Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρότυπο ΕΝ 14081-4 για πιστοποίηση CE και η εφαρμογή του.


 
karasiotos

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

 

θα ήθελα να πω κάποια πράγματα σχετικά με το πρότυπο 14081-4 του ευρωκώδικα 5.

 

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 5 όλη η ξυλεία που προορίζεται για δομικές κατασκευές όπως, γέφυρες, κατασκευή κτιρίων, σκεπές, δημόσια έργα κ.α, πρέπει να ακολουθεί τα πρότυπα του Ευρωκώδικα 5, όπως ΕΝ 14081,και ΕΝ 338. Έτσι όλη η ξυλεία που παράγεται από τα Ελληνικά πριστήρια όσο και η εισαγόμενη, είτε είναι πριστή είτε κορμός, στην τελική της μορφή θα πρέπει να είναι διαβαθμισμένη ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγεται, και να φέρει σήμανση CE σε κάθε σανίδα ξεχωριστά με τα χαρακτηριστικά αντοχής της.

 

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή των Προτύπων που υποδεικνύει ο Ευρωκώδικας 5 για τις ξύλινες κατασκευές (όπως και όσα προβλέπουν οι άλλοι Ευρωκώδικες) είναι υποχρεωτική, σαν να είχε προκύψει μέσα από Νόμο του Ελληνικού Κράτους ή από Προεδρικό Διάταγμα!!! Ήδη αρκετοί διαγωνισμοί του Δημοσίου άρχισαν να απαιτούν την πιστοποίηση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές τους. Θα πρέπει λοιπόν να αρχίσουν οι επιχειρήσεις παραγωγής ξύλινων προϊόντων την άμεση πιστοποίηση των προϊότων τους ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την εφαρμογή του νομικού πλαισίου που γρήγορα θα καθιερωθεί.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα για την εφαρμογή του Ευρωκώδικα 5, είναι η έλλειψη στην Ελληνική αγορά βαθμονομημένου ξύλου ως προς την αντοχή του είτε εγχώριου είτε εισαγόμενου σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει βαθμονομημένη ξυλεία ούτε με τους παλιούς κανονισμούς. Η διάθεση μη πιστοποιημένης δομικής ξυλείας στην αγορά, πέρα από τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει στη στατική επάρκεια των ξύλινων δομικών κατασκευών, προκαλεί τεράστια ζημιά στη φήμη που αποκτούν τα δομικά προϊόντα ξύλου.

 

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται και η βοήθεια των μηχανικών.

Για να υπάρξει στην αγορά βαθμονομημένο προϊόν πρέπει να ζητηθεί πρώτα απο τους καταναλωτές. Δηλαδή τους μηχανικούς. Να ελέγχνουν και να ζήτουν αποδεικτικά έγγραφα σχετικά με την πιστοποίηση του κάθε είδους ξύλου.

Ο κάθε μηχανικός εάν ζητούσε απο τον έμπορο ή το ελληνικό πριστήριο ξυλεία βαθμονομημένη συμφωνα με τα προτυπα ΕΝ 338 - ΕΝ 14081-4, σε κλάσεις πχ. C18 - C24 - C30, θα ενίσχυε αφενός την ανταγωνιστηκότητα των Ελληνικών πριστηρίων έναντι του εισαγόμενου ξύλου (αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας), και αφετέρου θα είχε στη διαθεσή του στοιχεία που προσφέρουν τα πρότυπα για την αντοχή των ξύλων όπως το μέτρο ελαστικότητας MoE ή την αντοχή του ξύλου σε kg/mm2, ειδικό βάρος, υγρασία και πολλά άλλα.

 

Κλείνοντας η αποψή μου είναι οτι η μεγάλη κοινότητα των μηχανικών στην Ελλάδα, έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν περισσότερο το ξύλο σαν πρώτη ύλη στις κατασκευές τους, και να βοηθήσουν ένα κλάδο όπως αυτό του ξύλου να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο απο την κρίση.

