Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγγυητική επιστολή συμμετοχής σε διαγωνισμό


lym

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Ετοιμάζομαι να συμμετάσχω για πρώτη φορά σε διαγωνισμό και έχω κάποιες απορίες για τις εγγυητικές.

 

1)Την εγγυητική συμμέτοχης από το ΤΣΜΕΔΕ την καταθέτω μαζί με την προσφορά μου σωστά; Μετά το τέλος του διαγωνισμού, και εφόσον δεν είμαι μειοδότης, πάω και την ζητάω πίσω από την επιτροπή;

 

2)Έχω κάνει αίτηση εγγύοτητας στο ΤΜΕΔΕ πριν 20 μέρες και έχω πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα, υπάρχει κάποιος πίνακας με τις χρεώσεις έκδοσης των εγγυητικών; Δεν μπορώ να βρω πληροφορίες. Διαβάζοντας εδώ κάποιοι συνάδερφοι λένε για 6 ευρώ άλλοι για 0,16%.

 

3)Υπάρχει κάποιο κείμενο να περιγράφει τις εγγυητικές και την χρήση αυτών; Π.χ τι είναι η εγγυητική δεκάτων;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η εγγυητική επιστολή (αναφορικά στα δημόσια έργα) είναι ένα έγγραφο, το οποίο ουσιαστικά εγγυάται την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών έναντι του δημοσίου.

Οπότε ανάλογα με το είδος της έννομης σχέσης που αφορούν έχεις:

 

"Συμμετοχής" (θα τις δεις και ως Α’ κατηγορίας)

Με την προσκόμισή της πρακτικά αποκτάτας και το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Θα σου επιστραφεί αφού υπογραφεί η σύμβαση με τον οριστικό μειοδότη, είτε με αίτησή σου είτε χωρίς, από την υπηρεσία μιας και δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης ή παρακράτησής της απο το δημόσιο. Αν είσαι εσύ ο μειοδότης θα σου επιστραφεί όταν υπογράψεις εσύ την σύμβαση.

 

"Καλής εκτέλεσης" (θα τις δεις και ως Β’ κατηγορίας)

Προσκομίζονται για την εξασφάλιση γενικά της εκπλήρωσης των όρων της σύμβασης που θα υπογράψεις. 

Πρακτικά η εγγυητική επιστολή αντικαθιστά και ακυρώνει κατά κανόνα την εγγυητική επιστολή συμμετοχής που δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης.

 

"Αντικατάστασης κρατήσεων"  (θα τις δεις και ως "Δεκάτων" ή Γ’ κατηγορίας)

Λειτουργούν συμπληρωματικά των εγγυητικών «καλής εκτέλεσης». Όταν το έργο αρχίσει να εκτελείται, κατά διαστήματα γίνεται αποτίμηση των εργασιών που έχεις ολοκληρώσει, υποβάλλοντας έναν λογαριασμό (την λεγόμενη "πιστοποίηση εργασιών"). Από αυτήν δεν παίρνεις όλο το χρηματικό ποσό. Ένα ποσοστό του ποσού αυτού παρακρατείται και θα σου επιστραφεί όταν τελειώσεις εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τους όρους της σύμβασης, κλπ το έργο και αφού περάσει και το προκαθορισμένο από τη σύμβαση διάστημα από την παράδοσή του έτσι ώστε να διαπιστωθεί και η καλή λειτουργία του.

Επειδή αυτό το διάστημα είναι αρκετά μεγάλο προκειμένου να έχεις μετρητά κατά την εκτέλεση του έργου. Δες ότι αυτά τα χρήματα παρακρατούνται και ουσιαστικά παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Έτσι προσκομίζεις αυτή την εγγυητική η οποία πρακτικά αντικαθιστά αυτή την παρακράτηση την οποία και παίρνεις. Έτσι και το δημόσιο εξασφαλίζεται με την εγγυητική αυτή και εσύ εισπράττεις όλο το ποσό της πιστοποίησης.

 

"Προκαταβολής" (ή Γ΄ κατηγορίας).

Συχνά-πυκνά προβλέπεται η ανάληψη μίας προκαταβολής για να αρχίσεις το έργο. Για να πάρεις αυτά τα χρήματα προσκομίζεις αυτή την εγγυητική. 

 

Υπάρχουν και άλλοι τύποι οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι σπάνιοι.

 

Καλή συνέχεια ...

