιστοποιημένο συγκολλητή.

Για να έρθω στο ζουμί και στο παράλογο. Πρέπει έναν χρόνο να κολαω κάγκελα και πόρτες για να έχω έναν χρόνο ένσημα ως συγκολλητής και μετά να περάσω την εκπαίδευση και της εξετάσεις για να κολαω λέβητες!!! Να πάω ένα χρόνο υπάλληλος σε έναν κάγκελα για να αποκτήσω εμπειρία!!!! Είναι Α Δ Υ Ν Α Τ Ο Ν να με εκπαιδεύσει κάποιος/ κάπου και να δώσω εξετάσεις όσο αυστηρές πρέπει για να αποδείξω ότι μπορώ.

Και η μόνη λύση που μου έδωσαν είναι ότι ή θα πάρω έναν πιστοποιημένο συγκόλληση ή θα κολλαω «παράνομα» για έναν χρόνο λέβητες!

Μα δεν ξέρω αν θα πουλήσω έστω και δεύτερο λέβητα. Δεν ξέρω πωσ θα πάει και τι ανταπόκριση θα έχει. Ε, τότε ας βρω έναν που να έχει 2 ειδικότητες!! ΠΧ να είναι και συγκόλλησης και μονταδόρος!!!

Πως έκαναν στο ΤΕΙ, με εκπαίδευσαν με εξέτασαν και μετά μου έδωσαν το πτυχίο και την άδεια ασκήσεως? Το ίδιο θέλω. Να με εκπαιδεύσουν να με εξετάσουν και να μου δώσουν άδεια. Δίπλωμα για αυτοκίνητο πως παίρνεις?? Την ίδια λογική.

Που να βρω ακόμα δεν έκανα τον πρώτο παράγωγη για να έχω και 2 άτομα προσωπικό??

Με αυτήν την λογική ο καγκελας στο χωριό που έχει μαγαζί 20 χρόνια μπορεί να πάρει πιστοποίηση άσχετα αν σε αυτά τα 20 χρόνια δεν έχει αφήσει ποτέ διάκενο, δεν έχει διαμορφώσει άκρα, και δεν έχει ιδέα τι είναι κόκκος και θερμικά επηρεαζόμενη ζώνη…..

Link to comment
Share on other sites

Ο καγκελάς για να πάρει πιστοποίηση, θα πρέπει το δοκίμιο ή δοκίμια που θα συγκολλήσει να είναι ουσιαστικά αψεγάδιαστα.

 

Οι καταστροφικοί και μη καταστροφικοί έλεγχοι που γίνονται στο συγκολλημένο δοκίμιο από τις εταιρείες πιστοποίησης, είναι πολύ αυστηροί. Και καλώς είναι, γιατί πιστοποιημένοι συγκολλητές εργάζονται σε ατμοπαραγωγικές εγκαταστάσεις, συγκολλώντας αυλούς και ατμαγωγούς πίεσης πάνω από 150 bar.

 

Και ο λόγος ύπαρξής τους είναι, ότι δεν μπορεί σε κάθε έργο να ελέγχεται η κάθε μια συγκόλληση με ραδιογραφίες, υπερήχους, κτλ. εκτός από τις πολύ κρίσιμες. Γιαυτό επιλέγουμε να εμπιστευόμαστε το προϊόν από όσο το δυνατό πιο έμπιστους τεχνίτες.

 

Επειδή έχω εργαστεί σε κατασκευή νέων τέτοιων έργων, αλλά και συντήρηση υπαρχόντων, έχω να πω ότι οι συγκολλήσεις πιστοποιημένων συγκολλητών, απέχουν ποιοτικά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από τον μέσο τυχαίο συγκολλητή.

 

 

Τώρα για το θέμα της εξέτασης, κοίταξε αν μπορεί να θεωρηθεί η άδεια για μηχανολογικές κατασκευές από τη Δ/νση Ανάπτυξης, ικανή να σε καλύψει για να συμμετάσχεις στη διαδικασία της πιστοποίησης.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φίλε μου επειδή δεν υπάρχουν σχολές που να μπορούν να παράγουν έτοιμους πιστοποιημένους τεχνίτες, γι αυτό ακριβώς τον λόγο έχει βρει το "δαιμόνιο" δημόσιο τον τρόπο να "βαφτίζει" τεχνίτες όσους μπορούν απλά να επιδείξουν μια αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία και μετά (ιδίοις χρήμασι πάντα) αν θέλουν να πιστοποιηθούν από έναν οίκο πιστοποίησης. Φαντάσου ότι αν ήσουν 20 χρόνια συγκολλητής στις φάμπρικες της Γερμανίας και ερχόσουν εδώ να πεις ότι είσαι συγκολλητής θα σου λέγαν ακριβώς το ίδιο πράγμα: Κόλλα ένσημα ως ... παραγιός και μετά δώσε εξετάσεις και πέρνα εκπαίδευση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χειριστές των ηλεκτροκίνητων γερανών και τα κλαρκ. Θέλουν προυπηρεσία ως βοηθός και μετά σε περνούν από εξετάσεις. Δεν ξέρω μήπως μπορείς να "αγοράσεις" τίποτα ένσημα από κανένα λεβητοποιείο (δηλαδή να σου κάνει εικονική πρόσληψη και να του πληρώνεις εσύ τα ένσημα που θα σου κολλάει). Πάντως ορθή τακτική δεν είναι να βρεις ένα πιστοποιημένο συγκολλητή και να τον έχεις εικονικά στο έργο (έναντι αμοιβής βέβαια), γιατί μπορεί αυτός που θα σου αποδώσει το CE να σου ζητήσει ακόμα και τα Δελτία Ημερήσιας Απασχόλησης για να δει αν αυτός δούλεψε και πόσο δούλεψε στο έργο που θέλεις να πιστοποιήσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εχει και κατι ακομα πιο τρελο!!! Το βραδυ το εμαθα απο τον λογιστη μου. Ο καγκελας ΔΕΝ μπορει να παρει πιστοποιηση. γιατι πολυ απλα ΔΕΝ κολαει ενσημα ΙΚΑ αλλα ανικει το ΤΕΒΕ ως ελευθερος επαγγελματιας!!!!