 

Θα χαρώ να διαβάσω τα σχολιά σας και τις παρατηρήσεις σας για περιτέρω συζήτηση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, η πιστοποίηση είναι κάτι που λείπει από την αγορά και που δυσχεραίνει σημαντικά την μελέτη των ξύλινων κατασκευών. Εξ' όσων γνωρίζω, κατάταξη σε κατηγορία αντοχής κατά το ΕΝ 338 γίνεται μόνο από τα εργαστήρια των πανεπιστημίων... Είναι χρονοβόρα και σχετικά δαπανηρή διαδικασία. Και υπάρχει ένα θέμα, όταν έχω ένα έργο και παραλαμβάνω κατά διαστήματα ξυλεία, η κατάταξη κάποιου δείγματος τι ακριβώς εξασφαλίζει; Δεν είναι αυτό η πιστοποίηση.

 

Δυστυχώς σήμερα οι μηχανικοί αναγκαζόμαστε να μελετούμε όλες τις κατασκευές για C24-E10 βασιζόμενοι σε μία παλιά γερμανική οδηγία (που μάλλον δεν ισχύει πλέον) για την ξυλεία κωνοφόρων. Στα έργα πολύ σπάνια γίνεται έλεγχος αν η ξυλεία εντάσσεται όντως στην κατηγορία.

 

Η έλλειψη πιστοποιημένου υλικού δρα εξάλλου αποτρεπτικά στον σχεδιασμό σύνθετων κατασκευών από δομική ξυλεία, με αποτέλεσμα η χρήση της να περιορίζεται ουσιαστικά σε "παραδοσιακές" κατασκευές (στέγες, μικρές εξέδρες και άλλοι απλοί φορείς), που ούτως ή άλλως είναι συνήθως υπερδιαστασιολογημένες.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν όμως εργαλεία τα οποία κάνουν ακριβώς την χρονοβόρα και δαπανηρή εργασία, οικονομική και γρήγορη. Με αποτέλεσμα ο μηχανικός να έχει όλα τα δεδομένα που χρειάζεται στα χέρια του, και να μπορεί ο ίδιος να διαλέξει ακριβώς την ξυλεία που θέλει να χρησιμοποιήσει. Ένα εργαλείο που κάνει αυτή την δουλεία είναι το MTG timber grader που αντιπροσωπεύω στην εταιρία μου και κάνει ακριβώς αυτή την δουλειά, μπορείς να επισκεφτείς το site μου.

 

Αλλα δεν έγραψα για να διαφημίσω το προϊόν μου, το θέμα είναι οτι οι ξύλινες κατασκευές δεν είναι κάτι πρόχειρο και αφορά μόνο παραδοσιακές κατασκευές άλλα και μεγάλα έργα. Όταν παραλαμβάνεις ένα έργο ζήτα απο τον προμηθευτή σου τα έγγραφα της πιστοποίησης καθώς και τις σφραγίδες στα ξύλα που επιδεικνείουν ότι έχει βαθμονομιθεί και σε τί κλάση ανήκει. Δέν υπάρχει λόγος για υπερδιαστασιολογιση εφοσον ενα ξυλο εχει πιστοποιηση. Άρα οταν δεν υπερδιαστασιολογεις μειωνεις το κόστος και αυξανεις ταυτόχρονα και το όριο ασφαλείας.

Υπάρχουν επιχειρίσεις που τα τηρούν όλες τις προδιαγραφές, αλλα όταν οι πελάτες δεν δίνουν σημασία στις πιστοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές απέναντι στα εισαγόμενα ξύλα, που θα ξανατονίσω ότι έίναι αμφιβόλου προελευσεως κατα το μεγαλύτερο ποσοστό τους.

 

Τα ελληνικά ξύλα έχουν δυνατότητες και άν οι ίδιοι δε στηρίξουμε την οικονομία μας δέν γίνεται να παμε μπροστά σαν χώρα.