 

 

Υ.Γ. Πίνακα με τις χρεώσεις θα βρεις μόνο στο Ταμείο. Ζητησε να σου δώσουν. Κάποιο που υπάρχουν αν θυμάμαι καλά στο site του ταμείου μάλλον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για τους ηλεκτρονικους διαγωνισμους που πλεον αφορουν ολα τα εργα >60000 Ευρω +ΦΠΑ

1) Σε 3 ημερες απο την υποβολη της ηλεκτρονικης προσφορας σου υποβαλλεις την εγγυτικη στην Αναθετουσα Αρχη  και σε εντυπη μορφη (ΥΑ ΦΕΚ Β 2710/2017 αρθρο 12 και διακηρυξη ΕΑΑΔΗΣΥ Αρθρο 3.5 ) .Επιστρεφονται πισω συμφωνα με το αρθρο 72 Ν4412/16 (πλην του αναδοχου που επιστρεφεται με την υποβολη εγγυητικης καλης εκτελεσης )

2) Ρωτα το ΤΕΕ της περιοχης σου καλυτερα γιατι απο οτι καταλαβα υπαρχει διαφορα αποψεων.

3) Οι εγγυτικες περιγραφονται στο Ν4412/16 καθως και στις διακηρυξεις της ΕΑΑΔΗΣΥ (αλλα και σε παλαιοτερους νομους ). Εκει γραφει ποτε τις υποβαλλεις ποτε τις παιρνεις πισω τι καλυπτουν κ.λ.π κ.λ.π

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν συμμετάσχω σε έναν διαγωνισμό 200 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα μου, πρέπει να επιστρέψω μετρά από εβδομάδες ξανά, για την εγγυητική; Η μπορώ να το παραμελήσω, αφού έχει  συγκεκριμένη ημερομηνία ισχυρώς (πάντα μιλάω για εγγυητική από το ΤΜΕΔΕ).

 

Το κείμενο σου με βοήθησε πάρα πολύ ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν επιστρέψεις την εγγυητική (ή σε περίπτωση που η υπηρεσία την χάσει --συμβαίνει και αυτό-- δεν προσκομίσεις κάποιο έντυπο από την υπηρεσία που να αναφέρει ότι εξέλειπαν οι λόγοι παρακράτησής της) η εγγυητική μένει χρεωμένη στην μερίδα σου και σου μειώνει το όριο που έχεις για έκδοση στις διάφορες κατηγορίες των εγγυητικών ενώ ταυτόχρονα αν η προμήθεια δεν είναι άπαξ (όπως π.χ. στην συμμετοχής) θα χρεώνεσαι με ποσά προμήθειας χωρίς λόγο (όπως στις εγγυητικές καλής εκτέλεσης, αντικατάστασης κρατήσεων, κλπ).

Επίσης μελέτησε τον νόμο διότι οι άλλες εγγυητικές που εκδίδεις (πλην της συμμετοχής) υπό προϋποθέσεις και με αίτησή σου  μειώνονται, οπότε ή προσκομίζεις νέα σε αντικατάσταση της υπάρχουσας που έχει η υπηρεσία ή προσκομίζεις (εφόσον το δέχεται η υπηρεσία ---πολλές το δέχονται) κάποιο έντυπο της υπηρεσίας που αναφέρει ότι η τάδε εγγυητική ισχύει πλέον για το τάδε ποσό και όχι για αυτό που έχει εκδοθεί.

Μελέτησε τον νόμο....

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θελει προσοχη το ποτε υποβαλλεις και εγγραφως την πρωτοτυπη εγγυητικη συμμετοχης

3 μερες μετα την ημερα που θα υποβαλλεις ηλεκτρονικα την προσφορα σου και οχι οταν ληγει ο χρονος υποβολης των προσφορων.Αυτο ειναι νεο κολπο!!!

Link to comment
Share on other sites

Georgegaleos αν επιστραφει η εγγυητικη συμμετοχης μετα απο 2 χρονια γιατι επεστραφη απο την υπηρεσια μαζι με την εγγυητικη καλης εκτελεσης για τι ποσα προμηθειας μιλαμε ;

Edited by Koulis43
Link to comment
Share on other sites

Δςν γνωρίζω το τροπο που χρεώνει το ΤΜΕΔΕ προμηθειες.

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Συγγνωμη, μολις διαβασα καλυτερα το προηγουμενο μηνυμα σου. Συμφωνουμε . Η προμηθεια σε εγγυητικη συμμετοχης ειναι απαξ και ληγει μονη της.

Για τις υπολοιπες σου χρεωνουν προμηθεια μολις τις επιστρεψεις ακριβως επειδη δεν εχουν ληξη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.