Αν ο πατερας μου εχει λεβητοποιια και εγω ειμαι μετοχος πχ Πατερας και ΣΙΑ ΟΕ για λογους εφοριας, ΔΕΝ μπορω να κολλησω ενσημα σε εμενα σε αυτην την εταιρια. Αρα για να κανω νομιμα την δουλεια που εκανε ο πατερας μου και που ισως την κανω κοντα του απο μικρος, πρεπει να "ξενητευτω" για να κολλησω τα ενσημα. και αν θες να πας για πιστοποιηση Α' συγγλολητη, αστο...

Αν εισαι ο "επειχηρηματιας" δλδ εχεις ΤΕΒΕ και οχι ΙΚΑ, αναγκαστηκα εχεις τοση δουλεια που ασχολησε με πωλησεις και τετοια. Δεν μπορεις να κολλας μονος σου.

Link to comment
Share on other sites

Mα αν εχεις το ΤΕΒΕ δεν χρειαζεσαι ΙΚΑ...

 

Και γω αν κανω εταιρεια και πουλαω οικοδομικα υλικα, παλι ΤΣΜΕΔΕ θα πληρωνω...

Link to comment
Share on other sites

Μπα, σε γελασανε!!!! αν εισαι ΤΕΒΕ δεν μπορεις να φενεσαι οτι εργαζεσε με καποια ιδικοτητα. εισαι ΤΕΒΕ. Δεν μπορεις να εισαι ΤΕΒΕ συγκολητης! Αλλα δεν μπορεις να κολλας και ενσημα ΙΚΑ στην δικα σου εταιρια.

Αν κανεις την μαντρα με τα υλικα θα πρεπει να κολλας ΚΑΙ ΤΕΒΕ. αλλα συνταξη αν παρεις ποτε, θα παρεις μονο απο το ενα, με καποια αυξηση λογο του δευτερου ταμειου. πριν γινει το ΟΑΕΕ ο πατερας μου ηταν στο ΤΕΒΕ σαν μετοχος σε βιοτεχνια και στο Ταμειο εμπορων υποχρεωτηκα και ταυτοχρονα, σαν εμπορος. πληρωνε και τα 2 κανονικα.

αν μπεις και σε αλλη εταιρια μετοχος ή κανεις αλλη ατομικη επειχηρηση αν ειναι ΤΕΒΕ, τοτε πληρωνεις μονο το ενα.

Link to comment
Share on other sites

Στο ΙΒΕΠΕ Θεσ/νίκης, στα σεμινάρια Αʼ Εξαμήνου 2011 , υπάρχει και το

ΣΥ. 15 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΕΝ 287 – 1 [ Ηλεκτρόδιο - με Εξετάσεις ] 04 – 08. 04. 11

 

ΣΥ. 16 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ISO 9606 – 2 [ με Εξετάσεις ]04 – 08. 04. 11

 

τηλ. 2310 / 383020.

 

Link to comment
Share on other sites

αν εισαι ΤΕΒΕ δεν μπορεις να φενεσαι οτι εργαζεσε με καποια ιδικοτητα. εισαι ΤΕΒΕ.

 

Όταν σου έρχεται από τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κλπ) κάθε δίμηνο ο φάκελος με τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι να πληρώσεις, εκεί στα στοιχεία παραλήπτη δεν γράφει και το επάγγελμα που τους έχει δηλώσει ότι ασκείς;

Link to comment
Share on other sites

Noμιζω οτι κανεις λαθος...

 

Ειχα ρωτησει και μου ειχαν πει τοτε οτι υπαχρεωτικα πληρωνω ΤΣΜΕΔΕ και δεν εχω καμια υποχρεωση για ΤΕΒΕ...

Το ιδιο και για του ΤΕ πυ πληρωνουν ΤΕΒΕ...

Για τον πατερα πχ που ειναι στο ΙΚΑ μου ειπαν οτι πληρωνει κανονικα ΤΕΒΕ λογω της ΟΕ και αν εχει καιμεροκαματα ΙΚΑ τα περναει και αυτα...

Link to comment
Share on other sites

οταν εισαι εμπορος ανοικεις στο ταμειο εμπορων και αν εισαι μηχανικος στο ΤΣΜΕΔΕ. αν εισαι υπαλληλος στο ΙΚΑ. αν εχεις καποια ιδιοτητα απο αυτες πας στο αναλογο ταμειο. αν εχεις πολλες πας σε ολα! δεν εχεις κανεναν τροπο να το αποφυγεις. εκτος και αν εισαι σε δημο με λιγοτερους απο 800 κατοικους, δλδ χωριο, που αν θες πας στον ΟΓΑ.

τωρα εχει γινει ενοποιηση καποιων ταμειων. πχ ταμειο εμπορων - τεβε - τσα ειναι ενα.

http://www.eeki.gr/pegasus/bin/pegweb3.dll?method=../h901/faq0011&code=114107&pcode=H901_CD114107

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.