 

Γιαυτό πρέπει οι μηχανικοί αρχικώς να αρχίσουν να ζητούν πιστοποιημένη ξυλεία και να το προωθήσουν αυτό και στους τελικούς πελάτες, και να μην φοβούνται το ξύλο σαν υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Μπορειτε να μας πειτε τιμη και πως λειτουργει..

 

πχ βλεπω σε μια φωτο, ενα κορμο ρηγματωμενο...

Εκει πρεπει να παρεις δοκιμιο...

Link to comment
Share on other sites

Χμ...

Τα όργανα αυτού του είδους μετρούν το δυναμικό μέτρο ελαστικότητας μέσω της ταχύτητας διάδοσης ενός κύματος. Προβλέπεται όμως από το πρότυπο η κατάταξη ξυλείας σε κατηγορία αντοχής βάσει του δυναμικού μέτρου ελαστικότητας;

Για άλλα υλικά ας πούμε (πχ σκυρόδεμα) αυτό δεν είναι γενικά αποδεκτό. Μολονότι σε όλα τα υλικά υπάρχει άμεση σχέση αντοχής και δυναμικού μέτρου ελαστικότητας.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, Alexispap σωστα όπως τα λες αλλα για το ξύλο είναι προβλεπόμενη η χρήση αυτής της μεθόδου καθώς το εργαλείο αυτό είναι κομάτι του προτύπου. Αν διαβάσετε το πρότυπο έχει κάποιες συσκευές οι οποίες είναι listed EN 14081-4 που σημαίνει ότι έχει γίνει μελέτη απο ευρωπαικά πανεπιστήμια και τα αποτελέσματα τπυ οργάνου έχουν ενσωματωθεί στο πρότυπο.

 

terry όχι δεν χρειάζεται να πάρεις δοκίμιο. Η συσκευή έχει κάποιους περιορισμούς σε διαστάσεις όπως min 2000mm Μήκος φάρδος χ παχος min 60 χ 20mm, και είναι σε θέση με την χρήση διάδοσης του ήχου να αναγνωρίζει φυσικά και μη ελατώματα του ξύλου ακόμη και άν αυτα είναι στην καρδία του ξύλου και δεν φαίνεται, θα επαναλάβω ότι δέν χρειάζεται δοκίμιο πουθενά καθώς αυτήν την δουλεία την έχουν κάνει τα πανεπηστήμια και ινστιτούτα ερευνών όπως TU Delft και TNO στην Ολλανδία. Η συσκευή είναι προϊόν έρευνας πανεπιστημίου.

Άρα το θέμα είναι ότι χρησιμοποιόντας τέτοιες συσκευές απλοποιούνται οι διαδικασίες ΄ποιοτικού ελέγχου ξύλων πρώτα και έπειτα οι διαδικασίες πιστοποίησης. Άρα είναι πίο εύκολο και για ένα μηχανικό να μπορεί να ελένξει την ποιότητα που αγοράζει άλλα το σημαντικότερο να αρχίσει να ζητά και να εμπιστεύεται τα πιστοποιημένα προϊόντα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας ειπες τιμη και δεν απαντησες σε αυτο ποου ρωτησε ο Αλεξης...

Ειναι μια "σχετικη" μεθδοδος ευρεσης της κατηγοριας..

Αλλα για να καταταξουμε ενα κορμο που κοψαμε απο το δασος δεν φτανει αυτο..

Link to comment
Share on other sites

Διαβαθμίζουμε πάντα το τελικό προϊόν δηλαδή μία δοκό ή κορμακι το οποίο πρόκειτα να χρησιμοποιηθεί για οικοδομική χρήση και εφόσον τηρεί προυποθέσεις υγρασίας κτλ. Το μέτρο ελαστικότητας διαφέρει σε κάθε τεμάχιο ξεχωριστά. Μπορεί πχ να είναι 2 δοκοι C30 αλλα το MoE να διαφέρει κατα μικρο ποσοστό βέβαια. Το πρότυπο 14081-4 και 338 δεν αφορά κατάταξη κορμών επειτα απο κοπη στο δάσος ή σε κορμοπλατεία, αλλα αφορά το τελικό προιον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.